Dodaj do ulubionych

Choinka :)

12.12.17, 18:25
dziewczyny potrzebuje pomocy w wyborze choinki świątecznej idealnej smile
Czy już taką posiadacie albo zamierzacie kupić w najbliższych dniach?
Zastanawiam się, czy pozostać przy żywej, czy jednak zafundować sobie porządną sztuczną, która wygląda na w miarę naturalnąwink
Minusem żywej jest dla mnie świadomość, że dla kilkudniowej przyjemności w okresie świątecznym niszczymy drzewko, które musi rosnąć całe lata, aby osiągnąć wysokość 2m. Nawet kiedy kupujemy w doniczce, nie mam pewności co do możliwości przetrwania tego drzewka w gruncie już po świętach.
Przeglądam sztuczne na różnych portalach i dochodzę do wniosku, że sporo się w tym sektorze zmieniło. Drzewka już nie wyglądają tak tandetnie, a raczej bardzo dekoracyjnie i naturalnie. Poza tym jest to jednorazowy wydatek do 200PLN, a nie co roku taki sam w przypadku naturalnego drzewka.
Poza tym coraz bardziej podobają mi się choinki na wysokim pniu w doniczce z jutą. Co o tym myślicie, krótka moda? Zamroczyło mnie i po zakupie będę żałować? A może już takie posiadacie?
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Choinka :) 12.12.17, 18:40
      Mam sztuczną, już 7. sezon, raz nie była wyjmowana, była bardzo droga i wygląda jak naturalna jodła. Trzeba podejść, by się zorientować, no i nie pachnie. Te w doniczkach często mają ucięte korzenie, więc tylko udają takie ekologiczne, a w rzeczywistości zaraz po świętach padną. Zaletą naturalnego drzewka jest głównie zapach, czujesz się jak w lesie i to jest niepowtarzalne. Ale ja wolę swoją sztuczną choinkę, którą ubieram ze względu na dzieci, głównie młodszą córkę.
      • berdebul Re: Choinka :) 12.12.17, 19:23
        Padną, ale naturalną choinkę możesz spalić, albo skompostować i już. A plastikowa będzie się rozkładać latami.
      • onnomatopeja Re: Choinka :) 12.12.17, 22:31
        Odkąd zamieszkaliśmy na wsi (i dopóki obchodziłam święta) zawsze kupowaliśmy żywą w donicy, w najlepszym sklepie ogrodniczym po tej stronie Wisły, wszystkie bez problemu przetrwały zimę i się przyjęły przesadzone na wiosnę.
      • fibi00 Re: Choinka :) 09.11.20, 09:41
        My też mamy sztuczną już 9 sezon. I też wygląda jak żywa i tylko z bliska widać że sztuczna. Nawet nie jest taka symetryczna, gdzieś jakby mniej gałązek ma i to dodatkowo sprawia wrażenie naturalności. Może znajdę jakieś zdjęcie to wrzucę.
        • fibi00 Re: Choinka :) 09.11.20, 09:46
          fibi00 napisała:

> My też mamy sztuczną już 9 sezon. I też wygląda jak żywa i tylko z bliska widać
          > że sztuczna. Nawet nie jest taka symetryczna, gdzieś jakby mniej gałązek ma i
          > to dodatkowo sprawia wrażenie naturalności. Może znajdę jakieś zdjęcie to wrzuc
          > ę.

Mam. Tylko proszę nie komentować że tandetnie ustrojona bo jest na niej wszystko 😉. Po prostu mam dzieci, dla których choinka ma być kolorowa.
      • maliniak665 Re: Choinka :) 09.11.20, 13:35
        po to są w doniczkach, bo mają korzenie.
    • szarsz Re: Choinka :) 12.12.17, 18:45
      > dla kilkudniowej przyjemności w okresie świątecznym niszczymy drzewko,

To drzewko inaczej by nie urosło. To są drzewa z plantacji, nie z lasu. A po świętach możesz ją oddać do zoo.
      • kochamruskieileniwe Re: Choinka :) 12.12.17, 18:58
        I często takie plantacje zakładane są pod liniami wysokiego napięcia. W pasie, w którym żadne wysokie drzewo nie może rosnąć.
      • kolpik124 Re: Choinka :) 12.12.17, 20:21
        racja, każde gminne zoo przyjmie choinkę, jak Polska długa i szeroka big_grin
      • memphis90 Re: Choinka :) 12.12.17, 20:23
        A co z nią zrobią w zoo?
        • mikams75 Re: Choinka :) 12.12.17, 21:24
          zwierzeta zjedza;
          u nas w ramach takiego recyclingu jest okreslony termin odbioru choinek i tego dnia mozna wystawic. Warunek - trzeba bardzo dokladnie oczyscic z reztek ozdobek.
        • szarsz Re: Choinka :) 13.12.17, 06:24
          Oprócz karmienia zwierząt na przykład wykladane gałęziami choinek są woliery.
          • memphis90 Re: Choinka :) 13.12.17, 18:30
            Przecież choinka niesmaczna jest...
            • czarniejszaalineczka Re: Choinka :) 13.12.17, 20:14
              skad wiesz ? jadłaś?
              • memphis90 Re: Choinka :) 14.12.17, 12:32
                Pewnie, za dzieciaka próbowaliśmy zjeść igły z choinki smile Gorzkawe, bardzo aromatyczne, ale zostawialy taki dziwny "film" na języku, co je ostatecznie dyskwalifikowalo... Co innego gryzienie takiej zielonej trawki czy zdziebel zboża, bo o kiełkach nie wspomnę.
                • czarniejszaalineczka Re: Choinka :) 14.12.17, 13:24
                  ale syropek z sosny jest smaczny
            • mikams75 Re: Choinka :) 13.12.17, 22:32
              trawa i siano tez a zwierzeta wcinaja big_grin
      • mozambique Re: Choinka :) 14.12.17, 13:35
        a po co komu w ZOO takei choinki ?
        • szarsz Re: Choinka :) 14.12.17, 15:13
          www.wroclaw.pl/z-choinka-do-zoo
    • cosmetic.wipes Re: Choinka :) 12.12.17, 18:45
      Będę mieć żywą zeszłoroczną. Nie dość, że przetrwała (w doniczce) na balkonie, to jeszcze wyrosła i wypiekniala.
      • 3-mamuska Re: Choinka :) 13.12.17, 17:11
        cosmetic.wipes napisała:

> Będę mieć żywą zeszłoroczną. Nie dość, że przetrwała (w doniczce) na balkonie,
        > to jeszcze wyrosła i wypiekniala.
        >

Jakim cudem ci sie to udało????!!! Moja umarła bidulka uncertain
        • cosmetic.wipes Re: Choinka :) 13.12.17, 20:17
          Nie mam pojęcia, być może to jakiś zmutowany egzemplarz 😀
          • szarsz Re: Choinka :) 13.12.17, 20:19
            GMO, tfu wink
            • cosmetic.wipes Re: Choinka :) 13.12.17, 20:44
              A niech se będzie GMO, jeść jej nie zamierzam 😀
        • maliniak665 Re: Choinka :) 09.11.20, 13:36
          3-mamuska napisała:

> cosmetic.wipes napisała:
          >
          > > Będę mieć żywą zeszłoroczną. Nie dość, że przetrwała (w doniczce) na balk
          > onie,
          > > to jeszcze wyrosła i wypiekniala.
          > >
          >
          > Jakim cudem ci sie to udało????!!! Moja umarła bidulka uncertain
          >
          >
          Mój ojciec każdą jedną, corocznie sadzi za domem. Wszystkie , jak jedna się przyjęły.
      • szmytka1 Re: Choinka :) 13.12.17, 20:38
        Moja sąsiadka z poprzedniego mieszkania przetrzymała, cały rok stała ta choinka na balkonie, może to Ty? wink
        • cosmetic.wipes Re: Choinka :) 13.12.17, 20:43
          Jak z Krakowa, to może i ja 😜
          • szmytka1 Re: Choinka :) 13.12.17, 20:55
            buu niestety, ale wiedz, że nie jesteś sama z choinka na balkonie
      • mikams75 Re: Choinka :) 13.12.17, 22:41
        ooo mni by to sie podobalo - choinka w doniczce na balkonie! Duza kupilas? Jakas specjalna?
        • cosmetic.wipes Re: Choinka :) 14.12.17, 16:06
          Kupiłam w zeszłym roku w grudniu w centrum ogrodniczym, świerk kłujący. Razem z doniczką miał 170-180 cm, teraz ma o 15 cm więcej. Rośnie w glinie i poza dwoma wakacyjnymi miesiącami nie był podlewany - wody sobie złapał tyle co deszcz napadał.
      • grazbed Re: Choinka :) 14.12.17, 13:44
        Przeszłam już różne etapy choinkowe. Najpierw choinka sztuczna. Ładna, niekłopotliwa ale...sztuczna i niepachnąca. Jak pojawiła się córka były choinki żywe. Trzy z nich były z korzeniami, wysadzone do ogrodu przyjęły się i rosną do tej pory.Ale opadające igły tłukły mi się po mieszkaniu jeszcze do Wielkiej Nocy a i takiego opadającego krzaka nie było komu wynieść.
        Trzy lata temu kupiłam małą choinkę w doniczce na balkon ale niestety zeżarł mi ją przędziorek.
        W zeszłym roku kupiłam kolejną małą doniczkową na balkon. Tym razem nie dałam się przędziorkowi.
        Choinka urosła, zagęściła się, wyładniała - uważam to za najlepsze rozwiązanie
        • mikams75 Re: Choinka :) 14.12.17, 22:14
          a robilas cos, zeby przedziorki sie nie panoszyly? Mnie to roku przedziorki zzeraja niecierpka sad
          innych kwiatkow nie atakuja, ale jak tylko posadze niecierpki, to juz w polowie lata jest po nich.
    • leyre1 Re: Choinka :) 12.12.17, 19:08
      Mamy choinke, zywa jak co roku, kupiona w Ikea, pieknie wyglada, pieknie pachnie, robi atmosfere swiateczna od 2.12 i zywot skonczy 2.01. a wiec po miesiacu.
    • fomica Re: Choinka :) 12.12.17, 19:10
      Odkąd mam dzieci kupuje tylko żywą, wcześniej w ogóle nie praktykowałam choinki. Taka sztywna, dość jasna, to chyba jest świerk srebrny. Piękne gęste regularne gałązki, nie do zdarcia - ostatnio stała do połowy lutego smile. Pachnie w domu, jest dużo ładniejsza od sztucznej. Drzewka są z plantacji, jak marchewka, więc nie wzruszam się ich losem.
      • mag1_k Re: Choinka :) 12.12.17, 19:55
        a gdzie kupujecie, w marketach?
    • heca7 Re: Choinka :) 12.12.17, 19:53
      Żywa. Wiesz przecież ile rozkłada się plastik. Chcesz do tej kupy dorzucić jeszcze swoją za parę lat? A żywa zanim została ścięta dawała tlen przez całe lata. Co dawała plastikowa?
      Jodłę kaukaską za 90 zł o wysokości prawie dwóch metrów kupiłam w Mrówce w tym roku.
      • mag1_k Re: Choinka :) 12.12.17, 19:57
        no niby tak.
        a w doniczce kupujesz czy ciętą? wiem, że też masz swoją chatę i to kolejny dylemat, czy co roku sadzić zakupione drzewko, czy się koncentrować na ciętych.
        • heca7 Re: Choinka :) 12.12.17, 20:06
          Ciętą. Ale widziałam, że mają też w donicy.
          W donicy raz kupił mój brat i potem wyrosła pięknie w ogrodzie. Ale po pierwsze trzymał ją w domu, w holu gdzie wtedy miewali rano 13 stopni wink Podlewali ją regularnie , potem szybko wystawili na zewnątrz, pod schody gdzie miała ciepło i zacisznie. Miała poza tym wielką donicę a w środku korzenie skręcone dookoła pnia- po prostu od dawna w niej rosła. I tylko takie są w stanie się przyjąć. Te udziabane siekierą do niczego się nie nadają.
        • jola_ep Re: Choinka :) 12.12.17, 20:07
          Można i odwrotnie: kupujemy w doniczce małą, sadzimy do ogrodu, jak podrośnie, ścinamy na święta i sadzimy nową.
          • kolpik124 Re: Choinka :) 12.12.17, 20:22
            doniczkowe mają zwykę przycięte korzenie i rzadko się przyjmują....
            • heca7 Re: Choinka :) 12.12.17, 22:47
              Bo to muszą być choinki specjalnie hodowane w donicy. Są firmy ogrodnicze , które się takimi drzewami zajmują.
            • jola_ep Re: Choinka :) 13.12.17, 06:39
              Małe drzewka, nawet te supermarketowe są uprawiane w doniczkach. Problem jest tylko z dużymi, tu większa szansa na te bez obciętych korzeni jest w sklepach ogrodniczych.
      • szmytka1 Re: Choinka :) 13.12.17, 20:44
        kłamiesz, kosztuje 86 wink tongue_out Też nad nią myslę, rok temu kupiłam w mrówce i była ok, ale to przez ciążę, źle się czułam i nie chciałam jechać do ogrodnika, mrówka bliżej była.
    • pade Re: Choinka :) 12.12.17, 20:03
      W zeszłym roku kupiłam żywą choinkę w doniczce. Dziś pięknie rośnie u teściowej w ogródku.
    • muchy_w_nosie Re: Choinka :) 12.12.17, 20:05
      A jak jesz marchewkę to też masz świadomość że ona rosła i ktoś ją wyrwał?
      Choinki rosną na plantacjach, sadzi się je, później przecina, dosadza, wycina, dosadza, wycina, i tak w kółko.
      A jak powstaje plastikowa choinka, co się z nią dzieje po 5 latch?
    • muchy_w_nosie Re: Choinka :) 12.12.17, 20:10
      Kiedyś się cieło choinki z "pańskiego" lasu, bo szczęscie i dobrobyt przynosiły - uwaga - nie tyczy się to góralki którzy działy leśne dostali od jeszcze od cesarza pod zaborem pruskim.
    • feliz_madre Re: Choinka :) 12.12.17, 20:25
      A mogłabyś podlinkować taką, która nie wygląda tandetnie tylko naturalnie?
      • aankaa Re: Choinka :) 12.12.17, 21:16
        i jest naturalnie krzywa, a nie spod szablonu
      • maja0026 Re: Choinka :) 13.12.17, 16:41
        co o tej myslisz? allegro.pl/choinka-sztuczna-swierk-kanadyjski-pe-220-nowosc-i7059611445.html#thumb/3
        • feliz_madre Re: Choinka :) 13.12.17, 19:57
          O, ta jest spoko smile
          U mnie sztuczna nie przejdzie że względu na koty - raz miałam i zrobiły sobie z niej trampolinę, hamak i wieszak. Żywej nie ruszają bo im łapki kłuje wink
    • maja0026 Re: Choinka :) 12.12.17, 23:44
      ja mam ta na wysokim pniu, już nawet ubrana i jest piękna, nawet mój zrzędliwy zawsze teść się zachwyca. kupiliśmy ze względu na małe dziecko bo nie dosięga bombek i tak nam się spodobała że już co roku będzie tylko ta. Ta ze zdjęcia niżej mnie zainspirowałasmile
      deccoria.pl/galeria,id,124385,1,pienkowa-panna.html
      • mag1_k Re: Choinka :) 13.12.17, 07:45
        wczoraj taką podobną kupiłamsmile a jaką masz wysokość? ja osobiście wzięłam 180cm, bo obawiałam się, że za wysoka będzie za bardzo kłopotliwa.
        • maja0026 Re: Choinka :) 13.12.17, 08:59
          Ja mam 180 i jest idealna, bardzo proporcjonalna wiec dobrze to wyglada
          • mag1_k Re: Choinka :) 13.12.17, 20:05
            no to dobrze, że potwierdzasz smile już nie mogę się doczekać dostawy. Mam też wrażenie, że można ją wykorzystać przez cały rok, nie tylko w okresie świątecznym, tylko oczywiście już nie przystrojoną, np. przed wejściem domu albo na tarasie.
    • koza_w_rajtuzach Re: Choinka :) 13.12.17, 05:45
      Mam sztuczną. Nie żałuję, jak dla mnie jest ładna i raczej bez szans, żebym się na żywą przerzuciła. Ale co kto lubi.
    • zlababa35 Re: Choinka :) 13.12.17, 06:11
      Mam sztuczną kolejny rok, bo chętnych do przyniesienia mi żywej, a potem wyniesienia jakoś nie mawink. Żywe miałam jak córka była mała i był koszmar z przywleczeniem tego własnymi rękami. Nigdy więcej.
      • szmytka1 Re: Choinka :) 13.12.17, 20:21
        usługa transportu u moich ogrodnikow jest w cenie drzewka wink Panowie przyniosą pod drzwi. Może gdzie indziej to też jest praktykowane?
      • mikams75 Re: Choinka :) 13.12.17, 22:38
        zalezy od rozmiaru, nieduza, taka 150 cm spokojnie nosilam.
    • joanna_poz Re: Choinka :) 13.12.17, 09:10
      tylko i wyłacznie prawdziwa.
      żadnych plastików.
    • szmytka1 Re: Choinka :) 13.12.17, 20:13
      Drzewko sztuczne wyprodukowane jest pewnie z plastiku, ten chyba z ropy, tak? Rozkłada się dłużej niż żyć będą jeszcze moje dzieci. Drzewko żywe pochodzi z plantacji, gdzie daje przez tych kilka lat tlen i to podobno bardzo wydatnie, a pochłania dwutlenek węgla, rozłoży się szybko, jak to materia organiczna. kalkulacja jest prosta. Zawsze żywe drzewko smile
    • inguszetia_2006 Re: Choinka :) 13.12.17, 20:53
      Witam
      Mam sztuczną i prawdziwą w doniczce (u córki w pokoju). Ani jedna doniczkowa nie przyjęła się w ogródku. Padły. Pan Bóg mnie strzegł, bo ogródek mikroskopijny, a jakby się przyjęły miałabym dżunglęwink Aha, moja sztuczna to świerk, taki z opadającymi gałęziami, niesymetryczny. Udaje, że jest prawdziwym świerkiem bardzo dobrze. Niestety, kosztował więcej niż 200. Jak cię korci to kup, ani chwili nie żałowałam zakupu.
      Pzdr.
      Ing
      • mag1_k Re: Choinka :) 13.12.17, 22:15
        już kupiłam z wysokim pieńkiem, zgodnie z najnowszą modąwink)
    • onnomatopeja Re: Choinka :) 13.12.17, 22:25
      Ja bym chciała jedną z tych: www.google.pl/search?q=choinka+z+piw&client=firefox-b&dcr=0&tbm=isch&source=iu&ictx=1&fir=-sAQpu3exM_CdM%253A%252CwfmC8S_dzj6j6M%252C_&usg=__jA2TUkel6d5PZuHoG1Qtx0B45yw%3D&sa=X&ved=0ahUKEwid9M-G9ofYAhUP-qQKHcbBBSoQ9QEIKjAA#imgrc=-sAQpu3exM_CdM:
      • princesswhitewolf Re: Choinka :) 14.12.17, 15:14
        smile)))
    • solejrolia Re: Choinka :) 14.12.17, 22:18
      Wyłącznie drzewko w donicy, potem albo od razu posadzimy w ogrodzie, albo spróbujemy przechować do przyszłego roku (raz się udało, i dopiero po 2-gich świętach posadziliśmy w ogrodzie) .
      Tak czy siak drzewko będzie posadzone.
    • marlenka092 [...] 20.11.19, 19:11
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • szmytka1 Re: Choinka :) 20.11.19, 19:14
      Dzięki żywemu drzewku mniej plastikowych odpadów, mniej co2 do powietrza, za to więcej tlenu. Kupujemy żywe, dzięki temu nasadzane są kolejne plantacje, wolę dać pracę ludziom przy pielęgnacji drzewek niż w fabryce przy produkcji kolejnych odpadów. Tylko natura.
      • szmytka1 Re: Choinka :) 20.11.19, 19:15
        Kurka znowu spamerski wątek i się nabrałam big_grin ale i tak tylko natura wink
    • ichi51e Re: Choinka :) 20.11.19, 19:16
      W tym roku wynajmuje
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Choinka :) 20.11.19, 21:02
      Pomyśl, że sztuczna to plastik, który nie rozłoży się nawet za 200 lat.
      A choinki na święta się wycina i sadzi nowe, i tak w kółko, to jest las produkcyjny a nie, że wpada się do puszczy i tnie młodnik.
      • szmytka1 Re: Choinka :) 20.11.19, 21:08
        od 2017 przemyślała sprawę. ja widzę, że 2 x doradziłam jej już big_grin
    • bukietlisci Re: Choinka :) 20.11.19, 21:42
      spamer wyciągnąwszy wątekbig_grin
      ale się dopiszę: już mam zakupione trzy sztukibig_grin pojechaliśmy do szkółki i nastąpiła mocna kontrowersja : którą brać??? każdy miał swój typ i mocno go bronił. w efekcie mamy trzy choinki w donicach, które czekają w szkółce do świąt. a i tak nie jest najgorzej. w zeszłym roku też mieliśmy zamówione i opłacone dwie sztuki. po czym , po przywiezieniu do domu okazało się, że duża choinka jest za mała do salonu a mała jest za duża do pokoju dizecka.... ojciec dziecka wziął potomka pod pachę i przywieźli kolejne dwie choinki...
      wszystkie świąteczne choinki są potem sadzone w ogrodzie. w tym tempie za dziesięć lat będę tu mieć gęsty las....
    • bywalec.hoteli Re: Choinka :) 02.12.19, 11:46
      Tylko żywe. Zwykle świerki. Ale myślę nad jodłą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka