Dodaj do ulubionych

Prezenty, prezenty

05.12.17, 18:27
Mam w rodzinie taką osobę, która nie lubi dostawać prezentów i co by to nie było, to i tak rzuci w kąt. Stawanie na uszach, wymyslanie nic nie daje. W zeszłym roku po poprzednich niemiłych doświadczeniach tym prezentem był użytkowy drobiazg .... do dziś leży w stercie nieużywanych rupieci uncertain
Co byście zrobiły w takiej sytuacji? Ze wszystkimi sobie dajemy prezenty. I co? Mam tą osobę po prostu pominąć?
Obserwuj wątek
    • triismegistos Re: Prezenty, prezenty 05.12.17, 18:31
      Karta podarunkowa do empiku/ reserved/ duki/ lodewer?
      • mamablue Re: Prezenty, prezenty 05.12.17, 18:36
        Never ever.
        • cauliflowerpl Re: Prezenty, prezenty 05.12.17, 18:40
          Karty nie chce?
          To niech spada. Nic bym nie kupiła.
          Karty są super, kupi sobie człek co chce. Wszystkie karty radośnie roztrwoniłam na rzeczy z kategorii "chcę mieć ale mi szkoda kasy".
          • aankaa Re: Prezenty, prezenty 05.12.17, 18:51
            a ja bym za taki podarunek zabiła
            • cauliflowerpl Re: Prezenty, prezenty 05.12.17, 19:13
              Ale tu wygląda na to, że kandydad do obdarowania zabija praktycznie za wszystko. No to albo kasę, albo równoważnik kasy, każdy inny prezent jest zwyczajnie nieekologiczny wink
              • cauliflowerpl Re: Prezenty, prezenty 05.12.17, 19:13
                Kandydat! O, i o mało a drugi raz bym przez d napisała, samo się prosi.
            • butch_cassidy Re: Prezenty, prezenty 05.12.17, 19:47
              Ja bym może nie zabiła, ale bym się poczuła mocno zlekceważona.
    • solejrolia Re: Prezenty, prezenty 05.12.17, 18:31
      Kawa i dobra czekolada. Albo przyjemny zestaw herbat smakowych. I już.
      Nie przyszłoby mi do głowy dawać nic ponad to.
      • mamablue Re: Prezenty, prezenty 05.12.17, 18:34
        Hm, właśnie zeszłoroczny prezent był w tym stylu wink i nic sad
        • solejrolia Re: Prezenty, prezenty 05.12.17, 18:40
          Nawet to nie?
          🤔
          No to nie wiem.

My z naszą babcią, też mamy mały kłopot, babcia wiekowa i niepełnosprawna. Więc chyba stanie na ładnej bombonierce i dobrej herbacie owocowej, zapakujemy ładnie.
          Może po świętach poczęstowac pielęgniarki, jeśli sama nie będzie miała ochoty na słodycze.
          • agata_abbott Re: Prezenty, prezenty 05.12.17, 20:00
            U nas też babcia w tym typie. Tyle, że przy słodyczach też było kręcenie nosem: "bo ja mam cukrzycę" (ale żadna to poważna cukrzyca, babcia słodycze jada, tyle, że cukru musi pilnować).
        • butch_cassidy Re: Prezenty, prezenty 05.12.17, 19:48
          To może zdradzisz, o jaką osobę chodzi? Wtedy może forum coś wykombinuje?
      • 1matka-polka Re: Prezenty, prezenty 06.12.17, 09:22
        Kawa i dobra czekolada a zaraz potem herbaty smakowe? Jakos mi to nie konwenjuje...
    • afro.ninja Re: Prezenty, prezenty 05.12.17, 18:32
      Pije choć kawę, albo herbatę?! To kupić opakowanie, ewentualnie kubek i po sprawie.
      • aerra Re: Prezenty, prezenty 05.12.17, 22:56
        Jakby mi ktoś dał kawę, to bym się śmiertelnie obraziła. Herbaty też piję raz na ruski rok i mam zapas na dłużej niż te herbaty wytrzymają.
        • vinca Re: Prezenty, prezenty 05.12.17, 23:30
          A ja dobra kawe zawsze i wszedzie z przyjemnoscia przygarnesmile
        • memphis90 Re: Prezenty, prezenty 06.12.17, 09:08
          Najgorzej to kupować prezenty takim, co to się śmiertelnie obrażają, jak prezent nie spełnia ich oczekiwań...
          • kura17 Re: Prezenty, prezenty 06.12.17, 09:17
            > Najgorzej to kupować prezenty takim, co to się śmiertelnie obrażają, jak prezent nie spełnia ich
            > oczekiwań...

no szczerze, to tez mnie ten post poprzedni lekko zszokowal ...
            • cauliflowerpl Re: Prezenty, prezenty 06.12.17, 09:26
              Ojtam, lepiej jak się śmiertelnie obrazi, niż jak zabije prezentodawcę, bo i takie głosy się pojawiły big_grin
              • kura17 Re: Prezenty, prezenty 06.12.17, 11:16
                no w sumie prawda, chyba przestane dawac prezenty w obawie o wlasne zycie ...
          • aerra Re: Prezenty, prezenty 06.12.17, 12:05
            Biorąc pod uwagę, że cała rodzina i bliscy znajomi są świadomi że kawy nie tykam nawet długim kijem, to otrzymanie od kogoś z nich kawy znaczyłoby, że jest to czysta złośliwość i obraza z premedytacją. Zatem odpowiedź jak najbardziej naturalna.
            • agata_abbott Re: Prezenty, prezenty 06.12.17, 12:17
              Ja rok w rok dostawałam od swojego szefa z okazji Świąt... butelkę wina. Wiedział, że wina nie pijam, a jeśli już zostanę postawiona przed faktem dokonanym (w sensie - na służbowej kolacji ktoś mi to wino już wleje do kieliszka), to co najwyżej kurtuazyjnie umoczę usta.
              Jednego roku dał mi wino pomimo tego, że byłam w 6 miesiącu ciąży uncertain

Myślę, że nie robił tego złośliwie - po prostu bezmyślnie kupował wszystkim prezenty.
              • olikol Re: Prezenty, prezenty 06.12.17, 12:34
                U mnie szef w jednej firmie raz się szarpnął na "prezenty" dla pracowników (bo normalnie nigdy nic nie dawał) na święta: po butelce najtańszego wina musujacego..(cena poniżej 10 zł) Otwarłam na sylwestra , spróbowałam i wylałam takie ohydne było.
              • aerra Re: Prezenty, prezenty 06.12.17, 13:28
                Ale szef to chyba nie rodzina i bliski znajomy? wink Od obcych nie oczekuję, że będą się jakkolwiek starać w tej kwestii, ba od obcych w ogóle prezentów się nie spodziewam. Ale jeśli ktoś bliski robi prezent z premedytacją (a tutaj naprawdę nie ma opcji, żeby było inaczej wink ) złośliwy to ciężka obraza murowana wink Nie znaczy to, że wyjdę trzaskając drzwiami - są różne metody zamanifestowania swojej obrazy wink
                • agata_abbott Re: Prezenty, prezenty 06.12.17, 13:37
                  No nie, nie rodzina ani znajomy, ale firma malutka (8 osób), wszyscy siedzieli może w 3 pokojach. Szef uwielbiał wino i dla każdego było inne, opowiadał przy tym, jakie i skąd. A więc nie było tak, że kupował je hurtem w supermarkeciesmile
                  Co ciekawe - jakby mi dał pudełko jakichkolwiek czekoladek, to ucieszyłabym się niezmierniesmile
    • kura17 Re: Prezenty, prezenty 05.12.17, 18:32
      a jakis bardzo "praktyczny" prezent - czyli na przyklad jakies wypasione ciasto, ktore wszyscy zjedza i ktore trzeba skonsumowac od razu? albo juz schlodzony szampan? wink z moja babcia jest troche inaczej - "ona nic nie przejmuje, nie zawracajcie sobie glowy prezentami dla mnie" ... no to od lat dostaje wlasnie swiezy tort "czarny las" - to jest z bita smietana i trzeba zjesc od razu, albo jakis ulubiony alkohol, tak, aby od razu otworzyla smile
    • aankaa Re: Prezenty, prezenty 05.12.17, 18:33
      wszyscy dają całusa smile
      tego do rupieci nie dorzuci
      • mamablue Re: Prezenty, prezenty 05.12.17, 18:35
        Ooo!!! Może tak smile
    • pyza-wedrowniczka Re: Prezenty, prezenty 05.12.17, 18:40
      Też poszłabym w coś jedzeniowego. Kawa, herbata, ciasto. Coś, co się zużyje. Jak sama nie pije/nie je, to chociaż gości poczęstuje.
      Moja babcia tak miała. Że jak jej coś kupowaliśmy materialnego, to leżało w szafie nieodpakowane (po jej śmierci znaleźliśmy ładnie spakowany np. ciepły sweter czy szalik). A ciasto / ciastka były zawsze ok, bo ktoś w rodzinie zjadł.
      • 1st.world.problems Re: Prezenty, prezenty 05.12.17, 18:50
        Wątkodajka napisała ze ostatni prezent to coś typu kawa/herbata. Zostaje więc wylacznie coś z opcją natychmiastowej konsumpcji przez resztę gosci
    • heca7 Re: Prezenty, prezenty 05.12.17, 18:49
      Papier toaletowy z sudoku. To chyba zużyje? smile
      • 1st.world.problems Re: Prezenty, prezenty 05.12.17, 18:57
        aa jak uzywa tylko nawilżanego? ;>
      • mamablue Re: Prezenty, prezenty 05.12.17, 18:57
        A są takie? big_grin dobre
      • 1matka-polka Re: Prezenty, prezenty 06.12.17, 09:24
        A potem sie dlugopis nie rozmazuje?
    • nenia1 Re: Prezenty, prezenty 05.12.17, 18:59
      A gracie na czymś? Ja mam umuzykalnioną rodzinę, więc czasem sobie robimy muzyczne niespodzianki. Może ta osoba lubi szczególnie jakąś melodię? Małe show z pejsami do "Gdybym był bogaty" albo walc z Nocy i Dni? Nie wiem ile lat ma ta osoba? Lubi cokolwiek?
      • mamablue Re: Prezenty, prezenty 05.12.17, 19:01
        Niewiele.
    • dziennik-niecodziennik Re: Prezenty, prezenty 05.12.17, 19:01
      Daj kasiore. Kasiory nie wyrzuci i zawsze sie przyda...
      • mamablue Re: Prezenty, prezenty 05.12.17, 19:03
        Na to wychodzi. Ale to proste wręcz prostackie jest.
        • dziennik-niecodziennik Re: Prezenty, prezenty 06.12.17, 12:45
          Jak sie dobrze uzasadni? 'nie chce Ci dawać niepotrzebnego chlamu, dokładam Ci sie wiec do czegos wymarzonego'. I super.
    • allut5 Re: Prezenty, prezenty 05.12.17, 19:43
      flaszkę jej daj. wina,wódki, nalewki albo piwo z kokardką.
    • butch_cassidy Re: Prezenty, prezenty 05.12.17, 19:45
      Też mam taki egzemplarz. Czasem się udaje trafić. Trzeba się bardziej starać wink oraz nauczyć olewać, jeśli się nie uda (po raz enty).
      Nie pominęłabym, tylko robiła swoje i już. Chyba że to ta osoba by poprosiła, żeby odpuścić.
    • stara-a-naiwna Re: Prezenty, prezenty 05.12.17, 19:55
      oprócz proponowanych rzeczy spożywczych (kawa, herbata, czekolada) może bilet na jakieś wydarzenie typu teatr / kino?

albo album z "rodzinnych stron"

ps. musi być coś za czym tęskni, co lubi...
      wiem, wiem... dla tak "trudnej" osoby sie moze nie chcieć wysilac

• allut5 Re: Prezenty, prezenty 05.12.17, 19:55
      Moja babcia tak miała, że wszelkie kremy, świece zapachowe, zestawy kosmetyczne, perfumy, ręczniki, obrusy itd nawet nie rozpakowywała tylko siedziałay upchane w szafie albo kurzyły się na półce.
      Ale lubiła książki i zużywała kawę/słodycze/herbaty/nalewki.

Za to mam takiego osobnika w rodzinie, któremu zawsze się nakombinowałam co kupić i nigdy nie był zadowolony:
      kupiłam półkę na płyty - eee brzydka nie podoba mi się; kupiłam książki - a kto to będzie czytał! ; kupiłam czapkę - za duża! to chyba Komorowskiemu na łeb! ; zapalniczkę taką wypasioną do uzupełniania - yyyy ..po co to niby..
      - o jak ja się cieszę, że nie jadę na te święta tam gdzie on jest i nie muszę tracić czasu na szukanie prezentów ani potem wysłuchiwać komentarzy..
      (on sam zawsze kupował wszystkim po butelce niedrogiego wina)
      • solejrolia Re: Prezenty, prezenty 05.12.17, 20:42
        I pewnie też sam chciał to dostac- flache wina, i cześć.
      • solejrolia Re: Prezenty, prezenty 05.12.17, 20:42
        I pewnie też sam chciał to dostac- flache wina, i cześć.
        • allut5 Re: Prezenty, prezenty 05.12.17, 20:58
          W sumie dostawał, bo w trakcie świąt te flaszki od niego szły na stół wink bo ja alko prawie nie pije.
          • aankaa Re: Prezenty, prezenty 05.12.17, 21:13
            nie musisz wypijać swojego prezentu tongue_out
            • allut5 Re: Prezenty, prezenty 05.12.17, 21:16
              wiem, mogę położyć na stercie w kącie a na wierzch odświeżacz dać big_grin
    • allut5 Re: Prezenty, prezenty 05.12.17, 19:59
      A tej osobie może odświeżacz powietrza kup? jak będzie leżał na tej stercie w kącie to dyskretnie go otworzysz i się zużyje wink
      • cauliflowerpl Re: Prezenty, prezenty 05.12.17, 20:22
        Padlam big_grin
        • allut5 Re: Prezenty, prezenty 05.12.17, 20:33
          A co!big_grin kreatywnym być trzeba big_grin
          Ten odświeżacz to mi się przypomniał z jakiegoś innego wątku, gdzie się dziewczyna skarżyła/chwaliłą, że teściowa dała w prezencie jeden odświeżacz powietrza a u teściowej w domu widzieli taki sam otwarty z nalepką "dwa w cenie jednego" wink
          • cauliflowerpl Re: Prezenty, prezenty 05.12.17, 20:35
            Pamietam, to tez cudne bylo big_grin
      • czarniejszaalineczka Re: Prezenty, prezenty 05.12.17, 21:36
        big_grin
    • domowapani Re: Prezenty, prezenty 05.12.17, 20:19
      Moja babcia jest taka. Przestałam się przejmować.
    • allut5 Re: Prezenty, prezenty 05.12.17, 20:34
      A, jeśli to starsza osoba to u nas jeszcze akceptowali medykamenty typu Amol.
      • solejrolia Re: Prezenty, prezenty 05.12.17, 20:44
        Amol jest świetny, i jako prezent, i tak w ogóle.
        (jestem fanką i stosuję bardzo regularnie)
        • allut5 Re: Prezenty, prezenty 05.12.17, 21:00
          U mnie dziadek uwielbiał i stosował na wszelkie dolegliwości. Ja się nim nacieram jak kręgosłup wysiada od siedzącej pracy, albo jak przeziębienie bierze.
      • solejrolia Re: Prezenty, prezenty 05.12.17, 20:44
        Amol jest świetny, i jako prezent, i tak w ogóle.
        (jestem fanką i stosuję bardzo regularnie)
      • aankaa Re: Prezenty, prezenty 05.12.17, 21:15
        równie dobrze można dać tabletki od Goździkowej...
        • allut5 Re: Prezenty, prezenty 05.12.17, 21:17
          nie, to zupełnie co innego.
    • feliz_madre Re: Prezenty, prezenty 05.12.17, 21:06
      Kosz dobrych słodyczy.
      Albo kosz orzech tych bardziej egzotycznych.
      Kalendarz na ścianę na nowy rok że śmiesznym i tekstami - Loesje wydało fajny. Albo Mleczki.
    • miedzymorze Re: Prezenty, prezenty 05.12.17, 22:42
      jeśli faktycznie *wszystko* jest be, to ja bym pominęła.
      pozdr,
      mi
    • aerra Re: Prezenty, prezenty 05.12.17, 22:58
      A możesz po prostu zapytać czy jest coś co by chciała dostać?
      • mamablue Re: Prezenty, prezenty 06.12.17, 22:05
        Niewykonalne. Odpowiedź pokrętna z gatunku "daj mi spokój, nie mam czasu na głupoty"
    • anagat1 Re: Prezenty, prezenty 05.12.17, 23:06
      Jak moj ojciec.. kupowalam mu skarpety- jedna pare.. I robilam doswiadczenie- po ilu miesiacach paczka zostanie otwarta. Potem przestalam jezdzic na Swieta do domu.
      • allut5 Re: Prezenty, prezenty 05.12.17, 23:34
        a może miał więcej skarpet które używał? Bo skarpety akurat to ja często i rok trzymam nowe jeśli mam wystarczającą ilośc używanych a jeszcze nie zużytych.
    • vinca Re: Prezenty, prezenty 05.12.17, 23:34
      To jeszcze nic. U nas w rodzinie od kilku lat praktykujemy losowanie. Dzieki temu kazdy kupuje tylko jeden prezent ale wszyscy sa zadowoleni. No i razu pewnego moja pani matka postanowila olac temat nikomu nic nie mowiac. Efekt byl taki, ze moj mąż ktorego niestety wylosowala prezentu nie dostal-nic (zeby nie bylo twierdziła, ze go lubi). Do dziś zastanawiam sie jak mozna miec innych az tak bardzo w d...e
      • allut5 Re: Prezenty, prezenty 05.12.17, 23:34
        no nieładnie..
        • memphis90 Re: Prezenty, prezenty 06.12.17, 09:20
          Sytuacja u mnie z wczoraj.
          Moja mama twierdziła wcześniej, że woli przelać mi kasę i mam za to kupić dzieciom od niej prezenty, bo wiem, jakie chcą. No to pytam wczoraj delikatnie czy mam kupować, czy jednak woli sama. I słyszę, że kupiła - po ciuchu dla każdego. Więc dopytuję, czy może jednak jakąś zabawkę przewidziała (dzieci małe, sweter czy skarpety to dla nich żadna radość). Nie, teraz nie ma kasy, nawet głupiej stowki na jakiś drobiazg... Jednocześnie planuje wyjazd na jarmark świąteczny do innego miasta i narty, z glodu nie przymiera wyskrobujac ostatnie grosze na drogie leki... W imieniu dzieci poczułam się olana, więc sama zamówiłam to, co planowalam kupić "od babci". Czekam teraz na reakcję, bo później dała znać, że może ew coś niedrogiego. Napisałam, że jak nie ma kasy, to niech nie czuje presji, ja prezenty zamówiłam i po prostu dzieciom je dam...
          • butch_cassidy Re: Prezenty, prezenty 06.12.17, 10:26
            A propos mam... Moja też się popisała. Mówi, że nam zamówi prezent, ale tak bliżej Gwiazdki, żebym się rozejrzała, no ok. No to się rozglądam, mówię co tam widzę, z resztą uwzględniając jej własne propozycje (bardzo udane). No i dziś mnie zagaduje, jak się sprawy mają. Ale tak czuję, że jakoś nietęgo mówi, jakby coś nie tak... No to mówię, że przecież nie musi nam koniecznie teraz kupować prezentu, to nie jest bilet wstępu na Wigilię smile Z kasą u niej przeciętnie, bo to też ma pewnie znaczenie, czyli liczę się z tym, że może akurat mieć mniej. W każdym razie co słyszę w odpowiedzi: "Nie muszę? O jak fajnie!". No trochę mnie zatkało. Nie żeby ten prezent był konieczny, ale tę radość, to mogła nieco powściągnąć wink No i skąd założenie, że koniecznie musi, to ja już nie mam pojęcia...
    • ichi51e Re: Prezenty, prezenty 06.12.17, 11:23
      Daj jedzenie albo cos uzytkowego
    • hopsi-daisy Re: Prezenty, prezenty 06.12.17, 11:32
      To i tak lepiej niż moja mama, babcia i ciocie. Cokolwiek by dostały przy otwieraniu od razu pada: o, to będzie dla lekarza, to dam Halince na imieniny, to schowam to Kasia będzie miała na urodziny w maju, o!!! Dareczku, zobacz, masz, a to dla ciebie, od razu bierz.
      • butch_cassidy Re: Prezenty, prezenty 06.12.17, 11:59
        big_grin Piękne! Współczuję.
      • hopsi-daisy Re: Prezenty, prezenty 06.12.17, 12:01
        Aha - dodam jeszcze że i Halinka i Kasia siedzą w tym czasie przy wspólnym stole, ich prezenty też są tak parcelowane, bez obciachu, bo przeciez wszystko w rodzinie smile
      • olikol Re: Prezenty, prezenty 06.12.17, 12:42
        Mój tato kiedyś taką akcję zrobił, kupiłam mu specjalnie drogi nietypowy trunek w jego smakach, z myślą żeby miał do delektowania się taką niespodziankę. Kilka dni później ktoś z rodziny miał urodziny a tato ten prezent daje jemu.. Niby mógł. Ale specjalnie kupiłam coś oryginalnego czego nie będzie miał okazji sam sobie kupić, a on nawet nie spróbował bo prezent poszedł w świat.. I jakoś przykro się zrobiło. To miała być dla niego przyjemność..
        • hopsi-daisy Re: Prezenty, prezenty 06.12.17, 12:59
          Dlatego dla pań w mojej rodzinie najlepszy prezent to: wino i czekoladki - dla lekarzy oraz rajstopy, gacie, koszule nocne i zestawy kosmetyków wszystko jedno jakich - wymieniają je wtedy te Kasie, Halinki, Jadzie i Krysie między soba na różne okazje, a że rozmiar bardzo zbliżony więc gra gitara, za którymś tam razem któraś w końcy użyje tongue_out
    • marianna1960 Re: Prezenty, prezenty 06.12.17, 12:02
      Ja też nie lubię bo większość jest nietrafionych i trafia na śmietnik

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka