hedna 25.10.17, 19:24 Dla mnie nowy temat. Żwirek miałam z firmy Benek,taki Corn coś tam...do spłukiwania w toalecie Kończy się,a w naszym zoologicznym nie ma takiego.Jaki polecacie? Byłoby dobrze,gdyby pochłaniał zapach Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
earl.grey.tea Re: Kilka pytań o kota 25.10.17, 19:41 tak właśnie, zooplus www.zooplus.pl/esearch.htm#q=corncat Nie tylko Benek Corncat ale i mnóstwo innych rzeczy Odpowiedz Link Zgłoś
kota_marcowa Re: Kilka pytań o kota 25.10.17, 19:45 Najulubieńszy żwirek moich kotów, to jest taki zwykły z Lidla, z tym, że ja go wyrzucam do śmieci, nie mam pojęcia, czy można go spuszczać w kibelku. Za to żarcie kupuję w zooplusie i ten sklep polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: Kilka pytań o kota 25.10.17, 20:28 Moje też takie mało wytworne w tej kwestii. Do eleganckich wynalazków w ogóle nie chcą sikać. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Kilka pytań o kota 25.10.17, 21:23 Lidlowy jest beznadziejny. Cuchnie niemozliwie już po 2 dniach. Nie zabryla się, bryłki rozpadają się podczas czyszczenia kuwety. I nie, nie można lidlowego bentonitu spuszczac w WC. Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: Kilka pytań o kota 25.10.17, 21:27 Trochę się rozpadają, ale mniej, jak żwirku jest odpowiednio dużo, a powietrze suche . Nic nam nie cuchnie, ale sprzątamy kuwety (mamy trzy, przy trzech kotach) 2-3 razy dziennie. JA wolałabym inny żwirek, koty mają na ten temat inne zdanie. A jak wiadomo z kotami ciężko dyskutować... Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Kilka pytań o kota 26.10.17, 08:53 No u mnie doszło do tego, że musiałabym co drugi dzień zmieniać cały żwir w kuwecie, tak śmierdzialo... Używam bentonitu, ale takiego najdrobniejszego, wg producenta wytrzymuje do 1 m-ca; przy dwóch kotach robię pełną wymianę zwirku co 2 tyg, plus codzienne sprzątanie oczywiście. świetnie sprawdzał się też Golden Grey czy jakoś tak, bo oprócz bentonitu ma jeszcze drobny silikon pochłaniający wilgoć i zapachy. Ten mi raz miesiąc wytrzymał bez zasmierdnięcia, ale wtedy koty siedziały cały dzień na dworze i kuwety używaly okazjonalnie Odpowiedz Link Zgłoś
stillgrey Re: Kilka pytań o kota 25.10.17, 20:05 Cat's best eko plus, najlepszy na rynku od lat. Przerabialam wiekszosc i zawsze wracalam do tego. Mozna spuszczac w wc. Przy trzech kotach i jednej kuwecie nie ma w domu w ogole kociego zapachu. Ale to tez kwestia tego co koty jedzą, u mnie to surowe mięso, przy tanich karmach zbozowych zaden zwirek nie pomoże. Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: Kilka pytań o kota 25.10.17, 20:16 z CBE+ przerzuciłam się na zooplusowy corn o zapachu trawy i kotom i mi bardziej pasuje no i nie szukaj go w sklepach stacjonarnych a wal do zooplusa (teraz mają promocję) Odpowiedz Link Zgłoś
hedna Re: Kilka pytań o kota 25.10.17, 20:38 a w przypadku żwirku Benek,taki o zapachu "głębi ziemi" mocno pachnie? są tam o zapachu trawy i lawendy,intensywne? Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: Kilka pytań o kota 25.10.17, 20:57 ja używam tylko trawy - zapach jest ledwo wyczuwalny, nie wiem jak z pozostałymi Odpowiedz Link Zgłoś
earl.grey.tea Re: Kilka pytań o kota 25.10.17, 21:59 Ziemią to pachną zwykłe żwirki bentonitowe, bezzapachowe. Zapachowe też niezbyt intensywnie. Mocny zapach mają za to pochłaniacze Benka. Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: Kilka pytań o kota 25.10.17, 22:02 owszem, mocne jak otwierasz opakowanie. Ale wrzucone do kuwety i wymieszane ze żwirkiem tracą ten zapach Odpowiedz Link Zgłoś
earl.grey.tea Re: Kilka pytań o kota 25.10.17, 22:08 Lawendowy używałaś? Dłużej trzyma od leśnego. Kupuję te w woreczkach. Odpowiedz Link Zgłoś
stillgrey Re: Kilka pytań o kota 25.10.17, 20:55 Akurat CBE+ mam na wykończeniu, więc przetestuję, jeśli faktycznie nie roznosi się tak po domu jak obiecuje producent to będę przeszczęśliwa Mam taką wielką kuwetę igloo ze schodkami w środku, matę, a i tak skubańce wynoszą tony żwirku poza kuwetę. Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: Kilka pytań o kota 25.10.17, 20:57 przed kuwetą położyłam kawałek dywanika - żwirek z łap zostaje na nim, po chałupie się nie roznosi Odpowiedz Link Zgłoś
earl.grey.tea Re: Kilka pytań o kota 25.10.17, 22:03 Zależy na jaką partię trafisz. Raz miałam kilka opakowań szybko się rozsypujących na 'mąkę'. O, matko,co to było. Dodatkowo mój czarnulec przekopuje kuwetę w każdym kierunku i miał łapy usyfione mączką kukurydzianą do połowy. Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: Kilka pytań o kota 25.10.17, 21:01 Owszem pochłania zapachy fajnie i ładnie się zbryla, ale nawet ten niby dla długowłosych kotów nosi się strasznie. Odpowiedz Link Zgłoś
gosiaczek1212 Re: Kilka pytań o kota 25.10.17, 21:01 Cat's best eko plus ,najkorzystniej w zooplus Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Kilka pytań o kota 25.10.17, 21:25 Nie śmierdzial Ci ten corn? Ma w necie różne opinie... Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: Kilka pytań o kota 25.10.17, 21:30 do kuwety (duża, żwirku na wys. ok. 10 cm) dosypuję jeszcze pół opakowania Benkowego pochłaniacza zapachów www.krakvet.pl/certech-pochlaniacz-zapachu-super-benek-zielony-las-pg-14274.html niestety, zooplus go nie sprzedaje więc kupuję w sklepowiskach (Carrefour np) nic nie śmierdzi no, chyba że kocisko zostawi niezasypaną kupę - ale tu już nic nie pomoże Odpowiedz Link Zgłoś
sonia-3 Re: Kilka pytań o kota 25.10.17, 21:32 Ten Benek Corn jak dla mnie nie pochłania zapachów i zwyczajnie śmierdział. Wróciłam do Cats Best, który też można spuszczać w toalecie. Odpowiedz Link Zgłoś
earl.grey.tea Re: Kilka pytań o kota 25.10.17, 22:06 A mnie CBE śmierdział i grudki się rozpadały. Drugie futro za to tylko bentonit chce, a ja dostaję napadu kaszlu jak szufluję kuwetę. Powoli go przerabiam na kukurydzę, ale ciężko idzie. Odpowiedz Link Zgłoś
stara-a-naiwna Re: Kilka pytań o kota 25.10.17, 21:35 zwykły bennek i do tego taki proszek (bardzo wydajny -Neutralizator z reszta też firmy benek) do pochłaniania zapachów (ale zwykłego benka w wc nie spuścisz) Odpowiedz Link Zgłoś