09.12.17, 22:10
Krotko i zwięźle, bo nie miałam pomysłu na bardziej intrygujący tytułsmile
Jako że widzę tu prawie codziennie wątki żywieniowe i dietowe, może jest szansa na uzyskanie informacji:
w jakiej postaci jadacie białko, konkretnie jak wyglądają Wasze białkowe kolacje (oczywiście dotyczy to tych ematek, ktore probują mniej lub bardziej restrykcyjnie stosowac taką właśnie dietę, czyli kolacja bez węglowodanów)? pytanie głownie do tych osób, ktore potrzebują się najeść, a więc nie zadowolą się przekąską w postaci serowego koreczka, albo plasterkiem wędliny. Macie jakieś patenty na nieskomplikowane, sycące dania?
Obserwuj wątek
    • sanrio Re: Białko 09.12.17, 22:22
      co masz na myśli pisząc "nieskomplikowane"?
      czy takie coś jest dla ciebie skomplikowane, czy nie?
      KASZA Z FETĄ I POMIDORKAMI
      Kasza gryczana niepalona
      3 łyżki, 39 g
      Ser typu feta, 12% tłuszczu
      2 plastry, 60 g
      Pomidorki koktajlowe
      5 szt., 100 g
      Słonecznik nasiona
      1/3 łyżki, 3 g
      Bazylia świeża
      5 liści, 5 g
      Przyprawy

Sól morska
      1 szczypta
      Pieprz czarny
      1 szczypta
      Sposób przygotowania

Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu.
      Dodaj pokrojony ser feta i pomidorki oraz słonecznik, liście bazylii, sól i pieprz, całość delikatnie wymieszaj z ugotowaną kaszą.

a to?

RYŻ Z KURCZAKIEM I ORZECHAMI
      Ryż jaśminowy
      2 łyżki, 30 g
      Mięso z piersi kurczaka bez skóry
      100 g
      Orzechy włoskie
      2 szt., 8 g
      Pietruszka liście
      1 łyżeczka, 6 g
      Przyprawy

Sól morska
      2 szczypty
      Pieprz czarny
      1 szczypta
      Sposób przygotowania

Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu.
      W tym czasie ugotuj kurczaka w wodzie z dodatkiem soli i pieprzu lub na parze. Następnie pokrój go w kostkę.
      Wymieszaj ryż z kurczakiem, orzechami i posiekaną natką. Dopraw solą i pieprzem.
      • krejzimama Re: Białko 09.12.17, 22:32
        Kasza, ryz, orzechy, slonecznik. Kuzwa czyste białko
      • agonyaunt Re: Białko 09.12.17, 22:41
        Jeśli to ma być białkowe, to po co ryż i kasza?
    • fragile_f Re: Białko 09.12.17, 22:25
      Burgery z czerwonej fasoli:

ervegan.com/2016/04/meksykanskie-burgery-kaszy-jaglanej-czerwonej-fasoli/

Mozna je zjeść "same", bez bułki albo zrobić bez kaszy w środku, z czystej fasoli.

Tu też masa białka, można tym nakarmić drwala:

www.jadlonomia.com/przepisy/gulasz-z-czarnej-soczewicy-i-jarmuzu/
      • kura17 Re: Białko 09.12.17, 22:33
        w tych daniach powyzej jest za duzo weglowodanow w diecie, o ktora (jak zrozumialam) Lady pyta.

ja tak jadam. ponizej moje ulubione kolacje.
        - kawalek lososia albo pieczony w piekarniku (z musztarda lub jakims pesto) lub smazony. do tego ogorki kiszone lub pomidorki (moze byc dowolna inna zielenina). moze byc inna ryba, ja lososia uwielbiam.
        - stek, piers z kurczaka, jakas jagniecina, kotlet wieprzowy (bez panierki) + ulubiona zielenina
        - ser kozi + zielenina + orzechy - taka salatka z podsmazonym na patelni serkiem i z ziarnami prazonymi jest boska.
        - czasem "deska serow i wedlin" - bardzo lubie.
        - jakies podroby.
        - salatka z tunczykiem (bez fasoli, kukurydzy itp)
        - salatka z miesna wkladka
        - zupa z miesna/rybna wkladka
        • kura17 Re: Białko 09.12.17, 22:34
          aha - oczywiscie jajka - omlety, w majonezie, sadzone, gotowane. tylko, ze ja jadam jajka na sniadania bardzo czesto, wiec tutaj zapomnialam smile
          • kura17 Re: Białko 09.12.17, 22:35
            tatar!
            kielbaski
          • lady-z-gaga Re: Białko 09.12.17, 22:51
            Ja też lubię jajka na śniadanie, ale widzę, że trzeba się przestawić smile bo jednak jajo stwarza najwięcej możliwości smile
        • lady-z-gaga Re: Białko 09.12.17, 22:42
          No własnie w tym problem, że jak samo białko, to samo białko smile takie przepisy z kaszą albo ryżem to ja znam, bardzo lubię, ale niestety nie o to mi chodzi smile
          Z tego, co napisałaś, ryba, zwłaszcza łosoś, jak najbardziej może być, ale wiadomo, że nie za często, bo się znudzi.
          Steki i kotlety wszelkie cięzko mi wchodzą bez dodatku pieczywa lub ziemniakow/kaszy/makaronu smile a jeszcze bez panierki, toż to kara boża, a ja aż tak nie nagrzeszyłam, nadwagi nie mam, chciałam tylko powstrzymać zimowe obżarstwo i nieuchronne 2-3 kg do przodu smile
          Problem jest taki, że te kolacje to jakby drugi obiad - trzeba wymyślać i poświęcac czas na przygotowanie ich wczesniej. A to mi się nie uśmiecha smile
          • kura17 Re: Białko 10.12.17, 08:44
            a probowalas kotleta/steka pokroic i wrzucic do jakiejs prostej salaty?
            jesli mieso/ser nie wchodza Ci bez pieczywa/panierki, to moze byc klopot. ja uwielbiam, "sztuka mies" to jest to, zapychaczy nie potrzebuje (oczywiscie jem porzadna porcje tego miesa/ryby).
      • lady-z-gaga Re: Białko 09.12.17, 22:45
        Za gulasz dzięki, faktycznie to dobry patent, może niekoniecznie z jarmużem smile ale dodanie soczewicy do mieszanki warzyw stworzy niezły zapychacz, w sam raz na zimowe wieczory smile
        • fragile_f Re: Białko 09.12.17, 22:55
          Ja jeszcze robię mega prostą potrawkę z czarnej soczewicy - zalewam ją sosem pomidorowym, dokładam imbiru i podsmazonej cebulki, duszę do miękkosci. I wpierdzielam jak zwierzę tongue_out nie wiem, czy to moze byc jako białkowy posiłek?
          • lady-z-gaga Re: Białko 09.12.17, 23:04
            Nie jestem wielką fanką soczewicy, ale fasolka robiona tak, jak piszesz, może być bardzo dobra smile oczywiście fasolka z puszki, bo interesuje mnie coś szybkiego smile
            • fragile_f Re: Białko 09.12.17, 23:15
              Spróbuj czarnej, jest idealna na początek - delikatna, aromatyczna, mrau... a, jeszcze oczywiście avocado - wystarczy je polać sokiem z limonki, posolić i już!

(juz wiem, co bedzie na obiad tongue_out)
            • fragile_f Re: Białko 09.12.17, 23:17
              aaa, jeszcze jedno - jeśli białkowe kolacje to dieta odchudzająca, to strączki BARDZO pomagają stracić na wadze suspicious

jeszcze przyszedl mi do głowy hummus z bobu (może być mrożony), ja mogę go wyjadać łyżką bez pieczywa.
      • milka_milka Re: Białko 09.12.17, 23:46
        W fasoli jest za dużo węglowodanów, żeby były białkową kolacją.
        • fragile_f Re: Białko 09.12.17, 23:52
          Połowa z tych węgli to błonnik, wiec moze ujdzie? Cukrzykom poleca się fasolę.
          • milka_milka Re: Białko 10.12.17, 00:05
            Nie wiem, aż tak się nie znam, mnie nie zalecano strączkowych jako białkowego posiłku.
    • agonyaunt Re: Białko 09.12.17, 22:33
      Nie jestem na diecie, ale: fasolka po bretońsku, ryba po grecku, kawałek mięsa/ryby z surówką, faszerowane jajka, zupa z soczewicy, niektóre jednogarnkowce. Wszystko kwestia proporcjismile
    • paloma_blauwinder Re: Białko 09.12.17, 22:39
      He, he, pytałaś o nieskomplikowane białkowe, a dostałaś przepisy na skomplikowane węglowodanowe (kasza, fasola, warzywa...)
      Najbliżej jest zdecydowanie kura, ale to nie są raczej sycące propozycje. Jeśli pytasz o sycące to pewnie jesteś raczej z opcji "jajecznica z mendla jaj", a nie z opcji "włókno łososia na liściu rukoli"wink
      • lady-z-gaga Re: Białko 09.12.17, 22:48
        no własnie uncertain liczyłam na to, że sprytne emamy znają jakieś przepisy na błyskawiczne, białkowe dania dla leniwych, a tu okazuje się, że łatwo nie będzie smile
        • cosmetic.wipes Re: Białko 10.12.17, 12:26
          300 gramowy stek jest sycący i szybki w przygotowaniu tongue_out
      • fragile_f Re: Białko 09.12.17, 22:57
        Fasola akurat ma kupę białką i błonnik wink prostych węglowodanów jest w niej malutko.
      • agonyaunt Re: Białko 09.12.17, 22:59
        Jeśli te propozycje są skomplikowane, to nieskomplikowany będzie chyba tylko jogurt ze zwiększoną zawartością białka - otworzyć i już.

A fasole akurat mają sporo białka, przecież są polecane wegetarianom zamiast mięsa. Ba, taka soja ma więcej białka niż tofu, a przecież nie samym białkiem człowiek żyjesmile
        • madzioreck Re: Białko 09.12.17, 23:08
          agonyaunt napisała:

> A fasole akurat mają sporo białka, przecież są polecane wegetarianom zamiast mi
          > ęsa. Ba, taka soja ma więcej białka niż tofu, a przecież nie samym białkiem czł
          > owiek żyjesmile

No dobrze, tyle tylko, że w diecie, o której rozmawiamy, chodzi o posiłek bogaty w białko, a jednocześnie ubogi w węglowodany. Kasza gryczana też zawiera dużo białka, ale jeśli chcemy unikać węgli w kolacji, to to nie jest najlepszy wybór...
          • agonyaunt Re: Białko 10.12.17, 00:13
            Kasza gryczana ma jakieś 75 g węglowodanów i 12 g białka na 100 g produktu. Tej możemy unikać. Ale z fasolami już tak jednoznacznie nie jest, bo tutaj ilość jednego i drugiego różni się w zależności od gatunku. Soja ma 30 g węgli i 36 g białka. Soczewica odpowiednio 20 i 9. Zwykła biała: 13 i 6 - IMO to wcale nie jest tyle, żeby je od razu skreślać.

Ile węgli można mieć maksymalnie w takim białkowym posiłku? Może się okazać, że miska czegoś na ciepło z mięchem i fasolą zmieści się w normie - a nasyci pewnie lepiej niż stek z sałatą. Po prostu trzeba liczyć.
      • kura17 Re: Białko 10.12.17, 08:41
        > Najbliżej jest zdecydowanie kura, ale to nie są raczej sycące propozycje. Jeśli pytasz o sycące
        > to pewnie jesteś raczej z opcji "jajecznica z mendla jaj", a nie z opcji "włókno łososia na liściu
        > rukoli"wink

przepraszam, kawal pieczonej ryby, czy stek nie jest sycacy??? naprawde nie rozumiem. nie proponwalam homeopatycznych ilosci ryby/miesa, tylko normalny kawalek - 200-300 gr. ja spokojnie tyle potrafie zjesc i zapewniam, ze nie jestem glodna. a jesc bardzo lubie.
        • paloma_blauwinder Re: Białko 10.12.17, 11:32
          A, to przepraszam, jakoś tak zrozumiałam, że sugerujesz małe porcje. Faktycznie - bardzo duży kawał mięsa/sera dojrzewającego/ryby, bardzo duża porcja jaj to oczywiste propozycje. Choć nie wiem dlaczego wydaje mi się, że na to lady już sama wpadławink
          • kura17 Re: Białko 10.12.17, 12:16
            zapytala nas, co jadamy na kolacje bialkowe, to odpowiedzialam.
            bardzo przepraszam za rozczarowanie oczywistoscia moich kolacji ...
    • inguszetia_2006 Re: Białko 09.12.17, 22:53
      Witam
      Kiełbasa myśliwska, sery, ryby. Sałata (rukola, lodowa, pomidory) jako dodatek. 400, 450 gram wszystkiego. Odkąd nie jem węgli na noc, mam badanie takie, że mucha nie siada. Cukrzyca paszła w pipu.
      Pzdr.
      Ing
    • madzioreck Re: Białko 09.12.17, 22:59
      W czasie, kiedy stosowałam taką dietę (po dużym odchudzaniu), nie wymyślałam specjalnych dań, ale potrafiłam wrąbać na kolację kawał żółtego sera/fety z dodatkiem warzyw (bardziej pomidor i papryka niż fasola i ziemniaki, nawiązując do "białkowych" propozycji powyżej), jajecznicę albo inaczej przyrządzone jajka, jakąś sałatkę na bazie jajek i wędzonej ryby. No i oczywiście jakieś mięso, ugotowane albo upieczone, albo pulpeciki jakieś bez dodatku buły. Wtedy jeszcze jadłam nabiał, więc bywał biały ser albo twaróg/serek wiejski. No ale mnie nie przeszkadza brak dodatku węglowodanowego, więc pulpeta w sosie warzywnym czy pomidorowym wciągam jak zupę, kawał mięcha też (jak mięcho, nie jak zupę). Brakowało mi tego na początku odchudzania, ale po iluś miesiącach przyzwyczaiłam się smile
    • mikams75 Re: Białko 09.12.17, 23:04
      ja lubie wysypac mieszanke salat na talerz, rozne sa, wiec jest jakas odmiana; na to:
      - losos pieczony/grillowany
      - losos w sosie teryaki
      - piers kurczaka z grila
      - jajko + avokado
      - tunczyk z puszki + jajko + cebulka
      - paluszki krabowe
      - obsmazone krewetki
      - cieciorka gotowana (straczkowe oprocz bialka maja weglowodany)
      - losos wedzony
      Skrapiam jakims sosem, jogurtowym czy innym (teryaki to juz niczym), czasem dodaje troche innych warzyw - rzodkiewka, pomidor, papryka - zalezy co mam.

Lubie tez zupy warzywne i dorzucam do nich serek wiejski, ale gotowane warzywa to tak niezupelnie bezweglowodanowe sa.

Z moich ulubionych to tez losos w pomidorach ze szpinakiem
      grilowane cukinie i baklazany z sosem jogurtowo-czosnkowym
      zupa rybna, ale wowczas wersja bezmakaronowa
      curry warzywne (choc to tez lekkie nie jest).
      • lady-z-gaga Re: Białko 09.12.17, 23:09
        dzięki, widzę wiele możliwości dla siebie smile chociaż nad wizją krewetek nie przekąszonych świeżą bułeczką płaczę rzewnymi łzami smile
        • mikams75 Re: Białko 09.12.17, 23:25
          serio? nigdy nie jadlam krewetek z buleczka....
          ale przyznaje, ze w risotto sa pyszne.
        • korag100 Re: Białko 09.12.17, 23:26
          Można robić pieczywo wg Dukana.
    • bazia8 Re: Białko 09.12.17, 23:29
      Twaróg, serek wiejski plus pomidory, ogórki kiszone
      Twaróg z dodatkiem ryby (wędzonej, z puszki), może być z dodatkiem chrzanu
      Sałatki z fetą, awokado z dowolnym serem
      Szpinak z serem pleśniowym
      Zupy warzywne z dodatkiem strączkowych
      Boczniaki na ciepło
      Omlet z pieczarkami
      Sałatki jajeczne
      Latem fasolka szparagowa, bób
      Baklazan, cukinia, kabaczek faszerowany mięsem mielonym i serem
      Gołąbki bez ryżu
      Tofu na cieplo
    • aj.riszka Re: Białko 09.12.17, 23:34
      Losos (z piekarnika)
      jajecznica z 2 jajek
      jogurt naturalny, posypany cynamonem
    • norra.a Re: Białko 09.12.17, 23:39
      Można jeszcze kupić pankejki proteinowe w proszku.
    • claudel6 Re: Białko 10.12.17, 00:13
      ale po co tyle białka? przeciętna dieta jest przebiałczona. wspólczesny człowiek zjada za dużo białka w stosunku do potrzeb.
      • paloma_blauwinder Re: Białko 10.12.17, 11:44
        > ale po co tyle białka?
        Jak nie wiadomo, o co chodzi - chodzi o pieniądze. Nie da się wyciągnąć z człowieka zbyt dużo kasy, jeśli żywi się on paszą objętościową z lokalnych, sezonowych produktów pierwotnych lub niskoprzetworzonych. Warto go przestawić wyłącznie na paszę treściwą, najlepiej wysokoprzetworzoną.
    • bialeem Re: Białko 10.12.17, 01:49
      A po co tak demonizować biedny cukier? Masz jakieś przeciwwskazania?
      Jajecznica, jajka z majonezem, tatar
      Sałatka caprese (pomidor, mozarella, bazylia, troche octu)
      Sałatka z tuńczyka z jajkiem, sałatą ogórkiem konserwowym i pomidorem
      Pasta jajeczna z chlebem bezmącznym (czystoziarnisty czy inny bio)
      Cokolwiek z chlebem bezmącznym. Trochę cukrów tam będzie, ale raczej samo zdrowie.
      Moja ulubiona sałatka z szynką parmeńską, mozarellą i pomidorami
      Sałatka grecka
      Ogólnie sałatki i zupy. Chłodnik... dużo tego. Tylko po co?

Demonizowanie cukru jest bez sensu. Celuloza to też cukier. Diety wykluczające powodują zwykle tylko to, że się człowiek rzuca na brakujący w diecie składnik.
      • minor.revisions Re: Białko 10.12.17, 03:08
        No to się może spokojnie rzucić, na śniadanie. Tu chodzi o kolacje.
    • wapaha Re: Białko 10.12.17, 09:48
      Twarożek, zwinięta w rulonik dobra wędlina- pomidor, ogórek, oliwki itp

Gotowane 2 jajka ( z majonezem ) zawinięte w sałatę, ze szczypiorkiem

Ryba - najczęściej 1/4 wędzonej makreli ale ostatnio 3 płaty śledzia w occie

Parówki, kiełbaski wiedeńskie na gorąco z ketchupem i musztardą - 150 g

Dodam, że w zasadzie rzadko zjadam kolację. Najczęściej moim ostatnim posiłkiem jest obfity obiad ok 16 i kawa ( bez cukru ale z jakimś łakociem po 17 ). Jeśli mnie ssie zjadam coś z powyższego . Tak jem od bardzo dawna, ostatnio dzięki forum dowiaduję się , że tak "trzeba"
    • lady-z-gaga Re: Białko 10.12.17, 20:50
      dzięki za wszystkie odpowiedzi, dodałam wątek do ulubionych i będę do niego zaglądac po inspiracje smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka