Dodaj do ulubionych

Autorka biografii Gombrowicza

09.12.17, 08:08
Warszawa, 8.12.2017. Klementyna Suchanow, autorka biografii Gombrowicza rzucona na chodnik przez gang Kulsona. Dlaczego? Bo protestowała przeciw łamaniu prawa w Sejmie. Takie czasy, szanowni państwo. Takie czasy. To zdjęcie to symbol. Ludzie powaleni na chodnik i deptani przez milicję.

https://pbs.twimg.com/media/DQkMXJWX4AAwvam.jpg

”PiS nigdy nie wystąpi przeciwko protestującym. Nie będziemy zamykać nikogo tylko za to, że krytykuje rząd. Nigdy nie zgodzę się na to, by tak jak PO wyprowadzać przeciwko demonstrantom policję”
Obserwuj wątek
    • nathasha Re: Autorka biografii Gombrowicza 09.12.17, 08:14
      A ten cytat to sam Jarek czy jego piesek?
      • krejzimama Re: Autorka biografii Gombrowicza 09.12.17, 08:26
        Suczka akurat. Ta odtrącona.
    • krejzimama Wesołych Świąt życzy milicja 09.12.17, 08:27
      https://scontent-frx5-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/24852216_10208259450284416_8825419038484471528_n.jpg?oh=4707b76f546c324b1c7ef07e3776e06b&oe=5AD0288E
      • nathasha Re: Wesołych Świąt życzy milicja 09.12.17, 08:35
        sad nic dziwnego, w Polsce nie ma juz demokracji
        • krejzimama Re: Wesołych Świąt życzy milicja 09.12.17, 08:39
          W Folwarku Zwierzęcym na koncu nie szło odroznic ludzi od swin.
          W Polsce konca roku 2017 milicja ma zasłonięte twarze jak stadionowi bandyci.
          Trudno odróżnić.
          • nathasha Re: Wesołych Świąt życzy milicja 09.12.17, 08:59
            Czy za odmowe wykonania rozkazu takiej pacyfikacji mozna w ogole wyleciec z policji?
            • sumire Re: Wesołych Świąt życzy milicja 09.12.17, 09:04
              Obecnie zapewne tak. Polecam lekturę wpisów Polskiej Policji na Twitterze. Od pewnego czasu bezwstydnie polityczne. Jeśli policja oficjalnie wyraża poglądy, to jest bardzo źle.
              • nathasha Re: Wesołych Świąt życzy milicja 09.12.17, 09:11
                No i tu mam problem: od jakiego momentu mozna od zwyklego czlowieka wymagac politycznego zaangazowania bez wsparcia. Jak mowil Bartoszewski, nycie przyzwoitym sie nie oplaca, od kiedy mozna wymagac tej przyzwoitosci wiedzac ze sie nie oplaca. Za co ci ludzie beda zyc, albo mniej dramatycznie, dlaczego maja obnizac poziom zycia swojego i swoich dzieci. Tak sie zmiekcza sumienia
                • szarsz Re: Wesołych Świąt życzy milicja 09.12.17, 11:34
                  Nie przesadzajmy. Bezrobocie w Polsce jest niskie jak nigdy dotąd. U mnie w mieście za listopad 2.1%.
                  • nathasha Re: Wesołych Świąt życzy milicja 09.12.17, 13:38
                    Ok, ale czy na rownie dobrze platna prace, o takich samych mozliwosciach przechodzenia na emeryture?
                    • lellapolella Re: Wesołych Świąt życzy milicja 09.12.17, 16:08
                      nathasha napisała:

> Ok, ale czy na rownie dobrze platna prace, o takich samych mozliwosciach przech
                      > odzenia na emeryture?

I co jeszcze? To można lać ludzi w imię utrzymania większej i wcześniejszej emerytury, to już nie jest etycznie naganne? Policja w normalnym kraju nie jest po to, by pacyfikować pisarzy itp za to, że mają inne zdanie, nie ma co wymyślać usprawiedliwień. To haniebne.
                      • nathasha Re: Wesołych Świąt życzy milicja 09.12.17, 16:12
                        nie wiem czy wymyslam usprawiedliwienia. moze zdaje sobie sprawe ze mam inny background i wychowanie niz ci ludzie, i dlatego mnie latwiej przychodza pewne gesty niz im. Paszczakowa kiedys tu pisala ze Kasprzak ma bardzo fajne podejscie do ludzi, ktorzy im zlorzecza i policjantow i moze to jest sposob - mowic im: nie musisz tego robic, mozesz odejsc, zrob to teraz bo bedzie tylko gorzej? po prostu staram sie zrozumiec czy mozemy od innych wymagac tego co moze sami - za wieksza kase i wieksze kredyty - bysmy nie zrobili?
                        • lellapolella Re: Wesołych Świąt życzy milicja 09.12.17, 16:21
                          Mierzenie wszystkich swoją miarką to jest kanał, nathasha, ale jeśli już musisz, to zacznij od pytania: czy chciałabym pracować w policji?
                          • afro.ninja Re: Wesołych Świąt życzy milicja 09.12.17, 17:04
                            Co ciekawe, coraz mniej chętnych. Z drugiej strony czego oni się spodziewali, jak młodzi, gotowi do pracy juz dawno stąd spieprzyli, pracowac np. W niemieckiej policji.
                        • lodomeria Re: Wesołych Świąt życzy milicja 10.12.17, 05:07
                          Czyli to wszystko to kwestia kasy? No to tylko patrzeć, jak łapówkarstwo wróci. Nie torturuj mnie podczas przesłuchania, dam ci 500 stówek to sobie do raty kredytu dołożysz biedaczku?
                      • maniaczytania Re: Wesołych Świąt życzy milicja 09.12.17, 16:58
                        Nikt nie spacyfikował pisarza za inne zdanie.
    • sumire Re: Autorka biografii Gombrowicza 09.12.17, 08:50
      Mam ogromną nadzieję, że to pójdzie w świat.
      • tiszantul Re: Autorka biografii Gombrowicza 09.12.17, 21:45
        sumire napisała:

> Mam ogromną nadzieję, że to pójdzie w świat.

Świat naprawdę nie ma nic ciekawszego do roboty niż śledzić Wasze groteskowe manify. Niemcy nie mają nic innego na głowie, Francuzi nie mają większych zmartwień, Chińczycy wykupują abonament na Gazecie, Rosja zatroskana losem polskiej opozycji, Argentyna zamarła w oczekiwaniu... Gdybyś była cokolwiek zorientowana w tematyce, to także zdawałabyś sobie sprawę, że tego rodzaju wydarzenia to codzienność w innych krajach, że bywa o wiele gorzej. Jednak sumire wciąż hołduje dziecięcym złudzeniom, że jest kimś specjalnym i cały świat na nią patrzy.

Poglądy wykształconej ematki: zamachy na Zachodzie z dziesiątkami ofiar śmiertelnych to nic takiego, przewrócenie na ziemię jednej stawiającej opór policji zadymiary wzruszy cały świat. We Francji w zamachach zginęło w ciągu półtora roku jakieś 200 osób i co, poszło w świat? I co świat na to? Bardzo się przejął?
    • maniaczytania Re: Autorka biografii Gombrowicza 09.12.17, 10:04
      Z jej wpisu na FB wynika, że nie za samo protestowanie.
      • sumire Re: Autorka biografii Gombrowicza 09.12.17, 10:07
        Ale co, z nożem szła na miłościwie nam panujących, że policja musiała ją na glebę rzucić?
        • maniaczytania Re: Autorka biografii Gombrowicza 09.12.17, 10:41
          Nie. Przeczytaj wpis, będziesz wiedziała za co.
          • sumire Re: Autorka biografii Gombrowicza 09.12.17, 10:52
            Przeczytałam. Nadal uważam, że zachowanie policjantów jest niewspółmierne do przewinienia. Zwykła demonstracja siły, poczuły się chłopaki mocne. Podoba ci się to?
            • maniaczytania Re: Autorka biografii Gombrowicza 09.12.17, 11:07
              a Tobie się podoba coś, co można nazwać 'czynną napaścią na funkcjonariusza na służbie'? Ona się tym chwali, nie żali. I śnią jej się mołotowy zamiast jajek - podoba Ci się to?
              • krejzimama Re: Autorka biografii Gombrowicza 09.12.17, 11:10
                Tak
                • 1elka26 Re: Autorka biografii Gombrowicza 09.12.17, 11:17
                  Tak właśnie postepują "obrońcy demokracji" uważają, że mają prawo łamać prawo. Mam nadzieję, że zostanie stosownie ukarana, tak jak powinno byc w demokratycznym państwie.
                  • livia.kalina Re: Autorka biografii Gombrowicza 09.12.17, 11:28
                    O to się możesz nie martwić. Zrobią pokazowy marionetkowy proces, w którym ją zlinczują. Oczywiście w przeciwieństwie do prawych i sprawiedliwych rodzin, które na tzw marszu niepodległości niosły banery o białej Europie i do kamer TVPIS wypowiadały się, że patriotyzm to "odsunięcie żydostwa od władzy". A na koniec skopały, pobiły, opluły i obrzucały "ku...mi" kobiety trzymające baner "Stop faszyzm".
              • sumire Re: Autorka biografii Gombrowicza 09.12.17, 11:26
                Powiem ci coś, mania. Jak patrzę na to, co twój ukochany PiSS (taak, tak, wiemy, nie głosowałaś na nich...) wyrabia z tym krajem, to nie dziwię się dziewczynie wcale. Jestem zdecydowanie bardziej po jej stronie niż po stronie gierojów z policji, ich szefa Błaszczaka i jego szefa, jak mu tam, z kotem.
                Mało tego.
                Jestem pewna, że te butelki w końcu polecą.

Czy równie gorliwie będziesz bronić pana strażnika sejmowego, który wczoraj siłą wyprowadził z budynku dwie dziewczyny tylko dlatego, że miały ze sobą polską flagę i koszulki z napisem "konstytucja"? Flagę im odebrał, nawiasem mówiąc. Czy zrobiły coś, czego nie wolno? Nie. A jednak.
                • maniaczytania Re: Autorka biografii Gombrowicza 09.12.17, 11:40
                  To ja też coś Ci powiem. Nigdzie w żadnym wątku nie napisałam, która i czy w ogóle któraś partia jest moją ukochaną, to po pierwsze. Unikam wątków politycznych, nie lubię ich, bo nie mają większego sensu - zwłaszcza tutaj, gdzie agresja aż kipi, żadne racjonalne argumenty nie docierają albo docierają rzadko, brakuje chłodnego spojrzenia na sytuacje, wiele rzeczy 'łapie' się bez sprawdzenia, czy są prawdziwe.
                  Moje wypowiedzi najczęściej to suche informacje, jak i w tym wątku, bez oceny. Nikogo w tym wątku nie bronię, nie wiem więc, dlaczego miałabym odpowiadać na Twoje ostatnie pytanie. Ale będę miła - odpowiem. Jeśli dziewczyny nie zrobiły niczego zabronionego, to tak, pan strażnik był zdecydowanie nadgorliwy. Ale to inna sytuacja niż opisana w startowym poście. I jak te butelki, których jesteś pewna, polecą, to też będziesz po stronie tych rzucających?
                  • sumire Re: Autorka biografii Gombrowicza 09.12.17, 11:47
                    Tak. Nie popieram przemocy, ale będę. Możesz na mnie donieść.
                    • fornitta69 Re: Autorka biografii Gombrowicza 09.12.17, 12:02
                      Ja bede po ich stronie. A kto wie, moze nawet bede z nimi rzucac... przekaz to swoim pracodawcom, pewnie sie uciesza do czego doprowadzili ludzi.
                      • biceps_of_steel Re: Autorka biografii Gombrowicza 09.12.17, 12:58
                        Jak bedziesz rzucac, to ja moge stac z kalachem, broniac legalnie wybranego rzadu.
                        Jesli komus sie zachce rewolucji i zamachu stanu, ja bede gotowy go nawet zabic. Smierc rewolucji, smierc wrogom ojczyzny. Legalnie wybrany rzad ma mandat, na ktory zamach nikomu nie powinien ujsc na sucho.
                        • krejzimama Re: Autorka biografii Gombrowicza 09.12.17, 13:04
                          Zapomnaiłeś o lekach w południe.
                        • sumire Re: Autorka biografii Gombrowicza 09.12.17, 13:05
                          Ma, dopóki działa w obrębie tego mandatu. Jeśli go nadużywa, to już inna sprawa. Mam ci przypomnieć, czyje rządy w historii były wybierane legalnie, czy sam sobie poszukasz, józiu?

Nawiasem mówiąc, zamach stanu właśnie się dokonał.
                        • fornitta69 Re: Autorka biografii Gombrowicza 09.12.17, 13:07
                          A tego kalacha to ci macierewicz da? To chyba sie na procy skonczy big_grin Takie pisiorki jak ty, to sa wyszczekane tylko w necie, jakbysmy sie twarza w twarz spotkali to bys lal po nogach ze strachu, gdybym glos podniosla i tupnela smile
                          • biceps_of_steel Re: Autorka biografii Gombrowicza 09.12.17, 13:12
                            Mam juz pierwsze proby w poslugiwaniu sie bronia (nie bylem w wojsku, ale chce nauczyc sie strzelac) i jakby kiedys ktos chcial obalic legalnie wybrany rzad, to bylbym gotowy strzelac do rebeliantow. Ojczyzna jest rzecza swieta.
                            Jesli kiedys nie uda sie zatrzymac fali nielegalnych imigrantow i sytuacja stanie sie tragiczna, to tez jestem gotowy granic UE bronic zbrojnie.
                            • nathasha Re: Autorka biografii Gombrowicza 09.12.17, 13:20
                              Ue nie potrzebuje twojej obrony. Zwlaszcza ze nie jest swieta bo to nie ojczyzna. A skoro dla ciebie ojczyzna to rzecz swieta jak mozesz popierac rzad ktory ja niszczy?
                              • biceps_of_steel Re: Autorka biografii Gombrowicza 09.12.17, 13:28
                                W ramach european nations brotherhood bylbym gotowy bronic lacinskiej Europy skuteczniej niz Frontex.
                                Pisalem juz, powtorze sie. Jesli nikt nie poskromi nielegalnych imigrantow, to Europa bedzie zmuszona zmienic prawo i wprowadzic specyficzny stan wyjatkowy, by do nielegalsow puszczac nawet torpedy.
                                • nathasha Re: Autorka biografii Gombrowicza 09.12.17, 13:33
                                  Lacinska Europa obejmowala egipt, syrie, kartagine ale teerenow obecnej Polski juz nie big_grin
                                  Jozek, marzy ci sie mur w Berlinie? suspicious
                                  • biceps_of_steel Re: Autorka biografii Gombrowicza 09.12.17, 13:41
                                    Marzy mi sie narodowe przebudzenie w Europie. Licze, ze w ciagu 5-10 lat to nastapi i Europa skieruje sie wyraznie na prawo.
                                    • cosmetic.wipes Re: Autorka biografii Gombrowicza 09.12.17, 14:08
                                      Wszyscy, którym marzyła się "wielka Europa wstanięta z kolan" skończyli nieciekawie 😁
                                    • nathasha Re: Autorka biografii Gombrowicza 09.12.17, 14:12
                                      Hitlerowskie prawo. No ale miec premiera ktory bedzie musial nosic opaske z gwiazda Dawida to troche slabe, co Jozek? big_grin
                            • fornitta69 Re: Autorka biografii Gombrowicza 09.12.17, 13:23
                              biceps_of_steel napisał:

> Mam juz pierwsze proby w poslugiwaniu sie bronia (nie bylem w wojsku, ale chce
                              > nauczyc sie strzelac)
                              Niech zgadne: strzelnica w wesolym miasteczku? Tylko se stopy nie odstrzel bochaterze wink
                              • biceps_of_steel Re: Autorka biografii Gombrowicza 09.12.17, 13:25
                                Nie, strzelnica prawdziwa: strzelanie z ostrej.
                            • sumire Re: Autorka biografii Gombrowicza 09.12.17, 15:15
                              biceps_of_steel napisał:

> Mam juz pierwsze proby w poslugiwaniu sie bronia (nie bylem w wojsku, ale chce
                              > nauczyc sie strzelac)

No widzisz, bicek, a ja umiem strzelać.
                            • gaga-sie Re: Autorka biografii Gombrowicza 09.12.17, 17:02
                              A jak siły polityczne się przetasują, to tez będziesz gotów bronić piersią Ojczyzny i rządu? Czy to już będą świnie przy korycie?
                        • cosmetic.wipes Re: Autorka biografii Gombrowicza 09.12.17, 14:06
                          Ty józuś już postulowaleś żeby wladzunia rękami policji podłączala ludzi do prądu. Czego ci z resztą serdecznie życzę.
                          • biceps_of_steel Re: Autorka biografii Gombrowicza 09.12.17, 14:13
                            Tak wiem, dla Ciebie Mosakowski to zaradny przesiebiorca i sol w oku dla zawistnych nieudacznikow.
                            • cosmetic.wipes Re: Autorka biografii Gombrowicza 09.12.17, 14:26
                              Ależ cię boli, że nigdy w życiu nie dorobisz się nawet
                              garazu, zawistny nieudaczniku 😁
                        • iskierka3 Re: Autorka biografii Gombrowicza 09.12.17, 16:26
                          Ty bidoku to uciekniesz ze swoim kalachem jak tylko najdrobniejsza z dziewczyn siegnie po chusteczkewink
                      • maniaczytania Re: Autorka biografii Gombrowicza 09.12.17, 15:19
                        fornitta69 napisała:

> Ja bede po ich stronie. A kto wie, moze nawet bede z nimi rzucac... przekaz to swoim pracodawcom, pewnie sie uciesza do czego doprowadzili ludzi.

To do mnie? Coś Ci się chyba pomyliło.

I jeszcze jedno - nie uznaję czegoś takiego, jak 'prowokacja', 'doprowadzenie ludzi do agresji' - nie ma żadnej wyrozumiałości ani wytłumaczenia dla stosowania agresji, to jest analogiczne do tego, że nie da się sprowokować gwałtu.
                        • sumire Re: Autorka biografii Gombrowicza 09.12.17, 19:31
                          No właśnie. Nie ma wytłumaczenia dla stosowania agresji. Powiedz to Błaszczakowej policji, nie nam.
                          • maniaczytania Re: Autorka biografii Gombrowicza 09.12.17, 20:28
                            policja zastosowała agresję? Czy standardowe procedury wobec osób powodujących zagrożenie po pierwsze, a po drugie napadające na policjantów?
                            • nathasha Re: Autorka biografii Gombrowicza 09.12.17, 20:30
                              Standardowe procedury to rzucanie ludzi "uzbrojonych" w jajka na glebe? Moze w swiecie kulsona
                              • maniaczytania Re: Autorka biografii Gombrowicza 09.12.17, 21:20
                                może przeczytaj, co zrobiła, bo się wcale tego nie wypiera, tylko tym chwali
                                • nathasha Re: Autorka biografii Gombrowicza 09.12.17, 21:38
                                  Uzyla ostrej broni, niebezpiecznego narzedzia? Moze niech nowogrodzka przefaksuje ci procedury postepowania z manifestantami. Ps. Popatrz, a tych rasistow z marszu niepodleglosci jakos nie umieli zatrzymac, dziwy panie
                                  • maniaczytania Re: Autorka biografii Gombrowicza 09.12.17, 22:19
                                    Nathashko, ona bezpośrednio atakowała policjantów, bo tym była ta jej zabawa 'w pałki '.
                                    • nathasha Re: Autorka biografii Gombrowicza 09.12.17, 22:23
                                      I dlatego trzeba bylo kobiete bez broni rzucic na ziemie? Powtarzam, poprosze o odpowiednie procedury.
                                      • maniaczytania Re: Autorka biografii Gombrowicza 09.12.17, 22:36
                                        Gdyby na ich wezwanie stała spokojnie i pozwoliła się wylegitymować, nie wylądowałaby na ziemi.
                              • biceps_of_steel Re: Autorka biografii Gombrowicza 09.12.17, 22:03
                                W USA jakby ktos rzucil jajkiem w rzadowe auto, to najpierw by go rozstrzelano, a dopiero by potem sprawdzano, czy to bylo jajko czy granat.
                                • paszczakowna1 Re: Autorka biografii Gombrowicza 10.12.17, 01:31
                                  Józuś, życie to nie filmy sensacyjne. Niedawno ktoś rzucił w prezydenta USA nie jajkiem, a butem, i nic mu sie z tego powodu nie stało. Tu masz filmik z jajkiem rzucanym na królową angielską (nie samochód, a osobę) - coś nie widzę, by policja rzucała o glebę i skuwała 'zamachowczynię': www.youtube.com/watch?v=jeWmtuedwIA

Jednym słowem - przestań pleść głupoty.

A zanim jeszcze raz napiszesz o 'UBywatelach', wymień mi, chłopcze, kogokolwiek z ORP powiązanego z PRL-owskim aparetem bezpieczeństwa. Nie ma, Józuś? Ze starszego pokolenia byli opozycjoniści? Ojej, znowu się dałeś nabrać?
                                  • biceps_of_steel Re: Autorka biografii Gombrowicza 10.12.17, 09:21
                                    Jerzy Jachowicz uwaza, ze malo prawdopodobne jest zeby agencja ochrony Farmazon powstala bez powiazan z SB.
                    • super_hetero_dyna Re: Autorka biografii Gombrowicza 10.12.17, 14:18
                      sumire napisała:

> Tak. Nie popieram przemocy, ale będę. Możesz na mnie donieść.

Ja też nie popieram przemocy, ale będę bił brawo, kiedy władza będzie do takich bandytów strzelać ostrą amunicją.
                  • antyideal Re: Autorka biografii Gombrowicza 09.12.17, 12:44
                    maniaczytania napisała:
                    > To ja też coś Ci powiem. Nigdzie w żadnym wątku nie napisałam, która i czy w og
                    > óle któraś partia jest moją ukochaną, to po pierwsze. Unikam wątków politycznyc
                    > h, nie lubię ich, bo nie mają większego sensu

Jasnewink Ty tylko kontrujesz wszelkie krytyczne uwagi nt.pisowskiej reformy edukacji, wpadasz, by pozachwycac się ofertą kulturalną pisowskiej tv i organizowanym przez nią festiwalem w Opolu, podsunąć artykuł o tlumach Polaków( w liczbie 5ciu)wracających z emigracji do nowej, wspaniałej rzeczywistosci pod rządami pis, czy wytłumaczyć nam maluczkim co tak naprawdę miała na myśli Szydlo w Auschwitz, itd.smilesmile
                    • maniaczytania Re: Autorka biografii Gombrowicza 09.12.17, 15:23
                      Znasz różnicę między kontrowaniem dla kontrowania, a podawaniem danych źródłowych? Jeśli nie, to wróć do tych wątków i przeczytaj raz jeszcze, może zrozumiesz.
                      Widzę, że kwerendę przeprowadziłaś, tylko niedokładną, a do tego niepotrzebnie nacechowaną Twoją oceną i Twoimi przypuszczeniami.
                      • antyideal Re: Autorka biografii Gombrowicza 09.12.17, 15:52
                        Podałam kilka przykładów z pamięci, jeszcze nie jest z nią tak źle, żebym zapominala co czytałam w ciągu ostatnich m-cy, już nie mówiąc o tym, że spotykalysmy się często na tych wątkach.
                        Gdybym pogrzebała w wyszukiwarce zapewne dowodów na Twoją "bezstronność"i brak zaangażowania politycznego było znacznie więcej. Tak przypadkowo oczywiście interesuje Cię tylko prostowanie rzekomych nieścisłości uderzajacych w pis, w innym kierunku jakoś nigdy się nie zbłąkasz i nie poświęcisz cennego czasu na żarliwe posty w obronie prawdy, heh.
                        • maniaczytania Re: Autorka biografii Gombrowicza 09.12.17, 16:56
                          Piszę w tematachografów, które mnie interesują, to cała tajemnica tego, w jakich wątkach się wypowiadam.
                      • araceli Re: Autorka biografii Gombrowicza 10.12.17, 10:06
                        maniaczytania napisała:
                        > Znasz różnicę między kontrowaniem dla kontrowania, a podawaniem danych
                        > źródłowych?

A to ty kiedykolwiek jakieś DANE podałaś? big_grin Bo "a w szkole mojej córki w Nibylandii to jest raj' to żadne DANE big_grin

> to wróć do tych wątków i przeczytaj raz jeszcze, może zrozumiesz

Zdarta płyta Manii. Oczywiście nikt oprócz Ciebie nie potrafi czytać i nie rozumie.
                  • araceli Re: Autorka biografii Gombrowicza 09.12.17, 13:07
                    maniaczytania napisała:
                    > To ja też coś Ci powiem. Nigdzie w żadnym wątku nie napisałam, która i czy w og
                    > óle któraś partia jest moją ukochaną,

Nie musiałaś - widać kogo bronisz zacięcie własną piersią.

> Unikam wątków politycznych

Błahahahahahaha big_grin Wątki o tym co wyprawia Twoja ukochana władzunia (łącznie z tym) to SĄ wątki polityczne.

> racjonalne argumenty

Racjonalne czyli broniące władzuni? big_grin
              • cosmetic.wipes Re: Autorka biografii Gombrowicza 09.12.17, 11:47
                maniaczytania napisała:

> I śnią jej się mołotowy zamiast jajek -
                > podoba Ci się to?
                >

Za śnienie będziecie zamykać?
                • maniaczytania Re: Autorka biografii Gombrowicza 09.12.17, 14:43
                  co Ty masz z tą liczbą mnogą? Pozostałości po komunie?
                  Nie jestem w liczbie mnogiej i nie mam żadnych uprawnień do zamykania kogokolwiek - lepiej?
                  • sumire Re: Autorka biografii Gombrowicza 09.12.17, 15:13
                    Lepiej odpowiedz mi na moją odpowiedź na twoje pytanie.
                    • maniaczytania Re: Autorka biografii Gombrowicza 09.12.17, 15:20
                      Na które? Bo wydaje mi się, że już wyżej odpowiedziałam.
                  • cosmetic.wipes Re: Autorka biografii Gombrowicza 09.12.17, 15:35
                    maniaczytania napisała:

> co Ty masz z tą liczbą mnogą?

Reprezentujesz suwerena i jego umiłowaną władze, wiec pisząc do ciebie zwracam się do wszystkich niepelnosprytnych.

> Pozostałości po komunie?

Nie masz pozostałości, tylko marzysz o jej powrocie 😁
                    • maniaczytania Re: Autorka biografii Gombrowicza 09.12.17, 15:41
                      reprezentuję wyłącznie siebie, ewentualnie swoją rodzinę. I nikogo więcej.
                      Suwerenem jestem takim samym, jak i Ty. Nie wiesz, czy władzę miłuję, czy nie. W liczbie mnogiej to się towarzysze do siebie zwracali, więc dlatego pytam - bo to chyba Ty marzysz o tym powrocie, skoro nawet nie wypleniłaś z siebie poprzednich zwyczajów.

> Nie masz pozostałości, tylko marzysz o jej powrocie 😁

Bo Ty tak napisałaś? big_grin big_grin big_grin
                      • nathasha Re: Autorka biografii Gombrowicza 09.12.17, 16:22
                        nie maniu bo kazdym swoim postem to udowadniasz. jestes jak osoba ktora twierdzi ze mieszka pod wieza eiffla ale nigdy nie mowila ze mieszka w paryzu, wybacz, moze na pudelku to przechodzi, tu nie bardzo.
                      • cosmetic.wipes Re: Autorka biografii Gombrowicza 09.12.17, 16:26
                        maniaczytania napisała:

> reprezentuję wyłącznie siebie, ewentualnie swoją rodzinę.

Rodzinę pisiąt 😁

> W liczbie mnogiej to się towarzysze do siebie zwracali,

Ja nie pamiętam , ale ty wyraźnie tesknisz big_grin
        • tiszantul Re: Autorka biografii Gombrowicza 09.12.17, 21:47
          sumire napisała:

> Ale co, z nożem szła na miłościwie nam panujących, że policja musiała ją na gle
          > bę rzucić?

sumire jak widać nie ma pojęcia, co się wydarzyło, a jak zwykle najbardziej rozemocjonowana. Serio taki profil mentalny ma spopularyzować opozycję w społeczeństwie?
    • krejzimama Postępująca kulsonizacja 09.12.17, 11:15
      Filmujący zatrzymany.
      Powód? Na auto TVN upadł power bank filmującego. Nie uszkodził samochodu, TVN nie zgłaszał problemu.
      A skoro nie ma problemu, nadgorliwy aspirant sztabowy Jacek Wach. sprawdza czy dowód osobisty filmującego jest fałszywy...
    • krejzimama Kolankiem dopychamy 09.12.17, 11:17

https://pbs.twimg.com/media/DQmM1soWAAAHrPV.jpg
    • 1elka26 Re: Autorka biografii Gombrowicza 09.12.17, 11:21
      krejzimama napisał:

>
      >
      > ”PiS nigdy nie wystąpi przeciwko protestującym. Nie będziemy zamykać nikogo tyl
      > ko za to, że krytykuje rząd. Nigdy nie zgodzę się na to, by tak jak PO wyprowad
      > zać przeciwko demonstrantom policję”

I dlatego policja ma biernie przyglądać się jak demonstranci łamią prawo? Brednie jakie wypisujesz są po prostu żenujące. Szczyt hipokryzji.
      >
      >
      • krejzimama Re: Autorka biografii Gombrowicza 09.12.17, 11:25
        Ale to powiedziała Pani Beata Szydło.
        • 1elka26 Re: Autorka biografii Gombrowicza 09.12.17, 11:44
          Aha, wnioskujesz więc tym samym.że premier polskiego rządu dała pozwolenie demonstrantom na łamanie prawa?
          Zgłoście sobie nawet caloroczną demonstrację i demonstrujcie do upadu, ale zgodnie z prawem.
          w jakim to kraju wolno bezkarnie obrzucać samochody? bezkarnie urządzać samowolne pochody po ulicach?
          Ocknijcie się w końcu. żałośni "obrońcy demokracji".
          A tak z ciekawości. Od kiedy to autorka biografii Gombrowicza stoi ponad prawem?
          • sumire Re: Autorka biografii Gombrowicza 09.12.17, 11:56
            W jakim kraju można bezkarnie urządzać samowolne pochody?
            Powiem ci w jakim, żenujące trolliszcze na usługach partii. Proszę bardzo:
            "Każdemu zapewnia się wolność organizowania pokojowych zgromadzeń i uczestniczenia w nich."
            W tym kraju.
            • 1elka26 Re: Autorka biografii Gombrowicza 09.12.17, 12:22
              Może przeczytaj sobie, oświecona Europejko, ustawę o zgromadzeniach, a potem komentuj.
              Może wtedy wyjaśnisz gdzie jest zgoda na maszerowanie środkiem jezdni, a tym samym stwarzanie zagrożenia w ruchu drogowym i to, że policja nie prawa reagowania na takie zachowanie.
              Aha i gdzie jest zgoda na bezkarne obrzucanie samochodów.
          • krejzimama Re: Autorka biografii Gombrowicza 09.12.17, 11:58
            Ale po co ty do mnie cokolwiek piszesz ruski bocie/trollu czy kim tam jesteś?
            • livia.kalina Re: Autorka biografii Gombrowicza 09.12.17, 12:12
              bo ma płacone od posta
    • purchawkapuknieta Re: Autorka biografii Gombrowicza 09.12.17, 11:53
      Bidulka, nawet Tryzub się od niej odciął.

twitter.com/KOW_z_KOD/status/939433490151600128
      • sumire Re: Autorka biografii Gombrowicza 09.12.17, 11:57
        Oho, przyleciała druga zmiana na pomoc, bo jeden troll nie daje rady.
        • krejzimama Re: Autorka biografii Gombrowicza 09.12.17, 11:59
          Sciągneli posiłki. W sumie to nie wiem po co. To forum jest dla nich nie do zdobycia.
        • purchawkapuknieta Re: Autorka biografii Gombrowicza 09.12.17, 12:00
          big_grin

twitter.com/DanielWachowiak/status/939264334714294272
      • 1elka26 Re: Autorka biografii Gombrowicza 09.12.17, 12:11
        Tyn razem trzeba p. Kasprzaka pochwalić. Ale pomimo to, to właśnie na niego spada odpowiedzialność za coraz większą agresję tzw."obrońców demokracji".
        • purchawkapuknieta Re: Autorka biografii Gombrowicza 09.12.17, 12:14
          A to widziałaś? To chyba Paszczakówna big_grin

videos2.sendvid.com/71/f7/9g4xn4cw.mp4
          • 1elka26 Re: Autorka biografii Gombrowicza 09.12.17, 12:24
            To nie ona - ale to jest świetny przykład tego do jakiego stanu umysłu może doprowadzić nienawiść.
            • purchawkapuknieta Re: Autorka biografii Gombrowicza 09.12.17, 12:29
              To jest sekta, wylęgarnia Cybów.
              • 1elka26 Re: Autorka biografii Gombrowicza 09.12.17, 12:44
                Niestety, ale jest to coraz bardziej realna perspektywa. Zwłaszcza, że stają się grupą ludzi pozostających na coraz większym marginesie. Teraz będą coraz bardziej miotać się, a społeczeństwo będzie patrzeć na ich wezwania do demonstrowania z coraz większym dystansem. A to rodzi agresję.
                Całe szczęście, że rząd zachowuje się tak jak rząd każdego demokratycznego państwa i nie reaguje na prowokacje.
                • sumire Re: Autorka biografii Gombrowicza 09.12.17, 13:07
                  Tak nie reaguje, że aż cały Sejm obwarował.

"Teraz będą coraz bardziej miotać się" - weź tam powiedz komuś, żeby ci zmienili oprogramowanie, bo to twoje używa składni zdecydowanie niepopularnej w Polsce.
                • nathasha Re: Autorka biografii Gombrowicza 09.12.17, 13:19
                  Marginesie? 60% Polakow nie chce reformy sądownictwa a la pis, to jest margines?
                  • ludborka Re: Autorka biografii Gombrowicza 09.12.17, 15:11
                    Jak dobrze policzysz to mieści się w granicach błędu statystycznego 😂
      • maniaczytania Re: Autorka biografii Gombrowicza 09.12.17, 15:44
        z tego, co kojarzę, to od samego początku Obywatele RP apelują o protestowanie bez agresji, co się im chwali. A że zawsze znajdą się ludzie, którzy takich apeli nie uszanują, to niestety się zdarza, ale też wpływa wtedy na odbiór pozostałych osób uczestniczących.
        • nathasha Re: Autorka biografii Gombrowicza 09.12.17, 15:48
          o ile kojarze to pis mowi o poszanowaniu innych pogladow, ale ze wiekszosc ich poslow tych apeli nie szanuje to coz, wplywa na odbior calosci. better?
          • maniaczytania Re: Autorka biografii Gombrowicza 09.12.17, 15:51
            ależ to prawda. I trzeba się z tym pogodzić albo próbować się nauczyć nie generalizować, co jest bardzo trudne.
            • nathasha Re: Autorka biografii Gombrowicza 09.12.17, 15:52
              ojej, nauczyc nie generalizowac, co robisz wiec w tym watku, idz sie uczyc
              • maniaczytania Re: Autorka biografii Gombrowicza 09.12.17, 16:54
                A czy ja gdzieś generalizuję?
                • nathasha Re: Autorka biografii Gombrowicza 09.12.17, 17:01
                  w licznych watkach o edukacji? rozumiem ze kultura i edukacja to twoj front, bez wzgledu na okolicznosci? big_grin
                  • maniaczytania Re: Autorka biografii Gombrowicza 09.12.17, 17:15
                    Gdzie w tamtych wątkach generalizowałam? W przeciwieństwie do Ciebie ja na żadnym froncie nie walczę.
                    • nathasha Re: Autorka biografii Gombrowicza 09.12.17, 19:50
                      Walczys na froncie pisu, pamietam rozpaczliwe proby usprawiedliwiania wencla
                      • maniaczytania Re: Autorka biografii Gombrowicza 09.12.17, 20:24
                        ja go usprawiedliwiałam? Przecież go nie znam, nie znam żadnego jego utworu. Cytowałam tylko wypowiedź dziennikarki Gazety Wyborczej, która stanęła w jego obronie. Co więcej, pisałam, że jeśli trafi do lektur któryś z tych jego wierszy, nazwijmy to, dziwnych, to z pełną premedytacją pozwolę synowi samemu zdecydować, czy chce czytać, czy nie, zwłaszcza, że będzie już w liceum (a więc być może pełnoletni wink ).
                        • nathasha Re: Autorka biografii Gombrowicza 09.12.17, 20:31
                          Hahahahahaha. Czytasz siebie?
                          • maniaczytania Re: Autorka biografii Gombrowicza 09.12.17, 21:16
                            wróć do tamtego wątku i sprawdź.
                            • nathasha Re: Autorka biografii Gombrowicza 09.12.17, 21:39
                              Ja doskonale pamietam tamten watek i twoje rozpaczliwe proby bronienia tworczosci wencla.
                              • maniaczytania Re: Autorka biografii Gombrowicza 09.12.17, 22:20
                                Zdaje Ci się, że pamiętasz, może zacznij brać Bilobil
                                • nathasha Re: Autorka biografii Gombrowicza 09.12.17, 22:25
                                  Zaloze sie ze juz jego tworczosc znasz na pamiec i dzieci obkute na blache. W koncu laureat licznych nagrod, nie manka? suspicious
                                  • maniaczytania Re: Autorka biografii Gombrowicza 09.12.17, 22:33
                                    Nathashko, czy Ty na pewno aby umiesz czytać? Masz wyżej.
                                    • nathasha Re: Autorka biografii Gombrowicza 10.12.17, 09:03
                                      Och wiesz w twoim przypadku zawsze trzeba brac poprawke na te huczne deklaracje w stylu nigdy nie bede dziecku kazala sie uczyc czy nigdy na pis nie glosowalam
    • lodomeria Re: Autorka biografii Gombrowicza 09.12.17, 15:51
      No i znów, ton dyskusji nadają trole, Wy się na rozmowach z nimi wypstykujecie emocjonalnie i jeszcze któraś się cieszy, że to forum nie do zdobycia...

To forum, to co najwyżej poligon ćwiczebny jest.
      • nathasha Re: Autorka biografii Gombrowicza 09.12.17, 15:53
        pewnie tak sad moze tak latwiej. bo pewnie na razie laczy nas glownie niechec do PiS, ale czy wspolna wizja Polski?
      • krejzimama Re: Autorka biografii Gombrowicza 09.12.17, 16:41
        Znudziło mi się apelować by im nie odpowiadać.
      • tiszantul Re: Autorka biografii Gombrowicza 09.12.17, 23:25
        lodomeria napisała:

> No i znów, ton dyskusji nadają trole, Wy się na rozmowach z nimi wypstykujecie
        > emocjonalnie i jeszcze któraś się cieszy, że to forum nie do zdobycia...
        >
        > To forum, to co najwyżej poligon ćwiczebny jest.

Ach te teorie spiskowe. Co będzie w drugiej kadencji, jeśli Wam głowa po dwóch latach nie wytrzymuje.
    • mdro Re: Autorka biografii Gombrowicza 09.12.17, 16:58
      Ja tylko chciałam przypomnieć, że niejaki Kamiński rzucał jajkami nie w samochody, ale w ludzi. Można się więc spodziewać, że droga do zostania ministrem od służb specjalnych stoi przed rzucającymi otworem big_grin
    • pani07 Re: Autorka biografii Gombrowicza 09.12.17, 19:10
      O rozumiem teraz powód skopania
      dziennikarz Polsatu
      • 1elka26 Re: Autorka biografii Gombrowicza 09.12.17, 21:31
        Mam nadzieję, że policja szybko upora się z zebraniem materiału dowodowego i równie szybko zapadną odpowiednie wyroki.

twitter.com/PolskaPolicja/status/939537736364634112/photo/1?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=http%3A%2F%2Fniezalezna.pl%2F211015-rzucala-jajami-w-prezydenckie-samochody-skandaliczne-wpisy-dziennikarzy-sprzyjajacych-totalnej-opozycji

Nie można w demokratycznym państwie tolerować takiego zachowania i nawoływania wręcz do agresji która może doprowadzić do rozlewu krwi.
        • sumire Re: Autorka biografii Gombrowicza 10.12.17, 10:10
          Bardzo dobrze, że to zalinkowałoś. Komentarze pokazują, co sądzą obywatele.
    • tiszantul Re: Autorka biografii Gombrowicza 09.12.17, 21:31
      > Warszawa, 8.12.2017. Klementyna Suchanow, autorka biografii Gombrowicza rzucona
      > na chodnik przez gang Kulsona. Dlaczego? Bo protestowała przeciw łamaniu prawa
      > w Sejmie. Takie czasy, szanowni państwo. Takie czasy. To zdjęcie to symbol. Lu
      > dzie powaleni na chodnik i deptani przez milicję.

Rzucała nie wiadomo czym w samochody rządowe. W USA zostałaby zastrzelona na miejscu.

Oczywiście ematka jest przekonana, że jeśli ktoś czymś rzuca w samochód rządowy, nie powinien zostać nawet wylegitymowany, bo wylegitymowanie to państwo policyjne. Wyznawczyniom "wartości europejskich" proponuję rzucić czymś w niemiecki samochód rządowy i zobaczyć, jaki będzie efekt. Albo we francuski - tyle że we Francji jest stan wyjątkowy i też mogą zastrzelić na miejscu.
    • tiszantul Re: Autorka biografii Gombrowicza 09.12.17, 21:34
      > Warszawa, 8.12.2017. Klementyna Suchanow, autorka biografii Gombrowicza

heh, elity poruszone. Przecież prawo nie dotyczy "autorek biografii Gombrowicza", one mogą rzucać czym chcą. Co innego Kowalski. Ale sam sobie winien, mógł napisać biografię Gombrowicza. Ale miło popatrzeć, że dalej nic nie kumacie. Społeczeństwo akurat się przejmie "autorką biografii Gombrowicza".
      • nathasha Re: Autorka biografii Gombrowicza 09.12.17, 21:40
        Prawo nie dotyczy rasistow i faszystow dopoki bija odpowiednich ludzi
      • 1elka26 Re: Autorka biografii Gombrowicza 09.12.17, 21:50
        Czegoś takiego, to w historii polskiego parlamentaryzmu jeszcze nie było:

"W sieci pojawiło się również nagranie, na którym widać, jak członkowie Obywateli RP składają posłowi PO Marcinowi Święcickiemu swoisty raport z akcji.

Trzy auta ustrzeliliśmy, ale zwłok jeszcze nie ma

— meldował Święcickiemu działacz Obywateli RP, który żalił się również, że został spisany przez policję za posiadanie jajek."
        wpolityce.pl/polityka/371022-totalna-opozycja-chce-rozlewu-krwi-obywatel-rp-melduje-swiecickiemu-trzy-auta-ustrzelilismy-ale-zwlok-jeszcze-nie-ma-wideo

Mam nadzieję, że tow. poseł Święcicki, jak przystało na prawdziwego "obrońcę demokracji" złożył odpowiednie zawiadomienie na policję.
        To już jest jakaś paranoja.
    • tiszantul Re: Autorka biografii Gombrowicza 09.12.17, 23:07
      https://pbs.twimg.com/media/DQoOvDQX0AEujhK.jpg

I co, ptysie? Dla pani Suchanow grzywna czy jednak uznamy, że "autorek biografii Gombrowicza" prawo nie obowiązuje? Przy czym grzywna jest za rzucanie w dowolny samochód - za samochód rządowy grzywna powinna być stosownie podwyższona.

Czekam na głosy tutejszych opozycjonistek, że za PO można było rzucać czym się chce w samochody, a na Zachodzie jest to do dzisiaj praktykowane.
      • sumire Re: Autorka biografii Gombrowicza 10.12.17, 08:55
        Ptysiu, a zauważyłoś, że dyskusja jest o sposobie zatrzymania, a nie jego sensowności? Poważnie policja musi mniejszą o połowę kobietę dociskać do gleby w takiej sytuacji? Sądzę, że nie. Ty i bicek pewnie sądzicie odwrotnie, bo psychoprawica kocha przemoc.
        • 1elka26 Re: Autorka biografii Gombrowicza 10.12.17, 09:13
          Taak, nie ma to jak manipulacja w wykonaniu psycholewicy. Następuje teraz zmiana priorytetów - od pochwał wspaniałej postawy autorki biografii Gombrowicza - o tym trzeba przecież koniecznie wspomnieć - do zarzutów o przemoc w wykonaniu policji.
          Rozumiem, że powinni grzecznie stanąc przed panią autorką biografii , grzecznie przedstawić się i zapytać. czy to czym rzuciła było na pewno jajkiem, bo jeżeli tak, to zapewne chciała zrobić sobie jajecznicę i może w takim razie trzeba trochę soli przynieść?
          • folsom_prison_blues Re: Autorka biografii Gombrowicza 10.12.17, 12:17
            A człowiek, co rzucił jajkiem w pana Komorowskiego, dostał rok w zawieszeniu...
            • 1elka26 Re: Autorka biografii Gombrowicza 10.12.17, 12:52
              "Obrońcy demokracji" są ponad prawem, oni byli przyzwyczajeni do tego, że to oni mogli stwierdzić co jest przestępstwem a co nie. Dlatego też m.in. winnym może okazać się ten co wykrył łapownictwo, ale już nie osoba która łapówkę przyjęła. Zwłaszcza, że przyjmowała pieniądze z takim wstrętem na twarzy - no po prostu została zmuszona do przyjęcia łapówki.
              • nathasha Re: Autorka biografii Gombrowicza 10.12.17, 13:00
                To zupelnie nie jak pis. Jak to szlo z tym lekarzem: ten pan juz nigdy nikogo nie zabije? I kto ma na rekach krew barbary blidy?
                • folsom_prison_blues Re: Autorka biografii Gombrowicza 10.12.17, 13:24
                  nathasha napisała:

> To zupelnie nie jak pis. Jak to szlo z tym lekarzem: ten pan juz nigdy nikogo n
                  > ie zabije? I kto ma na rekach krew barbary blidy?
                  No właśnie - kto? Była komisja, obradowała kilka lat, możesz podać wyniki jej prac? Na pewno o tym wiesz, prawda?
                  • 1elka26 Re: Autorka biografii Gombrowicza 10.12.17, 13:34
                    Chyba żartujesz. "Obrońcy demokracji" nie będą przecież zajmować takimi drobnostkami jak czytanie dokumentów, a zwłaszcza tych które nie zgodne z ich poglądami.
                    Oni przecież wiedzą kto jest winny - co tam prawo.
                    Ale jak ktoś naprawdę ciekawy to moze zamiast powtarzać brednie zapozna się z dokumentami:
                    orka.sejm.gov.pl/opinie6.nsf/nazwa/Stanowisko_SKBB_projekt_20110613/$file/Stanowisko_SKBB_projekt_20110613.pdf
                  • nathasha Re: Autorka biografii Gombrowicza 11.12.17, 22:11
                    Ma ja zbigniew ziobro i zbigniew ziobro za to i inne rzeczy stanie kiedys przed niezawislym trybunalem stanu. To bedzie piekny dzien
                • folsom_prison_blues Re: Autorka biografii Gombrowicza 10.12.17, 13:28
                  Zresztà, wypowiedź typowa dla osób niemajàcych argumentów - zmieniamy temat i patrzymy, czy dyskutant złapie przynętę. Jak już nic nie można wymyślić, to siè wyciàga Barbarę Blidę ( nazwisko, z dużej litery piszemy)
                  • antyideal Re: Autorka biografii Gombrowicza 10.12.17, 14:34
                    > ( nazwisko, z dużej litery piszemy)

Piszemy "dużą literą", a nie" z dużej litery "(rusycyzm).
                    • folsom_prison_blues Re: Autorka biografii Gombrowicza 10.12.17, 20:25
                      Dziękuję za informację, a jednocześnie kolejny przykład, jak się działa, gdy argumentów brak 😀
                      • sumire Re: Autorka biografii Gombrowicza 10.12.17, 20:47
                        Argumenty argumentami - ktoś, kto kaleczy polszczyznę, nie jest wiarygodnym ani wartościowym adwersarzem.
                        • folsom_prison_blues Re: Autorka biografii Gombrowicza 11.12.17, 22:01
                          No pewnie, zwłaszcza, że i tak nie wiesz, co odpowiedzieć😀
                      • lodomeria Re: Autorka biografii Gombrowicza 10.12.17, 23:01
                        Już co jak co, ale na emamie nikt się nie obraża za poprawianie błędów! Przyjmij do wiadomości, podziękuj pięknie ttemu, kto Cię poprawił i produkuj się dalej. When in Rome...
    • super_hetero_dyna Re: Autorka biografii Gombrowicza 10.12.17, 14:32
      https://pbs.twimg.com/media/DQogrQQX0AAYzVq.png

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka