nadia16 13.02.05, 12:35 Uslyszalam opinie, ze nafta kosmetyczna przyspiesza porost wlosow. Czy to prawda? Jesli tak, to jak sie ja stosuje i czy nie zniszczy ona moich kreconych wlosow? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mila25 -ODP...-tak, działa pobudzająco na wzrost włosów 14.02.05, 14:51 Czesc, nafta kosmetyczna działa rzeczywiście pobudzająco na porost włosów.Wtarta tez w skórę głowy poprawia jej ukrwienie a co za tym idzie lepsze odzywienie cebulki włosa.Nie słyszałam aby zniszczyła skręt włosa-wręcz przeciwnie-sama mam włosy falowane. A stosuje się ją samą lub (w formie maseczki) z żółtkiem,lub też olejkiem rycynowym.Bardziej polecam Ci samą(jesli nie masz zbyt zniszczonych włosów) ponieważ ja próbowałam kiedyś z zóltkiem i strasznie po zmyciu tej maseczki miałam poplątane wlosy-mam długie włosy.Więc tak: buteleczkę z naftą wpierw wstrząśnij. POtem na rozczesane (nie umyte jeszcze włosy)nakładaj:zacznij od końców zakończ natomiast na wtarciu nafty w skórę głowy-wykonaj kilkuminutowy masaż skóry głowy.Następnie zawiń włosy czepkiem foliowym.Siedzisz ładnie;)z takim kompresem ok.10-15 minut.Po upływie tego czasu,myjesz i układasz włosy jak zwykle. Pozdrowienia Monika Odpowiedz Link Zgłoś
nadia16 Re: -ODP...-tak, działa pobudzająco na wzrost wło 14.02.05, 15:20 a czy mam ja nakladac na mokre czy na suche wlosy? chyba raczej na mokre, czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
mila25 Re: -ODP.. 14.02.05, 16:41 Na suche-każdorazowo przed umyciem.Jest jeszcze jedna metoda nakładania nafty:po umuciu włosów.Stosuje się ja raczej w przypadku silnie zniszczonych włosów,np.farbowaniem.Ja stosowałam to w okresie jak sobie przyniszczyłam włosy zabiegami fryzjerskimi-bardzo mi wtedy to pomogło.Po umyciu i rozcesaniu włosów wtarłam (ale niewielką ilość-pamietaj!!!)nafte,zwłaszcza końcówki gdyż szególnie pomaga to jak masz zniszczone końcówki.To jest jak "balsam"dla takich włosków,świetnie działa:).Możesz też rozprowadzić ją nacałej długości włosów ale tu bardzo trzeba uważać z ilością zeby nie "przetłuścić się". Monika Odpowiedz Link Zgłoś
akara00077 do mila 15.02.05, 09:31 piszesz ze trzeba po umyciu wlosow nafte jesli sa b.zniszczone-ale czy na mokre czy juz podsuszone? Odpowiedz Link Zgłoś
mila25 Re: do mila-ODP 15.02.05, 10:33 Wilgotne tzn,mokre ale tak zeby juz z nich woda nie ściekała Odpowiedz Link Zgłoś
mila25 Re: Jeszcze Jedno:) 14.02.05, 16:50 Możesz sobie robić też (jak np.stosuje starozytna medycyna indyjska-Ajurveda) kompres z podgrzanej nafty,olejku rycynowego lub olejku ze słodkich migdałów.Włosy mają wtedy piękny połysk a Ty zapominasz o ich łamliwości:).Kompres taki robisz około30 min.przed myciem a podczas tego czasu ogrzewasz głowe suszarką.Potem myjesz-jak zwykle: Proporcje(na włosy długie) I sposób 2 łyżki stołowe nafty, 5 kropelek olejku rycynowego-wymieszać i wetrzeć we włosy i skórę na 30 min. II sposób 2 łyżki stołowe nafty + 1 łyżka olejku ze słodkich migdałów-wymieszać i wetrzeć we włosy i skórę na 30 min. Potem-mycie włosów jak zwykle. P.S. Ja mam włosy do łokci i naprawdę duzo już wypróbowałam specyfików i stwierdzam ze najlepiej działają kompresy olejowe na włosy. Monika Odpowiedz Link Zgłoś
lolaboa Re: Jeszcze Jedno:) 14.02.05, 21:27 A gdzie kupuje się taki olejek migdałowy i naftę? W aptece? Odpowiedz Link Zgłoś
nadia16 Ale chodzi o to, zeby szybciej rosly! 14.02.05, 21:44 Ale mi chodzi konkretnie o to, zeby szybciej rosly. Ktory z tych sposobow bedzie najlepszy? Czy wszystki dzialaja jednakowo? Odpowiedz Link Zgłoś
mila25 Re: Ale chodzi o to, zeby szybciej rosly! 14.02.05, 22:16 Tak,wszystkie są równie dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
mila25 Re: Jeszcze Jedno:) 14.02.05, 22:17 naftę w aptece a olejek w sklepie zielarskim lub ze zdrową żywnością:) Odpowiedz Link Zgłoś
oksana.zarewicz Re: NAFTA KOSMETYCZNA NA POROST WLOSOW? 07.03.05, 09:11 Witam Istnieje kilka rodzajów nafty (m.in. lecznicza – naphta naphtalanum oraz tzw. kosmetyczna). Są one mieszankami różnych rodzajów płynnych węglowodorów i zawierają pewien procent siarki. Nafta „kosmetyczna” ma działanie zmiękczające włosy, nadaje im połysk poprzez natłuszczanie. Niestety ani nafta ani kompresy i maseczki na jej bazie nie mają żadnego wpływu na szybkość wzrostu włosów. Pozdrawiam Oksana Odpowiedz Link Zgłoś