Dodaj do ulubionych

Śledzie bis - pytanie

23.12.17, 08:08
W przygotowaniu ryb to ja tylko umiem paluszki rybne odsmażyć tongue_out, ale na wigilię chciałam zaszaleć i zrobić śledzie po sułtańsku. I teraz mam takie głupie pytanie... Czy te śledzie mają być świeże, surowe czy solone? W przepisie jest po prostu, że potrzebne są 4 filety i tak powiedziałam pani w rybnym. A teraz czytam w przepisie, że mam je dać do wody, żeby wypłukać z soli, no i nie wiem... Czy to jest to samo? big_grin
Obserwuj wątek
    • cosmetic.wipes Re: Śledzie bis - pytanie 23.12.17, 08:18
      To znaczy nie jesteś w stanie zidentyfikować jakie śledzie kupiłaś?big_grin
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: Śledzie bis - pytanie 23.12.17, 08:25
        A jak mam to zidentyfikować? tongue_out
        • mebloscianka_dziadka_franka Re: Śledzie bis - pytanie 23.12.17, 08:37
          Ok, bez komentarza proszę big_grin Są niesolone. Więc nadają się czy nie?
          • cosmetic.wipes Re: Śledzie bis - pytanie 23.12.17, 08:40
            Musisz zmienić koncepcje na sushi, bo kupiłaś surową rybę 😁
            • mebloscianka_dziadka_franka Re: Śledzie bis - pytanie 23.12.17, 08:49
              Fak.
          • mikk25 Re: Śledzie bis - pytanie 23.12.17, 09:15
            Usmaż w cieście i zrób w zalewie octowej z cebulą.
            • mebloscianka_dziadka_franka Re: Śledzie bis - pytanie 23.12.17, 09:18
              Tak właśnie mam zamiar zrobić.
              • karme-lowa Re: Śledzie bis - pytanie 23.12.17, 14:29
                Ja też zawsze mam problem z kupowaniem śledzi😞. I głupio mi powiedzieć, poproszę takie do sałatki😝
                • kk345 Re: Śledzie bis - pytanie 23.12.17, 15:34
                  Ale to prosto zapamiętać:
                  są świeże, czyli dotąd pływały sobie w wodzie morskiej/jeziornej a teraz leżą w rybnym- te nadają się do smazenia, pieczenia itp.
                  Są solone, czyli pośmiertnie ktos je wrzucił do wody z solą, z nimi trzeba się bawić bo mają skórę, ości i są bardzo słone- odradzam dla poczatkujacych.
                  Są tzw matjasy- bez ości i skóry, sa luzem lub w kubełkach, trzeba je tylko skosztować, czy nie sa za słone (jak tak, to moczymy przez parę godzin, zmieniając wodę), nadają sie do sałatki i bezpośredniego jedzenia, lub do zrobienia z nich sułtańskich czy kaszubskich.
                  No i wszelkie śledzie w occie czy oleju, na bułeczkę lub pod wódkę, ich już nie trzeba przerabiać- ida prosto do paszczy.
                  • karme-lowa Re: Śledzie bis - pytanie 23.12.17, 15:37
                    O dzięki. Od teraz kupuję tylko matjasy😝😝.
                    • kk345 Re: Śledzie bis - pytanie 23.12.17, 15:40
                      Są bardziej lub mniej slone, więc zawsze spróbuj kawałeczek. A jak będziesz miała okazje, to spróbuj matjasa w Niemczech, Danii czy Holandii, to poezja i zupełnie inna bajka
                      • karme-lowa Re: Śledzie bis - pytanie 23.12.17, 15:52
                        No właśnie mieszkając w NL, jadałam pyszne śledzie😀.
                        Dzięki za rady. Serio.
                        • mebloscianka_dziadka_franka Re: Śledzie bis - pytanie 23.12.17, 17:41
                          Mi też sie rozjaśniło wink Cieszę się, że nie tylko ja mam problem śledziowy. haha big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka