Dodaj do ulubionych

Kilka pytań o kota

25.10.17, 19:24
Dla mnie nowy temat. Żwirek miałam z firmy Benek,taki Corn coś tam...do spłukiwania w toalecie Kończy się,a w naszym zoologicznym nie ma takiego.Jaki polecacie? Byłoby dobrze,gdyby pochłaniał zapach
Obserwuj wątek
    • aerra Re: Kilka pytań o kota 25.10.17, 19:33
      zooplus.pl wink
      • earl.grey.tea Re: Kilka pytań o kota 25.10.17, 19:41
        smile tak właśnie, zooplus

www.zooplus.pl/esearch.htm#q=corncat

Nie tylko Benek Corncat ale i mnóstwo innych rzeczy

• kota_marcowa Re: Kilka pytań o kota 25.10.17, 19:45
      Najulubieńszy żwirek moich kotów, to jest taki zwykły z Lidla, z tym, że ja go wyrzucam do śmieci, nie mam pojęcia, czy można go spuszczać w kibelku.
      Za to żarcie kupuję w zooplusie i ten sklep polecam.
      • klamkas Re: Kilka pytań o kota 25.10.17, 20:28
        Moje też takie mało wytworne w tej kwestii. Do eleganckich wynalazków w ogóle nie chcą sikać.
      • memphis90 Re: Kilka pytań o kota 25.10.17, 21:23
        Lidlowy jest beznadziejny. Cuchnie niemozliwie już po 2 dniach. Nie zabryla się, bryłki rozpadają się podczas czyszczenia kuwety. I nie, nie można lidlowego bentonitu spuszczac w WC.
        • klamkas Re: Kilka pytań o kota 25.10.17, 21:27
          Trochę się rozpadają, ale mniej, jak żwirku jest odpowiednio dużo, a powietrze suche big_grin.

Nic nam nie cuchnie, ale sprzątamy kuwety (mamy trzy, przy trzech kotach) 2-3 razy dziennie.

JA wolałabym inny żwirek, koty mają na ten temat inne zdanie. A jak wiadomo z kotami ciężko dyskutować...
          • memphis90 Re: Kilka pytań o kota 26.10.17, 08:53
            No u mnie doszło do tego, że musiałabym co drugi dzień zmieniać cały żwir w kuwecie, tak śmierdzialo... Używam bentonitu, ale takiego najdrobniejszego, wg producenta wytrzymuje do 1 m-ca; przy dwóch kotach robię pełną wymianę zwirku co 2 tyg, plus codzienne sprzątanie oczywiście. świetnie sprawdzał się też Golden Grey czy jakoś tak, bo oprócz bentonitu ma jeszcze drobny silikon pochłaniający wilgoć i zapachy. Ten mi raz miesiąc wytrzymał bez zasmierdnięcia, ale wtedy koty siedziały cały dzień na dworze i kuwety używaly okazjonalnie wink
    • stillgrey Re: Kilka pytań o kota 25.10.17, 20:05
      Cat's best eko plus, najlepszy na rynku od lat. Przerabialam wiekszosc i zawsze wracalam do tego. Mozna spuszczac w wc. Przy trzech kotach i jednej kuwecie nie ma w domu w ogole kociego zapachu. Ale to tez kwestia tego co koty jedzą, u mnie to surowe mięso, przy tanich karmach zbozowych zaden zwirek nie pomoże.
      • aankaa Re: Kilka pytań o kota 25.10.17, 20:16
        z CBE+ przerzuciłam się na zooplusowy corn o zapachu trawy
        i kotom i mi bardziej pasuje

no i nie szukaj go w sklepach stacjonarnych a wal do zooplusa (teraz mają promocję)
        • hedna Re: Kilka pytań o kota 25.10.17, 20:38
          a w przypadku żwirku Benek,taki o zapachu "głębi ziemi" mocno pachnie? są tam o zapachu trawy i lawendy,intensywne?
          • aankaa Re: Kilka pytań o kota 25.10.17, 20:57
            ja używam tylko trawy - zapach jest ledwo wyczuwalny, nie wiem jak z pozostałymi
          • earl.grey.tea Re: Kilka pytań o kota 25.10.17, 21:59
            Ziemią to pachną zwykłe żwirki bentonitowe, bezzapachowe. Zapachowe też niezbyt intensywnie. Mocny zapach mają za to pochłaniacze Benka.

• aankaa Re: Kilka pytań o kota 25.10.17, 22:02
              owszem, mocne jak otwierasz opakowanie. Ale wrzucone do kuwety i wymieszane ze żwirkiem tracą ten zapach
              • earl.grey.tea Re: Kilka pytań o kota 25.10.17, 22:08
                Lawendowy używałaś? Dłużej trzyma od leśnego. Kupuję te w woreczkach.
        • stillgrey Re: Kilka pytań o kota 25.10.17, 20:55
          Akurat CBE+ mam na wykończeniu, więc przetestuję, jeśli faktycznie nie roznosi się tak po domu jak obiecuje producent to będę przeszczęśliwa wink Mam taką wielką kuwetę igloo ze schodkami w środku, matę, a i tak skubańce wynoszą tony żwirku poza kuwetę.
          • aankaa Re: Kilka pytań o kota 25.10.17, 20:57
            przed kuwetą położyłam kawałek dywanika - żwirek z łap zostaje na nim, po chałupie się nie roznosi
          • earl.grey.tea Re: Kilka pytań o kota 25.10.17, 22:03
            Zależy na jaką partię trafisz. Raz miałam kilka opakowań szybko się rozsypujących na 'mąkę'. O, matko,co to było. Dodatkowo mój czarnulec przekopuje kuwetę w każdym kierunku i miał łapy usyfione mączką kukurydzianą do połowy.

• aerra Re: Kilka pytań o kota 25.10.17, 21:01
        Owszem pochłania zapachy fajnie i ładnie się zbryla, ale nawet ten niby dla długowłosych kotów nosi się strasznie.
    • gosiaczek1212 Re: Kilka pytań o kota 25.10.17, 21:01
      Cat's best eko plus ,najkorzystniej w zooplus
    • memphis90 Re: Kilka pytań o kota 25.10.17, 21:25
      Nie śmierdzial Ci ten corn? Ma w necie różne opinie...
      • aankaa Re: Kilka pytań o kota 25.10.17, 21:30
        do kuwety (duża, żwirku na wys. ok. 10 cm) dosypuję jeszcze pół opakowania Benkowego pochłaniacza zapachów
        www.krakvet.pl/certech-pochlaniacz-zapachu-super-benek-zielony-las-pg-14274.html

niestety, zooplus go nie sprzedaje więc kupuję w sklepowiskach (Carrefour np)

nic nie śmierdzi
        no, chyba że kocisko zostawi niezasypaną kupę - ale tu już nic nie pomoże
    • sonia-3 Re: Kilka pytań o kota 25.10.17, 21:32
      Ten Benek Corn jak dla mnie nie pochłania zapachów i zwyczajnie śmierdział. Wróciłam do Cats Best, który też można spuszczać w toalecie.
      • earl.grey.tea Re: Kilka pytań o kota 25.10.17, 22:06
        A mnie CBE śmierdział i grudki się rozpadały.

Drugie futro za to tylko bentonit chce, a ja dostaję napadu kaszlu jak szufluję kuwetę. Powoli go przerabiam na kukurydzę, ale ciężko idzie.
    • stara-a-naiwna Re: Kilka pytań o kota 25.10.17, 21:35
      zwykły bennek i do tego taki proszek (bardzo wydajny -Neutralizator z reszta też firmy benek) do pochłaniania zapachów

(ale zwykłego benka w wc nie spuścisz)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka