Dodaj do ulubionych

zatoki choler.ne

26.12.17, 13:56
dziewczyny, co na zapalenie zatok? Dopadło mnie wczoraj, zaraz umrę. Laryngolog, u którego byłam ostatnio ma 3 pomysły: antybiotyk, alergia (leczenie jej, jeśli jest) lub zabieg udrażniania ujść.
Chciałabym pomóc sobie doraźnie, może macie jakieś sprawdzone sposoby? Robiłam inhalacje z majeranku, płuczę zatoki Irigasinem i wkraplam jakieś krople do nosa, ale to wszystko o kant d...
Obserwuj wątek
    • melmire Re: zatoki choler.ne 26.12.17, 14:00
      U mnie dziala tylko antybiotyk, zadne dorazne domowe sposoby nie pomagaja na dluzsza mete.
    • milka_milka Re: zatoki choler.ne 26.12.17, 14:22
      Mojemu dziecku wyleczono zatoki przypadkowo. Co roku w zimie było potężne zapalenie dwa, trzy razy. Aż trafiło do szpitala i dostało potężne dawki antybiotyków dożylnie ze względu na złamania. No i dopiero to dało radę również zatoki, od tego czasu zapalenia nie wracają. Ale doustnie takich dawek nie da rady wziąć.
      Ja doražnie ratuję się ibuprofenem max i kroplami udrażniającymi. A może spróbuj nebulizacje?
      • sanrio Re: zatoki choler.ne 26.12.17, 14:26
        Mam kłopot bo karmię piersią i słabo ze specyfikami na zatoki typu ibuprom. A nebulizacje czym robić? Mam pulmicort, da to coś?
        • kropkaa Re: zatoki choler.ne 26.12.17, 14:30
          Pulmicort nie jest przypadkiem na oskrzela/ płuca/ astmę?
          • milka_milka Re: zatoki choler.ne 26.12.17, 14:36
            Póki co spróbuj chociaż solą fizjologiczną, a mocniejsze leki niech Ci podpowie lekarz.
    • mondovi Re: zatoki choler.ne 26.12.17, 14:30
      Mąż brał steryd pronasal (na receptę) + sinupret, zadziałało, a cierpiał okropnie.
      • sanrio Re: zatoki choler.ne 26.12.17, 15:42
        Ok, mam pronasal tylko nie wiem czy można w trakcie stanu ostrego czy odczekać.
    • berdebul Re: zatoki choler.ne 26.12.17, 14:30
      Nebulizator, ale tak na dłużej bo regeneracja nabłonka trwa. Z tymiankiem najlepiej.
      Nawilżacz powietrza. Oczyszczacz powietrza tez nie zaszkodzi przy alergii. Do tego odstaw wołowinę i wieprzowinę, oraz nabiał.
      Doraźnie sinupret i ibuprom zatoki. Plus spray z wodą morska, ten z napisem polecany przez ibuprom zatoki, bo nie ma atomizera, tylko podaje pod ciśnieniem i dobrze rozrzedza.
      • mondovi Re: zatoki choler.ne 26.12.17, 14:33
        Tak, ibuprom zatoki pomagał - doraźnie.
      • sanrio Re: zatoki choler.ne 26.12.17, 15:45
        Sól fizjologiczna + tymianek ? A jak ten tymianek przygotować, napar zrobić i wlać do pojemniczka?
        Wołowiny ani wieprzowiny nie jadam, nabiału tylko trochę i czasami 😉
        • berdebul Re: zatoki choler.ne 27.12.17, 00:38
          Zaparzyć jak herbatkę jeżeli masz suche zioła. Lub dolewasz olejku do nebulizatora.
      • bywalec.hoteli Re: zatoki choler.ne 26.12.17, 18:45
        To prawie nic musi nie jeść smile
    • tereska.z.bombaju Re: zatoki choler.ne 26.12.17, 14:38
      Sinupret mi pomógł, wyłącznie
      • milka_milka Re: zatoki choler.ne 26.12.17, 14:43
        Tylko do sinupretu trzeba mieć drożny nos.
        Ja nie mogę go używać, mam po nim koszmarne bóle głowy.
        • kropkaa Re: zatoki choler.ne 27.12.17, 01:06
          Pamiętajcie, że trzeba dużo pić biorąc Sinupret.
    • kropkaa Re: zatoki choler.ne 26.12.17, 14:51
      Okłady na czoło. Może być rozgrzana sól jodowo-bromowa (wrzucam do skarpetki, zamykam gumką i w drugą skarpetkę). Dłużej ciepło trzyma hot pack, są takie podłużne akurat na czoło.
      • sanrio Re: zatoki choler.ne 26.12.17, 15:46
        Zrobiłam! Dzięki 😘
        • kropkaa Re: zatoki choler.ne 27.12.17, 01:04
          😘
          Paskudne te zatoki są. U mnie mąż i dziecko, a w pracy szef. Plus bliska koleżanka.
          Zdrówka i rzeki mleka 😊
    • sanrio Re: zatoki choler.ne 26.12.17, 15:48
      Dzięki kochane, jestem już po okładach i sinuprecie (mąż stał GODZINĘ w kolejce w aptece, masakra), zaraz robię nebulizacje.
      Jest lepiej, nie rozrywa mi już czaszki i nos się udrożnił 🙂
      • mondovi Re: zatoki choler.ne 26.12.17, 18:36
        Pronasal masz, weź.
        • sara.korska Re: zatoki choler.ne 26.12.17, 18:50
          Płucz nos - nawet kilka razy dziennie. Do nosa jest tez nowszy lek - dymista, drogi (ok 100 zł za butelkę), na receptę, aleskuteczny
          • alfa36 Re: zatoki choler.ne 26.12.17, 19:59
            Ale to na alergię nowy lek? Czy przy problemach z zatokami stosujemy takie (antyalergiczne) leki?
            • sara.korska Re: zatoki choler.ne 26.12.17, 23:38
              To jest połączenie sterydu i leku antyalergicznego - brałam to po operacji zatok, chyba po wybraniu antybiotyku, na pewno przez kilka tygodni. Pronasal brałam przed operacją.
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: zatoki choler.ne 26.12.17, 20:16
      No więc u mnie po 3 tygodniach idzie ku lepszemu. Od tygodnia biorę sinupret i entitis, i chyba to zadziałało. Albo po prostu samo zaczęło przechodzić. ALe pewnie znowu się zacznie, moje chore dziecko już mi zdążyło 50 razy nakaszleć w twarz, więc teraz tylko czekam na efekty. tongue_out
    • rulsanka Re: zatoki choler.ne 26.12.17, 20:16
      Przy kp na zatoki tylko steryd donosowy i ibuprofen. Ewentualnie niektóre leki przeciwalergiczne (dozwolone w laktacyjnym leksykonie leków) do tego.Gdy bakteria - antybiotyk. Bakterię poznasz po gorączce, bardzo silnym bólu, ropnej wydzielinie spływającej po tylnej ścianie gardła, ogólnie bardzo złym samopoczuciu. W razie wątpliwości najlepiej zrobić morfologię z rozmazem + crp. Wbrew pozorom wiele zapaleń nie wymaga antybiotyku.
      Steryd to sprawa kluczowa. Doraźnie może być i pulmicort, ten do nebulizacji. Należy się położyć z głową odchyloną do tyłu (np. głowa może zwieszać się poza łóżko) i do każdej dziurki w nosie wpuścić po kilka kropli, raz dziennie. W ten sposób lek dociera do zatok. Zanim przeprowadzisz ten zabieg, nos należy odetkać kroplami obkurczającymi śluzówkę, z ksylo- lub oksymetazoliną.
      Bez kp najlepiej działa połączenie pseudoefedryny z desloratadyną + steryd donosowy.
    • takisobieludz Re: zatoki choler.ne 26.12.17, 23:43
      ibum zatoki forte (czy tam max), sudafed, sinupret w końskich dawkach przez 3 dni.jak nie pomoże to od razu idę po antybiotyk.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka