Dodaj do ulubionych

wystarczy tej ignorancji

22.12.17, 13:35
od razu zaznaczam ze nie zamierzam sie udzielac w tym watku, jest to tylko apel aby skonczyc z wypisywaniem idiotyzmow i bezmyslnym powielaniem bzdur wyssanych z palca.

jak doroslemu czlowiekowi ktory skonczyl wiecej niz podstawowke moze nie byc wstyd wypisywac ze cywilizacja afrykanska zatrzymala sie na etapie "chatki z guana". to juz antyszczepionkowcy mniej sie kompromituja bo przynajmniej cos tam szperaja po internecie zanim sie wypowiedza.

Lubie to forum ale poza iloscia zlosciwosci i jadu ktora od czasu do czasu mnie przytlacza najbardziej szokuje mnie to jak niektore forumki obnosza sie ze swoja niewiedza a inne slepo im przytakuja. wasze dzieci powinny sie za was wstydzic.

na koniec jeszcze zachecam do autorefleksji i dowiedzenia sie jak w naszym ukochanym kraju pojawial sie postep. mam na mysli np okupantow podczas rozbiorow budujacych brukowane drogi wbrew protestow lokalnej ludnosci bo po co jak zawsze byly jakie byly i jakos sie zylo. albo polecam spojrzec na mape kolejowa Polski - od razu widac ktore ziemie dolaczone zostaly od Niemiec.

a nie zamierzam sie dalej wypowiadac bo obrzydzaja mnie rasistowskie wypowiedzi niektorych osob tutaj, ktore zreszta nie sa moderowane wbrew zapewnieniom portalu gazeta o sprzeciwianiu sie takim "pogladom".

douczcie sie ludzie zanim napiszecie glupoty!!!
Obserwuj wątek
    • krejzimama Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 13:44
      Nie no luz. Chętnie poczytam coś o afrykanskim Newtonie. A może posłucham muzyki stworzonej przez afrykanskiego Mozarta albo Bethovena. A można obejrzeć gdzieś afrykanski odpowiednik Notre Dame? A w jakim afrykanskim miasteczku pospacuruje sobie z przyjemnością tak jak w Sienie albo Chanii? A jakies dzieła afrykanskiego Szekspira? Hmmm może dowiem się co pisali afrykanscy odpowiednicy Artstotelesa, Platona, Ockhama, Hobbesa, Milla, Marksa.
      Pewnie pełno tego wszędzie, ale ja nie potrafie poszukać.
      • zla.m Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 13:47
        proszę, oto wioska-stolica Ghany: www.google.pl/search?q=ghana+capital+city&newwindow=1&client=ubuntu&hs=Fl4&channel=fs&dcr=0&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjQ6-GW053YAhXjdpoKHaq8Dp4Q_AUICigB&biw=1708&bih=754#imgrc=urw3HHHT340i_M:
      • ichi51e Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 13:48
        Widzisz caly sek w tym ze byc moze afrykanski odpowiednik Mozarta istnieje ale bys sie nie poznala bo gra na instrumencie o ktorym nawet nie slyszalas.
        • krejzimama Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 13:55
          No to wrzuć jakieś linki chętnie posłucham jakiejś symfonii albo opery.
          • herca Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 14:00
            wlasnie droga ignorantko zachecam cie do samodzielnego poszperania. o tym jest apel. to nie ja mam problem tylko ty, ja ci go tylko uswiadamiam. ty rob z tym co chcesz, lubisz sie osmieszac to sie osmieszaj dalej, nie moja sprawa.
            • krejzimama Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 14:04
              Ale nie badz taka. Chętnie posłucham afrykanskiego odpowiednika IX Symfonii Bethovena czytając twórczość afrykańskiego Dostojewskiego. Daj jakieś namiary. A może jakieś zdjęcia afrykanskich akweduktów czy mostów budownaych w XVI wieku.
              • jatojagodnik Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 14:10
                Czy zamiast akweduktów i mostów mogą być piramidy i świątynie Egipskie? Bo Egipt to przecież Afryka...
                • zla.m Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 14:19
                  Nie mówiąc już o dość tajemniczym królestwie Kusz/Nubia (obecnie mniej-więcej Sudan i pd Egipt), które wg egispkich przekazów było równie potężne i wspaniałe. Oraz o odkrywanych pod piaskami Sahary starożytnych malowidłach i pozostałościach...
                • lauren6 Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 14:22
                  Akurat starożytni Egipcjanie byli ludnością bardziej spokrewnioną genetycznie ze współczesną Europą niż Afryką. Wędrówki ludów, migracje i takie tam.
                  • ichi51e Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 14:24
                    A ludzie w Europie w ogole sie wzieli z Afryki. :p
                    • konsta-is-me Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 14:45
                      A wlasnie ze nie😜
                      Ostatnie doniesienia twierdza ze z Chin.
                      • mama303 Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 21:19
                        konsta-is-me napisała:

> A wlasnie ze nie😜
                        > Ostatnie doniesienia twierdza ze z Chin.

początki człowieka to Afryka.
                        • nangaparbat3 Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 21:28
                          tego jeszcze na pewno nie wiadomo raczej, ale jesli co pewne to jedno: nie Europa.
                          • lodomeria Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 23:15
                            W wątku o ignorancji takie głupoty wypisywać! I w dodatku nie wiedzieć o wielkich osiągnięciach rodaków!

Według Teorii wyjścia z Afryki homo sapiens powstał około 300 tysięcy lat temu w Afryce i potem mniej więcej 40 tysięcy lat temu rozpoczął długą wędrówkę, w której zasiedlił cały świat. Teraz jednak okazało się, że najstarsze ślady hominidów na Czarnym Lądzie, pochodzące z Etiopii mają 2,8 mln lat więc odkrycie na Krecie dowodzi raczej, że przodkowie ludzi pochodzą raczej z Europy niż z Afryki. Dodatkowym potwierdzeniem tej nowej teorii jest sensacyjne odkrycie z Niemiec
                            • triss_merigold6 Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 23:23
                              Zaraz, pogubiłam się. Rozmowa dotyczy ziemi wyjścia hominidów/pochodzenia przodków czy zestawienia chatek z bawolego guana z gotyckimi katedrami <to tylko w zakresie osiągnięć z dziedziny architektury>?
                              • lodomeria Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 23:32
                                Możesz potraktować ten wątek jako okazję do dowiedzenia się o odkryciach naukowych, o których nie miałaś pojęcia (i spróbować zaakomodować tę nowo zdobytą wiedzę do swoich poglądów, albo, co trudniejsze, spróbować zmodyfikować poglądy smile
                              • lodomeria Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 23:40
                                PS. W tej akurat odnodze to jest jednak w miarę czytelne, że ludzie z niesamowitą pewnością wypisują stwierdzenia, co do których nauka ma ogromne wątpliwości a wręcz od około roku przepisuje się na nowo smile
                        • konsta-is-me Re: wystarczy tej ignorancji 26.12.17, 19:37
                          Tak naprawdę, to nikt nie wie.
                          Obecna hipoteza zaklada, ze ludzie pojawili sie równolegle.
                  • nangaparbat3 Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 21:27
                    Oni tam piszą przede wszystkim o starożytnym Bliskim Wschodzie. Bylabym ostrożna.
              • ichi51e Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 14:11
                Coz jesli o tym pomyslec to sluchasz. Skad wzial sie jazz? Rock and roll?
                • krejzimama [...] 22.12.17, 14:12
                  Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                  • ichi51e Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 14:25
                    No widzisz. Jak masz cos porownywac jak z gory jestes uprzedzona i tylko jeden model kultury coe zadowala?
                    • herca Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 14:29
                      bo widzisz, Wlosi nie potrafia gotowac bo nijak nie zjesz tam dobrych pierogow ruskich ze sloninka. a bigosu ze swieca szukac - banda tepakow i prymitywow, do niczego nie doszli wink
                      • lea.letizia Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 14:34
                        Ja jak najbardziej jestem za tym aby Afrykanczycy rozwijali swoja kulture, ale w Afryce.
                        Cywilizacja europejska jak najbardziej mi odpowiada bez naplywow z innych kontynentow
                        • ichi51e Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 14:51
                          A jakos surowce z Afryki za ktore ten rozwoj sponsorowano nie smierdzialy...
                        • nangaparbat3 Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 16:21
                          To może zacznijmy od koła i papieru, wynalezionych n w Azji.
                        • mondovi Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 19:07
                          Tylko Afryka, czy Azja i Ameryki też są fe?
                          • herca Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 19:38
                            nie masz tam rzymskich akweduktow wiec pewnie fe. ciekawostka jest ze rowniez w Polsce akweduktu nie uswiadczysz ale mamy ten sam kolor skory wiec podobno sie liczy jako nasze wink
                            • szmytka1 Re: wystarczy tej ignorancji 24.12.17, 18:47
                              https://www.google.pl/maps/vt/data=x7M6aAGuPu6Pr_2u5NH8XicOxyPmnP8YgTYlRTIiTMjPlnXtI59xncU6Hgb6Zqs6JF60I0OEOdMy38s2c1-EIHeYGAYVQym5N6P4Wd7ETRdTn7GjoL-PWITR2Q8fJSf1qFoRocRSJG-yIt_jjIivDY9FtCzLL0I2z77XaqQdyKoRjTxoC_7qXrKKuIRTp1OTLhWdPIzNPFgId8VeSHW5Byd9ibANuE6UDtRg2bqb3qwT_RqAVWhPjXvU85dg7gEqvrfULIqLfmuJhD3P9h1tl_HwX4NDKxTkNuREAJgCJ1vt-vIrEgQfWgl4rSLx0ejgRiGMIoYf42l1A7rv7PRGzJ59H2hAxjUvrtcZufVBxvcwOutjp_uN2sL6uZAU1LBKD5aybVgjWYqwu0h5QylbKwzEN8lAjBxvtitDzV5LfSXIW2I

Co prawda zaledwie XIX wieczny, ale jest tongue_out
                      • krejzimama Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 14:35
                        Ale Włosi potrafią gotować. Do tego zbudowali Siene, Pizze, Wenecję, Bolonie, Padwe, Parme, Genue, Turyn, Milan, Arezzo, Pescare...
                        • herca Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 14:39
                          widze ze nie rozumiesz nawet prostego porownania, coz, zaczynam wierzyc ze rzeczywiscie nie jestes w stanie sama sie wyeduowac. trudno. tacy ludzie zawsze istnieli tylko nie zawsze mieli mozliwosci wypowiadania sie publicznie, a tu taki psikus zrobil nam internet.
                          • krejzimama Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 14:42
                            Pisz po polsku.
                        • lodomeria Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 22:49
                          W wątku o ignorancji ktoś twierdzi, że Włosi zbudowali Pizzę.
              • herca Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 14:21
                caly czas zakladasz ze mi zalezy na tym zebys nie obnazala swojej zenujacej niewiedzy - otoz nie, dlaczego mialoby mi zalezec? nie kazdy musi byc wyksztalcony a wrecz jest to przywilej elit. tak tylko w ramach gestu uswiadamiam ci jak bardzo sie osmieszasz formuujac podobne wypowiedzi. ty rob z tym co chcesz.

nietrudno zgadnac ze na codzien nie brylujesz na salonach wszelako rozumianej inteligencji wiec ten brak wiedzy moze ci nie wadzic i cale zycie, tylko gdyby kiedys zdazylo ci sie np jechac pociagiem obok takiego profesora historii zapamietaj moja rade i trzymaj buzie na klodke, jesli nie lubisz sie kompromitowac.
                • krejzimama Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 14:25
                  Zakładam, że zaczniesz stosować polską interpunkcję.
              • olena.s Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 21:17
                12-13 wiek. Lalibela. Etiopia.

https://irisharchaeology.ie/wp-content/uploads/2013/04/Bet-Giorgischurch-Ethiopia.jpg

https://l7.alamy.com/zooms/7beb4ebf450d4e70aec894c14d69fe41/the-rock-hewn-churches-of-lalibela-ethiopia-d4t7t3.jpg

https://backpackerlee.files.wordpress.com/2015/01/lalibela17.jpg?w=768&h=512

Podobny okres. Wielkie Zimbabwe - ruiny pozostałe po królestwie okresu średniowiecza.
                https://i.guim.co.uk/img/media/4bc129e0d5406a9e68c4718c6710d1ecec19842b/0_92_5380_3228/master/5380.jpg?w=1300&q=20&auto=format&usm=12&fit=max&dpr=2&s=cb621ed57070303b5ddfdcf2cadc08b9
                Gdyby cie to zaiteresowało, tekst z Guardiana tutaj.
              • 89mumin Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 21:18
                Ja mogę polecić Alberta Camus, ale to żaden afrykański Dostojewski, to po prostu mistrz w swojej klasie. Z nowszych, może noblista John Maxwell Coetzee? Jeśli zaś o muzykę się rozchodzi, to aktualnie mam fazę na Orchestra Baobab. Nie wiem tylko czy na potrzeby tego wątku Algieria, RPA i Senegal kwalifikują się do Afryki smile
                • beaucouptrop Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 22:12
                  Z Camus to trafilas jak kula w plot. To klasyk francuskiej literatury. Francuz urodzony w Algierii, ktora byla kolonia francuska.
                  • 89mumin Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 22:21
                    Znam historię Camus dość dobrze, więc nie wiem kto tu kulą w płot trafił - Camus urodził się, wychował i wykształcił w Algierii, do Francji wyemigrował w okolicach II WŚ. Jego przodkowie od strony ojca pochodzili z Francji, matka chyba mieszkała w Hiszpanii, ale miała przodków z Algierii. Zatem nazywając Camus Francuzem musiałabyś nazwać połowę ematek Żydówkami, Niemkami i Ukrainkami - jeśli zechcesz, oznacz proszę wątek dopiskiem JATKA wink
                    • riki_i Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 22:32
                      89mumin napisała:

> Znam historię Camus dość dobrze /.../ Jego przodkowie od strony ojca pochodzili z Francji, > matka chyba mieszkała w Hiszpanii, ale miała przodków z Algierii.

Za wikipedią
                      Jego matka, Catherine, była z pochodzenia Katalonką. Jej rodzina wyemigrowała do Algierii w połowie XIX w. z hiszpańskiej wyspy Minorka w archipelagu Balearów.

Ojciec pisarza – Lucien, był robotnikiem. Jego przodkowie przybyli do Algierii zapewne wkrótce po 1830 i należeli do grupy pierwszych francuskich osadników w północnej Afryce.

Gdzie tu widzisz przodków z nie-białej Algierii????

> Zatem nazywając Camus Francuzem musiałabyś nazwać połowę ematek Żydówkami, Niemkami i Ukrainkami - jeśli zechcesz, oznacz proszę wątek dopiskiem JATKA wink

Sorry, ale pierniczysz. Camus był stuprocentowym Francuzem , jeśli chcesz mu już dorabiać jakąś wielokulturową gębę, to w grę wchodzi tylko ta Katalonia ze strony matki. Ale na pewno nie arabsko-murzyńskie klimaty.

• 89mumin Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 22:44
                        "Sorry, ale pierniczysz. Camus był stuprocentowym Francuzem , jeśli chcesz mu już dorabiać jakąś wielokulturową gębę, to w grę wchodzi tylko ta Katalonia ze strony matki." - nie bardzo się to kupy trzyma, skoro 100% Francuz, a matka Katalonka, to ile on miał w końcu tych procentów - 150 czy 200?
                        riki_i - ja rozumiem siłę Wikipedii, ale polecam biografię Camus, bo to fascynujący człowiek był. Twoje zdanie o jego pochodzeniu jest zapewne dla Ciebie niezwykle cenne, ale za biografią - Camus uważał się za Algierczyka, to znaczy, że zapewne nim był.
                        • riki_i Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 22:59
                          Ależ w jego czasach Algieria dla Francuzów była tym czym Zakopane dla Polski - integralną częścią kraju , zaledwie o pewnym lokalnym kolorycie.
                          • triss_merigold6 Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 23:06
                            To samo przed chwilą napisałam. Fakt, że Camus urodził się w Algierii nie oznacza, że miał cokolwiek wspólnego (poza służbą) z arabską ludnością lokalną, ani etnicznie, ani kulturowo.
                            • 89mumin Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 23:12
                              Paradne - służba na przedmieściach Algieru w niepiśmiennej rodzinie smile Przypominam, że w Algierii ludność arabska była równie lokalna, co ludność francuska.
                              • riki_i Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 23:17
                                89mumin napisała:

> Przypominam, że w Algierii ludność arabska była równie lokalna, co ludność francuska.

I na odwrót też! Wypędzenie Francuzów z Algierii w okresie 1958-62 było mniej więcej takim działaniem jakby dziś wyrugować protestantów z Irlandii Północnej.
                              • triss_merigold6 Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 23:18
                                Jasne, że ludność arabska była lokalna. Niemniej, żeby nie wiem jak poprawnie politycznie kombinować, Camus był białym Francuzem, a nie Arabem i nie miał nic wspólnego z islamem czy jakimiś dzikimi pustynnymi kultami.
                                • 89mumin Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 23:32
                                  Algieria jest historycznie krajem berberyjskim - skoro do historii się odwołujemy. Berberowie to rasa biała. Zgadzam się więc z tym, że Camus był biały, nie był Arabem i nie miał nic wspólnego z islamem. Co do jego pochodzenia, zaufam jednak biografowi.
                                  Temat jest akurat bardziej złożony w przypadku Coetzee, patrząc na argumentację niektórych można nawet próbować twierdzić, że Coetzee był Polakiem smile
                                  • triss_merigold6 Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 23:39
                                    Francuz urodzony w Algierii, która była wówczas uważana za integralną część państwa francuskiego.

Coś w guście "Wielki polski poeta, obywatel imperium rosyjskiego, który pisał ""Litwo, ojczyzno moja""."

Teraz jaśniej?
                          • 89mumin Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 23:14
                            Hm, W czasach twoich przodków Polska była dla Rosjan tym, czym w czasach Camus Algieria dla Francuzów - "integralną częścią kraju , zaledwie o pewnym lokalnym kolorycie". riki_i - jesteś w 100% Rosjaninem?
                            • riki_i Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 23:24
                              89mumin napisała:

> Hm, W czasach twoich przodków Polska była dla Rosjan tym, czym w czasach Camus
                              > Algieria dla Francuzów - "integralną częścią kraju , zaledwie o pewnym lokalnym
                              > kolorycie". riki_i - jesteś w 100% Rosjaninem?

Słabiutko się miotasz. W Królestwie Polskim nie było osadnictwa rosyjskiego i pomimo praktycznego wcielenia tego terytorium do Rosji statutem organicznym, Rosjanie stanowili zaledwie 2,8% ludności (dane z rosyjskiego spisu powszechnego z 1897 roku). Dużo więcej było Żydów i Niemców.
                              pl.wikipedia.org/wiki/Kr%C3%B3lestwo_Polskie_(kongresowe)#Terytorium_i_ludno%C5%9B%C4%87
                              • triss_merigold6 Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 23:26
                                Żydów tzw. Litwaków, przesiedlonych z głębi Rosji.
                              • 89mumin Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 23:26
                                Ja się tylko odwołuję do argumentacji przez Ciebie użytej.
                        • triss_merigold6 Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 23:04
                          A Francja uważała Algierię za integralną część terytorium francuskiego, a nie za kolonię jak np. Gujanę Francuską. Camus był Francuzem urodzonym w Algierii i nijak nie da mu się przypisać arabskich genów czy islamskiego spadku kulturowego.
                        • nangaparbat3 Re: wystarczy tej ignorancji 23.12.17, 12:55
                          Nie jestem znawczynią Camusa, ale czy Algieria nie byla dla niego francuską Algierią? W "Dżumie" nie ma ani jednego Araba (prócz rozmowy z Rambertem, ktory dowiaduje się, że nawet Rieux nie udzieli mu wywiadu na temat warnkow sanitarnych w jakich żyją Arabowie. W "Obcym" bohater zabija "Araba" - człowieka bez imienia, bez nazwiska.
                          Myslę, że Camus sam mial świadomość, że zył w europejskiej enklawie - i że był pisarzem po prostu francuskim.
                    • beaucouptrop Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 23:36
                      No to mnie w takim razie uczono zaklamanego kanonu literatury francuskiej. Ach ci obrzydliwi francuscy aroganci.
                      A tak jeszcze zapytam, bo moze sie myle. W jakim jezyku pisal Camus?
                      Wydaje mi sie, ze tutaj jednak poplynelas. Twoja argumentacja jest absurdalna i wbrew temu co pisze literatura fachowa.
                      • 89mumin Re: wystarczy tej ignorancji 23.12.17, 00:33
                        Ciekawe czy ci francuscy aroganci równie ochoczo nazywają Francuzami mniej zasłużonych emigrantów z Algierii urodzonych przed '62 smile
                        Abstrahując już od pochodzenia Camus, mój wpis miał pewien kontekst - skoro człowiek urodził się, wychował i wykształcił w Afryce i ta właśnie Afryka miała ogromny wpływ na jego literaturę (myślę bardziej o Obcym niż Dżumie), to według mnie świadczy to o sile "afrykańskości" pisarza, stąd też ten przykład.
                        Natomiast nie chcę kontynuować odnogi, bo stanęło na tym, że pomimo innych zamiarów, w wątku apelującym m.in. o szacunek prowokuję wypowiedzi o dzikich pustynnych kultach...
                        • nangaparbat3 Re: wystarczy tej ignorancji 23.12.17, 13:00
                          Urodzil się, wychował i wykształcil w środowisku przybyszy z Europy, zyjacych w swoim świecie.
                          Przy całym moim szacunku dla Afryki trudno pogodzic sie z pomyslem nazywania Camusa pisarzem afrykańskim.

Co do Balearow - miałam kiedys romans z chłopakiem stamtąd, który mi powiedział, że jego mama byla "morisca". Ale on byl po prostu Hiszpanem - moze tylko przystojniejszym niz przecietna.
              • attiya Re: wystarczy tej ignorancji 25.12.17, 09:01
                o ja wypraszam, dlaczego jej tak ułatwiasz sprawę, niech znajdzie te akwedukty z III w. pne, nie wspomnę o innych znanych budowlach na cały świat
            • milka_milka Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 14:05
              Czy żeby znaleźć Mozarta, Newtona, Teslę itp. trzeba szperać?
              • nangaparbat3 Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 16:33
                Wlaśnie o to chodzi. Na tym polega nasza dominacja. Oprócz kanonierek i sztucera - przekazywanie informacji wylacznie na wlasny temat.
                Jednak nie jest aż tak źle - na przyklad nie trzeba szperać, by natknąć sie na Hafiza, Borobudur czy Angkor Wat.
                A tym, ktore tak gardzą afrykańskimi chatami, proponuję żeby zbudowały samodzielnie choc jedną. Na przyklad taką:

https://i.pinimg.com/236x/e8/5b/3c/e85b3cc38f989b17e6275c993c352d91--african-life-african-art.jpg
      • ichi51e Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 14:09
        A Etiopia sie liczy czy to nie Afryka? en.m.wikipedia.org/wiki/Zera_Yacob_(philosopher)
        Literatura
        en.m.wikipedia.org/wiki/Utendi_wa_Tambuka
        en.m.wikipedia.org/wiki/Epic_of_Sundiata
        Porownujmy jablka do jablek.
        • nangaparbat3 Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 16:34
          Egiptu też nie uważają za Afrykę big_grin big_grin big_grin
      • spanish_fly Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 15:04
        en.wikipedia.org/wiki/List_of_African_scientists,_inventors,_and_scholars
      • riki_i Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 20:49
        krejzimama napisał:

> Nie no luz. Chętnie poczytam coś o afrykanskim Newtonie. A może posłucham muzyk
        > i stworzonej przez afrykanskiego Mozarta albo Bethovena.

Prrroszę.....

• obrus_w_paski Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 20:52
        Ty sobie posłuchaj lepiej fantastycznego afrykańskiego jazzu.
        Albo chhociazby Richarda Bony na dobry początek
        • riki_i Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 21:04
          Pepe Kalle to bohater narodowy Demokratycznej Republiki Konga, moja droga.
          • obrus_w_paski Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 21:10
            Nie odpowiadałam tobie riki, mój post to odpowiedz na tekst krejzi
            • riki_i Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 21:16
              aha
    • krejzimama Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 13:46
      A Polsce Jagiellonów to ty coś liznęłaś?
    • princesswhitewolf Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 13:54
      herca ale... czy ignorancja ludzi jest powodem do zalozenia osobnego watku apelem?

Przeciez wiadomo, ze wiedza ludzi jest rozna.
      • herca Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 13:59
        wiedza ludzi jest rozna ale trwanie w niewiedzy i wypowiadanie sie w danym temacie wymaga wlasnie apelu.

co innego powiedziec nie znam sie a co innego formulowac jakies twierdzenia niepoparte faktami i radosnie je powielac.
        • princesswhitewolf Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 14:31
          obawiam sie ze jestes tu Don Kichotemsmile
          • herca Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 14:35
            mowienie glupot wyssanych z palca przez dorosla osobe to wstyd i niech ludzie przynajmniej zdaja sobie sprawe z tego jak zenujace sa ich wypowiedzi o chatkach.
            • princesswhitewolf Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 14:51
              Gdyby to tylko w tej dziedzinie mieli takie nikle pojecie to bylabym spokojnasmile))
            • rosapulchra-0 Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 18:47
              100/100! Tylko pamiętaj, że taki krejzi to troll forumowy, ale np. podobne opinie głosi tris, która za trolla się nie uważa big_grin
              Poniżej masz piękny przykład ignorancji w wykonaniu lea big_grin I tak wymieniać można i można.. A może po prostu lepiej olać, czasem wyśmiać jak już ktoś na otro osła z siebie robi? wink
    • zla.m Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 13:54
      Podpisuję się pod tym rękami obiema!
      • lellapolella Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 18:23
        Ja również się podpisuję. I jeśli Herca ma być Don Kichotem, to mogę być jej Sancho Pansą lub nawet Rosynantemwink
        Czytanie niektórych komentarzy kojarzy się z oglądaniem ich twórców bez bielizny.
        • herca Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 19:34
          ♥♥♥
    • janja11 Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 13:55
      No i chyba autorka tego wątku nie zachce się z nami podzielić swoją wiedzą o wynalazkach afrykańskich cywilizacji, które wstrząsnęły światem.
      A szkoda.
      • lea.letizia Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 14:02
        Skoro to takie wspaniale cywilizacje, to niech je mieszkancy tamtych krajow rozwiajaja, niech buduja swoj dobrobyt, zamiast pchac sie tam gdzie ich nie chca
        • milva24 Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 14:06
          Najpierw biali pchali się tam gdzie ich nie chcą, teraz w drugą stronę. Widzisz związek?
          • lea.letizia Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 14:10
            Widze, oni sie bronili przed bialymi w ramach swoich mozliwosci, my mamy obowiazek postepowac tak samo.
            Uczmy sie na cudzych bledach, inwazja obcych kulturowo i cywilizacyjnie osobnikow NIGDY nie jest korzystna dla autochtonow
            • memphis90 Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 18:55
              >nwazja obcych kulturowo i cywilizacyjnie >osobnikow NIGDY nie jest korzystna dla >autochtonow
              Jakiś dowód na poparcie tej śmielej tezy...?
              • riki_i Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 20:57
                memphis90 napisała:

> > inwazja obcych kulturowo i cywilizacyjnie osobnikow NIGDY nie jest korzystna dla
                >> autochtonow

> Jakiś dowód na poparcie tej śmielej tezy...?

Biedronka azjatycka. www.wprost.pl/kraj/10081746/inwazja-biedronek-w-polskich-miastach-moga-stanowic-zagrozenie-dla-naszego-zdrowia.html
        • araceli Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 14:07
          lea.letizia napisał(a):
          > Skoro to takie wspaniale cywilizacje, to niech je mieszkancy tamtych krajow roz
          > wiajaja, niech buduja swoj dobrobyt, zamiast pchac sie tam gdzie ich nie chca

Napisała ta, która broni bestialskiej kolonizacji Aafryki! Czy Ty w ogóle używasz mózgu czasami?????
          • lea.letizia Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 14:11
            Nie bronie, ale nie chce aby w ramach "rekompensaty" mieszkancy Afryki bestialsko kolonizowali Europe.
            Ja uzywam, czego o Tobie nie da sie powiedziec
          • janja11 Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 14:15
            No tak, a ta czarna Afryka przed okresem europejskiej kolonizacji to było światowe centrum nauk wszelkich. Taka dolina krzemowa średniowiecza.
            • ichi51e Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 14:23
              Przede wszystkim pomylka jesg zadac od Afryki zeby byla europa bis. W przeciwienstwie do ameryki nie udalo sie zupelnie wytrpic miejscowych i zagonic ich do rezerwatow. Kultura Afryki byla niszczona a kraj wyzyskiwany. Lisa najwiekszych umyslow Afryki sklada sie z politykow glownie - bo to byl tam problem. Moze gdyby europejczycy sie tam nie wepchneli milibysmy drugie Chiny?
              • riki_i Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 21:00
                ichi51e napisała:

> Przede wszystkim pomylka jesg zadac od Afryki zeby byla europa bis. W przeciwie
                > nstwie do ameryki nie udalo sie zupelnie wytrpic miejscowych i zagonic ich do r
                > ezerwatow. Kultura Afryki byla niszczona a kraj wyzyskiwany. Lisa najwiekszych
                > umyslow Afryki sklada sie z politykow glownie - bo to byl tam problem. Moze gdy
                > by europejczycy sie tam nie wepchneli milibysmy drugie Chiny?

Chyba drugie Lesotho
                www.youtube.com/watch?v=SvyDW5l32Tc
        • sumire Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 14:10
          Wiesz, że dziełem czystego przypadku jest to, że się w jednej z takich wspaniałych cywilizacji nie urodziłaś? Ani to twoja zasługa, ani ci ludzie sobie nie wybrali takiego miejsca, więc zbastuj może z tą wyższością białasa.
          • lea.letizia Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 14:15
            Moze i tak, ale podobnie dzielaem czystego przypadku jest to ze ktos sie urodzil w rodzinie krolewskiej, miliarderow czy wygral na loterii.
            Ilu z tych szczesciarzy dzieli sie tym co dostali dzieki czystemu przypadkowi? A spokojnie moze korzystaja ze swojego uprzywilejowania
            • sumire Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 14:47
              A jakim to uprzywilejowaniem jest to, że przyszłaś na świat między Odrą a Bugiem?
              • lea.letizia Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 14:50
                Dla mnie wystarczajacym, fakt, nie obrazilabym sie jakbym trafila lepiej, ale dobrze mi tak jak jest smile.
                Tym bardziej nie czuje potrzeby samobiczowania za cudze winy i niszczenia naszej cywilizacji i dobrobytu z powodu cudzej, glupiej poprawnosci politycznej
                • sumire Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 14:56
                  Nikt nie każe ci się biczować, tylko ci wyjaśniam, że w żaden sposób nie jesteś lepsza od ludzi z Lesotho czy Ghany. Po prostu przypadkiem trafiły ci się lepsze warunki.
                  • lea.letizia Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 15:02
                    Ale czy ja twierdze ze jestem lepsza?
                    Tak samo jak nie twierdze ze jestem gorsza od wielu czlonkow rodzinow krolewskich czy miliarderow, ale czy ja im sie do palacow pcham na sile, zadajac pieniedzy i mieszkania?
                    Znajomi wygrali w lotto, tez nie uwazam ich za lepszych od siebie, ale nie oczekiwalam ze sie ze mna podziela swoimi pieniedzmi.
                    Przypadkiem mi sie trafily lepsze warunki, moge je tez zaoferowac moim dzieciom i nie chce aby nam to odebrano.
                    Imigranci z Afryki przyniosa nam to co maja u siebie; wojne i chaos, do tego zemste i nienawisc do bialych. Po co nam jest to potrzebne?
                    • sumire Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 15:05
                      Nie musisz twierdzić, jednakowoż błogie poczucie wyższości nad czarnym ludem bije jak łuna z tego, co w podobnych wątkach wypisujesz.
                    • mama303 Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 21:33
                      lea.letizia napisał(a):

> Ale czy ja twierdze ze jestem lepsza?
                      > Tak samo jak nie twierdze ze jestem gorsza od wielu czlonkow rodzinow krolewski
                      > ch czy miliarderow, ale czy ja im sie do palacow pcham na sile, zadajac pienied
                      > zy i mieszkania?
                      nie pchasz sie bo nie głodujesz i nikt Ci chałupy nie zburzył
                      • riki_i Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 21:55
                        mama303 napisała:

> nie pchasz sie bo nie głodujesz i nikt Ci chałupy nie zburzył

Na szczęście zostawił na ajfona
                        www.imgrum.org/media/1076242834073526742_1312355199
                        • mama303 Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 21:58
                          riki_i napisał:

> Na szczęście zostawił na ajfona

tez byś łapał jakbyś uciekał.
                  • riki_i Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 21:06
                    sumire napisała:

> Nikt nie każe ci się biczować, tylko ci wyjaśniam, że w żaden sposób nie jesteś
                    > lepsza od ludzi z Lesotho czy Ghany.

Sumire, Ty się przenieś może do Lesotho, co? Wzięłabyś udział w takim fajnym feministycznym wydarzeniu
                • nangaparbat3 Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 16:39
                  Za cudze winy nie chcesz się biczować, ale cudze wynalazki i zdobycze kultury chętnie uznajesz za własne. To pocieszne.
                  • rosapulchra-0 Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 18:50
                    Żałosne raczej..
      • spanish_fly Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 14:46
        Co wy pierdzielicie? A gdzie powstały piramidy, gdzie wymyślono pismo, gdzie powstały pierwsze biblioteki. Afryka jest kolebką ludzkości, w pewnym sensie wszyscy z niej pochodzimy. Wydawało mi się, że tego się dowiaduje na etapie pierwszych klas szkoły podstawowej.
        • ichi51e Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 14:49
          Otoz to przy czym zauwazmy ze niektorzy uznaja ze polnocna Afryka to w sumie honorowa Europa bo jest blisko i na poziomie
          • lauren6 Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 17:35
            > polnocna Afryka to w sumie honorowa Europa bo jest blisko i na poziomie

A ty jak zwykle wypowiadasz się na tematy, o których nie masz bladego pojęcia.

www.nature.com/news/mummy-dna-unravels-ancient-egyptians-ancestry-1.22069

Tu masz pierwszy lepszy artykuł o badaniach genetycznych egipskich mumii. Badania genetyczne to wg ciebie badania honoru? Lol.
            Wyobraź sobie, że na przestrzeni tysięcy lat ludy się przemieszczały, mieszały ze sobą.
          • riki_i Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 21:08
            ichi51e napisała:

> Otoz to przy czym zauwazmy ze niektorzy uznaja ze polnocna Afryka to w sumie ho
            > norowa Europa bo jest blisko i na poziomie

Owszem, zanim najechali ją Arabowie, była to część naszej cywilizacji.

• nickbezznaczenia Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 21:10
              Ktoś tutaj jest niedoinformowany. big_grin
              • riki_i Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 21:15
                Że co , proszę? To do mnie się istotko odezwałaś?

Poczytaj sobie
                bliskiwschod.pl/2015/10/jakie-byly-przyczyny-podbojow-arabskich-w-latach-632-732-i-dlaczego-byly-tak-skuteczne/
                Masz tam taką fajną mapkę
                https://bliskiwschod.pl/wp-content/uploads/2015/10/inwazja-arabska-600x388.jpg

• nickbezznaczenia Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 21:18
                  rybko. Nadal podtrzymuję swoje zdanie i twoja mapka nie ma tu nic do rzeczy.
                  Doinformuj się.
                  • riki_i Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 21:31
                    O czym mam się niby doinformować? Zanim naleźli tam Arabowie, były tam rozwinięte cywilizacje. Dyskutujesz z tym?
                    • nickbezznaczenia Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 21:32
                      Rzecz jasna europejskie!
                      • nickbezznaczenia Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 21:34
                        Nie. Nie mam na myśli okresu ptolemejskiego i rzymskiego.
                      • riki_i Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 21:37
                        Mówiłem o "naszej cywilizacji". Masz problem ze skumaniem co to takiego? My czerpiemy wprost z dorobku np. starożytnego Rzymu (prawo rzymskie, literatura, stadiony, wodociągi etc.).
                        • riki_i Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 21:39
                          Tenże Rzym obejmował północną Afrykę, jeśli Ci tego nie wiadomo.
                          https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/ca/Roman_Empire_Map.png

• nickbezznaczenia Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 21:42
                            Puknij się w czoło solidnie i pomyśl o czym do ciebie piszę robaczku.tongue_out
                            • riki_i Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 21:50
                              Myśli Twoich odgadywał nie będę, podejrzewam że są podobne jak nick - czyli bez znaczenia big_grin
                              • nickbezznaczenia Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 21:51
                                Pisz dalej. Bawisz mnie jeszcze bardziej. big_grin
                                • riki_i Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 21:56
                                  Ty mnie niestety nie. Nie lubię zarozumiałej i zadufanej w sobie głupoty, do tego chichrającej.
                                  • nickbezznaczenia Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 21:58
                                    Pisz do mnie jeszcze. tongue_out
                        • nickbezznaczenia Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 21:41
                          Bla, bla, bla,
                          To ty masz problem twierdząc,że Egipt jest częścią naszej cywilizacji. tongue_out
                          Takie uproszczenia schowaj sobie do kieszeni. EOT.
    • janja11 Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 14:09
      No to może jeszcze biustów, bo to też taki "uroczy" afrykański zwyczaj .
      Prasowanie piersi – praktyki stosowane przez matki w Kamerunie, zmierzające do zatrzymania lub opóźnienia rozwoju piersi u dorastających dziewcząt, a co za tym idzie opóźnienia rozpoczęcia przez nie współżycia seksualnego lub uniknięcia molestowania seksualnego.
      Czyli krótko mówiąc wszystko dla dobra dziecka i tak się akurat składa, że dziewczynki z tego "dobrodziejstwa" korzystają.
    • ichi51e Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 14:13
      Ja tez chcialam zaapelowac zeby ematki nie powtarzaly ze maz musi eks utrzymywac na poziomie z przed rozwodu jesli rozwod byl z jego winy
    • owmordke Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 14:18
      Wypowiedz o chatkach z guana jest lekcewazaca i podszyta rasizmem. Ale czy nie jest prawda ze w momencie kolonizacji Afryka byla mniej zaawansowana cywilizacyjnie niz Europa? Czy moze chodzi Ci raczej o sama koncepcje wartosciowania cywilizacji, ktora Ci sie nie podoba?
      • jatojagodnik Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 14:26
        Cywilizacje rozwijają się w sprzyjających okolicznościach. Jest oczywiste, że cywilizacji w naszym rozumieniu nie rozwiną Eskimosi ani pasterze z Sachary. Co nie znaczy, że nie maja swojej bardzo wartościowej sztuki - muzyki, bizuterii, sztuki zdobienia naczyń, tatuażu itp. To gdzie klimat i warunki geograficzne pozwalają cywilizacja rozwija się niezależnie od kontynentu - przecież Egipt to jest Afryka - wystarczył Nil ze swoimi wylewami.
        • riki_i Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 21:11
          jatojagodnik napisała:

> Cywilizacje rozwijają się w sprzyjających okolicznościach.

No fakt. Jak oto pisał Tales z Miletu "To, co żywe, żyje wilgocią, martwe wysycha, zarodki wszystkiego są mokre, a pokarm soczysty"

• owmordke Re: wystarczy tej ignorancji 23.12.17, 00:41
          jatojagodnik napisała:

> Cywilizacje rozwijają się w sprzyjających okolicznościach. Jest oczywiste, że c
          > ywilizacji w naszym rozumieniu nie rozwiną Eskimosi ani pasterze z Sachary. Co
          > nie znaczy, że nie maja swojej bardzo wartościowej sztuki - muzyki, bizuterii,
          > sztuki zdobienia naczyń, tatuażu itp. To gdzie klimat i warunki geograficzne po
          > zwalają cywilizacja rozwija się niezależnie od kontynentu - przecież Egipt to j
          > est Afryka - wystarczył Nil ze swoimi wylewami.

Zgadzam sie ze klimat i geografia sa bardzo wazne w rozwoju cywilizacji.
      • herca Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 14:27
        chodzi mi o to ze podziom zaawansowania mozna oceniac pod wszelakimi katami i nijak nie da sie stworzyc kryterium ktore umozliwiloby stopniowanie czy porownywanie cywilizacji.

a juz slowianie ktorzy nie utworzyli nawet wlasnego pisma mowiacy z pogarda o cywilizacji afryki to nie jest nawet obrazliwe dla afrykanczykow tylko kompromitujace dla tego kto sie w ten sposob wypowiada.
        • lea.letizia Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 14:32
          To skoro kultura i cywilizacja afrykanska taka wspaniala, to po co oni sie pchaja tak masowo do Europy?
          To zart oczywiscie.
          Ale prawda jest ze mentalnosc tych ludzi jest odmienna od naszej i raczej nie ma mowy o wspolistnieniu.
          • spanish_fly Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 14:51
            Bo tam jest wojna i susza spowodowana zmianą klimatu? Mam znajomą z Nigerii, która wyszła za Polaka i nie widzę żadnej istotnej różnicy w mentalności. Mentalnie jest mi znacznie bliższa niż jedna kobita z mojej wsi, z którą mam czasem kontakt.
            • lea.letizia Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 14:55
              A moze problemem jest gigantyczny przyrost naturalny?
              Twoja znajoma z Nigerii tez raczej z zapadlej wsi nie pochodzi, skoro przyjechala do Europy to pewnie na studia, wiec jej rodzina musiala byc chocby tamtejsza klasa srednia.
              Jak wielu z tych co do nas plyna moze sie czyms takim pochwialic?
              • spanish_fly Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 14:59
                No oczywiste, że ludzie są kształtowani w pewnym stopniu przez warunki w jakich się wychowali i w jakich przyszło im żyć. Ale to nie jest jakoś wyjątkowe dla Afrykanów.
                • lea.letizia Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 15:03
                  Oczywiscie ze nie, jednak mentalnosc i wyksztalcenie mieszkanca polskiej wsi i nigeryjskiej jest jednak troche inna
                  • spanish_fly Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 15:05
                    Do nadrobienia w dwa lata.
                    • spanish_fly Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 15:07
                      A przynajmniej tak mi się zdaje, bo nigdy w Nigerii nie byłam i być może obrażam tych ludzi.

Tutaj możesz zapoznać się z niezwykłą historią:
                      www.ted.com/talks/william_kamkwamba_how_i_harnessed_the_wind
                    • lea.letizia Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 15:09
                      Serio? To z jakiego powodu jest tak wiele glosow, ze multi kulti sie nie sprawdza. Dlaczego tak wielu imigrantow siedzi na zasilkach.
                      Dlaczego wsrod mieszkanców francuskich gett juz kolejne pokolenia nie skalaly sie praca?
                      • spanish_fly Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 15:20
                        Powody są złożone.

A życie z zasiłków to nie jest wynalazek imigrantów z Afryki. W ten sam sposób, żyje mnóstwo białych.
                        • lea.letizia Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 15:26
                          To prawda, przestepstwa to tez nie ich wynalazek, w wiezieniach jest mnostwo bialych.
                          Ale skoro mamy wlasnych pasozytow na zasilkach, wlasnych bandytow na ulicach i w wiezieniach, to po co mamy sobie sprowadzac kolejnych?
                          • spanish_fly Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 15:54
                            Aha, czyli musisz traktować Afrykanów jako podludzi, żeby usprawiedliwić swoją - powodowaną strachem - chęć wykopania ich na drugą półkulę. Wybacz, ale nie pociągnę tej dyskusji.
                            • lea.letizia Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 16:11
                              To nawet nie chodzi o chec wykopania ich na druga polkule, co o chec aby oni na tej polkuli pozostali.
                              To nie jest tak, ze oni maja pelne prawo osiedlania sie tam gdzie im wygodnie, o tym czy moga to zrobic powinny decydowac potencjalne panstwa przyjmujace. A nie sadze aby znalazlo sie jakiekolwiek spoleczenstwo ktore by w tajnym referendum (poprawnosc polityczna) opowiedzialo sie za zwiekszeniem przyjmowania Afrykanczykow.
                              Tak to juz jest, ze swoich musimy znosic niezalzenie od wszystkiego, ale przyjezdni powinni byc nam przydatni. Bandyci i nieroby nikomu nie sa potrzebni.

I tak, nie wstydze sie powiedziec ze sie boje, w Afryce sytuacja jest taka jaka jest, wojny plemiennie, religijne. Jaka mamy pewnosc ze to sie do nas nie przeniesie razem z nimi? Chcesz zeby Twoje dzieci zyly w takiej rzeczywistosci jak ta afrykanska, bo ja nie chce.
                              Dochodzi to tego tez chec zemsty odwetu za czasy kolonializmu, ktora wciaz w tych ludziach jest, o czym wspomniano tez w moim watku o RPA, tym bardziej wiec, po co nam takie problemy?
                              • spanish_fly Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 16:37
                                Nie o tym ten wątek. Idź lecz swoje lęki gdzie indziej.
                                • lea.letizia Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 16:41
                                  Haha, oczywiscie zabraklo argumentow smile.
                                  Ok, wracajac do tematu; afrykanska cywilizacje byla i sa, oni je zbudowali, niech wiec je rozwiajaja i w nich zyja zamiast sie pchac do Europy smile
                                  • spanish_fly Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 16:59
                                    Po pierwsze to do takich ludzi jak Ty argumenty nie trafiają, więc nie widzę sensu kopać się z koniem. Po drugie ja wcale nie uważam, że należy tu sprowadzić pół Afryki, ale o czym mam dyskutować z osobą, która niemalże odmawia Afrykanom człowieczeństwa? Nie widzę żadnej płaszczyzny do porozumienia, sorry.
                                    • lea.letizia Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 17:05
                                      Jakie argumenty, zadnych nie przedstawilas.
                                      Nie odmawiam nikomu czlowieczenstwa, ale tez nie widze powodu aby wszyscy ktorzy chca mieli mieszkac akurat w Europie.
                                    • herca Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 18:00
                                      spanish radze ignorowac tego uzytkownika, najlepiej wygasic. niestety nie da sie wykluczyc konkretnych uzytkownikow z watku i przywleklo sie to siac swoje rasistowskie poglady a moderacja forum nic z tym nie robi uncertain
                              • ira_08 Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 19:54
                                >A nie sadze aby znalazlo sie jakiekolwiek spoleczenstwo ktore by w tajnym referendum (poprawnosc polityczna) opowiedzialo sie za zwiekszeniem przyjmowania Afrykanczykow.

Demokratyczne wybory i referenda zawsze są tajne. Nie z powodu poprawności politycznej.

>I tak, nie wstydze sie powiedziec ze sie boje, w Afryce sytuacja jest taka jaka jest, wojny plemiennie, religijne. Jaka mamy pewnosc ze to sie do nas nie przeniesie razem z nimi? Chcesz zeby Twoje dzieci zyly w takiej rzeczywistosci jak ta afrykanska, bo ja nie chce.

W Polsce też jest burdel, a jednak Polacy jakoś nie spowodowali trzęsienia ziemi w UK, a w latach 60 czy 70 nie zrobili w USA rewolucji komunistycznej.

>Dochodzi to tego tez chec zemsty odwetu za czasy kolonializmu, ktora wciaz w tych ludziach jest

W Polakach też są rany po II WŚ, ale nie słyszałam jeszcze o odwetach na współczesnych Niemcach.
                          • nangaparbat3 Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 16:46
                            Na przyklad dlatego, że ludzie z Afryki są wiekszości milsi od nas. Może tego moglibysmy sie od nich nauczyc? Wiesz jak to poprawia jakość zycia?
                            • lea.letizia Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 16:55
                              Na pewno, pewne polskie malzenstwo przekonalo sie kilka miesiecy temu w Rimini jak mili sa Afrykanczycy.
                              Skoro tak Ci odpowiadaja Afrykanczycy i ich mentalnosc, to moze pomysl o przeprowadzce?
                              • spanish_fly Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 17:13
                                Może Ty pomyśl dokąd będziesz uciekać jak afrykańskie upały i susza przyjdą do Polski. Ewentualnie dokąd będą uciekać Twoje dzieci. Idąc za Twoją radą do tego czasu kraje skandynawskie mogą zacząć chronić swoje granice przed hordami uciekinierów z Polski.
                                • lea.letizia Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 17:18
                                  Zanim afrykanskie upaly i susza przyjdzie do Polski, to zmieni sie tak wiele ze nie ma co nawet sie zastanawiac. Zreszta, jak sadzisz, czy w Skandynawii wystarczy miejsca dla wszystkich Europejczykow, bo tak zgaduje ze to nie my bedziemy mieli wtedy najwieksze problemy?
                                  Szczerze watpie.
                                  Podobnie jak Europa nie bedzie w stanie pomiescic Afrykanczykow uciekajacych przed susza
                              • nangaparbat3 Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 17:15
                                Wiesz, mam dwie koleżanki, które przez jakiś czas mieszkaly w Afryce. I obie marzą, zeby tam wrocic, jeżdżą na kazdy urlop. Mnie niestety nie stać. Ale może na emeryturze zdrowie mi dopisze i zalapię sie na jakiś wolontariat.
                                • lea.letizia Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 17:19
                                  I super, ale nie wymagaj takiego wolontariatu od kazdego Europejczyka w jego domu czy miescie
                                  • nangaparbat3 Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 18:01
                                    A wymagam?
                            • konsta-is-me Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 20:35
                              Powiedz to Tutsi albo Hutu 😁
                        • triss_merigold6 Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 16:27
                          Zasiłki to wymysł białych.
                      • mama303 Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 22:06
                        lea.letizia napisał(a):

> Dlaczego wsrod mieszkanców francuskich gett juz kolejne pokolenia nie skalaly s
                        > ie praca?

bo "biali" Europejczycy uważaja się zawsze za lepszych.
                  • iskierka3 Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 21:19
                    Sugerowalabym, ze swiadczy to raczej na korzysc Nigeryjczykawink
        • riki_i Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 21:18
          herca napisała:

> chodzi mi o to ze podziom zaawansowania mozna oceniac pod wszelakimi katami i n
          > ijak nie da sie stworzyc kryterium ktore umozliwiloby stopniowanie czy porownyw
          > anie cywilizacji.

Tak jest kochaniutka, wszystko płynie, a wartościowanie czegokolwiek jest ignorancją. No chyba, że czyni to jakiś oświecony autorytet z salonu, który uznaje pani Herca.
        • owmordke Re: wystarczy tej ignorancji 23.12.17, 01:15
          herca napisała:

> chodzi mi o to ze podziom zaawansowania mozna oceniac pod wszelakimi katami i n
          > ijak nie da sie stworzyc kryterium ktore umozliwiloby stopniowanie czy porownyw
          > anie cywilizacji.

Ja oczywiscie nie jestem obiektywna, ale moim zdaniem w kilku dziedzinach cywilizacja europejska zdecydownanie wyprzedzila reszte swiata i wyznaczyla ogolnoswiatowe standardy. Chocby takich jak medycyna, wojskowosc, przemysl zbrojeniowy, transport, budownictwo, industrializacja, prawa czlowieka, prawa kobiet i dzieci, demokracja, powszechna edukacja, nowoczesna nauka. Dodajmy jeszcze podboj kosmosu i internet. Wszystko to to Europa+USA.

To nie czyni nikogo lepszym ani gorszym, nie mowie tego z wyzszoscia, tak sie po prostu zlozylo (byc moze to sprzyjajacy rozwojowi klimat, warunki geograficzne, splot roznorodnych okolicznosci). Europa i to co sie wydarzylo w Europie przeksztacilo oblicze swiata. Kolebka gatunku ludzkiego jest Afryka, ale to w Europie dokonalo sie moim zdaniem cos absolutnie unikalnego. W jakiekolwiek miejsce na swiecie bys nie pojechala bedziesz korzystac z wynalazkow wynalezionych w europejskim kregu kulturowym. Chocby ten fakt moim zdaniem pozwala ocenic cywilizacje zachodnia jako bardziej zaawansowana.

>
          > a juz slowianie ktorzy nie utworzyli nawet wlasnego pisma mowiacy z pogarda o c
          > ywilizacji afryki to nie jest nawet obrazliwe dla afrykanczykow tylko kompromit
          > ujace dla tego kto sie w ten sposob wypowiada.

Podobno kiedy Europejczycy przybyli do Afryki wiele tamtejszych ludow tez nie znalo pisma. Stad brak zapisow o ich historii innych niz te dokonane przez Europejskich podroznikow.

I zeby nie bylo: kolonizacje, rasizm, ksenofobie zdecydowanie potepiam. Natomiast nie uwazam ze nie da sie porownywac cywilizacji czy wartosciowac kultur czy ideologii.
          • princesswhitewolf Re: wystarczy tej ignorancji 23.12.17, 01:16
            > ale moim zdaniem w kilku dziedzinach cywilizacja europejska zdecydownanie wyprzedzila reszte swiata i wyznaczyla ogolnoswiatowe standardy.

kiedys.

Aktualnie przoduja Chiny.
            • riki_i Re: wystarczy tej ignorancji 23.12.17, 01:28
              princesswhitewolf napisała:

> > ale moim zdaniem w kilku dziedzinach cywilizacja europejska zdecydownanie
              > wyprzedzila reszte swiata i wyznaczyla ogolnoswiatowe standardy.
              >
              > kiedys.
              >
              > Aktualnie przoduja Chiny.

Z partią komunistyczną na przedzie? Toż to kolos na glinianych nogach, z ręcznie ustalanym kursem waluty, drastycznymi nierównościami społecznymi i 1001 innych problemów (że o Tybecie nie wspomnę). Mają PKB na sterydach i agresywne metody zdobywania rynku (np. płacenie przez rząd za koszty przesyłek z aliexpress do Polski i innych krajów). Owszem, w wielu rzeczach przodują, np. w szybkich pociągach wyprzedzili Francję i TGV, ale ja nie wróżę Chinom stabilnego rozwoju. Standardów ogólnoświatowych to oni wyznaczać nie będą, no chyba że myślisz o standardach kontroli internetu i generalnie brania społeczeństwa za mordę. To owszem, mają obcykane.
            • owmordke Re: wystarczy tej ignorancji 23.12.17, 01:34
              princesswhitewolf napisała:

> > ale moim zdaniem w kilku dziedzinach cywilizacja europejska zdecydownanie
              > wyprzedzila reszte swiata i wyznaczyla ogolnoswiatowe standardy.
              >
              > kiedys.
              >
              > Aktualnie przoduja Chiny.

A skad te Chiny (oraz Japonia, Korea i inne azjatyckie tygrysy) zaczerpnely wzorce?
          • herca Re: wystarczy tej ignorancji 23.12.17, 02:50
            Wiele ludów Europy tez nie znało pisma zanim dotarła do nich łacina, na przykład nasi przodkowie wink stad brak zapisków o naszych zwyczajach dawniejszych niż chrystianizacja. Czyli tak jak w Afryce, były ludy które pismo miały i takie które go nie miały. Były imperia i były wioski.

Porównywać można tylko należy dokładnie sprecyzować pod jakim katem i w jakim przedziale czasowym. Kiedy nasi przodkowie uczyli się układać budynki z kamienia od swoich sąsiadów tudzież próbowały kreślić pierwsze litery, imperia afrykańskie miały bogate biblioteki pełne prac z dziedziny kultury i nauki (astronomii i matematyki na przykład). Ignorancja jest wypowiadanie się o rzekomej wyższości "naszej" kultury nie mając pojęcia o kulturze która się krytykuje. tyle forumek jest dumnych z akweduktów, cóż, myśle ze Włosi byliby w szoku gdyby wiedzieli ze maja konkurencje w roszczeniach do swojego dziedzictwa. Ja osobiście jestem w szoku.

Równie dobrze można zacząć klepać w ten deseń o Słowianach, nic nie wiadomo o ich obyczajach bo nie wynaleźli nawet pisma, żadnej formy zapisu myśli. Nie ma tez innych zabytków gdyż nie wpadli na to żeby używać materiałów trwalszych niż drewno i glina. Gdyby nie my dalej dlubaliby dziury w ziemi żeby w nich mieszkac razem ze zwierzętami jak to czynili bo nie umieli się inaczej ogrzać. Jaka znasz symfonię słowiańska, ci co cos tworzyli nauczyli się tej sztuki od ludów np germańskich. Renesans był we Włoszech, do Słowian nowe trendy w kulturze docierały z mocnym opóźnieniem. Kuchnia Polaków uległa znacznej poprawie dzięki interakcji z Włochami. Budynki były budowane przez włoskich architektów, podobnie jak inne dziedziny sztuki, np malarstwo. Polacy którzy cos osiągneli jeździli się uczyć na zachód Europy. W zasadzie musieli nauczyć się wszystkiego, pisma, matematyki, jak budować domy i miasta. Cywilizacja Słowian nie wniosła niczego wartościowego ponieważ są oni po prostu gorsi. I tak dalej i tak dalej. Można? Ano mozna!
            • owmordke Re: wystarczy tej ignorancji 23.12.17, 11:03
              No ale ja sie zgadzam ze Slowianie byli mocno do tylu w stosunku do Rzymu, Grecji czy co tam wtedy bylo lokalna potega. Tak samo jak Afryka w porownianiu z Europa w momencie kolonizacji.
              • herca Re: wystarczy tej ignorancji 23.12.17, 13:03
                Jak widzisz w iście startowym nie mówię o tym ze Afryka produkowała lepsza broń w momencie kolonizacji tylko ze ignorancja jest mówić ze zatrzymali się na chatce z guana i nigdy nie było tam nauki ani kultury. A już ten wątek rozwijając się ujawnił ze niektórzy z Polaków szczycą się akweduktami i opierają na nich swoją wyższość z racji urodzenia sad jest to słabe.
                Wiem ze ty nie z tych Owmordke, zawsze fajnie cię poczytać i ciekawią mnie twoje opinie.
                Dalej się zastanawiam czy można porównać kultury czy nie. Bo obawiam się ze nie potrafimy ocenić rzeczy nam nieznanych, przykładamy swoje kryteria czyli jak to taki jeden wyświechtany cytat mówi, jeśli ocenimy żyrafę, delfina i małpę pod względem zdolności wspinania się na drzewo to wiadomo ze będziemy mieli tylko jedno inteligentne zwierze.
                • herca Re: wystarczy tej ignorancji 23.12.17, 13:06
                  a nasi przodkowie akurat nie wiadomo co takiego wymyślili bo niestety nie udało się uwiecznić ich domniemanych osiągnięć. Tak samo jak niektórych ludów afrykanskich.
                • owmordke Re: wystarczy tej ignorancji 23.12.17, 23:01
                  Mysle sobie ze jezeli np. porownany cywilizacje pod wzgledem tzw. sustainability - to pewnie te afrykanskie by wygraly z europejskimi o dwie dlugosci. Ten europejski ped do rozwoju technologicznego byc moze w przyszlosci przyczyni sie do upadku ludzkosci (mam nadzieje ze nie).

Osobiscie do porownania cywilizacji bym uzyla roznorodnych wskaznikow, tak zeby uchwycic jakosc zycia ludzi, rozwoj spoleczny, ekonomiczny, technologiczny itd. Wiec np. HDI (Human Development Index - czyli przewidywana dlugosc zycia, edukacja plus dochod na osobe) + GDI (Gender Development Index - czyli jaka jest roznica miedzy plciami w HDI) + PKB, do tego jakis wskaznik w stylu ilosc wyprodukowanych informacji/osobe i wlasnie jakis wskaznik sustainability, czyli rozwoj zrownowazony, nie niszczacy srodowiska naturalnego.

Ale znowu wszystkie te pojecia i wskazniki powstaly w kregu kultury europejskiej, wiec czy mozna je uznac za uniwersalne? Nie wiem.
      • nangaparbat3 Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 16:43
        Porównaj naszą cywilizację z hinduską, Majów czy Tawantinsuyu. przewyzszalismy ich - w rozwoju broni. To nie jest wielki powod do chwały.
        • lea.letizia Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 16:45
          No wlasnie, i co sie stalo z ich cywilizacjami? Uczmy sie na cudzych bledach i bronmy swojej
        • owmordke Re: wystarczy tej ignorancji 23.12.17, 00:38
          nangaparbat3 napisała:

> Porównaj naszą cywilizację z hinduską, Majów czy Tawantinsuyu. przewyzszalismy
          > ich - w rozwoju broni. To nie jest wielki powod do chwały.
          >

Rozwoj medycyny tez nam dobrze poszedl. Czytalam ze wlasnie rozwoj medycyny byl jednym z czynnikow, ktore przyczynily sie do kolonizacji.
          • tanebo2.0 Re: wystarczy tej ignorancji 23.12.17, 00:49
            Rozwój medycyny to jakiś XIX wiek. Racjonalizm zaczął się 1 listopada 1755 roku o godzinie 9:40 w Lizbonie. Trzęsienie ziemi zmiotło całe miasto. Ponieważ większość zginęła w kościołach ludzie po raz pierwszy pomyśleli że nie jest to kara za grzechy a naturalny proces. Kolonializm miał się wtedy świetnie. Głównie przez choroby. To one wykończyły większość indian. Co zwolniło miejsce na niewolników z Afryki.
            • owmordke Re: wystarczy tej ignorancji 23.12.17, 01:45
              Masz racje. Powinnam byla dodac, ze w przypadku rozwoju medycyny chodzilo mi jedynie o kolonizacje Afryki (bo watek powstal sprowokowany dyskusja o Afryce).

Przeczytalam o tym na wiki (wiem ze srednie zrodlo, ale w tym wypadku wydaje sie miec sens). Ponizej cytat:

Podbój (tzw. wyścig o Afrykę) rozpoczął się w połowie XIX w. Działania kolonizatorskie szczególnie nasiliły się po roku 1885, kiedy odbyła się konferencją berlińska, uprawomocniająca podbój Afryki przez Europejczyków. Wśród najważniejszych przesłanek umożliwiających podbój były:

nasilająca się rywalizacja mocarstw,

odkrycie środków medycznych zabezpieczających przed niektórymi z najgroźniejszych chorób występujących w Afryce tropikalnej, w tym szczególnie przed malarią[190],

technologiczny skok w uzbrojeniu, pozwalający niewielkim oddziałom zbrojnym objęcie kontroli nad znacznymi terytoriami[191],

„misja cywilizacji” i rasizm, jako ideologia podboju.

Koniec cytatu.

W przypadku innych kolonii te czynniki byly zapewne inne, zgadzam sie.
    • katia.seitz Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 14:20
      Parę konkretów.

Imperium Mali. pl.wikipedia.org/wiki/Imperium_Mali

"W zbiorach prywatnych i publicznych bibliotek Timbuktu znajduje się 150 000 manuskryptów. Niektóre z nich pochodzą z XIII wieku. Naukowcy uważają, że pod piaskami Sahary spoczywają kolejne tysiące pism. Teksty te świadczą zarówno o bogactwie literackim, jak i naukowym regionu. Znajdują się wśród nich między innymi podręczniki do matematyki i astronomii oraz pisma traktujące o życiu społecznym i gospodarczym w Timbuktu podczas Złotego Wieku. Wówczas było ono centrum akademickim, na którego uczelnię, Sankore, uczęszczało 25 000 studentów."
      (Timbuktu to stolica tegoż Mali).

Imperium Aszanti (obecnie: Ghana): pl.wikipedia.org/wiki/Aszanti
      Cywilizacja Swahili, państwo Songhaj... To, że mało kto o takich bytach w Polsce słyszał, naprawdę nie znaczy, iż one nie istniały.
      • lea.letizia Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 14:27
        Cywilizacje Ameryki Poludniowej i Srodkowej, upadly na skutek inwazji kolonizatorow. Uczmy sie na cudzych bledach, chronmy siebie i nasza cywilizacje przed inwazja obcych lulturowo i cywilizacyjnie osob.
        Ja nie bronie kolonizatorow, ale tez nie czuje potrzeby odpokutowania za ich czyny. Takze dlatego, ale nie tylko, ze Polska kolonii nie miala
        • ente2211 Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 14:41
          To chyba można podciągnąć pod apel: nie wypowiadaj się jak nie wiesz nic o temacie www.pb.pl/polskie-imperium-kolonialne-835760
          • lea.letizia Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 14:47
            Chyba powinnas podeslac innego linka bo w tym o polskich koloniach nic nie ma. Co dosc przyjrzyscie napisano juz w pierwszych dwoch zdaniach zalinkowanego artykulu smile
            • ente2211 Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 15:32
              ??? Poważnie??? Czytasz tylko leady zamiast całego tekstu? Polecam więc poczytać całość, a do tego doczytać, na czym polegało bycie lennikiem.
              • lea.letizia Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 15:51
                Alez przeczytalam caly artykul i nie znalazlam slowa o tym, ze Polska miala kolonie, owszem swoich sil probowal, bo inaczej tego nie mozna nazwac, polski lennik, ale przy wsparciu innych panstw. Doczytalas moze zdanie, ze poparcia Warszawy dla tych projektow nie bylo?
                Czy gdzies jest wyszczegolnione jakie korzysci miala Polska z kolonii swojego lennika, nie ma, pewnie dlatego ze zadnych nie miala...
                • ente2211 Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 16:42
                  Nie pisz mi tutaj o korzysciach, bo o tym w ogole wczesniej nie bylo mowy. A z tego co napisalas, oznacza ze nadal nie wiesz, co oznacza lennik i z czym się to wiązało.

Doczytaj, może wtedy porozmawiamy, bo na razie nie ma o czym. Co zresztą tłumaczy te brednie, które tu wypisujesz
                  • lea.letizia Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 16:53
                    Oczywiscie ze byla mowa, w kontekscie zaplaty za kolonizacje przez panstwa Europy Zachodniej.
                    Doskonale wiem kim byl lennik i z czym to sie wiazalo, niemniej jednak nie widze zwiazku, tym bardziej ze jest wyraznie napisane ze polscy wladcy kolonizacjami zainteresowani nie byli, w tym przypadku ani poparciem ani zabranianiem zamorskich przygod.
                    Nie wiemy co by sie stalo gdyby historia potoczyla sie inaczej, gdyby kolonie przynosily zyski, ale stalo sie jak sie stalo i nie ma gdybybac ani przytaczac kilkuletnia przygode lennika - poszukiwacza przygod jako przyklad polskich dzialan kolonizacyjnych.

A brednie to Ty sama wypisujesz, Twoj przyklad dziala tak jakbys wymagala umiejetnosci lekarza po kims kto wylecial z medycyny na I roku
                    • ente2211 Re: wystarczy tej ignorancji 23.12.17, 18:44
                      Odniosłam się do Twojego konkretnego wpisu: że Polska nie miała kolonii. Tego dotyczyly moje kolejne posty. I niczego wiecej. Nie wnikam w twoje poglądy, kto komu teraz powinien płacić, więc mnie w to nie mieszaj
        • nangaparbat3 Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 17:18
          >>>Ja nie bronie kolonizatorow, ale tez nie czuje potrzeby odpokutowania za ich czyny.

Ale wiesz - przymujesz spadek, to ze wszystkim.
          • lea.letizia Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 17:21
            To zaden spadek, KAZDA rozwinieta cywilizacja w jakis sposob okradala inne slabsze narody. Czy im ktos kazal pokutowac?
            • nangaparbat3 Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 18:03
              widzisz. Nasza cywilizacja ma rózne oblicza. jest w niej i Cortez, co morduje, i Czarnecki poseł, co znieważa wlasnie panią prezes Gersdorf (ale przy okazji o wiele bardziej poniża samego siebie), i są ludzie, którzy uważają, że "szlachectwo zobowiazuje". Możesz wybierać.
    • szeera Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 14:35
      Dla tych wszystkich dumnych spadkobierczyń cywilizacji białego człowieka, które chcą tak strasznie czytać, na początek polecam:
      "Guns, Germs, and Steel: The Fates of Human Societies", Jared M. Diamond

Potem możecie poczytać współczesnych pisarzy z krajów afrykańskich. Potem można przejść do historii poszczególnych cywilizacji. Na koniec trochę danych statystycznych, żeby nie twierdzić np. że w Ameryce Południowej ludzie mają średnio po 10 dzieci.

• mrs_jedi Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 14:44
      To jest ciekawy głos w dyskusji, bo w temacie kolonializmu wypowiada się pisarz polityczny pochodzenia indyjskiego. A zatem jest to głos , niejako z drugiej strony konfliktu:
      "Kolonializm spełnił funkcję pasa transmisyjnego, którzy przeniósł do Azji, Afryki i Ameryki Południowej błogosławieństwa Cywilizacji Zachodu. Wiele położonych tam państw w dalszym ciągu przeżywa poważne problemy związane z tyranią, ubóstwem i zastojem, jednak u źródła takiego stanu rzeczy nie znajduje się oddziaływanie zachodniej kultury; powodem jest raczej to, że w/w państwa przyjęły ją w stopniu daleko niewystarczającym. Afryka Sub-Saharyjska, która znajduje się w prawdopodobnie najgorszej sytuacji, została określona przez Sekretarza Generalnego ONZ, Kofiego Annana, mianem „koktajlu katastrof”. Nie dzieje się tak z powodu długotrwałego pozostawania Afryki pod wpływami kolonialnymi, lecz dlatego, że trwały one zaledwie pół wieku. To zdecydowanie za krótko, by zachodnie instytucje mogły zapuścić korzenie. W konsekwencji narody Afryki powróciły do pewnej odmiany plemiennego barbarzyństwa, które może zostać zniwelowane wyłącznie większymi wpływami Zachodu – a nie mniejszymi. Afryka potrzebuje więcej zachodniego kapitału, więcej technologii, więcej rządów prawa i więcej wolności osobistej."
      • konsta-is-me Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 14:58
        To glos zindoktrynowanego przez kolonializm Hindusa, ktory nawet nie wie ze jest rasista 😂-wedlug swiatlych ematek.
        Nie ma szans na glos rozsadku, nie ma dyskusji - Afryka i Azja sa kolebka cywilizacji a Bialy Polak to rasista.
        Przeczytaly cos ze slowem "Afryka" i przybiegly z kijami przepedzac "rasizm i ciemnote".
        • nangaparbat3 Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 17:06
          Azja i Afryka SĄ kolebkami cywilizacji, takie są po prostu fakty.
          A co do nadazenia za cywilizacją Zachodu, chocby takiej UE, w czym jestesmy lepsi od kogokolwiek?
          Cytowany przez Jeti pisarz bez nazwiska ubolewa, że kraje afrykańskie wyszły spod wplywow kolonialistow zanim "zachodnie instytucje mogły zapuścić korzenie". Ale kolonializm to nie było przystapienie do UE, z dotacjami i zasiadaniem w PE. Zapomnialeś o Kongo? O wymordowaniu Harare? Uwazasz, że jak kolonialisci morduja i wyzyskuja to w imie dobra, a jak wyrzynaja sie miejscowi, to barbarzyństwo?
          W pełni się zgadzam, że aby sensownie funkcjonować w zglobalizowanym świcie, "Afryka potrzebuje więcej zachodniego kapitału, więcej technologii, więcej rządów prawa i więcej wolności osobistej". KAŻDY potrzebuje. My też. Nie jestesmy od nich lepsi (ani gorsi).
    • beaucouptrop Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 16:36
      》nie zamierzam sie dalej wypowiadac bo obrzydzaja mnie rasistowskie wypowiedzi niektorych osob tutaj, ktore zreszta nie sa moderowane wbrew zapewnieniom portalu gazeta o sprzeciwianiu sie takim "pogladom".《
      Mnie rowniez jak Ciebie obrzydzaja rasistowskie wypowiedzi niektorych osob w tym watku i na tym forum. Dotycza one Polakow, polskiej mentalnosci, polactwa i wiele by jeszcze cytowac. Ale w wiekszosci przypadkow sa one tutaj nie tylko tolerowane, ale rowniez gloryfikowane.
      • nangaparbat3 Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 17:09
        Koteczku. Bylby to co najwyżej jakiś autorasizm. My tu jestesmy miedzy swymi, w rodzinie. I niestety w tej rodzinie jest wielu nieukow i wielu rasistów. Przykre, bolesne, wstydliwe. Ale nie mozna zalozyc, że jeśli nie będziemy o tym rozmawiać, nikt spoza rodziny nie zauważy. To tak nie działa.
        • beaucouptrop Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 18:32
          Swoj protekcjonalny ton zachowaj dla tych na ktorych to robi wrazenie. Tutaj chodzi o obiektywizm.
          • sumire Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 18:54
            Wiesz, krytykowanie własnego kraju czy rodaków to nie jest od razu rasizm. Czasem po prostu wyraz rozgoryczenia i trzeźwość osądu. Nie znoszę patriotyzmu rozumianego - bardzo błędnie - jako "nie mów źle o własnym kraju".Jeśli chcesz obiektywizmu, to już zachowujmy go na wszystkich polach.
            • mama303 Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 22:13
              sumire napisała:

> Wiesz, krytykowanie własnego kraju czy rodaków to nie jest od razu rasizm.

to nawet z definicji nie jest rasizmem
          • rosapulchra-0 Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 18:55
            No tobie go znacznie brakuje.
            • beaucouptrop Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 19:09
              A z ktorych moich postow to wnioskujesz? Czy tak sobie tylko piszesz, zeby cos napisac?
          • lellapolella Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 18:58
            Cieszę się, że chodzi o obiektywizm i trzymam za słowo. Już się martwiłam, że chodzi o to, że Polska i Polacy są zawsze naj i inne nacje nie dorastają im do pięt;P
            • beaucouptrop Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 19:11
              A napisalam cos takiego czy tylko dorabiasz sobie ideologie, zeby zmniejszyc dysonans?
      • herca Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 18:27
        nie podoba mi sie mowienie o "polactwie" czy inne pogardliwe wypowiedzi.

czasami jednak warto zeby osoby uwazajaca sie za lepsze z racji urodzenia sie w Polsce a nie w Afryce zrozumialy ze przykladajac do siebie taka sama miare wypadamy bardzo mizernie: w naszym kraju caly przemysl oprocz energetycznego nalezy do obcego kapitalu (np przemysl cukrowy jest ladnym przykladem), nasze autostrady zbudowali niemcy za swoje (unijne) pieniadze po to aby latwiej bylo im rozwijac swoje inwestycje w Polsce. kupujemy ziemniaki moze i od polskiego rolnika ale za posrednictwem zagranicznych firm (ktora ematka nie napakowala pelnego wozka w ktoryms supermarkecie?), w pracy skladamy zagraniczne samochody czy komputery, nasi rolnicy zyja z tego co unia im wyplaci, dzwonimy dzieki zagranicznym sieciom komorkowym, woza nas zagraniczni przewoznicy (np "polskibus"), mozna tak dluuuuugo wymieniac. Polacy pracuja za najmniejsze pensje w krajach Europy Zachodniej gdzie sa pogardzani, szczegolnie nasi zachodni sasiedzi dosyc w prost uwazali ze polacy moga byc niezlymi robotnikami tylko trzeba ich wziac "za morde" bo sami sobie rzadzac niczego nie zbuduja. nawet to forum nie jest polskie tylko niemieckie. mowienie przez Polakow o Imperium Rzymskim i akweduktach jako swoim dorobku jest smieszne bo Slowianie w tym czasie mieli cos gorszego niz lepianki, nie mowiac o posiadaniu takich zdobyczy cywilizacji jak pismo.

po prostu czucie sie lepszym od kogos innego z racji tego gdzie sie urodzilo (cos, na co nie mamy wplywu) jest zalosne.
        i ci ludzie mowia o innych krajach ze "czemu sobie nie zrobia" - hmmmmmm
        • riki_i Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 21:25
          herca napisała:

> nie podoba mi sie mowienie o "polactwie" czy inne pogardliwe wypowiedzi.
          >
          > czasami jednak warto zeby osoby uwazajaca sie za lepsze z racji urodzenia sie w
          > Polsce a nie w Afryce zrozumialy ze przykladajac do siebie taka sama miare wyp
          > adamy bardzo mizernie: w naszym kraju caly przemysl oprocz energetycznego nalez
          > y do obcego kapitalu (np przemysl cukrowy jest ladnym przykladem)

Zaraz, zaraz. Z procederem wykupywania i zamykania przez obcy kapitał lokalnych cukrowni walczył OD RAZU GDY TO SIĘ DZIAŁO poseł Gabriel Janowski. Walczył jak Rejtan, głośno i wszelkimi możliwymi metodami. Zrobili z niego oszołoma

> mowienie przez Polakow o Imperium Rzymskim i akweduktach jak
          > o swoim dorobku jest smieszne bo Slowianie w tym czasie mieli cos gorszego niz
          > lepianki,

Nie wszyscy tak uważają
          www.zadruga.pl/files/zagubione-pos-annictwo001.pdf
    • makinetka82 Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 19:11
      brawo.
      • herca Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 21:13
        Dziękuję smile
    • ira_08 Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 19:47
      Otóż to. A wszystkim paniom pokroju Letizii proponuję poprosić przeciętnego Anglika albo Belga o wymienienie polskich pisarzy, polskich oper, polskich wynalazków... Mogą mieć trudność. W dodatku pchają się do nich Polacy, sporo z nich ze swoją wątpliwą kulturą, zamiast budować dobrobyt u siebie. A ilu Polaków wymieni pisarzy czy malarzy ukraińskich? Estońskich? Macedońskich? Wszak to też Europa big_grin Z wypowiedzi niektórych można odnieść wrażenie, że cenną cywilizację zbudowała tylko Anglia, Francja, Niemcy, Beneluks. Bo nawet w zamożnej Finlandii ciężko o światowe sławy, latami klepali biedę pod cudzym butem, w dodatku czy mają tam coś na wzór opactwa Westminster?
      • herca Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 20:38
        Moznaby założyć wątek o tym co takiego ludy słowiańskie wniosły do rozwoju cywilizacji, bo napewno nie pismo i nie architekturę. Hmmmmm.
        • lodomeria Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 23:01
          Byli pierwszymi niewolnikami. Wszystcy władcy, którzy ochrzcili swoje kraje zostali świętymi, tylko jakoś nasz Mieszko nie dostąpił tej chwały - oto, czym była Polska dla Europy i czym pis stara się usilnie, żeby była.

Nie wierzę w to, że obywatelki kraju, który był w tę i z powrotem kolonizowany pieją na temat kolonizatorów i nawet nie widzą postkolonializmu na własnym podwórku.
          • szeera Re: wystarczy tej ignorancji 23.12.17, 00:36
            "Nie wierzę w to, że obywatelki kraju, który był w tę i z powrotem kolonizowany pieją na temat kolonizatorów i nawet nie widzą postkolonializmu na własnym podwórku."

O właśnie! To jest niesamowite, że odnośnie Polski ani słowa kolonializm ani niewolnictwo się nie używa. To tylko ci jacyś inni byli kolonizowani i byli niewolnikami. Historia uczona w szkołach jest jakimś szczytem zakłamania.
            • riki_i Re: wystarczy tej ignorancji 23.12.17, 00:41
              Wojny i przetasowania granic na terenie Europy trudno określić kolonializmem, no chyba, że w odniesieniu do czasów sprzed Mieszka I.
              • szeera Re: wystarczy tej ignorancji 23.12.17, 00:50
                Pod kolonializm wg historyków podpada spora część relacji Polska - Rosja z dużo późniejszych czasów.
                • riki_i Re: wystarczy tej ignorancji 23.12.17, 01:08
                  Filozofią działania państwa rosyjskiego był (nadal jest?) kolonializm, i owszem. Polska była w różnych okresach historycznych częścią tej polityki rosyjskiej (a później sowieckiej). Jednak słowa kolonializm zwykło się używać w nieco inaczej definiowanym znaczeniu i w węższym kontekście historycznym, głównie w odniesieniu do zajmowania terytoriów przez bogate państwa zachodniej Europy na innych kontynentach.

BTW fakt, że niektóre odłamy mafii włoskiej np. ’ndrangheta działają prawie tak samo jak starożytne fakcje nie powoduje, że używamy wobec nich tego ostatniego terminu. Mimo, że moglibyśmy i byłoby to formalnie uprawnione.

Pisząc o całościowej historii imperium rosyjskiego posłużenie się terminem kolonializmu jest wg mnie dopuszczalne. Jednak opisując dzieje Polski, do tego z naszej , narodowej perspektywy użycie schematu kolonizatorskiego wydaje mi się błędne. My ciągle walczyliśmy z różnymi wrogami, toczyliśmy wojny niepodległościowe, IMO byliśmy głównie łupieni, a nie kolonizowani. Oczywiście, były okresy zaboru pruskiego za Bismarcka , czy działań wspomnianej Rosji właśnie , gdzie próbowano nas kolonizować. Ale z perspektywy całej historii Polski my raczej kolonizowani nie byliśmy.

Ps. Wielkim admiratorem tezy o odwiecznym kolonizowaniu Polski przez różne światowe mocarstwa jest red. Stanisław Michalkiewicz, z którym chyba jest Ci zdecydowanie nie po drodze.
              • tanebo2.0 Re: wystarczy tej ignorancji 23.12.17, 00:52
                A czym innym było rozbiory jak nie kolonizacją?
                • riki_i Re: wystarczy tej ignorancji 23.12.17, 01:09
                  Sorry, ale na rozbiory sobie zasłużyliśmy sami.
        • konsta-is-me Re: wystarczy tej ignorancji 26.12.17, 20:06
          Wiadomo, ze Slowianie nigdy niczego nie wniesli, mieszkali w lepiankach w czasach gdy przecietny Afrykanczyk posiadal palac, mowil i pisal 15 jezykami i mial setke niewolnikow.
          Twoj powyzszy post doskonale obrazuje, dlaczego cala historie bylismy przegrani.
    • mala_truskawka Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 21:58
      Kiedys sobie obiecywalam, ze nie bede sie w takich watkach udzielac, ze jeszcze mnie ktos zdemaskuje, ze mi wyciagniecie w kazdym innym pierdzi-watku (choc udzielam sie bardzo rzadko), ale juz nie wytrzymuje! Mam afrykanskiego meza, mieszkamy w Polsce, mamy dziecko, zyjemy jak kazdy - splacamy kredyt hipoteczny, pracujemy na etacie, benefitow nie mamy, 500+ nam nie przysluguje, nikomu nie wadzimy, od nikogo niczego nie oczekujemy. A ja sie teraz boje, ze maz moze ktoregos dnia nie wrocic do domu. I nikt mu nie pomoze w razie ataku, a sad uniewinni kazdego sk....syna, ktory go na ulicy opluje czy skopie. Zreszta, on ma jeszcze spore szanse sie obrononic ze swoja postura i sprawnoscia, ale moj syn???? Jest przedszkolakiem. Jak mam go w tym swiecie bronic? Ja sie boje po prostu! Boje sie o dziecko! Nienawisc. Wszedzie nienawisc. Maly ma 5 lat. Czy musomy stad uciekac???
      • spanish_fly Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 22:00
        Współczuję. sad((
      • riki_i Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 22:14
        mala_truskawka napisała:

> Kiedys sobie obiecywalam, ze nie bede sie w takich watkach udzielac, ze jeszcze
        > mnie ktos zdemaskuje, ze mi wyciagniecie w kazdym innym pierdzi-watku (choc ud
        > zielam sie bardzo rzadko), ale juz nie wytrzymuje! Mam afrykanskiego meza, mies
        > zkamy w Polsce, mamy dziecko, zyjemy jak kazdy - splacamy kredyt hipoteczny, pr
        > acujemy na etacie, benefitow nie mamy, 500+ nam nie przysluguje, nikomu nie wad
        > zimy, od nikogo niczego nie oczekujemy. A ja sie teraz boje, ze maz moze ktoreg
        > os dnia nie wrocic do domu. I nikt mu nie pomoze w razie ataku, a sad uniewinni
        > kazdego sk....syna, ktory go na ulicy opluje czy skopie. Zreszta, on ma jeszcz
        > e spore szanse sie obrononic ze swoja postura i sprawnoscia, ale moj syn???? J
        > est przedszkolakiem. Jak mam go w tym swiecie bronic? Ja sie boje po prostu! Bo
        > je sie o dziecko! Nienawisc. Wszedzie nienawisc. Maly ma 5 lat. Czy musomy stad
        > uciekac???

Chyba nie musicie, skoro jeszcze nie uciekliście. Sytuacji z synkiem współczuję. Co do ewentualnego wyjazdu możesz pojechać jak Pani Fiolka do Londynu. Oto jej relacja na fejsie z aktualnego miejsca pracy
        Fiolka Najdenowicz
        16 sierpnia

Moi kochani Czytelnicy oraz Fani <3 Od dwóch dni w kraju nad Wisłą, tudzież w kraju nad Tamizą przetacza się gó...burza o mojej rzekomej martyrologii na zmywaku <3. Otóż pragę Was poinformować, że niestety, na zmywaku nie pracuję, a chciałabym, bo są tam straszne jaja. Jestem front of house, a zmywak należy do back of house, czyli do kuchni. Wpadam tam oczywiście, jak często się da, ze względów zawodowych ( gdy odnoszę brudne naczynia oraz szklanki) oraz towarzyskich, bo jak to w kazdej kuchni - tam sie dzieje. Króem zmywaka jest pan Piotruś. Wali teksty w rodzaju "patrz mała, jaki z niego łamaga, ja w jego wieku, to ch...em motyle łapałem..." Słucham złotoustego Piotrusia z otwatrą buzią. bo a nuż coś się z jego usteczek wydobędzie... Moje ryki słyszalne są wszędzie, na szczęście menadżerowie to lubią. Opócz Piotrusia, mamy słodkiego Hubercika, który ma przeuroczego synka, oraz Eryczka o wyglądzie amanta z okresu dwudziestolecia międzywojennego. Kocha się w nim Czeszka, chyba z wzajemnością. Jest jeszcze taki mały Rumun, ciągle przychodzi do pracy z podbitym okiem, ma chłopak serce do walki, ale na zmywaku podczas jego zmiany, gdy jest sam jest Armageddon. Ale soki i desery - ogarnia. Szefem kuchni jest Tybetańczyk, Phap, przeuroczy i gotujący jak anioł słodziak. Sous chefów mamy dwóch: Barteczka, człowieka, który jest spokojny jak ocean. Nawet gdyby wybuchł wulkan na teppanie a w woki pie...ęła asteroida - nie zrobiłoby to na nim większego wrażenia. Jest narzeczonym Lideczki, menadżerki, którą pokochałam od pierwszego wejrzenia. Drugim sous chefem jest Ali, czarnoskóry Adonis, smierdzący leń oraz genialny cukiernik. Jego kolega, też czarnoskóry, Kramoko jest strasznie sfochowany, ale jak ma dobry humor - do rany przyłóż. Czasem drę z niego łacha, że zamiast miso soup produkuje miso water. Jest przeuroczy Mouneer ze Sri Lanki, Muzułmanin, który uwielbia moje kwiatowe ozdoby we włosach. To tylko czesć załogi kuchni, przenieśmy się na floor. No i zobaczymy prześliczną Alicję, managerkę, coś czuję, że rodzi się między nami baaardzo fajna przyjaźń. Jest Kalina, cud dziewczyna, posługująca się piorunującą mieszanką polskiego i angielskiego: "szybko zesłipuj flor, bo widziałam kawałek czikena pod czwórką". Mamy dwie uśmiechnięte od ucha do ucha Rumunki. Jedna z nich, Catalina jest odpowiedzialna za moje najnowsze uzależnienie: profiterolki z bitą śmietaną, oblane czekoladą. Przywlokła smakołyk, gdy miała urodziny i teraz ja to kupuje i jem.... Jest też Litwinka, zastępczyni GM'a, o urodzie i wzroście nordyckiej królowej, ale odchodzi od nas we wrześniu, bo zakłada własną działalność gosp. To oczywiście tylko czesć załogi, ale jestem mega szczęśliwa, że jestem jej częścią. Jasne, teraz mamy za mało rąk do pracy i zdarza się, że człowiek zasuwa przez 5 dni pod rząd po 12-13 godzin. Ale jak potem zobaczy stan konciunia, to mu od razu zmeczenie przechodzi.Naprawdę mi współczujecie? No w szoku jestem

• herca Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 22:15
        sad widząc jak rozwija się sytuacja w kraju rozważyłabym emigracje. bardzo współczuje.
        • mala_truskawka Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 22:34
          Ale my mamy tu dom, dobra prace, rodzine i przyjaciol. Placimy tu podatki, moj syn sie tu urodzil, uczy sie pisac po polsku... to nie fair. Tak tutaj nie bylo wczesniej.
          • riki_i Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 22:39
            Mogę Cię pocieszyć, że na Ukrainie jest sto razy gorzej
            ttv.pl/aktualnosci,926,n/ukrainscy-murzyni,108967.html
          • nangaparbat3 Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 22:43
            Mogę Cię przytulić?
            troche wiem, o czym piszesz. Ciemnoskóry znajomy kupił ostatnio auto, żeby dojeżdżać do nim pracy, bo boi sie jeździć tramwajami, zwlaszcza wieczorem.

Ale jednak, Truskaweczko, w Polsce jest mnóstwo naprawdę i po prostu dobrych ludzi. Ci glupi i źli są glosniejsi, a wielu jest lepszych niż to co sami wygaduja. I cala masa naprawde dobrych. Przecież takich znasz. jeśli nie chcecie wyjechać, nie zapominajcie o nich.

dziękuję ci, że tak szczerze napisałaś. Ludzie powinni czesciej móc przeczytać wypowiedzi takie jak Twoja
            • mala_truskawka Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 23:24
              Dziekuje za twoj wpis. Mamy wokol siebie wielu przyjaciol. I to nas trzyma w Polsce. Niemniej jednak, trudno jest zyc w ciaglej gotowosci na konfrontacje. Dziwne jest, ze obrywamy za Afrykanow z kraju zupelnie niezwiazanego z krajem pochodzenia mojego meza zyjacych na zasilkach w europejskim kraju, ktorego my nawet nie odwiedzilismy.
              • nangaparbat3 Re: wystarczy tej ignorancji 23.12.17, 13:07
                Mój tata mawiał (cytował jakiegoś ksiedza, o ile pamietam), że glupota ludzka jest jak miłosierdzie Pańskie - bez granic.
          • herca Re: wystarczy tej ignorancji 23.12.17, 01:36
            Zgadzam się z tobą kochana i uważam ze to obrzydliwe co się ostatnio dzieje z naszymi rodakami, jakaś dzika nagonka i paranoja. Bardzo życzę wam życia w otoczeniu ludzi, normalnych, czujących, zasługujących na to miano.
            Ściskam was. A winą za ten stan rzeczy w dużej mierze obarczam nasz rząd. Oby już niedługo rujnowali nasz kraj.
    • 89mumin Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 22:04
      Ja mam wrażenie, że to nie jest problem wyłącznie związany z rasizmem i wyłącznie tego forum. Z moich spostrzeżeń wynika, że im mniejszą ktoś ma wiedzę na dany temat <oczywiście na taki, w którym musi mieć swoje zdanie>, tym bardziej skrajne poglądy prezentuje.

A'propos rasizmu - kiedyś poszłam ze znajomym do knajpy, która była półoficjalnym miejscem spotkań rasistów, ale takich oczytanych (de Gobineau i spółka) i najeżdżonych po różnych krańcach świata, byłam zaskoczona ich wiedzą w temacie tej ideologii, bo miałam jednak dość stereotypowe wyobrażenie rasisty. Powiem tak - przy różnej maści politykach, podwórkowych krzykaczach czy tramwajowych, grupowych terrorystach, ci ludzie to esencja rozwagi...
    • kota_marcowa Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 22:41
      No herca nie bądź samolubem, zarzuć linkiem do jakiegoś murzyńskiego Galileusza, albo chociaż Curie-Skłodowskiej.
      • herca Re: wystarczy tej ignorancji 23.12.17, 01:25
        Ja już wyjaśniłam dlaczego nie będę robić za ciebie roboty. Wymieniasz przedstawicieli zachodniej cywilizacji a nie Słowiańskiej, myślisz ze Włosi czy Francuzi uważają ze razem z twoimi przodkami budowali naukę tudzież wspomniane wyżej w wątku akwedukty? Osobiście przyjmiesz podziękowania za westminster i notre dame?
        Tak, Maria Skłodowska w Polsce nie miała czego szukać ale przecież biali to biali w twoim pojęciu, prawda?
        • beaucouptrop Re: wystarczy tej ignorancji 23.12.17, 12:39
          Jak dobrze poszukasz to znajdziesz. Kopernik, Heweliusz, Malinowski, Lukaszewicz, Banach. Z bardziej artystycznych dusz Chopin, tak byl i czul sie Polakiem mimo francuskiego ojca. Gombrowicz, Polanski, Kieslowski, Sasnal, Balka, Abakanowicz, Kobro. Ci jako pierwsi przyszli mi do glowy. A i jeszcze moj ostatni konik. Designerzy z lat 50, 60 i 70 wtedy niedocenieni na swiecie, bo byly to czasy zelaznej kurtyny. Dzisiaj przedmioty przez nich zaprojektowane znajduja sie w wielu muzeach na swiecie. Tate, Moma. A ceny na aukcjach wciae rosna...
          • herca Re: wystarczy tej ignorancji 23.12.17, 13:19
            No cóż, Kopernik nauczył się polskiego w stopniu podstawowym dopiero kiedy musiał zarządzać podległymi mu wioskami w celu dogadywania się z wieśniakami kiedy trzeba było rozstrzygać ich spory. A reszta, tak jak mówiłam, czerpala z osiągnięciach włoskiego oświecenia i tak dalej, ogólnie mówiąc cywilizacji zachodu. Tak jak wszystkie inne ludy na ziemi. Który z wymienionych przez ciebie Polaków nie uczył się na zachodzie? Mówiąc o artystach współczesnych myśle ze mijasz się z tematem bo Zimbabwe tez ma swojego Balke i dizajnerow, są oni podobnie znani tobie jak Polacy im. I podobnie znani np w nowym jorku. Wszyscy oni tworzą bazując na osiągnięciach Europy zachodniej a nie Słowian. Tak samo jak współcześni artyści z Filipin czy Meksyku - tak samo dokładają kamyczek do kultury współczesnej jak kieslowski, nie chodzi tu o europejskosc.
            • herca Re: wystarczy tej ignorancji 23.12.17, 13:20
              A, teraz zagadka: po jakiemu w takim razie gadał ten cały Kopernik skoro nie po polsku, hmmmm?
              • beaucouptrop Re: wystarczy tej ignorancji 23.12.17, 16:05
                Tak to mozna byloby dlugo dywagowac. I obalic kazda teze. Z wloskiego renesansu czerpali artysci calej Europy, bo narodzil sie we Wloszech. Gombrowicz o ile mi wiadomo pisal po polsku.
                Ty broniac mieszkancow Afryki jednoczesnie probujesz udowodnic, ze Polacy nic nie wniesli do kultury i nauki europejskiej, a to mija sie z prawda.
                • herca Re: wystarczy tej ignorancji 24.12.17, 14:51
                  Ty mówisz o formowaniu się kultury na której bazuje współczesny świat i nadajesz temu obszerna nazwę "Europa" podczas gdy jak już dochodzi do wyliczanki to mamy prawo rzymskie, akwedukty, włoski Renesans. To jest właśnie kolebka cywilizacji europejskiej a nasi przodkowie w tym czasie mieszkali w dziurach w ziemi (mówiąc w uproszczeniu). Z czego tu być dumnym?

W czasach kiedy tworzył gombrowicz tworzyli tez pisarze afrykańscy i wstydem jest o tym nie wiedzieć. Można nie znać konkretnych pisarzy ale wstydem jest nie zdawac sobie sprawy ze istnieją artyści afrykańscy którzy również wnoszą do kultury współczesnej. Tak jak gombrowicz czy artyści z Filipin. I to jest super!

Wesołych Świat!
                  • kota_marcowa Re: wystarczy tej ignorancji 24.12.17, 20:21
                    No to fajnie, a teraz napisz nam, co stworzyli murzyni, zanim stworzyli to Europejczycy.
                    Jak na razie przodują w chatkach z guana suspicious
                  • beaucouptrop Re: wystarczy tej ignorancji 25.12.17, 01:03
                    Tak nadaje "obszerna" nazwe Europa, bo Polska lezy w Europie i to nasz krag kulturowy. Nie jest to bynajmniej naduzyciem.
                    Doskonale zdaje sobie sprawe, ze istnieli i istnieja artysci afrykanscy. Polscy zreszta tez.
                    Moze jestem ignorantka, ale jedyne co mi teraz przychodzi na mysl to kubisci i inspiracje prymitywna sztuka masek afrykanskich.
                    I tak jak wiekszosc polskich pisarzy czy innych artystow nie jest znana poza krajem, tak wiekszosc pisarzy i artystow z Afryki nie jest znana przez szeroka publicznosc poza ich krajami. Takze nie wydaje mi sie, ze mozemy mowic o wyzszosci sztuki gwinejskiej powiedzmy nad polska.
                    I tak jestem dumna, tak samo jak Francuz, Wloch, Brytyjczyk z tego co powstalo w moim kraju i uwazam to za warosciowe rownoczesnie uwazam, ze kazdy kraj ma/mial cos wartosciowego w literaturze czy sztuce.
                    • herca Re: wystarczy tej ignorancji 25.12.17, 01:20
                      Tylko właśnie pokazałam ci ze kiedy formowała się cywilizacja europejska nasi słowiańscy przodkowie nie wiedzieli nawet co to pismo. Serio podpisujesz się pod akweduktem? Jesteś dumna z prawa rzymskiego, uważasz ze to dzięki twoim przodkom powstało? Nasze prawo na nim bazuje tak samo jak prawa państw afrykańskich.

Obawiam się ze "krąg kulturowy" to takie fajniejsze określenie na kolor skory, bo tyle mamy wspólnego z Rzymianami i ich potomkami. Napewno nie język i nie historie.
                      • beaucouptrop Re: wystarczy tej ignorancji 25.12.17, 01:33
                        Nie wiem co chcesz udowodnic. Nie czuje sie lepsza, bo urodzilam sie w Europie i jestem biala. Ale rownoczesnie nie czuje sie gorsza, bo jestem Polka i Slowianka. Skad w Tobie tyle checi udowodnienia, ze jako Polacy jestesmy nacja malo warta, przeciez sama jestes Polka?
                        • herca Re: wystarczy tej ignorancji 25.12.17, 01:58
                          Po prostu nie rozumiem tej wyższości nad mieszkańcem przykładowej Ghany i wymachiwania mu dorobkiem takim jak prawo rzymskie czy Renesans przez Polaków. Wynalezieniem jedwabiu tez się mamy chwalić czy to już ciutkę za dakeko?

Nie uważam ze jesteśmy lepsi czy gorsi jako ludzie, nieważne gdzie się urodziliśmy (szczególnie ze nie mamy na to wpływu). Tworzenie się cywilizacji to długi proces gdzie każdy czerpie ze zdobyczy poprzedników i sąsiadów. Człowiek nauczył się rolnictwa w Afryce, potem rozszedł się po świecie. Potem była Mezopotamia i tak dalej. Szeroko pojęta "cywilizacja europejska" dotarła do Słowian już dobrze uformowana, z czego tu być dumnym. Nie tworzyliśmy razem podstaw demokracji czy łaciny. szczególnie w ostatnich latach widzę rodaków wykrzykujących o tym jakoby świat zawdzięczał nam nieomal wszystko - trochę rozsądku. Poczytaj niektóre forumki wypowiadające się tutaj, moznaby pomyśleć ze to praprawnuczki Marka Aureliusza wypominają reszcie pospólstwa zasługi ich wielkiego przodka. Stad moja skrupulatność w pokazywaniu ze Polacy są tak samo uprawnieni do dumy z akweduktów jak mieszkańcy Etiopii wink juz nie mówiąc o tym ze akurat w tamtym regionie świata ludzie umieli pisać wcześniej od nas i nie musieli czekać na misjonarzy uczących łacińskiego alfabetu - mieli własny.
                          • olena.s Re: wystarczy tej ignorancji 26.12.17, 20:33
                            Rolnictwo to raczej Żyzny Półksiezyc. I jeżeli wierzyć ekspertom, "zasługa" ludzi z tamtych regionów była o tyle nikła, że mniej więcej 3/4 nadajacych sie do uprawy dzikich rooślin i nadających się do udomowienia zwierząt bytowało właśnie na tych terenach, a nie w Afryce czy dalszej Azji.
                            • kura17 Re: wystarczy tej ignorancji 27.12.17, 10:11
                              > mniej więcej 3/4 nadajacych sie do uprawy dzikich rooślin i nadających się do udomowienia
                              > zwierząt bytowało właśnie na tych terenach, a nie w Afryce czy dalszej Azji.

dodatkowo europa i azja rozciagniete sa na lini wscho- zachod, czyli strefy klimatyczne tez sie nie zmieniaja za wiele wzdluz tych lini. dlatego to, co udomowiono w zyznym polksiezycu, mozna bylo latwo "przeniesc dalej", do innych miejsc i tam uprawiac. zupelnie inczej wyglada to w sytuacji, gdy kontynenty sa uksztaltowane na lini polnoc-poludnie, jak afryka i ameryki, gdzie nawet jak w jakims rejonie znjadzie sie cos do udomowienia, to nie mozna tego (czesto) chodowac nawet w bliskim "kilometrowo" miejscu z innym klimatem. euroazja miala zwyczajnie szczescie i tyle.
                        • herca Re: wystarczy tej ignorancji 25.12.17, 02:10
                          Beu wiem ze twoje wypowiedzi nie sa rasistowskie ale sama widziałaś na tym forum sporo takich.

Nie chodzi mi o udowadnianie ze Polacy są mało warta nacja bo nie wiem jak miałabym zdefiniować mało warta nacje. Wartościowanie ludzi ze względu na nacje chyba nie ma prawa bytu w cywilizowanej dyskusji, prawda?
                          • herca Re: wystarczy tej ignorancji 25.12.17, 02:14
                            Urwało mi Wiec dopisze: nie wartościuje a wymieniam fakty: nie zbudowaliśmy akweduktów, nie stworzyliśmy podstaw prawa rzymskiego, dlaczego coraz więcej Polaków wypomina z wyższością mieszkańcom Afryki ze nie zrobili tego samego (cytat z tego wątku: "gdzie zobaczę akwedukty w Afryce?") - nie uważasz ze to jakaś paranoja? Mieszkaniec kraju który o akwedukcie usłyszał tysiące lat po tym jak one powstały wypomina innej nacji ze nie miała akweduktu.
                            • kota_marcowa Re: wystarczy tej ignorancji 26.12.17, 20:23
                              Ano różnica jest taka, że myśmy się ucywilizowali, nawet jeżeli to nie są nasze wynalazki, a oni nie. Myśmy z tych akweduktów skorzystali, a oni dalej biegają w spódniczkach z trawy i budują chatki z guana. A ci co emigrują ze zdobycznymi smartfonami, nadal mają bardzo prymitywną mentalność.
                              **(tak tak, ci macacze z Kolonii, to oczywiście sami super wykształceni lekarze i architekci big_grin )
    • tanebo2.0 Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 23:50
      Zarzut że Afrykańczycy nie stworzyli oper czy symfonii jest śmieszny. To że potrafią stworzyć cywilizację to wiemy. Dowodem jest Wielkie Zimbabwe czy Imperium Ghany. Tylko że nie było to im potrzebne. Państwo to wytwór bliskowschodnich rolników znad wielkich rzek którzy stworzyli państwo by radzić sobie z suszą. W wielu miejscach państwa nie stworzono.
      • triss_merigold6 Re: wystarczy tej ignorancji 22.12.17, 23:56
        I ci bez państwa przegrali walkę o skuteczne korzystanie z zasobów. CBDU.
        • tanebo2.0 Re: wystarczy tej ignorancji 23.12.17, 00:00
          A posiadanie niewolników to powód do dumy?
    • tak_to_nowy_nick Re: wystarczy tej ignorancji 23.12.17, 04:50
      herca napisała:

> od razu zaznaczam ze nie zamierzam sie udzielac w tym watku

big_grin big_grin big_grin big_grin big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka