Dodaj do ulubionych

Pamiętacie?

26.11.17, 23:06
Książki, filmy? Pamięć mam, odpukać, niezłą w pewnych obszarach, ale 95% książek, filmów, sporą część podróży, zapominam miesiąc do roku po przeczytaniu/ obejrzeniu, odbyciu. Dokładnie to samo mam z plotkami czy nawet ciekawymi historiami z życia. To tak w nawiązaniu do wątku o ekranizacji Morderstwa w Orient Expresie. Nic nie pamiętam. W mojej głowie zostają idee, zdarzenia, ale nie historie, plotki, opowiadania.
Obserwuj wątek
    • aankaa Re: Pamiętacie? 26.11.17, 23:08
      pamiętam
      szkoda tylko, że to co działo się ... lat, a nie tydzień, temu tongue_out
    • rannala Re: Pamiętacie? 26.11.17, 23:10
      Pamiętam kto bedzie mordercą tak od okolo połowy kryminalu (książki) przeczytanej wieki temu, mimo że biorąc książke po latach i znając tytuł nie pamiętam nic a nic. W trakcie akcji skojarzenia wracają...
    • czarniejszaalineczka Re: Pamiętacie? 26.11.17, 23:15
      wiele zapominam, znaczy wiem ze czytałam i cokolwiek pamiętam , za to często nie pamiętam zakonczenia big_grin
      to akurat bardzo wygodne jest smile
      • niu13 Re: Pamiętacie? 26.11.17, 23:25
        A ja nigdy nie przeczytałam Agathy Ch! Niczego! Nawet w czasach, gdy łykałam wszystko, łącznie z Edigeyem, Kąkolewskim, Alexem, Chandlerem. Teraz się dziwię. Chyba zawsze uważałam, że to jest staromodne i nudne.
        • vi_san Re: Pamiętacie? 26.11.17, 23:42
          Nadrób! Jest może nieco staroświecka, ale czyta się fantastycznie. No, pamiętać trzeba, że jej opowieści rozgrywają się w ubiegłym stuleciu - i to bliżej pierwszej połowy raczej niż zmierzchu. Ale sama "oś kryminalna" jest zawsze świetnie przemyślana, i czytam [a wracam często] z prawdziwa przyjemnością. Prawie równą tej, jaką mam obcując [tez często, chyba nawet częściej!] z najdoskonalszym z doskonałych detektywów, królem dedukcji - Sherlockiem Holmesem.
          I tu się przyznam - większość mnie zabije, trudno - jak uwielbiam Benedicta Cumberbatcha, mogę go słuchać, bo głos ma taki, że mógłby kłamać, ja mogłabym wiedzieć że kłamie a i tak pomyślałabym tylko "Kłam mi dalej..." - jako Sherlocka go nie znoszę. Cały serial jest koszmarny, nudny i do niczego. Nawet Benedict go nie ratuje. Prawdę mówiąc JEDEN raz widziałam niezłego Holmesa. To był serial "Sherlock Holmes i Doktor Watson" - amerykańsko-polsko-brytyjski serial telewizyjny z 1979 roku. Holmesa grał Geoffrey Whitehead - rewelacyjny. Polecam, pewnie w necie można znaleźć. smile
          • jowita771 Re: Pamiętacie? 27.11.17, 14:23
            > nie ratuje. Prawdę mówiąc JEDEN raz widziałam niezłego Holmesa. To był serial
            > "Sherlock Holmes i Doktor Watson" - amerykańsko-polsko-brytyjski serial telewiz
            > yjny z 1979 roku. Holmesa grał Geoffrey Whitehead - rewelacyjny. Polecam, pewni
            > e w necie można znaleźć. smile

O tak! uwielbiałam ten serial, to była moja pierwsza styczność z Sherlockiem Holmesem i każdego następnego Sherlocka porównuję z tamtym i żaden potem nie był już dość dobry.
            • viridiana73 Re: Pamiętacie? 27.11.17, 14:46
              Zgadzam się! Serial był świetny, bo wierny oryginałowi, bez udziwnień. I znakomicie oddawał klimat epoki. Whitehead - Holmes wypisz, wymaluj, włosy miał tylko jaśniejsze, niż sobie zawsze u Holmesa wyobrażałam, poza tym - ideał
    • vi_san Re: Pamiętacie? 26.11.17, 23:25
      Niektóre rzeczy pamiętam po latach jakbym zetknęła się z nimi wczoraj. Inne uciekają w niebyt. Niektóre wracają pod wpływem jakiegoś detalu, elementu. Książki na ogół pamiętam. Autorów prawie nigdy.
    • krisdevalnor Re: Pamiętacie? 26.11.17, 23:34
      Moj maz jest zszokowany moja pamiecia, znajomi tez czesto pod wrazeniem. Pamietam nazwy 95% miejsc, w ktorych bylam i to od czasow dzieciecych, potrafie dokladnie, chronologicznie opowiedziec przebieg podrozy odbytej wieki temu (np. 7 lat temu zwiedzalam Peru, Boliwie i Brazylie i pamietam nazwe najmniejszej nawet miesciny, w ktorej sie zatrzymalismy, atrakcji, ktore zwiedzalismy, a nawet nazwy wiekszosci hostelismile)
      Nie wiem skad sie to bierze, kiedys myslalam, ze to normalne i ze kazdy tak ma.
      Pamietam kazda przeczytana ksiazke (tzn.czy ja czytalam czy nie) dokladnej akcji oczywiscie to nie, ale mniej wiecej o czym byla jak najbardziej. Jako nastolatka namietnie czytalam kryminaly, mam cala kolekcje Agathy Christie. Morderce w wiekszosci z nich kojarze do tej pory ale jednak nie we wszystkich. Morderstwa w Orient Expressie nie da sie zapomniec, tak jak Dziesieciu Murzynkow, Rogera Ackroyda czy Smierci na Nilu...
      Filmy tez pamietam ale nie ogladam ich zbyt wiele, podejrzewam, ze jak ktos wciaga kilka tygodniowo to sila rzeczy zapomina szybciej albo mu sie miesza i sam juz nie wie czy ogladal czy nie.
      • vi_san Re: Pamiętacie? 26.11.17, 23:47
        Ja tam uwielbiam "Karty na stół". smile
        • simply_z Re: Pamiętacie? 27.11.17, 00:08
          ja też, jedna z moich ulubionych książek Agaty. Oprócz tego podobało mi się dość "Zatrute pióro".
          • andaba Re: Pamiętacie? 27.11.17, 00:17
            Moim "naj" jest "Zwierciadło pęka w odłamków stos", ale też "Uśpione morderstwo" i "Morderstwo to nic trudnego" - to ostatnie jest istotnie inspirujące. Aż żal, że są antybiotyki...
          • nolus Re: Pamiętacie? 27.11.17, 00:54
            Pierwszy raz czytałam ksiązki Agaty jako bardzo młoda nastolatka. Spędzałam wakacje u ciotki na wsi, w jej dużym staaarym poniemieckim domu, z opuszczonym strychem (na którym znaleziono kiedyś broń), skrzypiącymi schodami, oknami i drzwiami smile Nie powiem, w takiej scenerii czytanie kryminałów było jeszcze bardziej pociągające. Zrobiły na mnie wrażenie, a czytanie szło mi jak produkcja bułeczek w piekarni. Przeczytałam ich sporo, nie pamiętam ile, ale oczywiście "Morderstwo w Orient Expressie", murzynki i jeszcze trochę. "Zatrute pióro" było chyba pierwsze i zapamiętałam je. Ech, łezka w oku się kręci na wspomnienie tych czasów smile Aż zapałałam chęcią odnowienia sobie tych lektur - może sobie zażyczę jako prezent box 10 książek Christie, haha.
            • vi_san Re: Pamiętacie? 27.11.17, 01:00
              Masz pocztę gazetową? Mam kilka Christie e ebookach...
              • nolus Re: Pamiętacie? 27.11.17, 01:14
                vi_san napisała:

> Masz pocztę gazetową? Mam kilka Christie e ebookach...
                >
                >
                Tak, mam (nolus@gazeta.pl) - rzadko wchodzę, ale tym razem mogę wejść smile
              • krisdevalnor Re: Pamiętacie? 27.11.17, 14:39
                vi_san napisała:

> Masz pocztę gazetową? Mam kilka Christie e ebookach...
                >
                >
                Ekhm...czy ja bym tez mogla prosic (oczy kota ze Shreka) ...?
                Kris.de.valnor@gazeta.pl
                • krisdevalnor Re: Pamiętacie? 27.11.17, 14:41
                  kris.de.valnor@gazeta.pl
                  • vi_san Re: Pamiętacie? 27.11.17, 18:13
                    Poszło. Oczywiście kopie tylko do przeczytania i wciągu ileś tam musisz je usunąć ze swojego komputera. Czy jak to było w ustawie? Daj znać, czy dotarło.
              • czarniejszaalineczka Re: Pamiętacie? 27.11.17, 15:43
                mi tez mi tez big_grin
                czarniejszaalineczka@gazeta.pl
      • maniaczytania Re: Pamiętacie? 27.11.17, 00:19
        mam bardzo podobnie. Filmy też pamiętam, dość dokładnie. Aktorów rozpoznaję i pamiętam, gdzie wcześniej ich widziałam. Pamiętam ludzi, zapamiętuję szybko ich imiona, rzadko miewam problemy z przypisaniem do twarzy nazwiska.
        Też myślałam kiedyś, że wszyscy tak mają wink
      • anorektycznazdzira Re: Pamiętacie? 27.11.17, 15:49
        To jest akurat rozłączne. Szczegóły z własnego życia oraz informacje zawodowe pamiętam encyklopedycznie, a książek wcale.
        Jest to kwestia sposobu czytania a nie pamięci.
        • maniaczytania Re: Pamiętacie? 27.11.17, 19:48
          chyba jednak nie, bo u mnie i to, i to działa.
    • fornitta69 Re: Pamiętacie? 27.11.17, 00:40
      Bardzo roznie. Niektore ksiazki pamietam swietnie, innych wcale. Kiedys mialam faze na Kundere i przeczytalam w krotkim czasie sporo jego ksiazek, tak je "polykalam"- dzis z nich nie pamietam nic a nic. Za to kto zabil u Agatki zawsze pamietam wink
      • nolus Re: Pamiętacie? 27.11.17, 01:13
        fornitta69 napisała:

> Bardzo roznie. Niektore ksiazki pamietam swietnie, innych wcale. Kiedys mialam
        > faze na Kundere i przeczytalam w krotkim czasie sporo jego ksiazek, tak je "pol
        > ykalam"- dzis z nich nie pamietam nic a nic. Za to kto zabil u Agatki zawsze pa
        > mietam wink

Ja też miałam fazę na Kunderę, haha. Był to chyba okres wczesno studencki a może jakieś późne liceum. Już kiedyś od kogoś słyszałam, że książki Kundery mają to do siebie, że bardzo szybko się je czyta i niestety jednakowo szybko zapomina sie treść. Potwierdzam, że szybko się czyta, ale ja akurat pamiętam treść wielu, za to ciężko mi sobie przypomnieć mordercę, motywy, a nawet tło historii w powieściach Christie, nad czym ubolewam. Pamiętam jakieś bardzo, baaardzo mgliste fragmenty.

Książki Kundery spodobały mi się na tyle, że wzięłam się za dzieła innych czeskich pisarzy, Hrabala i jeszcze paru innych. Do tego, w niektórych miejscach z kart książki miałam okazję być, co jeszcze bardziej podbijało egzaltację książkami tongue_out
        • fornitta69 Re: Pamiętacie? 27.11.17, 12:44

> Ja też miałam fazę na Kunderę, haha. Był to chyba okres wczesno studencki a moż
          > e jakieś późne liceum. Już kiedyś od kogoś słyszałam, że książki Kundery mają t
          > o do siebie, że bardzo szybko się je czyta i niestety jednakowo szybko zapomina
          > sie treść. Potwierdzam, że szybko się czyta, ale ja akurat pamiętam treść wiel
          > u
          Ja bym zaryzykowala bluzniercze stwierdzenie, ze szybko sie je czyta i zapomina bo... sa banalne. Tzn czytajac ma sie takie "wow ja tez tak czuje" ale w mozg to na dluzej nie zapada. Przepraszam wszystkie fanki Kundery wink
        • kk345 Re: Pamiętacie? 27.11.17, 14:40
          > co jeszcze bardziej podbijało egzaltację książkami
          A nie ekscytację? big_grin
    • dziennik-niecodziennik Re: Pamiętacie? 27.11.17, 13:20
      ogólnie pamietam. to znaczy wiem że ten pan w sumie robi coś tam i na koncu bedzie tak i tak. ale po drodze, jakiś niuansów, drobiazgów, co tam i kto tam to juz czesto nie pamietam, w kazdym razie nie tak dokładnie. nie zaskakują mnie, ale tez nie wywołują ziewania i znudzenia.
      wiec moge sobie wrócić do starych filmów czy ksiązek.
      mąż natomiast pamieta wszystko i raz przeczytanej ksiązki drugi raz przeczytac nie potrafi, bo nie ma z tego żadnej przyjemnosci.
    • princy-mincy Re: Pamiętacie? 27.11.17, 13:28
      Nie potrafie zapamietywac tytulow albumow, listy utworow z danego albumu i skladow zespolow.
      Kompletnie nie wiem, ktory zespol co wydal w danym roku- jaki krazek, w jakim owczesnie skladem (frontman to jasne, ale zmian basistow czy perkusistow kompletnei nie jarze).
      No nic, zero poza jakimis naprawde kilkoma wyjatkami (ktore sa wazne tylko dla mnei).
      Jakby mi ktos kazal wymienic z glowy sklad Metallica czy nazwy wszystkich krazkow to umialabym powiedziec tylko James Hetfield i ze Nothing Else Matters byl na krazku Metallica wink
    • cauliflowerpl Re: Pamiętacie? 27.11.17, 15:33
      Nie. Założyłam konto na jednym portalu książkowym, bo mi się zdarzało sięgnąć po tę samą książkę drugi raz, w dość małym odstępie czasu. Ani tytuł ani krótkie streszczenie czasem nic mi nie mówią.
    • anorektycznazdzira Re: Pamiętacie? 27.11.17, 15:47
      nie pamiętam
      szczególnie nie pamiętam: imion bohaterów, meandrów akcji które nie rzutowały na zakończenie, nazw miejsc itp.
      Nie pamiętam nawet tych, które mnie zainteresowały i podobały mi się. W większości wypadków nie umiałabym poprawnie streścić fabuły.
      Pamiętam: morały/wnioski, klimat i nastrój, język, główne emocje.
      • anorektycznazdzira Re: Pamiętacie? 27.11.17, 16:04
        a, najważniejszego bym nie powiedziała: dokładnie pamiętam konstrukcję psychiczną postaci, motywy, emocjonalność, traumy etc, choć nie pamiętam kompletnie jak wyglądali big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka