26.10.17, 09:18
Tak sobie myslę- w kontekscie tego artykułu: wiadomosci.wp.pl/zginely-relikwie-sw-jana-pawla-ii-i-bl-ks-jerzego-popieluszki-kradziez-we-wloszech-6180691613382273a, ze to chyba najbardziej porabany religijny obyczaj. Dla mnie ociera sie o jakis rodzaj seksualnej dewiacji, bo inaczej tego chyba nazwac nie mozna. Zreszta jestem swiezutko po zwiedzaniu katedry w Walencji, gdzie niespodziewanie wyskoczyla na mnie zza zakretu ręka sw Wincenta. Lezala sobie w gablocie, taka czerniawo-brązowa, zasuszona, pomarszczona. Gdybym sie tego spodziewala, w zyciu bym tam nie spojrzala. Ale stalo sie, nie odzobacze.
Dlaczego to wciaz jest ludziom potrzebne jako element kultu?
Obserwuj wątek
    • bei Re: relikwie 26.10.17, 09:37
      Gdy przeczytałam o kradzieży pomyślałam- PO CO im to??
    • mid.week Re: relikwie 26.10.17, 09:43
      Każdy idol ma swoich fanów. Obrzydliwe jest też dla mnie dotykanie czyjej spoconej koszulki, a ilu by chciało taką od Lewandowskiego? Taki Wincent koszulki już nie da nikomu, jedyne co można to urąbać mu kończyny...
    • anka.now Re: relikwie 26.10.17, 09:52
      całkiem normalne. wiesz ile kosztuje kosmyk włosów Elvisa?

ja zresztą też trzymam pierwszy ścięty loczek mojego dziecka, taka ze mnie dewiantka. ale w tym przypadku grono wyznawców jest mocno ograniczone.. chociaż kto wie jak to się później potoczy? smile
      • mid.week Re: relikwie 26.10.17, 10:11
        A mleczaki? Dużo ludzi je trzyma w pudełeczkach wink
        • spanish_fly Re: relikwie 26.10.17, 10:14
          Już nie chrzańcie, że to to samo co relikwie.
        • bei Re: relikwie 26.10.17, 10:19
          Mleczaki mój syn trzyma- ale to jego „ bank”
          Gdy był mały nie chciał prezentu od wróżki zebuszki, powiedział- ze póóóźniej. No i do tej pory jeszcze nie wymyślił co to ma być. Nie jest roszczeniowy, to pewnie nam się upiecze to prezentowanie😊
        • anka.now Re: relikwie 26.10.17, 10:20
          mid.week napisała:

> A mleczaki? Dużo ludzi je trzyma w pudełeczkach wink

mleczaki to dopiero rosną smile
          • mid.week Re: relikwie 26.10.17, 10:24
            Gdzieś czytałam, że dobrze je zostawiać bo można odzyskać (chyba) komórki macierzyste (abo coś innego) i mogą się przydać na wypadek niektórych chorób.
    • nawoyka Re: relikwie 26.10.17, 09:56
      Ale dlaczego seksualnej?
      • konwalka Re: relikwie 26.10.17, 10:17
        bo uniesienia przy takich szczatkach czesto przypominaja orgazmiczne doznania
        • niu13 Re: relikwie 26.10.17, 17:49
          Wszystkie formy ekstazy religijnej to zastępstwo dla podniecenia seksualnego.
    • memphis90 Re: relikwie 26.10.17, 10:22
      Mnie najbardziej szokuje to, że zwłoki świętych są rozkawałkowywane i rozdawane po kościołach. Ręka tu, noga tam, inni szczęściarze dostaną z dwa zęby wyrwane z żuchwy - bo żuchwa jedzie jeszcze gdzie indziej... Dla mnie to profanacja zwłok... Plus religia katolicka w zasadzie zabrania uprawiania kultu zasuszonych fragmentów ciał i to już w 1 przykazaniu...
      • mid.week Re: relikwie 26.10.17, 10:26
        mnie wnerwia, że członki świętych mogą sobie wędrować po świecie, a jak ja chciałabym trzymać dziadka w urnie na kominku to nie mogę....
        • zla.m Re: relikwie 26.10.17, 16:44
          Musisz załatwić dziadkowi papier świętości... A ciekawe, jakby się uprzeć, że wyznaje się jakiś inny rodzaj religii i ona tak każe, to co by było... wink

Dobra - wiem, co by było. To nie "nasi" święci, więc won.
        • niu13 Re: relikwie 26.10.17, 17:50
          Za chwilę będziesz mogła- nowela ustawy o pochówkach zs chwilę wchodzi w życie
        • jednorazowy22 Re: relikwie 27.10.17, 03:05
          No właśnie, to samo chciałam napisać.
          Dlaczego kościół może sobie trupy kroić i trzymać, a ludziom nawet urny z prochami nie pozwalają mieć w domu?
          Biedni ci święci spokoju po śmierci zaznać nie mogą, tylko muszą pokawałkowani po świecie latać.
          Kiedy ten idiotyzm wreszcie zniknie?
      • 1234wxyz Re: relikwie 26.10.17, 15:03
        Ogromna czesc tych relikwi na oczy nie widziala tego komu sa przypisywane. Taki sw Walenty na przyklad. Relikwi jest tyle ze mozna by bylo kilku nieboszczykow zlozyc.
        • memphis90 Re: relikwie 26.10.17, 17:10
          Cud!
      • ongoing Re: relikwie 26.10.17, 23:22
        dla mnie najbardziej hardcorowa jest głowa św. Katarzyny w Sienie. Biedna dziewczyna, ciekawe kto wpadł na pomysł, żeby odciać jej głowę i ciało pochować gdzie indziej.
        Ale i świeckie historie takie są - patrz serce Chopina...
        • lodomeria Re: relikwie 26.10.17, 23:59
          Nie sprawdzałaś sobie tego? Św. Katarzyna cieszyła się estymą i opinią świętej u siebie w Sienie. Jednocześnie była bardzo krytyczna wobec papieża i ogólnie mainstreamu kościelnego, byłą bardzo zaangażowana politycznie. No i pojechała do Rzymu powiedzieć dwa słowa papieżowi. No i cud, w Rzymie zmarła. Sieneńczycy chcieli sprowadzić jej ciało do domu, ale dla papieża było jasne, że to tylko wzmocniłoby kult świętej. Wydał więc zakaz wywożenia zwłok z miasta. Sieneńczycy nie chcieli na to pozwolić, dwóch wpadło na pomysł, że chociaż głowę przemycą. No i teraz zaczyna się bajka: jak przechodzili przez granicę miasta i musieli pokazać worek z głową celnikom, to się okazało, że w worku były tylko płatki róż. Jak sprawdzili już poza Rzymem, to w worku spowrotem była głowa a nie róże. Czy w jakiejś wiosce pod Rzymem zaginęła jakaś młoda wieśniaczka i jej głowa jest teraz głową św Katarzyny, nie wiadomo...
          • ongoing Re: relikwie 27.10.17, 14:03
            lodomeria, dziękuję!smile nie doczytałam o tym
            • lodomeria Re: relikwie 27.10.17, 15:34
              A wiesz, dlaczego Chopin zmusił swoją siostrę do tego, żeby mu po śmierci serce wycięła? I wiesz, jak je (skoro już je wycięła) do Królestwa Polskiego przemyciła?

Polecam się wink
              • gama2003 Re: relikwie 27.10.17, 16:16
                Napisz smile
                Piszesz w sposób, który zostawia wiedzę w głowie smile
                • lodomeria Re: relikwie 28.10.17, 08:03
                  Haha, dzięki smile Lata słuchania audycji o sztuce pani Bożenki Fabiani musiały odcisnąć gdzieś piętno wink

No to z Chopinem to to było tak, że panicznie bał się pochowania żywcem. Co, wziąwszy pod uwagę charakter jego choroby: zapadał w stany letargu, z którego budził się swoim własnym kaszlem, nie było takie do końca niemożliwe. Z resztą wówczas w Paryżu panowała wręcz moda na wyposażenie grobowców w taki sposób, żeby, jak ktoś się przebudzi po śmierci, mógł się wydostać (a przedtem posilić). Chopin wymusił na swojej siostrze obietnicę, że ta osobiście po jego śmierci upewni się, że wycięto mu serce, żeby żadne budzenie się w grobie nie wchodziło w grę. No i umierał sobie Chopin, na łóżku wyniesionym do przedpokoju, żeby gościom wygodniej było a to pod okno, żeby fotograf miał lepsze światło. Long story short, siostra Chopina, Ludwika z resztą, utalentowana, ale zapomniana, ma to serce brata w słoiku, ponoć kryształowym. No i ktoś podsuwa jej pomysł, że w Polsce, ku pokrzepieniu serc się to serce przydało. Tylko jak to serce przez granice soborowe, pilnie strzeżone, żeby nic, co może Polaków w walce o własny kraj zainspirować przewieźć? No ten tego, Carscy strażnicy to wtedy gentlemeni byli, damie w gorset nie zaglądali.

Swoją drogą, księża nie od razu zgodzili się na pochowanie serca Chopina w kościele, a jak już po kilku latach namysłów je przyjęli, to na 20 lat trafiło do jakiejś rupieciarni.
                  • lodomeria Re: relikwie 28.10.17, 08:34
                    Rozbiorowe granice wink Choć wątek religijny, to jednak przegiełam z tymi soborowymi granicami...
                    • wilowka Re: relikwie 28.10.17, 09:18
                      Wszystko przed nami wink
              • wilowka Re: relikwie 28.10.17, 00:22
                Proszę napisz, ciekawe bardzo smile
              • ongoing Re: relikwie 29.10.17, 17:02
                tak, to wiemsmile
    • jdylag75 Re: relikwie 26.10.17, 10:52
      Ampułka z krwią JPII.... i nie mam pytań.
      Zastanawiam się kiedy, KIEDY ktoś ją/je napełnił.
      • anika772 Re: relikwie 26.10.17, 14:35
        Tuż przed śmiercią papieża, lekarz wręczył krew (wcześniej pobraną do badań) Dziwiszowi. Nie wiem czy to legalne, wydaje mi się że materiały pobrane do badań powinno się utylizować. Dziwisz porobił odlewki i teraz w iluś parafiach w Polsce można się modlić do kropli krwi.
        Osobiście to widziałam w imperium Rydzyka, największego, jak wiadomo, przyjaciela papieża. Niewiasta odziana w błękitne giezło podtyka pątnikom fiolkę do ucałowania. Obok stoi figura Wojtyły, strzeżona przez ochroniarza. Nie wiem po co ochroniarz, być może uniesienia religijne były tak intensywne, że zagrażały figurze.
        • cosmetic.wipes Re: relikwie 26.10.17, 14:41
          I tak wszyscy po kolei całowali tę fiolke?
          Toż to większa zaraza niż saturator z gruźliczankąbig_grin
        • spanish_fly Re: relikwie 26.10.17, 14:42
          I ludzie się nie brzydzą tak całować tej fiolki jeden po drugim?!
          • anika772 Re: relikwie 26.10.17, 14:47
            Niewiasta w błękicie przecierała jakąś szmatką. Widziałam własnymi, uzbrojonymi w soczewki oczami.
            A, drogę pątniczą do fiolki (kilka metrów pod górkę) niektóre panie robiły na kolanach.
            • karolaa93 Re: relikwie 26.10.17, 23:56
              a coś ty tam ROBIŁA???
              w tym "przybytku"?

• anika772 Re: relikwie 27.10.17, 07:20
                Byłam w pracy, jako opieka dzieci komunijnych, które pojechały na wycieczkę uduchawiającą. Koleżanka się rozchorowała, to się zgodziłam ją zastąpić.
                Miałam "szczęście", mszę prowadził sam Rydzyk. Nie dziwię się że jest wielbiony, ma charyzmę, piękny głos i jest doskonale wyszkolony z wystąpień publicznych.
          • memphis90 Re: relikwie 26.10.17, 14:55
            To jest święta fiolka i nie ma zarazkow. Od samego przezegnania wymierają.
            • wilowka Re: relikwie 28.10.17, 00:24
              A jakby takiw fiolki do całowania obwozić zamiast szczepionek?
          • majenkir Re: relikwie 28.10.17, 03:35
            spanish_fly napisała:
            > I ludzie się nie brzydzą tak całować tej fiolki jeden po drugim?!

Czego sie tu brzydzic? sami swoi wink. Zreszta takie calowanie jeden po drugim jest dosc popularne tongue_out

https://glinka.digi.pl/darewo/newspics/41.jpg
        • jdylag75 Re: relikwie 26.10.17, 14:52
          Ożesz, lekarz tez dobry....
          Mnie szokuje ten relatywizm, walka przedstawicieli KRK o świętość życia i integralność osoby w każdym aspekcie, a tutaj Ojcu Świętemu podpieprzyli fiolkę z próbką krwi, gdy ten leżał na łożu śmierci...

No i ten kult vs Nie będziesz miał bogów cudzych przede mną.
          • lauren6 Re: relikwie 26.10.17, 15:28
            Przyjaciel umiera, a jego najbliższy powiernik zabiera fiolkę z jego krwią, robi jakieś odlewki i wysyła po świecie. Jeszcze pewnie trup nie ostygł, a ci się modlą do relikwi.
            Dla mnie chory zwyczaj.
            • anika772 Re: relikwie 26.10.17, 15:41
              Przyjaciel wydał też książkę z zapiskami papieża, które ten stanowczo polecił spalić.
              Boże chroń przed przyjaciółmiwink
              • cosmetic.wipes Re: relikwie 26.10.17, 16:00
                Nie wspominając o tym, że papież chciał być pochowany w Krakowie i wszyscy to zlali ciepłym moczem.
        • konwalka Re: relikwie 26.10.17, 19:37
          Niewiasta odziana w błękitne giezło podtyka pątnikom fiolkę do ucałowania.
          rwa mac, przeczytalam przy obiedzie
          buond suspicious
        • ongoing Re: relikwie 26.10.17, 23:25
          krew to jeszcze nic, w kościele w mojej okolicy wybudowali ołtarz dla relikwii, ktorą są włosy JPII - myślę, że on sam by się podłamał, gdyby o tym wiedział
          • c2h6 Re: relikwie 27.10.17, 14:45
            ongoing napisała:

> krew to jeszcze nic, w kościele w mojej okolicy wybudowali ołtarz dla relikwii,
            > ktorą są włosy JPII - myślę, że on sam by się podłamał, gdyby o tym wiedział

E tam. Jakoś pomniki stawiane masowo jak Stalinowi mu nie przeszkadzały.
    • iwoniaw Re: relikwie 26.10.17, 11:03
      Nie wiem, czy seksualnej, ale dewiacji na pewno. Dla mnie to obrzydliwe i dość makabryczne. To, że jest jednocześnie zaprzeczeniem przestrzegania przykazań biblijnych i bezczeszczeniem zwłok, to w porównaniu z ładunkiem obrzydliwości i makabry w sumie schodzi na dalszy plan. Swoją drogą, spopielonych higienicznie zwłok nie wolno legalnie rozsypywać na łączce ani trzymać na kominku, a coś takiego funkcjonuje na legalu...
    • ira_08 Re: relikwie 26.10.17, 16:56
      Bo uwierzyć w coś, czego się nie widziało, jest naprawdę trudno? A tu, proszę, ręka, ząb, kropla krwi, jakaś taka "namacalna" świętość. Katolicyzm czerpie garściami z pogaństwa, ma swoich świętych od każdej sprawy, jak w religiach politeistycznych.

Ja pamiętam, jak w Budapeszcie, w katedrze, trzeba było wrzucić pieniążka, żeby zobaczyć rękę czy tam palec św. Stefana surprised Bo w trumience było ciemno i po wrzuceniu pieniążka się włączało światło. Wycieczka japońska wrzuciła wink
      • memphis90 Re: relikwie 26.10.17, 17:13
        Wyobrazilam sobie taką akcję dywersyjną: co by było, gdyby taka święta ręka po wrzuceniu pieniążka pokazywała fuck'a? Ach!
        • ira_08 Re: relikwie 26.10.17, 17:50
          big_grin
          • little_fish Re: relikwie 26.10.17, 18:40
            Katedra niewątpliwie by sie wzbogaciła. Sama bym wyrzuciła pieniądz 😂
    • edelstein Re: relikwie 26.10.17, 17:28
      Ja jestem zachwycona, czekam na chwile gdy matke Dudy uznaja za swieta i bedzie w ktoryms kosciele "swieta piers ktora ssal"Nagie cycki na oltarzu to byloby cos.
      • niu13 Re: relikwie 26.10.17, 17:56
        Uwielbiam te perwersyjno obrzydliwe klimaty- taki ojciec Pio np. chyba wcale się nie popsuł. I co w związku z tym? Co oznacza ten znak od niebios, że on jest świeży.
        • ira_08 Re: relikwie 26.10.17, 18:05
          Lenin też się trzyma tongue_out
          • edelstein Re: relikwie 26.10.17, 18:29
            Troche go naprawili😁
        • edelstein Re: relikwie 26.10.17, 18:31
          Ojciec Pio ma szczescie,ze nikt go nie popsul.mogl skonczyc w kawalkach.
          • ira_08 Re: relikwie 26.10.17, 18:38
            Wykalkulowali, że w jednym się lepiej opłaca. Ciekawe ile osób wie, że jego świetnie zachowana twarz, to woskowa maska?
    • peonka Re: relikwie 26.10.17, 20:08
      Ręka świętego Stefana chodzi na procesję co roku, a co:
      www.google.co.uk/search?dcr=0&biw=360&bih=317&tbm=isch&sa=1&ei=biPyWYyuBsGzadyjjtAI&q=Szent+jobb+kormenet&oq=Szent+jobb+kormenet&gs_l=mobile-gws-img.3...19700.21407.0.22657.9.9.0.0.0.0.142.763.6j3.9.0....0...1.1j4.64.mobile-gws-img..0.4.468...0i19k1j0i30i19k1j0i8i30i19k1.0.xpsaqs6Z-Ng
    • inguszetia_2006 Re: relikwie 26.10.17, 20:20
      Witam
      Nie mam pojęcia, po co komu ususzona ręka świętego? Nekrofilia? Nie można tego wykluczyć. Szukałabym relikwii wśród zboczeńców. Pierwsza myśl najlepsza! Artykuł się już nie wyświetla, więc podążam za ręką świętego Wincentawink
      Pzdr.
      Ing
      • niu13 Re: relikwie 27.10.17, 02:10
        Przejrzałam zdjęcia dot. Budapesztu i jego świętego i wyszło mi, że oni tam mają nie tylko rękę, ale też zasuszonego całego Stefana.
        Apropos katedr europejskich i ich świętych to przypomniałam spbie właśnie, jak mój 8 letni syn urządził sajgon pt. Nie będę zwiedzał w Pradze. Zasłużony ochrzan skwitował: mamo, jak możesz przy świętym Wacławie!
    • szmytka1 Konwalko czy coś się wykluło? 26.10.17, 20:30
      Konwalko, co tam relikwie, napisz proszę czy coś się wykluło? Czytałam w ciąży i czekałam na małe Trumpki i byłam srodze zawiedziona, że się nie udało, potem urodziłam i jakoś wypadło mi z głowy prześledzić co z kolejnym wylęgiem. Doczekali się potomstwa?
      • konwalka Re: Konwalko czy coś się wykluło? 26.10.17, 21:07
        ach, jednak nie
        a u ciebie synus, o ile sie nie myle smile
        • szmytka1 Re: Konwalko czy coś się wykluło? 26.10.17, 21:31
          Tak, masz bdb dobrą pamięć. Zdrowy, fajny, duży i żarłoczny niebawem półroczniak. Starszak realizuje się w roli brata, mąż też świruje wink Niby wolałam syna żeby było łatwiej z dziećmi tej samej płci i bez różu tongue_out , ale jak pierwotna wersja, że to dziewczynka, została obalona, to czułam coś na kształt żalu, że jednak chłopiec big_grin

Szkoda tych potencjalnych kanarcząt, może uda się w przyszłym roku.
    • anorektycznazdzira Re: relikwie 26.10.17, 20:45
      Kretyński średniowieczny zabobon. Sprzeczny z czymkolwiek, co w Nowym Testamencie zapisano.
      Że oni się nie wstydzą???
    • gama2003 Re: relikwie 26.10.17, 20:54
      Słabo mi. Co oni księdzu Popiełuszce wycięli/odcięli ?
      Bo papieżowi to chyba ,, tylko,, krwi utoczyli.
      Że kiedyś latali z relikwiami i kasę na tym zarabiali, to rozumiem. Ale teraz też ? Czemu to niby ma służyć ?
      Koszmarne. Szczątki człowieka w złoconych akwariach a obok puszka na datki ?
      • konwalka Re: relikwie 26.10.17, 21:09
        tak
        ususzona reka, z wygladu przypominajaca jakas ususzona wedline
        myslalam, ze sie zrzygam
        • gama2003 Re: relikwie 26.10.17, 22:23
          Niedobrze mi, wyobraźnia szaleje.
          Teraz po zakamarkach pamięci błąka mi się wspomnienie, że w Padwie był święty język kogoś tam, też świętego. I że byłam to oglądać, ale chyba w sufit się gapiłam, bo suszonej wędliny szczęśliwie nie zapamiętałam.
          Jak rozumiem modlitwę na łące, wpatrywanie się w nieboskłon, czy gór szczyty, tak kompletnie nie pojmuję całowania fiolek, czy akwariów ze szczątkami. No nie rozumiem. To modlitwa, nawet do świętego, ale bez obcałowywania licho wie czego, to mniej skuteczna jest ?
          Ciekawe co by nam tu jakiś teolog szczątkolg relikwiolog wyłożył. Chętnie bym posłuchała argumentów ( o współczesnych celach krojenia ,, nowych świętych,, ).
          • konwalka Re: relikwie 26.10.17, 23:03
            ja czekam, az zrobimy krok naprzod
            proponuje zatem wypychanie swietych calosciowo, jak, dajmy na to, upolowanego borsuka
            to by dopiero byl fan...
            • mamolka1 Re: relikwie 28.10.17, 09:08
              A to, co wyjęte z wnętrza na relikwie - święty żołądek, jelito cienkie czy okrężnica ...
              Jak się bawić to po całości 😂😂😂
              • niu13 Re: relikwie 28.10.17, 11:36
                Łechtaczka św. Dziuni, jajowód św. Kunegundy. Niedoskonałość ówczesnej medycyny pozbawiła wiele kobiet z problemami ginekologicznymi możliwości skutecznej modlitwy.
          • niu13 Re: relikwie 26.10.17, 23:11
            Jsk Padwa, to pewnikiem Św. Antoni, od załatwiania spraw beznadziejnych. Jak już u języka coś się załatwi, to można zabawić się w podziękę wotywną, czyli przynieść mu odlaną ze srebra nogę lub rękę. Moje ulubione miejsce na Jasnej Górze- ściana pełna malutkich srebrnych nóżek i rączek. Mieć coś takiego w salonie... ech
      • szeptucha.z.malucha Re: relikwie 27.10.17, 07:48
        Ha, wydobyłem z zakamarków pamięci wspomnienie jak niegdyś spędzając wolne chwile w zakonie, otrzymałam propozycję od koleżanki zakonnicy posprzątania schowka w katedrze (był jej dyżur, widocznie oceniono, że dość godnam by jej towarzyszyć). No, i okazało się, że schowek to składzik do przechowywania relikwii. Miałyśmy je odkurzyć. A to puszka z palcem św. X, szmatka z szaty św. Y. W sumie dużo tego było ale odczucie, że jestem w matrixie niezapomniana. Rzecz jasna powycierałam te puszki, świętokractwa nie uczyniłam, znaczy nic sobie nie przywłaszczyłam. Niemniej zastanawiałam się potem, co ja w takim kościele jeszcze robię.
        • piepe Re: relikwie 28.10.17, 00:36
          szeptucha.z.malucha napisała:

> wydobyłem
          > otrzymałam
          > nie uczyniłam

Eeee...
          • szeptucha.z.malucha Re: relikwie 28.10.17, 12:52
            Telefon potrafi zmienić płeć😛 Swoją drogą jak piszę beletrystycznie (nie, nie, nie na ematce), to zawsze jako mężczyzna i inni się w to wkręcają🙃
            • szeptucha.z.malucha Re: relikwie 28.10.17, 12:54
              Zresztą czy facet z zakonnicą w schowku katedry pośród relikwii mógłby nabożnie sprzątać?
    • taniarada Re: relikwie 26.10.17, 21:13
      Trzeba być płytkiej wiary by w nic nie wierzyć.
      • memphis90 Re: relikwie 26.10.17, 21:38
        Można w pieniądze, potęgę i kapitalizm na przykład. Albo w marksizm. Albo w chemitrails. Dla każdego się coś znajdzie, czy to zawsze obowiązkowo musi być suszona ręka?
        • niu13 Re: relikwie 26.10.17, 23:04
          😂😂
      • jdylag75 Re: relikwie 27.10.17, 08:47
        Jak płytka musi być wiara, żeby uciekac się do jej podsycania eksponowaniem fragmentów ciała ludzi uznanych za świętych.
        • gama2003 Re: relikwie 27.10.17, 16:20
          I z którego fragmentu Biblii te zwyczaje pochodzą ?
          Bo jakoś, nie żebym była biegła w Piśmie, ale nie kojarzę modłów do kawałków proroków, czy innych ,, świętych,, towarzyszących Jezusowi ?

Zwykły biznes, na strachu utkany.
          • lodomeria Re: relikwie 27.10.17, 23:40
            Najwyższy czas się nauczyć: katolicyzm nie opiera się tylko na Biblii. Równie ważne jest też nauczanie Kościoła (co pozwala instytucji ewoluować i inkorporować elementy duchowości wywodzące się z tradycji przedchrześcijańskich itp.).
            • lodomeria Re: relikwie 27.10.17, 23:43
              Przepraszam, jeżeli jakoś szorstko to zabrzmiało! Nie mam na myśli konkretnie Ciebie, ale po prostu nas wszystkich, jeśli chcemy dokądś ujechać w dyskusjach z Kościołem czy jego wyznawcami.
              • gama2003 Re: relikwie 27.10.17, 23:50
                Czyli to co sobie Kościół wymyślił, w sobie tylko znanych celach, mimo, że kłóci się to dosyć mocno z postawą i słowami Jezusa.
                Tu rozmao kłanianiu się ,, bałwanom,,. Wykreślonym z pierwszego przykazania smile.

Kościół jako instytucja jest tak daleko od wiary, że dalej się być chyba nie da. Obmadlanie suszonych rąk to tylko lichy przykład żenady.
                • lodomeria Re: relikwie 28.10.17, 14:06
                  No w założeniu to miało być tak, że świat się zmienia i Kościół jakieś ta szczegóły nieujęte w Biblii może sobie ustalić.

Co do relikwi, to pamiętajmy, że jeszcze do Soboru Watykańskiego II kapłan był pośrednikiem między wiernymi a Bogiem. Zwykły szary człowiek, który nawet Biblii nie powinien był sam czytać, który nie znał łaciny (msza odbywała się w obcym języku do lat 60!) wymyślił sobie więc, że będzie się modlił przy pomocy pośredników - stąd ci najróżniejsi święci od tego i owego. Technicznie z pierwszym przykazaniem to nie koliduje, bo przecież nie modlą się do ręki, czy nawet osoby a proszą o wstawiennictwo.

Jak już coś, to raczej jest to feudalizm, którego z Polski nigdy nie udało nam się wyplenić.
    • woman_in_love obraz kościoła: pedofilia, nekrofilia, mamona 28.10.17, 13:57
      zamiast wiary, homoseksualizm pod płaszczykiem celibatu, ciągłe zainteresowanie seksem, obżarstwo, pijaństwo, pożądanie władzy itd.

Nie wiadomo czy jest Bóg, ale wiadomo na pewno: w Kościele Katolickim go na 100% nie ma.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka