Dodaj do ulubionych

Polacy przystojniacy

19.11.17, 10:55
Już od dawna zbieram się, żeby to z wami, moje drogie, omówić.
Lubię zachwycać się ludźmi, ich urodą, lubię piękne kobiety, pięknych mężczyzn.
I w moim miejskim otoczeniu codziennym widzę wiele pięknych kobiet, paru ciekawych bardzo młodych mężczyzn.
I tyle.
Nie wiem co to jest, ale polski pan jest niezbyt ładny.
Okrągły.
Nawet nie musi być gruby, po prostu ma okrągła twarz, słabą fryzurę, ogólnie nieatrakcyjny jest.
Ja wiem, że to mężowie zdecydowanej części nas i nam nasi się podobają. Ale coś jest nie tak.
Ostatnio tak mnie ruszyło, kiedy pokazywali trybuny na meczach reprezentacji.
I nie, to nie byli kibole-narodowcy, ale często panowie, którzy dostali bilety w swoim banku, gdzie pracują czy innym korpo-biurze.
Na bank fryzury mają beznadziejne - krótkie, niedopasowane do rysowania twarzy.
A reszta po prostu nalana.
Co myślicie?
Obserwuj wątek
    • jolie Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 11:00
      Słowianie nie słyną z urody, już Gall Anonim (wydaje mi się) o tym pisał. smile
      • bywalec.hoteli Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 12:10
        A z Was dziewczyny to ciacha? Jak wyglądacie po ślubie, po 35+. po urodzeniu dzieci? Dużo ma nadwagę , złe się ubiera kiepskie fryzury. Tak, to efekt zmęczenia, braku czasu, stresu, niezdrowego jedzenia, braku snu, braku słońca i zwykłego starzenia. Kto ma czas, żeby często latać po ciuchy, do fryzjera czy kosmetyczki?
        • dziennik-niecodziennik Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 12:15
          A cos Ty sie tak oburzyl? big_grin
        • milva24 Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 12:15
          W statystycznym małżeństwie to jednak kobieta wygląda lepiej.
        • jolie Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 12:17
          Wyluzuj.
          Ja jestem przeciętna. A figurę po 3 dzieci mam całkiem ok (choć na pewno mogłoby być lepiej).
        • simply_z Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 12:47
          zawsze powtarzam, że Polki przy Polakach są piękne. A mężczyźni starzeją się u nas naprawdę okropnie.
          • bywalec.hoteli Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 13:15
            Nie zgodzę się, wielu facetów po 40-ce wyglada na tyle dobrze, ze poderwie 20-30 latki . A kogo poderwie babka po 40-ce?
            • morgen_stern Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 13:16
              Zdziwiłbyś się big_grin
            • simply_z Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 13:28
              no to ja takich nie widuję. Serio.
              O ile młode pokolenie tak do 30-tki wygląda fajnie to już powyżej słabo.
            • milva24 Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 13:45
              Ci panowie na portfel podrywają, nie na wygląd.
            • tsaria Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 15:59
              Tak to prawda.
              Tylko, że zależy jaki 40 latek, ale facet w tym wieku może wyglądać bardzo dobrze.
              Kobieta około 40 nawet nie wiem jakby o siebie dbała to widać upływ czasu, podobnie jak u mężczyzn, tylko u mężczyzn to może wyglądać dobrze.
              • bywalec.hoteli Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 21:30
                No to nie najrzekajcie na naszych facetów jak same tracicie urodę smile
            • undoo Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 23:57
              Desperatki pewnie poderwie big_grin
              Co do kobiet to bys sie zdziwil.
          • nolus Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 14:31
            simply_z napisała:

> zawsze powtarzam, że Polki przy Polakach są piękne. A mężczyźni starzeją się u
            > nas naprawdę okropnie.

Wg mnie niestety Słowianie generalnie starzeją się dość szybko i nie za ładnie,i dotyczy to obu płci.Ale na pewno zgodzę się z tym, że faceci starzeją się jakieś 2 a może 3 razy gorzej od kobiet. Kobiety na pewno o siebie dbają i to robi swoje, a co do słowiańskich mężczyzn, to cóż...wg mnie na taki a nie inny proces starzenia wg mnie w dużej mierze wpływa umiłowanie Słowian do alkoholu, które sprawia, że już nawet niektórzy faceci po 30 -ce zaczynają słabiej wyglądać pod wpływem używek,a w wieku lat 40- tu czy 50 - ciu robią się z nich kapcie.Do tego jednak to przekonanie, które pokutuje chyba jeszcze nawet u dzisiejszych 30 - latków - że facet generalnie za bardzo dbać o siebie nie musi, nie jest mu to do niczego potrzebne i może jest niemęskie. Jak jest u dzisiejszych 20 - latków to nie wiem, z resztą za młodzi są żeby wyrokować.
          • zlababa35 Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 21:24
            Co oznacza tyle i tylko tyle, że dbanie o siebie u kobiet jest w naszym kraju bardzo dobrze rozwinięte, natomiast jeśli chodzi o dbanie o siebie u mężczyzn, to lipa.
            • nolus Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 21:58
              zlababa35 napisała:

> Co oznacza tyle i tylko tyle, że dbanie o siebie u kobiet jest w naszym kraju b
              > ardzo dobrze rozwinięte, natomiast jeśli chodzi o dbanie o siebie u mężczyzn, t
              > o lipa.
              No dokładnie. I im dalej na wschód Europy, tym gorzej i jest to jeszcze bardziej przejaskrawione - panienki w typie lalka o malowniczej (przede wszystkim Ukrainki) lub bardzo eterycznej (zazwyczaj Rosjanki) i brzydki albo zaniedbany i brzydki facet, "trochę ładniejszy od diabła".Nierzadko też te dzierlatki prowadzały się z panami sporo starszymi. Mówię o widokach, których napatrzyłam się na wakacjach - oczywiście ktoś może powiedzieć, że ci starsi partnerzy to może jakaś seksturystyka już, no ale nie wiem, nie wnikałam.Z resztą...Nie ma o czym gadać - wśród tych młodych par Rosjan np., facet mimo że młody i tak był brzydki. Dlatego jak czytam czasem, jak u nas krytykują Ukrainkę Marinę Łuczenko, że gdyby nie pieniądze jej męża, to nigdy by na niego nie spojrzała, to sobie myślę, że sorry...Wydaje mi się, że na standardy ukraińskiej urody u mężczyzn, Wojtek Szczęsny jest zwyczajny,a może nawet przystojny.
        • ladnyusmiech Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 15:47
          Mam dwójkę dzieci dość małych. Biegam do fryzjera i kosmetyczki. Jeżdżę na rowerze (stacjonarnym w zimie) i trening siłowy 1 czasem 2 x tygodniowo. Lubię makijaż i ładny ciuch.
          I pracuję na pełnym etacie. I jak nie mam czasu to proszę o opiekę innych i biegnę gdzie chcę. Więc nie zwalaj mi tutaj na czynniki które wymieniłeś. I wszyscy się nauczyli, że dbam o siebie, że mam hobby i że chcę pokazać dzieciom że o siebie TRZEBA dbać.
          Jak widzę takie wynurzenia to mnie krew zalewa. Szukanie na zewnątrz wymówek własnego trybu życia, który często wynika z lenistwa.
          • bywalec.hoteli Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 23:50
            Masz duża pomoc rodziny np. mamy?
        • nolus Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 19:34
          bywalec.hoteli napisał:

> A z Was dziewczyny to ciacha?

Ciacha nie ciacha - słowiański typ urody jest bardziej korzystny dla kobiet niż dla mężczyzn i tyle, nie patrząc nawet na sam proces starzenia. Słowianki są po prostu ładniejsze od Słowian i tyle. To co charakteryzuję tę urodę to mała wyrazistość, pewna miękkość rysów,itd. to po prostu lepiej wygląda u kobiet niż u mężczyzn, u których podświadomie chyba za atrakcyjne uważa się rysy bardziej wyraziste, ostre,wręcz kanciaste itd. smile
    • anorektycznazdzira Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 11:04
      Mam taką teorię, że są nacje, gdzie uroda jest "dla kobiet", jak Rosjanie, Polacy, na przykład- i zdecydowanie nie jest to uroda dla mężczyzn...
      W innych nacjach uroda jest zdecydowanie nie dla kobiet, za to fajnego faceta się dość łatwo znajdzie, np. u Anglików czy, do pewnego stopnia, Niemców.
      • jolie Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 11:08
        Wydaje mi się, że Rosjanie czy Ukraińcy choć generalnie też Słowianie, to jednak bywają przystojni. Średnia wyglądowa porównywalna z Polkami (raczej słaba), ale te skrajności na plus lepsze. Większa tam w Rosji mieszanka, co ciekawie może wyglądać.
        • chicarica Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 13:27
          Według mnie tylko ci, u których wyłazi jakaś mieszanka z południowcami. Zwłaszcza na Ukrainie to widać.
          U Polaków często wychodzi kartoflowatość.
          • jolie Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 13:31
            A Bohun to co? ;p
            Mieszanki mongolsko-słowiańsko-ormiańskie bywają ciekawe.
            • chicarica Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 18:50
              No toteż mówię. Jakieś takie azjatycko-południowe rysy. Inaczej kaplica - okrągły kartofel.
              Widziałaś jak Domogarow spsiał po Bohunie?
              • jolie Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 19:00
                Akurat Sasza Domogarow dla mnie miał za wyłupiaste oczy, a i tak mocno przyciemnili mi włosy, rzęsy i brwi, on jest szatynem. Miałam na myśli książkowego Bohuna, który urodny był nieprzeciętnie, czarniawy, dziki i szalony wink.
                • nolus Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 22:43
                  jolie napisała:

> Akurat Sasza Domogarow dla mnie miał za wyłupiaste oczy, a i tak mocno przyciem
                  > nili mi włosy, rzęsy i brwi, on jest szatynem.

Mi też się nigdy nie podobał. A w tych jego - niby pięknych oczach - widzę tylko zmętnienie ,typowe dla uzależnionych od alkoholu.W ogóle to on sprawia wrażenia porywczego agresora, co dla mnie jest mało pociągające - gdzieś mi majaczą plotki, że którąś z partnerek bijał?
                  • jolie Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 22:47
                    Oczywiście, że po nim widać, że nadużywa. Do dzisiaj.
                  • chicarica Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 23:16
                    Mnie się też wydaje że on od chlania tak zbrzydł i po tych oczach to widać.
            • nolus Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 22:55
              jolie napisała:

> A Bohun to co? ;p
              > Mieszanki mongolsko-słowiańsko-ormiańskie bywają ciekawe.

A co sądzisz o niej? Wiem, że to kobieta, ale jakoś nie przychodzi mi na myśl jakikolwiek facet o tym typie urody - mongolsko -ormiańskiej - czy jakiej tam jeszcze tongue_out

e1.pudelek.tv.sds.o2.pl/3b83cc913f4e4de4a298d4552036f8b5f3d66c05
              e1.pudelek.tv.sds.o2.pl/37ee57e05e2919ae1d2cf4deaddbc01942e5180e
              Urodzona w Winnicy, na Ukrainie, wschodnie Podole.
              • jolie Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 23:05
                Śliczna jest ta Marina. Piękne oczy, kości policzkowe, nie wiem, czy podrasowane u chirurga, ale wygląda bardzo dobrze. Za to Szczęsny nie za bardzo.
              • chicarica Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 23:07
                Jak to się wyraził pan w stacji kontroli pojazdów o mojej furze: doinwestowana wink
          • nolus Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 22:31
            chicarica napisała:

> Według mnie tylko ci, u których wyłazi jakaś mieszanka z południowcami. Zwłaszc
            > za na Ukrainie to widać.
            > U Polaków często wychodzi kartoflowatość.
            >
            No właśnie. I powiem szczerze, że to mi sie właśnie najbardziej nie podoba w naszej urodzie. Bo ta wyblakła uroda to pół biedy, ona jeszcze nie czyni nikogo brzydkim i można temu jakoś zaradzić poprzez makijaż, farbowanie włosów, itd. Ale ta "kartoflowatość" to niestety to co nas odróżnia od Rosjan czy Ukraińców - to widać od razu. Kiepskie proporcje twarzy, brak wyrazistych kości policzkowych i brzydkie nosy - tym się niestety dość często odznacza nasza uroda.
            • konsta-is-me Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 22:45
              Cozes sie tak uczepila Polakow i Ukraincow, slowo daje!
              Ja nie widze kiepskich proporcji, kosci policzkowe sa ok, jedyne z czym sie zgadzam to okragle nosy-i sama taki mam.
              Kazda blond karnacja będzie wyblakla-Szwedzi nie sa bladzi?
              Akurat znam sporo b. do rzeczy Ukraincow-blondyni z niebieskimi, ew.bruneci z jasna skora.
              Gdzie ty samych brzydali widzisz??
              • chicarica Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 23:09
                Szwedzi są bladzi, ale jednocześnie mają szlachetne rysy. Podobna kartoflowatość jak u Polaków wychodzi jeszcze u Finów, ale nie tych z wybrzeża tylko takich z głębi.
                Rosjan przystojnych nie widziałam, muszę powiedzieć że większość z nich miała coś takiego w twarzy że zawsze było widać że to Rosjanin.
                • nolus Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 23:54
                  chicarica napisała:

> Szwedzi są bladzi, ale jednocześnie mają szlachetne rysy. Podobna kartoflowatoś
                  > ć jak u Polaków wychodzi jeszcze u Finów, ale nie tych z wybrzeża tylko takich
                  > z głębi.

Szwedzi są niestety ładniejsi.Dlaczego, to nie chce mi się tłumaczyć. Lepsze rysy, cery chyba też, mimo tego że beznadziejnie się opalają, no ale to akurat oczywiste. Próby porównywania obu nacji są raczej bez sensu, bo chyba są miażdżące dla naszych rodaków. Na temat kobiet to już się nie wypowiadam, bo co kto lubi.
                  • jolie Re: Polacy przystojniacy 20.11.17, 09:22
                    I ze Szwedami różnie bywa. Ten milioner Liszowskiej był nie za bardzo, no wysoki, ale nic poza tym (od milionów abstrahuję).
                  • konsta-is-me Re: Polacy przystojniacy 20.11.17, 09:43
                    Ja nie widze ogromnej różnicy w Szwedach.
                    Jedynie usta sa węższe, i inny kolor oczu.
                    Jakby z kropla akwamaryny/fioletu.
                    No i czesciej platynowy blond plus jasne rzesy/brwi-to wszystko u obu plci.
                    Podejrzewam, ze nawet rdzenni Tamilowie w porownaniu do Slowian wedlug ciebie byli piekni.
              • chocolatemonster Re: Polacy przystojniacy 20.11.17, 00:11
                Mnie też dziwi ten najazd na slowian.
              • turzyca Re: Polacy przystojniacy 20.11.17, 11:14
                >Kazda blond karnacja będzie wyblakla-Szwedzi nie sa bladzi?

No nie, bo mozesz miec blond w typie zimy, chlodne odcienie, platyny, akwamaryna w oczach i mozesz miec blond w typie lata, taki troche przykurzony, oczy siwe, a nawet jak i niebieskie to z takim szarawym tonem.
                Juz nie mowiac o blondzie typu wiosennego, takim zlocistym, cieplym, oraz jesiennego, z pododcieniem miedzi. Ktory niestety czasem daje efekt prosiaczka, taki ryzy blondyn, fuj, fuj.

Ale ogolnie blond blondowi nierowny, Polki - a zakladam, ze Polacy rowniez - to najczesciej wlasnie typ lata. Trudny do aranzacji, bardzo szybko wychodzi na wierzch ten letni kurz, przytlumienie barw.
        • nolus Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 21:48
          jolie napisała:

> Wydaje mi się, że Rosjanie czy Ukraińcy choć generalnie też Słowianie, to jedna
          > k bywają przystojni. Średnia wyglądowa porównywalna z Polkami (raczej słaba), a
          > le te skrajności na plus lepsze. Większa tam w Rosji mieszanka, co ciekawie moż
          > e wyglądać.

Na mnie największe wrażenie robią mieszanki z Ukrainy smile Ale co do urodziwości mężczyzn w tych rejonach, to zgodzę się tylko częściowo - o ile zdarzają się Rosjanie bardzo przystojni i nie ustępujący urodą przedstawicielkom tej nacji, to sorry - Ukraińcy są fatalni, naprawdę fatalni.
          • jolie Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 21:56
            W klasie jednego z moich synów są dzieci ukraińskie. Ojciec jednej dziewczynki jest bardzo przystojny - ma ciemne oczy i włosy, dosyć wysoki, smagły, naprawdę fajnie wygląda. Może to ten wyjątek? smile
          • chicarica Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 23:11
            Po takich zwykłych Ukraińcach to przede wszystkim bardzo widać zapuszczenie, takie typowe zapuszczenie z biedy.
            Ale znam i takiego Ukraińca, że jak go spotkałam w windzie w korpomordorze w Polsce bo się okazało że w tym samym budynku pracujemy, to jadące ze mną koleżanki potem mnie wypytywały kto to taki bo cudny.
            • bergamotka77 Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 23:36
              W każdym narodzie co oczywiste sa ey5botnue atrakcyjne osoby ale chodzi o to jaka jest średnia chodzaca po ulicach i niestety w Polsce faceci, zwłaszcza poza dużymi miastami, na Ukrainie czy w Rosji sa nieciekawi.
        • kornelia_sowa Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 23:37
          Mi się keidyś wydawało, ze najprzystojniejsi są Włosi i Hiszpanie, typ południowca.
          Po latach stwierdzam, ze Hiszpanie sa kurduplowaci a Włochów przystojnych tez nie tak wielu.
          • bergamotka77 Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 23:41
            kornelia_sowa napisała:

> Mi się keidyś wydawało, ze najprzystojniejsi są Włosi i Hiszpanie, typ południo
            > wca.
            > P2o latach stwierdzam, ze Hiszpanie sa kurduplowaci a Włochów przystojnych tez n
            > ie tak wielu.

O nie, ja nie gustuje w poludniowcach. Za to Skandynawowie... 😄
            • kornelia_sowa Re: Polacy przystojniacy 20.11.17, 00:02
              Dużego rozeznania nie mam, ale Skandynawowie kojarzą mi się z blondynami.
              A u mie blondyn i przystojny to wykluczające się pojęcia wink
              • regina-phalange Re: Polacy przystojniacy 20.11.17, 00:08
                kornelia_sowa napisała:

> Dużego rozeznania nie mam, ale Skandynawowie kojarzą mi się z blondynami.
                > A u mie blondyn i przystojny to wykluczające się pojęcia wink

U mnie tez, jakieś wyjątki od tej reguły to - no własnie, wyjątki. smile
      • lauren6 Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 11:16
        To jest kwestia dbania o siebie. Wielokrotnie było omawiane na forum, że we wschodnich spoleczeństwach na kobietach ciąży dużo wieksza presja dobrego wyglądu niż na kobietach zachodu. Na mężczyznach tej presji nie ma.
        Potem mamy takich Majdanów po 40-stce, gdzie Małgonia wygląda jak swoja własna młodsza siostra, a on jak wypłowiały, stetryczały chłop od pługa, którego dawna uroda dawno uleciała (choć jak na statystycznego Polaka i tak jest zadbany, z przeszczepionymi włosami i ciałem ex sportowca).
        • jolie Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 11:20
          Majdan ma bardzo brzydką twarz. Zawsze taka była. Mógłby grać u Smarzowskiego bez charakteryzacji. Nic z tym nie zrobi raczej. Ale jest uważany za atrakcyjnego, raczej się podoba. Co do reszty, to w sumie się zgadzam.
      • manon.lescaut4 Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 11:33
        Tez zauważyłam, ze wśród Anglików łatwo wyłapać przystojnego faceta, więcej ich jest niż kobiet, choć to tez nieprawda, ze w UK same świnki Peppy chadzają po ulicach. Tez jest sporo ładnych kobiet, ale atrakcyjnych facetów po prostu jest więcej. Nawet kiedyś zanim przekonałam się na żywo, gdy sobie robiłam zestawienie muzyków czy aktorów, którzy mi się podobają, to większość z nich to byli właśnie wyspiarze, nie Amerykanie, zdecydowanie nie Polacysmile Oprócz Dorocinskiego to chyba żaden polski celebryta nie robi na mnie większego wrażenia.
        No i nie zgodzę się, ze facet może (ale rzadko to robi) sie zrobić. Może popracować nad sylwetka czy fryzura, ale w przeciwieństwie do kobiet, co może zrobić z kartoflanym nosem, nalana twarzą czy małymi oczami? Konturowanie, smokey eyes?smile
        • jolie Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 11:37
          Tam chyba średnia wyglądowa jest wyższa przez mieszanki z innymi nacjami. W rodzinie królewskiej z wyglądem panów z kolei bardzo słabo, książę William upodabnia się do ojca...
          • manon.lescaut4 Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 11:40
            A to prawda rzeczywiście!smile Męska rodzina królewska leży i kwiczy.
            • jolie Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 11:42
              William jako nastolatek obleciał, był bardziej podobny do matki, teraz przeważyły geny tatusia. Mały George jest fajny wink.
              • nolus Re: Polacy przystojniacy 20.11.17, 00:29
                jolie napisała:

> William jako nastolatek obleciał, był bardziej podobny do matki, teraz przeważy
                > ły geny tatusia. Mały George jest fajny wink.

Jako nastolatek i młody chłopak był bardzo przystojny. Szok, że z wiekiem tak bardzo upodobnił się ojca,nie spodziewałam się takiej zmiany tongue_out
                • bergamotka77 Re: Polacy przystojniacy 20.11.17, 00:33
                  George to taki kartofelek moim zdaniem . Nic specjalnego, urodą nie powala. Za to piękne dzieci ma hiszpańska para królewska.
                  • nolus Re: Polacy przystojniacy 20.11.17, 01:01
                    bergamotka77 napisała:

> George to taki kartofelek moim zdaniem . Nic specjalnego, urodą nie powala. Za
                    > to piękne dzieci ma hiszpańska para królewska.
                    >
                    To pewnie dlatego, że Letizia jest taka fajna smile
                    A co do urody księżnych, to nie podzielam zachwytów nad księżną Kate. Tzn. bardzo ją lubię i uważam, że nadaje się do roli, którą pełni, ale średnio mi sie podoba z wyglądu. Generalnie jest atrakcyjna, ale taka swojska raczej, co może być i wada i zaletą - bo na tle rodziny królewskiej, to ona jedyna jest taka pełna życia i temperamentna (celowo odchodzę od kwestii wieku pozostałych członków rodziny królewskiej) i pewno dlatego jest tak lubiana. Uroda jest oczywiście drugorzędna, ale sporo księżnych jest raczej taka trochę swojska, a nawet dość przaśna w niektórych przypadkach. Patrząc pod tym katem to trudno jest przebić królową Ranię - ona jest po prostu niesamowita.No ale to nie o urodę chodzi oczywiście, bo patrząc na różne europejskie księżne nie dziwię się temu, że to właśnie one nimi są. Lubię szwedzką Madeleine i jeszcze parę innych.Nie podoba mi się i nie wzbudza we mnie sympatii jedynie duńska księżna Maria Elżbieta.
                    • bergamotka77 Re: Polacy przystojniacy 20.11.17, 01:05
                      Zgadzam się z Tobą nolus. Poza tym wiele Arabek jest pięknych - i Rania i Amal Clooney...Mnie też się za bardzo Kate nie podoba. Dobra jest w swojej roli, ale nic nadzwyczajnego z urody - taka sobie zwykła dziewczyna.
                  • jolie Re: Polacy przystojniacy 20.11.17, 09:25
                    Może i kartofelek, ale uroczy i słodki, jako noworodek był bardzo ładny smile. I oczy ma ciemne po matce.
          • lauren6 Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 11:44
            Angielska rodzina królewska genetycznie ma mało wspólnego z Anglikami.
            • manon.lescaut4 Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 11:49
              Podobno są głównie Niemcami, ale ogólnie europejskie rodziny królewskie są inna kategoria. Niemcy-Wlk Brytania- Rosja- Grecja, coś jeszcze z pewnością. I się tak kisza we własnym sosie.
            • jolie Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 11:49
              Słuszna uwaga. Ale Niemcy są niby przystojni.
            • nolus Re: Polacy przystojniacy 20.11.17, 00:36
              Ech, miejmy nadzieję, że księżna Kate wniesie coś dobrego do tej rodziny - zarówno jeśli chodzi o geny, jak i osobowość i temperament. Ona wzbogaci tę rodzinę tongue_out Już samo jej pojawienie się w tej skostniałej royal family wniosło powiew świeżości smile
              • bergamotka77 Re: Polacy przystojniacy 20.11.17, 00:53
                Z tym trudno się nie zgodzić smile
          • ichi51e Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 11:44
            trudno rodzine krolewska uznac za rdzennych Anglikow
            • leyre1 Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 11:45
              Ciekawe kogo mozna uznac z rdzennego Anglika?
          • zuzi.1 Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 11:50
            A propos przystojniaków z rodziny królewskiej:weekend.gazeta.pl/weekend/1,152121,22654702,nie-ma-szans-bym-ja-mogla-tobie-wybaczyc-kulisy-nieszczesliwego.html#Czolka3Img
            • manon.lescaut4 Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 12:56
              Fajny artykuł, dzięki! I drugi sezon The Crown się zbliża!
              A Filip w sumie był przystojny. Nawet dziś jest wysoki, wyprostowany, żaden pokurczony zgarbiony staruszek. Ile on ma lat? Ze 150?smile
              • dziennik-niecodziennik Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 14:24
                96...
        • simply_z Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 12:49
          no i te kolory nasze też są niespecjalne.. wyblakłe oczy, szare włosy, cera. Kobieta chociaż może nadrobić makijażem czy farbą.
      • nolus Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 19:41
        anorektycznazdzira napisała:

> Mam taką teorię, że są nacje, gdzie uroda jest "dla kobiet", jak Rosjanie, Pola
        > cy, na przykład- i zdecydowanie nie jest to uroda dla mężczyzn...

Masz w 200% rację. Jest to typowe dla krajów dawnego bloku wschodniego. Ja bym nawet wysnuła nawet regułę, że "Im ładniejsza kobieta, tym brzydszy facet".
    • tanebo2.0 Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 11:11
      Kobietom często podobają się mężczyźni odmiennych od nich. Wiadomo genetyka dzieci zdrowe. Ja na przykład podobam się murzynkom.
      • alpepe Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 12:33
        bo kojarzą cię z kasą, jak każdego białego.
    • heca7 Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 11:18
      Mężczyźni się w Polsce szybko zapuszczają. Poklepują z radością po piwnym brzuchu i opowiadają żarciki- kto nie ma brzucha ten kiepsko r...cha. Kobiety mają trudniej, rodzą dzieci. Podczas ciąży tyją, potem chudną i znowu... a facet ma tylko utrzymać wagę i wygląd. Nie musi wypchnąć niczego ze swojego wnętrza, karmić piersią , smarować rozstępów na brzuchu itd.
      • astomi25 Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 11:26
        Ale to chyba facetom.na calym swiecie latwiej utrzymac wage? wink
        • heca7 Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 11:29
          Widocznie polskim jakoś nie zależy wink
        • jolie Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 11:39
          Pewne, że łatwiej, ale Słowianie genetycznie czy antropologicznie mają tendencję do tycia.
          • morgen_stern Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 12:21
            Może to ta mączna kuchnia i brak tradycji czynnego uprawiania sportu? Przeciętny polski facet sportem zajmuje się głównie przed tv.
            • jolie Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 12:31
              Z tego, co pamiętam z antropologii (może ktoś bieglejszy w temacie się wypowie) u Słowian zachodnich przeważa atletyczna budowa ciała i średni wzrost. Czyli już na starcie jest pod górkę, atletyczna budowa wygląda masywnie, średni wzrost też nie pomaga. Jednocześnie występuje duże zróżnicowanie typów urody, co jest w sumie pozytywne, ale chyba jest bardziej widoczne u Słowianek.
              • konsta-is-me Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 13:33
                Budowa atletyczna przewaza w ogole u Europejczykow.
                Znaczy to mniej więcej tyle co:nie bardzo wysoki i chudy, nie bardzo niski i krepy i nie b. drobny.
                A najstarszy Zachodni Slowianin byl ryzym lub jasnym blondynem z jasnymi rzesami/brwiami, troche pozniej dolaczyl typowy "myszak".
    • bywalec.hoteli Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 11:20
      Ale pierdzielicie smile
    • dziennik-niecodziennik Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 11:37
      Generalnie Polacy plci obojga maja tendencje genowe do bycia 'wyblakłymi'. Najczestszy typ urody u nas to taki przydymiony. O ile kobietom latwiej z tym cos zrobic (farby do wlosow, makijaz itd), o tyle facetom trudniej. Wiec jest jak jest.
      Co do figur nie wypowiadam sie.
      • mail-na-gazecie Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 12:17
        No właśnie ta wyblaklość jest kiepska. Brak brwi, oprawy oczu, jasne usta. Z kobietami podobnie, jak się którejś uda nie przesadzić to nawet nawet, ale uroda to to nie jest. Nie uważa, żeby Polki były piękne, naprawdę jeżdżę komunikacją miejską i nie ma się na kogo pogapić wink na mężczyzn patrzę tylko jak są wysocy czyli też kicha, jak się pojawi jakiś "byczek" to ma tak ok 18-22 lat
        • dziennik-niecodziennik Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 12:34
          Kobiety sie maluja, farbuja wlosy itd. I naprawde potrafia pieknie wygladac. Uroda Polek jest na swiecie wysoko ceniona.
          Faceci nie mają takich mozliwosci.
          • ania2806 Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 20:06
            Często słyszę ten stereotyp powtarzany przez Polaków. Gdzie jest i przez kogo ceniona uroda Polek? Ja mieszkam zagranicą i nigdy od nikogo komplementow na temat urody Polek nie słyszałam. Rodaków (męskich i żeńskich) zawsze poznam po guście w ubiorze, fryzurze, czaszce i posturze. Polki często niestety po ubiorze nie pasującym do okazji.
            Nie jesteśmy statystycznie ładniejsze od innych nacji i za granicą nie zachwycają się naszą urodą.
            Polki są bardziej odpacykowane od kobiet w Europie Zachodniej - ale to wizerunek, a nie uroda. Kobietom łatwo ukryć mankamenty urody - ale to nie czyni je genetycznie ładniejszymi.

dziennik-niecodziennik napisała:

> Kobiety sie maluja, farbuja wlosy itd. I naprawde potrafia pieknie wygladac. Ur
            > oda Polek jest na swiecie wysoko ceniona.
            > Faceci nie mają takich mozliwosci.
            >
            • chicarica Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 21:24
              Też muszę się zgodzić. O urodzie i cudowności Polek słyszy się zazwyczaj od różnego rodzaju assholes, którzy gustują może nie tyle tak bardzo w urodzie, co w uległości kobiet, swego czasu mi taki właśnie asshole wiking w barze wyjeżdżał z tekstami typu że Polki takie kobiece, nie to co wikińskie kobiety. To bardzo specyficzny typ panów, najlepiej unikać. Ci sami gustują zresztą w Tajkach i często sprowadzają sobie żony z tamtych regionów.
              Druga grupa to panowie, którzy próbują łatwo zaru...ć - Polki w niektórych regionach Europy mają opinię łatwych. Typ męski którego też najlepiej unikać.
              • bergamotka77 Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 22:01
                Błagam chica masz jakieś kompleksy . Ja się w każdym zakątku świata spotkałam z opinia ze Polki sa fajne i nierzadko trudne i niedostępne a nie takie chętne. I naprawdę Angielki chętniej rozkładają nogi niż Polki w przygodnym seksie, w USA l one night standstand to też nie rzadkość . Dziwi mnie, ze same Polki przedstawiają inne Polki w takim świetle. Ja też to słyszałam ale szybko się przekonywali ze Polka nu5e znaczy latwa laska wręcz przeciwnie.
                • chocolatemonster Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 22:24
                  Ja parę razy usłyszałam (od panów różnych nacji),ze 'jesteście fajne ,wy Polki, ale co się człowiek natrudzi żeby się taka na coś więcej niż kawa zgodziła to szok'.
                  • konsta-is-me Re: Polacy przystojniacy 20.11.17, 11:34
                    Tez sie dowiadywalam ze Polki sa "inne i trudne" 😁
                    Od Polakow na obczyznie tez😁
                • dziennik-niecodziennik Re: Polacy przystojniacy 20.11.17, 00:29
                  To chyba zalezy w jakich kregach sie ktos obraca... smile
              • dziennik-niecodziennik Re: Polacy przystojniacy 20.11.17, 00:28
                Znajomi mi mężczyźni z innych krajow nie naleza do tych kategorii, za to generalnie uwazaja Polki za ladne. Anglicy, Niemcy, Wlosi, Hindusi.
      • biceps_of_steel Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 12:20
        Niestety ja tak mam, ze z wiekiem uroda jeszcze mniej wyrazna i rysy twarzy mniej ostre, bo geba nalana. Pysk mam jak dzialacz PSLu. Do tego zapuscilem wlosy, by odciac sie od wizerunku "wygolonego na krotko narodowca" i w ogole z wygladu yo chlopek roztropek ze mnie. Chlopek roztropek. Ze wsi.
        • chicarica Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 13:31
          Jprdl józwa, ludzie tu jedzą...
          • majenkir Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 16:05
            big_grinbig_grinbig_grin
          • daisy Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 16:20
            big_grin big_grin big_grin
          • cosmetic.wipes Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 17:05
            big_grin big_grin big_grin
          • livia.kalina Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 18:29
            Spłakałam się smile
          • fornitta69 Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 21:13
            chicarica napisała:

> Jprdl józwa, ludzie tu jedzą...
            big_grin boskie!
      • regina-phalange Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 19:22
        > Generalnie Polacy plci obojga maja tendencje genowe do bycia 'wyblakłymi'. Najc
        > zestszy typ urody u nas to taki przydymiony. O ile kobietom latwiej z tym cos z
        > robic (farby do wlosow, makijaz itd), o tyle facetom trudniej.

Jako fanka brunetów i brunetek z oliwkowymi cerami, muszę się z tobą zgodzić. Dla mnie południowy czy nawet orientalny rys bardzo dodaje urody i nawet przeciętną twarz wygląda lepiej niż ta sama wyglądałaby w wydaniu blond. Sama jestem ciemną szatynką/brunetką, ale niestety z typowo słowiańską, jasną cerą i widzę różnicę na plus, chociażby kiedy zdarzy mi się opalić latem.
        • regina-phalange Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 20:10
          Aha, chodziło mi głównie o twarze, bo południowcy rzeczywiście są niscy i nie zawsze proporcjonalnie zbudowani. Wysocy są Holendrzy, ale tutaj za to zazwyczaj uroda mocno nienachalna. suspicious
          • milamala Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 23:35
            " Wysocy są Holendrzy"

Pelna zgoda, u Holendrow wzrost wysoce nachalny

" ale tutaj za to zazwyczaj uroda mocno nienachalna"

I tu sie z toba baaaaaardzo nie zgodze. Uwazam, ze akurat Holendrzy to mega przystojna nacja, zwlaszcza faceci, ale niektorym babkom tez niczego nie brakuje.
            • bergamotka77 Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 23:39
              Babkom holenderskim braku moim zdaniem - takie wielkie z nich krówki ubrane w bezksztaltne eko-sreko ciuchy za to faceci w Holandii są bardzo fajni, mój typ zdecydowanie i cieszę się, że czasem w USA czy CA biorą mojego m. za Holendra choć akurat on nie jest jakis super wysoki.
              • nolus Re: Polacy przystojniacy 20.11.17, 00:24
                Niestety, ale faktycznie one sprawiają wrażenie takich trochę "nabitych".Nie grubych, ale "nabitych" właśnie.Mi się zawsze wydaje, że to efekt nadmuchanego, pełnego wypełniaczy i innych substancji jedzenia - dlatego są tacy wysocy i właśnie "nabici". Ale oczywiście mogę tylko domniemywać, może mają to po prostu zapisane w genach i już.

Wystarczy spojrzeć na najbardziej znane holenderskie modelki - Doutzen Kroes i Romee Strijd. Obie niesamowicie wysokie jak na kobiety (+/- 180 cm wzrostu) i takie właśnie duuuże, mimo pozornej szczupłości.
                • regina-phalange Re: Polacy przystojniacy 20.11.17, 00:28
                  Tak jak Rebecca Romijn, z pochodzenia Holenderka. Btw. jedna z niewielu blondynek, które uważam za przepiękne.
                  • nolus Re: Polacy przystojniacy 20.11.17, 01:43
                    No proszę, nawet nie wiedziałam, że stamtąd pochodzi. Generalnie nie przepadam za typem "blondynka - żyleta" (średnio lubię takie ostre rysy twarzy jednak), ale ona naprawdę jest niezła i już kiedyś zwróciłam na nią uwagę smile Ciekawa sprawa z tym pochodzeniem, w życiu bym się nie domyśliła - chociaż faktycznie ten typ urodowy, wysoki wzrost i chyba też nazwisko (?) można tak powiązać. Ale z tego co się doszperałam, to w jej żyłach płynie nie tylko holenderska krew, więc jednak jest genetycznym mixem wink)) Btw, mi się ona własnie dlatego podobała, bo jak na blondynkę, jest wyjątkowo wyrazista.
                    • regina-phalange Re: Polacy przystojniacy 20.11.17, 10:23
                      nolus napisała:

> Generalnie nie przepadam za typem "blondynka - żyleta" (średnio lubię takie ostre
                      > rysy twarzy jednak), ale ona naprawdę jest niezła i już kiedyś zwróciłam na nią uwagę smile

Mam identycznie. smile

> w jej żyłach płynie nie tylko holenderska krew, więc jednak jest genetycznym mixem wink))

Kolejny dowód na to, że mieszanki genetyczne bywają bardzo udane wizualnie. smile

> Btw, mi się ona własnie dlatego podobała, bo jak na blondynkę, jest wyjątkowo wyrazista.

To fakt, ma piękne usta, oczy, uśmiech, kości policzkowe i nie tylko wyrazistość, ale jakąś klasę w wyglądzie. W tym ostatnim kojarzy mi się trochę z Rosamund Pike, chociaż ta ostatnia jest subtelniejsza, ale moim zdaniem Rebecca przewyższa ja urodą.
                • bergamotka77 Re: Polacy przystojniacy 20.11.17, 00:31
                  Tu jest ciekawy tekst o wzroście Holendrow:
                  wyborcza.pl/1,75400,17720745
                  • nolus Re: Polacy przystojniacy 20.11.17, 01:57
                    bergamotka77 napisała:

> Tu jest ciekawy tekst o wzroście Holendrow:
                    > wyborcza.pl/1,75400,17720745
                    >

U mnie link wskazuje, że w ogóle nie ma takiego artykułu smile
                    • bergamotka77 Re: Polacy przystojniacy 20.11.17, 02:03
                      nolus napisała:

> bergamotka77 napisała:
                      >
                      > > Tu jest ciekawy tekst o wzroście Holendrow:
                      > > wyborcza.pl/1,75400,17720745
                      > >
                      >
                      > U mnie link wskazuje, że w ogóle nie ma takiego artykułu smile
                      >
                      Jeszcze raz może, bo się chyba źle wkleił link:

wyborcza.pl/1,75400,17720745,Dlaczego_Holendrzy_patrza_na_nas_z_gory_.html
                • milamala Re: Polacy przystojniacy 20.11.17, 01:18
                  nolus napisała:

> Niestety, ale faktycznie one sprawiają wrażenie takich trochę "nabitych".

Pelna zgoda. Nie mozna mowic o nadwadze bo jej nie maja, ale za to sa "dobrze"zbudowane, po prostu duze. Ale tak jak napisalam, nie wszystkie. jest jeszcze inna linia Holenderek, srednich slicznotek. Te kobiety maja ladne rysy, gubi ich jedynie wielkosc jak na nasze slowianskie gusta zbyt wielka, ale jak sie zdarzy Holenderka tej sredniej linii to jest super.

"Obie niesamowicie wysokie jak na kobiety (+/- 180 cm wzrostu) i t
                  > akie właśnie duuuże, mimo pozornej szczupłości."
                  No wlasnie, tez wzrost. Dodam, ze 180 cm dla kobiety to u nich wcale nie malo. Moj maz ma 190cm i jego siostra prawie tyle samo, ich matka moze pare cm. mniej.
                  • bergamotka77 Re: Polacy przystojniacy 20.11.17, 01:33
                    O matko biedne kobiety z takim wzrostem!
                    • milamala Re: Polacy przystojniacy 20.11.17, 01:47
                      W Holandii typowym, ich mezowie zazwyczaj sa jeszcze wieksi.
                      • bergamotka77 Re: Polacy przystojniacy 20.11.17, 01:51
                        Biedne kobiety - dlatego wydają sie takie wielkie, bo sa strasznie wysokie, ale nie chude jak modelki. Akurat wzrost 190 cm t9lo dramat dla kobiety moim zdaniem.
                • jolie Re: Polacy przystojniacy 20.11.17, 09:35
                  Doutzen Kroes jest 'duża'? Dla mnie to smukła posągowa piękność, natura była dla niej niesamowicie hojna. Jej wzrost to dodatkowy atut (z bardzo wielu innych).
              • milamala Re: Polacy przystojniacy 20.11.17, 01:12
                W pewnym sensie sie zgadzam, bo widze to u mojej holenderskiej rodziny. Moj maz jest bardzo przystojny, duy, dobrze zbudowany, lubi sport, jest wesoly, pogodny, super. Jego siostra jest ... rownie wysoka i dobre zbudowana jak moj maz podobnie jak jej matka i moja tesciowa. To co u faceta jest mega fajne, u kobiety juz budzi mieszane uczucia.
                W sumie nie mozna tym kobietom nic zarzucic, nie maja nadwagi, sa wysportowane (tesciowa plywa, szwagierka na koniu hasa), maja male zgrabne nosy, ale rzeczywiscie ich wyglad nie kazdemu moze sie podobac. Natomiast w rodzinie szwagra mojego meza jest jedna z najpiekniejszych kobiet jakie poznalam, tez dosc typowa Holenderka (bo zdarylo mi sie poznac juz ten sliczny typ urody, absolutnie moj faworyt) kobietki sredniego wzrostu, dosyc szczuple, male buzki, male noski, male ksztaltne glowki o blond wlosach, ktore strzyza krotko czym uwydatniaja ladne buzki. Piekne kobiety. Kompletnie nie zrobione zadnymi makijazami, a piekne.
                Ogolnie bardzo lubie holenderska urode. Bardzo ladne sa holenderskie nastolatki, szczegolnie chlopcy. Maja po prostu ladne takie szlachetne rysy. Choc nie zawsze szlachetne charaktery.
                Noi Polska urode szcegolnie meska rozpoznaja po omacku.
            • regina-phalange Re: Polacy przystojniacy 20.11.17, 00:07
              Cóż, mam inne obserwacje. smile
            • nolus Re: Polacy przystojniacy 20.11.17, 00:10
              milamala napisała:

> " Wysocy są Holendrzy"
              >
              > Pelna zgoda, u Holendrow wzrost wysoce nachalny

Oj, tak. Są straaasznie wysocy, nie tylko mężczyźni, ale też i kobiety.
              > " ale tutaj za to zazwyczaj uroda mocno nienachalna"
              >
              > I tu sie z toba baaaaaardzo nie zgodze. Uwazam, ze akurat Holendrzy to mega prz
              > ystojna nacja, zwlaszcza faceci, ale niektorym babkom tez niczego nie brakuje.

Ja widzę u nich przede wszystkich zdrowy wygląd - no sprawiają wrażenie takich dobrze odżywionych. Ja nie wiem, jakby całe życie wżerali wszelki nabiał - mleko, sery i twarogi oraz ryby.I może stąd ten ich zdrowy wygląd - extra cera, piękne włosy i zdrowe zęby. Chociaż zdążyłam tez wyczytać, że podobnie jak u nas, królują u nich ziemniaki tongue_out
              • regina-phalange Re: Polacy przystojniacy 20.11.17, 00:16
                Mnie Holendrzy kojarzą się ze świńskimi blondynami, coś jak Dirk Kuyt.
              • milamala Re: Polacy przystojniacy 20.11.17, 01:23
                nolus napisała:

"> Ja widzę u nich przede wszystkich zdrowy wygląd - no sprawiają wrażenie takich
                > dobrze odżywionych. Ja nie wiem, jakby całe życie wżerali wszelki nabiał - mlek
                > o, sery i twarogi oraz ryby.I może stąd ten ich zdrowy wygląd - extra cera, pię
                > kne włosy i zdrowe zęby. Chociaż zdążyłam tez wyczytać, że podobnie jak u nas,
                > królują u nich ziemniaki"

Maja te same produkty, ale jedza duzo wiecej warzyw i owocow, szczegolnie warzyw. Nie ma dan obiadowych pozbawionych warzyw (jak u nas). Polska tradycyjna kuchnia to kuchnia dosc skomplikowana w przyrzadaniu ale slaba pod wzgledem zdrowotnym, w Holandii odwrotnie.
    • 1matka-polka Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 11:41
      Niestety, okrągłe twarze, małe oczy, nalane poliki, i tłuste brzuchy. To jest to co dominuje u polskich mężczyzn. Niemcy, Skandynawowie, czy Arabowie biją ich na głowę pod tym względem.
    • mary_lu Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 11:43
      Siedzę sobie wczoraj w kawiarence w CH i widzę dwóch typowych miśków. Szarobure to, ubrane w szarobure ciuchy z makro/bazaru, fryzura nijaka, odgnieciona i przetłuszczona od czapki. I myślę sobie, że to takie typowe polskie brzydkie chłopy omawiane na ematce. I wtedy słyszę ich rozmowę po ukraińsku...

Jakoś dobre geny są zjadane u nas przez szaroburą słowiańskość. Ojciec mojej matki wyglądał jak przystojniejszy brat George'a Clooney'a, moja matka do niego podobna, mój ojciec to prawie Harrison Ford, z tej mieszanki jeden z moich braci wygląda jak trzeci brat Kliczko, a drugi jak drobny arabski terrorysta...
      • zuzi.1 Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 11:47
        Dobre smile
      • morgen_stern Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 11:52
        big_grin
      • biceps_of_steel Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 12:21
        A to cos dziwnego, ze o tej porze roku fryzura jest odnieciona od czapki?
    • morgen_stern Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 11:51
      Niestety muszę się zgodzić. Najbardziej nie lubię tych fryzur na rekruta. Jeszcze rozumiem, gdy facet siwieje lub łysieje, ale młodzi goście, z pięknymi włosami, a opitoleni niemal do zera, bo "taniej i wygodniej". A ja tak lubię chłopa za grzywę potarmosić.
      Cudzoziemca często łatwo poznać po normalnej, męskiej fryzurze. Jak opitolony na milimetry, to prawie na bank Polak.
      • hermenegilda_zenia Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 12:05
        Rekrut to przynajmniej jakaś fryzura, ale od wielu lat co najmniej połowa to zwykle łyse/ogolone na zero pały. Moi znajomi z zagranicy zawsze zwracają na to uwagę bedac w Polsce.
        • simply_z Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 12:52
          i najgorsze są jeszcze syfy na tej łysej czaszce...
      • sumire Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 12:51
        Ja też. Szczęśliwie stary zachowuje lwią grzywę, odkąd go znam (odporny na mody). Z drugiej strony pewna troskliwa znajoma zasugerowała mi onegdaj, że mógłby może obciąć włosy, skoro już po 40-tce. Dobrze, że tego nie słyszał wink Tkwi w wielu przedstawicielach naszego narodu przekonanie, że facet ma mieć krótkie włosy, zwłaszcza taki, który już liceum skończył. Choćby miał nie wiadomo jak piękne.
        • morgen_stern Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 12:54
          Kompletnie tego nie rozumiem.
        • jolie Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 12:55
          De gustibus. Długie czy dłuższe włosy u faceta są dla mnie aseksualne. Kręcone to już w ogóle koszmar (i nie chodzi mi o trwałą a la Joey Tempest, od dziecka nie rozumiałam zachwytów nim). Kręcone jak u aktora, który gra Jona Snowa też nie (ja mam takie włosy i to wystarczy). Lubię dotykać głowy obiętej krótko, może jestem dziwna.
        • regina-phalange Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 19:25
          Tak, fryzura na jeża lub niewiele dłuższa jako polska masówka. Te nie lubię.
          • nolus Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 21:30
            No ja przyznam,że lubię u mężczyzn piękne i zadbane włosy. Ładne z natury, do tego dobrze przycięte, żeby to właśnie była fryzura. Fryzura na jeża to nie jest żadna fryzura, chociaż w jakimś sensie rozumiem, że jak facet nie ma się czym pochwalić pod tym względem, to właśnie tak wybiera. Ale nie jest to ładne, na pewno.
            • kkalipso Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 22:54
              Mój takie ma i zdecydowanie to jego spory atut mimo czterdziestki zero siwego włosa.
    • milva24 Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 11:52
      Młodzi Polacy są niczego sobie. Dwadzieścia lat i trzydzieści kilo później bywa już różnie.
    • jagoda56 Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 12:17
      Pracuję w sklepie z męska odzieżą i rzeczywiście Polacy za przystojni nie są. W większości z brzuszkami. Mało który wysportowany może się poszczycić fajnie leżącą koszulą typu slim.
    • olena.s Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 12:21
      Moim zdaniem kwestia dwoch czynników: długości kończyn i kształtu czaszek. Pociągła czaszka jest atrakcyjniejsza niż okrągła i krótka - a takie dominuja u polskich facetów, niestety. Co nasi nieszczęśnicy zamiast tuszować dobrą fryzurą, podkreślają ostrzyżonymi łbami. Plus koloryt, juz o tym wyżej pisano - blado szary, spełgły.
      • biceps_of_steel Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 12:24
        Ja mam pociagla czaszke, a i tak morda nalana jak u posla PSLu. A obciety na krotko wygladam mniej wiejsko, niz z wlosami.
        • dziennik-niecodziennik Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 12:35
          Nie zlop piwska to bedziesz mniej nalany...
          • biceps_of_steel Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 12:44
            Pije malo i rzadko, ale mam wilczy apetyt i spozywam mnostwo nabialu. Jem duzo blonnika, nie mam zaparc, sporo chodze pieszo, ale i tak waze sporo.
            • jolie Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 12:47
              Przestań już trollować. Naprawdę wątek nie jest o Twoich problemach.
      • fuzja-jadrowa Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 12:47
        Nie jestem pewna, czy istnieje fryzura odpowiednia do takiej okraglej, nie za pieknej twarzy.
        • jolie Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 12:49
          Myślę, że nie istnieje.
          • morgen_stern Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 13:19
            Jasne, że istnieje smile istnieje twarzowa fryzura do każdego typu urody. Nie da się z każdego zrobić przystojniaka, ale na pewno można fryzurą wiele poprawić. Milimetrowym jeżem nic się już poprawić nie da, za to sporo wad wyeksponować.
            • jolie Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 13:24
              Ale to raczej zakłada, że facet musi mieć po pierwsze - włosy (nie może łysieć), po drugie - włosy dłuższe. A z tym, że milimetrowy jeż nie każdemu pasuje, to zgoda (nawet Dorociński wygląda w takiej fryzurze gorzej niż w trochę dłuższych).
              • morgen_stern Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 17:26
                Przecież napisałam to wyżej - że jeszcze rozumiem, jak facet łysieje i siwieje, ale jak ma fajne włosy naturalnego koloru?
                • jolie Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 17:45
                  No tak, pisałaś o łysieniu.
                  Właściwie sporo facetów w średnim wieku łysieje, ci nie mają wyjścia, te zaczeski to przecież dramat. Choć jak ma się kasę, to można z łysieniem coś robić.
        • olena.s Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 12:57
          Wyciągająca górę i zwężająca boki.
          • szorstkawelna Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 14:45
            np. taka?
            https://i.iplsc.com/krzysztof-rutkowski-na-konferencji/0006C6WOVHO012BC-C122-F4.jpg
            • tanebo2.0 Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 14:46
              Powinnaś ostrzegać. To pora obiadowa...
          • dziennik-niecodziennik Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 16:34
            A la Rutkowski big_grin
      • cosmetic.wipes Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 17:10
        O tak, czaszki są straszne. A te płaskie potylice to dramat.
    • alpepe Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 12:30
      Ja Polaka w Berlinie zwykle poznam bez pudła, z tym że akurat ojciec moich dzieci nie ma typowej polskiej urody, pociągła twarz, blada cera itd. Jeśli chodzi o proporcje twarzy, to coś w stylu Żebrowskiego, czyli nie typowy Polak o okrągłej gębie.
    • 89mumin Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 12:35
      Według mnie słowiański typ urody jest generalnie trudny do "zagospodarowania". Nie do końca wiem skąd ta legenda o pięknie Słowianek, bo jak się spojrzy na ten typ urody bez makijażu, to zazwyczaj jest dość "wyblakły". Dodatkowo Słowianie mają słabe włosy - kobiety często cienkie i rzadkie, panowie na dodatek wcześnie łysieją (spójrzcie dla porównania na południowców), kiepskie cery i mało zgrabne figury, tj. ciężkie, nisko zawieszone czy jak to tak się zwie - tutaj najgorzej wypada porównanie ze Skandynawami. Natomiast kobiety bardzo dużo zyskują po nałożeniu makijażu, zrobieniu odpowiedniej fryzury, koloryzacji, doborze ciuchów itd. No i tutaj jest wg. mnie pies pogrzebany, bo o ile Polki według mnie o siebie dbają jak mogą, to Polacy dopiero się tego uczą, a na dodatek mają trochę mniej możliwości (make-up i koloryzacja jednak odpada u tych co bardziej konserwatywnych). U siebie w pracy obserwuję połowicznie zadbanych Polaków, brzuchy nie wystają im z koszul, garnitury nie są zazwyczaj ani za długie ani za krótkie, włosy przystrzyżone i uczesane, no generalnie jest ok - póki nie nadchodzi "casual friday" i wtedy widać jak bardzo wszyscy się jeszcze tego dbania o siebie uczą smile
      • jolie Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 12:40
        Powtórzę się - u Słowian jest duża różnorodność fenotypowa i u kobiet to bardzo widać. Polki prezentują różne typy urodowe. Ja uważam, że wyglądam słowiańsko (robiłam nawet te antropologiczne pomiary czaszki, twarzy, dla zabawy na studiach), ale włosy mam ciemne, grube i kręcone, typ na pewno nie słowiański.
        • 89mumin Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 12:53
          Jasne, ja się nie upieram, że wszyscy Polacy wyglądają tak samo. Natomiast piszę o typie urody, który w Polsce przeważa, przynajmniej z moich obserwacji. No i w tym zakresie nikt mnie nie przekona, że kręcone włosy są w Polsce typowe, sama mam kręcone i znalezienie fryzjera, który potrafi je jakoś rozsądnie ostrzyc graniczy z cudem. A jak już się uda, to i tak w ramach modelowania każdy mi te włosy uparcie prostuje, bo ułożyć kręconych nie potrafi. Stąd mój wniosek, że kręcone włosy w Polsce to jest rzadkość.
          • simply_z Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 12:55
            kręcone może ale falująco-puszące się już tak.
          • jolie Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 13:09
            Z fryzjerem to racja, zawsze, przy długich włosach, po wizycie wyglądały gorzej, niż przed. Naciągnięte, brzydszy skręt. Przy krótkiej fryzurze było już tak, jak być powinno.
            • 89mumin Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 13:16
              Kurcze, u mnie nawet z krótkimi włosami jest problem. Tzn. wycieniowane są i jakoś tam się układają, ale to nigdy nie była fryzura, tylko po prostu wycieniowane, kręcone włosy. Mam znajomą Neapolitankę, która ma włosy bardzo podobne do moich i zawsze ma na głowie piękną FRYZURĘ, już się z nią umówiłam, że następnym razem zabiera mnie do swojego fryzjera smile Dobra koniec off-topu.
              • chicarica Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 14:01
                Jeśli masz włosy, które przypominają śródziemnomorskie (grube, ciemne, kręcone) to faktycznie spróbuj iść do fryzjera koleżanki, jeśli masz możliwość. Fryzjerzy w tych rejonach Europy strzygą faktycznie jakoś inaczej. Z moimi cienkimi, lekko falowanymi włosami sobie nie radzą fryzjerzy w Hiszpanii na przykład, bo oni tam strzygą tak, żeby "przerzedzać", a ja potrzebuję strzyżenia optycznie zagęszczającego. Ile razy tam byłam u fryzjera, tyle razy potem wyglądałam fatalnie. U Ciebie to się może sprawdzić.
                • krisdevalnor Re: Polacy przystojniacy 20.11.17, 01:52
                  chicarica napisała:

> Jeśli masz włosy, które przypominają śródziemnomorskie (grube, ciemne, kręcone)
                  > to faktycznie spróbuj iść do fryzjera koleżanki, jeśli masz możliwość. Fryzjer
                  > zy w tych rejonach Europy strzygą faktycznie jakoś inaczej. Z moimi cienkimi, l
                  > ekko falowanymi włosami sobie nie radzą fryzjerzy w Hiszpanii na przykład, bo o
                  > ni tam strzygą tak, żeby "przerzedzać", a ja potrzebuję strzyżenia optycznie za
                  > gęszczającego. Ile razy tam byłam u fryzjera, tyle razy potem wyglądałam fataln
                  > ie.
                  Oj tak, ten sam problem mialam w Brazylii w malej miescinie - fryzjerka oczy tylko wybaluszyla jak zobaczyla moje wlosy (proste, cienkie i oklapniete) chyba pierwszy raz w zyciu cos takiego scinala. Lepiej sama bym sie obciela, to co ona mi zrobila na glowie to byla jedna wielka porazka, jak sie zobaczylam to byl tylko ryk... dodam tylko, ze to fryzura slubna byla😭
                  >
                  • dziennik-niecodziennik Re: Polacy przystojniacy 20.11.17, 10:34
                    A to moja przyjaciolka sie tak zrobila. Byla we Wloszech na stypendium, zostala zaproszona na slub kolezanki, kupila kiecke, poszla do fryzjera...
                    Do kosciola wlozyla pozyczony kapelusz, a na weselu unikala fotografa tak skutecznie ze nie ma jej na zadnym zdjeciu big_grin
                    • krisdevalnor Re: Polacy przystojniacy 20.11.17, 20:10
                      dziennik-niecodziennik napisała:

> A to moja przyjaciolka sie tak zrobila. Byla we Wloszech na stypendium, zostala
                      > zaproszona na slub kolezanki, kupila kiecke, poszla do fryzjera...
                      > Do kosciola wlozyla pozyczony kapelusz, a na weselu unikala fotografa tak skute
                      > cznie ze nie ma jej na zadnym zdjeciu big_grin
                      >
                      Tez chcialam unikac zdjec ale to byl moj slub...😢
          • konsta-is-me Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 13:50
            Oczywiście, że krecone włosy w Polsce to rzadkosc.
            Nie znam fryzjera który chociażby wiedział jak je rozczesac, albo cokolwiek z nimi zrobic.
            Natomiast, mimo kręconych wlosow, wcale nie w mysim kolorze, Polacy bez pudla mnie rozpoznaja na obczyznie (nie po ubraniu albo jezyku) i podziwiam ich za to, bo mnie się - szczególnie mężczyzn, nie zawsze udaje odroznic.
            Ale ogolnie, cos w tym jest - wiekszosc ma jakby przezroczysta skore i wlosy.
            • jolie Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 13:59
              Naprawdę rzadkość? Ja znam sporo osób. Ale może tak to widzę, bo pochodzę z kudłatej rodziny - od strony matki wszyscy mają bardzo gęste włosy i przynajmniej połowa osób kręcone. Moja siostra ma jeszcze silniejszy skręt niż ja, siostra matki (pani 60+) również. A druga ciotka (z prostymi gęstymi) ma męża z lokami.'
              • konsta-is-me Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 16:24
                No przecież ja też kreconowlosa nie od bociana😉
                Ale cale zycie słyszę komentarze odn.moich kreconych wlosow i rzadko widzę mocniej krecone wlosy na ulicy.
                Mam na myśli mocniejszy skręt, nie fale czy pukle, oczywiscie.
      • simply_z Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 12:54
        i te nieśmiertelne bladoniebieskie koszule, ewentualnie szara, drobna kratka ( jak z Reserved, kiedyś mieli takie koszule).
      • heca7 Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 13:56
        Tutaj się nie zgodzę. Półki są dość wysokie i zwykle proporcjonalne. Będąc na Tahassos w życiu nie widziałam na raz tyłu niziutkich, otyłych chorobliwie kobiet. Część wyglądała jakby urodziła się i rosła do 3 lat a potem tylko wszerz. Mój 10 letni syn był od nich wyższy. Były to albo Greczynki albo Turczynki.
        • heca7 Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 13:56
          Polki. Cholerny telefon.
          • 89mumin Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 14:52
            Podobała mi się wersja z półkami smile Ok, jeśli o wzrost chodzi, to oceniam z własnej perspektywy - jestem wysoka, ale bez anomalii i od zawsze mam koleżanki niższe i dużo niższe od siebie. Wśród moich znajomych mam tylko 2, które są mojego wzrostu lub ciut wyższe a trochę tych znajomych mam. Natomiast fakt - typ grecki/latynoski jest jeszcze niższy i dużo szerszy w biodrach, i to zarówno kobiety jak i mężczyźni.
        • regina-phalange Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 19:47
          Ponoć średni wzrost Polek to 165 cm, a kobiet z Europy Południowej w okolicach 160 cm, więc nie jest to przepaść.
        • nolus Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 23:06
          heca7 napisała:

> Tutaj się nie zgodzę. Półki są dość wysokie i zwykle proporcjonalne. Będąc
          > na Tahassos w życiu nie widziałam na raz tyłu niziutkich, otyłych chorobliwi
          > e kobiet. Część wyglądała jakby urodziła się i rosła do 3 lat a potem tylk
          > o wszerz. Mój 10 letni syn był od nich wyższy. Były to albo Greczynki albo
          > Turczynki.
          >
          Oj, niestety - miałam o tym napisać. Grecja i Turcja to 2 kraje, w których nigdy nie widziałam ładnych kobiet. Nie mówię, że Grecy czy Turcy są ładni, ale niestety...panują tam chyba jakieś skrajne niedobory pod tym względem. Oczywiście nie widziałam całego kraju, może w stolicach tych państw czy innych większych miastach znajdziesz jakieś urodziwe Turczynki/Greczynki, ale w popularnych rejonach turystycznych nie widziałam ani jednej. A, sorry - w Grecji jedna kelnerka w hotelu była ładna, ale co z tego? Wyjątek tylko ptwierdza regułę. Jakieś popularne i zapewne uznawane za atrakcyjne Greczynki w tv też nie zrobiły na mnie extra wrażenia - nie, nie uważałam ich za nieładne, chyba po prostu nie leży mi taka uroda.
          • jolie Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 23:10
            Gwiazdą tureckich telenowel jest Beren Saat - moim zdaniem bardzo ładna kobieta.
          • kkalipso Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 23:16
            Dla mnie greczynki to jedne z najpiękniejszych kobiet świata ...ba, mam nawet w najbliższej rodzinie.
            • bergamotka77 Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 23:33
              O nie Grecy i Greczynki czarni ostre rysy długie nosy - nie, nie i jeszcze raz Nie! Kompletnie nie moj typ choć Greków lubię i uwielbiam ich kraj.
          • bergamotka77 Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 23:44
            Co do Greczynek się zgodzę ale widziałam dużo pięknych Turczynek a byłam w tym kraju wiele razy.
      • miss_fahrenheit Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 14:00
        89mumin napisała:

> Według mnie słowiański typ urody jest generalnie trudny do "zagospodarowania".
        > Nie do końca wiem skąd ta legenda o pięknie Słowianek, bo jak się spojrzy na te
        > n typ urody bez makijażu, to zazwyczaj jest dość "wyblakły".

U ładnych kobiet taka "wyblakłość" może być atutem - nadaje pozór delikatności, zwiewności itd. U mężczyzn, stereotypowo, te cechy nie są zaletami. Stąd różnica w ocenie. Dodatkowo to, co pisałaś - kobiety mają większe możliwości, a przede wszystkim - większe chęci do zmian, dbania o siebie, niż mężczyźni.
        • chicarica Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 14:04
          Przede wszystkim Polki chodzą bardzo starannie ubrane, uczesane, ufarbowane i umalowane. Często aż za bardzo, w sensie, brakuje trochę w tym wszystkim luzu.
          • miss_fahrenheit Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 14:12
            To też. Co do braku luzu - owszem, choć dostrzegam pewne zmiany w tej kwestii. Za to polskim mężczyznom przydałaby się ta staranność i dbałość, bo na razie jest tragicznie.
        • 89mumin Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 14:55
          Zgadzam się - myślę, że z tej "wyblakłości" wynika fenomen Polek na wybiegach. Dzięki temu twarz jest bardzo plastyczna i fachowcy mogą z nią zrobić bardzo dużo. Ja mam wyrazistą urodę i jak się pomaluję, to wyglądam jak pomalowana ja i tyle. Żadnego efektu wow, na wielką metamorfozę na wybiegu raczej nie miałabym co liczyć.
          • cauliflowerpl Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 15:27
            Właśnie miałam to pisać - wyblakłą twarzą można się "bawić" nawet przed własnym lustrem (chociażby umalować rzęsy na granatowo), a co dopiero stylista...
          • nolus Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 23:12
            89mumin napisała:

> Zgadzam się - myślę, że z tej "wyblakłości" wynika fenomen Polek na wybiegach.

Tak samo, a może nawet i bardziej jest to fenomen Rosjanek czy Białorusinek.
        • nolus Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 23:09
          miss_fahrenheit napisała:

> 89mumin napisała:
          >
          >
          > U ładnych kobiet taka "wyblakłość" może być atutem - nadaje pozór delikatności,
          > zwiewności itd. U mężczyzn, stereotypowo, te cechy nie są zaletami. Stąd różni
          > ca w ocenie.

Dokładnie tak jest smile Uroda faktycznie niestety dość "wyblakła" (czy też łatwo blaknąca), ale jednocześnie bardzo eteryczna (to chyba jednak nie jest to samo).
    • handzia.kaziukowa Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 12:35
      wg mnie na urodę najlepiej działa wymieszanie genetyczne różnych grup etnicznych, u nas to się nie dzieje, więc i wyglądamy tak sobie.
      • ira_08 Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 13:08
        Chyba żartujesz. Współcześni Polacy to niezła mieszanka różnych grup etnicznych, te 70 lat homogeniczności to przecież za mało, żeby to zmienić.
        • lauren6 Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 14:46
          Za to ty nie masz pojęcia o czym piszesz. Akurat Polacy są ewenementem w tej części Europy, bo jestesmy bardzo homogeniczni genetycznie. Prawie 60% Polaków należy do halogrupy R1a, a potem długo nic. Pozostale kraje Europy centralnej i południowej (w szczególności kraje słowiańskie) są dużo bardziej wymieszane genetyczne.

Obstawiam, że to efekt II wojny światowej i zbrodniczej polityki Niemiec, którzy dażyli do czystości rasowej tylko paradoksalnie udało im się ją uzyskać w Polsce.

Może ktoś kiedyś przeprowadzi badania DNA ludzi spoczywających na cmentarzach sprzed II WŚ. Myślę, że w tamtych czasach Polska była krajem duzo bardziej różnorodnym genetycznie.
          • jolie Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 15:20
            Zgadzam się z Lauren. Na wspomnianej już Ukrainie, choć genetycznie Polakom do Ukraińców najbliżej przez tę haplogrupę R1a, mieszanka jest większa (chociażby przez typy mongoidalne czy Ormian), tam to widać gołym okiem - sporo słowiańskich twarzy o wyraźnie orientalnym rysie (oczy). W Polsce też się zdarzają np. Anna Dymna (miała w bliskiej rodzinie i Tatarów, i Ormian). Wydaje mi się, że przed II wojną światową mieszanka w II RP była też większa niż dzisiaj np. na Kresach. I choć część ludzi z Kresów przesiedlono po zmianie granic, ogromną część wybito i wywieziono wgłąb Rosji. Ja natomiast zauważyłam, że piękne czarne włosy (głęboka czerń) i oczy czarne jak węgle bardzo często mają ludzie z Podkarpacia i Przemyskiego - może ktoś ma podobne obserwacje.
            • lauren6 Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 15:32
              Podkarpacie ma najwyższy odsetek w Polsce genów "starej Europy": halogrup G2a i I2. Mieszkańcy starej Europy podobno byli ciemnowłosi i czarnoocy, a jasne włosy i jasną cerę zawdzięczamy migrantom ze wschodu. Najwięcej "starych" Europejczyków zachowało się w górach, na wyspach, czyli generalnie tam gdzie ludzie przybyli ze stepów mieli utrudniony dostęp. Podobno najbardziej "staroeuropejscy" są Sardyńczycy.
              • jolie Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 15:40
                Nie wiedziałam, łączyłam to z genami Azjatów czy Łemkami w rodzinie (oni też czarnowłosi i czarnoocy). Bardzo ciekawe.
                • lauren6 Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 16:00
                  Typowo azjatyckie/afrykańskie halogrupy w Polsce nie występują, a jeśli już to na poziomie 1-3%. Ja bym jednak obstawiała "staroeuropejskie" geny, których w tych regionach jest najwięcej w Polsce.
                  • jolie Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 16:29
                    Możesz mieć rację. Ematka bawi, ale też uczy smile.
                    Takie włosy i oczy zawsze podziwiam, piękne są.
                  • biceps_of_steel Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 18:41
                    Lauren, podziwiam wiedze na temat antropologii, nie znalem tych pojec, bardzo to ciekawe.
                    Czyli ci starzy europejczycy to byloby Ariowie pochodzacy z Indii?
                    • lauren6 Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 19:05
                      Stara Europa to ludy żyjące w Europie w czasach neolitycznych. Różnili się genetycznie od współczesnych Europejczyków i mówili innymi językami. Potem nastąpiła migracja ludów ze stepów z Azji, a wraz z tymi ludami przywędrowały do Europy języki indoeuropejskie. W dużym uproszczeniu można powiedzieć, że były dwie migracje ze stepów azjatyckiej: jedna do Europy zachodniej (tu przeważała halogrupa R1b) i przez Europę środkowo-wschodnią na północ (R1a). Jako ciekawostkę dodam, że taki przebieg migracji, poza genetyką, potwierdza lingwistyka: podział pomiędzy językami satem i kentum w Europie mniej więcej pokrywa się z podziałem na Europę z przewagą halogrupy R1b, a R1a.

Co do Arian. Nie pochodzili z Indii tylko z Azji. Z tej Azji wyemigrowali w różnych kierunkach: do Indii, Pakistanu, Persji. I do Europy. Część pozostała w Azji. To Tocharianie, którzy w VII czy VIII wieku zostali podbici przez mongołów. Potomkowie Tocharian dalej żyją w tym regionie, ale nie zachowali ani wyglądu, ani kultury swoich przodków.
                      Jak sobie poszperasz w sieci to znajdziesz zdjęcia, filmy o białych mumiach znalezionych w Chinach. Na pustyni Gobi znaleziono kilkanaście dobrze zachowanych mumii: są to biali ludzie, o jasnych włosach i wyraźnie europejskich rysach twarzy. Zbadano ich DNA i wyszło, że są to dalecy kuzyni Europejczyków należący do halogrupy R1a.
                      • owmordke Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 20:00
                        Halogrupa? A to sie nie nazywa haPlogrupa przypadkiem?
                        • fuzja-jadrowa Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 20:44
                          Tak, haplotypy=>haplogrupa.
                      • fuzja-jadrowa Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 20:48
                        > Co do Arian.

Ariów.
                    • tanebo2.0 Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 19:17
                      Tylko nie kojarz ariów z aryjczykami
      • cauliflowerpl Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 15:29
        Niekoniecznie. Dla mnie fenomenem są Baskowie, z tych wiosek ukrytych w górach, gdzie przez pokolenia nieszczególnie się geny mieszały.
        Faceci są piękni.
        Kobiety wyglądają jak niezbyt przystojni faceci.
        Oczywiście generalizuję, ale tak brzydkich kobiet jak niektóre Baskijki nie widziałam, jako żyję.
        • lauren6 Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 15:36
          Baskowie w ponad 75% to halogrupa R1b, czyli geny migrantów ze stepów. Jednocześnie mówią językiem staroeuropejskim, którym porozumiewali się ludzie przed przybyciem migrantów ze stepów. Tłumaczone jest to tym, że Baskowie na przestrzeni wieków byli narodem gnębionym: mężczyźni byli wyrzynani, a kobiety gwałcone przez najeźdźców. Z drugiej byli to ludzie, którzy przykładali duży nacisk do swojej przynależności narodowej, więc chociaż genetycznie należeli do "nowej Europy", zachowali język przodków.
        • chicarica Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 15:45
          Czyli ten stereotyp o Baskijkach z upierniczoną siekierą grzywką z ocho apellidos to prawda? wink
          • cauliflowerpl Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 15:58
            No toż ta Amaia jest jak żywcem wzięta z takiego knajpianego zakątka w moim mieście, gdzie to się na chodniku z browarem siada big_grin tyle, że Clara Lago jest ładna z twarzy, ale jak ten look zastosujesz do przeciętnej dziewczyny to masakra.
            10 lat temu, jak jeszcze byłam na Erazmusie, leciał w TV program "Tengo una pregunta para usted" z udziałem Zapatero. I nagle jedna dziewczyna zadaje pytanie - a grzywkę ma upitoloną siekierą. Oho - mówimy z dziewczynami - ta to stąd będzie.
            Zapatero pyta dziewczynę, skąd jest. Z Pamplony big_grin
            • regina-phalange Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 19:32
              Clara Lago ma bardzo ciekawą urodę, chociaż btw. ona jest z Madrytu. smile
        • 89mumin Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 15:54
          O tak, Baskowie i Francuzi z południa to są moje chodzące ideały. Ja nawet nie wiem jak tam wyglądają kobiety, bo faceci zabierają całą moją uwagę. Natomiast jeśli chodzi o takie zadbanie zewnętrzne, w rozumieniu gustownego stroju i fryzury, to dla mnie wzorem są Włosi z południa, a najchętniej z Neapolu. No nie mogę się na nich napatrzeć i to właśnie głównie na panów 40+, chociaż nigdy w takich nie gustowałam. Nie mam pojęcia skąd im się to bierze, bo akurat na południu Włoch bywam dość często i obserwuję również kobiety, które według mnie wcale zadbane nie są. Oni to muszą dziedziczyć w męskiej linii. I te ich wystawy w sklepikach dla mężczyzn... No cud miód.
    • koronka2012 Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 13:05
      Na pierwszy plan wysuwa się brak dbałości o siebie. Moim zdaniem z każdego da się coś wycisnąćsmile czego dowodzą choćby programy typu metamorfozy. Tylko naszym panom się nie chce, nie potrafią, nie widzą sensu, nie są przyzwyczajeni do zwracania uwagi na detale. Fryzjer za 20 zeta nie zwróci uwagi czy fryzura pasuje, nie sili się na kreatywność.
      Ja mam takie skojarzenia np. z plaży - większość i to nawet dość młodych prezentuje wyhodowane brzuszyska i ogólną obłość postaci. Fryzury, strój tylko dopełniają ogólny brak dbałości.
      A już w starszych kategoriach wiekowych jest dramat. Nawet nie ma się z kim umówić, większość w mojej kategorii wiekowej prezentuje wdzięk a'la minister Szyszko.
      • 89mumin Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 13:12
        O tak - wnioski z moich tegorocznych obserwacji z plaż były bardzo przykre, bo miałam w krótkim czasie porównanie pomiędzy plażowiczami w Sopocie - a tutaj i Polacy i Skandynawowie, przy których Polacy prezentowali się jeszcze gorzej a plażowiczami z południa Europy. Nie znalazłam żadnej zalety u przedstawicieli Słowian i bardzo mi było z tego powodu przykro. Tyczy się to również zachowania.
      • biceps_of_steel Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 14:46
        Ja np. mamy ryj jak ze wsi i nic mi nie pomoże, a do fryzjera za 150 zł nie zamierzam chodzić, bo mnie nie stać.
      • chicarica Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 15:49
        To prawda niestety, ze starszymi facetami jest tragedia, wygląda na to że nawet wymaganie żeby nie śmierdzieli i się ogolili to czasem za dużo.
        Są wyjątki, ale większość to właśnie takie Szyszki.
        • simply_z Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 21:31
          Szyszko ma mongolskie rysy.
          Serio, widzieliście jego bratanka tak w ogóle? wygląda jak rasowy "Tatarzyn"
          www.portalsamorzadowy.pl/ocen-radnych/osoba/piotr-szyszko,1757.html
          • owmordke Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 21:47
            Wow. Rzeczywiscie.
      • heca7 Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 16:06
        Dzięki Bogu przestali już robić te obrzydliwe zaczeski na łysinie wink
    • chicarica Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 13:23
      Pyzate buzie mają, często ogolone głowy - to też zaokrągla. Często krótkie nóżki i rączki i ogólnie taki mało męski wygląd, dziecięcą pyzatość. Większość jest bardzo źle ostrzyżona i nie najlepiej ubrana. Buty - porażka. I niech mi się tu warszawianki nie zżymają, bo warszawskie korpo to jedno, a większość kraju to drugie.
      To akurat częsty przypadek, że nacje które mają piękne kobiety, mężczyznami nie oszołamają.
      • simply_z Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 13:30
        To też zależy, Słowianie są w miarę proporcjonalnie zbudowani. Pamiętam mój szok na widok facetów z Andaluzji (może to te arabskie geny?). Normalny (powiedzmy tułów) z którego wyrastają śmiesznie krótkie nogi osadzone na wielkim tyłku. Coś strasznego.
        • chicarica Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 14:03
          Coś w tym jest. Za to kobiety w Andaluzji wydawały mi się przepiękne.
          Byłaś kiedyś w Walencji? Istne zagłębie brzydali, jezusiechrystusiekrólupolski, takich brzydkich kobiet i mężczyzn jak tam to w reszcie Hiszpanii nie uświadczysz.
          • simply_z Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 14:14
            Byłam i najlepiej wypada chyba Madryt, ewentualnie typowa północ.
            • chicarica Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 15:01
              Wg mnie Katalonia wypada całkiem spoko jeśli chodzi o facetów, kobiety znacznie gorzej.
              • cauliflowerpl Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 15:36
                Pisałam wyżej, bo doczytuję.
                Powinnaś zobaczyć niektóre Baskijki. Na widok niektórych myślisz, że to forma przejściowa między mężczyzną a kobietą. Chude, pociągłe twarze z długim nosem i jak jeszcze się ubiorą na tę ich euskal-modłę w szarawary i zaplotą dredy, to tylko miotły brakuje. Faceci są za to ładni, mają blade twarze i czarne włosy, często niebieskie oczy, co robi efekt psa husky smile
                I zgadzam się co do Andaluzyjek. Natomiast właśnie tam zaskoczyła mnie ilość młodych kobiet z nadwagą - u nas jest w tej kwestii całkiem nieźle.
                Aż poszukałam, bo pomyślałam sobie, że się czepiam biednych południowych kobiet. Ale faktycznie, miałam rację.
                stopalaobesidad.com/tag/pais-vasco/#jp-carousel-4359
                • simply_z Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 21:00
                  o tak Andaluzyjki są często otyłe i niestety do 30-tki ładne, a później bum i wyglądają staro...
              • regina-phalange Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 19:55
                O tak, w Katalonii widziałam sporo mężczyzn o urodzie mężczyzn hiszpańsko-francuskiej. Btw. typowa francuska uroda też jest ok - szatyn z wyraźnymi kośćmi policzkowymi.
                • bergamotka77 Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 21:21
                  Francuska uroda ekhm czyli takie małe szczupłe karakany w szaliczkach? Błagam Niemcy czy Holendrzy albo Szwedzi czy Amerykanie sa o niebo bardziej przystojniprzystojni! Zgadzam się z większością waszych opinii o polskich facetach choć nie przeczytałam jeszcze całego wątku...
                  • regina-phalange Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 23:51
                    Raczej w miarę wysocy, szczupli, z wyrazistymi rysami twarzy (kości policzkowe, podbródek).
                    Coś pomiędzy Vincentem Cassellem a Jeanem Dujardinem.
                    Tylko że współczesna Francja jest wymieszana etnicznie, więc też nie dojdziesz, kto zacz.
                    • bergamotka77 Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 23:54
                      Wysocy Francuzi? Błagam Cię, zwłaszcza na południu Francji 😅
                      • regina-phalange Re: Polacy przystojniacy 20.11.17, 00:00
                        Ok, średniego wzrostu. tongue_out
                    • bergamotka77 Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 23:57
                      Raczej mocno zislamizowana i wielu Francuzów ma pochodzenie z krajów Maghrebu.
                      • regina-phalange Re: Polacy przystojniacy 20.11.17, 00:05
                        Tak, ale np. żydowskie korzenie tez się zdarzają.
              • koronka2012 Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 22:32
                chicarica napisała:

> Wg mnie Katalonia wypada całkiem spoko jeśli chodzi o facetów,

Fakt wygląd mają, ale same kurduple niestetysmile
                • regina-phalange Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 23:50
                  > > Wg mnie Katalonia wypada całkiem spoko jeśli chodzi o facetów,
                  >
                  > Fakt wygląd mają, ale same kurduple niestetysmile

Eee tam, i tak wyżsi od Andaluzyjczyków.
                  Kiedyś na przystanku w Barcelonie widziałam tak pięknego mężczyznę, że do dzisiaj go pamiętam, raczej miejscowy. Ciemny szatyn, wysoki, lekko kręcona czupryna, piękne rysy twarzy, szczupła sportowa sylwetka. No miodzio.
        • olena.s Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 14:06
          Arabskie nie. Arabowie są często niscy, ale proporcjonalnie zbudowani - o ile sie nie zaleją sadłem. Występuje też taki typ szparagowaty, czyli niewysocy, powiedzmy do 177 cm. ale wąziuteńcy. U kobiet arabskich również ten typ występuje.
          • nolus Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 14:18
            No pięknie.W południe zobaczyłam fajny wątek i chciałam do niego coś dopisać, a teraz proszę...Prawie 100 wpisów tongue_out
            • tanebo2.0 Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 14:21
              I za to kocham ematkę
          • simply_z Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 14:25
            myślę, że jednak geny arabskiewink. Serio, mąż mojej koleżanki jest taki właśnie śmieszny. Podłużna, niebrzydka twarz i nagle króciutki nóżki, które niestety skracają go do wzrostu ok 168.
            • olena.s Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 21:25
              No wiesz, Arabowie ludy rozegłe - ja miałam okazję obserwować Zatokowych: Katar, Emiraty, Oman (najpiękniejszy , no jeden z trzech najpiekniejszych facetów, jakich widziałam na żywo to Omańczyk właśnie) po trochu Saudia, i tak jak wyżej można by ich opisać. Ale nie znaczy to, że jakiś Irak czy inny Egipt nie jest bogaty w typ, który ty opisałaś.
              • simply_z Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 22:11
                no to wiadomo. Przepięknymi ludźmi są też Persowie.
        • nolus Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 14:36
          simply_z napisała:

> To też zależy, Słowianie są w miarę proporcjonalnie zbudowani. Pamiętam mój szo
          > k na widok facetów z Andaluzji (może to te arabskie geny?). Normalny (powiedzmy
          > tułów) z którego wyrastają śmiesznie krótkie nogi osadzone na wielkim tyłku. C
          > oś strasznego.

Uważam podobnie. Nie mamy co narzekać na figury - Polki pod tym względem mają farta wg mnie. Przeciętna Polka raczej nie jest malutka, bo ma to przeciętne 165 cm, czyli już wzrost średni i figury mamy proporcjonalne. Może nie ultra kobiece, ale przynajmniej pozbawione wad niektórych ultra kobiecych sylwetek, czyli jak szerokie biodra, to niskie skanalizowanie - dość duża pupa i nie za długie nogi. Polki są zazwyczaj szczupłe,zgrabne i zazwyczaj mają długie nogi, niezależnie od wzrostu.
          • simply_z Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 20:59
            tzn u nas problemem jest płaskodupie ale figury są raczej proporcjonalne.
            • nolus Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 21:40
              simply_z napisała:

> tzn u nas problemem jest płaskodupie ale figury są raczej proporcjonalne.

No raczej masz rację, ale i tak uważam, że jakoś tam minimalnie nad tą pupą można ćwiczeniami popracować (nie do poziomu "bum bum",jak u Latynosek np. tongue_out), ale coś tam można poprawić nawet za pomocą samych ćwiczeń. Latynoska, kobieca figura jest niby ładna, ale ma swoje wady właśnie - szerokie biodra zazwyczaj idą w parze z dużą pupą i niskim skanalizowaniem. No i generalnie tendencjami do tycia w tych partiach oraz nogach, które często nie są zbyt długie i łatwo nabywają tłuszczyku w udach (Jennifer Lopez, Jessica Alba mimo że szczupła, to ma dość krągłe uda). Wszystko ma więc swoje wady i zalety, pod względem figury naprawdę nie mamy co narzekać. No i wszystko zależy od punktu widzenia - ja na takie pupy nie zwracam jakoś za bardzo uwagi (czyli nie uważam, że są płaskie, być może dlatego, że większość takie ma), za to zauważam, że chyba większość kobiet nie ma np. wcięcia w talii.
              • simply_z Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 22:10
                to też fakt, z kolei podobno mamy ładne biusty.
          • konsta-is-me Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 22:30
            To prawda, Polki maja wyjatkowo dobre nogi.
            I rzeczywiscie dosc dlugie, nawet gdy wzrost sredni.
      • ryszardos12 Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 15:06
        I to jest sedno. Mówicie o wąskiej grupie ludzi dostatecznie zamożnych, aby ich było stać na tzw. dbanie o siebie, odpowiednie zakupy, fryzjera nie za dwie dychy, a widzicie wokoło siebie tych, którzy zarabiają 2600 na miesiac ( mediana) i ubierają się tam, gdzie ceny nie przekraczają ich możliwości. To jest tak, jak z kuchnia staropolska, która dotyczy tych 10% spoleczenstwa ( szlachty i to nie całej), a co jadała reszta nie jest warte wspomnienia.
        • koronka2012 Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 22:48
          ryszardos12 napisał(a):

> I to jest sedno. Mówicie o wąskiej grupie ludzi dostatecznie zamożnych, aby ich
          > było stać na tzw. dbanie o siebie, odpowiednie zakupy, fryzjera nie za dwie dy
          > chy, a widzicie wokoło siebie tych, którzy zarabiają 2600 na miesiac ( mediana)
          > i ubierają się tam, gdzie ceny nie przekraczają ich możliwości.

Wiesz, mam kolezankę, która tyle zarabia, a wygląda na 2 razy bogatszą smile więc można - o ile komuś się chce.

U nas problemem jest raczej upodobanie do bylejakości. Od fryzjera za 2 dychy tez można wymagać konkretnego obcięcia, tyle że jakoś mało który facet się pochyla nad takimi szczegółami. Zresztą - naprawdę nie wszystko zależy od kasy. Jakiś czas temu byłam na weselu w Polsce, widziałam faceta zdecydowanie niebiednego, a ubranego w buty ze zwężanym kwadratowym czubem, niemodne od wieków. Jak ktoś nie ma kasy a mu zależy - to stawia na klasykę, wystarczy od ślubu do pogrzebu.

Kiedyś w londyńskim pubie zwróciłam uwagę na facetów - nie było nikogo, kto odstręczałby widokiem totalnego rozmemłania jak u nas. Nie był to pub w centrum, gdzie przesiadywałyby korposzczury, ale w podrzędnej dzielnicy, gdzie czekałam na autobus na lotnisko - żadne mecyje. A jednak lokalsi bili naszych na głowę pod względem ogólnego wyglądu i zadbania.
    • kkalipso Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 14:52
      Sporo w tym racji. Jako młodzi tak do trzydziestki jeszcze jako tako wyglądają potem szkoda gadać. Tyją, łysieją, kompletnie nie dbają o wygląd, kiepskie fryzury, byle jakie ciuchy. Ciężko znaleźć zadbanego czterdziestolatka czy też pięćdziesięciolatka bez piwnego brzuszka i z klasą. Ale żeby znałam i znam przystojniaków.
      • heca7 Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 15:33
        Sorry ale na łysienie mężczyzna dużego wpływu nie ma. Mój jest częściowo łysy. Tak jak jego ojciec. A obaj jego dziadkowie mieli piękne włosy do śmierci. Jednego pamiętam a drugiego znam ze zdjęć. Łysienie mąż odziedziczył widocznie po kobietach w rodzinie. Za to piękne , ciemne i bardzo gęste włosy przekazał w genach córce.
        • heca7 Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 15:34
          Za to cholernik szczupły jest i dba o siebie lepiej niż ja wink
        • kkalipso Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 18:30
          Łysy też może być przystojny, chodzi o to że nasi panowie częściej łysieją i mają marne włosy w porównaniu do innych. Zresztą lepszy szczupły i łysy niż gruby z czuprynątongue_out
          • biceps_of_steel Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 18:44
            Lysy i chudy moze wygladac jak sęp.
            • kkalipso Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 19:03
              Nie mówię o skrajnie wychudzonym, bo to też niedobrze....
            • heca7 Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 19:24
              Szczupły i tyle. Włosy te co ma przycina krótko u fryzjera. Nie goli się na łyso bo by brzydko wyglądał. Nienawidzi, jak twierdzi gargameli na bokach wink nad uszami.
    • chocolatemonster Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 15:56
      No to ja trochę obronie naszych slowianskich kartofli. Sama zresztą jestem slowianskim wyploszem. Nigdy nie rajcowala mnie tzw egzotyczna uroda a wielu polskich facetów jest bardzo fajnych. Mój mąż to tez taki słowiański ziemniak a...ma powodzenie i wiele razy słyszałam, że ma w sobie coś z B. Willisa 😁 Zresztą u mnie zawsze na pierwszy plan wysuwa się inteligencja, poczucie humoru, tzw 'blues ' i wydaje mi się, że nasze polskie ziemniaczki to maja.
      • jolie Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 16:23
        Ja w sumie z egzotyczną czy południową urodą mam tak samo. Oczywiście, że są tam mężczyźni przystojni, z dobrymi sylwetkami, ale to nie powoduje u mnie szybszego bicia serca, patrzę na nich jak na piękny obraz. Chyba jednak zawsze ciągnęło mnie do Słowian i wschodu (absolutnie nie Azjatów), mój mąż ma pradziadka Ukraińca i kresowe pochodzenie od strony matki. Lubię masywniejsze sylwetki. Jest nadzieja dla Polaków wink.
        • nolus Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 18:35
          jolie napisała:

Chyba jednak zawsze ciągnę
          > ło mnie do Słowian i wschodu (absolutnie nie Azjatów), mój mąż ma pradziadka Uk
          > raińca i kresowe pochodzenie od strony matki.

Haha. Ja też mam ciekawe wschodniosłowiańskie domieszki smile Babcia (od strony ojca) urodziła się w miejscowości Zaleśki,wtedy w okresie II Rzeczypospolitej leżała ona w naszych granicach, dzisiaj jest to obszar białoruski. Nic dziwnego więc, że męża znalazła sobie również w tamtych stronach - z Białorusi właśnie.Żeby było jeszcze bardziej śmiesznie - zarówno jeden dziadek (ten ze strony ojca), jak i drugi (ze strony matki) pochodzą z tych samych rejonów - jeden urodził się w miejscowości Prużana, drugi w Różanej. To rejon w obwodzie brzeskim, na Białorusi.Moja prababcia nazywała się Anastazja, a jej panieńskie nazwisko miało końcówkę -uk - niestety niewiele na jej temat wiem. Próbuję trochę gmerać w necie, żeby znaleźć swoje korzenie, ale wiadomo - przez internet ciężko.Kiedyś się za to wezmę na pewno - od kilku lat nie opuszcza mnie pragnienie, żeby się choć jeden raz przejść po śladach moich przodków, odwiedzić te miejsca i poczuć ich atmosferę. Naprawdę czuję, że moja dusza jest właśnie "stamtąd" smile))
          • simply_z Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 22:01
            a widzisz, mnie mimo wyglądu słowiańskiego i pewni jakichś tam korzeni wschodnich, kompletnie do tej kultury nie ciągnie.
            Już wolę czeski stoicyzm.
      • simply_z Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 20:57
        mówisz, że blues ..no nie wiem..sporo to takie gburki
    • koza_w_rajtuzach Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 18:17
      Mieszkam blisko granicy z Niemcami, czasami widzę tzw. uchodźców i oni naprawdę w porównaniu do naszych facetów są bardzo przystojni, szczupli, mają ładne figury. Niemcy też wyglądają lepiej od naszych facetów. Osobiście jestem fanką Anglików, a mój ideał to Jude Law sprzed kilku lat wink. Przystojnego Polaka ciężko jest spotkać, nie wiem skąd ematki biorą tych przystojnych mężczyzn wink.
      Mi bardzo często syna komplementują, że taki ładny, wysoki, szczupły, a ja i tak jestem pewna, że z wiekiem będzie wyglądał jak typowy Polak wink. Miałam kilku ładnych kolegów i wszyscy zbrzydli z wiekiem big_grin.
      • chicarica Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 18:39
        Uchodźcy są najczęściej bardzo młodzi, wyglądają na starszych z powodu np. gęstego zarostu. Dużo było na forum chichów śmichów z wieku uchodźców, ale np. na jeden z kursów na które chodzę chodzi ze mną dwóch Syryjczyków i tak na polskie to dałabym im ze 30 lat, a mają 22-24. Przed 25 rokiem życia to i w Polsce faceci są szczupli, dopiero potem kartofleją.
        Polacy też nie muszą być tragiczni, jak się ostrzygą i ubiorą. Patrz na przykład na tego, niby typowy Nordyk, a rodziców ma boliwijsko-polskich. Tylko stylówa bardziej nordycka:

www.youtube.com/watch?v=yPJQMNFjLZo
        • chocolatemonster Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 21:49
          O! Prędzej zaszalalabym z tym panem niż z jakimś latino-egzotico-czarneoczyciemnakarnacja. Wysoki, może być nawet 'misiowaty, szerokie bary,niebieskie oczy, nie daj bóg za bardzo 'zrobiony ', inteligentny lobuz ale nie z tych co od razu 'ej! Senorita! Wyglądasz jak moja przyszła zona'.
      • kkalipso Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 18:43
        Dla mnie uchodźcy choć mają wiele zalet piękne gęste włosy, ładną skórę, ciemną oprawę oczu no wszystko co mi się podoba to są jak niewyrośnięci chłopcy tacy którzy zatrzymali się w okresie dojrzewania, zupełnie nie mój typ. Przystojnego męża mam bo chyba pradziadek był Niemcem i gdzieś tam dostał w genach co najlepsze. Ze dwie trzy osoby porównały go do Niemca, ja się na tym nie znam.
        • nolus Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 19:27
          kkalipso napisała:

> Dla mnie uchodźcy choć mają wiele zalet piękne gęste włosy, ładną skórę, ciemną
          > oprawę oczu no wszystko co mi się podoba to są jak niewyrośnięci chłopcy tacy
          > którzy zatrzymali się w okresie dojrzewania, zupełnie nie mój typ.

Coś w tym jest, też mam takie odczucia.
        • koza_w_rajtuzach Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 19:37
          To też nie jest mój typ faceta, ale jak widywałam tych młodych, szczupłych byczków, to uznałam, że w sumie żaden źle się nie prezentuje.
          A co do Niemców, to faktycznie różnią się, ale nie jestem w stanie sprecyzować na czym dokładnie ta różnica polega. Na pewno mają nieco inny odcień skóry, taki bardziej czerwoni, ale to dotyczy tych starszych.
      • nolus Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 19:23
        koza_w_rajtuzach napisała:

Niemcy też wyglądają lepiej od naszych facetów. Osobiście jestem fanką Ang
        > lików, a mój ideał to Jude Law sprzed kilku lat wink. Przystojnego Polaka ciężko
        > jest spotkać, nie wiem skąd ematki biorą tych przystojnych mężczyzn wink.

Tak, nie lubię Niemców i ich uroda niekoniecznie do mnie trafia, ale przyznam, że są po prostu przystojniejsi od naszych rodaków.

I też mam małą słabość do Anglików - wg mnie jest na czym oko zawiesić i niestety, mam wrażenie że w Anglii faktycznie jest niestety więcej przystojnych mężczyzn niż ładnych kobiet. Ale miałam okazję pobyć parę dni w Liverpoolu rok temu i byłam zaskoczona dużą liczbą ładnych dziewczyn i kobiet tamże.Ale, ale...Moja koleżanka od kilku lat tam mieszka i mi wytłumaczyła - podobno dziewczyny z Liverpoolu są uznawane za jedne z najładniejszych w kraju , bardzo dbają o wygląd, skórę, włosy,itd. Przyznam, że byłam zaskoczona ich niezłym wyglądem, Liverpool to nie jest aż tak duże miasto, nie wiem w sumie z czego to wszystko wynika, ale chyba uwierzyłam mojej koleżance, bo obserwacja potwierdzała, to co mówiła.

I też zawsze lubiłam Jude'a, chociaż urodowo to nie jest mój ulubiony typ smile
        • niu13 Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 20:03
          Już od dawna zbieram się, żeby to z wami, moje drogie, omówić.

Pierdu, pierdu.
          Już po raz nie wiem który ktoś posiłkuje się moim pomysłem na wątek, żeby wypromować swój.
      • bergamotka77 Re: Polacy przystojniacy 20.11.17, 00:26
        koza_w_rajtuzach napisała:

> Mieszkam blisko granicy z Niemcami, czasami widzę tzw. uchodźców i oni naprawdę
        > w porównaniu do naszych facetów są bardzo przystojni, szczupli, mają ładne fig
        > ury. Niemcy też wyglądają lepiej od naszych facetów. Osobiście jestem fanką Ang
        > lików, a mój ideał to Jude Law sprzed kilku lat wink. Przystojnego Polaka ciężko
        > jest spotkać, nie wiem skąd ematki biorą tych przystojnych mężczyzn wink.
        > Mi bardzo często syna komplementują, że taki ładny, wysoki, szczupły, a ja i ta
        > k jestem pewna, że z wiekiem będzie wyglądał jak typowy Polak wink. Miałam kilku
        > ładnych kolegów i wszyscy zbrzydli z wiekiem big_grin.

Smutne co piszesz o synu. Ja mam nadzieje, ze moi kartoflani nie będą. Starszy zapowiada się na przystojniaka, ma dość nietupowa urodę, młody jest bardzo jasny taki niebieskooki Słowianin. C9nfo Lawa - to tez mój typ faceta smile W ogóle Brytyjczycy sa czesto fajni, podobnie Niemcy. Zaznaczam kolejny raz, ze nic do Niemców nie mam, tylko do Polakow ich nadgorliwie udajacych 😜
        • koza_w_rajtuzach Re: Polacy przystojniacy 20.11.17, 05:40
          Eee tam, to nie jest smutne co piszę o synu, mi i tak zawsze będzie się podobać. Jak był berbeciem to nikt go za urodę nie chwalił (no może kilka pojedynczych osób), choć mi wydawało się, że jest śliczny, a teraz często słyszę komplementy i jestem zdziwiona. Młody ma 8 lat, jest wysoki i szczupły, ma blond włosy, pełne usta i duże, brązowe oczy.
          • 1maja1 Re: Polacy przystojniacy 20.11.17, 11:21
            Ale dlaczego ma Ci syn przepoczwarzyc sie w karofla?? Wez!! Moj juz prawie 9 latek tez ladny chlopczyk, wysoki (obecnie 144, no ale jak ma tate smuklego 193, to na niskiego tez sie nie zapowiada), piekne wlosy, elektryzujacy kolor oczu (mieszanka moich zielonych i taty niebieskich), usta po mamusi pieknie wykrojonewink No przyszlym kartoflem go nie widzebig_grin
            • koza_w_rajtuzach Re: Polacy przystojniacy 20.11.17, 11:40
              Że w kartofla to nie pisałam wink). Na razie nie potrafię zwizualizować jak będzie wyglądał jako dorosły mężczyzna.
              Poza tym nie ma co się na nic nastawiać. Mój syn ma 146 cm wzrostu, nie wiem po kim taki wysoki jest.
              • 1maja1 Re: Polacy przystojniacy 20.11.17, 11:49
                Mlodziez wyzsza jest niz kiedykolwiek byla, za 20 lat nikt Nie napisze, ze srednio Polski mezczyzna oscyluje w granicach 180😉
    • regina-phalange Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 20:03
      Młodzi faceci potrafią wyglądać fajnie, zwłaszcza jeśli są szczupli i wysocy. Ta słowiańska nijakosć dosyć fajnie współgra z chłopięcą urodą. Co będzie po 30-tce - tu dużo zależy od genów, trybu życia i warunków, bo jeśli ktoś ma np. okrągłą, typowo słowiańską twarz, to szanse na kartofla są spore. Plus brak dbania o siebie u wielu mężczyzn, o którym dziewczyny już pisały, no bo przecież wystarczy, żeby był przystojniejszy od diabła.
    • chocolatemonster Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 21:55
      U mnie w pracy szał robił chłopak pół hindus pół irlandczyk. No piękny jest. Śliczny. Dla mnie -aseksualny.
      • nolus Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 22:21
        A dla mnie własnie typowi Słowianie są aseksualni. No sorry, ale nie lubię okrągłych twarzy pozbawionych bardziej wyrazistych linii czy załamań tongue_out
        Tutaj np. ten gość może nie jest skrajnie zły, ale przystojnym go nie nazwę i taki wygląd jest dla mnie aseksualny:
        1.bp.blogspot.com/-M6dabjnTQv0/U6m_SdX1u-I/AAAAAAAACRU/FyM0dSjo0gc/s1600/z10003275AA.jpg

To,na co u kobiety można nie zwrócić większej uwagi, u faceta jest sporą wadą.Tak to jest z tą urodą Słowiań. Ja Mr. Potato mówię nie.
        • chocolatemonster Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 22:28
          No gdyby ten do mnie inteligentnie zagadal to miałby większe szanse niż np Oliwier Janiak albo ten boski facet z 'love actually ',w którym się kocha Laura ... (zapomniałam nazwiska ale to ten romans biurowy nieskonsumowany ).
          • chocolatemonster Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 23:00
            Żeby nie było, że taki mam całkiem przasny gust to napiszę, że nogi mi miekna na widok premiera Kanady. Ech...
            • bergamotka77 Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 23:48
              O tak premier Kanady sprawił ze polubiłam brnetow. W ogóle moje obserwacje Kanadyjczycy sa przystojni- nie tacy wymuskani ale wysocy mescy wysportowani uprzejmi uśmiechnięci. Ciacha! A u nas taka nauczycielka z wyglądu Straszydlo echhhhh
              • niu13 Re: Polacy przystojniacy 20.11.17, 09:21
                Oj nieee, mnie Kanadyjczyk kojarzy się z dwumetrowym, kluchowatym drwalem o różowych policzkach, który wpieprza tony masła orzechowego i nie odróżnia, gdzie Holland a gdzie Poland. Niestety, takiego poznałam w młodości i zrobił mi się z niego stereotyp.
                • regina-phalange Re: Polacy przystojniacy 20.11.17, 10:31
                  > Oj nieee, mnie Kanadyjczyk kojarzy się z dwumetrowym, kluchowatym drwalem o róż
                  > owych policzkach, który wpieprza tony masła orzechowego i nie odróżnia, gdzie H
                  > olland a gdzie Poland.

Heh, rozbawiłaś mnie. smile
                  Btw. jest teoria na mylenie Holland z Poland, że to również dlatego, iż Polacy zagranicą źle wymawiają nazwę swojego kraju po angielsku. Czyli nie Poulaend, tylko Poland właśnie, a stąd już blisko do Holland.
        • jolie Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 22:34
          Ten facet to nic specjalnego, ale szczerze to wg mnie odrobinę lepszy niż Wojciech Szczęsny (wyjątkowo mi się nie podoba).
          • 1maja1 Re: Polacy przystojniacy 20.11.17, 11:16
            Nie w moim guscie premier Kanady, kompletnie aseksulany. A Szczesny to jeden wielki kartofel, bleeee!! A zawsze z takim cwaniackim usmieszkiem na gebie, jakby nie wiadomo jaki dzolo, no i ten zaczestongue_out
            • jolie Re: Polacy przystojniacy 20.11.17, 11:29
              Dla mnie premier Kanady również kompletnie bezjajeczny, E.Macron to samo. Nie lubię takiego wyglądu. Zdecydowanie wolę już Słowianina chłopka - roztropka wink (tak w jakimś wątku urodowym ktoś ocenił moje typy np. Mateusza Janickiego), byle młodego, radosnego i z fajnym ciałem, może być i blondyn.
              • regina-phalange Re: Polacy przystojniacy 20.11.17, 11:33
                Premier Kanady to może nie do końca mój typ, ale jak na 45-letniego faceta wygląda świetnie. Gdzie do niego typowemu polskiemu kartoflowi typu Karolak czy Majdan (a to są panowie z szołbiznesu i zadbani jednak). Macron obiektywnie wygląda ok, ale jest dla mnie aseksualny.
                • jolie Re: Polacy przystojniacy 20.11.17, 11:37
                  Może i dobrze wygląda, nie kwestionuję tego, ale nie podoba mi się. Ma nieciekawy nos nad ustami, kręcone włosy i sztuczny uśmiech. Blee.
                  • 1maja1 Re: Polacy przystojniacy 20.11.17, 11:54
                    U mnie w ogole facet z kreconymi wlosami to no, thank you😑 Nie rozumiem rowniez fenomenu Majdana od kiedy zaczal sie pokazywac z Doda😳Faceta kijem bym Nie dotknela😜
                    • 1maja1 Re: Polacy przystojniacy 20.11.17, 12:00
                      Za przystojnego uwazam mezczyzne w typie Matthew Anderson (siatkarz z usa).
                    • jolie Re: Polacy przystojniacy 20.11.17, 12:06
                      Wreszcie bratnia dusza w wątku, nie znoszę u faceta długich włosów/gęstych czupryn/kręconych. Nie i już, to w ogóle nie dodaje mężczyźnie atrakcyjności w moich oczach. Kit Harington ma takie aseksualne włosy, a mnóstwo osób się nimi zachwyca i ja tego nie rozumiem.
                      • 1maja1 Re: Polacy przystojniacy 20.11.17, 12:17
                        Nie znalam go, i Pewnie przeszlabym obojetnie wobec goscia. Kiedys jako nastolatka razem z siostrami dosyc szalalysmy za facetami z dlugimi wlosami, tzn ja tolerowalam tylko takich z lekko do ramion wlosami, szalone lata 90, rock and roll, koncerty😉 wszyscy moi faceci jednak byli krotko ostrzyzonymi brunetami😁
                      • niu13 Re: Polacy przystojniacy 20.11.17, 18:03
                        Kurczę, a ja mam syna z takimi włosami, że też mi się to w gust męskości słabo wpisuje. I co mam zrobić? Szkoda dla chłopaka takich włosów, rzęs jak szczotki, bujnych brwi. Męskie to jest średnio, on sam czuje, że kobiety na to nie lecą, co same tu potwierdziłyście
                        • jolie Re: Polacy przystojniacy 20.11.17, 18:45
                          Po pierwsze - w tym wątku jestem raczej w mniejszości, po drugie - nie jestem targetem Twojego syna na bank (nie sądzę, aby gustował w mamuśkach wink), po trzecie - to włosy i zawsze można obciąć. Dodam jeszcze, że na geny nie ma rady -mój najstarszy syn ma loki po mnie, obcina się na Lewego i bardzo mu to pasuje. Notabene od mojej teściowej zawsze słyszę o nim właśnie coś w stylu " i po co chłopakowi takie włosy?!".
                • bergamotka77 Re: Polacy przystojniacy 20.11.17, 20:50
                  regina-phalange napisała:

> Premier Kanady to może nie do końca mój typ, ale jak na 45-letniego faceta wygl
                  > ąda świetnie. Gdzie do niego typowemu polskiemu kartoflowi typu Karolak czy Maj
                  > dan (a to są panowie z szołbiznesu i zadbani jednak). Macron obiektywnie wygląd
                  > a ok, ale jest dla mnie aseksualny.

Jeszcze gorszy jest Piotr Adamczyk. Widziałam go ostatnio w roli Karola w " Och Karol" jak wil sie udajac
                  seksownego. Tragedia, jest komiczny w swojej aseksualności...

"Moze kogos zainteresuje historia kobiety, ktora zostala matka jako dziecko a w momencie kiedy powinna ta matka zostac, zostanie babcia. Ku przestrodze oczywiscie!" asmarabis o mnie smile
                  • regina-phalange Re: Polacy przystojniacy 21.11.17, 20:38
                    Adamczyk to zupełnie nie mój typ, ale nie jest gorszy od kartofla, a jeśli któraś lubi jasnych blondynów, to może się podobać.
    • tanebo2.0 Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 22:29
      www.kowbojki.pl/pokaz/wbrew-pozorom-polska-nie-jest-jednolicie-slowianskim-narodem-521143 chyba nie jest aż tak źle
      • tanebo2.0 Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 22:34
        A taki Jared Padalecki? Większość polek ściągnęłaby majtochy przez głowę dla niego... www.slavorum.org/15-male-celebrities-you-didnt-know-are-slavic/ Ashton Kutcher to Czech? Też słowianin... Leonardo Di Caprio też...
        • niu13 Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 23:08
          Oj nie, jacy oni straszni. Takiego Milicevicia to bym się po zmierzchu w parku bała- typowy zakapior bałkański. Choć Chorwatów uwielbiam. Wysocy, smukli, łagodni na licu.
          Ale że Jack White ma mamę Polkę, szok!
          • antyideal Re: Polacy przystojniacy 20.11.17, 00:51
            niu13 napisał(a):
            > Ale że Jack White ma mamę Polkę, szok!

O, serio? On bardzo często o tym opowiadał zawsze, kilka lat temu nawet przywiózł mamę do Polski, gdy grał tu koncert i odwiedziła wtedy swoją rodzinną wioskę na Podkarpaciusmile
        • regina-phalange Re: Polacy przystojniacy 19.11.17, 23:59
          Połowa z nich ma Bałkańskie korzenie, co widać po urodzie. A Leo czy Kisser mają coś z "kartofli". wink
          • niu13 Re: Polacy przystojniacy 20.11.17, 09:25
            Tak, Leo jest mocno kartoflany. Jemu akurat nie ujmuje to uroku (wg mnie)
    • chocolatemonster Re: Polacy przystojniacy 20.11.17, 00:55
      Wczoraj oglądałam the voice of Poland i z pewną taka nieśmiałością stwierdzam, że Tomson z afromental ma lobuzerski urok choć kartoflem jest pierwszej wody😁
      • dziennik-niecodziennik Re: Polacy przystojniacy 20.11.17, 01:27
        Do kolejki moja droga, do kolejki... wink
        • chocolatemonster Re: Polacy przystojniacy 20.11.17, 10:53
          😁

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka