Gość: aaa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.06, 15:27 do plastikowej bańki 5-litrowej "udało" mi się dzisiaj zatankować 6,21 litra (tankowanie równiutko do wskaźnika 5 l). NESTE na Gumieńcach 1 stanowisko. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: bbb Re: Szwindel na NESTE? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.06, 15:43 ciepło, wszystko się rozszerza, twoja bańka też. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierownica Re: Szwindel na NESTE? IP: *.localhost / *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.06, 16:41 Paliwo jest sprzedawane w temp. referencyjnej 15'C Pod wpływem temp. zwiększa swoją objętość, więc w temp. rzeczywistej paliwa np. 20'C dostaniejsz go pozornie więcej ale płacisz od ilości w temp. 15'C. 1,21 l różnicy na 5 L to bardzo dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Szwindel na NESTE? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.06, 18:47 nie wciskajcie mi kitu, że licznik dystybutora przelicza ilość przez temperaturę 15* potem mnoży, całkuje itp..... po prostu niezależnie od aktualnej temperatury paliwa liczy ile się przelało przez licznik. W najgorszym przypadku może się okazać, że zatankowałem np.50 l w temp. +30* a przy temp. -15* w baku pozostaje mi 45 l ale to już inna kwestia. Generalnie do bańki 5 litrowej musi wejść 5 litrów paliwa obojętnie czy schlodzonego czy podgrzanego, czy z wodą czy z benzolem czy z innym badziewiem. 5 litrów powino być 5 litrów a nie 6,21 Odpowiedz Link Zgłoś