odnawialna Re: Najbrzydsze miasta w Polscè 22.11.17, 23:45 Wrrrrr.... KOCHAM ŁÓDŹ Odpowiedz Link Zgłoś
odnawialna Re: Najbrzydsze miasta w Polscè 23.11.17, 00:30 każdy widzi, co chce widzieć Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Najbrzydsze miasta w Polscè 23.11.17, 01:32 Szczerze mowiac, jedyna miasto, z jakim od zawsze mam problem to Zakopane. Opowiesci rodzinne o nartach i tancach przy jazz band w XX-leciu miedzywojennym tudziez mitologia witkacowsko-pawlikowsko-jasnorzewsko-kurierowo-tatrzanska nijak sie miala i ma do "here & now" Zakopanego zarowno w latach 60tych, 70tych czy obecnie Jest to o tyle przykre, ze ze wzgledu na polozenie, Zakopane zawsze mialo i miec bedzie tzw. "potencjal". A jest jak jest Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
mamkaantka Re: Najbrzydsze miasta w Polscè 23.11.17, 06:12 Jest porażająca komercja na kazdym kroku, brak spójności stylistycznej choć się o nią prosi, bo to miasto ma swoje tradycje których powinno się trzymać zębami jak np Ga-Pa na Bawarii Jesli Tatry to muszę uciekać na Słowację, a szkoda! Niepojęte są dla mnie te wściekłe tlumy w sezonie. Wystarczy pojechać gdziekolwiek w Alpy, by zobaczyć różnice w podejściu do gościa! Odpowiedz Link Zgłoś
nolus Re: Najbrzydsze miasta w Polscè 23.11.17, 06:57 Płock - nie znoszę tego miasta. Zwykłe, niespecjalnie duże miasto z wałęsającą się młodzieżą, która nie ma co robić i puszące się z niewiadomych powodów (Orlen? Bliskość Warszawy?). Nieciekawe architektonicznie, z zaniedbanymi dzielnicami i smutnym, biednym zoo. Ale może jestem skrzywiona przez związki osobiste i zawodowe. Przygnębiający jest faktycznie Zgorzelec - zawsze wywierał na mnie fatalne wrażenie, nawet zza szyb samochodu - na zasadzie, jeju jedźmy stąd jak najszybciej Rzeczywiście Wałbrzych wygrywa ze Zgorzelcem. Znajoma wyjechała do Zgorzelca za facetem i niestety narzeka - nie zdziwię się, jak się wyprowadzi. Strasznie ponure wrażenie zrobił na mnie Lubin.Smutne wrażenie x lat temu robiły na mnie także Kowary, ale myślę, że przez ten szmat czasu coś mogło się tam zmienić na plus... Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Najbrzydsze miasta w Polscè 23.11.17, 07:25 Pojechałam na weekend do Płocka. Było super. Fakt nastawilam się ma muzea i schodzilam ile dałam radę plus zoo- malutkie i pięknie położone. Ale hotel miałam w samym centrum. Wszędzie piechotą. Ot takie nieduże miasto. Całkiem mile. Jak znów zatesknie za muzeum secesji to się wybiorę Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: Najbrzydsze miasta w Polscè 23.11.17, 08:55 Lublin ma malownicze położenie i na pewno potencjał. Ale gdy byłam tam jakieś 12-13 lat temu, to kamienice na starówce były odrapane, robiło to przygnębiające wrażenie. Może teraz jest już inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
jusytka Re: Najbrzydsze miasta w Polscè 23.11.17, 09:23 Starówka w Lublinie mnie zachwyciła, ale nie mam porównania, bo byłam w tym mieście po raz pierwszy dwa lata temu - bardzo klimatyczna! Odpowiedz Link Zgłoś
mozambique Re: Najbrzydsze miasta w Polscè 23.11.17, 11:34 Płock przede wszytskim smierdzi Odpowiedz Link Zgłoś
kama265 Re: Najbrzydsze miasta w Polscè 23.11.17, 12:28 smutne biedne zoo? kiedy ostatni raz byłaś w płockim zoo? Odpowiedz Link Zgłoś
nolus Re: Najbrzydsze miasta w Polscè 24.11.17, 01:02 kama265 napisała: > smutne biedne zoo? kiedy ostatni raz byłaś w płockim zoo? Rok temu. Zoo sprawiające wrażenie zabiedzonego.Ale fajnie się schodzi z górki przy wylocie i ładne stamtąd widoki, na Wisłę np. Odpowiedz Link Zgłoś
mozambique Re: Najbrzydsze miasta w Polscè 23.11.17, 11:34 jak to powiedział burmistrz Zakopanego " prawo budowlane? prawo budowlane u nas sie NIE PRZYJĘŁO" Odpowiedz Link Zgłoś
niu13 Re: Najbrzydsze miasta w Polscè 23.11.17, 21:54 Zakopane pogrąża pazerność i cwaniactwo polskich górali, którzy są ludem wzbudzającym moją najwyższą niechęć. Zawsze, jak tam jestem, targają mną ambiwalentne uczucia, bo z jednej strony kocham to miejsce, a z drugiej już na dworcu mam wrażenie, że otacza mnie korupcja, niegospodarność i typowo polskie kołtuństwo. Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Najbrzydsze miasta w Polscè 23.11.17, 22:31 Niegospodarnosc? Gospodarni sa az za bardzo i hojnihojni. W górach często da się zjesc niedrogo - w knajpach biorę jedną porcję na dwie osoby bo nie da rady się zjeść w pojedynkę. Nad morzem odwrotnie - drogo potwornie a rybki nie za dużo. Tak jak zdzieraja nad Bałtykiem to chyba nigdzie w Polsce. Ja od kilku lat omijam polskie wybrzeże i wolę wyjechać za podobną śmieci cieplejsze i fajniejsze klimaty. Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Najbrzydsze miasta w Polscè 23.11.17, 08:10 A ja kocham Zakopane pomimo jego jarmarcznosci głównie dzięki wspomnieniom i przezyciom z dzieciństwa - w jego okolicy spędziłam kazde ferie do 16 r. zycia. Potem zaczęłam zabierać tam moje dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
butch_cassidy Re: Najbrzydsze miasta w Polscè 23.11.17, 07:51 Zgadzam się Poza tym tych budynków już nie ma, a niebawem będzie tu kolejny nowoczesny biurowiec. Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: Odczepcie sie od Łodzi :) 23.11.17, 16:16 Ostatnie zdjęcie... Woonerf na Piramowicza. Coś tam nie zagrało, nie wiem sama co. Brak mu klimatu tych na 6sierpnia/Traugutta. Ale ciekawe są tam dwie te wąskie/wysokie kamienice bardziej pasujące do Gdanska. No a willa Kindermana to jest perełka perełek. Kocham to miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
anetapzn3 Re: Odczepcie sie od Łodzi :) 23.11.17, 16:18 krejzimama napisał: > Ostatnie zdjęcie... Woonerf na Piramowicza. Coś tam nie zagrało, nie wiem sama > co. Brak mu klimatu tych na 6sierpnia/Traugutta. Ale ciekawe są tam dwie te wąs > kie/wysokie kamienice bardziej pasujące do Gdanska. > No a willa Kindermana to jest perełka perełek. Kocham to miejsce. > > Krejzimama, kocham cię Odpowiedz Link Zgłoś
bramstenga Re: Najbrzydsze miasta w Polscè 23.11.17, 08:16 Takie ujęcie można zrobić w KAŻDYM mieście, ale te powyżej niekoniecznie. ER Odpowiedz Link Zgłoś
nolus Re: Najbrzydsze miasta w Polscè 23.11.17, 07:19 adriana.la.cerva napisał(a): > Kiedys Kazik spiewal " czy byles kiedys na dworcu w Kutnie, jest tak brzydko i > brudno, ze pekaja oczy" Nawet mi o tym nie mów. Rok temu musiałam przebyć fatalną podróż pociągiem z przesiadkami,m.in. w tych rejonach - nie dało się inaczej.To był jakiś letni piątek i co za zaskoczenie, utknęłam własnie na dworcu w Kutnie. Ok, spóźniłam się na jeden pociąg, to była moja wina, niech będzie. Drugi pociąg do Poznania także miał opóźnienie, chyba godzinne - co za wkurw.Jedna kasa biletowa, ponieważ nie ma pieniędzy na pracownika w kasie drugiej - dłuuugi wężyk kolejki idący strasznie wolno, bo pani w okienku nie wiedziała jak cofnąć/odrzucić transakcję na terminalu i oczywiście co drugiej osobie musiała się poskarżyć, że zwolnili jej koleżankę z okienka obok.Wku...eni ludzie,przestępujący z nogi na nogę.Spędziłam tam chyba 1,5 godziny.Miasto jakieś takie zakurzone, biedne,jakby opuszczone. Tak, widać że dworzec jest odnowiony, ale to i tak nie zmienia obrazu jakiejś takiej ogólnej zapyziałości. Znajome z okolic Łodzi, często narzekały z powodu jakichś przesiadek w Kutnie właśnie. Ten dworzec jest jak dziura ozonowa, nie wiem czy Kazik wyczuł energię tego miejsca czy je po prostu naznaczył i tak już zostało.A może jedno i drugie... Miasto róż, dobre sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
shumari Re: Najbrzydsze miasta w Polscè 23.11.17, 07:45 Zyrardow, Katowice, Bielsko-Biala ( generalnie Te rejony jakies takie do .up) Łódź tez chociaż lubię się czasem powłóczyć po Piotrkowskiej Odpowiedz Link Zgłoś
nolus Re: Najbrzydsze miasta w Polscè 23.11.17, 08:33 karme-lowa napisała: > Jastrzębie - Zdrój. Nooo, nie da sie ukryć, że Górny Śląsk nie poraża urodziwością swoich miast, chociaż Katowice nawet lubię - ale to też nie jest miasto, które się rozpatruje w kategoriach "ładne", tylko "specyficzne", jak już Btw, śnił mi się sen z lokalizacją w Kato właśnie - niespecjalnie szczęśliwy. Ciekawe dlaczego akurat tam... Odpowiedz Link Zgłoś
viridiana73 Re: Najbrzydsze miasta w Polscè 23.11.17, 08:15 Władysławowo. Byliśmy tam raz na wakacjach i poraziło mnie brzydotą. Odpowiedz Link Zgłoś
yadrall Re: Najbrzydsze miasta w Polscè 23.11.17, 08:29 Wroclaw. Takiej ilosci meneli i brudu w centrum miasta to ja jeszcze nie widzialam. Brak jakicholwiek ulatwien dla niepelnosprawnych mnie zadziwil (obnizone krawezniki? Swiatla z brzeczkiem? A juz tramwaje majace przystanki na srodku ulicy to dramat). Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Najbrzydsze miasta w Polscè 23.11.17, 09:49 Jakos mam dziwne wrazenie ze widzialas wylacznie dworzec i bliskie okolice-vide przystanek tramwajowy na skrzyzowaniu Piłsudskiego 😂 Swiatla z brzeczkami sa nawet na mojej ulicy, gdzie przechodzi ktos raz na 15 minut. Odpowiedz Link Zgłoś
mozambique Re: Najbrzydsze miasta w Polscè 23.11.17, 12:34 co??? no akurat w centrum ( czyli Rynek i okolice) zostal juz niemal cały przystosowany dla niepełnosprawnych , wiekszosc głownych arterii tez , swiatla z brzeczykiem są na wsyztskich wiekszych skrzyzowaniach w mieście a o co chodiz z przystankami na srodku ulicy ? kazdy przystanek we wrcocławiu jets na chodniku ( zaden przystanek nie znajduje sie NA ULICY) , gdzie ty byłas?? brud jest - w bramach, na podwórkach , w zaułkach itp w CENTRUM ( czyli na Rynku i okolicach) widocznego brudu nie ma i tak to prawda , dworzec głowny we wrocku to nie jest centrum , to jest dworzec - ze wszystkimi atrakcjami bycia dworcem ja osobisce powiem ze najbrzydszym i najbardziej odstreczajacym miejsce we Wrocku jest chyba Dworzec Nadodrze Odpowiedz Link Zgłoś
mozambique Re: Najbrzydsze miasta w Polscè 23.11.17, 12:37 upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/aa/Wroc%C5%82aw%2C_Dworzec_kolejowy_Wroc%C5%82aw_Nadodrze_-_fotopolska.eu_%28265928%29.jpg/1200px-Wroc%C5%82aw%2C_Dworzec_kolejowy_Wroc%C5%82aw_Nadodrze_-_fotopolska.eu_%28265928%29.jpg" border="0" alt="https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/aa/Wroc%C5%82aw%2C_Dworzec_kolejowy_Wroc%C5%82aw_Nadodrze_-_fotopolska.eu_%28265928%29.jpg/1200px-Wroc%C5%82aw%2C_Dworzec_kolejowy_Wroc%C5%82aw_Nadodrze_-_fotopolska.eu_%28265928%29.jpg"> z zewntarz jeszce wygląda bo to zabytek ale wnętrze , przejscie na perony - jeden wielki rzyg Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Najbrzydsze miasta w Polscè 23.11.17, 17:48 Może była dawno temu, w starym dworcu? A przystanek ten, kolo Arkad, w strone Powstancow-trzeba wejsc na jezdnie, zeby wsiasc do tramwaju, sam przystanek oczywiscie na chodniku. Innego w tym stylu nie znam. Nota bene ja uwielbialam stary dworzec pkp i pks (ten tymczasowy). A mowcie se co chcecie-ja chce stary PKS-tesknie i juz 😛 Duzo wspomnień i kawal zycia tam mam. Marze, zeby posiedziec na murku, obok tej witryny z drozdzowkami 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
mozambique Re: Najbrzydsze miasta w Polscè 24.11.17, 14:47 aaaa , ona po prstu mysli ze tory tramwajowe idą sobei normalnie srodkiem ulicy a przy przystankach "skręcają" pod chodnik ? Odpowiedz Link Zgłoś
lalkaika Re: Najbrzydsze miasta w Polscè 24.11.17, 14:14 LOMZA /nie mam polskich znakow sorry Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Najbrzydsze miasta w Polscè 23.11.17, 08:48 Z tych, w których byłam przoduje Bytom. Byłam tam po wielu latach przerwy niedawno i tam się, kurka, nic nie zmieniło... załamałam się. Wychowałam się w Chorzowie, które też pięknością nie grzeszy, ale jakbym miała mieszkać w Bytomiu to ino sznura i na góra. Strasznie przygnębiające miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: Najbrzydsze miasta w Polscè 23.11.17, 08:57 Głosuję również na Bytom. I Zabrze. Odpowiedz Link Zgłoś
nolus Re: Najbrzydsze miasta w Polscè 23.11.17, 09:01 jolie napisała: > Głosuję również na Bytom. I Zabrze. Zabrze to zły duch siostry Bernadetty Odpowiedz Link Zgłoś
ponis1990 Re: Najbrzydsze miasta w Polscè 24.11.17, 21:38 Też żem ze Śląska i również głosuję na Bytom. Tyle poniemieckich zniszczonych pięknych kamienic to aż oczy krwawią I na swoje rodzime Świętochłowice ... nie ma tu NIC pięknego. Kamienice się walą. Tragedia. Choociaż pamiętam szok naście lat temu, jak pojechałam do Warszawy, do którejś z mnieszych dzielnic - a tam takie same sypiące się kamienice. Przeżyłam szok Odpowiedz Link Zgłoś
zarin Re: Najbrzydsze miasta w Polscè 26.11.17, 10:13 Ja też typuję w tym kierunku, tylko chyba z Sosnowcem na pierwszym miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
ortolann Re: Najbrzydsze miasta w Polscè 23.11.17, 08:59 Z małych miast: Dębica. Jest absolutnie najbrzydszym czymś, co kiedykolwiek widziałam. Kielce się nie umywają. Jest to w dodatku wyrób miastopodobny, bo nawet nie miasto. Przygnębiający jest dla mnie Ostrowiec Świętokrzyski. Kielce - też, powiedzmy sobie szczerze - nie jest to cudo, ale jednak nie tak paskudne jak Dębica. Warszawa za to - im częściej tam jestem, tym bardziej mi się podoba energia tego miasta. Wiadomo - jest jak feniks, ale też dzięki temu jest pełna niespodzianek, zmienna - ale też chyba dzięki charakterowi warszawiaków. Na odbiór miasta wpływa chyba mocno jego charakter, może nawet bardziej niż uroda. Jak dla mnie dobrym przykładem na poparcie jest tu Kraków - niby ładny, ale paskudny, nieprzyjazny. Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: Najbrzydsze miasta w Polscè 23.11.17, 09:23 Ale w Warszawie w dużym stopniu klimat tworzą ludzie przyjezdni, nie rodowici warszawianie. W tym sensie Warszawa jest bardziej otwarta (podobnie jak Wrocław), ale to naprawdę nie wina Krakowa, że nie został całkowicie zburzony i ludzie mogli mieszkać w nim i w czasie wojny, i po wojnie. I piszę to jako nierodowita krakowianka, mieszkam tu od studiów. Odpowiedz Link Zgłoś
ortolann Re: Najbrzydsze miasta w Polscè 23.11.17, 09:41 A mnie chodzi własnie o charakter ludzi. Warszawa jest energiczna, żywa, odważna. Bo tacy sa jej mieszkańcy. A Kraków jest gnuśny, brudny (i wcale nie tylko od smogu) i wrogi właśnie. Jedyni przyjaźni ludzie w Krk to nierodowici krakowianie. A architektonicznie - wiadomo: i Warszawa i Kraków zostały naznaczone przez PRL (choć akurat budowniczowie PRL mieli jakiś plan, budowali w jakiejś harmonii - vide Nowa Huta. Może się podobać, może się nie podobać, ale jest harmonijna i spójna.). Potem pasteloza i radosny kicz lat 90. I wtedy to się dopiero zaczęła samowolka. Oba miasta podobnie ucierpiały na tych wszystkich eksperymentach. Bo wojny to w ogóle nie porównuję. Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: Najbrzydsze miasta w Polscè 23.11.17, 13:46 Ja uważam, że krakowianie (jeśli w ogóle można uogólniać) są zamknięci w tym sensie, że tworzą się tu pewne sieci znajomości, wieloletnie układy, co wynika z tego, że ludność jest zasiedziała. Miasto niby duże, a jednak małe. Ale wrogość? Krakusi są bardzo dumni ze swojego miasta, nie mają dystansu, owszem, może nawet zadzierają nosa, ale nie powiedziałabym, że są wrogo nastawieni. Pamiętam taką śmieszną scenę w cukierni przed świętami - mówię do sprzedawczyni "Poproszę keksa", a ona "W Krakowie mówimy cwibak, nie wiemy, co to keks". Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Najbrzydsze miasta w Polscè 23.11.17, 16:14 jolie napisała: > Ja uważam, że krakowianie (jeśli w ogóle można uogólniać) są zamknięci w tym se > nsie, że tworzą się tu pewne sieci znajomości, wieloletnie układy, co wynika z > tego, że ludność jest zasiedziała. Miasto niby duże, a jednak małe. Ale wrogoś > ć? Krakusi są bardzo dumni ze swojego miasta, nie mają dystansu, owszem, może n > awet zadzierają nosa, ale nie powiedziałabym, że są wrogo nastawieni. Pamiętam > taką śmieszną scenę w cukierni przed świętami - mówię do sprzedawczyni "Poprosz > ę keksa", a ona "W Krakowie mówimy cwibak, nie wiemy, co to keks". Zgadzam sie krakowianie mają trochę inną mentalność , tam nadal jest ważne z jakiej rodziny podchodzisz, kim sa twoi rodzice, jaki masz zawód itp. Ale jako osoba, która zna doskonale mieszkańców obu miast i pracowałam z jednymi i z drugimi widzę też pewne plusy krakowian. Mniej cisną w relacjach służbowych, są bardziej wykuzowani, serdeczni, ludzcy, wyrozumiali, rodzinni. Dla nich praca nie jest całym życiem a dla wielu ludzi w Warszawie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
ortolann Re: Najbrzydsze miasta w Polscè 23.11.17, 18:19 bergamotka77 napisała: > pewne plusy krakowian. Mniej cisną w relacjach służbowyc > h, są bardziej wykuzowani, serdeczni, ludzcy, wyrozumiali, rodzinni. Dla nich p > raca nie jest całym życiem a dla wielu ludzi w Warszawie jest. > A to faktycznie racja. Warszawiak wszystko podporządkowuje pracy. Krakowiak pracuje, żeby móc pójść wreszcie do domu Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Najbrzydsze miasta w Polscè 23.11.17, 23:28 haha i dobrze, że się chroni miejscowy dialekt, W pracy mieliśmy swego czasu gwiazdęBiłograja i gwiazda charakterystycznie zaciągając poskarżyła się, że wszyscy wychodzimy na pole i jeszcze idiotycznie dodajemy końcówki weźże, chodźże. Od tej pory wychodziliśmy tylko na pole wołając chodźżeee. A tak poważnie, sprzedawczyni mogła nie wiedzieć co to keks, tak samo jak w innych regionach na mielony mówi się mielony, a nie sznycel, albo je się kaszankę, a nie kiszkę. Odpowiedz Link Zgłoś
mozambique Re: Najbrzydsze miasta w Polscè 24.11.17, 14:48 jak mozna nie wiedziec co to keks ? Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: Najbrzydsze miasta w Polscè 24.11.17, 15:13 Oczywiście, że wiedziała, powiedziała to z humorem, sympatycznie. Ja nawet lubię gwarę krakowską, siłą rzeczy używam pewnych wyrazów (np. szponder, ziemniaczek, 'cyganisz'). Nigdy nie przestawię się na pole/cwibaka/kiszkę i cumelka . Moje dzieci już tych słów używają, a mąż to już w ogóle ma hopla na punkcie regionalizmów, czasami, jak wie, że wkurza mnie jakieś słowo, to droczy się i go używa do przesady. I jeszcze podkreśla to wszystko wymową i intonacją (nie 'mięso' tylko miĘso np.) Odpowiedz Link Zgłoś
adriana.la.cerva Re: Najbrzydsze miasta w Polscè 23.11.17, 09:41 o, przypomnialo mi sie ! W lecie pojechalismy do Szklarskiej ( niv szczegolnego) i wybralismy sie do Kowar zwiedzic sztolnie (najlepsza atrakcja ever!!!!) . Kowary moga robic za miasto w jakims horrorze. Wygladaja jak opuszczone, zapuszczone. Os okropnego. Odpowiedz Link Zgłoś
jusytka Re: Najbrzydsze miasta w Polscè 23.11.17, 10:17 Szklarska niestety coraz bardziej zapuszczona, a szkoda! Za to sąsiedni Świeradów Zdrój pięknieje!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
adriana.la.cerva Re: Najbrzydsze miasta w Polscè 23.11.17, 10:26 Wiem wlasnie tez bylismy w Swieradowie i jestem pod wrazenien Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Najbrzydsze miasta w Polscè 23.11.17, 10:35 Dla mnie najbrzydsze są Katowice, i Warszawa, która jest jakimś dziwacznym, chaotycznym zlepkiem paskudnej architektury i całkiem ładnych rozwiązań przedwojennych oraz nowoczesnych. Odpowiedz Link Zgłoś
nolus Re: Najbrzydsze miasta w Polscè 24.11.17, 01:11 adriana.la.cerva napisał(a): > Wiem wlasnie tez bylismy w Swieradowie i jestem pod wrazenien Super, sporo dobrego słyszałam o Świeradowie i też się tam wybieram. Pod względem turystycznym to punktuje ukształtowaniem terenu i świetnym położeniem geograficznym. Jest tam sporo fajnych ośrodków. Odpowiedz Link Zgłoś
jusytka Re: Najbrzydsze miasta w Polscè 24.11.17, 19:44 To również idealne miejsce na rower Szczegolnie Single truck-i, ktorych ciagle przybywa i łączą się z tymi po czeskiej stronie. Polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
nolus Re: Najbrzydsze miasta w Polscè 24.11.17, 01:09 adriana.la.cerva napisał(a): > o, przypomnialo mi sie ! W lecie pojechalismy do Szklarskiej ( niv szczegolnego > ) i wybralismy sie do Kowar zwiedzic sztolnie (najlepsza atrakcja ever!!!!) . K > owary moga robic za miasto w jakims horrorze. Wygladaja jak opuszczone, zapuszc > zone. Os okropnego. No proszę. Zastanawiałam się nad tym ileś postów wcześniej. Czyli nic się nie zmieniło... Odpowiedz Link Zgłoś
jatojagodnik Re: Najbrzydsze miasta w Polscè 23.11.17, 12:35 Białogard. Trafiłam tam kiedyś na jakiś przypadkowy obóz w czasach licealnych. Już drugiego dnia pisałam do mamy rozpaczliwe telegramy, żeby natychmiast po mnie przyjechała i zabrała Pełno pijanej żulerni i ruskiego wojska z Borne-Sulimowo. Dla nastolatki to był szok, że takie miejsca istnieją Odpowiedz Link Zgłoś
mozambique Re: Najbrzydsze miasta w Polscè 23.11.17, 12:40 ale jzu wiesz ze ruskiego wojska w polsce nie ma ? Odpowiedz Link Zgłoś
jatojagodnik Re: Najbrzydsze miasta w Polscè 23.11.17, 13:09 Wiem. Ale żulernia zapewne została. tak mi się wryło w mózg, że Białogard jest potworny, że z własnej woli na pewno tam powtórnie nie pojadę. Nawet jeśli spotkanie z ruskimi żołnierzami juz mi nie grozi... Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: Najbrzydsze miasta w Polscè 23.11.17, 15:47 Borne Sulinowo to jest dopiero ciekawe miejsce! Byłam w 2003, chętnie bym zobaczyla jak teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
jusytka Re: Najbrzydsze miasta w Polscè 23.11.17, 15:51 No ale brzydkie nie jest, bo przepięknie położone wśród lasów i jezior. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Najbrzydsze miasta w Polscè 23.11.17, 16:24 Trzebinia. O ile można tę dziurę nazwać miastem. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Najbrzydsze miasta w Polscè 23.11.17, 16:37 Bez urazy, ale nieźle pitolicie - byłyście w tych miastach przejazdem, że wyrobiłyście sobie taką opinię? Albo pamiętacie je sprzed 20 lat? Z tej całej listy miast to tylko co do kilku mogłabym się zgodzić, że są okropne, np. Zgierz, Bytom. Ale brzydka Łódź? Wrocław? Gliwice? Białystok? Z jakiej perspektywy patrzycie na te miasta? Nawet Kielce potrafią być zachwycające, tylko trzeba chcieć zobaczyć, ruszyć d... poza samochód i zostać w jakimś mieście na kilka dni, a nie wyrobić sobie opinię podczas jednorazowego przejazdu przez dane miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
daisy Re: Najbrzydsze miasta w Polscè 23.11.17, 18:21 Białystok jest straszny. Byłam nie przejazdem. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Najbrzydsze miasta w Polscè 23.11.17, 19:57 Tak? I można nazwać B-stok najbrzydszym miastem w Polsce? Taki straszny? Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Najbrzydsze miasta w Polscè 23.11.17, 19:58 O matko, ledwo powstrzymuję torsję, taki jest brzydki... A poza tymi kilkoma miejscami wcale nie wygląda tak jak pozostałe miasta w Polsce ze swoimi osiedlami z wielkiej płyty itp. K..., to jaki przeskok zaliczył B-stok to można tylko z Katowicami porównać. Odpowiedz Link Zgłoś
daisy Re: Najbrzydsze miasta w Polscè 23.11.17, 22:31 Brzydki. Nawet, sorry, na tych zdjęciach to widać. Okropne, wylane betonem centrum, wymarłe nawet w środek weekendu (Lipowa! brr). Tu i ówdzie coś odpicowane w stylu marmurowego nagrobka, a w każdym kącie zapadłe rudery. Wcale mnie nie dziwi, że Białystok jest cieplarnią dla ONR-u i nacjonalistycznego menelstwa. W tym mieście to po prostu widać, zacofanie, ciemnogród. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Najbrzydsze miasta w Polscè 24.11.17, 13:18 A teraz spójrz na tytuł wątku. NAJBRZYDSZE MIASTA. Nie, cokolwiek by nie mówić czy o Białymstoku czy o Łodzi, to te miasta nie mogą należeć do tej kategorii. Odpowiedz Link Zgłoś
mari.sol Re: Najbrzydsze miasta w Polscè 23.11.17, 17:30 Warszawa, Kalisz, Konin Odpowiedz Link Zgłoś
karme-lowa Re: Najbrzydsze miasta w Polscè 23.11.17, 18:19 No i jeszcze z mniejszych miast: Brzeszcze i Oświęcim. Mam wrażenie, że tam o każdej porze dnia jest pusto na ulicach. Odpowiedz Link Zgłoś
bazia8 Re: Najbrzydsze miasta w Polscè 23.11.17, 18:57 Łódź jest i piękna i paskudna, jak większość polskich miast i miasteczek (choć najbardziej rozczarowało mnie Zakopane i Włocławek), największym problemem nie są nawet obdrapane kamienice, tylko brud na ulicach (a ten widziałam nawet w przepięknym Wrocławiu). Jeśli macie FB, to zajrzyjcie na profil podróżników "Wystraszeni". Byli ostatnio w Łodzi i napisali tak: Łódź to miasto w którym: * nawet miejsce po odpadniętym tynku jest ciekawe, * pod numerem budynku 77 zrobiono odlew nóg studentki, * kobieta stoi na latarni i serwuje makaron, * stajesz przy skrzynce dystrybucyjnej i czytasz wiersze, * oglądasz dzieła sztuki nawet na parkingach. Obejrzyjcie zdjęcia, naprawdę można widzieć świat z wielu perspektyw. Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Najbrzydsze miasta w Polscè 23.11.17, 21:57 Nie mam konta na FB ciekawe, czy podróżnicy owi byli w Wołominie i co pozytywnego można o tej dziurze napisać. To chyba mission impossible Odpowiedz Link Zgłoś
bazia8 Re: Najbrzydsze miasta w Polscè 23.11.17, 22:12 Myślę, że przestrzeń publiczna wyglądałaby o wiele lepiej, gdyby było czysto i schludnie tzn. zamiast krzaczorów i "łąk" trawniki, ludzie sprzątaliby po swoich pupilach, nie rzucali petów i nie pluli na chodniki, ale najwięcej zrobiłoby unicestwienie wszechobecnych "reklam" i pilnowanie kolorystyki budynków. To na początek odmieniłoby polskie miasta i miasteczka. Kiedy jadę przez Wołomin, czy inne Marki to przecież właśnie bilboardy i porozwieszane bannery reklamowe szpecą najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Najbrzydsze miasta w Polscè 23.11.17, 23:44 bazia8 napisała: > Myślę, że przestrzeń publiczna wyglądałaby o wiele lepiej, gdyby było czysto i > schludnie tzn. zamiast krzaczorów i "łąk" trawniki Krzaczory i łąki to bogactwo biologiczne w odróżnieniu od trawnika. Z pozostałą częścią postu zgadzam się stanowczo. Odpowiedz Link Zgłoś
nolus Re: Najbrzydsze miasta w Polscè 24.11.17, 01:20 bazia8 napisała: > Myślę, że przestrzeń publiczna wyglądałaby o wiele lepiej, gdyby było czysto i > schludnie tzn. zamiast krzaczorów i "łąk" trawniki, ludzie sprzątaliby po swoic > h pupilach, nie rzucali petów i nie pluli na chodniki, ale najwięcej zrobiłoby > unicestwienie wszechobecnych "reklam" i pilnowanie kolorystyki budynków. To na > początek odmieniłoby polskie miasta i miasteczka. Kiedy jadę przez Wołomin, czy > inne Marki to przecież właśnie bilboardy i porozwieszane bannery reklamowe szp > ecą najbardziej. Zgadzam się z Tobą w 200%, jest to typowy widok w wielu polskich miastach, szczególnie tych mniejszych. Kiepskie zagospodarowanie przestrzeni, architektoniczny nieład, brak dbałości mieszkańców o porządek wokół ich miejsca zamieszkania, o zieleń,brak zainteresowania tym tematem w ogóle.Tak sobie pomyślałam właśnie przejeżdżając przez Dolny Śląsk - ogólnie bardzo przeze mnie lubiany. Dobiły mnie 2 miasta - Lubin i Głogów. Te szpetne blokowiska w starym stylu, odmalowane na pstrokate kolory i ten przybijający brak zieleni, żadnych doniczek z kwiatami. Zrobiło to na mnie smętne wrażenie... Za to Legnica - przepiękna Odpowiedz Link Zgłoś
mokka39 Re: Najbrzydsze miasta w Polscè 24.11.17, 20:58 Dziwię się, że nikt Otwocka nie wymienił. Zaniedbanie straszne. Odpowiedz Link Zgłoś
klerjeser Re: Najbrzydsze miasta w Polscè 24.11.17, 21:07 Łodź. Tak ,tak, Piotrkowska, architektura industrialna i te rzeczy. Ale dalej od centrum jest ohydnie. Nawet jak na standardy polskich blokowisk. Okolice Rzgowskiej i Paderewskiego wyglądają jakby czas się zatrzymał tam 30 lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
z_pokladu_idy Re: Najbrzydsze miasta w Polscè 25.11.17, 00:24 Elbląga chyba nikt nie wymienił, a dla mnie to jedno z bardziej dołujących miejsc w Polsce. Nawet starówkę mają nijaką. Odpowiedz Link Zgłoś
latarnia_umarlych Re: Najbrzydsze miasta w Polscè 25.11.17, 22:36 Takie wątki zawsze mają jeden przebieg - ktoś podaje swój typ, ktoś inny natychmiast czuje się urażony, bo tam mieszka, zaczynają się dopytywania, fochy, wrzucanie zdjęć promocyjnych, zarzucanie ignorancji. Ludzie, litości. Przecież każdy pisze o swoich subiektywnych odczuciach i ma do nich prawo. Mnie nie podobają się: - Grudziądz - Łódź - Radom - Częstochowa. Wałbrzych jest super, lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
k1234561 Re: Najbrzydsze miasta w Polscè 26.11.17, 07:22 Włocławek,Bydgoszcz,Władysławowo.W tych miasta jestem dość często,a nie tylko z jednodniową wizytą.We Włocławku dodatkowo klimat pogarszają ludzie.Niemili,bez uśmiechu,wszystko jakieś takie wkurzone,naburmuszone etc. Odpowiedz Link Zgłoś
obrus_w_paski Re: Najbrzydsze miasta w Polscè 27.11.17, 14:08 Kiedyś to była Łódź, ale przyznaje ze byłam tam ostatnio 10 lat temu i widziałam sporo potencjału, mam nadzieje ze coś się ruszyło. Na pewno mnóstwo pijanych tam było, ulice w południe były wypełnione ludźmi jak statystami z the walking dead.... Włocławek mnie wpędza w depresje I muszę nieśmiało przyznać, ze mam problem z Warszawa, mimo ze żyłam tam kilka lat i wciąż posiadam tam nieruchomość. Nigdy nie czułam się tam dobrze, wiele lat starałam się zrozumiec dlaczego i wciąż nie wiem. Potem mieszkałam jeszcze w dwóch większych europejskich stolicach i było Ok, wiec to nie kwestia „dużego miasta”. Jestem w wawie raz na kwartał i zachwycam się zmianami i możliwościami, ale wciąż jest coś nie tak...No nie lubimy się. Ale to pisze tylko wam w tajemnicy, wszystkim znanym mi obcokrajowcom mowie ze Warszawa jest piękna i musza ja koniecznie zobaczyć, wiec jestem lojalna Odpowiedz Link Zgłoś
izzy_dizzy Re: Najbrzydsze miasta w Polscè 27.11.17, 18:18 Pośmiałam się troche, ale fakt znalazło by się trochę miast na tej liście. Przede wszystkim śląskie miasta: Ruda Śląska, Zabrze, Katowice i Chorzów. Poza tym: Bydgoszcz, Olsztyn. Warszawę i Łodź nawet lubię Odpowiedz Link Zgłoś
nolus Re: Najbrzydsze miasta w Polscè 28.11.17, 08:48 izzy_dizzy napisał(a): > Pośmiałam się troche, ale fakt znalazło by się trochę miast na tej liście. Prze > de wszystkim śląskie miasta: Ruda Śląska, Zabrze, Katowice i Chorzów. > Poza tym: Bydgoszcz, Olsztyn. > Warszawę i Łodź nawet lubię Coś w tym jest niestety. Śląskie miasta są jakoś tak specyficzne, dla wielu po prostu mało urodziwe/brzydkie (na pierwszy rzut oka na pewno), dla tych co patrzą troszkę szerze czy głębiej - mające po prostu swoją osobliwą "urodę". Odpowiedz Link Zgłoś