Dodaj do ulubionych

Choinka w doniczce

06.12.17, 15:31
Jakie są według Was szanse, że się przyjmie? Przez ostatnie 10 lat miałam sztuczną, taniutką z biedronki. Teraz chciałabym coś innego i nie wiem czy zdecydować się na kolejną sztuczną tylko wyglądającą bardziej autentycznie czy zaszaleć i kupić żywą w doniczce a po świętach wystawić na balkon a docelowo wsadzić np. u szwagra (ma dużo miejsca). Tylko z tego co czytam marne są szanse, że się przyjmie.
Obserwuj wątek
    • aamarzena Re: Choinka w doniczce 06.12.17, 15:41
      Też chcę żywą choinkę w tym roku, z tym, że koleżanka pracujaca w duzym markecie budowlanym mówiła, że często te choinki w doniczce nie maja korzeni, tylko zwyczajnie jest to ucięte drzewko wsadzone w donicę z ziemią uncertain
      • aamarzena Re: Choinka w doniczce 06.12.17, 15:43
        Tzn. dążę do tego, że w sumie trzeba uważać co się kupuje. Może w sklepach ogrodniczych cos ładnego i z korzeniami dostanę.
    • arwena_11 Re: Choinka w doniczce 06.12.17, 15:41
      Najstarsza choinka w doniczce skończyła niedawno jakieś 28 lat - rośnie u wujka w ogródku, bo wtedy jeszcze nie mieliśmy działki. Co roku od 14 lat mamy święta na działce i zawsze na tarasie stoi choinka w doniczce. Nie pamiętam, żeby któraś się nie przyjęła. Ważne - wysadzić trzeba zanim puści nowe pędy - z jedną czekaliśmy do jesieni, bo zima była łagodna i nowe pędy poszły koniec lutego. Dlatego dopiero późną jesienią przesadziliśmy.
      • aamarzena Re: Choinka w doniczce 06.12.17, 15:45
        Jak rozumiem trzymacie choinke na zewnątrz? A próbowaliście przenieść ją do domu? Co kupujecie (tzn. jaki gatunek)?
        • arwena_11 Re: Choinka w doniczce 06.12.17, 15:56
          Tak, jak nie mieliśmy działki - była w mieszkaniu i była podlewana. Dopiero ją wystawialiśmy na balkon po rozebraniu.
    • aerra Re: Choinka w doniczce 06.12.17, 15:58
      Choinki w doniczkach masz w dwóch wersjach - ukorzenione (droższe), ale spora szansa, że się przyjmie i zwyczajnie wyciachane łopatą z gleby i wrzucone do donicy - są tańsze, ale bardzo marne szanse, że się przyjmą po posadzeniu, bo mają zmasakrowane korzenie. Ot i tyle.
    • ga-ti Re: Choinka w doniczce 06.12.17, 15:59
      Kiedyś słyszałam, że trzeba kupić w stacjonarnym sklepie ogrodniczym, takim całorocznym, sprawdzonym, nie na straganie zorganizowanym z okazji świąt, którego właścicieli nie znajdziesz. Ci ze sklepów nie będą sobie psuć reputacji choinką bez korzeni. Tym sezonowym zależy na kasie.
      Powodzenia!
    • butch_cassidy Re: Choinka w doniczce 06.12.17, 16:01
      U mnie się przyjęła.
    • dziennik-niecodziennik Re: Choinka w doniczce 06.12.17, 16:34
      Zalezy czy bedzie miala korzenie czy nie. Jak bedzie miala to sie przyjmie.
    • maadzik3 Re: Choinka w doniczce 06.12.17, 16:45
      Pod warunkiem że nie będziesz jej długo trzymała w mieszkaniu są szanse. najważniejsze żeby taka doniczkowa przed kupnem stała na zewnątrz (nie w ogrzewanym markecie), a na święta na 2-3 dni do środka i potem na balkon. Jak najkrócej w pomieszczeniu, żeby jej nie wyrwać ze "snu zimowego". Wtedy ma większe szanse. Alternatywnie jeżeli "ożyje" trzeba już do wiosny trzymać w cieple, ale wtedy jej szanse spadają
      • konstancja16 Re: Choinka w doniczce 06.12.17, 16:49
        wiekszosc tych, ktore przesadzalam (a bylo ich z 10) przyjela sie. uschly ze dwie chyba, ale wszystkie byly sadzone bez przestrzegania zadnych zasad, jak byl czas i natchnienie.
        • stephanie.plum Re: Choinka w doniczce 06.12.17, 17:40
          to znaczy, że masz "zielony palec"!
    • paloma_blauwinder Re: Choinka w doniczce 06.12.17, 16:50
      Z ostatnich kilku lat większość się przyjęła. Zawsze planujemy jakąś wyciąć, ale jeszcze jedziemy w Wigilię po ostatnie zakupy i żal nie przygarnąć przecenionych marketowych choinek w doniczkach za 9,90. Zdecydowanie bardziej lubię dosadzać niż wycinać.
    • stolikowa Re: Choinka w doniczce 06.12.17, 16:53
      na pięć sztuk przyjęła nam się tylko jedna, ale co roku mamy nadzieję, że każda następna wyrośnie na piękne drzewko. Zauważyliśmy, ze im mniejsze drzewko tym większe szanse...
    • katriel Re: Choinka w doniczce 06.12.17, 17:16
      Nam się przyjęła, i to taka ze zmasakrowanymi korzeniami.
      Kluczowe chyba było to co pisze Maadzik: wystawić z powrotem do zimnego, zanim soki ruszą.
    • stephanie.plum Re: Choinka w doniczce 06.12.17, 17:38
      przyjmie się, jeśli kupisz malutką, tak zwaną siewkę.
      zasiana w doniczce, a nie wyrwana z gruntu i wtłoczona do niej po obcięciu korzeni.

i jeśli będziesz ją obficie podlewać po zasadzeniu, zwłaszcza w okresie tzw. "suszy fizjologicznej", na przedwiośniu.
    • majenkir Re: Choinka w doniczce 06.12.17, 18:00
      Inna opcja to kupic norfolk pine w doniczce i ubierac na swieta smile

https://www.ces.ncsu.edu/wp-content/uploads/2006/10/1321f1a.jpg
    • kanna Re: Choinka w doniczce 06.12.17, 18:49
      Mam 3 przyjęte, zero nieprzyjętych.
      Trzyma się ją w domu max 7 dni, potem do garażu.
      Z tym, że kupowane w centrach ogrodniczych, gdzie są wcześniej dobrze przechowywane.

Jest jeszcze jedna fajna opcja - wynajem. Centrum Ci wypożycza drzewko, jak je zwrócisz po Świętach w całości - dostajesz zwrot 50 % zapłaconej ceny.
    • ykke Re: Choinka w doniczce 06.12.17, 19:16
      Naszą z tarasu wstawilismy juz trzeci rok na święta do domu. Kupiliśmy w ogrodnictwie, zapewniali, że z korzeniem. Trzyma się przyzwoicie, całe lato pilnuję podlewania. Ma ponad 2 metry.
    • koronka2012 Re: Choinka w doniczce 06.12.17, 21:34
      Moja mała choineczka kupiona za 19,99 zł w Tesco wytrzymała ponad 2 lata w donicy, zaraz po świętach wystawiłam ją na taras. Pewnie pożyłaby dłużej gdyby nie szkodniki, bo kolejnej wiosny miała śliczne przyrosty, a potem padła w tydzień. Nie wsadzałam do ziemi, bo nie miałam gdzie.
    • blodin Re: Choinka w doniczce 07.12.17, 08:26
      My próbowaliśmy 2 razy z doniczkową, obydwie sie nie przyjęły.
    • mallard Re: Choinka w doniczce 07.12.17, 08:52
      Nasza choinka (świerk srebrzysty), rośnie obecnie przed domem i ma już 5 - 6 metrów "wzrostu". Kupiliśmy ją w doniczce, w pobliskim ogrodnictwie jak dzieci miały po kilka lat. wink
    • whitediamond Re: Choinka w doniczce 07.12.17, 10:42
      Jedyna ktora sie u mnie przyjela ma 11 lat i jest duzo wieksza od domu wink a wygladala tak marnie. Od tego czasu kupuje w doniczce ale niestety usychaja
      • majenkir Re: Choinka w doniczce 07.12.17, 12:48
        Podobno te w doniczce moga byc wniesione do domu na gora 3 dni...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka