Dodaj do ulubionych

Poprawa sprawdzianu

24.10.17, 21:37
Ok, mój matematyczny geniusz dostał 3 z pierwszego sprawdzianu w IV klasie. Jutro klasa pisze poprawę (19 na 22 dzieci pisze...). I tu mam pytanie. Czy u Waszych dzieci ocena z poprawy jest zawsze wstawiana? Nawet jak jest gorsza od pierwotnej? Jestem zaskoczona takim rozwiązaniem bo to się dla mnie trochę mija z ideą poprawy...Ciekawa jestem jak jest u Was?
Obserwuj wątek
    • taki-sobie-nick Re: Poprawa sprawdzianu 24.10.17, 21:42
      Jestem zaskoczona takim rozwiązaniem bo to się dla mnie trochę mija z ideą poprawy...

Aha, czyli tym, którzy dostaną czwórkę lub wyżej, należy wstawić, a pozostałym nie.

Genialna strategia.

To teraz niuniusie każdą tróję poprawiają? A do ilu poprawek danego sprawdzianu mają prawo?
      • manala Re: Poprawa sprawdzianu 24.10.17, 21:44
        Do jednej. Mogą jednak poprawić każdą ocenę.

Po co te złośliwości? Sama uczę i w życiu by mi do głowy nie przyszło wstawić kolejną jedynkę z poprawy. Niektórzy by się nigdy na dopa nie wygrzebali...
        • taki-sobie-nick Re: Poprawa sprawdzianu 24.10.17, 21:46
          manala napisała:

> Do jednej. Mogą jednak poprawić każdą ocenę.

Dziękuję za informację.
          >
          > Po co te złośliwości? Sama uczę i w życiu by mi do głowy nie przyszło wstawić k
          > olejną jedynkę z poprawy.

Zadziwia mnie poprawianie trói.
          • jaulfa Re: Poprawa sprawdzianu 26.10.17, 00:05
            Ja pozwalam poprawiać każdą ocenę, nawet 4 czy 5.
            Nie wstawiam ocen niższych i takich samych, bo dzieci nie przychodziły by na poprawy. Bały by się gorszej oceny
          • milka_milka Re: Poprawa sprawdzianu 26.10.17, 07:51
            A mnie nie. Może ktoś miał gorszy dzień, a zależy mu na ocenach? Czemu zabraniać?
    • taki-sobie-nick Re: Poprawa sprawdzianu 24.10.17, 21:43
      Na studiach niuniusiowi przejdzie, będzie zadowolony z trói, zresztą może już w liceum. tongue_out
      • manala Re: Poprawa sprawdzianu 24.10.17, 21:46
        Słuchaj to już nawet nie o tróję się rozchodzi. Liczyć trzeba umieć. Z drugiej strony jeśli jakiś dzieć mimo iż się starał to nie ogarnął, to ma dostać kolejną słabą ocenę?
        • taki-sobie-nick Re: Poprawa sprawdzianu 24.10.17, 21:50
          manala napisała:

> Słuchaj to już nawet nie o tróję się rozchodzi.

Rozchodzić to się może:

- pogłoska w środowisku;

- Kowalski z Kowalską,

- spódnica na szwie,

- grupa ("Proszę się rozejść!").

Takie znaczenia ma czasownik "rozchodzić się". Natomiast o tróję w tym wypadku CHODZI.

Liczyć trzeba umieć. Z drugiej
          > strony jeśli jakiś dzieć mimo iż się starał to nie ogarnął, to ma dostać kolejn
          > ą słabą ocenę?

Skoro "liczyć trzeba umieć", to dzieć, niestety, "ogarniać" powinien.
          • manala Re: Poprawa sprawdzianu 24.10.17, 21:55
            Złośliwości w Tobie tyle co w bohaterze "Dnia Świra' ...inne rzeczy też się zgadzają : )
            • taki-sobie-nick Re: Poprawa sprawdzianu 24.10.17, 21:57
              manala napisała:

> Złośliwości w Tobie tyle co w bohaterze "Dnia Świra' ...inne rzeczy też się zga
              > dzają : )

Jako nauczycielka wyśmiewasz problemy psychiczne? Znakomity wzorzec dla dzieci, doprawdy.
              • manala Re: Poprawa sprawdzianu 24.10.17, 21:59
                A w którym miejscu je wyśmiewam?
                • taki-sobie-nick Re: Poprawa sprawdzianu 24.10.17, 22:03
                  manala napisała:

> A w którym miejscu je wyśmiewam?

Bądź uprzejma nie udawać głupiej.
                  • kira02 Re: Poprawa sprawdzianu 25.10.17, 21:59
                    big_grin Mamy ematkowego Sheldona Coopera big_grin
                    • taki-sobie-nick Re: Poprawa sprawdzianu 25.10.17, 22:02
                      Mamy ematkowego Sheldona Coopera

Guzik macie.
        • little_fish Re: Poprawa sprawdzianu 24.10.17, 22:18
          "jakiś dzieć mimo iż się starał to nie ogarnął, to ma dostać kolejną słabą ocenę?" - pytanie, jak udowodnić, że się starał, że się uczył? Może liczył na szczęście, na to że się uda?
          • taki-sobie-nick Re: Poprawa sprawdzianu 24.10.17, 22:19
            little_fish napisała:

> "jakiś dzieć mimo iż się starał to nie ogarnął, to ma dostać kolejną słabą ocen
            > ę?" - pytanie, jak udowodnić, że się starał, że się uczył? Może liczył na szcz
            > ęście, na to że się uda?

Dzieć się starał ex definitione. Po prostu nie wolno zakładać, że się nie starał i nie uczył. No nie wolno. Na pewno się uczył, tylko nie dał rady.
          • manala Re: Poprawa sprawdzianu 24.10.17, 22:27
            To jeszcze nie ten etap edukacyjny chyba...Więc uważasz, że dajmy na to 2 jedynki za ten sam materiał są sprawiedliwe? Muszę moim wprowadzić...ucieszą się....
            • taki-sobie-nick Re: Poprawa sprawdzianu 24.10.17, 22:30
              manala napisała:

> To jeszcze nie ten etap edukacyjny chyba...

Lepiej wprowadź swoim uczniom poprawny język polski i właściwy stosunek do zaburzeń psychicznych. Uważaj, któryś może być chory albo mieć chorego rodzica. tongue_out To nie zawsze widać, gdyby tak ci się błędnie zdawało.
              • manala Re: Poprawa sprawdzianu 24.10.17, 22:33
                Tak, tak...mam kilku chorych...zdecydwanie...lub przynajmniej zaburzonych...myślisz, że jak im dowalę kolejną jedynę z poprawy to poczują się zdrowsi?
                • taki-sobie-nick Re: Poprawa sprawdzianu 24.10.17, 22:37
                  manala napisała:

> Tak, tak...mam kilku chorych...zdecydwanie...

Nie wiem, co cię tak bawi, istnieją Kliniki Nerwic Dzieci i Młodzieży, są przy nich nawet szkoły.
                  • manala Re: Poprawa sprawdzianu 24.10.17, 22:40
                    Właśnie Ci piszę, że wspólpracuję. Sporo już widziałam.
                    • taki-sobie-nick Re: Poprawa sprawdzianu 24.10.17, 22:44
                      manala napisała:

> Właśnie Ci piszę, że wspólpracuję. Sporo już widziałam.

I co, ubawiłaś się? Jakoś nikt nie chce sam zachorować, a wtedy miałby przecież ubaw gwarantowany.
                      • manala Re: Poprawa sprawdzianu 24.10.17, 22:58
                        Tak, czasem się razem pośmiejemy. Wiesz, że śmiech ma pozytywne oddziaływanie na zdrowie? Lepsze niż kij w zadku ; )
                        • taki-sobie-nick Re: Poprawa sprawdzianu 24.10.17, 23:08
                          Tak, czasem się razem pośmiejemy.

Tak, tak, ja też się chętnie śmieję. Tylko raczej w realu no i na pewno nie z osobami, które wyśmiewają moje problemy.

Ty jakoś nie jesteś skłonna śmiać się ze mną w tym wątku, prawda?
                          A śmianie się z osobami zaburzonymi to co innego niż śmiech z osób zaburzonych - jako nauczycielka z pewnością to rozróżniasz.
                          • manala Re: Poprawa sprawdzianu 24.10.17, 23:14
                            Wiesz? Chyba się niepotrzebnie nakręcasz. Nie wydaje mi się, że w którymkolwiek miejscu się z Ciebie śmieję. Jeśli już to próbuję żartować ale najwyraźniej nie łapiesz...
                            • taki-sobie-nick Re: Poprawa sprawdzianu 24.10.17, 23:17
                              manala napisała:

> Wiesz? Chyba się niepotrzebnie nakręcasz.

Ależ ja się nie nakręcam specjalnie. Po prostu używam długich zdań, ale to u mnie norma.

Nie wydaje mi się, że w którymkolwiek
                              > miejscu się z Ciebie śmieję. Jeśli już to próbuję żartować ale najwyraźniej ni
                              > e łapiesz...

No, jakoś tak. W internecie to, wiesz, różnie bywa, nie widać mimiki, gestykulacji, więc można się pomylić co do intencji.

Jest to zjawisko powszechnie znane, także wśród zdrowych. Na wszelki wypadek może nie ryzykuj więcej tego żartowania/wyśmiewania czy co tam miałaś na myśli.
                        • taki-sobie-nick Re: Poprawa sprawdzianu 24.10.17, 23:10

> Tak, czasem się razem pośmiejemy. Wiesz, że śmiech ma pozytywne oddziaływanie n
                          > a zdrowie?

Zdradzę ci tajemnicę. Ogromne oddziaływanie na zdrowie ma akceptacja zaburzonych, także jeżeli kij połknęli, bo tak brzmi pierwotna metafora. Wyśmiewanie raczej nie ma zdrowotnego wpływu.
            • taki-sobie-nick Re: Poprawa sprawdzianu 24.10.17, 22:31
              manala napisała:

> To jeszcze nie ten etap edukacyjny chyba...

Ależ ten właśnie. Kiedy student z poprawy dostanie dwóję, to nikt się nad nim nie rozczula, no chyba że koledzy.
    • 1matka-polka Re: Poprawa sprawdzianu 24.10.17, 21:46
      Tyle osob pisze poprawe? Z ta nauczycielka cos nie tak? Czy poprawiaja z 4 na 5? (Nie wiem jaka yetaz jest skala.)
      • manala Re: Poprawa sprawdzianu 24.10.17, 21:47
        Tróje i niżej dostali a nie są przyzwyczajeni do słabych ocen.
        • 1matka-polka Re: Poprawa sprawdzianu 24.10.17, 21:50
          No ale dlaczego? W 4 klasie? Co to bylo za temat? Rachunek prawdopodobienstwa?
          • manala Re: Poprawa sprawdzianu 24.10.17, 21:54
            Jak się przez trzy lata do stu liczy to potem dużych liczb w 2 lekcje się nie łyknie...
            • taki-sobie-nick Re: Poprawa sprawdzianu 24.10.17, 21:58
              manala napisała:

> Jak się przez trzy lata do stu liczy to potem dużych liczb w 2 lekcje się nie ł
              > yknie...

Rozumiem, że nie polskiego uczysz, ale jednak.
        • taki-sobie-nick Re: Poprawa sprawdzianu 24.10.17, 21:51
          manala napisała:

> Tróje i niżej dostali a nie są przyzwyczajeni do słabych ocen.

Przy trói to się nie ryzykowało poprawy, no ale już wiadomo, skąd obecnie niuniusie mają same piątki. tongue_out
          • thank_you Re: Poprawa sprawdzianu 24.10.17, 22:34
            Niuniusie? A co ty możesz wiedzieć o dzieciach?
            • taki-sobie-nick Re: Poprawa sprawdzianu 24.10.17, 22:39
              thank_you napisała:

> Niuniusie?

Ależ o co ci chodzi? To nie moje określenie, ukuła je któraś ematka. tongue_out
              • thank_you Re: Poprawa sprawdzianu 24.10.17, 22:50
                Jakie to ma znaczenie, skoro sama go używasz? Najwidoczniej mocno ci się spodobało - ale cóż, wszystko co ma nacechowanie pejoratywne i pozwala dokopać innym daje satysfakcję, co?

Tylko błagam, nie tłumacz się zaburzeniami psychicznymi.
                • taki-sobie-nick Re: Poprawa sprawdzianu 24.10.17, 23:10
                  thank_you napisała:

> Jakie to ma znaczenie, skoro sama go używasz?

Jak to jakie? Wymyśliła je ematka, czyli osoba, która ZNA SIĘ NA DZIECIACH!
                • taki-sobie-nick Re: Poprawa sprawdzianu 24.10.17, 23:11
                  wszystko co ma nacechowanie pejoratywne i pozwala dokopać innym
                  > daje satysfakcję, co?

Twoje posty do mnie mają podobny charakter.

• thank_you Re: Poprawa sprawdzianu 25.10.17, 08:56
                    Todo mnie ludzie piszą, że jestem wredna czy do ciebie?
                    • taki-sobie-nick Re: Poprawa sprawdzianu 25.10.17, 18:43
                      thank_you napisała:

> Todo mnie ludzie piszą, że jestem wredna czy do ciebie?

Do mnie nie piszą, że jestem wredna, tylko zupełnie co innego.

Być może jesteś wredna tylko wobec mnie, a nie wobec innych ludzi.
    • slonko1335 Re: Poprawa sprawdzianu 24.10.17, 21:51
      Różnie w zależności od nauczyciela. Zazwyczaj jednak gorsza nie jest wstawiana albo wstawiany jest minus ale są i tacy co wstawiają-nie ma na to jednolitego rozwiązania w wso.
    • lucyjkama Re: Poprawa sprawdzianu 24.10.17, 22:07
      Końcówka października i pierwszy sprawdzian? Moja 4 klasistka juro będzie pisała piąty czy nawet szósty.
      Co do tematu to nie wiem. Jeszcze młoda nie miała potrzeby się poprawiać.
      • manala Re: Poprawa sprawdzianu 24.10.17, 22:12
        To 5 działów już przerobili? W całej książce jest pewnie z 8...Nie mówimy tu o kartkówkach.
        • manala Re: Poprawa sprawdzianu 24.10.17, 22:13
          A sam sprawdzian pewnie ze 2 tyg. temu był.
        • lucyjkama Re: Poprawa sprawdzianu 24.10.17, 22:18
          Dział przerobili pierwszy i z połowę drugiego. Sprawdziany jako sprawdziany nie kartkówki były z części działu a także jeden duży z zakresu klasy trzeciej.
          • manala Re: Poprawa sprawdzianu 24.10.17, 22:24
            Kartkówki to i moja miała. I mniej więcej też w połowie drugiego są.
            • lucyjkama Re: Poprawa sprawdzianu 24.10.17, 22:37
              Toć piszę, że nie o kartkówki 15 minutowe chodzi a sprawdziany z dwoma kartkami zadań A4, sprawdziany zapowiedziane, całogodzinne.
              Zresztą nie ważne. Zdziwił mnie ten PIERWSZY sprawdzian. Ale jak były i kartkówki to taki normalny system ma nauczyciel dziecka.
          • jagienka75 Re: Poprawa sprawdzianu 24.10.17, 22:26

a także jeden duży z zakresu klasy trzeciej.

to jest diagnoza.
            na poczatku 4 klasy, dzieciaki maja ja z kazdego przedmiotu.
            w piatej klasie tez beda diagnozy. dojdzie tylko kolejna z historii.
            • lucyjkama Re: Poprawa sprawdzianu 24.10.17, 22:41
              Otóż nie miała z każdego przedmiotu. Był wyłącznie z matematyki.
              Syn jest w 3 gimnazjum i nie miał takich diagnoz, że co roku z każdego przedmiotu. Właściwie to dopiero teraz w 3 klasie miał sprawdzian z zakresu 1-2 klasy z biologii czy innej chemii, już nie pamiętam. Póki co z jednego przedmiotu.
    • jagienka75 Re: Poprawa sprawdzianu 24.10.17, 22:24
      jesli dziecko zaliczy na wyzsza ocene, niz 3, nauczyciel wstawi wyzsza ocene a trojka zniknie.
      jesli poprawa pojdzie mu slabiej , niz na troje i dostanie np 2, nauczyciel zostawi w dzienniku troje.

syn mial juz kilka sprawdzianow z matmy.
      • manala Re: Poprawa sprawdzianu 24.10.17, 22:29
        Takie rozwiązanie wydaje mi się w porządku. Szczególnie w przypadku dzieci z trudnościami w nauce - świetnie im zrobi obstawienie jedynkami za próby poprawy...
        • taki-sobie-nick Re: Poprawa sprawdzianu 24.10.17, 22:33
          manala napisała:

> Takie rozwiązanie wydaje mi się w porządku. Szczególnie w przypadku dzieci z tr
          > udnościami w nauce

A wiesz, że trudności w nauce mogą mieć źródło w zaburzeniach psychicznych? tongue_out
          • manala Re: Poprawa sprawdzianu 24.10.17, 22:37
            Idź lepiej pomóc w wątku ze zdaniami...polonistki potrzebują tongue_out
            • taki-sobie-nick Re: Poprawa sprawdzianu 24.10.17, 22:38
              manala napisała:

> Idź lepiej pomóc w wątku ze zdaniami...polonistki potrzebują tongue_out

Nie mam takiego wykształcenia. tongue_out
      • mondovi Re: Poprawa sprawdzianu 26.10.17, 11:08
        U mojego syna tak to nie działa. Nie dość, że poprawiana ocena zostaje, to ocena z poprawy jest wpisywana w każdym przypadku.
    • 21mada Re: Poprawa sprawdzianu 24.10.17, 23:15
      Uważam ze poprawianie się nie powinno mieć miejsca. Dostał troje, trudno, nauczy sie następnym razem. A tak, jeden uczy się systematycznie, a drugi ciagle poprawia, może pisać sprawdzian w dogodnym dla siebie terminie, jak ma czas się przygotować, i jeszcze wybiera sobie korzystniejsza ocenę. Nieeee, bez sensu.
      • manala Re: Poprawa sprawdzianu 24.10.17, 23:20
        Tu się zgodzę. W zasadzie poprawiane powinny być jedynie jedynki i ew. dwójki. I wtedy poprawę traktujemy jako 'deskę ratunku'.
        Jeśli chodzi o matematykę u córki, to nie ma możliwości wyboru oceny. Trójkę, którą ma będzie miała nawet jak z poprawy dostanie 5.
        • jaulfa Re: Poprawa sprawdzianu 26.10.17, 00:10
          U mnie w szkole zostają obie oceny: poprawiana i poprawiona.
          Dzięki temu osoby systematyczne nie są pokrzywdzone, a młodzież której sie coś nie udało może się poprawić.
      • asia_i_p Re: Poprawa sprawdzianu 25.10.17, 22:32
        To jest prawda, jeżeli podejdziemy do oceny jako nagrody lub kary. Ale ocena ma być informacją o stanie wiedzy ucznia i tak jest zdefiniowana w prawie oświatowym.
    • marusia.00 Re: Poprawa sprawdzianu 25.10.17, 00:32
      "W niektórych szkołach przestano oceniać uczniów negatywnie i daje się im tyle możliwości poprawek , ile tego potrzebują. To ma się nijak do tego wszystkiego, co spotka Cię w życiu!" - Bill Gates
    • bei Re: Poprawa sprawdzianu 25.10.17, 01:48
      Jak jest gorsza to nie jest wstawiana.
      U nas często jak jest poprawa to piszą wszyscy, nawet ci, co wcześniej dostali piątki lub szóstki. Każda ocenę można poprawić, tylko szóstka jest niepoprawialna. Piszą wszyscy- by nie nudzili się😊
      • bei Re: Poprawa sprawdzianu 25.10.17, 01:53
        Moja synowa kiedys żachnęła się, gdy dyrekcja zarzuciła jej, ze przekłada sprawdzian lub kartkówkę gdy dzieciaki o to proszą- „ czy mam za każdym razem polować na ich jedynki? Czy moim zadaniem dowieść im za każdym razem ze nie potrafią? Wolę jeden dzień poczekać i cieszyć się, ze się nauczyli”.
        • dorek3 Re: Poprawa sprawdzianu 25.10.17, 09:27
          Gratulacje za rozsądna synową. Polska szkoła niestety głownie potrafi tylko sprawdzać wiedzę, której często wcale nie przekazała albo utrwaliła więc każde źdźbło rozsądku cieszy.

U synów (teraz gim, wcześniej podst) wstawiana jest tylko lepsza ocena.
        • jaulfa Re: Poprawa sprawdzianu 26.10.17, 00:13
          Jest to w porządku ale tylko wtedy, gdy pracę chce przełożyć cała grupa. Gdy część przygotowała się na pierwszy termin to praca nie powinna być przekładana, bo będzie to nie w porządku wobec tych, ci są terminowi
    • anika772 Re: Poprawa sprawdzianu 25.10.17, 07:09
      Nie wstawiam gorszej oceny z poprawy.
    • olena.s Re: Poprawa sprawdzianu 25.10.17, 07:20
      Jaki twoim zdaniem jest sens umożliwienia poprawy uczniom?
      Podciągnięcie stopni (nie mających w 4 klasie żadnego praktycznego znaczenia), czy może doprowadzenie do tego, żeby dzieci nauczyły się tych tam ułamków?
      • manala Re: Poprawa sprawdzianu 25.10.17, 07:30
        A jak dostanie kolejnej słabej oceny ma wpłynąć na to, że się nauczą ułamków? Bo związku nie widzę. Raczej zniechęcenie i dużą ostrożność w podchodzeniu do kolejnej poprawy. O ile w ogóle podejdą.
    • muchy_w_nosie Re: Poprawa sprawdzianu 25.10.17, 09:36
      Zawsze poprawki miałam wpisywane, ba ocena z pierwszego sprawdzianu a następnie z poprawki była wliczana do średniej. Na studiach tak samo bylo, jak się egzamin zdalo na 2 a później poprawiło na np 4, to do średniej do stypendium liczyli i tą bańkę i 4. Co to daje, czlowiek na poprawkę idzie przygotowany, natomiast byam strasznie wq... jak okazalo się że np na Politechnice Wrocławskiej brano tylko tą lepszą ocenę a zawalony egzamin nie blokował dalszej nauki, u nas na Akademi rolniczej jak oblaleś analizę matematyczną to miałeś rok do tyłu a na politechnice moja koleżanka poprawiala ten egzamin w okolicach 5 semestru.
      Powinni to ujednolicić! Jest to mega krzywdzące, weź wyciągnij dobrą średnią z bańki i nawet 5 - i tak wychodzi trzy z hakiem.
      • little_fish Re: Poprawa sprawdzianu 26.10.17, 07:09
        A to wszyscy muszą wyciągać dobrą średnią? Po co? Do stypendium? A to chyba z założenia powinno się należeć najlepszym, a nie tym, co poprawiają lufy ..
        • 1234wxyz Re: Poprawa sprawdzianu 26.10.17, 10:24
          Przeciez nie o to chodzi, tylko o to ze zasady sa niejednolite. Na jednej uczelni ktos bedzie notorycznie dostawal 2 i poprawial na 5 i dostanie stypendium, a na drugiej ktos dostanie 4.5 i na stypendium sie nie zalapie..
          • little_fish Re: Poprawa sprawdzianu 26.10.17, 11:11
            Ale na danej uczelni jednolite, więc wszyscy studenci mają takie same szanse.
    • labianka Re: Poprawa sprawdzianu 26.10.17, 09:15
      To zależy od systemu oceniania, jaki przyjmie nauczyciel. U moich dzieci jedni wpisywali tylko lepszą ocenę z poprawy, inni wszystkie. Można dyskutować, ale ogólnie jeśli wiadomo, jak nauczyciel ocenia, należy się dostosować albo spróbować wynegocjować zmianę systemu oceniania. Spotkałam jednak panią, która wpisywała zero, gdy dziecko nie pisało sprawdzianu. Wiem, dlaczego tak robiła: otóż dzieci, aby uniknąć jedynki ze sprawdzianu, nie przychodziły do szkoły w dniu sprawdzianu tylko przygotowywały się od razu na termin, w którym będzie poprawa. Dlatego wpisywała im zero, które liczone do średniej (z wagą 4 lub 5) piorunująco zaniżało średnią. Była na tyle nierozsądna, że zero wpisywała również uczniom, którzy byli chorzy w danym dniu. O ile pierwsze zero za celową nieobecność jeszcze jakoś mogła wybronić, o tyle zero dla chorych dzieciaków liczone do średniej, to już było przegięcie.
      Dlatego należało zmusić ją, aby swój zamysł zawarła w PSO, a następnie obalić takie rozwiązanie jako ewidentnie niedopuszczalne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka