Dodaj do ulubionych

czym karmić niemowlę

04.11.17, 12:19
Z cyklu: zdrowie małego dziecka, do licznych tu odbiorczyń.
Niemowlę 5 mies., od urodzenia karmione systemem mieszanym, tzn. głównie pierś plus dokarmianie bebilonem HA. W 3 mż pojawiły się zmiany skórne, zatem dziecko z automatu przestawione na bebilon pepti (zalecenie pediatry). Na pepti słabszy apetyt, zmiany skórne raz lepiej raz gorzej- brak związku między stanem skóry a jedzeniem. Matka na diecie bezmlecznej, ograniczenie alergenów, generalnie dieta. Po skończeniu 4 miesiąca dziecko z dnia na dzień odmawia jedzenia pepti- nie ma mowy, ni huhu. Nie smakuje. Ale, że jest żarłokiem i wrzeszczy z głodu, dostaje na próbę znowu HA. Bingo! Pożera z apetytem, wreszcie szczęśliwy, najedzony bobas. Tylko że skóra robi się momentalnie gorsza, dochodzą też problemy z kupą- częstsze, brzydkie, śluzowe i rzadkie.
Zaraz wchodzą kaszki, kleiki, a wygląda tak, jakby dzidzia nie przyswajała żadnej mieszanki poza mm. Dodajmy, że odciągać z piersi nie ma czego, bo wszystko jest wysysane na bieżąco.
Co ciekawe, dzidzia ma starszego brata, który w tym samym wieku miał takie same problemy, lecz że było to kilkanaście lat temu, wówczas dostał sojowy isomil i pięknie na nim funkcjonował, tzn. problemy ze skórą i kupą zniknęły jak ręką odjął, dziecko było pączusiem. Obecnie trend jest taki, że pediatrzy nie chcą słyszeć o mleku sojowym, isomil zniknął z aptek i nie można go nigdzie dostać, zatem matka dochodzi do wniosku, że kilkanaście lat temu świat pediatrii był lepszy i przystępniejszy ;0
Co robić droga ematko?
Obserwuj wątek
    • kiddy Re: czym karmić niemowlę 04.11.17, 12:34
      Poprosić pediatrę o Nutramigen. Pepti jest hydrolizatem mniejszego kalibru, Nutramigen nie zawiera białek krowiego mleka w normalnej postaci, łańcuchy peptydowe są tam pozrywane i organizm dziecka nie widzi preparatu jako mleka krowiego. Najwyraźniej dziecko nie toleruje mleka krowiego i potrzebuje pełnego hydrolizatu.
      • niu13 Re: czym karmić niemowlę 04.11.17, 12:37
        Był raz na próbę podany. Totalna odmowa, foch i płacz. Próbować dalej?
        • kiddy Re: czym karmić niemowlę 04.11.17, 12:43
          A był wprowadzony stopniowo? Ja wprowadzałam tak: codziennie zamieniłam jedną miarkę zwykłego mleka na hydrolizat. Dałam córce tydzień na zmian, przy czym ona była młodsza niż dziecko, o którym piszesz. Spróbujcie stopniowo dodawać Nutramigen, np. o jedną miarkę więcej co 2 dni. Może pomoże dodatek jakiejś kaszki?
          • niu13 Re: czym karmić niemowlę 04.11.17, 12:48
            A to tak można? Mieszać hydrolizat z normalnym białkiem?!
            O tej metodzie nie słyszałsm, dzięki.
            • kiddy Re: czym karmić niemowlę 04.11.17, 12:56
              Ma początku, gdy przestawiasz dziecko, tak sie robi. Raz, że nigdy nie zmienia się mleka z marszu, dwa, że Nutramigen specyficznie pachnie i smakuje i trzeba dać dziecku szansę się przyzwyczaić. Potem już nie.
              Jeśli nie chcesz odstawić dziecka od piersi, to uważnie przyjrzyj się diecie. Białka mleka są np. w chlebie, wędlinach. Wszystko, co zawiera mleko, masło, serwatkę, śmietanę, jogurt, sery musi iść w odstawkę. Trzeba niestety czytać etykiety, chleb kupować ze sprawdzonego źródła. Moja córka ma 14 miesięcy, dalej nie może spożywać mleka w żadnej postaci, więc mam już trochę wprawy w komponowaniu diety. Dziecko z alergią na krowie mleko ma uboższą dietę niż maluch bez alergii, ale da się przeżyć. Uważaj na słoiczkowe jedzenie, często zawiera masło i śmietanę. Mleczne kaszki też odpadają.
            • shumari Re: czym karmić niemowlę 04.11.17, 12:58
              Można . Robiłam dokładnie tak samo. Dwójkę dzieci tym paskudztwem wykarmiłam.
          • milka_milka Re: czym karmić niemowlę 04.11.17, 22:56
            Nutramigen jest tak obrzydliwy w smaku, że ja się dziwię, że jakiekolwiek dziecko to bierze do ust.
        • aerra Re: czym karmić niemowlę 04.11.17, 14:36
          Bo Nutramingen jest paskudny w smaku, trzeba przestawiać stopniowo, po troszku.
    • 1matka-polka Re: czym karmić niemowlę 04.11.17, 12:43
      Moze przestaw je zupelnie na piers. Ja do 6 mca karmilam corke tylko piersia a rozszerzac zaczelam w 7 mcu i to tez bardzo powoli.
      • niu13 Re: czym karmić niemowlę 04.11.17, 12:46
        A jak przybierała?
        U nas czas samej piersi trwał ok 1,5 mies., wtedy, gdy odrzucił pepti. Przestał przybierać i był ciągle głodny.
        • niu13 Re: czym karmić niemowlę 04.11.17, 12:49
          Tzn. spadł z 75 na 25 centyl z wagą, bo przybierać oczywiście przybiera
        • 1matka-polka Re: czym karmić niemowlę 04.11.17, 12:50
          No i co mam ci napisac, ze za rzadko go przystawialas? Taka jest najczestsza przyczyna tego, ze dziecko na piersi sie nie najada. Dziecko na piersi mozna przystawiac za kazdym razem kiedy zaplacze. Ale rozumiem, ze dla niektorych to moze byc noe do wytrzymania...
          • niu13 Re: czym karmić niemowlę 04.11.17, 12:58
            Niestety, mam w domu już drugie dziecko, które przystawiałam non stop, a ono było ciągle głodne.
            Poza tym sama pierś nie zlikwidowała problemów ze skórą. Pomimo drakońskiej diety matki. Sama nie wiem, czy wierzyć w teorię o alergii na bmk. Byliśmy u znanej dermatolog, ona mówi, że najnowsza teoria, to genetycznie uwarunkowana nadwrażliwość skóry, a nie bmk.
            • aguar Re: czym karmić niemowlę 04.11.17, 13:22
              No ja nie wierzę w teorię o alergii na bmk. To znaczy nie w to, że ona się w ogóle nigdy nie zdarza. Zdarza się rzadko, a jest nadrozpoznawana.
              • niu13 Re: czym karmić niemowlę 04.11.17, 13:30
                Tak jest. A objawy są nadinterpretowane
              • undoo Re: czym karmić niemowlę 04.11.17, 23:48
                Do stwierdzenia alergii na bmk to trzeba zrobic konkretne badania.
                Nie przejmuj sie, moze twoje dziecko ma wciaz wysypki adaptacyjne, a moze na proszek do prania reaguje? W czym swoje ciuchy pierzesz? W tym samym, co dziecka?
                Robilas badania na krew w kale?
                Drakonska dieta matki nie jest rozwiazaniem. Nie ma sensu sie katowac w imie karmienia piersia. Ty tez jestes wazna.
                Trzymam kciuki i nie sluchaj glupich rad o powrocie do piersi, bo to nie jest takie proste.
                • 1matka-polka Re: czym karmić niemowlę 05.11.17, 08:17
                  "Konkretne badania" nie wychodza u wielu alergikow.
                • 1matka-polka Re: czym karmić niemowlę 05.11.17, 08:26
                  A krew w kale, to moje dziecko mialo bez badan. Widac bylo golym okiem. U niektorych naprawde to jest oczywiste, ktora substancja szkodzi.
            • 1matka-polka Re: czym karmić niemowlę 04.11.17, 14:21
              I skoncz ze swoja dieta skoro nie widzisz roznicy.
            • bergamotka77 Re: czym karmić niemowlę 04.11.17, 16:57
              Ja wychowałam jedno dziecko na Nutramigenie, ale jadl az mu się uszy trzesly, więc problemu nie było a drugie na Bebilonie Pepti - obydwaj z atopowa skóra, starszy miał egzeme dziecięca i straszne rany pod kolankami i na plecach- Nutramigen nas uratował. Obydwaj nie tolerowali mleka krowiego i jajek i do dziś nie jedzą tych produktów w czystej postaci - po mleku boli ich brzuch, jajka nie lubią bo w dzieciństwie nie mieli wprowadzonego. Miałam identycznie jak Ty- za mało pokarmu własnego- dziecko pierwsze było duże i dużo jadło i nie najadalo się podczas kp. Potem jak zaczęli mieć wprowadzane nowe pokarmy było lepiej bo chętnie jedli i nie mieli już az takich problemow. Musisz się skonsultować z lekarzem - aha moi uwielbiali także Sinlac.
              • undoo Re: czym karmić niemowlę 04.11.17, 23:49
                O Sinlac jest super!
        • 1matka-polka Re: czym karmić niemowlę 04.11.17, 12:55
          Przybierala normalnie. Zawsze co najmniej w 25 centylu, czasami w 50. A urodzila sie w 36 tyg. 2500 g.
          • niu13 Re: czym karmić niemowlę 04.11.17, 12:59
            Jak rozszrzałaś jej dietę od 7 mies? Co z kaszkami?
            • aguar Re: czym karmić niemowlę 04.11.17, 13:03
              Odpuść kaszki, ewentualnie ryżową czy kukurydzianą na wodzie, daj trochę warzyw, owoców i mięsa, w pierwszym roku życia i tak podstawą jest mleko ludzkie.
            • aerra Re: czym karmić niemowlę 04.11.17, 14:46
              Młody był na moim mleku do 6 miesiąca, potem kaszki, ale na wodzie, owoce, warzywa, mięso, po troszku. Mleka modyfikowanego nie dostawał w ogóle.
              Mieliśmy podejrzenie alergii, bo ulewał, rzygał i chlustał, przez 3 miesiące byłam na ścisłej diecie, która w ogóle nie pomagała, a ostatecznie okazało się, że alergię to ma akurat nie na mleko, a na ziemniaki, a chlustał, też nie ze względu na alergię, a co innego.
              Tyle, że mimo tego wszystkiego przybierał na wadze aż za bardzo, 1kg na miesiąc... potem na szczęście zwolnił. Dlatego pediatrzy (różni) to się specjalnie nie przejmowali, bo przecież rośnie...
            • 1matka-polka Re: czym karmić niemowlę 04.11.17, 15:48
              Nie dawalam kaszek instant. Tylko na wycieczkach dla wygody. W domu jadla to co my. Normalna kasza, normalne mieso, jaja, warzywa. BLW ale bez przesady. Zupe podawalam lyzka.
              • 1matka-polka Re: czym karmić niemowlę 04.11.17, 15:51
                I w sumie nie dostawala mleka modyfikowanego, bo jak zaczelam rozszerxac diete, to zauwazylam, ze corka ma alergie na mleko. Potem u mnie sie alergia rowniez nasilila. I obie przeszlysmy na diete bezmleczna. Tylko maslo podawalam.
                • 1matka-polka Re: czym karmić niemowlę 04.11.17, 15:56
                  Karmilam ok 1,5 roku.
          • aguar Re: czym karmić niemowlę 04.11.17, 13:01
            1matka-polka, jest dokładnie tak, jak piszesz.
            Przystawiać baaaardzo często, skórą się specjalnie nie przejmować, na co dzień natłuszczać, od czasu do czasu potraktować jakimś Elocomem, brzydkimi kupami nie przejmować się w ogóle, spłukać i zapomniećsmile
            • niu13 Re: czym karmić niemowlę 04.11.17, 13:03
              I czekać aż wyrośnie😉
            • zapraszamydoreklamy Re: czym karmić niemowlę 04.11.17, 13:15
              aguar napisała:

> 1matka-polka, jest dokładnie tak, jak piszesz.
              > Przystawiać baaaardzo często,

Karmie juz drugie i mam porównanie. Synek lp przez 1,5r ns żądanie. Wisial i wisiał, a przybierał słabo, choć w normie. Córka na razie ma 13 mcy, duzo wieksza od brata w tym samym czasie. Z perspektywy czasu widzę, że nie umiałam karmićsad Co z tego, że przystawiałam, mleka było w bród, patrzyła położna itp. W drugiej ciąży odkryłam blog Hafiji i nauczylam sie prawidłowo karmić, np.tego, żeby bylo słychać jak córeczka przełyka, nie ciamka, mlaska itp smile
              • niu13 Re: czym karmić niemowlę 04.11.17, 13:24
                Dajcie spokój z tą Hafiją. Przeczytałam ją wzdłuż i wszerz i uważam, że jest to po pierwsze mistrzyni piaru, a po drugie głowna sprawczyni terroru laktacyjnego w tym kraju. Ja karmię w dzień i w nocy. Dziecko dobrze łapie pierś, prawidłowo przełyka. Przybiera. Amen. Chcę móc robić na czymś kaszki za miesiąc. Chcę mieć mleko, które podam w razie braku piersi w pobliżu. Chcę ulżyć dziecku ze swędzącą wysypką. Nie chcę komentarzy typu kp uber alles.
                • lucyjkama Re: czym karmić niemowlę 04.11.17, 13:41
                  >Ja karmię w dzień i w nocy. Dziecko dobrze łapie pierś, prawidłowo przełyka. Przybiera. Amen.

To po co dajesz sztuczne mleko? Odstaw je a piersi dostosują się do nowego zapotrzebowania i wyprodukują wystarczającą ilość mleka.
                  • lucyjkama Re: czym karmić niemowlę 04.11.17, 13:43
                    Może sobie ze dwa dni wcześniej zacznij jeść femaltiker żeby przyspieszyć zwiększenie laktacji. Działa jak złoto smile
                    • niu13 Re: czym karmić niemowlę 04.11.17, 14:20
                      Jadłam femaltiker. Jest spoko, chociaż na mnie najlepiej działa zwykła melisa.
                      • wilowka Re: czym karmić niemowlę 04.11.17, 21:24
                        Humana Piulatte. To na mnie działało. Femaltiker wcale
                • turzyca Re: czym karmić niemowlę 04.11.17, 13:48
                  Przesadzasz. O terrorze laktacyjnym czytałam już w pierwszym roku mojego pobytu na forach gazety, a było to 11 lat temu, Hafija nawet w ciąży nie była.
                  Polski terror laktacyjny wynika z typowego polskiego chciejstwa połączonego z nieumiejętnością uznania faktów i szukani rozwiązań problemów. Matka ma karmić, ale nie dostanie żadnego wsparcia, przy wszystkich problemach, czy jej czy dziecka, zaleca się mieszankę. Wszyscy lekarze oprócz pediatrów ochrzanią ją że kami po 6 miesiącu życia.
                  • niu13 Re: czym karmić niemowlę 04.11.17, 14:21
                    To prawda. Histeryczna presja społeczna połączona z dyskryminacją to polska specjalność w tym temacie
                    • aguar Re: czym karmić niemowlę 04.11.17, 15:34
                      Ja to bardziej widzę tak: ignorancja, brak wiedzy i mity, a ze strony matek jakieś dziwne lenistwo, jeśli chodzi o zdobycie wiedzy i nabycie tej umiejętności i zachowywanie się jakby zdrowie ich własnych dzieci nie było w ich interesie.
                      • 1matka-polka Re: czym karmić niemowlę 04.11.17, 15:45
                        Tez tak to widze.
                      • jolie Re: czym karmić niemowlę 04.11.17, 16:41
                        Przestań wypisywać już te brednie, bo naprawdę więcej szkody niż pożytku z tych Twoich mądrości. I przyjmij do wiadomości, że dziecku może NIE WYSTRCZAĆ mleko z piersi i nie ma to NIC wspólnego z lenistwem matki i jej brakiem wiedzy. Ile to dzieci wykarmiłaś piersią? Niech zgadnę -pewnie jedno.
                        • 1matka-polka Re: czym karmić niemowlę 04.11.17, 16:44
                          Przeczytaj caly watek i nie kompromituj sie juzwink
                          • jolie Re: czym karmić niemowlę 04.11.17, 16:49
                            Ja pisałam do Aguar, zatem bądź łaskawa się odczepić ekspertko z bożej łaski.
                            • 1matka-polka Re: czym karmić niemowlę 04.11.17, 16:54
                              Nadal uwazam, ze powinnas przeczytac caly watek.
                              • jolie Re: czym karmić niemowlę 04.11.17, 16:59
                                Pozwól, że sama będę decydować co, komu i kiedy będę odpisywać. A Aguar nie pierwszy raz pisze mentorskim wszechwiedzącym tonem na temat karmienia piersią i nawet jeśli w pewnych przypadkach ma rację, to lepiej byłoby, gdyby te rewelacje zachowała dla siebie.
                        • aguar Re: czym karmić niemowlę 04.11.17, 17:02
                          Nie chodzi mi o lenistwo w sensie fizycznym tylko o trudną do zrozumienia ociężałość umysłową przejawiającą się brakiem dążenia do poznania kilku podstawowych zasad rządzących laktacją (m.in. że mleko tworzone jest na bieżąco, że produkcja mleka jest indukowana przez ssanie, że trzeba dziecku do buzi wkładać całą brodawkę, że na początku dziecku wystarczą bardzo niewielkie ilości, że spadek wagi jest czymś normalnym w pierwszych dniach, że dopajanie mm w pierwszych godzinach-dobach jest z jednej strony niepotrzebne, a z drugiej bardzo szkodliwe, zaburza technikę ssania i wprowadza w błąd organizm kobiety, który produkuje przez to mniejszą ilość mleka). Zajmuję się tematem zawodowo i często załamuje mnie brak znajomości podstawowych zasad, a przecież nie jest to jakaś wiedza tajemna, wszystko można znaleźć chociażby w internecie.
                          • jolie Re: czym karmić niemowlę 04.11.17, 17:15
                            Sposób, w jaki piszesz o kp dla mnie nie ma NIC wspólnego z promowaniem laktacji. I żeby nie było - jestem raczej z tych walczących o każdą kroplę mleka. Ale z różnych przyczyn jednym kobietom przychodzi to bardzo łatwo (bez dokształcania się i porad laktacyjnych) a innym nie.
                            • aguar Re: czym karmić niemowlę 04.11.17, 17:34
                              Sorry, ale dla mnie wiele kobiet w temacie karmienia zachowuje się jak takie dzieci niedorozwinięte - starają się, ale jest im bardzo trudno więc trzeba je chwalić, chociaż im nie wychodzi, żeby nie było im przykro i się nie zniechęcały. A to są ku...a dorosłe baby, dobrze radzące sobie w innych dziedzinach (w ogóle często przemądrzałe) a teraz jest ich zasr...m obowiązkiem zadbać o potrzeby własnych dzieci! I ktoś ma jakoś delikatnie je zachęcać, żeby ich nie urazić, aby zachciało im się dbać o swoje potomstwo? Dziwne to dla mnie. Przecież to są ich dzieci, a nie moje, dlaczego miałoby mi bardziej zależeć?
                              • aerra Re: czym karmić niemowlę 04.11.17, 18:17
                                Ale karmić piersią nie trzeba, jak ktoś nie chce, to niech nie karmi i tyle. Wiadomo, że mleko modyfikowane to trochę co innego, ale też nie przesadzajmy - pokolenie mojej matki było wręcz naciskane, żeby piersią nie karmić (a moja akurat chciała, ale dostała zapalenia i debil lekarz, zamiast zastosować nieiwazyjne metody to ją pokroił i karmienie się skończyło), mleko modyfikowane było uznawane niemalże za 8 cud świata, a my (w sensie moje pokolenie, wykarmione na tym mm) jakoś żyjemy wink
                                Co to znaczy, że zasranym obowiązkiem jest karmienie piersią? Nie - dziecko ma być najedzone, zadbane, w miarę czyste i kochane, a nie, że koniecznie karmione mlekiem matki.
                                Aha - ja piersią karmiłam do 14 miesiąca, kiedy to młody odmówił współpracy, mleka modyfikowanego nie dostał ani razu, ani razu też nie dostał słoiczka. Ale jak kto lubi/może/daje radę. "Moja" opcja to nie jest jedyna opcja.
                                • aguar Re: czym karmić niemowlę 04.11.17, 18:22
                                  Ale mleko ludzkie i modyfikowane mleko krowie to nie są dwie równorzędne opcje i fajnie, jakby kobieta zostająca matką miała wystarczającą ilość oleju w głowie, aby to pojąć.
                                  • 1matka-polka Re: czym karmić niemowlę 04.11.17, 18:32
                                    Dla mnie mm kontra mleko z piersi to jak parowki kontra wolowina. Niby nie trucizna a jednak codziennie bym parowkami nie karmila...
                                    • aguar Re: czym karmić niemowlę 04.11.17, 18:36
                                      Albo jak oryginał i słaba podróbka. Tylko paradoksalnie to oryginał jest tańszysmile
                                      • aerra Re: czym karmić niemowlę 04.11.17, 18:54
                                        Nie dość, że tańsze, to też dla niektórych zdecydowanie prostsze w obsłudze - jak się nie ma problemów z karmieniem, to nie trzeba się bawić w jakieś rozpuszczanie, podgrzewanie, odmierzanie.
                                        Tylko co z tego?
                                        Ludzie nie żywią się wyłącznie wołowiną, a i parówki parówkom nierówne wink Można kupić takie z mięsa...
                                        Jak ktoś woli się męczyć z mm, to przecież nie moja sprawa. Nie ma co demonizować i od razu od najgorszych wyzywać, bo karmienie piersią nie wyszło, czy nawet, o zgrozo, SIĘ nie chciało wink
                                        Szczerze powiedziawszy nie wiem co bym zrobiła, jakbym się miała przy każdym karmieniu frustrować, być może też sięgnęłabym po butelkę i mm. Nie, żebym miała całkiem różowo, bo też cyrki z karmieniem były, tylko jakby w drugą stronę niż zazwyczaj. Ale ani zastojów, ani zapalenia, ani pękających brodawek, ani innych problemów z laktacją nie miałam. Karmiłam od razu, w szpitalu, mimo cesarki i na dodatek młody był ewenementem, bo jak wyszliśmy po 3 dniach ze szpitala, to miał wyższą wagę niż urodzeniowa. Ba, nawet jak się młody odstawił, to totalnie nic nie miałam, ot przestałam karmić i tyle, przez 2 dni wkładki laktacyjne wkładałam i po sprawie było.
                              • anka_z_lasu Re: czym karmić niemowlę 05.11.17, 00:45
                                Mam nadzieję, że nie doradzasz tym kobietom w takim stylu, w jakim piszesz o kp tu na forum. Zapomniałaś już, jak czuje się kobieta tuż po porodzie? Ja doskonale pamiętam, czułam się jak zombie, praktycznie nie spałam przez 3 doby, dziecko płakało gdy tylko próbowałam je odłożyć z rąk i gdyby ktoś kategorycznie stwierdził, że to dlatego, że jest głodne, to pewnie bym uwierzyła i dokarmiła butelką. W tamtym stanie umysłowym uwierzyłabym w wiele rzeczy. Poza tym, wymagasz od kobiet fachowej wiedzy, a może jednak to one powinny ją dostać od razu w szpitalu od personelu medycznego? Karmię piersią ponadroczniaka, nigdy nie dostał mm, uważam karmienie za jedno z najwspanialszych doświadczeń mojego życia, ale Twój sposób pisania tak jak powyżej naprawdę nie pomaga w promocji kp wśród kobiet.
                                • aguar Re: czym karmić niemowlę 05.11.17, 08:02
                                  "Poza tym, wymagasz od kobiet fachowej wiedzy, a może jednak to one powinny ją dostać od razu w szpitalu od personelu medycznego?"
                                  No pewnie, że powinny. W idealnym świecie by tak było. Ale w rzeczywistym to jednak istnieje ktoś, komu zależy na sprzedaży mm - wielkie koncerny mające przemyślane strategie (polecam "Politykę karmienia piersią" Gabrielle Palmer). No i to matkom chyba powinno bardziej zależeć na zdrowiu dzieci, a nie personelowi medycznemu. A tymczasem często się spotykam z taką mniej więcej postawą matek: "Na złość położnej - terrorystce laktacyjnej czy tam innej doradczyni, będę karmić moje dziecko mm, i pochwalę się tym na forum, o jaka jestem mądra, niezależna i wyzwolona, nie będzie mi nikt mówił, jak mam dziecko karmić!"
                                  • 1matka-polka Re: czym karmić niemowlę 05.11.17, 08:21
                                    Tam gdzie panstwo chroni swoich obywateli nie ma reklam lekow, suplementow i mm. Polska do tych krajow nie nalezy aczkolwiek PiS mial poczynic kroki w tym kierunku, zeby nie mozna bylo kupowac lekow na kazdej stacji benzynowej...
                • memphis90 Re: czym karmić niemowlę 04.11.17, 15:49
                  Rób kaszki na wodzie. Można. Po 6m-cu można też spróbować mleka sojowego i na tym robić kaszki. A jak potomek podrosnie, to zamiast mleka dostanie zupke, obiadek czy owoce.
                • kalina_lin Re: czym karmić niemowlę 04.11.17, 16:04
                  Dziecko masz już duże. Za chwilę w razie braku piersi w pobliżu podasz mu przecier z marchewki i ziemniaka. A kaszki są przecież też bezmleczne, można je przygotować na wodzie. Skoro masz wrażenie, że mm nie służy dziecku to po co je na siłę wprowadzać?
                  • 1matka-polka Re: czym karmić niemowlę 04.11.17, 16:26
                    Ludzie nie wyobrazaja sobie karmienia dziecka bez mm, kaszki i zmiksowanych zupek. Nie jest latwo wyjsc z tego schematu. Strach robi swoje. W ogole w naszej kulturze dieta bez mleka jest niewyobrazalna. A wy tu tak lekko piszecie, ze zupa zamiast mlekawink
                • sanrio Re: czym karmić niemowlę 05.11.17, 14:01
                  kochana, a po co te kaszki?
                  Serio, bez kaszek spokojnie obejdzie się. Jak skończy 6 msc to zacznij wprowadzać warzywa, owoce, mięso...
                  Mój absolutnie żadnego mm nie tyka, nie smakuje, ble i fuj. Z "kaszek" kupiłam Feine Hirse Hippa (ryżowa, jaglana, kukurydziana eko), przygotowywałam na wodzie.
    • jednorazowy22 Re: czym karmić niemowlę 04.11.17, 14:38
      A humana SL też zniknęła z aptek?
      Nie słuchać pediatry, tylko spróbować sojowego mleka.
      Lepsze sojowe, jak trucie alergenem.
      • memphis90 Re: czym karmić niemowlę 04.11.17, 15:52
        Nie podaje się mleka sojowego dzieciom <6 mż i nie ma mieszanek solowych dostosowanych dla tej grupy wiekowej. Poza tym istnieje częsta alergia krzyżowa między krową a soją właśnie, stąd też duże ryzyko, że nadal będzie się dziecko "truc alergenem".
        • jednorazowy22 Re: czym karmić niemowlę 04.11.17, 17:22
          Humana SL jest od urodzenia i jest sojowa, więc nie chrzań głupot, że nie ma, bo są.
          A to, że coś jest często, nie znaczy, że zawsze. U nas wszyscy uczuleni na krowę, a na soję nie.
          • memphis90 Re: czym karmić niemowlę 05.11.17, 10:27
            A tak, masz rację, humana jest dopuszczona dla dzieci młodszych, niemniej jednak nie zaleca się mleka sojowego u dzieci <6mż.
      • 1matka-polka Re: czym karmić niemowlę 04.11.17, 16:33
        Moja corka jest czulona na krowe i na soje i na pare innych rzeczy. Aczkolwiek prawie od roku nie dostaje lekow przeciwhistaminowych i czuje sie swietnie, co oznacza ze alergia poki co jest w remisji.
    • melani5 Re: czym karmić niemowlę 04.11.17, 15:55
      Szkoda ze w polsce nie ma Modilac riz (mm na bazie protein ryzowych), moj te "mleko" uwielbia.
      A tez przeszlismy przez pepti,ktorego nienawidzil.
      Maly wychowany na tej mieszance,obecnie ma 3 lata. Rozwija sie super,waga ponad 15kg i 96 cm.
      Ostatnio probowalam podac jogurty i po trzech dniach krew w kupie wiec zostajemy przy naszym mleku.
      Moze popytac w aptece czy nieistnieje jakas mm na bazie protein ryzowych?
    • anagat1 Re: czym karmić niemowlę 04.11.17, 17:52
      Jesli dziecko przyrasta na wadze, to bym probowala zrezygnowac z dodatkowego mleka i wrocic do 100% piersi. Nie ma czegos takiego- jak wyssana do konca piers. Kilka dni na pewno byloby ciezkich, ale uwazam, ze warto. Moj syn mial podobne problemy w 4-5 miesiacu- czyli brzydkie cuchnace zielonkawe rzadkie kupasy i do tego brzydka skore (atopia) Odstawilam mleko krowie w swojej diecie na ok miesiac. Niewiele to zmienilo, wiec olalam sprawe. Mlody ladnie przyrastal i swietnie sie rozwijal. Teraz ma prawie 3 lata. Zadnej alergii, choc skora bardzo wrazliwa. Ale widac taka uroda.
      • niu13 Re: czym karmić niemowlę 04.11.17, 20:35
        Dziś podczas popołudniowego spaceru wstąpiłam do apteki zapytać o mleka sojowe. Okazuje się, że isomil został wycofany z PL, w każdym razie jedynka. Humana SL jest dostępna. Trafiłam natomiast na panią mgr zafascynowaną tematem i wyszłam z kroplami Bio Gaja oraz Enfamilem bez laktozy. No i nie wiem. Dziś mamy detoks i cały dzień cycek
        • jednorazowy22 Re: czym karmić niemowlę 04.11.17, 20:52
          Ale co ci da enfamil bez laktozy, jak dziecko ma wysypki??
          Bez laktozy, to wtedy, jak dziecko ma nietolerancję laktozy, a nie jak ma alergię na mleko.
          • 1matka-polka Re: czym karmić niemowlę 04.11.17, 21:07
            Nic nie da, za to portfel lzejszy o 100 zl big_grin
            • niu13 Re: czym karmić niemowlę 04.11.17, 21:26
              Otóż to. No podobno alergia na bmk jest naciągana, a Emfamil ma najnowocześniejszyąz zbliżoną do łańcucha aminokwasów mleka kobiecego budowę. Chodzi mi ci
              • niu13 Re: czym karmić niemowlę 04.11.17, 22:37
                Enfamil. A chodzi mi po głowie sojowe, bo na starszaku mam wypróbowane- żadnych krzyżówek, do dziś uwielbia. Z alergii wyrósł. Zostało mu trochę kataru na przełomie maja i czerwca (brzoza)
              • memphis90 Re: czym karmić niemowlę 05.11.17, 10:33
                W sensie w firmie enfamil mają genetycznie zmodyfikowane półludzkie krowy czy specjalnie odcedzają te najbardziej zbliżone białka...? To bzdura, to jest chwyt marketingowy, a każde mm jest zrobione z tej samej krowy...
        • memphis90 Re: czym karmić niemowlę 05.11.17, 10:31
          Bio gaia to suplement diety, po prostu probiotyk, ale nie wystandaryzowany. Mleko bezlaktozowe zupełnie bez sensu, bo laktoza nie wywołuje alergii, choć "zafascynowane tematem" panie farmaceutki często wiedzą lepiej...
    • muchy_w_nosie Re: czym karmić niemowlę 04.11.17, 21:58
      Ja karmiłam dlugo tylko piersią (sama nie jadam za dużo nabiału, bo nie lubię) a i tak syn miał azs, później dawałam sinlak zmieszany z kaszką rosmanowską, mleka mm nigdy nie podawałam. W okolicach roku syn miał drastyczne zmiany azs i zaczęłam stosować dietę jak w wieku 6 miesięcy, indyk, królik, warzywa na parze, owoce, bez mleka - prócz mojego i przeszło. Teraz moje dziecie ma 6 lat ostatni mocny rzut azs był 2 lata temu, po nim zawsze robie to samo, zaczynam dietę jak dla 6 miesięcznego niemowlaka. Właśnie sobie zdałam sprawę że tęsknię za takim "jałowym" jedzeniem, chyba przejdę na kilka tygodni na taką dietkę, bo zawsze wszyscy jesteśmy na tej diecie, bo nie lubię gotować z osobna.
      • niu13 Re: czym karmić niemowlę 04.11.17, 22:38
        Dobra ta kaszka rossmanowska?
        • muchy_w_nosie Re: czym karmić niemowlę 05.11.17, 13:56
          Tak waniliowa była rewelacyjna, chyba najsmaczniejsza jaką jadlam, tylko, że teraz jej już nie spotykam, moze też nie szukam specjalnie, bo syn ma 6 lat.
    • ga-ti Re: czym karmić niemowlę 05.11.17, 10:51
      Ja z tych karmiących piersią. Nie dawałam sztucznego mleka wcale. Najstarsze też miało jakieś alergiczne zaburzenia (13 lat temu więc i wiedza ogólna mniejsza była i ja mniej doświadczona). Ja przeszłam na dietę i karmiłam tylko piersią ponad 6 miesięcy, później pomalutku wprowadzałam produkty bezmleczne: warzywa, owoce, mięsko, kasze, jajka. Kasze gotowałam na wodzie, albo kupne kleiki na wodzie mieszane do tego np. owoce, albo zwykłe dorosłe kasze miksowane dodatkowo na początku i to jako dodatek do zup, drugich dań, czy do owoców. Różne płatki gotowałam na wodzie i miksowałam ewentualnie. Później wprowadzałam jogurty naturalne i z nimi mieszałam ugotowane płatki. Często na kolacje dziecko jadło po prostu zupę z obiadu. W miarę gdy dziecko lepiej gryzło dochodziły makarony, rożne kluseczki, kanapki, placuszki.
      Pewnie, że dużo łatwiej było przy kolejnych dzieciach, gdy wsypywałam do miseczki mieszankę kaszki z mlekiem, dolewałam wody, mieszałam i tadam! śniadanie/kolacja gotowe.
      No ale cóż, takie życie.
      A karmić piersią dasz radę jeśli tylko chcesz, pewnie, że to czasem upierdliwe, ale można spróbować, nie obejrzysz się, a maluch urośnie i sam o piersi zapomni, warto się 'przemęczyć'.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka