Dodaj do ulubionych

Fałszywe konto na FB

10.12.17, 18:32
Z cyklu: ematka wie wszystko. Koleżance ktoś założył fałszywy profil na FB. Do złudzenia podobny; nawet ukradziono zdjęcia jej i jej rodziny. Na razie nic się z tym profilem nie dzieje, ale nie jest to sytuacja komfortowa. Po coś to w końcu zrobiono...
Pisała już do FB; teoretycznie jest to złamanie ich regulaminu, ale odmówili jej usunięcia tego konta. Poradzono jej, że ma zablokować tę osobę - ale przecież nie o to chodzi.
Emamy, co robić dalej? Był ktoś w podobnej sytuacji?
Obserwuj wątek
    • jednorazowy22 Re: Fałszywe konto na FB 10.12.17, 18:35
      Zgłosić na policję, to podszywanie się pod kogoś i kradzież danych.
      • una_mujer Re: Fałszywe konto na FB 10.12.17, 21:21
        Ale czy na samo podszywanie się jest paragraf, jeśli ten ktoś (póki co) nie popełnił innego przestępstwa?
        • bialeem Re: Fałszywe konto na FB 11.12.17, 10:32
          Zależy co masz na myśli przez przestępstwo. Generalnie nie jest to uznawane za ścigane z urzędu póki nie służy szkodzie danej osoby. Natomiast jak ktoś zarąbał dane, to uderzałabym do GIODO. Warto też wysłać FB oryginał fotki na dowód, że to kradzież nie tylko danych, ale i że dana osoba nie ma prawa do zdjęcia. Zgłoś też hejtstopowi. Oni mają mechanizmy masowych zgłoszeń FB, a masowymi FB przejmuje się bardziej niż pojedynczymi
    • zona_mi Re: Fałszywe konto na FB 10.12.17, 18:39
      Dziwne, że nie zażądali od tej fałszywki potwierdzenia danych - próbowałabym chyba do skutku, udowadniając, że ja to ja, a nie tamten.
    • chocolate-cakes Re: Fałszywe konto na FB 10.12.17, 21:25
      Moja uczennica była w takiej sytuacji. Ktoś założył na nią konto i pisał potem bzdury i kłamstwa jako ona. Rodzice na szczęście poszli na policję. Chociaż zaczynało być grubo. Dziewczyna musiała zmienić szkołę i otoczenie sad
    • cauliflowerpl Re: Fałszywe konto na FB 10.12.17, 21:27
      Niech falszywke zglosi facebookowi kilkoro jej znajomych, powinni zareagowac.
    • eliszka25 Re: Fałszywe konto na FB 10.12.17, 21:29
      Miałam podobnie. Pewnego dnia na mojego maila zaczęły mi przychodzić jakieś wiadomości z fb. Ja nigdy konta nie kiałam, więc mnie to bardzo zdziwiło. Ktoś użył mojego nazwiska i adresy e-mail do założenia konta. No i to był błąd, bo najpierw zmieniliśmy hasło do konta, a potem je zwyczajnie wykasowaliśmy. Jednak w moim przypadku konto było założone na moj e-mail, więc można to było zrobić. Jakoś krótko wcześniej miałam wirusa na moim laptopie i pewnie stąd się to wzięło. Zareagowaliśmy z mężem szybko i profil nie zdążył się jeszcze praktycznie niczym zapełnić.

W tym przypadku próbowałabym jakoś zadziałać przez fb i powiadomiłaby policję, bo nigdy nie wiadomo, jakie jeszcze inne dane udało się temu komuś zdobyć.
      • mikams75 Re: Fałszywe konto na FB 11.12.17, 08:40
        hmm i dalo sie zalozyc konto na fb na twojego maila? To ktos musial tez wchodzic na maila, zeby potwierdzic zalozenie konta!
        • szarsz Re: Fałszywe konto na FB 11.12.17, 19:39
          No przecież pisze, że miała wirusa na laptopie.
          • mikams75 Re: Fałszywe konto na FB 11.12.17, 23:48
            a skad mam wiedziec, czy miala maile na laptopie?
            ok, teoretycznie to mozliwe, ale jakos jak mam maile w chmurze to wirus na laptopie kont nie atakowal.
    • bei Re: Fałszywe konto na FB 10.12.17, 21:36
      Są takie usługi- np zamawiasz sobie setki, tysiące lajków. Zamawia się je w firmie, która zatrudnia kilka osób tworzących i prowadzących setki kont. By były wiarygodne zapełniane są realnymi fotkami, założone są na dane realnych osób. Często takie firmy skupują tez nieużywane konta, ale taki z historią, ze znajomymi. Myślę, ze to może być taki przypadek, albo ktoś chce zrobić tej znajomej na złość☹️
      • 1st.world.problems Re: Fałszywe konto na FB 11.12.17, 15:18
        Przypadek byłby gdyby to był pusty profil dajmy na to Anny Nowak czy innej Fruzi Kowalskiej. Czyli sama zbieznosc nazwisk. I bez KRADZIONYCH zdjec.
        Tutaj ktoś pokradl zdjęcia z publicznej galerii - istnieje prawdopodobieństwo ze bedzie się pod nią podszywa i narobi powaznych szkód.
      • bywalec.hoteli Re: Fałszywe konto na FB 11.12.17, 22:47
        Mam wrażenie, ze np. recenzje dla fanpage'y lokali gastronomicznych wystawiają często takie fikcyjne konta. Orientujesz się może w temacie?
    • una_mujer Re: Fałszywe konto na FB 11.12.17, 01:07
      Bardzo dziękuję za rady, przekażę wszystkie. Pozdrawiam!
    • feel_good_inc Re: Fałszywe konto na FB 11.12.17, 06:54
      O ile to nie jakiś urażony znajomek, to zwyczajne działanie ruskich trolli działających na rzecz Jarka na fejzbuczku. Fałszywe konta służą potem do robienia szumu medialnego poparcia i dystrybucji odpowiednich haseł dla ciemnego ludu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka