31.10.17, 04:57
Jakie jabłka najlepiej nadają się na szarlotkę? Twarde, miękkie? Słodkie, kwaśne? Nie pytam o nazwy, bo jestem na obczyźnie, wiec muszę wybrać po smaku. A może macie jakiś sprawdzony przepis na rewelacyjna szarlotkę? Będę wdzięcznasmile
Obserwuj wątek
    • nickbezznaczenia Re: Szarlotka 31.10.17, 05:09
      Kwaśne i lepiej twardawe.
    • minerallna Re: Szarlotka 31.10.17, 05:18
      Dla mnie jabłka to szara renta. Kwaśna i trudno dostępna. A piszę o PL big_grin
      Idealna na ciasto we wszystkich kombinacjach.
      I taka szarlotkę z renetą to rozumiem, mniam.
      Na obczyźnie- nie wiem gdzie jesteś, może są polskie sklepy?
      Może złóż zamówienie na te jabłka?
      • biankao Re: Szarlotka 31.10.17, 05:25
        Znam szara renete i bardzo lubię. Niestety w Japonii mogę liczyć tylko na japońskie odmiany a z kwaśnymi to w ogóle się tu nie spotkałamuncertain popytam w jakimś warzywniaku.
    • earl.grey.tea Re: Szarlotka 31.10.17, 05:38
      Twarde/kruche , a co do kwaśności to zależy co kto lubi smile ja wolę niezbyt kwaśne. Poszukaj np zielonych Granny Smith.

a przepis :

fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,39914793,39914793,0.html

bez podduszania jabłek, tylko skrojone na płatki i przesypywane cynamonem i cukrem.

lub taka:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,116974003.html

• szarsz Re: Szarlotka 31.10.17, 06:27
      Kwaśne i rozpadajace się. U nas to antonowki z wczesnych i szara reneta z późnych.
      Kup jedno, obierz, pokrój w cwiercplasterki i rozparz w rondelku z małą ilością wody. Powinny zmieknac po kilku -
      Kilkunastu minutach.

• czarna_kita Re: Szarlotka 31.10.17, 07:47
        Nie lubię szarlotki z kwaśnymi jabłkami. Znaczy zjem, jakby była ale sama wole slodkawe.
    • eliszka25 Re: Szarlotka 31.10.17, 08:43
      na szarlotke najlepsze sa kwasne, soczyste jablka. ja najbardziej lubie szarlotke z jablkami wysmazonymi na mus, nie z kawalkami jablek. na dno rondelka wlewam troszke wody, na oko jakies 100 ml maks, wrzucam starte na tarce jarzynowej jablka i pyrkaja delikatnie, az sie rozpadna. na koniec dodaje cynamon, opcjonalnie cukier waniliowy. jesli jablka mocno soczyste, to na chwile przez zakonczeniem smazenia wrzucam tez ze 2-3 lyzeczki kartoflanki lub maki kukurydzianej. wtedy mus nie wyplywa z ciasta przy krojeniu.

moja ulubiona szarlotka jest bardzo prosta do zrobienia:

- 3 szklanki maki
      - 2 jajka
      - 3/4 szklanki cukru
      - 3/4 kostki masla (chodzi o kostke 250 g)
      - 1,5 lyzeczki proszku do pieczenia
      - 2 czubate lyzeczki gestej, kwasnej smietany

wszystkie skladniki zagniesc na gladkie ciasto. podzielic je na 2 czesci mniej wiecej w stosunku 2/3 do 1/3. mniejsza czesc ciasta uformowac w grubszy walek, wlozyc w folie i do zamrazalnika na przynajmniej pol godziny, reszte do lodowki. po schlodzeniu wieksza czesc ciasta wylozyc na blache, wylepic nim dno i brzegi gdziec na 2 cm. na to wylozyc wystudzony mus jablkowy, na wierzch zetrzec na grubych oczkach ciasto z zamrazalnika. piec ok 40 min. w 180 stopniach.

uwielbiam te szarlotke. ciasto jest slodkie, a mus kwasny. idealnie polaczenie. najlepsza jest albo jeszcze ciepla, albo dopiero nastepnego dnia po upieczeniu.
    • jednorazowy22 Re: Szarlotka 31.10.17, 08:45
      To zależy, jaką szarlotkę lubisz.
      Ja na przykład lubię, jak jabłka w środku są słodkie i w kawałkach, a znam takich, co wolą mieć w środku kwaśną/słodką papkę.
      Smak możesz wybrać, ale tego, czy jabłka się rozpadną, czy zostaną w kawałkach, to po smaku się stwierdzić nie da, choć większa szansa, że się nie rozpadną jest przy twardych jabłkach i o zwartym miąższu.
    • princesswhitewolf Re: Szarlotka 31.10.17, 08:52
      Szara Reneta czyli tu w UK podobna odmiana Egremont Russet
      • princesswhitewolf Re: Szarlotka 31.10.17, 08:53
        inna opcja jesli mieszasz w UK to Bramley odmiana

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka