alfa36 13.12.17, 22:37 Dziecię bardzo chce. Nie jest maniakiem komputerowym ale PS4 to jego marzenie ( i fifa18).Na co zwrócić uwagę przy kupnie? Pomóżcie, bo ja kompletny laik... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
milka_milka Re: PS4 13.12.17, 22:46 Żeby było z padami minimum dwoma w komplecie. I to na tyle. I jeszcze kable, pamiętaj o kablach! Odpowiedz Link Zgłoś
plain-vanilla Re: PS4 13.12.17, 22:50 Mój syn też marzył o FIFA 18. Wybrał jednak komputer i na nim gra, uzywa kontrolerow na USB. Monitor 24". Na komputer wgrywa sobie gry ze Steam I Origin. Wydaje mi sie, ze komputer jest wielozadaniowy, ale cenowo nie wiem jak wygląda porównanie. Na pewno nie każdy komp obsluze Fifę (karta graficzna i procesor). Co do samego PS4 to nie pomogę. Jak ja coś kupuję z technologii to czytam kilka recenzji online i wybieram najlepsze na co mnie stać. Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: PS4 13.12.17, 22:57 Nie pisz o kompach bo dla wielu ematek to szatan w technicznej postaci a nie wielozadaniowe urządzenie. A kysz! My z opcji fanów Xboxa więc nie doradze Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: PS4 14.12.17, 00:01 kup PS 4 PRO. Droższe ale ma wieksza moc i o wiele lesze parametry. Kupiłam synowi rok temu. Teraz sa w zestawach z grami. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: PS4 14.12.17, 02:57 jak juz ktos pisal, tez polecalabym kupic ps4 pro. jest lepsze od zwyklej czworki. mamy od kilku miesiecy, wczesniej byla zwykla ps4 i widac roznice. w zestawie chyba standardowo sa 2 pady, a przynajmniej powinny byc. jesli chetnych do grania bedzie wiecej, to dokup od razu tyle padow, zeby kazdy mogl grac. jesli konsola bedzie podlaczona do sieci, to tez jest wielozadaniowa. my przez ps czesto wchodzimy do internetu, ogladamy netflix, oczywiscie granie on line. no i mozna tez od razu zalozyc sobie konto na ps plus, wtedy co miesiac ma sie dostep do jakichs darmowych gier, mozna skorzystac z roznych promocji. dla mnie konsola, w sumie obojetnie jaka, to rozrywka o wiele bardziej rodzinna, niz komputer. przy komputerze siedzi 1, no max 2 osoby, a na konsoli moze grac cala rodzina czy kilku kolegow rownoczesnie. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: PS4 14.12.17, 06:40 Tylko niech kupuje to pro jeśli ma porządny telewizor. Na matrycy o niskiej rozdzielczości nie będzie widać dużej różnicy między pro, a zwykłym. Odpowiedz Link Zgłoś
vasaria Re: PS4 14.12.17, 10:06 dokładnie tak. ps4 pro warto jak jest mocny tv, inaczej bez sensu. moje syny latają od salonu (50 cali, do pokoju starszego 32 cale - zależy czy gramy wszyscy, czy np. starszy z dziewczyną, czy inne konfiguracje). slim jest malutka, więc pod pachę, kable i 2 pady w dłoń i robi się konsola mobilna . kupiłam w tym roku synom na Mikołaja zestaw PS 4 slim, 2 pady i fifę 18. wyczekałam na czarny piątek i udało mi się kupić taki zestaw za 1250 zł . kupiłam 500-tkę, dzwoniłam i pytałam w sklepie, pan powiedział, że sam gra na 500-tce i różnicy nie widzi (jest oczywiście w pojemności dysku, ale jemu nie udało się go jeszcze zapełnić). pograli w fifę, potem starszy kupił 2 gry, młodszy jedną i grają dalej . gry kupione bezpośrednio przez konsolę, tańsze niż pudełkowe. planuję im jeszcze na święta wykupić roczny dostęp do ps plus (czy jak tam się to nazywa ). mieliśmy xbox360 z kinectem itp, ale praktycznie nie da się już kupić gier na niego . Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: PS4 14.12.17, 10:35 W sumie masz racje. My kupiliśmy nowy telewizor kilka miesięcy przed wymianą konsoli i nie pomyślałam o tym zupełnie. Odpowiedz Link Zgłoś
plain-vanilla Re: PS4 14.12.17, 08:32 Do Komputera podłączone są 4 pady, więc spokojnie można grać w 4 osoby. Dodatkowo monitor jest połączony z TV, więc można wyslac obraz z 24" monitora do 42" TV i grać na ekranie TV. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: PS4 14.12.17, 09:21 ps z zalozenia podlacza sie do telewizora, wiec nic nie trzeba przekierowywac. my mamy ekran 55-calowy. poza tym, zeby tak pokombinowac z komputerem, to trzeba miec komputer i tv przynajmniej w tym samym pomieszczeniu. inaczej raczej nie ma to sensu. konsola zajmuje mniej miejsca, a wiekszosc ludzi tv ma jednak w pokoju dziennym/salonie czy jak tam zwal. mamy zarowno komputer do gier, jak i ps4. te sprzety sie nie wykluczaja, a raczej uzupelniaja, jesli juz. moje dzieciaki z kolegami wola jednak grac na ps, ale to oczywiscie nie musi byc regula u wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
vasaria Re: PS4 14.12.17, 10:14 też oprócz konsoli mamy 2 kompy - każdy syn ma swój, plus dla nas (rodziców) jest laptop. każdy sprzęt zaspakaja inną potrzebę . kompy z założenia mają mocną grafikę i dają radę z najnowszymi grami w sieci. laptop jest mobilny więc głównie na kolanka , ale grafiki już takiej nie ma. a konsola to z kolei wspólna zabawa . i też, w niektóre gry lepiej się gra na kompie, w niektóre na konsoli . Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: PS4 14.12.17, 10:40 Dokładnie tak, to są po prostu różne sprzęty i służą nam w inny sposób w ogóle ze sobą nie konkurując. Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: PS4 14.12.17, 23:59 U nas podobnie - komp mocny starszego syna ale on robi na nim wiele rzeczy, także do szkoły w tym pisze prace i prezentacje co na konsoli nie jest możliwe Dwa lapki domowe plus dwa służbowe i konsola Xbox One Telewizorów nie wymieniam ile bo aż wstyd. Ale długo mieliśmy jeden mały I tak oglądamy głównie filmy lub TVN 24 czy inne BBC Aha i dwa monitory dodatkowe ale to jest potrzebne mężowi do pracy 😄 Odpowiedz Link Zgłoś
plain-vanilla Re: PS4 14.12.17, 12:26 Mój syn miał do wyboru PS4 albo komputer i wybrał to drugie. PS4 i tak by nie stało w dużym pokoju, bo regularnie przychodzą do syna koledzy i grają u niego w pokoju właśnie na kompie (nie laptopie). Wszystkie aplikacje ma na TV do tego PS4 nie jest potrzebne, bo TV jest podłączony do wifi. Brałam jeszcze pod uwagę ceny gier do PS4. Na Steam I Origin jest ogromny wybór gier, my korzystamy ze strony gdzie kody są 30-50% tańsze. Żeby nie było mamy w domu PS3 i nie cieszy się jakimś specjalnym wzięciem. Patrząc z perspektywy czasu, to myślę, ze komputer był lepszym zakupem, ale wiadomo, że każdemu pasuje co innego. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: PS4 14.12.17, 13:19 nigdzie nie pisalam o laptopie. na laptopie, to ja sobie na forum pisze, do grania moj maz skladal sprzet wspolnie ze starszym synem. nie probuje nikogo przekonac o wyzszosci ps4 nad komputerem. mamy i jedno i drugie. to sa zwyczajnie inne sprzety i sluza nam inaczej. nasz telewizor jest monitorem do ps4, komputera, skonstruowanej przez meza stacji pogodowej oraz zwyklym telewizorem. o mozliwosciach podlaczenia komputera z tv nie musisz mi opowiadac. z uwagi na zawod meza mamy w domu chyba ze 2x tyle komputerow niz ludzi (dokladnie nie wiem, bo to sie ciagle zmienia, a niektore sa polaczone w jakies "kombajny") i kazdy sluzy do czegos innego. autorka watku pytala o ps4, wiec napisalam o ps4. tlumaczenie w tej sytuacji, ze komputer do gier jest lepszy, uwazam za bezsensowne. poza tym, dla mnie to sa kompletnie rozne sprzety i roznie je wykorzystujemy. jedno drugiemu kompletnie nie przeszkadza. moga nawet miec wspolny monitor. Odpowiedz Link Zgłoś
plain-vanilla Re: PS4 14.12.17, 13:35 To jest forum publiczne i jak najbardziej mogę opisać moje doświadczenia i uwagi w temacie, szczegolnie że ps mamy w domu. Ja nikogo nie edukuje, tylko informuje jak u nas to działa i się nie wywyższam opisywaniem ile mamy w domu komputerów, tabletów czy telefonie na głowę. Skoro autorka pytania jeszcze ps nie zakupiła, to może się dowiedzieć, jak u innych temat gier jest obcykany. Zauważ, że dodałam w poprzednim komentarzy, że każdy robi, co mu pasuje. Mam w nosie, że ktoś może odbierac mój wpis. Piszę do autorki wątku, która jak sama stwierdziła jest zielona w temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: PS4 14.12.17, 13:46 plain-vanilla napisała: > To jest forum publiczne i jak najbardziej mogę opisać moje doświadczenia i uwag > i w temacie, szczegolnie że ps mamy w domu. Ja nikogo nie edukuje, tylko inform > uje jak u nas to działa i się nie wywyższam opisywaniem ile mamy w domu kompute > rów, tabletów czy telefonie na głowę. a czy ja ci czegos zabraniam? wyrazilam swoje zdanie, wlasnie dlatego, ze to jest forum publiczne. nigdzie sie nie wywyzszam, nie wiem, gdzie to wyczytalas. po prostu troszke mnie rozbawilo twoje wymadrzanie sie na temat komputerow i tyle. Skoro autorka pytania jeszcze ps nie zaku > piła, to może się dowiedzieć, jak u innych temat gier jest obcykany. Zauważ, że > dodałam w poprzednim komentarzy, że każdy robi, co mu pasuje. Mam w nosie, że > ktoś może odbierac mój wpis. Piszę do autorki wątku, która jak sama stwierdziła > jest zielona w temacie podpielas sie pod moja odpowiedz do autorki watku, wiec zgodnie z logika odebralam to jako odpowiedz na moj wpis. z reszta z tresci twojej wypowiedzi tez to wlasnie wynikalo, wiec teraz nie odwracaj kota ogonem. od razu napisalam ci, ze dla mnie to sa dwa rozne sprzety i zaden z nich nie jest dla mnie lepszy ani gorszy, tylko kazdy jest zwyczajnie inny. nie wiem wiec, do czego probujesz mnie wciaz przekonac, bo skoro caly czas podpinasz sie bezposrednio pod moje wypowiedzi, to chyba dyskutujesz ze mna? ta nasza dyskusja jest w ogole bez sensu, bo ja wcale nie mam zamiaru przekonywac ciebie do tego, ze ps4 jest lepsza niz komputer. ba, sama tak wcale nie uwazam . to po protu kolejne urzadzenie sluzace nam do rozrywki. Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: PS4 15.12.17, 00:06 Mam podobne doświadczenia jak plain vanilla ale może mamy po prostu starsze dzieci, które doceniają ze w kompie jest wszystko Konsolą bawi się juz tylko młodszy syn, zwykle z kolegami - dla starszego mogłaby nie istnieć - wyrósł już z niej. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: PS4 15.12.17, 02:54 mysle, ze to niekoniecznie kwestia wieku. u nas sa po prostu okresy, kiedy ps jest intensywnie wykorzystywana i takie, kiedy lezy odlogiem. zalezy od roznych okolicznosci. jak starszy umawia sie na granie z kolegami z klasy, to graja na konsoli, ale sam ostatnio gra glownie na komputerze, bo zlozyli z ojcem nowy i jest nowa atrakcja. moj maz jest raczej starszy od twoich dzieci, a tez potrafi spedzic caly wieczor przed ps, tak samo, jak jego prawie 20-letni syn. u dwoch ostatnich zalezy to glownie od tego, na jaki sprzet jest najnowsza, nabyta przez nich gra acha, zwykle ps 4 na ps4 pro zamienil moj maz w te wakacje, kiedy przez 2 tygodnie on byl sam w domu, a ja z chlopakami w polsce. kupil sobie nowsza konsole i gral cale wieczory po powrocie z pracy Odpowiedz Link Zgłoś
an.16 Re: PS4 14.12.17, 09:14 Moi tez chcieli w zeszłym roku i kupiłam pod choinkę. Zwracałam uwagę wyłącznie na cenę. Pada można dokupić zawsze i wszędzie. Mamy "zwykłe" PS4 i chyba w zupełności wystarcza. U nas korzystają wyłącznie dziecko, a właściwie tylko starsze (17 lat), które lubi czasem w fifę pograć. Jedyna gra jaka ma i jaką chciał. Młodsze (9 lat) zażyczyło sobie Little Big Planet, przeszło poziomy i więcej do PS nie wraca. Nie chcieli tez żadnych innych gier. A przynajmniej nie wyartykułowali potrzeby Odpowiedz Link Zgłoś
ania.n-82 Re: PS4 14.12.17, 10:27 Ja jestem trochę w temacie bo syn też sobie wymarzył PS4. Podobno wersję "pro" warto tylko jeśli się ma bardzo dobry telewizor (taki za kilka tysięcy), bo inaczej praktycznie nie widać różnicy. Za to warto zainwestować w większą pamięć (1TB zamiast 500GB), żeby dało się wgrać więcej gier. To się przydaje szczególnie jeśli z PS4 korzysta więcej niż jedna osoba, jeśli na przykład z konsoli korzysta rodzeństwo albo rodzice też lubią czasem w coś zagrać . Podobno już przy 5-6 grach lepiej mieć 1TB. Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: PS4 14.12.17, 11:11 Bzdura. Wersja pro poza grafiką 4K i HDR ma mocniejsze inne podzespoły przez co chocby gry ładują się szybciej i wszystko działa szybciej. Potiwerdzam, że warto mieć 1TB Odpowiedz Link Zgłoś
ania.n-82 Re: PS4 14.12.17, 11:16 Sama nie miałam jeszcze do czynienia z PS4 i PS4 Pro, dlatego piszę "podobno" Czy różnica w szybkości działania jest też podczas korzystania z gier (na przykład czekanie na załadowanie kolejnego poziomu), czy raczej przy instalowaniu? Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: PS4 14.12.17, 12:25 Zarówno tu i tu. Choć pewnie przy instalacji mniej odczuwalna bo w obu przypadkach dysk jest taki sam i ma ograniczenia. Tutaj sytuacje poprawiłoby zainstalowanie dysku SSD ale wtedy cena poszybowałaby w kosmos. Odpowiedz Link Zgłoś
feel_good_inc Re: PS4 14.12.17, 17:27 PS4 Pro uciąga też bliżej 60FPS w grach, które na zwykłej PS4 są "cinematic experience" czyli 24-30FPS. W 4k są "cinematyczne" Odpowiedz Link Zgłoś
ania.n-82 Re: PS4 14.12.17, 10:38 I jeszcze jedno co mi doradził sprzedawca: Jeśli to ma być prezent pod choinkę i chcecie go od razu otworzyć i grać, to kiedyś wcześniej musisz potajemnie włączyć PS żeby się wszystko zainstalowało / skonfigurowało / uaktualniło itp. To podobno trwa jakieś 6 godzin, więc mąż planuje instalować kiedyś w nocy jak dzieci będą spać. W sklepie nam proponowali że mogą to zrobić za nas ale wtedy musielibyśmy za to zapłacić koło 200 zł, więc podziękowałam. Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: PS4 14.12.17, 12:20 Nieprawda. Mój syn dostał, podłączyliśmy do telewizora i chodziło natychmiast bez problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
ania.n-82 Re: PS4 14.12.17, 16:59 To może wy mieliście wszystko zainstalowane przez sklep? Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: PS4 14.12.17, 17:13 Nie. Kupiłam konsolę w dużym sklepie na „S” , a ponieważ nie znam się na tym kompletnie, po prostu podłączyłam do telewizora i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
feel_good_inc Re: PS4 14.12.17, 17:24 A była jednocześnie podpięta do netu? Bo można oczywiście grać od razu po podłączeniu do telewizora, a te "6 godzin" to czas ściągania aktualizacji i patchy do gier. Odpowiedz Link Zgłoś