Dodaj do ulubionych

Problem z okiem - gdzie się udać?

21.12.17, 09:34

Pomóżcie bo ma głupi problem a nie wiem gdzie bym mogła pójść. Mam coś pod powieką, od dwóch dni, denerwuje, boli. Jakieś ciało obce bo jak założę soczewkę to nie ma problemu. Samo nie chce wyjść, pocieranie, przemywanie nic nie daje. Zaraz wyjeżdżam na święta i wolałabym, żeby nie wyszło mi z tego zapalenie spojówki. Gdzie pójść? Ostatnio na wizytę u okulisty czekałam chyba pół roku także to odpada. Jest jeszcze jakaś inna pomoc? Ostry dyżur okulistyczny? Chodzi o Warszawę.
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: Problem z okiem - gdzie się udać? 21.12.17, 09:49
      zapisz sie moze prywatnie? ostry dyzur okulistyczny to nie jest bo z tym chodzisz i zyjesz
      • maggi9 Re: Problem z okiem - gdzie się udać? 21.12.17, 09:51
        Nie chcę prywatnie bo nie mam teraz kasy. Serio nie ma nic na NFZ w takich przypadkach?
        • szarsz Re: Problem z okiem - gdzie się udać? 21.12.17, 09:59
          Boli? To idź na ostry dyżur.
    • kaha_org Re: Problem z okiem - gdzie się udać? 21.12.17, 10:36
      To może być torbielka (taki pęcherzyk wypełniony płynem) na oku - obejrzyj dokładnie sobie gałkę oczną w lusterku. Miałam, znikało samo. Doraźnie pomagały krople nawilżające oko.
      • zuzanka005 Re: Problem z okiem - gdzie się udać? 21.12.17, 10:38
        u mnie jak bolało to okazało się że to zapalenie rogówki i niestety pierwsza wizyta była odpłatna
        • aqua48 Re: Problem z okiem - gdzie się udać? 21.12.17, 12:50
          Ostry dyżur, to może być coś wbitego lub wrastająca rzęsa i trzeba szybko to usunąć zanim zarysuje oko.
          • trut_u Re: Problem z okiem - gdzie się udać? 21.12.17, 12:57
            Pewnie, ostry dyżur okulistyczny, w końcu nagła sprawa.
            • trut_u Re: Problem z okiem - gdzie się udać? 21.12.17, 13:00
              Chociaż pewnie spędzisz tam pół dnia, ale nie wiem, czy jest wyjście. Jak to coś poważniejszego (np. coś tam się wbiło), to może zwykły okulista nie pomóc, nawet jak pójdziesz prywatnie. Państwowo w przychodni zapomnij. Teraz do okulisty trzeba mieć skierowanie, a potem czekać, czekać, czekać.
              • melancho_lia Re: Problem z okiem - gdzie się udać? 21.12.17, 13:18
                Ja bym na dyżur pojechała. Parę lat temu dwa dni przed wigilia zahaczyłam gałęzią choinki po oku. Pojechałam z nastawieniem że spędzę tam całą noc (mąż kiedyś siedział na dyżurze 8 h), a okazało się że byłam jedyna w poczekalni (ok.22), lekarz powiedział że to najspokojniejszy dyżur bo jestem 5 pacjentem od godziny 18.
                Jest szansa że przed świętami ludzie lepią pierogi wink i do szpitali nie jeżdżą
    • jatojagodnik Re: Problem z okiem - gdzie się udać? 21.12.17, 13:55
      Córka przez kilka dni narzekała, w końcu na cito udało nam się dostać do okulisty w przychodni. W przychodniach rejonowych musza mieć kilka miejsc rezerwowych na takie nagłe przypadki - ale musisz mieć skierowanie od internisty z dopiskiem, że na cito i przekonać panie w rejestracji, ze jest naprawdę pilny przypadek.
      U córki okazal sie, że z tyłu gałki przylepił jej sie mini-kłaczek z puchatego swetra. Taka pojedyncza ledwie widoczna niteczka. Na gałce już było widać ziarninowanie i robił się stan zapalny rogówki. Gdyby okulista nie wyjął i nie przepisał antybiotyku do oka - byłby większy problem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka