Dodaj do ulubionych

Wojna trwala 50 lat

17.12.17, 16:11
tak wynika z nowego filmu IPN. Film ma blisko 2 mln wyswietlen na youtubie. Oddaje prawde historyczna wedlug was? Chcecie by tak teraz uczono historii? Mnie dziadkowe uczyli o wojnie, o komunizmie, sama pamietam jego schylek, ale co z tymi mlodymi ktorzy wiedze beda czerpac tylko z takich zrodel lub z nauczania o niego oparte?
Obserwuj wątek
    • asmarabis Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 16:15
      Wole 50 letnia wojne niz polskie obozy koncentracyjne.
      Ty zylas w komunizmie to dlaczego tu kreujesz sie na mlodke ?
      • sumire Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 16:21
        W komunizmie żyli ludzie dziś trzydziestoparoletni, więc już nie piernicz z tym kreowaniem na młódkę.
      • cosmetic.wipes Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 16:35
        A ty nie zylas w komunizmie? To znaczy, że masz mniej niż 28 lat. A to znaczy, że według własnej opinii jesteś głupia, bo urodziłaś dziecko przed trzydziestką big_grin
        • asmarabis Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 16:39
          Ja sie nie kreuje tutaj na nieopierzona mlodke co to dopiero dowod osobisty odebrala w gminie
          • cosmetic.wipes Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 21:38
            Ona też nie, ale widocznie jak zwykle czegoś nie zrozumiałaś.
    • krejzimama Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 16:20
      To strzelanie z karabinu do czołgu pięknie oddaje polską głupotę.
      I jeszcze ta naiwność, że w polityce zagranicznej narodowych państw było miejsce na moralność i honor. Liczyły się interesy. Debile rządzący II rp nie potrafili zadbać o interesy polskich obywateli. Teraz Polską zaczęli rządzić tego samego tępe trepy.
      • asmarabis Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 16:22
        Akurat PIS dba o interesy obywateli.
        To ze wasz Kijowski jest bez grosza przy duszy to naprawde nie jest problem PIS i narodu.
        Poza tym Dobrze wam ida zbiorki dla niego, z ostatniej moze kupic nowego iPhona i jescze na jakies Malediwy na swieta starczy...
        • sumire Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 16:27
          W jaki sposób PiS dba o moje interesy? Podaj jeden przykład.
          • asmarabis Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 16:28
            Nie wpuszcza do kraju islamskich terrorystow?
            • tanebo2.0 Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 16:37
              Tak? A i,le zamachów dokonali uchodźcy? Ten z Las Vegas też był islamskim uchodźcą?
              • asmarabis Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 16:45
                Kochaniutka, nie ogladaj sie na Stany, w Europie w ubieglym roku bylo poszkodowanych w zamachach z 1000 osob jak nei wiecej....
                • tanebo2.0 Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 16:49
                  Ale nadal nie odpowiedziałaś na pytanie: kim byli terroryści?
                  • asmarabis Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 16:55
                    Wyznawcami strasznej ideologii
                    • tanebo2.0 Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 16:58
                      Jak Brevik?
            • sumire Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 16:40
              Poważnie? O ile wiem, granice są otwarte, więc każdy może do Polski wjechać. Nie wszyscy terroryści nie mają dokumentów, wiesz...
              • asmarabis Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 16:46
                Troliszcze wytlumacz wiec dlaczego zamachy islamskie sa tylko w krajach w ktorych sa duze spolecznosci muzulmanskie no czekam
                • nathasha Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 16:48
                  np we Wloszech czy w Grecji. albo w Szwajcarii, prawda, Asma, Szwajcaria w ogole nie ma muzulmanow suspicious
                  • asmarabis Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 16:51
                    Tak Wlochy i Grecja to przyklady krajow gdzie jest najwiecej muzulman.
                    Piszesz dzis calkiem od rzeczy idz na spacer bo sie calkiem pograzysz
                    • nathasha Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 16:55
                      ilu muzulmanow ma Szwajcaria, nie mow ze nie wiesz suspicious
                      • asmarabis Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 16:59
                        TO nie Szwajcaria ich ma ale oni maja Szwajcarie w garsci
                        • nathasha Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 17:00
                          wiec ilu ich jest i ile zamachow przeprowadzili?
                          • asmarabis Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 18:13
                            zapytaj sie ile zamachow przeprowadza bo to jest clue
                • sumire Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 17:02
                  Asma, wytłumacz bratu mojego faceta, który dzięki decyzji PiSS wyskakuje z kilkuset złotych miesięcznie dodatkowo na leczenie swojego dziecka - na szczęście go stać - że najważniejsze, że uchodzców nie ma.

A - no i kiedy wracasz do naszego raju ze swojego kalifatu? Czyżby w kalifacie mimo wszystko opłacało się żyć?... Hm.
                  • asmarabis Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 18:20
                    To czemu nie sprowadzisz go do swojego raju ?
                    Najpierw to mu wytlumacz skoro mu tak zle to mu ulzyj
                    • sumire Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 18:31
                      Do jakiego "mojego" raju", ciole? Ja mieszkam w Polsce i nie uważam jej za raj.
                      Ponawiam pytanie - kiedy wracasz? Czyżby dla kasy na zmywaku można było ryzykować życiem, bo uchodzcy?...
                      • asmarabis Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 18:39
                        Ale ciagle sie odgrazasz na Polskę i ja opluwasz
                        I cuagke tam siedzisz
                        Litości.......
                        Wyjedź wreszcie i zabierz brata
                        Na co czekasz ?
                      • asmarabis Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 18:39
                        Ale ciagle sie odgrazasz na Polskę i ja opluwasz
                        I cuagke tam siedzisz
                        Litości.......
                        Wyjedź wreszcie i zabierz brata
                        Na co czekasz ?
            • woman_in_love Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 16:55
              co z tego, że nie wpuszcza islamskich, jak wpuścił 1 000 000 Ukraińcow, dzięki którym już NIGDY wa
              • woman_in_love Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 16:55
                m pensje nie wzrosną do poziomu UE big_grin
                • asmarabis Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 16:57
                  I ceny nie, dzieki temu stac mnie na wypasione wakacje, PiS jest the best!
                  • szarsz Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 17:05
                    Wypasione big_grin
            • mama303 Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 21:04
              asmarabis napisała:

> Nie wpuszcza do kraju islamskich terrorystow?
              przeciez granice mamy otwarte. Skąd wiesz, że nie wjechał jakis terrorysta?
              • asmarabis Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 21:17
                A ile było ofiar zamachów ?
                • cosmetic.wipes Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 21:41
                  asmarabis napisała:

> zapytaj sie ile zamachow przeprowadza bo to jest clue
                  >

big_grin
                • nathasha Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 21:44
                  a ile bylo ofiar zamachow w Szwajcarii?
                  • asmarabis Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 21:47
                    Musisz zapytac Snakelilith ona ma grafy z podziałem na lata
                • mama303 Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 23:20
                  asmarabis napisała:

> A ile było ofiar zamachów ?
                  ale pisałaś że nie wpuszczają a nie że ich Polska nie interesuje i dlatego tu nie działają.
    • mama.nygusa Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 16:25
      Natasza to troll, zawsze to wiedzialam, tym wpisem tylko to potwierdzila, do tej pory na forum kreowala sie jako 20parolatka, a teraz pamietam komunizm?
      • asmarabis Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 16:27
        No dokladnie ale wiadomo troll musi trolla wspierac wiec Sumire od razu podniosla krzyk zeby odwrocic uwage, za to ma placone przez KOD
      • nathasha Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 16:28
        Troll to dla ciebie synonim wieku? a wg jakiej definicji: cambridge dictionary? Nigdy nie ukrywalam ze mam ponad 30 lat, to ze dla was to mlodosc tym lepiej.
        • asmarabis Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 16:30
          Nawet jak ponad 30 to bylas oseskiem w komunizmie, co pamietasz- komunistyczne grzechotki i mm?
          Prosze konkretne przyklady co noworodki wyniiosly z komunizmu
          • nathasha Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 16:36
            wojna ergo dzialania wojenne trwaly 50 lat? Polacy ratowali Zydow - owszem ale gdzie tu prawda o Jedwabnem, o 200 tys Zydow ktorzy zgineli z rak polskich chlopow bo kasa sie skonczyla? Komunizm byl budowany przez Polakow - gdzie tu prawda o tym?
            • asmarabis Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 16:38
              O ja cie, to Zydow tez ratowalas?
              • nathasha Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 16:43
                a ty ich zabijalas?
                • asmarabis Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 16:47
                  JA nie wypisuje tutaj ze pamietam niemalze czasy mieszko I
                  • nathasha Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 16:51
                    o ja cie nie pamietasz komunizmu? a Polske w ogole pamietasz czy sie urodzilas w Niemczech?
                    • asmarabis Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 16:56
                      W ogole nie pamietam pradziadkow na przyklad, nie znam nikogo kto pamieta
                      • nathasha Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 16:58
                        nie znasz nikogo kto pamieta pradziadkow? widocznie pochodzisz z warstw gdzie mlodo sie umieralo
                        • tanebo2.0 Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 17:07
                          No wiesz... alkoholizm w warstwach robotniczych to nadal duży problem...
                      • sumire Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 17:35
                        No pacz, a ja byłam na sto pierwszych urodzinach prababci...
                        • asmarabis Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 18:10
                          Twoja mama rodzila w piaskownicy?
                          • ichi51e Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 18:16
                            Wystarczy policzyc. 20 lat dziecko. Dziecko rodzi dziecko jak ma 22. Dziecko tej rodzi jak ma 25. To w sumie daje 67.
                            Moje dziecko tez ma prababcie. A lat ma 5. Syn mojego brata jeszcze lepiej - ma 14 a zyje jeszcze troje z jego pradziadkow.
                            • asmarabis Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 18:17
                              Ale kto rodzi w wieku 22?
                              Cyganie?
                              • sumire Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 18:34
                                A kto urodził takie asmarabis, istotę o zerowej inteligencji i wrażliwości? To dopiero przykra rzecz...
                                • asmarabis Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 18:41
                                  Sumie za to nawet istota nie jest tylko bytem sterowanym przez kijowskiego
                            • ichi51e Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 18:18
                              Tfu czworo wliczajac moja babcie. 3 dziadkow ze strony matki. Jeden z dziadkow zmarl zreszta nie tak dawno na 100% go pamieta
                          • ja.babcia Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 20:02
                            Moja siostra lat 70+ ma czwórkę prawnuków, najstarsze 8 lat. Nie zapamiętają jej?
                            • asmarabis Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 20:19
                              Tu wszystkie ematki sie kreują na młódka
                              Po co sie przyznajesz do siostry 70+????
                • ichi51e Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 16:52
                  zabijac to pewnie malo kto zabijal (juz za prl). za to atmosfere w 68 roku ktos robil...
                  • nathasha Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 16:57
                    ale czy mozna to nazwac wojna?
                    • ichi51e Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 17:23
                      Bardzo zalezy jak ci sie trafilo. Bez watpienia byli tacy ktorym sie zylo normalnie (wiekszosc) ale byli tez tacy co by przytakneli ze wojna domowa byla. To jest wlasnie najgorsze w tym materiale - polprawdy
                      • nathasha Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 17:30
                        Moja babcia pamieta wojne - nigdy nie bylo jak za komunizmu, ktorego nienawidzila bo rodzina cierpiala biede. Wojna to byl wieczny strach, przesladowania, wojna to byl jej brat wziety sila do sowieckiego wojska, jej przyjaciolka ktorej cala rodzina zostala zabita, wojna to bylo sprawdzanie czy jestes Zydem i krzyk zydowskich dzieci pojmanych przez Niemcow. Komunizm to byla bieda. Bieda dlatego ze pradziadek nalezal do Wojska Polskiego. Ale nie bylo dzialan wojennych, masowych mordow, to nie byla wojna.
                        • ichi51e Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 17:57
                          Akurat jednostkowy przypadek nic nie wnosi. W 63 zginal ostatni partyzant - dla niego i dla tych co siedzieli w wiezieniach (oraz dla rodzin oficerow pomordowanych w Katyniu) zapewne perspektywa byla inna.
                          • mdro Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 18:14
                            Wybacz, ale nabierasz się na jakieś bajki - w 1963 nie było już żadnych partyzantów. I mogę Cię zapewnić, że rodziny pomordowanych w Katyniu czy wywiezionych do ZSRR też widziały różnice między okresem wojny a tym, co było po niej - zwłaszcza po 1953.
                            • ichi51e Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 18:19
                              www.google.pl/amp/www.dziennik.pl/amp/514507,ostatni-zolnierz-wyklety-zdradzony-zabity-i-zbezczeszczony-w-1963-roku-odcieto-mu-glowe.html
                              • mdro Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 18:31
                                Nie był partyzantem. Partyzantka zakłada prowadzenie zorganizowanych działań o charakterze wojskowym. A artykuł na ton typowo sensacyjny, za dobre źródło bym go nie uznała.
                          • tanebo2.0 Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 18:23
                            Sorry ale pierd... wojna to zupełnie co innego. Wojna to uciekanie do rowu na dźwięk lecącego samolotu. I zastanawianie czy będzie zrzucał bomby. Na wojnie jedyne listy jakie otrzymujesz to powiadomienia o śmierci ojca, brata, męża. Wojna to zastanawianie się gdzie uciekać jak będzie szedł front. I czy będziesz musiał zabić własne dziecko żeby nie cierpiało. Wojna to oglądanie potworności które powodują urazy psychiczne. takie na całe życie. Widziałem kiedyś wywiad o holokauście na Łotwie. Mężczyzna opowiadał co widział. Jak ssman zastrzelił matkę z dzieckiem na ręku. Miał ze 80 lat. Od zdarzenia minęło pół wieku. A on na samo wspomnienie zaczął ciężko dyszeć i płakać. Więc może nie opowiadaj bredni. PRL zwłaszcza wczesny rajem nie był. Ale zasadniczo różnił się od wojny.
                            • mdro Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 18:34
                              A nie masz do końca racji, w czasie wojny też normalne listy przychodziły. Mam kopertę po liście, który wysłała z Algierii do Wilna przyjaciółka mojej ciotecznej babki. Pieczęcie wskazują, że list odwiedził i Moskwę, i Berlin - w międzyczasie Wilno trafiło spod okupacji sowieckiej pod niemiecką - ale doszedł do adresatki.
                            • ichi51e Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 19:02
                              Bez przesady - na Ukrainie wojna a ludzie jakos zyja... podczas okupacji zyje sie normalnie.
                              • ichi51e Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 19:10
                                Formalnie Japonia byla do niedawna w stanie wojny z Rosja o Kuryle. Korea Pln z Pld sa w stanie wojny...
                                • rosapulchra-0 Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 19:24
                                  Ichi, ogarnij się. W okupacji normalnie się żyje? shock
                                  • tanebo2.0 Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 19:25
                                    Na wojnie też. Podczas Powstania Warszawskiego ludzie żyli jak podczas następnych 50 lat.
                              • tanebo2.0 Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 19:24
                                Nie no oczywiście. W Sarajewie też nie było różnicy między okupacją serbską a strzelaniem snajperów.
                        • asmarabis Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 18:12
                          Odkrycie Ameryki ze komunizm lepszy od wojny, zgloscie sie koniecznie po NObla z tym
        • mama.nygusa Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 16:34
          Ponad 30, to ile to ponad 3 lata czy 9.

podkreslam, kreowalas sie zawsze na 20parolatke.

ja mam 40, pamietam z ko9munizmu, ze jak rodzice chcieli pralke/lodowke to stali w kolejce przynajmniej jedna noc i kartki troche pamietam.Co ty pamietasz?
          • nathasha Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 16:40
            ja na 20 parolatke? kochanie, mozesz tutaj spokojnie wrzucic moje posty gdzie sie kreuje na 20parolatke. Mam 37 lat. Pamietam okropna szkole i komunistyczna dyrektor z odpowiednimi pogadankami. pamietam ze moi pradziadkowie cierpieli biede bo pradziadek mial to nieszczescie byc pulkownikiem w polskim wojsku. pamietam szarzyzne, brak perspektyw, pamietam Solidarnosc - moze dlatego ze urodzilam sie w jej kolebce.
            • asmarabis Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 16:43
              powiednimi pogadankami. pamietam ze moi pradziadkowie cierpieli bie
              > de

Jak mozna pamietac ile pieniedzy mieli PRADZIADKOWIE????
            • mama.nygusa Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 17:06
              Nigdy, powtatzam nigdy nie przeszukuje forum, zeby komus cos ugowodnic, po prostu piszesz, opisujesz sie tak, ze w zyciu bym nie pomyslala, ze przekroczylas 30, chyba nie ja jedyna odnosilam takie wrazenie, wiec twoje wyznanie zaskoczylo mnie, chyba zreszta nie tylko mnie.
              • nathasha Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 17:10
                no ale ja nigdy nie ukrywalam swojego wieku. a mowienie ze asmy cos nie zaskoczylo? asma to prawdziwy troll taki zgodny z cambridge, oxford i nawet nyt dictionary
          • szarsz Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 16:58
            > podkreslam, kreowalas sie zawsze na 20parolatke.

Wyszukiwarka działa, nie ma problemu, żebyś wrzuciła linki do TYCH postów. Czekamy.
      • jagienka75 Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 16:48
        Oczywiście, że troll. Dlatego nie ma sensu z nią gadać. Szkoda klawiatury.
        • nathasha Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 16:49
          to moze wypowiesz sie na temat filmu, nikt ci nie broni
      • rosapulchra-0 Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 16:50
        mama.nygusa napisał(a):

> Natasza to troll, zawsze to wiedzialam, tym wpisem tylko to potwierdzila, do te
        > j pory na forum kreowala sie jako 20parolatka, a teraz pamietam komunizm?
        >

A możesz podać link, w którym się tak kreowała? Bo ja to zupełnie inaczej widzę.
        • asmarabis Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 16:54
          Bo ty automatycznie negujesz mlodosc i pozytywne rzeczy
          Gdyby kreowala sie na schorowana 100latke z tesciowa-upiorem to na pewno bys to kojarzyla
          • nathasha Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 16:59
            misiu, czekam na twoje linki - przeciez jako wyznawczyni chwaly Jarka nie mozesz byc klamczucha, prawda? suspicious
            • asmarabis Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 18:10
              najszybciej bedzie jak ty wkleisz linki w ktorych piszesz ze jestes pania w srednim wieku a nie podlotkiem, no dawaj
    • ichi51e Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 16:49
      o jezu...
      • ichi51e Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 16:54
        w tym filmie to wkurzajace jest po pierwsze robienie z polski mesjasza narodow. Tak cala 2 wojna swiatowa wybuchla dlatego ze Stalin z Hitlerem nie mogli spac w nocy na mysl o tych zlotych polach pszenicy i bezcennej Polsce...
    • damartyn Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 18:08
      nathasha napisała:

> tak wynika z nowego filmu IPN. Film ma blisko 2 mln wyswietlen na youtubie. Odd
      > aje prawde historyczna wedlug was?

oddaje, lakonicznie ale oddaje. Dla mnie spoko.
    • la_mujer75 Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 18:39
      To jest film dla przyszłych pokoleń, które będą się uczyły w szkołach branżowych- łykną to bez chwili wahania. Obwieszą się flagami ozdobionymi w Znak Polski Walczącej i pójdą 11 listopada krzyczeć :"Polska dla Polaków" sad - bo my to naród wybrany i same geroje (czy widzicie jakie toporne twarze mają ci Polacy - prawie jak rzeźby wokół Pałacu Kultury- ta sama estetyka czy umiejętności ?).
      • asmarabis Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 18:42
        A dla kogo ma byc Polska jesli nie dla Polaków ?
        Teraz to juz pojechałaś bez trzymanki
        • la_mujer75 Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 18:49
          Wróć z tej swojej "zagamanicy" do tego raju, ok? To sobie pogadamy, jak równy z równym.
        • la_mujer75 Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 18:53
          I z historii- przypominam- byliśmy krajem tolerancyjnym, jak na ówczesne standardy . Mieliśmy swoje multi-kulti i jakoś żyliśmy, ba nawet wtedy Polska była całkiem potężnym krajem.
          I dobrze wiesz, że za tymi hasłami "Polska dla Polaków" co się kryje, jakie myślenie przyświeca tym "prawdziwym" Polakom. Takim "patriotom", którym np. drzewka rosnące przy drodze stoją na drodze do ich polskości.
          • asmarabis Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 19:07
            A z historii Europy Zachodniej to jak ja przeżywam to mam ochotę każdego dnia krzyczeć " Polska dla Polaków", nie wiesz co bredzisz bo islamskie konflikty z całym światem widzisz tylko w tv, otrząśnij sie
          • maadzik3 Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 19:17
            daaawno. bardzo. bo w II RP mieliśmy m.in. państwową akcję burzenia cerkwi, kilka poważnych pogromów, zabójstwo prezydenta na tle nienawiści etnicznej i antysemityzmu (choć Narutowicz był i Polakiem i katolikiem ale "za mało" dla narodowców, powinien nienawidzić obywateli innego pochodzenia etnicznego, narodowości czy wyznania). mieliśmy krwawo tłumione strajki chłopskie, krwawe zamieszki polityczne, numerus clausus, getto ławkowe, Berezę Kartuską. Może to też wojna była? chyba spełnia to założenia IPN
        • morekac Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 20:59
          I Szwajcaria dla Szwajcarów, Francja dla Francuzów itp.
          No to kiedy wracasz na ojczyzny łono?
          • morekac Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 20:59
            morekac napisała:

> I Szwajcaria dla Szwajcarów, Francja dla Francuzów itp.
            > No to kiedy wracasz na ojczyzny łono?
            >
          • asmarabis Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 21:18
            Francja jest juz zgubiona Polska moze sie jeszcze wybronić
            • iwles Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 23:41
              A ty zdaje sie, ze w Szwajcarii mieszkasz?
              To czemu sama nie zyjesz zgodnie z idea "Szwajcaria dla Szwajcarow"?
              Czy zdajesz sobie sprawe, ze swoja osoba tam przyczyniasz sie do krytykowanego przez siebie multi-kulti?
              Ot, to jest dopiero hipokryzja.
    • maadzik3 Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 19:14
      ale propaganda. Polska wygrała ze wszystkimi, sama jedna osłoniła świat? wojna trwała przez całe moje dzieciństwo i młodość? jaja? Polska straciła w latach 1939-1945 20% obywateli, połowa z nich to polscy Żydzi wymordowani niemal w całości. Gdyby następne 45 lat trwała wojna to tu by człowiek nie został ani kamień na kamieniu. A tymczasem przybyło kilkanaście milionów ludzi, odbudowano kraj. Tak, była bieda, totalitaryzm, do 56 r. zamordyzm, potem parę razy krwawe tłumienie zamieszek. Ale nie było wojny (nie mówiąc już o tym że niby jaka? domowa? bo w 70 r. czy 81 r. to chyba nie Rosjanie strzelali? To NIE była wojna, a mówienie inaczej jest obrazą dla ludzi którzy prawdziwej wojny doświadczyli.
      Nie mówiąc o tym że najwyraźniej rzeczy chwalebne jak sukces mają wielu ojców. Karski pisał o polskim antysemityzmie, lekceważyły ten raport również polskie władze. Polscy żołnierze walczyli, ale wielu polskich polityków spieprzało przez most w Zaleszczykach w mało chwalebnych okolicznościach (Grażyński np. z kochanką i meblami, żonę zostawił). Na Wyspie Węży był ośrodek internowania politycznego. Monter (Antoni Chruściel) całe powstanie do którego parł przesiedział w mieszkaniu w Warszawie będącym kryjówką AK gdy cywilną ludność Woli mordowano dookoła. Gdy trwało powstanie w getcie przy murze kręciła się karuzela. Dziś nagle wszyscy piękni, cudni, bohaterscy i z umytymi uszami. W gruncie rzeczy ludzi, którzy wtedy zginęli kopnięto właśnie w doopę bo nagle się okazało, że urodzeni w 83 r. (rocznik wielkiego wyżu) też przeżyli 6 lat tej wojny, to jaka różnica w stosunku do tych którzy przezyli np. lata 39-44 i zginęli, prawda? ci 6 i ci 6 - blueeee
    • morekac Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 20:15
      Jakie 50?
      76. Dopiero Kaczyński nas wyzwolił w 2015.
      • asmarabis Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 20:20
        Odlicz wcześniejsze lata kiedy PiS był u władzy i Polakom dobrze sie wiodło
        • morekac Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 20:53
          asmarabis napisała:

> Odlicz wcześniejsze lata kiedy PiS był u władzy i Polakom dobrze sie wiodło
          To tylko bohaterska walka partyzancka pod wodzą zbawcy narodu.
          • asmarabis Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 21:20
            Lepiej umie go zbawić niz wasz kijowski
            Kiedy następna zbiórka na Mateuszka ?
            • morekac Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 21:37
              Na Kaczyńskiego od wielu lat się składamy - przymusowo, bo w podatkach. Poza tobą, ty tezydencję podatkową masz gdzie indziej i dorzucasz się do apanaży Merkel, Macrona czy innego człowieka wrogo nastawionego do Kaczyńskiego.
              • asmarabis Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 21:43
                Kacxynski prowadzi działalność charytatywna i cieżko pracuje , kijowski tylko wyciąga ręce po pieniądze i nue kala sie praca
                • tanebo2.0 Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 21:54
                  Taaa... jasne! Milionów za katastrofę też nie dostał... święty normalnie...
                  • mama303 Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 23:24
                    tanebo2.0 napisał(a):

> Taaa... jasne! Milionów za katastrofę też nie dostał... święty normalnie...
                    ochrone tez ma za darmo i wyprowadzanie kotka smile
                • morekac Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 22:29
                  Ale ja nie uznaję tego za pożyteczną pracę, a i tak pracuję na niego. W przeciwieństwie do ciebie, patryjotko od siedmiu boleści.
                  A jeśli zdecyduję się kiedykolwiek dołożyć do zrzutki na Kijowskiego, zrobię to całkowicie dobrowolnie.
                • iwles Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 23:59
                  O jakiej dzialalnosci charytatywnej mowisz? O aukcji ksiazki o kotach? Wymyslonej przez doradcow od PR? 😃😃😃
                • la_mujer75 Re: Wojna trwala 50 lat 18.12.17, 00:26
                  Wiesz, Kijowski chociaż spłodził trójkę dzieci, przynajmniej przyczynił się do wzrostu liczby Polaków, a Kaczyński nie!
      • maadzik3 Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 20:33
        to 101 bo wg definicji IPN jak się zaczęła w 1914 to trwała (ekscesów z przemocą w II RP nie brakowało)
        • morekac Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 20:55
          A przed 1914 to co było? Zabory przez 123 lata.
      • nangaparbat3 Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 20:59
        morekac napisała:

> Jakie 50?
        > 76. Dopiero Kaczyński nas wyzwolił w 2015.

Ano wlaśnie. Kaczyński z Ziobrą i Macierewiczem.
        • morekac Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 21:08
          Nie zapomninaj o wiernym płaszczaku.
    • mama303 Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 21:10
      nie znosze jak ktos chce mi na siłę wmówić, że Polacy to jacyś wyjątkowi ludzie.
    • nangaparbat3 Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 21:31
      Tekst linka
    • iwles Re: Wojna trwala 50 lat 17.12.17, 23:52
      IPN dal prztyczka w nos Pisowi, głosząc, ze wolnosc odzyskalismy w 1989 r., a nie w 2015 😃
      No i ze wolnosc to Zachod (m.in. te przebrzydle Niemcy Zachodnie).
      Ze tez pisowska cenzura tego nie zauwazyla.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka