Dodaj do ulubionych

pensja w ofercie pracy

15.12.17, 13:50
Słuchajcie czy często wam sie zdarzało przy zmianie pracy, że pracodawca składał wam ofertę z pensją niższą niz podaliście podczas rekrutacji?
Bo mi się to zdarza non-stop. To jest taka forma negocjacji - licytacja w dół? bo ja zawsze podaję tę swoją najniższą stawkę, za jaką byłabym skłonna zmienić pracę. I zawsze odczuwam irytację, że jest to stawka traktowana jako wyjście do negocjacji w dół. Może powinnam zmienić taktykę i podawać nie najniższą stawkę, tylko +10%?
Obserwuj wątek
    • leyre1 Re: pensja w ofercie pracy 15.12.17, 14:08
      Nie jestem ultrasuperhiper wunska specjalistka, aplikuje tylko gdy zarobki sa podane w ogloszeniu (zazwyczaj sa), negocjowac moge wiec tylko w gore, zwlaszcza jesli jest od do
      • claudel6 Re: pensja w ofercie pracy 15.12.17, 14:36
        ale zdajesz sobie sprawę, ze w UK jest inaczej niż w Polsce i u nas nie podają wysokości zarobków w ogłoszeniu, a na dalszych etapach rekrutacji też o tym praktycznie nie mówią? co najwyżej milcząco akcetują Twoje warunkui wyjściowe.
        w UK też nie miałam z tym probelmu, jak aplikowałam, to wiedziałam ile dostanę i nie musiałąm prowadzić żadnych płacowych negocjacji.
        • leyre1 Re: pensja w ofercie pracy 15.12.17, 14:43
          Proponuje wiec pytac na samym poczatku, w koncu to zatrudniajacy powinien wyjsc z oferty a nie odwrotnie. O pieniadzach sie powinni mowic bo dla nich sie pracuje i moze czas zaczac te glupie dziwne zasady wreszcie znieniac.
          • leyre1 Re: pensja w ofercie pracy 15.12.17, 14:44
            Zapomnialam zreszta znowu ze to Polska rzeczywistosc
          • claudel6 Re: pensja w ofercie pracy 15.12.17, 14:53
            ale u nas to tak nie działa - to oni Ciebie pytają na początku, jakie są Twoje oczekiwania finansowe. nikt nie odpowie na pytanie: "ile chcą/zamierzają Państw zapłacić", bo u nas chcą zapłacić jak najmniej.
            • minor.revisions Re: pensja w ofercie pracy 15.12.17, 22:07
              a wszyscy rekruterzy (no fakt, nie w Polsce) mówią, żeby właśnie odpowiadać "Państwo z pewnością mają jakiś budżet przeznaczony na tę pozycję więc łatwiej będzie jeśli to państwo przedstawią widełki".
        • alannda Re: pensja w ofercie pracy 15.12.17, 14:48
          Jak to nie podaja? Zazwyczaj jest przedzial od do, albo iles tam +. A jesli nie ma to trzeba sie zapytac na wstepie zeby sobie oszczedzic zachodu jesli ci nie odpowiada. A aplikujesz bezposrednio czy przez agencje?
          • claudel6 Re: pensja w ofercie pracy 15.12.17, 14:58
            gdzie podają? w Polsce? żartujesz sobie chyba?
            moze w administracji panstowej, gdzie pensje są z góry ustalone i znane. w firmach prywatnych nikt nie podaje pensji, tylko pytaja się o Twoje oczekiwania płacowe na początku rekrutacji.
            • alannda Re: pensja w ofercie pracy 15.12.17, 15:17
              Wspomnialas wyzej o UK, myslalam ze tam jestessmile
              • claudel6 Re: pensja w ofercie pracy 15.12.17, 15:41
                bo leyre mieszka w UK.
    • djhenne Re: pensja w ofercie pracy 15.12.17, 14:47
      Zawsze podaję wyższą stawkę, a nuż się zgodzą wink a jeśli nie, dalej mam margines na negocjacje. Chyba rzadko się zdarza, że proponują lepsze warunki niż kandydat oczekiwał (choć pewnie są takie przypadki) - no bo skoro mogą płacić mniej, to po co dawać więcej.
      Zazwyczaj też mnie pytano, czy warunki są do negocjacji - raz powiedziałam, że nie, ale że byli przyciśnięci, to mi tyle dali. I ani grosza więcej wink
      • claudel6 Re: pensja w ofercie pracy 15.12.17, 14:59
        lepszych nie oczekuję, ale wyraźnie gorsze, gdy chcą podebrać pracownika innej firmie? ma to sens?
        • kasiamat00 Re: pensja w ofercie pracy 15.12.17, 15:24
          Dlaczego nie? Moze akurat obecna firma ma na tyle duzo wad, ze nawet lepsza pensja tego nie rekompensuje.
        • leyre1 Re: pensja w ofercie pracy 15.12.17, 16:09
          claudel6 napisała:

> lepszych nie oczekuję, ale wyraźnie gorsze, gdy chcą podebrać pracownika innej
          > firmie? ma to sens?

? Co oznacza podebrac?
    • kasiamat00 Re: pensja w ofercie pracy 15.12.17, 15:22
      Tak, powinnas zmienic taktyke, i nie +10%, ale z +20%. I nie od najnizszej stawki, za jaka bylabys sklonna zmienic prace, ale od takiej, ktora by Cie na serio zadowalala.
      • claudel6 Re: pensja w ofercie pracy 15.12.17, 15:49
        ale ta najniższa, dla której jestem w stanie zmienić pracę (z której jestem zadowolona i nie mam pozafinansowcyh powodów jej zmieniać) - jest właśnie zadowalająca. ja nie jestem bezrobotna, moja najniższa to ta, która by mnie właśnie satysfakcjonowała, czyli dawalaby mi jakąś premię za ryzyko zmiany.
        nie mogę podawać 20%+, bo wtedy bym w ogóle nie przeszła do dalszych etapów rekrutacji - byłaby to cena dla firmy zaporowa. wiec podaję realną prawdziwą stawkę, za którą jestem gotowa zmienić pracę, by na początku zweryfikować gotowość pracodawcy do zapłacenia takiej pensji. tak mi się wydawało, bo na końcu się okazuje, że rekrutację przeprowadzili, ja jestem najlepszym kandydatem (z która informacja się wysypali juz na etapie rozmów) , a oni i tak nie są gotowi mi tyle zapłacić.
        zawracanie gitary.
    • asia_i_p Re: pensja w ofercie pracy 15.12.17, 15:41
      Nie. To znaczy u mnie wiadomo, bo moją pensję zna cała Polska wink natomiast u męża na zadane pytanie, ile chciałby zarabiać w okresie próbnym, podał stawkę, która zapewniała nam ogarnięcie podstawowych wydatków i z miejsca została ona podciągnięta o 25% w górę w ramach negocjacji przez zatrudniającego, młodego idealistę (choć, jak się z czasem okazało, bardzo bizensowo skutecznego idealistę).
    • inguszetia_2006 Re: pensja w ofercie pracy 15.12.17, 15:56
      Witam
      Koleżanka napisała na Linkedin, że oczekuje propozycji na kwotę nie mniejszą niż... I cisza. Ale jej o to chodziło, bo zawracali gitarę, a proponowali "zapomogi". Chodziła na spotkania i szlag ją trafiał. Inni znajomi 40+ zarabiają mniej niż kiedyś. W ogóle, ludzie się skarżą, że po czterdziestce trudniej się zaczepić za dobrą stawkę. O przeprawach z HR to już nawet nie wspominam. Znajoma usłyszała, że ma niską motywację do pracy, więc jej nie przyjmą. Jak oni wpadli na tę niską motywację, to nie wiemwink Może Stacie by coś podpowiedziała. Podsumowując, jak masz stabilną pracę, z dobrym wynagrodzeniem to się jej trzymaj.
      Pzdr.
      Ing
    • pamel-a1000 Re: pensja w ofercie pracy 15.12.17, 17:48
      nigdy
    • 89mumin Re: pensja w ofercie pracy 15.12.17, 19:53
      Ja staram się podczas rozmowy podawać kwotę delikatnie zawyżoną i zaznaczam od razu, że jest do delikatnej negocjacji. Tylko w pierwszej pracy dostałam dokładnie tyle ile chciałam, natomiast później to ok. 5% mniej niż podałam podczas rozmowy. Mam wrażenie, że tak już się w PL przyjęło, że oczekiwania kandydata są traktowane jako kwota do negocjacji. Kandydaci już też się chyba przystosowali i podaj te ok. 10% więcej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka