Dodaj do ulubionych

Nazwanie nauczycielki idiotką

20.12.17, 22:04
Co sądzicie, jak widziałybyście ten problem jako matki?
Rzecz dotyczy znajomej, "hardej" dziewczynki ponad 10-letniej (klasa V, tzw. młodszak), na którą wydarła się nauczycielka pilnująca pozostających po lekcjach i otrzymała odpowiedź, że "krzyczy jak idiotka". Wg pani mieli siedzieć cicho i odrabiać lekcje, dziewczynka nie chciała, pani na nią zaczęła krzyczeć, że przeszkadza. A panią znam na gruncie towarzyskim i jest ogólnie bardzo krzykliwa, ma nieprzyjemną intonację głosu. Dziewczynka została zaprowadzona do dyrekcji, matka ściągnięta z pracy, wiadomo, zrobiło się zamieszanie.
I z jednej strony - chamstwo.
Z drugiej - jeśli pani rozmawia z dziećmi jeszcze bardziej "stanowczo" niż ze znajomymi, to je po prostu terroryzuje (nie jest to szkoła mojej córki, więc nie wiem, jak jest na lekcjach, wiem, jak jest na gruncie prywatnym).
I tak, nudzi mi się właśnie, jakoś nie mam nic lepszego do roboty wink.
Obserwuj wątek
    • nangaparbat3 Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 20.12.17, 22:10
      Dziewczynka nie nazwala pani idiotką, tylko porównala jej krzyki do krzykow idiotki. Robienie z tego afery z wzywaniem matki wlącznie to kolejny idiotyzm. Wystarczyloby jej wyjaśnić, że nie ma zwyczaju, by dzieci w ten sposób mówiły o doroslych, a zwlaszcza o nauczycielkach wink i że powszechnie przyjetych zwyczajow na ogoł warto przestrzegać.
      • zlababa35 Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 20.12.17, 22:12
        Hm, pierwsze, co mama usłyszała przez telefon, to że córka bardzo brzydko wyzwała nauczycielkę...
        • nangaparbat3 Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 20.12.17, 22:27
          Biedna mama. No ale corce powinna wyjasnic, to juz nie niemowle.

Swoja drogą - do dzisiaj nie mogę wybaczyc moim rodzicom, nie nie powiedzieli mi, że moja nauczycielka 1-4 to idiotka, kretynka i zly czlowiek.
        • ra-sowa Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 20.12.17, 23:23
          a według ciebie tak nie było ???
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 22.12.17, 10:25
        Hahaha, dobre, ciekawe czy jakby ci ktoś powiedział, że ubrałaś się jak ku...a, albo zachowujesz się jak kretynka, to też byś tego nie wzięła do siebie. Przecież nikt cię panią lekkich obyczajów ani kretynką nie nazwał.
        • nangaparbat3 Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 22.12.17, 22:15
          Wzielabym do siebie, ale gdyby to byla dziesieciolatka, to nie przejelabym sie specjalnie, tylko wyjasnila dziecku, czemu tak sie nie mówi.
    • domzmij Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 20.12.17, 22:15
      Chamstwo
    • krejzimama Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 20.12.17, 22:17
      No nie ukrywajmy, że w szkołach podstawowych uczą osoby jakoś specjalnie lotne.
      Większość to tępe dzidy. Jeśli babsko jest idiotką to trzeba nazywać ten stan rzeczy po imieniu.
      • domzmij Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 20.12.17, 22:24
        OMG mam nadzieję, że moje dziecko nie chodzi z Twoim do klasy.
      • makinetka82 Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 20.12.17, 23:29
        nie tylko w szkołach są tępe dzidy, krejzimamo... twoje posty mówią same za siebie big_grin No chyba że pracujesz jako nauczycielka big_grin
      • filga Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 21.12.17, 10:12
        Super! Wychowuj w tym duchu wlasne dziecko. Ono ci kiedy[ odda.
      • elf1977 Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 21.12.17, 13:58
        No proszę, a skąd to wzięłaś?
        Tępą dzidą to trzeba być, żeby w taki sposób wyrażać się o ludziach, tysiącach ludzi.
      • magdalenap285 Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 21.12.17, 15:49
        Czy jezeli nauczycielka uwaza ze Twoje dziecko to debil, no nie ukrywajmy, dziecko kogos kto tak pisze nie moze byc specjalnie lotne, to tez powinna nazywac rzeczy po imieniu?
    • iwoniaw Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 20.12.17, 22:21
      Dziewczynka niewątpliwie powinna zostać napomniana i pouczona o dopuszczalnych sposobach odzywania się do nauczycieli w takiej sytuacji. Matce jak najbardziej szkoła może posłać info o zajściu, być może w formie uwagi w dzienniku. Może i zaprosić ją na rozmowę, by osobiście z nią mógł porozmawiać wychowawca/pedagog/owa nauczycielka. Natychmiastowe ściąganie matki z pracy, jakby co najmniej ktoś umarł, jest natomiast grubym przegięciem ze strony szkoły.
      • zlababa35 Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 20.12.17, 22:27
        No... ja bym chyba zawału dostała, jakbym musiała migiem przyjechać do szkoły ze względu na zachowanie córki - sądziłabym, że kogoś ciężko pobiła co najmniej.
        • bergamotka77 Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 20.12.17, 22:35
          Nie no chamska odzywka do nauczycielki to zachowanie godne pochwały....Tylko ciężkie pobicie kogoś twoim zdaniem wymaga wzywania rodzica? Otóż nie, zwlaszcza Ciebie bo pracujesz z domu. A dzieci sa teraz koszmarnie przemadrzale, chamskie i rozpuszczone. Współczuję nauczycielom i robię co mogę by moje takie nie były. Na razie nikt nie zgłasza zastrzeżeń.
          • mysiaapysia Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 20.12.17, 23:04
            Przemądrzałe to zarzut?
            • mamma_2012 Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 20.12.17, 23:08
              Był ostatnio wątek o przemądrzałej koleżance. Skoro nie pasują nam tacy współpracownicy to nie traktujmy tego jak zalety u dzieci.
              Tak mi się skojarzyło.
              • mysiaapysia Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 20.12.17, 23:16
                Sorry, ale coś mi się widzi, że jednak chodzi o co innego. Nie daj Boże taka Zosia albo Krzyś, który po rozdaniu sprawdzonej klasówki podchodzi do pani i zwraca jej uwagę, że źle zliczyła punkty albo nie dała punktów za prawidłową (zgodną z podręcznikiem) odpowiedź.
                • makinetka82 Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 20.12.17, 23:31
                  a to jest przemądrzałość? nie wiedziałam big_grin
                  • mysiaapysia Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 20.12.17, 23:41
                    Niestety w wielu przypadkach tak to klasyfikują nauczycielki. Zamiast po prostu przyznać się do błędu (bo przecież każdy ma do niego prawo) kombinują jak tu pokazać, że jednak one mają rację, a nawet jak już poprawią tą nieszczęsną punktację, to przez kilka kolejnych tygodni dają popalić dzieciakowi, niech wie kto tu jest górą.
                    • mail-na-gazecie Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 20.12.17, 23:47
                      Ech...nie chce mi się tyle pisać, ale przestaje się dziwić, że jak grzyby po deszczu wyrastaja miejsca, gdzie dziecko może poćwiczyć umiejętności społeczne.
                    • filga Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 21.12.17, 10:16
                      Mysiu, sorry, ale głupstwa piszesz. Zawsze jak oddaj klasówke proszę, żeby zliczyli punkty, bo mogłam się pomylić. Czasami tak sie zdarza i w glowie by mi nie powstalo, żeby mieć pretensje. Co najwyżej do siebie. I moi koledzy tez tak robia.
                      Przepraszam, klawiatura odmowila wspolpracy
                      • mysiaapysia Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 21.12.17, 13:11
                        Sorry - to raczej Ty nie chcesz przyjąć do wiadomości, że są nauczyciele, którzy nie zachowują się w porządku wobec uczniów. Przykładami z życia szkolnego mogę służyć do woli:
                        - ocenianie z wuefu niezgodnie z zasadami wskazanymi w rozporządzeniu (tabelki, tabelki, tabelki zamiast całościowej oceny zaangażowania ucznia)
                        - odmowa wystawienia oceny celującej z przedmiotu pomimo tytułu laureata z kuratoryjnego konkursu z tego właśnie przedmiotu (mimo wyraźnych przepisów w tym zakresie).
                        Są nauczyciele, którzy uczniów nie będących ich ulubieńcami próbują sprowadzić do poziomu parteru.
                        • elf1977 Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 21.12.17, 14:00
                          O ile wuefiści są częstym przypadkiem, o tyle nigdy w życiu nie spotkałam się z drugim. Ocena celująca dla laureata jest gwarantowana.
                          • iwoniaw Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 21.12.17, 15:00
                            Ja się z tym spotkałam osobiście, jeszcze za moich czasów. Tak, ocena jest gwarantowana i mało tego - na zaświadczeniu dla laureata jest to napisane wprost, z podaniem odpowiednich zapisów prawa. Co nie zmienia faktu, że niestety są i tacy nauczyciele, że z zaświadczeniem i skargą na nich należy udać się do dyrekcji, żeby dostać to, co się uczniowi bez łaski należy.
            • nickbezznaczenia Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 20.12.17, 23:08
              Komplement: sjp.pwn.pl/sjp/przemadrzaly;2510591.html
            • mail-na-gazecie Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 20.12.17, 23:12
              A Ty poważnie pytasz?
            • bergamotka77 Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 20.12.17, 23:13
              mysiaapysia napisała:

> Przemądrzałe to zarzut?

Tak - najbardziej na swiecie nie znoszę dzieci przemadrzalych/glupiomadrych. Za to cenie dzieci inteligentne i mądre.
              • mysiaapysia Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 20.12.17, 23:20
                Ja natomiast znam nauczycielki, które nie znoszą zbyt mądrych dzieci. Taki Krzyś zwraca pani uwagę, że źle oceniła jego klasówkę (np. źle podliczyła punkty, kwestie obiektywne, nie subiektywne jakby co). Albo np. nauczycielka odmówiła wzięcia udziału w jakimś konkursie, bo uznała, że nikt z tej klasy nie jest na tyle dobry. Ale mama tego okropnego Krzysia zgłosił go do konkursu w szkole starszego brata i ten Krzyś po kilku miesiącach przyniósł dyplom laureata. No masakra po prostu.
                • zetkaad Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 20.12.17, 23:35
                  Czasem trudno bronić autorytetu nauczyciela. Ostatnio dziecko zapomniało zeszytu, chciało wyrwać kartkę ze środka innego i pisać, a pani popadła w histerię, że nie wolno niszczyć zeszytu!!!
                  Ktoś to rozumie?
                • elf1977 Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 21.12.17, 14:03
                  Nie da się zgłosić ucznia do konkursu poza jego szkołą? Skąd Ty wzięłaś ten przykład. W zgłoszeniu podaje się szkołę i klasę ucznia, nazwisko nauczyciela prowadzącego, w dodatku to często nauczyciel organizuje I etap konkursu.
                  • iwoniaw Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 21.12.17, 14:55
                    Da się, zwłaszcza jeśli szkoła, do której chodzi uczeń, nie organizuje tego konkursu na swoim terenie. Wtedy jak najbardziej można takiego ucznia "dopisać" do innego nauczyciela (jako prowadzącego) w dowolnej innej szkole.
                    • elf1977 Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 21.12.17, 15:22
                      Naprawdę pierwszy raz o czymś takim słyszę.
                      • iwoniaw Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 21.12.17, 15:30
                        Bo na 100% nie podsunie Ci takiej możliwości nauczyciel, który sam do konkursu dzieci nie przygotowuje i w ogóle ma w nosie. Natomiast jest taka opcja i korzystają z niej rodzice dzieci, które są zainteresowane jakimś konkursem, jeśli tylko mają jakikolwiek kontakt z inną szkołą, w której konkurs jest organizowany, a uczniowie przygotowywani. Można oczywiście próbować kopać się z koniem i czynić starania, żeby konkurs się odbywał także w szkole dziecka, ale wtedy foch nauczyciela "prowadzącego" gwarantowany (bo to jemu dyrektor najprawdopodobniej zleci dopilnowanie wszystkiego "ze strony szkoły", czytaj: dostanie dodatkową robotę, którą musi się zajmować "przez roszczeniowego rodzica", a tak to by jej nie miał wcale).
                    • ichi51e Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 22.12.17, 07:19
                      A dzieci w edukacji domowej moga przystepowac do konkursow?
                      • afro.ninja Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 22.12.17, 07:59
                        Oczywiście, przecież każde dziecko ed jest podpięte pod konkretną szkolę, czesto i gęsto prywatną, a te uwielbiaja wszelkie olimpiady. Albo sposób posany powyżej.
          • aaa-aaa-pl Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 20.12.17, 23:27
            Bergamotka- mądrze gadasz i ...masz rację.Niestety.
            • mysiaapysia Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 20.12.17, 23:35
              Nie ma racji w całości. Sorry, ale wrzucanie do jednego worka dzieci chamskich i rzekomo "przemądrzałych" jest niewłaściwe.
              • elf1977 Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 21.12.17, 14:03
                Przecież ona uściśliła co dla niej oznacza "przemądrzały".
                • mysiaapysia Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 21.12.17, 23:34
                  Czytaj ze zrozumieniem. Wrzuciła do jednego worka dzieci chamskie i przemądrzałe (nawet te rzekomo głupio-mądre - co za kuriozalne określenie). To delikatnie mówiąc nie za dobrze o niej świadczy.
                  • ichi51e Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 22.12.17, 07:15
                    Ale przemadrzale potrafia byc rownie irytujace. Zwlaszcza jak pouczaja doroslych
                    • mysiaapysia Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 22.12.17, 08:40
                      Irytujące po czasami mają rację, a nauczyciel nie? I to uzasadnia traktowanie takich dzieci na równi z chamskimi? No ciekawe podejście....
        • ra-sowa Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 20.12.17, 23:02
          a gdyby lekko pobiła ?
    • manufretka Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 20.12.17, 22:58
      Efekt pracy zawodowej mężatek i z czym to związane niedopilnowania i braku wychowania dziecka
      • ra-sowa Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 20.12.17, 23:01
        "Efekt pracy zawodowej mężatek" - big_grin big_grin big_grin
      • nickbezznaczenia Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 20.12.17, 23:02
        Co to za bełkot?
      • jem.gluten.i.cukier Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 20.12.17, 23:04
        Skąd wniosek, że matka jest mężatką?
      • mamma_2012 Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 20.12.17, 23:04
        Dzieci bezrobotnych matek to wzór dobrego wychowania?
      • alpepe Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 20.12.17, 23:05
        te, trolik, bawi cię to?
      • makinetka82 Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 20.12.17, 23:32
        no tak, gdyby pracowała panna z dzieckiem to by tego nie było big_grin
        • zlababa35 Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 21.12.17, 06:01
          A gdyby ta panna nie miała dziecka w dodatku, to w ogóle byłoby po problemie smile.
      • araceli Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 21.12.17, 07:16
        manufretka napisała:
        > Efekt pracy zawodowej mężatek i z czym to związane niedopilnowania i braku wych
        > owania dziecka

Przykro mi, że jesteś samotną matką.
    • mamma_2012 Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 20.12.17, 23:03
      Ta sytuacja nie różni się niczym od wykrzyczenia tego tekstu rodzicom, sąsiadce, babci. Jak byś zareagowała gdyby te słowa nie były skierowane do nauczycielki, a do ww. osób?
      • jednorazowy22 Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 20.12.17, 23:10
        Po pierwsze to pani krzyczała, a nie dziewczynka.
        A po drugie, to jeśli by mi dziecko powiedziało, że krzyczę jak idiotka, a krzyczałabym, to bym powiedziała: tak, masz rację już nie będę.
        • ra-sowa Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 20.12.17, 23:14
          piszesz jak idiotka.

Nawet jak to pisałam, a pisałam celowo, to czułam, że to niewłaściwe. A co dopiero gybym komuś wprost powiedziała.
          Ale jak chcesz, to możesz mi przyznać rację i napisać - masz rację, już nie będę.
          • jednorazowy22 Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 20.12.17, 23:35
            Tobie akurat nie mam w czym przyznawać racji. Chyba nie zrozmiałaś sensu.
            Krzyczenie jest głupie, więc jeśli ktoś krzyczy, to krzyczy jak idiotka.
            Prawdę należy nazywać po imieniu, a nie udawać, że jej nie ma, że nic się nie stało i się krygować, bo taka dobrze wychowana jestem.
        • mamma_2012 Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 20.12.17, 23:19
          Do córki też byś powiedziała, że krzyczy jak idiotka?
          Ja tak do dzieci nie mówię i nie pozwalam, żeby tak mówiły do innych, może dlatego dla mnie to nieakceptowalna sytuacja.
        • mail-na-gazecie Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 20.12.17, 23:20
          No to na drugi raz Ci odpysknie jeszcze lepiej skoro granica przesunięta. Nie znam sytuacji. ani żadnej ze stron, ale jestem zdania, że dziecko w tym wieku powinno wiedzieć kiedy trzymać jezyk za zębami. Nic dobrego z tego nie wyniknie. Nazwijmy jednak rzecz po imieniu przynajmniej my dorośli tutaj. Było to chamskie a chamstwo należy tepić. Relatywizm w tym przypadku, tłumaczenia, że pani głupia jest nie wskazany. Nie idźmy tą drogą, że ta mała jest fajna i harda.
          • berdebul Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 20.12.17, 23:33
            A wrzeszcząca nauczycielka nie jest chamska?
          • jednorazowy22 Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 20.12.17, 23:37
            A czemu tępić chamstwo u dziecka, a u pani już nie?
            Czy krzyczenie nauczycielki w szkole uważasz za zasadne i normalne?
            • mail-na-gazecie Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 20.12.17, 23:40
              Nie, ale to należy inaczej załatwiać, ale nie dziecko powinno panią przywolywac do porządku.
              • ichi51e Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 21.12.17, 07:43
                No wlasnie tak zesmy przywykli ale w sumie czemu?
        • muchy_w_nosie Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 20.12.17, 23:22
          A ja bym w piwnicy zamknęła i zgasiła światło. Po co kłopotać rodziców w trybie pilnym ;P
          • zlababa35 Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 21.12.17, 15:51
            W kotłowni wink.
        • aaa-aaa-pl Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 20.12.17, 23:29
          A widziałaś kiedyś, żeby ktoś krzyczał na spokojnie pracujące dzieci ?
          • mysiaapysia Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 20.12.17, 23:36
            Taaa - na korytarzu na przerwie miały spokojnie pracować... No marzenie po prostu. Kolonia karna, cichutka, potulna - marzenie...
            • zlababa35 Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 21.12.17, 06:04
              One mają salę do dyspozycji. Rzecz w tym, że podobno to odrabianie i cisza trwają półtorej godziny i nie każdy chce to robić. Chcą np. pogadać albo pograć w planszówki. To są duże dzieci. A ta Pani ponoć im wszystko odgórnie narzuca jak maluchom.
              • mysiaapysia Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 21.12.17, 13:12
                No tak, nie ma to jak poczucie władzy...
        • elf1977 Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 21.12.17, 14:05
          Na pewno. Już to widzę.
          Nie mamy pełnego oglądu sytuacji.
      • nangaparbat3 Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 22.12.17, 22:16
        Tak samo.
    • majenkir Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 20.12.17, 23:24
      Mala chamka.
      • bookends Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 21.12.17, 15:41
        Niesamowite... Duża niechamka mogła sobie drzeć się dowolnie na gó...are, mogły jej nerwy puścić, czemu nie, przecież dużemu wolno. Duzy ma władze i może. Gó...arz jeden ma siedzieć cicho. Na niego można się drzeć. Do woli. Gnój nie ma prawa kwęknąć. Ma w ciszy wykonywać polecenia. A jak mu nerwy puszcza, to cham jest i tyle. Bo gnój, w przeciwieństwie dużego niechama, ma umieć kontrolować emocje. NIe ma prawa się bronić, nie ma prawa mieć żadnych mechanizmów obronnych. Duży niecham nie musi. On może się wyżywać. Ma wszak władzę . I jest duży, jest nauczycielem - należy mu się szacunek. Gnojowi szacunek się nie należy.
        • mamma_2012 Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 21.12.17, 17:04
          W domu tak to załatwiacie? Ty krzykniesz na dziecko, ono wypala, żebyś nie darła się jak idiotka? Taki tekst, nawet rzucony rówieśnikowi, nie powinien paść.
          Dziecko zachowało się źle i od wszystkich, także mamy, powinno otrzymać taki komunikat. Jeśli zachowanie nauczycielki było takie jak opisane, to mama spokojnie, nawet przy dziecku mogła oznajmić, że nie życzy sobie krzyczenia na córkę, czyli pokazać dziecku jak zachować się w przyszłości. Komunikat „proszę na mnie nie krzyczeć” byłby przecież na miejscu.
          • zetkaad Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 21.12.17, 17:25
            dziecko nie mówi do mnie, że się wydzieram jak idiotka, może dlatego, że ja tak do dzieci nie mówię.
            Niestety dla wielu nauczycieli komunikaty typu "proszę na mnie nie krzyczeć" , czy "nie ma pani racji" również działają jak płachta na byka, a zdarza się, że dziecko "arogancko patrzy" - gdy taka pseudonauczycielka na nie krzyczy. W idealnym świecie trzymałabym jeden front z nauczycielami, ale niestety często na brak szacunku pracują sobie sami
    • noemi29 Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 20.12.17, 23:33
      Nie wyobrażam sobie, żeby mój syn odezwał się w taki sposób do nauczyciela. Pomijając fakt darcia się przez nauczycielkę - rodzice już mają mega problem z córką, a potem będzie tylko gorzej.
      No ale ematki przyklasną dziewczęciu, wszak nic złego nie zrobiło (nawet jeśli wydzierała się jak idiotka, to taka odzywka nie świadczy dobrze o 10 latce).
      • noemi29 Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 21.12.17, 00:07
        Edit: NIEKTÓRE ematki.

Widzę też głosy rozsądku.
      • bookends Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 21.12.17, 15:56
        Po czym wnosisz, ze będą mieli problem z dziewczynką? Wróżką jesteś? Niewykluczone, ze dziewczynce puściły nerwy. Nauczycielce tez najwyraźniej, ale jej mogły, bo jest dorosła. Dzieciakowi nie mogły, bo jest mały. Ciekawe, bo zawsze mi się wydawało, ze im bardziej dojrzały człowiek, im bardziej dojrzały ma układ nerwowy, tym łatwiej kontroluje emocje. Jak najbardziej należy z dziewczynką porozmawiać i uświadomić, że takie zwracanie się do nauczyciel, do kogokolwiek jest zł. Ale należy dać jej szanse na wyjaśnienie dlaczego tak powiedziała, a nie urządzać jakąś inkwizycje. Bo ona, wbrew pozorom, w układzie nauczyciel - uczeń jest de facto bezbronna. Teraz będą ja odsądzać od czci i wiary, bo nie wytrzymała napięcia, a nauczyciel otrzyma pełne błogosławieństwo i nadal będzie wrzeszczał na dzieciaki, być może ubliżał im i terroryzował. Bo może. I jaki dostaje przekaz to dziecko - morda w kubeł, bo jesteś nikim. Nauczyciel to pan i władca i może robić co mu się żywnie podoba. Kurde, mądry nauczyciel sam by sobie poradził z 10 letnim dzieckiem. Potrafiłby wyjaśnić dlaczego takie są nieakceptowalne społecznie, zaproponowałby inna formę odreagowania złych emocji i potrafiłby się przyznać, ze przesadził. Tak się buduje autorytet. Nie siła i poprzez urządzanie sadów kapturowych nad dzieckiem. no ale to przecież nastąpiła obraz majestatu, a wiadomo, ze majestat jest przyznawany z automatu, za wysługę lat.
        • bookends Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 21.12.17, 15:59
          *złe, obraza
          • wiosennaburza1 Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 21.12.17, 16:12
            100%
          • noemi29 Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 22.12.17, 21:41
            Book - chyba cię troszkę poniosło.
            Ogólnie to masz rację, nie może być tak, że nauczyciel to pan i władca, ale jeśli dziecko w taki sposób odzywa się do nauczyciela, to jest to porażka rodziców. Zbyt dużo takich dzieci widziałam - wyrosły na roszczeniowych, bezczelnych egocentryków.
      • zetkaad Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 21.12.17, 16:28
        ja tam żałuję, że moja najstarsza nie jest troszkę bardziej harda i boi się przeciwstawić nauczycielkom, które zachowują się jak idiotki. Sama nie boję się spaść z piedestału i dyskutować z hardymi dziećmi ani przepraszać za swoje błędy.
        Do szkoły też nie mogę być wzywana. To byłby fajny pretekst by porozmawiać o "wspólnym froncie rodziców i nauczycieli"
        • zetkaad Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 21.12.17, 16:32
          miało być mogę być wzywana
    • miss_fahrenheit Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 21.12.17, 00:01
      Nauczycielka niepotrzebnie wyzwala rodzica do szkoły. Skoro dziecko tak się odzywa, to brak kultury zapewne wyniosło z domu. Jaką korzyść przyniesie obecność matki w szkole?
    • kk345 Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 21.12.17, 00:02
      >otrzymała odpowiedź, że "krzyczy jak idiotka"
      zastanowiłabym się, gdzie moje dziecko podłapało taki sposób komunikacji i czy na pewno nie w domu...
    • koza_w_rajtuzach Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 21.12.17, 04:35
      Biorąc pod uwagę co się dzieje na lekcjach i przerwach w klasie mojej córki (też V), to ten tekst jest dość subtelny. Ponoć jest w klasie kilkoro chłopców, którzy zawsze widząc jedną ze sprzątaczek nazywają ją słowem na "k".
      • kouda Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 21.12.17, 06:17
        W klasie mojego dziecka - tez 10 latki jest chłopczyk, który podobnie odnosi się do nauczycieli, jak go wkurza - leczony jest psychiatrycznie z tego, co wiem. Nie jest przyjęta norma, żeby w ten sposób mówić do nauczycieli, zreszta do siebie nawzajem tez nie. Szkoła przeciwdziała agresji słownej, przynajmniej powinna. Dostali polecenie siedzieć cicho i robić zadania - a dziewczynka nie chciała - co to w ogóle za tekst. Dziewczynka po kilku latach edukacji nie wie, jak zachować się w szkole? Matka pewnie podobna i „hardość” (dla mnie chamstwo) w dziecku pielęgnuje. Nie widzę powodu do robienia afer i wzywania rodziców w trybie pilnym. Ale zrypka się dziecku należała, matce wystarczyłby wpis do librusa.
        • koza_w_rajtuzach Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 21.12.17, 06:41
          > Matka pewnie podobna i „hardość” (dla mnie chamstwo) w dziecku pielęgnuje.

Ciekawa jestem skąd te wnioski.
          Czasami mimo najlepszych chęci ze strony rodziców dzieciakowi odbija "palma", szczególnie jeśli reszta klasy też nie grzeszy grzecznością. Mam wrażenie, że w takich sytuacjach chłopcom więcej uchodzi i jest wybaczane.
          Nie popieram zachowania tej dziewczynki, ale możliwe, że jej się po prostu "ulało" i jej tekst wcale nie był wynikiem tylko tej jednej sytuacji, ale nauczycielka wcześniej z czymś przegięła. Wzięłabym to pod uwagę.
        • zlababa35 Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 21.12.17, 06:46
          No i o to mi chodzi. Oburzenia i uwagi nie kwedtionuję. Zrywanie kobiety z pracy już tak. BTW, pani jest koszmarną osobą, mówiącą zawsze podniesionym głosem i bardzo dominującą, jak widać wobec uczniów też. Na miejscu matki - wprowadzilabym sankcje wobec dziecka za chamstwo, ale i powiedziałabym, jak pani się odnosi do ludzi.
          • mamma_2012 Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 21.12.17, 07:24
            Podejrzewam, że gdyby rzecz się działa w innych krajach nie dość, że rodzic musiałby się pojawić, to jeszcze pojawiłyby się inne konsekwencje.
            „Harda” dziewczynka i „koszmarna” osoba to prawdopodobnie była jakaś potężna awantura, której kulminacją był wspomniany tekst, a dziecko po czymś takim niekoniecznie nadaje się do siedzenia w szkole i to mogła być jedna z przyczyn wezwania mamy.
            • yuka12 Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 22.12.17, 08:35
              W innych krajach nauczycielka prawdopodobnie mialaby problemy za brak szacunku do dzieci czyli krzyki i nieumiejetnosc zorganizowania im lekcji. Uczen dostalby uwage do podpisu.
        • zlababa35 Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 21.12.17, 06:48
          Nie, matka i dziecko to ogień i woda wink.
      • grey_delphinum Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 21.12.17, 06:25
        Nie znamy całej prawdy, która jak zwykle tkwi w szczegółach. Być może Pani kilka razy normalnym tonem zwracała uwagę A przy braku poprawy wreszcie podniosła głos. Natomiast odzywka dziewczynki jest niedopuszczalna. Ale jak ktoś napisał, zapewne wyniosła brak kultury z domu. Ciekawe jaki dżihad zrobiłby te mamy, ktore tak tu bronia tej dziewczynki, gdyby nauczycielka o ich dziecku powiedziala, ze w jakiejs sytuacji zachowuje się jak idiota. Pewnie bylaby skarga do kuratorium.
      • mamma_2012 Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 21.12.17, 07:17
        Może gdyby w odpowiednim momencie robiono afery za drobniejsze rzeczy do takiej eskalacji problemu by nie doszło.
        • koza_w_rajtuzach Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 21.12.17, 09:15
          Akurat jeśli chodzi o sytuację w klasie mojej córki, to ciężko to nazwać nawet eskalacją.
          Klasa była bardzo ułożona, uchodziła za najgrzeczniejszą w szkole. W tym roku przenieśli ich z małej szkółki do dużej szkoły, gdzie chodzą razem z gimnazjalistami, nie są zbyt dopilnowani i psoty im w głowie. Dodatkowo do klasy doszło 4 chłopców i każdy z nich to prawdziwy łobuz, ze starej ekipy nikt się nie może do nich równać. To chyba też ma wpływ na inne dzieciaki, bo powoli i inni dostają małpiego rozumu.
          Ostatnio była taka akcja, że nauczyciela nie było, chłopcy się na korytarzu bili (ponoć na żarty), przyszła sprzątaczka, odesłała ich do kąta. Chłopcy się wygłupiali, nie chcieli spokojnie stać, więc sprzątaczka jednego przewróciła na ziemię, rozpłakał się, potem podeszła i drugiego przewróciła, a na końcu córka jeszcze zobaczyła jak trzeci chłopiec frunął wzdłuż korytarza. Pomijając tego, który płakał pozostała dwójka wygłupiała się i dodatkowo prowokowała sprzątaczkę, cała klasa się śmiała. Potem przyszła na zastępstwo nauczycielka, która jest najbardziej szurnięta w całej szkole, śmiała się z dziećmi razem z całej akcji, stwierdziła, że sprzątaczka jest karateką i całą lekcję się wygłupiali. Jak mi córka opowiada czasem o tym co się w szkole u niej wyprawia to aż nie dowierzam, ale inne dzieciaki dokładnie to samo opisują.
          Dlatego jak czytam o tej idiotce, to myślę, że się gorsze rzeczy w szkole przytrafiają.
    • jagienka75 Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 21.12.17, 07:07
      zachowanie tej 10 latki, niedopuszczalne.
      aczasami tak sobie mysle, ze powinny wrocic czasy, gdzie nauczyciel powinien zdzielic od czasu do czasu takie krnąbrne stworzenie linijką po łapkach.
      gdy mi starszy syn opowiada, co wyczyniają takie : harde" dzieciatka w jego klasie, albo jak potrafia sie do nauczyciela odzywac czy pyskowac, wlos sie jeży na głowie.
      a rodzice?
      pewnie dumni z córeczki...
      • zlababa35 Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 21.12.17, 08:06
        No właśnie nie, matka wcale nie jest z tego dumna, nie mam powodu, żeby nie wierzyć.
    • ichi51e Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 21.12.17, 07:36
      Kazde dziecko raz w zyciu cos takiego palnie.
      • asia_i_p Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 21.12.17, 08:01
        Najczęściej jednak w klasach 1-3. U dziesięciolatki to już jest popis pod publiczkę a nie impulsywność.
      • ichi51e Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 21.12.17, 08:02
        Kontynuujac bo musialam przemyslec
        Zakladajac ze jest tak jak pisala zla bsba nauczycielka piskliwie drze sie bez powodu - nawet wtedy kulturalny czlowiek nie mowi “drzesz sie jak idiota” co de facto jest tym samym co wrzaski tylko z pozorem opanowania i wyzszosci. Trzeba dziecko nauczyc nie tyle nawet kultury co rozmawiania o emocjach i empatii bo maly manipulant rosnie.
        • zlababa35 Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 21.12.17, 08:07
          W rozmowie z dorosłymi tak robi, sama to widziałam, myślę, że wobec dzieci inna nie jest.
          • ichi51e Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 21.12.17, 08:16
            Taki charakter widocznie a dzieciak nie wytrzymal. Coz dzieci dopiero sie ucza zycia w spoleczenstwie gdyby umialy wszystko to by do szkoly chodzic nie musialy. Upomniec przytulic przypomniec ze nauczyciele tez ludzie i na przyszlosc niech mowi “prosze na mnie nie krzyczec” efekt ten sam a jak matke znowu wezwa to przynajmniej satysfakcja ze sie jest czlowiekiem kulturalnym i opanowanym.
            • leyre1 Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 21.12.17, 08:21
              Dzieciak nie wytrzymal powiadasz, przytulic go, nastepnym razem juz nie powiem ze zachowuje sie jak idiotka a ze jest idiotka, a pozniej zalozy jej kosz na glowe.
              • ichi51e Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 21.12.17, 17:13
                Coz tu gadac - ja np nie wyobrazam sobie zebym nawet i w czasach majwiekszego buntu tak komus palnela w twarz. (Za plecami co innego) to sie z domu wynosi.
                Btw byl o tym dokladnie skecz w snl polska ostatnim.
          • elf1977 Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 21.12.17, 14:08
            Może nie nadaje się na nauczycielkę. Co nie zmienia faktu, że poziom agresji w szkole rośnie z roku na rok.
    • slonko1335 Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 21.12.17, 07:52
      Ściąganie matki z pracy to gruba przesada ale jakby takim tekstem wyjechało do nauczyciela moje dziecko bez względu na to czy ten nauczyciel to idiota czy nie miałoby przechlapane....
      • beataj1 Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 21.12.17, 15:28
        Jeżeli to jednostkowy przypadek to fakt przesada. Ale jak dziecko takie harde to coś mi się wydaje że stawiała się już wcześniej. Teraz po prostu przegiela.. I w takiej sytuacji takie wezwanie może być sposobem na potrzasniecie harda panna.
        • slonko1335 Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 22.12.17, 07:40
          może tak być, że po prostu miarka się przebrała
    • asia_i_p Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 21.12.17, 08:00
      Odwróć sytuację i wyobraź sobie, że to nauczycielka mówi twojej córce publicznie, że krzyczy jak idiotka.

Wzywanie natychmiast z pracy to przesada. Natomiast reszta zamieszania jest uzasadniona.
      • zlababa35 Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 21.12.17, 08:42
        Wiesz, ja na szczęście nie muszę sobie tego wyobrażać wink.
    • wiosennaburza1 Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 21.12.17, 10:41
      dziecko zachowało się źle. powinno zostać upomniane. wzywanie natychmiast matki do szkoły - to gruba przesada.
      a. my mamy taką nauczycielkę w szkole. ma bardzo przykry głos. a ma zwyczaj mówić/krzyczeć do dzieci . brzmi to tak, jakby ciągle była niezadowolona/wściekła. a że ma zwyczaj wydzierać się na nieletnich, efekty są. różne. część dzieci po prostu się jej boi ( są zastraszone). te bardziej odważne mają nauczycielkę w ... poważaniu. trudno się im dziwić. niełatwo brać poważnie dorosłą osobę która komunikuje się krzykiem. widziałam kiedyś na korytarzu, jak "pocieszała" dziewczynkę, która się przewróciła. to było mniej więcej :" wstań!!! czego płaczesz?!!! coś się stało?!!!! nie maż się!!! rozsypałaś zeszyty!!!". dziecko po tym pocieszaniu trzęsło sie ze strachu.
      bardzo się cieszę, że ta pani nie uczy mojego dziecka.
    • princesswhitewolf Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 21.12.17, 10:44
      Nawet nazywanie idiotka kogos na forum powinno otrzymac upomnienie moderatora, nie wspominajac juz o realnym zyciu.
      Sa bardziej dyplomatyczne sposoby zwrocenia uwagi komus na jego niestosowne zachowanie.
      • milva24 Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 22.12.17, 08:01
        Dla ścisłości ona mie powiedziała, że pani jest idiotką tylko, że drze się jak idiotka. Dziecku bym wytłumaczyła, że tak się nie mówi a ludziom w szkole wyjaśniła, że tego typu sytuacja to nie jest powód, żebym się w trybie pilnym urywała z pracy.
        • mamma_2012 Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 22.12.17, 08:46
          Telefon ze szkoły to nie rozkaz w wojsku. Jeśli rodzic uznaje, że sprawa nie jest pilna pojawić się nie musi natychmiast. To nie jest sytuacja zagrożenia zdrowia czy życia, o ile dziecko jest w stanie uczestniczyć w lekcjach nikt go ze szkoły nie wyrzuci.
          Jeśli mama przyjechała pewnie trochę inaczej to wszystko wyglądało.
    • kornelia_sowa Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 21.12.17, 14:30
      Dziewczynka zachowała się jak burak.

Być moze pani jest słabym pedagogiem i niemiłym.

W szkole syna jedna z nauczycielek jest nazywana RR ( "Rozdarty R...j"- uczy cieżkiego przedmiotu, nie umie wytłumaczyć i ciśnie ją gdy widzi brak zrozumienia na obliczach dzieciątek).
      Mowią tak o niej - jest to niegrzeczne ale to prawda.
      Jest jednak coś takiego jak różnica wieku.
      Ja z tej frakcji, która uważa że dzieciom nie wolno wszystkiego
      • kornelia_sowa Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 21.12.17, 14:35
        coś wykasowalam sobie.

Jest jednak cos takiego jak róznica wieku i powinien być respekt. Od zawsze dzieci rożnie nazywały nauczycieli między sobą, ale to co innego niż walnąć tak dorosłemu przy innych prosto w twarz.

Podważyła jej autorytet. I tak pewnie już słaby. A że nauczyciele sa bardzo na swoim punkcie wrażliwi to wagę zdrazenia zwielokrotnić nalezy.

Dziecko nie umie się zachować, nie ma za grosz kultury i to jest oczywiste.

• agrypina6 Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 21.12.17, 15:13
      Matka powinna zrobić awanturę w szkole, że jakaś durna baba drze ryja na jej dziecko. Dziecku wytłumaczyć, że jak ktoś w szkole będzie się na nią wydzierał, to ma o tym poinformować w domu.
      • mail-na-gazecie Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 21.12.17, 15:55
        Tak, do kompletu brakuje, żeby mamusia wydarla ryja w szkole.
      • aaa-aaa-pl Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 21.12.17, 23:01
        Słoneczko mamuni tak cudownie się zachowywało, że aż nauczycielka musiała podnieść głos.Wredna baba z tej nauczycielki.
        • wiosennaburza1 Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 22.12.17, 22:01
          a widzisz. nauczyciel to zawód. zawód. są jakieś wymagania. jak dla mnie babsko-nauczyciel wrzeszczący na dziecko to to samo co kasjerka w markecie wrzeszcząca na niegrzecznego klienta. tylko taka różnica: kasjerka zostałaby wywalona w trybie natychmiastowym. nauczyciel jest tłumaczony, że bachor niewychowany wyprowadził go z równowagi.
          a dooopa. dziecko to dziecko. miewa fatalne zachowania. nauczyciel winien pokazać, jak sytuację załagodzić. ma pokazać, jak dziecko powinno się zachować. wrzask- jest karygodny.
          mierzi mnie wybielanie nauczycieli, tłumaczenie że to rodzice są winni złego zachowania dzieci. czassem tak, czasem nie.
          to tak, jakby tłumaczyć lekarza, który zapisał zły lek. bo pacjent był awanturujący się. i się lekarz zdenerwował. i źle zapisał. i cóż on winny, jak pacjent cham????
          ten wątek pokazuje kolejny raz, że dzieci są bezbronne. i winne z zasady.
          patrzcie: idziecie z dzieckiem do lekarza. dziecko ma zły dzień i zachowuje się jak potwór ( która z nas tego nie zna, niech pierwsza rzuci kamieniem) . lekarz, zapisuje zły lek, bo dziecko się drze i bidulek się zdenerwował.
          kto jest winny? do kogo macie pretensję? do dziecka/ siebie/lekarza???
          tu sytuacja jest podobna. nauczyciel , z racji zawodu nie może stracić zimnej krwi, nie może wrzeszczeć itp.bo wyrządza szkodę dziedku. nie potrafi się opanować? cóż, nie ma musu być nauczycielem.
        • zlababa35 Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 22.12.17, 22:06
          Nie broniąc dziecka, to jedna z niewielu uczących osób, które znam, kształtujacych relacje z ludźmi poprzez podniesiony głos i dość agresywny ton.
          • nangaparbat3 Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 22.12.17, 22:21
            No więc wlasnie. Żeby tak naprawdę coś powiedzieć, trzeba by wiedzieć, co sie wydaryło wcześniej, co dzieci usłyszały, co słyszą na co dzień od tej pani. dzieci są naszym lustrem - nauczycieli też.
            tak czy inaczej, dziewczynka powinna uslyszeć, że tak sie nie mówi, do nikogo. powinna to od razu powiedziec pani krzyczaca i na tym uważałabym sprawę za skończona, pod warunkiem, że nauczyciele w szkole zwracaliby uwagę każdemu dziecku i za kazdym razem, kiedy nazywa kogokolwiek idiotą. I że żaden z nich nie zwraca sie tak do uczniów.
            • mysiaapysia Re: Nazwanie nauczycielki idiotką 22.12.17, 23:14
              U mojego starszego dziecka cała klasa usłyszała na lekcji, że równoległa klasa 7 to "idioci", bo słabo im poszedł sprawdzian z tego przedmiotu. Jeśli do tych uczniów dotarła informacja jak nazwał ich nauczyciel (obawiam się, że tak), to można powiedzieć, że prawie 30 uczniów zostało pokrzywdzonych. Szczególnie, że to było na początku semestru, zupełnie nowy przedmiot, uczniowie mieli przed sobą jeszcze dużo kartkówek i klasówek, być może później poprawili oceny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka