lauren6 01.01.18, 17:42 Nieśmiało przypominam, że za niecałą godzinę rozpoczyna się superprodukcja TVP. Twórcy Tabu, Gry o tron, Wspaniałego stulecia drżyjcie, mocna konkurencja nadchodzi Bedziecie oglądać? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nangaparbat3 Re: Korona królów 01.01.18, 17:45 Jasne. Właśnie chciałam sama załozyć taki wątek Ciekawi mnie zwlaszcza, co zrobią z Klarą Zach. Odpowiedz Link Zgłoś
paszewa Re: Korona królów 01.01.18, 18:22 z pewnością w ogole tego wątku nie będzie Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Korona królów 01.01.18, 19:22 Klara Zach była w kawalerskich czasach Kazimierza, a fabułę zaczynają od ślubu. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Korona królów 01.01.18, 19:26 Właśnie nie. Byl już mężem Aldony. I nawet wspomnieli, Łokkietek mowi, że Zachow niepotrzebnie wybili. Zgrabnie Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Korona królów 01.01.18, 19:22 Już ominęli 😁 Łokietek niemocą złożon i Kazikowi mówi że Zachów śmierć była złem. I tyle Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: Korona królów 03.01.18, 19:54 chciałam tylko dać znać, że w dzisiejszym odcinku dwórka Aldony- Anny powiedziała jej, że ludzie plotkują, że przyszły wielki król zgwałcił Klarę Zach (i wydaje mi się, że się nie przesłyszałam, tylko rzeczywiście padło "zgwałcił"), a potem jej krewnych wybił do któregoś pokolenia. Na co Aldona-Anna odparła, że to nie on. Odpowiedz Link Zgłoś
damakama Re: Korona królów 01.01.18, 18:29 Właśnie przełączyłam - obejrzę - brakuje mi dzisiaj rozrywki Odpowiedz Link Zgłoś
capa_negra Re: Korona królów 01.01.18, 18:37 Próbuje to oglądać - twórcy Taboo i GoT mogą spać spokojnie Odpowiedz Link Zgłoś
paszewa Re: Korona królów 01.01.18, 18:40 goła pupa w 5 minucie serialu? Czy misyjny Kurski o tym wie? Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Korona królów 01.01.18, 18:49 Goły tyłek w każdym odcinku i oglądalność pójdzie w górę Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Korona królów 02.01.18, 16:41 lauren6 napisała: > To zła, pogańska pupa. Zła, pogańska pupa to chyba wymaga klapsa ;P Odpowiedz Link Zgłoś
kotomama Re: Korona królów 01.01.18, 18:48 Na samym początku można posłuchać jak to wszyscy na szlachetnych Polaków nastają. Krzyżacy, Czesi, Litwini. Odpowiedz Link Zgłoś
mamawojtuska79 Re: Korona królów 03.01.18, 00:09 Taki był wówczas klimat. Moje rodzinne miasto Łęczyca zostało w 1306 roku zniszczone przez krzyżaków, powtórka z rozrywki nastąpiła w 1331 roku kiedy to krzyżacy doszczętnie zniszczyli i spalili miasto, krzyżacy oblegli zamek, Władysław łokietek nie zdążył na czas z odsieczą i zamek również został przez krzyżaków zniszczony, odbudował go dopiero Kazimierz Wielki fortyfikując przy okazji także miasto. Krzyżacy dość szybko znów o sobie przypomnieli bo w 1406 roku znów zniszczyli zarówno i miasto jak i zamek (został dość szybko wyremontowany bo Władysław Jagiełło 3 lata później zwołał na zamku sejm przeciwko krzyżakom a po bitwie pod Grunwaldem część jeńców wczasowała w lochach łęczyckiego zamku czekając na wykup). Odnośnie litwinów to trzeba przyznać że zapuszczali się dość daleko bo i do Łęczycy również zawitali, w 1293 (lub 4) r. 1800 litwinów pod wodzą Witenesa starszy brat Giedymina i stryj Aldony zony Kazimierza wielkiego) najechało Łęczycę i pobliski Tum, tradycyjnie spalili miasto, ludność która schroniła się w kolegiacie tumskiej wycięli w pień i spalili, niedobitki wzięte były w niewolę i popędzone na Litwę. Na Łęczycę nawet tatarzy najeżdżali (np. w 1241 r.). Nie ma co się dziwić że zaznaczono w serialu iż wszyscy na nas nastawali bo rzeczywiście spokoju na ziemiach polskich to chyba nigdy nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Korona królów 01.01.18, 18:55 Oglądam. To chyba komedia Jacy oni wszyscy czyści i gładko ogoleni. A panie mają manicure. Odpowiedz Link Zgłoś
capa_negra Re: Korona królów 01.01.18, 18:58 Po pierwszym odcinku wielki ziew. Mam wrażenie, że role z kartki czytają bo życia w postaciach i gry aktorskiej mało Odpowiedz Link Zgłoś
damakama Re: Korona królów 01.01.18, 19:01 Nawet zgliszcza takie estetyczne były... Odpowiedz Link Zgłoś
dzikka Re: Korona królów 02.01.18, 08:21 na zgliszczach nietknięta słoma leżała.... Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Korona królów 01.01.18, 20:53 Żeby to komedia była... Obejrzałam kawałek 1 odcinka (za poźno zajrzałam do wątku) i początek 2 - i odpadłam. Mogliby chociaż trochę dialogi wystylizować na jakieś bardziej starożytne niż XXI wieczna polszczyzna. Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: Korona królów 01.01.18, 21:05 właśnie mi się przypomniało jak żona Kazimierza czyli Marta Bryła mówi "noo.." Odpowiedz Link Zgłoś
paszewa Re: Korona królów 01.01.18, 21:10 ona jest straszna, gra w na dobre i na złe. Ja nie wiem z kim ona że tak powiem się "przyjaźni" że ona gra gdziekolwiek. Brrrr. I też to "noooo" mi się rzuciło na uszy Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Korona królów 01.01.18, 18:59 Czołówka przypomina uboga siostrę czołówki GoT, czy mam zwidy? Odpowiedz Link Zgłoś
manon.lescaut4 Re: Korona królów 03.01.18, 14:53 GoT nie widziałam, ale chyba przypomina The Crown Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo2.0 Re: Korona królów 01.01.18, 18:59 Wypala oczy, uszy a dłuższe oglądanie powoduje zgon. Bez realiów historycznych. M jak miłość 1000 lat temu. Do oglądania przez suwerena. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Korona królów 01.01.18, 19:09 O to samo chcialam napisać. Klan w kostiumach. I dzieci biegajce i wołające mamusiu , tatusiu babciu. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Korona królów 01.01.18, 19:11 W końcu Łepkowska napisała scenariusz... Odpowiedz Link Zgłoś
7katipo Re: Korona królów 01.01.18, 20:07 a średniowieczny Rysio każący myć rączki też jest? Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Korona królów 02.01.18, 18:06 Ale na pewno będzie. Jakiś preceptor czy coś w tym stylu. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo2.0 Re: Korona królów 01.01.18, 19:18 Dokładnie! Najlepsze są te puszyste fryzury. I kostiumy ja z Zary. I teksty jak z Frondy:"mężczyzna musi się nauczyć rządzić kobietą by rządzić państwem". Brakło mi tekstu o polskim papieżu... Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: Korona królów 01.01.18, 22:29 Mojemu synowi skojarzyło się z „Trudne sprawy”, czy inna tam „Szkoła”. A Łepkowską to tam wezwali na gaszenie pożaru - do oceny scenariusza tuż przed kręceniem i ocenila jako gniot. To taki warsztat dla stażystów w dziedzinie scenopisarstwa😉 Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Korona królów 01.01.18, 22:38 Scenariusz póki co się broni. Nie powala na kolana, ale również nie wieje głupotą. Natomiast gra aktorska jest tragiczna, scenografia bardzo słaba no i oddanie realiów historycznych (współczesny język polski) zabija klimat filmu. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo2.0 Re: Korona królów 01.01.18, 22:42 Broni? Oglądałem ten chrzest (swoją drogą czy nie powinien być przez zanurzenie?) przez 10 minut... przełączyłem na inny kanał, pooglądałem, wróciłem i nadal ja chrzczą... Odpowiedz Link Zgłoś
madi138 Re: Korona królów 01.01.18, 19:13 Drewniane aktorstwo, współczesny język i tandetne kostiumy- czyli dokładnie to, czego można było się spodziewać. Odpowiedz Link Zgłoś
capa_negra Re: Korona królów 01.01.18, 19:18 Księżniczka Anna jest wręcz śmieszna Odpowiedz Link Zgłoś
antyideal Re: Korona królów 01.01.18, 19:31 Spokojnie, nic straconego, Kurski zapowiada, że serial potrwa kilkanascie, kilkadziesiąt() lat www.telemagazyn.pl/artykuly/korona-krolow-jacek-kurski-zapowiada-ta-telenowela-bedzie-trwala-kilkanascie-lat-wideo-zdjecia-62271.html Odpowiedz Link Zgłoś
antyideal Re: Korona królów 01.01.18, 19:43 Ktoś w komentarzach rzucił podejrzenie, ze do koronacji Jarosława Prawego i Sprawiedliwego, hm, kto wie. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Korona królów 01.01.18, 21:14 Najpierw żoną trzeba umieć rządzić, potem się brać za panowanie nad światem. Odpowiedz Link Zgłoś
jadwiga1350 Re: Korona królów 01.01.18, 22:30 morekac napisała: > Najpierw żoną trzeba umieć rządzić, potem się brać za panowanie nad światem. > Podobne słowa padają w ostatniej ekranizacji Anny Kareniny(Keira). To dość oblatany zwrot... Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Korona królów 02.01.18, 08:28 No pacz, czyli plagiat zrobili. Gdyż nie spodziewam się, że znaleźli tę myśl Łokietka w zapisach kronikarzy czy też pomiędzy listami do syna. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Korona królów 02.01.18, 09:16 Mysle ze to raczej jakas parafraza lacinskiej maksymy Odpowiedz Link Zgłoś
manon.lescaut4 Re: Korona królów 02.01.18, 00:07 Masakra! W sumie telenowela historyczna to dość ciekawy pomysł, ale serio musieli wybrać średniowiecze...? Mogli już wziąć przykład z Call the Midwife chociażby. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Korona królów 01.01.18, 20:06 bei napisała: > Jesssssu, przegapiłam Powtórka pierwszego odcinka będzie 6 stycznia o godz. 9.10 na TVP 1, a drugiego o 9.40, tego samego dnia. Sprawdziłam na Telemanie (przez wyszukiwarkę Telemana). Odpowiedz Link Zgłoś
maadzik3 Re: Korona królów 01.01.18, 19:24 nie. nie mam telewizji, a już na pewno nie gustuję w takich "dziełach" Odpowiedz Link Zgłoś
madi138 Re: Korona królów 01.01.18, 19:27 Ha! Mój 9letni syn właśnie skomentował, że w tamtych czasach nikt tak nie mówił i ludzie na pewno nie mieli tak białych zębów. Nawet dzieci nie dają się na to nabrać. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Korona królów 01.01.18, 19:40 Na pewno też nie mieli wyprasowanych żelazkiem ubrań. Nawet służba No i scena pierwszej nocy, panna młoda sama szwenda się w koszuli nocnej po sypialni. A chętna jest jak nie przymierzając pani z Poznańskiej w Wawie. Odpowiedz Link Zgłoś
ira_08 Re: Korona królów 01.01.18, 19:47 Nie no, mówić nie będą jak mówili, bo nikt by ich nie rozumiał Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo2.0 Re: Korona królów 01.01.18, 19:53 Ale mogli jakoś tą mowę urealnić. Nawet w "Potopie" zachowano jako takie realia. Odpowiedz Link Zgłoś
dzikka Re: Korona królów 02.01.18, 08:31 "Potop" to przy tym arcydzieło polskiej kinematografii. Podobnie jak "Krzyżacy" czy 'Pan Wołodyjowski". Takie "Czarne chmury" to przy tym super serial, ze świetną grą aktorską. Odpowiedz Link Zgłoś
paszewa Re: Korona królów 02.01.18, 08:48 Ojcze nasz który odmawia królowa w pierwszej minucie powstało 200 lat później Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: Korona królów 02.01.18, 09:10 Królowa kiedy odmawiała Ojcze nasz, tylko Zdrowaś Mario Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: Korona królów 02.01.18, 09:13 Zamiast 'kiedy' powinno być 'nie' Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: Korona królów 02.01.18, 09:36 Ave Maria to raczej nie jest Ojcze nasz 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
paszewa Re: Korona królów 02.01.18, 11:08 ło mamo, to pierwsze skojarzenie moje z modlitwa, tak myślałam o czymś innym, napisałam coś innego. Uznajmy że chodzi o modlitwę na początku serialu Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: Korona królów 02.01.18, 11:54 tak czy owak Twoja uwaga jest czepianiem się, bo modlitwa odmawiana była po łacinie, a w takiej wersji była już wtedy znana. "Ojcze nasz" zresztą też, najstarszy zapis po polsku to niecałe sto lat później Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Korona królów 02.01.18, 16:44 dzikka napisała: > Takie "Czarne chmury" to przy tym super serial, ze świetną grą aktorską. Na koń! Z koń! Na koń! He he he... Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo2.0 Re: Korona królów 01.01.18, 19:51 Suweren by nie zrozumiał szlacheckiej mowy. Zresztą wtedy szlachta mówiła po łacinie albo po niemiecku. Zresztą nie tylko w Polsce - szlachta angielska mówiła po... francusku. Wtedy normą było że szlachta nie mówiła językiem plebsu. Pewnie język znała bo ze stajennym nie mówiłaby przez tłumacza. Po drugie te bogate kostiumy - wtedy jeśli mężczyzna golił się 4 razy w roku to znaczyło że nie nosił zarostu. Zresztą nic dziwnego skoro nie było metody uzdatniania wody. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Korona królów 01.01.18, 20:25 Raczej nikt z nas by staropolskiego nie zrozumial. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Korona królów 01.01.18, 22:18 Nie chodzi o to, by zasuwali staropolszczyzną , ale o stylizację. Przecież można było z Krzyżaków skorzystać. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Korona królów 02.01.18, 08:52 Akurat Krzyzacy sa najbardziej krytykowani za swoj dziwaczny miks niewiadomo czego i goralszczyzny ale rozumiem o co chodzi - z tym ze to niestety chyba wymaga jakiegos przygotowania zeby brzmialo naturalnie. Mnie to boli bo jestem fanem sredniowiecza na turnieje dziecko od 2roku zycia targam i powiem ze zwykli ludzie lepsze kostiumy i lepiej i naturalniej umieja odegrac Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Korona królów 02.01.18, 08:56 Widziałam na necie, że ludzie z grup rekonstrukcyjnych strasznie jadą po tym co zaprezentowano w tym serialu za te pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Korona królów 02.01.18, 09:00 fandom bardzo malo wybacza (oni nawet potrafia miec do ciebie pretensje jak majtki masz normalne albo nie daj boze szyte maszynowo ) Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Korona królów 02.01.18, 09:06 Jak ktos zainteresowany to moze zerknac na fb na „festiwal wikingow jomsborg” ludzie wlasnymi rekami. m.facebook.com/graphsearch/str/festiwal+wikingow/photos-keyword?media_combined=public_first&tsid=0.6082106570693606&source=pivot Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: Korona królów 02.01.18, 09:01 to wybitnie nie moj okres rekonstrukcyjny, a tez jadę bo to jest rozpacz, serio. moje niedoskonale stroje są lepsze niz to co miało byc "przepychem". Odpowiedz Link Zgłoś
jadwiga1350 Re: Korona królów 01.01.18, 22:20 tanebo2.0 napisał(a): > Suweren by nie zrozumiał szlacheckiej mowy. Zresztą wtedy szlachta mówiła po ła > cinie albo po niemiecku. Taa, i pewnie zakładała polskie obozy koncentracyjne. Bzdury straszne, po niemiecku to mogło mówić wywodzące się z Niemiec mieszczaństwo, po łacinie to duchowni. >Zresztą nie tylko w Polsce - szlachta angielska mówiła > po... francusku. A wiesz może dlaczego? Bo to byli potomkowie francuskich możnych, którzy u boku Wilhelma Zdobywcy najechali i podbili Anglię. Ludzie, którzy często gęsto mieli lenna również we Francji. A polska szlachta to nie potomkowie niemieckich najeźdźców. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo2.0 Re: Korona królów 01.01.18, 22:33 Bredzisz. Języki dzisiejsze to języki plebsu. Jeśli chciałeś się wykształcić to musiałeś mówić po łacinie. To tak jak dziś z angielskim. Niemiecki też był w użyciu. Tworzono w nim poezję rycerską. Zapewne tak jak na zachodzie w języku francuskim. Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Korona królów 02.01.18, 00:40 tanebo2.0 napisał(a): > Bredzisz. Języki dzisiejsze to języki plebsu. Jeśli chciałeś się wykształcić to > musiałeś mówić po łacinie. To tak jak dziś z angielskim. Niemiecki też był w u > życiu. Tworzono w nim poezję rycerską. Zapewne tak jak na zachodzie w języku fr > ancuskim. Jadwiga ma rację, to ty bredzisz. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo2.0 Re: Korona królów 02.01.18, 01:23 Nie do końca. Łokietek był nieukiem i znał tylko polski. Ale Jadwiga - polski, węgierski, włoski, niemiecki i łaciński. Mieszko II Lambert znał łacinę i grekę. Jagiełło posługiwał się ruskim i łaciną. Z Jadwigą rozmawiał zapewne po łacinie. Batory znał węgierski, łaciński, niemiecki i włoski. Polskiego nie znał wcale. Sobieski znał francuski, niemiecki, łacinę, włoski, hiszpański i starogrecki. Biorąc pod uwagę że językiem elit była łacina... co do niemieckiego - spora część ludności Korony władała nim na co dzień. Mieszczanie w sporej części to byli niemieccy osadnicy. Rycerstwo generalnie musiało go znać z prostego powodu - skoro żony dobrze urodzone były najbliżej w Niemczech... Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Korona królów 02.01.18, 06:42 Większość rycerzy też specjalnie wykształcona pewnie nie była. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Korona królów 02.01.18, 08:05 Rycerze byli bardziej swiatli niz niejeden moznowladca. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Korona królów 02.01.18, 08:32 Pojedyńcze sztuki - zapewne tak. Podejrzewam jednak, że znacznej części bliższy był poziom Cztana z Rogowa niż Zbyszka z Bogdańca. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo2.0 Re: Korona królów 02.01.18, 08:41 To zależy. Wtedy stać na edukację synów było tylko bogatych. Czyli rycerzy. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Korona królów 02.01.18, 08:47 Z drugiej strony edukacja tez rozna bywala. Rycerz musial umiec sie zachowac i walczyc - i tego sie uczyl. Kupiec musial umiec pisac i rachowac bo jak by ksiegi prowadzil. Sobie a muzom to glownie duchowni. Powiedzialabym raczej ze edukacja byla specjalistyczna i bardziej pod przygotowanie do zawodu. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Korona królów 02.01.18, 08:55 Pytanie, czy rycerza było stać i jakie miał priorytety. Odpowiedz Link Zgłoś
jadwiga1350 Re: Korona królów 02.01.18, 17:46 tanebo2.0 napisał(a): > Nie do końca. Łokietek był nieukiem i znał tylko polski. Ale Jadwiga - polski, > węgierski, włoski, niemiecki i łaciński. Mieszko II Lambert znał łacinę i grekę > . Jagiełło posługiwał się ruskim i łaciną. Z Jadwigą rozmawiał zapewne po łacin > ie. Batory znał węgierski, łaciński, niemiecki i włoski. Polskiego nie znał wca > le. Sobieski znał francuski, niemiecki, łacinę, włoski, hiszpański i starogrec > ki. Biorąc pod uwagę że językiem elit była łacina... co do niemieckiego - spora > część ludności Korony władała nim na co dzień. Mieszczanie w sporej części to > byli niemieccy osadnicy. Rycerstwo generalnie musiało go znać z prostego powodu > - skoro żony dobrze urodzone były najbliżej w Niemczech Co Ty pleciesz, jaki Batory, jaki Sobieski? Mowa o serialu, którego akcja rozgrywa się w pierwszej połowie XIVw. Duchowni-łacina Mieszczaństwo-niemiecki A szlachcic to miał dobrze mieczem robić, względnie dobrze prowadzić folwark, a nie parlać po łacinie czy po niemiecku. Ani nie umiał ani do niczego nie było mu to potrzebne. Dobrze urodzone żony to były córki sąsiadów, krewnych, powinowatych. W Niemczech to szukali żon licznie rozdrobnieni Piastowie Śląscy. Ale to był ród dynastyczny, nie zwykła szlachta. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo2.0 Re: Korona królów 02.01.18, 18:12 Polemizowałbym. Cóż mówią nam o rycerstwie źródła? Mamy na przykład rycerza Clauco von Hohenberg: "Otóż po śmierci biskupa Jana z Miśni (1350-1355)Kapituła Warmińska posiadająca prawo wyboru nowego duchownego na to stanowisko opowiedziała się za księdzem Jana Stryprokiem. Ten pragnąc jak szybkiego zatwierdzenia go na biskupa przez papieża osobiście udał się do Rzymu. Towarzyszył mu wykształcony rycerz pruski Clauco von Hohenberg, posiadający majątek pod Lidzbarkiem. Przybywszy do stolicy apostolskiej, ksiądz Jan oraz Clauko uzyskali audiencję u ojca świętego.Podczas spotkania papież rozmawiał w języku łacińskim i zauważył, że rycerz o dorodnej postawie odpowiadał piękną łaciną, zdradzając wykształcenie. W dalszej rozmowie Ojciec święty zapytał się przyszłego biskupa Jana o znajomość języka jego poddanych. Niestety, dowiedział się, że Jan Stryprok nie będzie mógł się porozumieć ze swoimi diecezjanami narodowości pruskiej, gdyż nie zna tego języka. Mimo zapewnień ze strony duchownego, że posłuży się tłumaczem, papież nie wyraził zgody na fakt aby Jan Stryprok został biskupem. Zwrócił się do rycerza Clauco, który znał język pruski i jemu zaproponował objęcie biskupstwa warmińskiego. Nastąpiła konsternacja. Tak samo biskup Jan jak i Clauco wrócili smutni i przygnębieni do swojej kwatery w Rzymie. Następnego dnia udał się Clauco do Watykanu i prosił Ojca świętego o zatwierdzenie nominacji księdza Jana Stryproka na biskupa. Papież przychylił się do jego prośby .Po powrocie na Warmię Clauco von Hohenberg otrzymał Klewki na własność." Oczywiście jedna jaskółka wiosny nie czyni. OK. To jaki wzór miał rycerz? Oczywiście Zawisza Czarny. Ronaldo średniowiecza. Znał polski, łacinę, węgierski. Umiał czytać i pisać. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo2.0 Re: Korona królów 02.01.18, 18:20 Wprawdzie wykształcenie nie było najważniejszym czynnikiem decydującym o karierze wśród synów rycerskich i możnowładczych rodzin, ale widać, że już od XIV w. zaczęło się liczyć. Studia uniwersyteckie, aczkolwiek nie zawsze uwieńczone uzyskaniem stopnia naukowego, zapewniały ówczesnej młodzieży szlacheckiej przynajmniej minimum erudycji i większy szacunek dla wiedzy, pozwalały na wymianę myśli w gronie rówieśników, a w końcu też obycie w świecie i nowe znajomości, nieraz przydatne w późniejszej działalności publicznej. Zalety wyższego wykształcenia dostrzegał chociażby Klemens z Kurowa, który sam go nie posiadał, ale zadbał o naukę swoich synów: Mikołaja na Uniwersytecie w Pradze oraz Jana, studenta Akademii Krakowskiej w 1403 r., późniejszego kanonika krakowskiego i gnieźnieńskiego. Studia na Akademii krakowskiej podjęli równie trzej młodzi Kmitowie z Wiśnicza: w 1458 r. Piotr, 1460 – Mikołaj, 1465 – Stanisław. Spośród nich największą pilnością odznaczał się Mikołaj, syn kasztelana lwowskiego Jana „Noska”, który w 1463 r. uzyskał stopień bakałarza. Ale trud nauki na polskiej ”Alma mater” podejmowali również synowie uboższych rodzin rycerskich. Np. w 1417 r. na studia zapisał się Mikołaj s. Andrzeja z Bessowa, a w 1472 Bernardyn s. Jana Wilczka z Boczowa, późniejszy arcybiskup lwowski. Inni z kolei starali się w swoich dobrach rodowych zakładać szkoły parafialne. Wiadomo, np. że Łapkowie byli kolatorami szkoły w Łapanowie w 1463 r., a ubodzy, ale ambitni Gryfici – Chronowscy w Chronowie w 1465 r. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Korona królów 02.01.18, 18:55 Powiedzmy sobie szczerze: nie wysyłaliby do papieża jakiegoś nieobytego nieuka. Nie świadczy to o tym, że większość rycerzy była na tym poziomie. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Korona królów 03.01.18, 08:37 I na podstawie tego ze posel do papieza mowil porzadnie po lacinie wysnules wniosek ze cala polska szlachta w XIVw mowila ze soba po lacinie? Przeciez z tego co cytujesz wynika ze nie znal niemieckiego “nie bedzie sie mogl porozumiec ze swoimi diecezjami narodowosci pruskiej” nie ze nie znal polskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo2.0 Re: Korona królów 03.01.18, 14:30 OK. To inaczej - na jakiej podstawie wyciągasz wniosek że rycerze to głupki i nieuki? Podaj źródło. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Korona królów 03.01.18, 14:48 W dzisiejszych czasach z takim dostepem do wiedzy i i formacji jaki mamy wiekszosc ludzi to glupki i nieuki. Dlaczego przecietny rycerz milaby byc inny? Przecietny rycerz to nie arystokrata pamietajmy. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo2.0 Re: Korona królów 03.01.18, 15:08 Po pierwsze - wizerunek rycerza został skrzywiony. Nie był to żołnierz. A tak się pokazuje w filmach i literaturze. Natomiast rycerz był skrzyżowaniem menagera z dowódcą. Jeśli jechał na wojnę to z pocztem. Walczył razem z nimi. Ale to ułamek jego działalności. Głównie był przedsiębiorcą. To rycerstwo było elitą gospodarczą. Byli oczywiście mieszczanie ale aż takich dochodów nie osiągali. A za pieniądzem szła edukacja. Kto dziś kształci się na Harwardzie? Dzieci plebsu czy multimiliarderów? Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Korona królów 03.01.18, 15:11 nie każdy, kto tylko dobrze władał mieczem mógł być pasowany na rycerza. Musiał zdobyć jeszcze odpowiednie wykształcenie, dlatego akurat rycerze to nie byli idioci. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Korona królów 03.01.18, 15:21 Przede wszystkim decydowało pochodzenie. Kto pochodził z odpowiedniej rodziny ten miał wykształcenie. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Korona królów 03.01.18, 17:53 Z pewnością musiał mieć obycie i wykształcenie - pytanie tylko, co uznawano za wykształcenie odpowiednie i wystarczające dla rycerza. W ówczesnych wyższych zakładach naukowych raczej kształcono duchownych, prawników, filozofów, medyków - nie rycerzy. W tym czasie uczyli się innych rzeczy, bynajmniej nie w szkolnych ławach. Pewnie, jeśli się przyszły rycerz powycierał po jakiś kosmopolitycznych dworach, to i trochę ogłady nabrał, nauczył się języków. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo2.0 Re: Korona królów 03.01.18, 18:03 Niekoniecznie. Współcześnie rycerza sprowadzono do żołnierza. A rycerz rzadko walczył. W sumie to całym średniowieczu są ze 3 wielkie bitwy gdzie rycerze potykają się z rycerzami. Rycerz przede wszystkim był managerem, biznesmenem, urzędnikiem, dyplomatą, farmerem. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Korona królów 03.01.18, 18:42 Na urzędnika typu gryzipiórek to jednak lepiej kształcili w piśmie. Pewnie bywali ówczesnymi borowikami, kasztelanami, raczej nie kancelistami. Co do bitew - więcej zatem było bitew, gdzie jakieś chłopy czy inne parobki spuścili manto szlachetnym rycerzom. Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Korona królów 03.01.18, 19:20 morekac napisała: > Co do bitew - więcej zatem było bitew, gdzie jakieś chłopy czy inne parobki spu > ścili manto szlachetnym rycerzom. Tak na szybko można zaliczyć jakieś bitwy podczas wojen husyckich w Czechach (Jan Žižka), angielskie zwycięstwa z Francuzami pod Crécy i Azincourt, szkockie z Anglikami pod Stirling. Pewno ktoś coś dopisze, ale za dużo tego nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Korona królów 03.01.18, 20:16 Tak, ale do tego niekoniecznie potrzebna była nawet sztuka pisania. Czy sa jakieś sensowne szacunki, dotyczące tego, jaki procent dzieci szlachty był piśmienny w średniowieczu? Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Korona królów 02.01.18, 08:49 No ale ze sredniowiecza mamy jednak kilka zabytkow jezyka polskiego - Bogurodzicy sobie jednak nie podspiewywal pastuch przy owcach. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Korona królów 03.01.18, 22:07 Śpiewanie Bogurodzicy nie świadczy o piśmienności ogółu dobrze urodzonych. Odpowiedz Link Zgłoś
hamerykanka Re: Korona królów 31.05.18, 22:24 tanebo2.0 napisał(a): wtedy jeśli mężczyzna golił się 4 razy w roku to znaczyło że nie no > sił zarostu. Zresztą nic dziwnego skoro nie było metody uzdatniania wody. Znaczy, ze mezczyzni uzdatniali wode, cedzac ja przez geste brody? Nie moglam sie powstrzymac Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Korona królów 03.01.18, 10:45 Ach, Twoj genialny syn-mediewista. W hamerykanskich produkcjach mowio za to sredniowiecznym 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
jadwiga1350 Re: Korona królów 01.01.18, 22:23 nangaparbat3 napisała: > A pamiętacie "Krolewskie sny"? > Pamiętam, tam też wszyscy mieli śnieżnobiałe zęby(to grzech powszedni wszystkich kostiumowo-historycznych filmów) Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Korona królów 01.01.18, 23:02 Po pierwsze zeby zalatwil nam sporo pozniej cukier, podobno. Podrugie - proszszszsz Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: Korona królów 03.01.18, 22:15 Ty chyba słabo pamiętasz Ja zapamiętałam jako megasztuczny, Holoubek mi nijak nie pasował na Jagiełłę, aktorka grająca Sonkę Holszańską kariery wielkiej raczej nie zrobiła Ale żeby nie było, że mam coś z pamięcią włączyłam sobie kawałek na YT - bardzo proszę zresztą: www.youtube.com/watch?v=epFkvEDTk9s I niestety też jest wada ta, która mnie denerwuje w KK - dziecko mówi do króla - tato ... Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: Korona królów 01.01.18, 19:36 ale dno a największym dnem w tym serialu jest Marta Bryła, którą to ostatnio wcisnęli do NDiNZ - gdzie też mniej więcej jej poziom aktorski sięga wysokości dna. Szkoda tej godziny, na to, że oglądnęłam te dwa odcinki - i były to ostatnie dwa odcinki. Nie wspomnę o tych wąskich kadrach w filmie, coby nie pokazać np. samochodu stojącego na parkingu albo innej reklamy Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Korona królów 01.01.18, 19:45 Bryła gra strasznie. Jedyna nadzieja dla tego serialu, że szybko uśmiercą tę postać by zrobić miejsce dla następnych żon i kochanek. Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: Korona królów 01.01.18, 19:49 no fakt, niedługo umrze ale co z tego, jak ponoć 10 odcinków będą się zastanawiać, czy Annę można ukoronować czy nie Odpowiedz Link Zgłoś
capa_negra Re: Korona królów 01.01.18, 19:57 to ile to "dzieło" ma mieć odcinków??? Odpowiedz Link Zgłoś
paszewa Re: Korona królów 01.01.18, 19:52 4 mln widzów to oglądało. ale dzisiaj sie dowiedziałam że to bedzie od pon do czwartku w telewizji!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kotomama Re: Korona królów 01.01.18, 19:58 Luz. Dziś nawet ja przełączyłam na ten gebelsowski ściek by zobaczyć to dzieło. Odpowiedz Link Zgłoś
capa_negra Re: Korona królów 01.01.18, 19:58 doczytałam, że 1 seria ma 68 odcinków.... płacze Odpowiedz Link Zgłoś
muchy_w_nosie Re: Korona królów 01.01.18, 20:50 Że co? Myślaam, że to będzie max 20 odcinków ... i byłam skłonna się poświęcić ale jeśli ma to być tasiemiec to podziękowała ja. Odpowiedz Link Zgłoś
pani07 Re: Korona królów 01.01.18, 20:00 Wersja telenoweli historycznej, no ale z kolei ktoś przecież od lat oglada "Klan" czy "M jak miłość", więc pewnie i tu się utrzyma oglądalność. Odpowiedz Link Zgłoś
miruka Re: Korona królów 01.01.18, 20:01 To jest straszne, tyle powiem. Czarne chmury, Przyłbice i kaptury, Znak orła, Bonę to nam kosmici nakręcili? Odpowiedz Link Zgłoś
pani07 Re: Korona królów 01.01.18, 20:18 Nie, dobrzy reżyserzy i aktorzy wtedy byli i grali. Jakoś niewiele filmów po 1989 r podobalo mi się, a raczej pojęcie "polski film" = negatywne skojarzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Korona królów 01.01.18, 20:40 do tego kostiumolodzy i sceny batalistyczne z rozmachem.... Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: Korona królów 01.01.18, 22:57 Bryła jest tragiczna, ale zdecydowanie najwięcej rozrywki dostarczył mi Robert Gonera, o matko, przecież sam jego wygląd i charakteryzacja to kabaret. Musi mu bardzo brakować pieniędzy... Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Korona królów 01.01.18, 19:58 Zwróciłam uwagę, że niektórzy statyści podczas wjazdu króla machali i zerkali w kamerę. Nie wiem czy to dobrze tłumaczę ale pewnie wiecie o co chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
kawiablue Re: Korona królów 01.01.18, 19:59 Zgadzam się całkowicie Ja przynajmniej w tym czasie prasowałam więc czas nie do końca zmarnowany Odpowiedz Link Zgłoś
zla.m Re: Korona królów 01.01.18, 22:21 Ku...zji nie oglądam, dziełła nie widziałam, na słowo wierzę, że aktorka gra słabo, ale... o ludzie, jaka ona śliczna Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Ja nagrałam 01.01.18, 20:09 ale jeszcze nie oglądałam. Może jutro obejrzę? Odpowiedz Link Zgłoś
pani07 Re: Ja nagrałam 01.01.18, 20:20 Sprawdziłam, reżyserem serialu jest p.Wojciech Pacyna, reżyser "Klanu". Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: Korona królów 01.01.18, 20:42 obejrzalam troche, ale a polowie drugiego odcinak przysnelam. O ile jeszcze fabula, chociaz nudna i bez polotu, jakos tam sie moze obroni to aktorsko KATASTROFA, zwlaszcza mlodzi aktorzy - skad ani ich wzieli do tego serialu? Nieznosna sztucznosc dialogow i jezyk ni jak nie przystajacy do epoki. Brakowalo tylko wstawek o wielkosci Jaromila K i krytyki feminizmu i bredzenia o wartoscich rodzinnych - ale pewnie to nadrobia w dalszych odcinakch. Majac duzy budzet, bo zdaje sie mieli, nie mozna bylo zatrudnic znajacych sie na swym fachu scenarzystow? Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo2.0 Re: Korona królów 01.01.18, 21:02 Krytyka feminizmu była. A co do aktorów - kiedyś aktorzy zaczynali w teatrze. Tam dubli nie ma. A w serialu najwyżej się wytnie... Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: Korona królów 01.01.18, 21:12 no ale z tych odcinkow ktore ogladalam praktycznie wszystko by musieli wyciac Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Korona królów 01.01.18, 21:15 Zastanawiam się co taka Bryła robi w jednej z ról głównych. Ani to wybitnie ładne, za to prezentuje aktorskie dno. To czyjaś córka/wnuczka/żona czy wybrali ją ze względu na ładną pupę? Odpowiedz Link Zgłoś
paszewa Re: Korona królów 01.01.18, 21:17 gdzieś mówiła ze aktorstwo wyssała z mlekiem matki Odpowiedz Link Zgłoś
jadwiga1350 Re: Korona królów 01.01.18, 22:26 paszewa napisał(a): > gdzieś mówiła ze aktorstwo wyssała z mlekiem matki Dobrze, że nie antysemityzm. Odpowiedz Link Zgłoś
dzikka Re: Korona królów 02.01.18, 08:38 pupę było dokładnie widać. Nawet jej nie ma ładnej....zupełnie obiektywnie Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Korona królów 02.01.18, 18:48 No wlasnie mlodzi aktorzy, a zwlaszcza aktorki - gdzie one się uczyły mowic? Dokladnie ten sam problem byl w "Powidokach", mlodzi aktorzy w dialogach na poziomie amatorów. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: 220 tys. kosztował jeden odcinek - podobno 01.01.18, 21:11 Tak wyczytałam. www.wirtualnemedia.pl/artykul/korona-krolow-od-2-stycznia-w-tvp1-emisja-od-poniedzialku-do-czwartku-o-18-30-jacek-kurski-koszt-telenoweli-to-1-250-budzetu-gry-o-tron-wideo Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: 220 tys. kosztował jeden odcinek - podobno 02.01.18, 08:40 Że nisko budżetowe - to widać i słychać. Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Korona królów 01.01.18, 21:35 Marta Gryła gra tragicznie! Czyją jest córką/siostrą/kochanką?? Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Znajdź różnicę: 01.01.18, 22:44 Akurat w przypadku drugiego obrazka nie czepiałabym się, że polska królowa matka wygląda jak królowa matka, a nie wydekoltowany i wyliftingowany milf. Skoro jednak o królowych matkach mowa, konflikt Hurrem-Hafsy był 100x lepiej zagrany niż to co prezentują polskie aktorki. Bryła momentami stylizuje się na Hurrem i to są te momenty gdy chce sie by wrócila do gry aktorskiej rodem z serialu 19+. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Znajdź różnicę: 01.01.18, 23:20 Mam inne zdanie. Nebahat Çehre ma 73 lata i jest po prostu bardzo piękna. Widać, że to starsza kobieta (no może nie aż 73 ale przecież w serialu nie grała 73 latki bo wtedy tyle kobiety nie żyły) ale jest piękna, pięknie ubrana, ma piękną biżuterię, gra w pięknych wnętrzach. Jak pozostali aktorzy WS. Choć po prawdzie to tez przecież żadne arcydzieło ale miliony lat świetlnych i tak wyprzedza Koronę Królów. Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Znajdź różnicę: 02.01.18, 00:34 Tu zwrócę szanpaństwu uwagę, że w niektórych miejscach i czasach władcy mogli sobie poslubiac dowolnie wybrane apetyczne panie, poniewaz nie potrzebowali (albo nawet i nie chcieli) by stały za nimi królestwa czy księstwa. W innych miejscach i czasach królową zostawało się w wyniku loterii dynastycznej. Siłą rzeczy statystycznie pierwsza małżonka sułtana wyprzedzała w urodzie o parę długości żonę władcy europejskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Znajdź różnicę: 02.01.18, 08:08 W Imperium Osmańskim władały byłe niewolnice, które przewinęły się przez alkowę sułtana i wygryzły konkurencję. Musiały być piękne. Europejską królową czy księżniczką zostawało się z racji urodzenia. Polska królowa nie musi być pięknością, ba wręcz nie powinna nią być. Zgadzam się, że stroje w KK są straszne, głównie z powodu królujacego błyszczącego poliestru. W WS na strojach nie oszczędzano i były wykonane z najwyższej jakości materiałów, tak żeby najlepiej oddawaly stroje władcow. Zbroja płytowa była zbroją płytową, żelazne miecze faktycznie wykute z żelaza, skorzane stroje skrojone ze zwierzęcej skóry, a nie eko szajsu itd. Ekipa TVP nie rozumie, że w dzisiejszych czasach bez odpowiedniego budżetu nie ma po co porywać się na seriale historyczne, bo narażają się na śmieszność. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo2.0 Re: Znajdź różnicę: 02.01.18, 08:11 To na co poszło te 200 tys za odcinek? Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: Znajdź różnicę: 02.01.18, 08:31 "Europejską królową czy księżniczką zostawało się z racji urodzenia. Polska królowa nie musi być pięknością, ba wręcz nie powinna nią być." co widac chocby po Habsburgach (no fakt że troche później...) Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: Znajdź różnicę: 02.01.18, 17:58 A ja zgadzam z Lauren, matka Sulejmana po tych przeróbkach kojarzyła mi się z figurą woskową, grała też niespecjalnie, pewnie przez ten całkowity brak mimiki. Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Znajdź różnicę: 01.01.18, 23:03 I pomyśleć, że ponoć Hurrem szyła jakies specjalne gazie dla nasze Zygmunta Starego. Proroctwo jakieś, czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Znajdź różnicę: 02.01.18, 08:35 Zadnego z tych filmow nie ogladam ale jak juz czepiamy sie nierealnosci kostiumow to niestety WS tez odstaje od reala. Uroda pani tez bardzo wspolczesna. Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: Znajdź różnicę: 02.01.18, 09:12 w porównaniu to WS wygrywa w krótkich cuglach, mimo wszystkich niedociągnięć. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Znajdź różnicę: 02.01.18, 09:20 W WS te stroje sa przynajmniej piekne - cos jak w Sakuran. Patrzysz i myslisz „no prawdziwe to nie jest ale ducha oddaje i fajnie gdyby to tak bylo -tak na bogato!” (Sakuran m.youtube.com/watch?v=mI_KSRbFMME) i tak wlasnie w sumie chyba powinno byc w koncu to nie muzeum czy wyklady z historii. Tu niestety tego nie ma. Stroje zamiast byc tlem staja sie centrum i zgrzytaja niemilosiernie podkreslajac ze to wszystko jedna wielka tandeta. Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: Znajdź różnicę: 02.01.18, 12:34 Ja dla KK wylaczylam Białą ksiezniczke. Po połowie odcinka wlaczylam BK z powrotem. Uczta dla oczu. Zwlaszcza w porownaniu... Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: Korona królów 01.01.18, 23:33 szału nie było, ale tragedii też nie. Zgadzam się z większością tutaj w ocenie aktorki grającej Aldonę - dramat, nawet młody wiek jej nie tłumaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Korona królów 02.01.18, 08:35 Kawalek porzadnego historyczno-edukacyjnego widowiska ze wszystkimi niedociagnieciami, powszechnymi w tym gatunku. Akurat na Wspaniale stulecie bym sie nie powolywala, to raczej basn byla. Wezmy chocby ichna Anne Jagiellonke, pieknosc w stylu Bellucci, to dopiero parodia byla... Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Korona królów 02.01.18, 08:54 Cały wątek z Anną Jagiellonką w WS był z palca wyssany. Jej wygląd śródziemnomorskiej piękności był akurat najmniejszym problemem w tym wypadku. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Korona królów 02.01.18, 10:18 Matka Anny Jagielonki była zdaje się, kobietą o śródziemnomorskiej urodzie. To, że Anna piękna nie była, to jedno (ostatecznie babcia Habsburżanka też była "urodziwa inaczej")Większość to byli młodzi ludzie w wieku około od 19 do 35 roku życia. , ale koloryt mogła mieć taki "południowy" Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Korona królów 02.01.18, 10:30 A coś mi się popieprzyło. Miało być Matka Anny Jagielonki była zdaje się, kobietą o śródziemnomorskiej urodzie. To, że Anna piękna nie była, to jedno (ostatecznie babcia Habsburżanka też była "urodziwa inaczej") , ale koloryt mogła mieć taki "południowy" Odpowiedz Link Zgłoś
mmoni Re: Korona królów 02.01.18, 11:25 Bona akurat była blondynką (naprawdę, nie tylko w serialu). Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Korona królów 02.01.18, 11:31 Blondynką z jasną cerą i ciemnymi oczami. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Korona królów 02.01.18, 11:30 Bona i jej córki nie miały śródziemnomorskiej urody. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Korona królów 02.01.18, 17:15 Bona portretowana jako starsza pani wygląda jak starsza pani z południa Włoch, a i Zygmunt August miał ciemne włosy i oczy. Chociaż istotnie macie rację z tym blond włosem. Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: Korona królów 02.01.18, 18:05 Wątek Anny Jagiellonki był bardzo humorystyczny, choć myślę, że nie w zamierzeniu twórców WS . Podobnie jak wątek hiszpańskiej księżniczki ze sztucznym biustem zakochanej w Sulejmanie oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Korona królów 02.01.18, 09:20 Ależ oczywiście, że z seriali historycznych nie należy uczyć się historii, bo to wariacje na temat. Niemniej kawał porządnego widowiska to jest "Rodzina Borgiów", "Wolf Hall", "The Last Kingdom". Nie to coś. Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: Korona królów 03.01.18, 21:58 Zlituj się... podaj jedną rzecz, która się choć ociera o edukację, nie licząc samych postaci. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Korona królów 03.01.18, 22:05 Albo taką, która ociera się o porządność. Odpowiedz Link Zgłoś
dzikka Re: Korona królów 02.01.18, 08:45 jedyną aktorką, której podobała mi się gra czyli emocje+dykcja jest kucharka Aldony. Reszta to jakiś koszmar. Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: Korona królów 02.01.18, 17:54 Zgadzam się, najlepiej gra litewska kucharka. Odpowiedz Link Zgłoś