Dodaj do ulubionych

jak dbacie o dlugie wlosy?

15.11.17, 15:15
ja przez ostatnie 15 lat (lub wiecej) mialam krtokie lub bardzo krotkie wlosy, a teraz "nagle" mi urosly, sa troche dluzsze niz do ramion i ... nawet mi sie to podoba wink
jednak nie mam pojecia, jakie sa teraz trendy w pielegnowaniu dlugich wlosow, to sie teraz zmienia bardzo szybko (na przyklad do niedawna nie bylo w ogole mowy o wlosach wysoko- czy nisko-porowatych).

jak sie nowoczesnie pielegnuje dlugie wlosy? smile szczotkuje sie? jakies ekstra zabiegi? jak spicie - ja sie czasem budze z wlosami na twarzy i mnie to wkurza ...

mam wlosy cienkie, ale jest ich sporo, ladnie sie blyszcza. niestety - pierza sie ...
myje wlosy szamponami bez SLS, uzywam w zasadzie wylacznie kosmetykow naturalnych, zawsze nakladam odzywke, co jakis czas jakas maske, czasem odzywke bez splukiwania, jakies "wcierki" na koncowki. uzywam olejkow suchych lub kremow przeciw pierzeniu po wysuszeniu, co jakis czas olejuje na noc.

co jeszcze? chcialabym miec te wlosy ladne, jak beda kiepskie, to zetne, a troche juz je polubilam ...
Obserwuj wątek
    • zona_mi Re: jak dbacie o dlugie wlosy? 15.11.17, 15:18
      Myję średnio co dwa dni, rozczesuję średnio co drugie mycie (grzebieniem sferycznym), jak nie zapomnę, to stosuję odżywkę na mokre. Suszę, gdy nie mam wyjścia, wolę, jak schną same.
      Końcówki podcinam dwa razy w roku.
      Do spania odrzucam je "do góry", czyli nad głowę.
      • kura17 Re: jak dbacie o dlugie wlosy? 15.11.17, 17:41
        Zona, Ty masz piekne wlosy, pamietam zdjecia w profilu ... no moje takie nie sa, chlip ... i nigdy nie beda, inny rodzaj wlosa ...
        • zona_mi Re: jak dbacie o dlugie wlosy? 15.11.17, 18:43
          Dziękuję.
          No więc właśnie, nie mam sobie za zasługę, że są, jakie są, niezależnie od dbałości to jest chyba. Może gdybym się karygodnie zaniedbała, łącznie z dietą itd.
          Jak mówi moja znajoma: "Gena nie wydłubiesz". Moja babcia (94 lata), to dopiero ma włosy. Grube, gęste. Taki typ.
      • princesswhitewolf Re: jak dbacie o dlugie wlosy? 15.11.17, 23:21
        ide wygoooglatac co to jest grzebien sferyczny
        • capa_negra Re: jak dbacie o dlugie wlosy? 16.11.17, 00:14
          też to zrobiłam i się zdziwiłam bo mam, a nie wiedziałam, że sferycznyc
    • fornitta69 Re: jak dbacie o dlugie wlosy? 15.11.17, 15:28
      Wazna jest dieta. Ja oprocz normalnego zdrowego jedzenia, specjalnie dla wlosow jem nasiona siemienia lnianego i drozdze (fuj!) i pije herbate z pokrzywy. Oprocz tego, splukuje je po myciu zimna woda. No i szampony zmieniam, zeby sie wlosy nie "przyzwyczaily" do nich. Oprocz tego masaz skory glowy czasem. Chyba tyle smile
      • ente2211 Re: jak dbacie o dlugie wlosy? 15.11.17, 21:56
        Po tym jak zaczęłaś pić pokrzywe i jeść drożdże zauważyłaś efekty? Włosy są lepsze niż wcześniej? Jak szybko były efekty?

Dopytuje się, bo nigdy nie stosowalam, a może powinnam zacząć smile
        • fornitta69 Re: jak dbacie o dlugie wlosy? 15.11.17, 21:58
          Sa lepsze- mocniejsze i gestsze. Efekty sa mniej-wiecej po jakims miesiacu stosowania- tak bylo u mnie.
          • ente2211 Re: jak dbacie o dlugie wlosy? 16.11.17, 08:19
            Dzięki smile czyli dobrze by było się przełamać i spróbowaćsmile
    • werdipurke Re: jak dbacie o dlugie wlosy? 15.11.17, 15:30
      keratyna co pol roku, farba z bondem czyli podklad odzywczy na wlosy
      na codzien szampon i odzywka dedykowana do zabiegu keratynowego lub jakis inny bez silikonu, soli,sls itp syfow.

bez keratyny robilam wcierki,maski,oleje,serum itp cuda-nic tak nie robi dobrze wlosom jak keratyna

spie zazwyczaj w koczku na czubku-lekko zwiniety i ogumkowany frotką ale niezbyt ciasno,wtedy nic na oczy nie włazi
      • sacea Re: jak dbacie o dlugie wlosy? 16.11.17, 10:11
        Co uzywasz z kreatyną, co masz sprawdzonego?
      • aaa-aaa-pl Re: jak dbacie o dlugie wlosy? 16.11.17, 19:10
        Tylko nie dedykowana wink
      • memphis90 Re: jak dbacie o dlugie wlosy? 20.11.17, 18:40
        Ale to chyba zależy od włosa, ja mam teraz szampon z Nivea i moje włosy zachowują się jak przekeratynizowane- ciągną się, plączą sie, są klapnięte. Nie lubią kreatyny...
    • jem.gluten.i.cukier Re: jak dbacie o dlugie wlosy? 15.11.17, 16:28
      Jak kura to włosy się pierzą big_grin Przepraszam, musiałam.
      Z moimi długimi nie robię nic specjalnego - myję co trzy dni, nakładam odżywkę i tyle. Raz na jakiś czas nakladam olej na koncówki.
    • chocolatemonster Re: jak dbacie o dlugie wlosy? 15.11.17, 16:29
      To robisz bardzo dużo. Ja chcę wypróbować poduszkę z jedwabna poszewka, ponoć czyni cuda. Regularnie biorę viviscal lub nourkin, jem awokado, orzechy i inne przyjazne włosom produkty. Ostatnie płukanie -zimna woda. Włosy mam cienkie i każdy w inną stronę.
      • aqua48 Re: jak dbacie o dlugie wlosy? 15.11.17, 17:01
        Myję dwa razy w tygodniu, łykam Vitapil, na zmianę z biotebalem, jak sobie przypomnę, to również piję pokrzywę, ale to ostatnie jakoś nie bałdzo działa. Farbuję włosy, więc odżywka musi być. Ale za olejowanie się nie zabrałam, jakoś nie mogę się do tego przekonać. Staram się utrzymywać zbilansowaną dietę. Ostatnio na jesień zaczęły mi niestety trochę wyłazić i muszę się zabrać za jakieś dodatkowe wcierki czy co. O jedwabnej poszewce też myślę poważnie. Na noc zaplatam w luźny warkocz.
      • kura17 Re: jak dbacie o dlugie wlosy? 15.11.17, 17:40
        o co chodzi z ta jednwabna poduszka??? ze nie niszczy wlosow, czy wrecz poprawia??

a, zapomnialam - ja tez zawsze splukuje zimna woda na koncu, automatycznie niejako, bo mysle wlosy w trakcie prysznicowania sie, a prysznic zawsze koncze zimna woda smile
        • aqua48 Re: jak dbacie o dlugie wlosy? 15.11.17, 21:50
          kura17 napisała:

> o co chodzi z ta jednwabna poduszka??? ze nie niszczy wlosow, czy wrecz poprawi

Nie poprawia, tylko nocą włosy się o nią nie wycierają i nie łamią. Przypomnij sobie jak wytarte włoski mają czasami niemowlęta od poduszki.
      • princesswhitewolf Re: jak dbacie o dlugie wlosy? 15.11.17, 23:19
        o co chodzi z ta poduszka chocolate? co to ma za znaczenie ze jedwabna?
        • czarniejszaalineczka Re: jak dbacie o dlugie wlosy? 15.11.17, 23:23
          ma być "śliska"
          ja owijam poduszke satynowa chustka
        • chocolatemonster Re: jak dbacie o dlugie wlosy? 16.11.17, 01:23
          Aqua to fajnie wyżej wyjaśniła. Są jeszcze takie turbany jedwabne chyba firmy Kate of London i się zastanawiam.
          • princesswhitewolf Re: jak dbacie o dlugie wlosy? 16.11.17, 09:55
            no ale to z kolei powodowac moze ze sie w tym turbanie wlosy poca. Chyba poszewka to lepsze rozwiazanie
    • nickbezznaczenia Re: jak dbacie o dlugie wlosy? 15.11.17, 21:53
      Myję i od czasu do czasu przycinam końcówki.
    • inguszetia_2006 Re: jak dbacie o dlugie wlosy? 15.11.17, 22:20
      Witam
      Nie dbam, rosną długie i zdrowe, podcinam końcówki tylko. Trendy są takie, żeby wydać jak najwięcej na "cuda na kiju", a włosy będą rosły tak jak mają zapisane w DNAwink
      Pzdr.
      Ing
      • chocolatemonster Re: jak dbacie o dlugie wlosy? 16.11.17, 01:24
        Dużo racji chociaż ja mam lepsze włosy pi suplementach.
    • klamkas Re: jak dbacie o dlugie wlosy? 15.11.17, 23:12
      Ja w ramach pielęgnacji skróciłam moje o 15 cm sad. Niezależnie od wysiłków zaczęły lecieć garściami (przy długości za łopatki), po obcięciu natychmiast przestały wypadać, widać były już za ciężkie jak na możliwości cebulek.

Ale tak ogólnie to się nie przykładam (no, zdrowo się odżywiam i raz w tygodniu olejuje) i zgadzam się z zona_mi - najważniejsze są geny.
    • princesswhitewolf Re: jak dbacie o dlugie wlosy? 15.11.17, 23:17
      cale zycie mam dlugie wlosy do polowy plecow i farbuje kolorem 9.13 Bergen z L'Oreal Preference. Myje szamponami bez SLS ( Salcura) I uzywam odzywek tez Salcura albo Joico reconstructor albo All Soft Redkena albo Kerastase ta z ceramidami. Czasami jak mi sie przypomni to olejuje leb arganowym olejem i zmywam emulgujacym szamponem
      • kkalipso Re: jak dbacie o dlugie wlosy? 16.11.17, 22:14
        Zerknęłam na twoje zdjęcie profilowe i sorki ale twoje włosy moim zdaniem są w opłakanym stanie, wysuszone/słabe/cienkie chyba te maski nic nie pomagają uncertain
        • kondolyza Re: jak dbacie o dlugie wlosy? 16.11.17, 22:28
          o boze, tez zajrzałam...
          jestes ładną dziewczyną ale włosy jak wata...
          • princesswhitewolf Re: jak dbacie o dlugie wlosy? 16.11.17, 23:16
            Co za glupoty. Zdjecie tam rozswietlilam bo to jedyne na ktorym mam jakis usmiech inny niz malpa, a ze bylo ponure i wygladalam jak po nieprzespanej nocy to trza bylo rozswietlic. Niestwierdzilabym tego po wycinku czesci wlosow kogokolwiek tylko wnioskujac po jasnym kolorze. To takie myslenie jasny kolor= na bank wysuszone bo przeciez nie da sie inaczej no i na pewno cienkie. Z tego co wiem na glowie mam wiecej zas wlosow niz wiekszosc i 10 lat mlodszych kobit, a fryzjerka nie komentuje moich klakow ze suche albo wata. Zreszta tu sa forumki polaczone ze mna na facebooku ktore widza wiecej moich zdjec

Pare minut temu zrobilam dla was zdjecie prawej gornej strony mojej glowy i wyszlo tak https://image.ibb.co/kH3MHm/2017_11_16_22_05_10_580.jpg

Zapewne wniosek ze zmienilam kolor, A prawda jest taka ze ten kolor tez wyszedl ciemniejszy niz ten co mam bo od lat 10 farbuje tym samym kolorem ktory wyglada tak:
            https://www.lyko.se/globalassets/product-images/loreal-paris-recital-preference-9.13-baikal-mycket-ljus-beigeblond-1185-350-0021_1.jpg?h=320&mode=max&ref=488851&w=320

i dokladnie mam taki sam kolor na lbie, tylko latem pewno nieco jasnieje
            • princesswhitewolf Re: jak dbacie o dlugie wlosy? 17.11.17, 01:15
              raz w zyciu mi faktycznie fryzjerka powiedziala ze mam zniszczone wlosy. Na zdjeciu ktore wkleilam przed chwila. A bylo to 25 lat temu i spalilam dobre 3 cm wlosow na koncu trwala.
            • kkalipso Re: jak dbacie o dlugie wlosy? 17.11.17, 10:52
              Co ma do tego rozświetlenie zdjęcia, twarz masz tam normalną tylko włosy się rozświetliły? Dobra niech ci będzie na drugim zdjęciu dużo lepiej wyglądają, tak trzymaj. A na tym nowym zdjęciu to Ty?
              • princesswhitewolf Re: jak dbacie o dlugie wlosy? 17.11.17, 10:57
                taa 25 lat temu. To bardzo stare zdjecie. Moj naturalny kolor tam jest ( ja nie rozjasniam za mocno bo cos kolo tego koloru mam,a raczej... przykrywam siwe). Mialam wtedy jedyna w zyciu trwala ( taka moda byla) i masakrycznie sobie spalilam nia wlosy, ze jeknela az fryzjerka.
                • kura17 Re: jak dbacie o dlugie wlosy? 17.11.17, 11:00
                  > taa 25 lat temu. To bardzo stare zdjecie.

Princess, ale czad to stare zdjecie smile
                  • princesswhitewolf Re: jak dbacie o dlugie wlosy? 17.11.17, 11:08
                    no mowilam ze pracowalam jako modelka jako pannica taka jeszcze. Fotogeniczna bylam bardziej niz jakas pieknosc ( byly w agencji ladniejsze dziewczyny). Potem czlek sie zestarzal i zbrzydl
                    • kura17 Re: jak dbacie o dlugie wlosy? 17.11.17, 11:11
                      > no mowilam ze pracowalam jako modelka jako pannica taka jeszcze.
                      > Fotogeniczna bylam bardziej niz jakas pieknosc ( byly w agencji ladniejsze
                      > dziewczyny).

a tego nie wiedzialam! to masz za soba kariere w modelling, fiu fiu smile

> Potem czlek sie zestarzal i zbrzydl

kokietka!
                      • princesswhitewolf Re: jak dbacie o dlugie wlosy? 17.11.17, 11:16
                        a tam jaka tam znowu kariere. Mieszkalam w Poznaniu i jako studentka dorabialam na targach poznanskich jako modelka. Wtedy Polska dopiero wchodzila w swiat kapitalistyczny i mozliwosci modelingowe w PL byly ograniczone zreszta bylam troche mala 175cm no i byly jeszcze szczuplejsze i ladniejsze dziewczyny.
                        No czlowiek tyje i sie starzeje, przyciaganie ziemskie tez cos robi.
              • princesswhitewolf Re: jak dbacie o dlugie wlosy? 17.11.17, 10:58
                wszystko lacznie z twarza jest rozswietlone. Zdjecie bylo ciemne.
    • princesswhitewolf Re: jak dbacie o dlugie wlosy? 15.11.17, 23:18
      >ja sie czasem budze z wlosami na twarzy i mnie to wkurza ...

warkocz.

• lodomeria Re: jak dbacie o dlugie wlosy? 16.11.17, 00:07
      Najnowszą nowinką, która z blogów włosomaniaczek wkracza do drogerii jest mycie w taki sposób, że najpierw odżywka, potem szampon a potem ewentualnie jeszcze jakieś zabezpieczenie na same końcówki włosów.

No i olejowanie.

Jako inspirację i żródło w rzetelnej wiedzy (fryzjera z taką wiedzą to można ze świeczką szukać): anwen.pl
      • morwa23 Re: jak dbacie o dlugie wlosy? 16.11.17, 00:22
        Olejuje 1-2 w tygodniu
        Używam różnych masek do wlosow, po około 1-2 miesiącu jak włosy sie "najedzą" składników odżywczych zmieniam maskę
        Pije siemię lniane
        Pije olej lniany (dolewam łyżkę do kefiru)
        Śpię w luźnym kroku na gorze głowy smile))
        Łagodny szampon

• morwa23 Re: jak dbacie o dlugie wlosy? 16.11.17, 00:23
          Koku a nie kroku smile
          • amsterdama Re: jak dbacie o dlugie wlosy? 16.11.17, 09:31
            Spokojnie, w luźnym kroku to chyba większość z nas śpi smile
            • princesswhitewolf Re: jak dbacie o dlugie wlosy? 16.11.17, 09:54
              a czy go spinasz bo mnie by meczylo wbijanie sie wsuwek czy czegos tam na czubku glowy. Wole luzny warkocz
    • black_halo Re: jak dbacie o dlugie wlosy? 16.11.17, 10:03
      Przez wiele lat nie robilam nic i byly ladne same z siebie a potem przestalam brac tabletki antykoncepcyjne, poszlam sobie zrobic pasemka i fryzjerka spalila mi wlosy i mialam duzo stresu. Tak wiec w miesiac praktycznie stracilam polowe wlosow.

Program naprawczy wygladal tak, ze zakupilam wszelakie wcierki, tabletki, ziola, olejki, maski itd. Po mniej wiecej roku wlosy odrosly takze jestem podobna do czlowieka znowu.

Myje co dwa dni, rozczesuja normalna szczotka. Uzywam masek Garnier Ultra Doux z awokado i karite oraz z olejami kameliowym i arganowym. Szampon bez sls na zmiane z pianka do hgieny intymnej, czasem jednak szampon z sls. Wcierka Jantar, ampulki Radical i raz w tygodniu olejowanie olejem arganowym, amla albo kameliowym.
    • sacea Re: jak dbacie o dlugie wlosy? 16.11.17, 10:03
      córka ma długie i bardzo grube włosy
      myje co 3-4 dni, suszy, jak nie wysuszy, to 2 dni schną
      po każdym myciu odżywka, rano szczotkuje, przed szczotkowaniem też odżywka ułatwiająca rozczesywanie (bo się puszą), dwa razy do roku podcięcie końcówek
      syn miał kręcone za łopatki, teraz ma ścięte do ucha, odżywka w sprayu codziennie do rozczesywania
      ja miałam do pasa, teraz za łopatki, po rozjaśnianiu (ombre) leciały garściami, dużo pomogło nawilżanie (tylko mieć czas siedzieć z tym na głowie), moje też się puszą i jeszcze doszły nowe różnej długości, wybieram się na prostowanie kreatynowe
      • sacea Re: jak dbacie o dlugie wlosy? 16.11.17, 10:10
        kiedyś był tu wątek o chyba o odkryciach, i tam któras forumka polecała olejek Alterra, u mnie sprawdził się nałożony przed myciem, jak nakładałam po, to jakieś tłuste byly
        • memphis90 Re: jak dbacie o dlugie wlosy? 20.11.17, 19:26
          Stosowałam alterre do olejowania, ładnie działa. Ale trzeba nałożyć, a potem zmywac szamponem, bo strasznie tłuste to jest - jak to olej wink
          • aqua_woda Re: jak dbacie o dlugie wlosy? 25.11.17, 10:19
            Łączę maska np Garnier awokado i do tego olej nałożony jako maska ok godziny przed myciem włosów, żeby spowodować aby włosy był bardziej śliskie używałam po myciu Loreal sleek and swing , ale wcześniej zaraz po myciu 2-4 krople oleju do olejowania nakładane na końcówki
    • amsterdama Re: jak dbacie o dlugie wlosy? 16.11.17, 11:31
      Zapuszczam od roku przy pomocy fryzjera, więc jeszcze nie długie, ale wszystko na dobrej drodze.
      Myję szamponem dla dzieci bez SLS. Raz w tygodniu nakładam olej i wtedy myję "zwykłym" szamponem.
      Na mokre włosy nakładam odżywkę bez spłukiwania Jantar. Trochę mi przeszkadza zapach odżywki, ale włosy układają się bardzo ładnie i są przyjemne w dotyku, dzięki czemu zrezygnowałam z pianek i innych preparatów do stylizacji.
      Moim problemem jest farbowanie. Przy krótkich to była inna sprawa- co miesiąc obcinane, odświeżane, nie zdążyły się zniszczyć. Teraz nawet myślę, o "wyjściu" z farby, ale moje własne włosy już poszarzały, trochę posiwiały,piękne nie są. Z drugiej strony zniszczone farbowaniem , kilkuletnie włosy też pewno nie będą dobrze wyglądać.
      Farbujecie długie?
      • kura17 Re: jak dbacie o dlugie wlosy? 16.11.17, 13:23
        > Moim problemem jest farbowanie. Przy krótkich to była inna sprawa- co miesiąc
        > obcinane, odświeżane, nie zdążyły się zniszczyć. Teraz nawet myślę, o "wyjściu"
        > z farby, ale moje własne włosy już poszarzały, trochę posiwiały,piękne nie są.
        > Z drugiej strony zniszczone farbowaniem , kilkuletnie włosy też pewno nie będą
        > dobrze wyglądać. Farbujecie długie?

u mnie podobnie ... tak, farbuje dlugie - bo chce miec inny kolor, niz naturalny - i przy dlugich koncowki cierpia. ja u chemicznie u fryzjera farbuje 1-2 razy w roku, u mojej "swietej fryzjerki" w krakowie (u innych sie boje, bo mam trudny kolor do zrobienia), a pozostale razy - sama, w domu, farba roslinna. mniej sie niszcza, ponoc tez dobrze im to robi, no i koszty mniejsze smile
        • amsterdama Re: jak dbacie o dlugie wlosy? 16.11.17, 15:40
          Można zapytać, z jakiej firmy te ziołowe farby kupujesz? Jak często nimi farbujesz? Kolor wychodzi zgodnie z oczekiwaniem? I jeszcze jedno- mślisz, że siwe włosy da się tak ufarbować?
          • kura17 Re: jak dbacie o dlugie wlosy? 16.11.17, 16:21
            > Można zapytać, z jakiej firmy te ziołowe farby kupujesz? Jak często nimi farbuj
            > esz? Kolor wychodzi zgodnie z oczekiwaniem? I jeszcze jedno- mślisz, że siwe wł
            > osy da się tak ufarbować?

ja farbuje zawsze na rudy, henna, albo czysta, albo z domieszka pod nazwa "ognisty czerwony". u mnie wychodzi dokladnie taki kolor, jaki chce miec wink ale sa najrozniejsze kolory wymieszane.

www.hirschel-cosmetic.de/logona-pflanzenhaarfarben-100-g.html?sPartner=gmc&number=HC11012.7
            kupuje takie ekologiczne, jedna firmy lagoona, a druga - nie pamietam, moge zerknac w domu. jak maialm krotkie wlosy, to farbowalam raz na 5-6 tygodni, teraz musze czesciej, bo przy dlugich u mnie odrosty bardziej widac.
            u mnie pokrywa siwe wlosy, choc widac roznice koloru - mnie to nie przeszkadza, nie lubie plaskiego koloru, z przy mojej siwiznie wygladam jak z refleksami wink
            • amsterdama Re: jak dbacie o dlugie wlosy? 16.11.17, 16:27
              Dziękuję. Ja muszę mieć chłodny blond, będę szukać i spróbuję. Dziękuję za ten wątek- sama chciałam podobny założyć.
              • kura17 Re: jak dbacie o dlugie wlosy? 16.11.17, 16:31
                jakies blondy tez maja, ale nie wiem nic o odcieniach, bo ten kolor mnie nie interesuje wink
              • kura17 Amsterdama 16.11.17, 19:26
                tylko zanim zaczniesz farbowac henna, to poczytaj w necie, jak to sie porzadnie robi - ile trzymac na glowie (dlugo!), ile po tym nie myc i nie odzywiac (tez dlugo!) itp itd. jest tego mnostwo w necie, jak zalozysz tutaj watek, to tez ja sie postaram odpowiedziec smile powodzenia!
                • amsterdama Re: Amsterdama 16.11.17, 21:21
                  Dziękujęsmile Poczytałam o tej hennie: faktycznie jest blond. Wady: nieprzewidywalny efekt i wysuszanie włosów wysokoporowatych- czyli boję się. Znalazłam też eko- farby firmy Biocap, ale opinie też różne.
                  • princesswhitewolf Re: Amsterdama 17.11.17, 11:03
                    no i wiesz to jakby obkleja wlos. Dobre dla cienkich wlosow...
    • kura17 Re: jak dbacie o dlugie wlosy? 16.11.17, 13:26
      no ja tez pije ta pokrzywe (z innego powodu), dobrze, ze wlosom sluzy wink i kupilam sobie drozdze, moze pomoga?

chyba to prawda, ze najwazniejsze sa geny ... u mnie wlosy kiepskie, niestety ... a za to mojej mamie sie bardzo bardzo poprawily po menopauzie - moze i u mnie tak bedzie? smile
    • thank_you Re: jak dbacie o dlugie wlosy? 16.11.17, 16:06
      Włosy długie, falowane, wysokoporowate, gęste - no, kurdę, nie jest z nimi łatwo.

Myję je tak rzadko, jak tylko mogę, im więcej dni od mycia tym lepiej wyglądają
      Rzadko kiedy używam szamponu - oleje emulguję odżywkami i inną odżywką myję włosy
      W ogóle za szampon robi u mnie mydło Agafii
      Nakładam na włosy różne cuda typu: glinki, domowe maseczki, czasami robię jakąś wcierkę
      Do maseczek lubię dodać np. mąkę ziemniaczaną, żel aloesowy (super nawilża włosy, stają się takie "sypkie"
      Śpię we włosach upiętych - wysoko; na poduszce z jedwabną poszewką (przerobione przez moją mamę koszule z jedwabnej satyny, ta poduszka to właściwie symbol - płaskie coś powleczone materiałem, nie umiem spać z głową wysoko)
      Latem zabezpieczam włosy przed promieniowaniem UV, gdy kąpię się w słonej wodzie to nakładam na włosy olej malinowy (bez tego moje włosy stałyby się sianem); to samo praktykuję, gdy idę na basen i wiem, że będę intensywnie zanurzała głowę (albo zakładam po prostu dwa czepki).
      Nie dotykam włosów w ciągu dnia
      Jeśli suszę - od wielkiego dzwonu - to suszarką z dużą mocą i chłodnym strumieniem powietrza
      Regularnie podcinam fryzjerskimi nożyczkami - nie chce mi się chodzić do fryzjera, więc zajmuję tym się sama, nawet gdybym krzywo obcięła, to na moich włosach i tak nie będzie tego widać
      Końcówki zawsze zabezpieczam serum (po myciu, po cięciu itp.)
      Spłukuję włosy zimną wodą, często je zakwaszam

Generalnie musisz sama ocenić typ swojego włosa i metodą prób i błędów dojść do tego, co służy twoim włosom najlepiej
      - biorąc pod uwagę także porę roku, dietę, stan zdrowia itp.
      • kura17 Re: jak dbacie o dlugie wlosy? 16.11.17, 16:24
        a napisz, mi, prosze, gdzie kupujesz to mydlo agafii??? bo ja kiedys kupilam u nas w necie i nie bylo to rosyjskie, tylko lotewska podrobka i teraz sie boje ...

ja wlasnie nie moge okreslic, czy mam wlosy wysoko, czy niskoporowate - testy znalezione w sieci wskazuja raz na jeden rodzaj, a inny test - na inny rodzaj, hehe

no masz sporo zabawy sad ale tez wlosy piekne ... moim do Twoich daleko ... pewnie niedlugo pojda pod noz!
        • thank_you Re: jak dbacie o dlugie wlosy? 16.11.17, 16:38
          Łotewska czy estońska? Kurczę, mi to mydło wystarcza na jakieś 9 m-cy, wszystkie na pewno były rosyjskie. Gdzieś trafiłam na jaki artykuł, że skład to wyłącznie kwestia przepisów UE, a od iluś osób słyszałam, że estońskie są gorsze od rosyjskiego.
          Kura, jak chcesz, to ci kupię.

Ty masz z włosami jak i z typem koloru skóry. big_grin

Nie no, nie mam z nimi jakoś dużo roboty - odpada mi tzw. stylizacja, codzienne upinanie, układanie itp.
          Te maseczki, oleje to po prostu rutyna - jak już człowiek się wdroży i odkryje, co tak naprawdę mu pasuje, to już jest z górki. Najgorsze są poszukiwania. No i nie narzekaj na swoje włosy, każdy ma takie jakie dała mu natura, można co nieco zmodyfikować ich wygląd poprzez suplementację i odpowiednią pielęgnację, ale nie za dużo.
          • kura17 Re: jak dbacie o dlugie wlosy? 16.11.17, 19:25
            > Łotewska czy estońska? Kurczę, mi to mydło wystarcza na jakieś 9 m-cy, wszystki
            > e na pewno były rosyjskie. [...]

no wlasnie, ja chcialam to zachwalane rosyjskie, a dostalam lotewskie albo estonskie - i byla roznica w skladzie.

> Kura, jak chcesz, to ci kupię.

tak, blagam! kup prosze dla mnie swoje ulubione, najmniejsze, jakie jest, bo starcza na dlugo, policzymy sie dokladnie zaraz po tym smile

> Ty masz z włosami jak i z typem koloru skóry. big_grin

no chyba tak! jestem kobieta-kot-schroedingera! typ: nieokreslona! LOL

> Najgorsze są poszukiwania.

100% racji! dokladnie - ja nie znalazlam jeszcze i te poszukowania sa dla mnie bardzo bolesne ... bo uwielbiam piekne wlosy i bardzo bardzo bym takie chciala, chlip ... chyba jedyna moja proznosc, to wlosy, a nie wychodzi ...

> No i nie narzekaj na swoje włosy, każdy ma takie jakie dała mu natura

no to na nature bede narzekac!!! tongue_out
            • gaga-sie Re: jak dbacie o dlugie wlosy? 17.11.17, 18:36
              W tesco chyba jest stoisko z eko kosmetykami, to mydło też widziałam. Ale nie wiem, która wersja.
        • princesswhitewolf Re: jak dbacie o dlugie wlosy? 16.11.17, 17:08
          to nie prawda z tymi podrobkami. Ja je kupuje od roku ( znowu polecila mi to jakas emama) i mam w domu nawet w tej chwili i estonskie i rosyjskie. Kupuje rosyjskie na wizaz.pl, a potem estonskie bylo tu w Polskiej aptece Grenpol. Wiec tez kupilam biale i miodowe ( moje ulubione). Otwarlam i porownalam. Nyny. Nie ma roznicy moim zdaniem. A jesli jest to nie w konsystencji ani kolorze ani zapachu.

Acz nie myje nimi wlosow.
          • princesswhitewolf Re: jak dbacie o dlugie wlosy? 16.11.17, 17:08
            tak mysle <mysli> Thank_you ze to moze ty bylas co mi polecilas<zastanawia sie>

i od roku uzywam

Thank You Thank_you
            • princesswhitewolf Re: jak dbacie o dlugie wlosy? 16.11.17, 17:10
              Jak kiedys zalozysz blogspot kosmetyczny to bede go uwaznie sledzicuncertain
          • kura17 Re: jak dbacie o dlugie wlosy? 16.11.17, 19:22
            Princess, ale roznica byla w skladzie tego mydla, ktore dostalam i tego, ktore bylo w sieci (nie tego, ktore kupilam, bo w opisie tego kupionego nie bylo skladu) - stad wiem, ze kupilam nie to, co chcialam, a opakowanie bylo w zasadzie identyczne stylistycznie.
            • princesswhitewolf Re: jak dbacie o dlugie wlosy? 16.11.17, 21:41
              ja uzywam bialego i miodowego. W tych nie bylo. Moze w czarnym lub kwiatowym czy tam jeszcze jakies jest- tak tam moze jest bo tylko raz je mialam na probe i mi nie podeszly. W tych dwoch co ja uzywam nie.
    • bei Re: jak dbacie o dlugie wlosy? 16.11.17, 16:27
      Zaniedbałam, wiec mam krótkie ( do ramion)
      Długie- jeśli możesz obydwaj się bez suszarek, lodówek, prostownic.
      Jeśli suszarka to z dyfuzorem. Na piszące się- od ucha w dół oliwa z oliwek w ramach maski. Na skore głowy ćwierka- np bursztynowa (ważniejszy niż skład ścierki jest sam masaż)
      Spanie w luźno zaplecionym warkoczu. Podcinanie końcówek.
      • czarniejszaalineczka Re: jak dbacie o dlugie wlosy? 16.11.17, 17:09
        autokorekta cie kocha big_grin
      • bei Re: jak dbacie o dlugie wlosy? 16.11.17, 19:51
        O Jezuuuuuu......zemglałam ( zemglałam, to język kozmo gerls)
        Jeszcze raz-
        Jeśli możesz obywaj się bez suszarek, lokówek, prostownic. Jeśli suszarka to z dyfuzorem. Na puszące się od długości od ucha oliwa z oliwek w ramach maski. Na skórę głowy wcierka, np bursztynowa ( ważniejszy niż skład wcierki jest sam masaż)...
    • jolie Re: jak dbacie o dlugie wlosy? 16.11.17, 17:52
      Ja mam gęste, kręcone ciemne włosy, taki typ bliskowschodni. Teraz zapuszczam z krótkiej fryzury, już uwidacznia się skręt, każdy jest w inną stronę. Moim włosom nic nie pomaga właściwie. A nie - pomogło obcięcie i ciąże. smile
      • princesswhitewolf Re: jak dbacie o dlugie wlosy? 16.11.17, 17:56
        ee tam, sa srodki wygladzajace wlosy nawet dla czarnoskorych osob ktore maja naprawde ultra trudny skret a co dopiero twoje. Po prostu musisz kiedys poczytac o tym HQ hair sklepu strony maja wszelakie srodki i szukaj w specjalistycznych sklepach dla osob z afro ( wiem ze nie masz z afro ale te ich odzywki robia cuda z ich wlosami a twoje pewno to maly pikus) W Polsce pewno trudno takie kupic bo nie ma na nie popytu
        • jolie Re: jak dbacie o dlugie wlosy? 16.11.17, 18:27
          Nie mam skrętu typu afro, raczej skręt taki jak mają Żydówki czy inne kobiety Bliskiego Wschodu. Dzięki za radę. Przyznam jednak, że średnio chce mi się włosami zajmować, a kręconych włosów generalnie za atrakcyjne nie uważam. Olejowanie mi nie służy, to nie dla mnie. Zawsze chciałam mieć azjatyckie błyszczące włosy i takie podziwiam. Zresztą o wiele lepiej mi w upiętych włosach, muszę odsłaniać twarz, żeby dobrze wyglądać.
          • nolus Re: jak dbacie o dlugie wlosy? 16.11.17, 19:39
            Nic specjalnego nie robię. mam typowo słowiański, cienki włos - falujący i podatny na układanie. Staram się za wiele przy nich nie robić, bo jestem zdania, że przy delikatnych włosach lepiej unikać zbyt wielu kosmetyków - w myśl zasady, że ""Im więcej, tym gorzej" i u mnie się to sprawdza. Podejrzewam, że zupełnie naturalnie grube włosy po prostu łatwiej znoszą rożnego rodzaju obciążenia. Mi służy ODciążanie - czyli pielęgnacja ograniczona do minimum,a w tym dobrze dobrany szampon i odżywka, juz nawet spora liczba pielęgnacyjnych masek mi szkodzi.Do tego od jakiegoś czasu odchodzę od narażania włosów na działanie wysokiej temperatury - od 2-3 lat staram się używać suszarki tylko wtedy kiedy zachodzi taka KONIECZNOŚĆ, obecnie próbuje się odzwyczaić od prostownicy i przyzwyczaić do naturalnej fryzury, z trochę skręconymi włosami. Nie używam żadnych szamponów ziołowych oraz innych specyfików rosyjskich babuszek,itd., bo robią ze mnie gnijącą pannę młodą - nie zwracam uwagi na gadkę o szkodliwości silikonów/wszelkich SLS - ów,itd., bo nie czuję ich szkodliwości u siebie. Wręcz przeciwnie - moje włosy na nie nie narzekają, a za to maja lepsza objętość, są uniesione,itd.Obecnie chce jednak trochę zadbać o skórę głowy - chcę przetestować parę fajnych pillingów do skóry głowy, jestem też ciekawa produktów z węglem.
            • jolie Re: jak dbacie o dlugie wlosy? 16.11.17, 19:48
              U mnie kondycja skóry głowy poprawiła się ekspresowo i spektakularnie po obcięciu włosów - chyba dopływ powietrza to spowodował wink. Fryzurę miałam bardzo krótką. A może brak ciężaru - moje włosy są ciężkie, nie wyobrażam sobie tego, że śpię z upiętymi, bolałaby mnie cała skóra.
            • kura17 Re: jak dbacie o dlugie wlosy? 16.11.17, 19:49
              co to sa pillingi do skory glowy??? gdzie to mozna kupic?? uwielbiam specyfiki do wlosow smile
              • nolus Re: jak dbacie o dlugie wlosy? 16.11.17, 20:14
                kura17 napisała:

> co to sa pillingi do skory glowy??? gdzie to mozna kupic?? uwielbiam specyfiki
                > do wlosow smile
                >
                Ostatnio pare firm kosmetycznych wypuściło je na rynek. Ja widziałam takie pillingi w firmie Vianek, także Bielenda wypuściła produkty do włosów i chyba tez pillingi z czarnym węglem, poza nimi chyba też taniutka firma Marion, dostępna także w Biedronce (również na bazie węgla), może tez Biolaven (ale tu nie mam żadnej pewności).

Prosze bardzo :
                iwos.pl/maski/3386-lagodzacy-peeling-do-skory-glowy-vianek.html?gclid=Cj0KCQiAi7XQBRDnARIsANeLIeugjgluPp4sQMWFGliBlbR8CwRUrH7jmKUlAAStz2zQVRW-UKLdDvsaAuEtEALw_wcB
                Podobno przydatne przy pozbywaniu się zrogowaciałego naskórka, łupiezu,itd. Ja chcę kupić, żeby poprawić ukrwienie skóry głowy. Czy ma to wpływ na wyrastanie zdrowszych i mocniejszych włosów, to już trzeba się zastanowić...Ale wierze w to,że może poprawić kondycję skóry głowy i dlatego chce ten peeling kupić. Tylko ten kwas salicylowy mnie zastanawia. Jak ktoś wie, że jego włosy nie chłoną oleju kokosowego, to też bym sie tutaj zastanowiła smile

A tutaj maska Bielendy do skóry głowy i włosów:

beglossy.com/barborka/carbo-detox-maska-weglowa-do-wlosow.html?gclid=Cj0KCQiAi7XQBRDnARIsANeLIet2yeLpMVJheBp9Tl4_r6lnLsTvIc4CB8xcW66s7X6UaOEJM6u0LBQaAkD6EALw_wcB
                Nic na temat tych produktów jeszcze nie powiem, bo jestem póki co przed zakupem smile
                • kura17 Re: jak dbacie o dlugie wlosy? 16.11.17, 20:36
                  dziekuje smile
                  znalazlam "u nas" (mieszkam w niemczech) na amazonie i chyba zakupie!
          • princesswhitewolf Re: jak dbacie o dlugie wlosy? 16.11.17, 20:36
            > a kręconych włosów generalnie za atrakcyjne nie uważam

wariatka. Wiesz co ja bym dala by moje miec krecone? proste druty
            • klamkas Re: jak dbacie o dlugie wlosy? 16.11.17, 22:02
              To ja mam gorzej - moje falują (ale w taki idiotyczny warkoczykowaty sposób, czyli trójkątnie). Nie są ani proste, ani kręcone. Poprawić skrętu się nie da - albo są te załamańce, albo żałosne zwisy jakąś godzinę po zabiegach sprzyjających kręceniu. Marzą mi się proste, ale trochę się boję prostowania keratynowego.

• kura17 Re: jak dbacie o dlugie wlosy? 16.11.17, 22:09
                > Marzą mi się proste, ale trochę się boję prostowania keratynowego.

Klamkas, od mojej "swietej fryzjerki" slyszalam, ze dobrze zrobione prostowanie keratynowe jest swietne. ona sama na sobie robila - na ogol testuje wszystkie nowinki - i byla bardzo zadowolona. ja jej ufam bez wahania, gdy chodzi o wlosy wink
      • kura17 Re: jak dbacie o dlugie wlosy? 16.11.17, 19:28
        no widzisz, a moim wielkim marzeniem sa krecone/falowane wlosy ... dalabym sie za taki typ, jak Twoj, pokroic - wokol mnie mieszka duzo turczynek i wlosy maja niesamowite! tak to juz jest - chyba nikomu nie dogodzisz wink
        • bei Re: jak dbacie o dlugie wlosy? 16.11.17, 19:58
          Kura, ugniataj😊. Są blogi, poczytaj instrukcje. Twoim włosom można nadać skręt. Był tu kiedyś wątek o ugniataniu...
        • princesswhitewolf Re: jak dbacie o dlugie wlosy? 16.11.17, 20:37
          dokladnie kura. Zawsze sie chce to czego sie nie ma.
          Ja tez chce piekne krecone loki!
    • kondolyza Re: jak dbacie o dlugie wlosy? 16.11.17, 18:52
      mam dlugie i lekko sie kręcą. polecam dlugotrwalą pielęgnację Tru Keratin, ktora swietnie wygladza odzywia i tez prostuje wlosy. potwierdzam jak przedmowczynie zeby uwazac na wszystko co oblepia wlosy a nie nawilza czyli silikony i pochodne ropy oleje mineralne itp
      • niu13 Re: jak dbacie o dlugie wlosy? 16.11.17, 19:05
        Nafta kosmetyczna. Pryska się to to na włosy, wciera w skórę głowy, na to ręcznik i z takim kompresem chodzi się ok godziny. Potem porządne mycie. Śmierdzi, ale efekt wow natychmiastowy. Kosztuje mniej niż 10 zł.
        • bei Re: jak dbacie o dlugie wlosy? 16.11.17, 19:42
          Niu, napisz proszę, jaki jest efekt 😊- są błyszczące, czy sypkie, miękkie?
          • nolus Re: jak dbacie o dlugie wlosy? 16.11.17, 19:51
            Nafta śmierdzi i faktycznie trzeba włosy mega dokładnie zmywać dobrze pieniącym się szamponem. U mnie podziałało na porost włosów - rosły naprawdę w niesamowicie szybkim tempie. Poza tym nie pamiętam żadnych efektów - dość prawdopodobne, że były sypkie i trochę bardziej błyszczały, ale to było tak dawno, że nie dam sobie głowy uciąć, że faktycznie na 100 % taki był efekt. Ale porost włosów imponujący smile Jak ktoś nie znosi picia drożdży albo jego organizm tego nie toleruje, to nafta może byc swego rodzaju zamiennikiem, chociaż ten przyrost trochę się różni, w zależności od składnika...
            • bei Re: jak dbacie o dlugie wlosy? 16.11.17, 19:59
              Dziękuję😻
              • niu13 Re: jak dbacie o dlugie wlosy? 16.11.17, 23:01
                Moje robią się super mocne i gęste. Mam kręcone, więc sypkie nie są dobre. Poza tym są rewelacyjnie nawilżone
    • kkalipso Re: jak dbacie o dlugie wlosy? 16.11.17, 19:54
      Od kiedy pamiętam mam włosy co najmniej do ramion, najczęściej dłuższe. Mam ładny czekoladowy kolor więc nie farbuję, to znaczy zdarzy mi się raz na rok po czym żałuję bo sztywne toto się robi i trzeba wciąż masek używać, masakra. Ale jakieś nawet fajne ombre z tego zostaje.
      Miałam piękne włosy dopóki karmiłam, potem wypadały właśnie dochodzą do siebie i się cieszę bardzo z tego. Dbać jakoś nigdy specjalnie nie dbałam nie wierze zbytnio w te wszystkie specyfiki. Mam proste, jeśli zbyt wilgotne powietrze falują lekko. Zawsze suszę inaczej nie lubię.
    • obrus_w_paski Re: jak dbacie o dlugie wlosy? 17.11.17, 23:56
      Pierwszy raz w życiu mam długie włosy, wiec poruszam się w temacie trochę po omacku, ale dziele się tym co mi pomaga:

- mycie włosów raz na 2-3 dni. Do niedawna nie mogłam tego zrozumiec, ale wyraźnie widzę różnice. „Niemyte” włosy są bardziej puszyste (w ten dobry sposób), maja większa objętość, błyszczą się, lepiej sie układają. Fryzjerka tez mi mówiła, ze częste mycie szkodzi włosom, bo szamponu spłukują coś tam...można wierzyć w to lub nie, ale na mnie działa
      - Nie susze włosów, pozwalam im wyschnąć samym; najczęściej myje je kilka godzin przed pójściem spać
      - Na noc zaplatam w mniej lub bardziej luźny warkocz, zeby nie przeszkadzały. Zdarzało się, ze podczas snu maz mi łokciem blokował włosy, ku...cy dostawałam
      - Zaczęłam kupować te brzydkie gumki co niby nie niszczą włosów
      - Zmieniam szampony i używam naprzemiennie kilku odzywek. Mam taka specjalistyczna od fryzjerki,+polska „fermona”(?) herbal, z wyciągiem z chmielu, ładnie zmiękcza włosy, czasem nakładam jakaś zwykła maskę i jak mi się przypomni to olejuje
      - Nad morzem/ na plazy: włosy w dość ciasny warkocz, wtedy słona woda czy słońce az tak bardzo ich nie niszczą, a naczesciej i nosiłam jakiś kapelusz albo chustkę
      - podcinam raz na pol roku
      • morwa23 Re: jak dbacie o dlugie wlosy? 18.11.17, 19:59
        A i jeszcze po każdym umyciu płukać włosy chłodna lub zimna woda z dodatkiem łyżki octu
        • obrus_w_paski Re: jak dbacie o dlugie wlosy? 18.11.17, 21:57
          Faktycznie, ja tez płuczę chłodna woda, co jest męczące zima...ale bez octu, co ten ocet daje? Splukujesz go potem?
          • simply_z Re: jak dbacie o dlugie wlosy? 18.11.17, 22:03
            ocet nabłyszcza
            • morwa23 Re: jak dbacie o dlugie wlosy? 20.11.17, 12:09
              Ostatnio używałam tez nowo kupionego oleju z nasion brokułu i pestek śliwki, używam ich na przemiennie na końcówki włosów po 2-4 krople czasem więcej i działają bardzo dobrze

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka