Dodaj do ulubionych

do kadrowych- dodatek funkcyjny

03.11.17, 10:28
Wykorzystuję właśnie zaległy urlop wypoczynkowy, bezpośrednio po urlopie rodzicielskim. No i dostałam pensję, ale bez dodatku funkcyjnego. W umowie, odnośnie do tego dodatku, mam tylko informację, że wypłacany jest wraz z wynagrodzeniem zasadniczym. Czy podczas urlopu wypoczynkowego nie wypłaca się dodatku?zna ktoś bliżej temat? oczywiście skontaktuję się w tej sprawie z kadrami, ale chcę się przygotować do rozmowy. pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • z_lasu Re: do kadrowych- dodatek funkcyjny 03.11.17, 10:34
      Za czas urlopu pracownik powinien otrzymać wynagrodzenie w takiej samej wysokości w jakiej otrzymałby, gdyby pracował. W przypadku dodatków stałych mogą one być wypłacane w pełnej wysokości lub mogą być pomniejszane za nieobecność i wliczane do podstawy wynagrodzenia urlopowego. Pytanie zasadnicze: czy nie straciłaś funkcji? Jesteś pewna, że gdybyś pracowała to dostałabyś ten dodatek?
      • kintsugi Re: do kadrowych- dodatek funkcyjny 03.11.17, 10:39
        Dziękuję za odpowiedźsmileZastanawiam się czy o utracie funkcji nie powinnam być powiadomiona? czy można mnie jej pozbawić podczas urlopu? jestem w stałym kontakcie z zespołem, raczej dostawałam informację, ze już się mojego powrotu nie mogą doczekać. Ale oczywiście na czas mojej nieobecności ustanowiono zastępstwo, więc to nie tak, że chcę rozkręcać aferę.
        • z_lasu Re: do kadrowych- dodatek funkcyjny 03.11.17, 11:07
          Zdecydowanie powinnaś być powiadomiona i co do zasady powinnaś wrócić na te same warunki, które miałaś przed przerwą związaną z rodzicielstwem. Ale zasady zasadami, a sytuacja może się łapać na jakiś wyjątek.
      • baltycki Re: do kadrowych- dodatek funkcyjny 03.11.17, 11:18
        z_lasu napisała:

> W przypadku dodatków stałych mogą one być wypłacane w pełnej wysokości
        > lub mogą być pomniejszane za nieobecność i wliczane
        > do podstawy wynagrodzenia urlopowego.

"Wykorzystuję właśnie zaległy urlop wypoczynkowy, bezpośrednio po urlopie rodzicielskim."

Pomniejszyli za nieobecność?
        • z_lasu Re: do kadrowych- dodatek funkcyjny 03.11.17, 11:45
          Pomniejszane w bieżącym miesiącu. Czyli firma może w miesiącu wystąpienia urlopu wypłacić funkcyjny w całości albo dodatek pomniejszyć w bieżącym miesiącu za czas urlopu wypoczynkowego, a za to uwzględnić go w podstawie wynagrodzenia urlopowego. Generalna zasada: pracownik na urlopie nie może być stratny. Jeśli nie ma podstawy z poprzednich miesięcy (jak w tym przypadku) to się bierze wartości nominalne. Inaczej każda osoba po rodzicielskim miałaby urlop wypoczynkowy bez prawa do wynagrodzenia.
    • kintsugi Re: do kadrowych- dodatek funkcyjny 03.11.17, 14:20
      Dziękuję za pomoc, okazało się, że to jednak zwykła pomyłka 😀

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka