kotomama 02.01.18, 21:03 Jak dla mnie Korona Królów przebija Rzym, Tudorów, Borgiówi i każdy serial historyczny. Dziś miała miejsce scena która juz przeszła do historii kina funny chase Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
morgen_stern Re: Epicka scena pościgu 02.01.18, 21:10 Co za napięcie, co za dramaturgia! Chyba jednak sporo tracę bez telewizji... Odpowiedz Link Zgłoś
wiosennaburza1 Re: Epicka scena pościgu 02.01.18, 21:20 ożeszty... to było niesamowite. podjęłam decyzję: będę oglądać. kosztem pracy/rodziny/rekreacji/ będę, bo warto. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo2.0 Re: Epicka scena pościgu 02.01.18, 21:33 bistian napisał: > Ale o co chodzi? LOTR: Arwen Nazgul Chase (HD) porównaj z tym Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Epicka scena pościgu 02.01.18, 21:37 Teraz wszyscy powtarzamy na głos: przecież, wiadomo, że mieliśmy mniejszy budżet. Odpowiedz Link Zgłoś
wiosennaburza1 Re: Epicka scena pościgu 02.01.18, 21:53 ale wieszszsssssssssss. budżet mniejszy za to aktorzy zdolniejsi. nasi, nadwiślańscy. patrząc na to z wyższej (!!) perspektywy należy stwierdzić, że jesteśmy lepsi od dżamerykańskich łachów. bo jesteśmy i już. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Epicka scena pościgu 02.01.18, 21:56 one są prawie takie same, czepiacie się Odpowiedz Link Zgłoś
madameblanka Re: Epicka scena pościgu 02.01.18, 21:29 Kuźwa i za czyje pieniądze ten gniot? Dobra wiem, pytanie retoryczne. Odpowiedz Link Zgłoś
antyideal Re: Epicka scena pościgu 02.01.18, 21:35 Niektóre sceny kręcone na koniku na biegunach? Odpowiedz Link Zgłoś
tmk123 Re: Epicka scena pościgu 02.01.18, 21:41 Jechałam na koniu z 5 razy w życiu. Nawet udało mi się zakłusować. Myślę, że jakiś zdolny kamerzysta i wygladało by to jak ta scena. A tak wyglada moc jazdy- 5 minuta www.youtube.com/watch?v=rBQiv0LLMFg skąd oni wzieli tylu potrafiących jeżdzić??! Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: Epicka scena pościgu 02.01.18, 21:54 Wojsko to bylo... Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Epicka scena pościgu 02.01.18, 22:07 No ta scena jest wspaniała i rzeczywiście epicka, ale i pomniejsze pościgi, bez udziału wojska też ciągle zachwycają - np. pościg Kmicica za Radziwiłłem, czy wcześniej - kiedy próbował go uprowadzić. A Pan Wołodyjowski i pościg Azji za Basią ? A tu mamy jakieś amatorskie video gdzie ludzie nie mający żadnego pojęcia o filmowaniu nagrali przejażdżkę ludzi mających bardzo małe pojęcie o jeździe konnej. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Epicka scena pościgu 02.01.18, 22:15 Aha, ale w tych scenach widać, jak się konie wpierdzielają do wody z mostu - wątpię, żeby dla koni się to dobrze skończyło... Pewnie połamane nogi i strzał w łeb ma zakończenie dnia zdjęciowego... Odpowiedz Link Zgłoś
wiosennaburza1 Re: Epicka scena pościgu 02.01.18, 22:24 oglądałam kiedyś program, gdzie poruszono ten problem. pamiętam z niego niewiele, ale jedno utkwiło mi w pamięci: nikt się wtedy zwierzętami intesywnei nie przejmował. straty musiały być. utkwiło mi to w pamięci, bom koniara. Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Epicka scena pościgu 02.01.18, 23:05 Czytałam kiedyś wywiad z kaskaderem, który brał udział w takich scenach z końmi - mówił to samo (że się nie przejmowano), ale jego zawsze to bolało i np. w scenie, w której wpada do wody wóz zaprzężony w kilka koni, poprzecinał uprzęże koniom, jak już wpadły, dzięki czemu mogły dopłynąć do brzegu. I dostał za to opierdziel od reżysera Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: Epicka scena pościgu 02.01.18, 22:34 Jesli Cie to pocieszy chociaz odrobinke to dp tych scen ponic brali te 'gorsze' konie... Odpowiedz Link Zgłoś
mozambique Re: Epicka scena pościgu 03.01.18, 14:15 wzieli ze stajnnnych , mastalerzy i koniuszych panstwowych stadnin, polskich i radzieckich to byli zawodowi jezdzcy Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Epicka scena pościgu 02.01.18, 22:34 Kiedy Monty Python kręcił Swiętego Graala, okazało się, ze nie starczy im forsy na konie. Ale poradzili sobie jakby z większym wdziękiem. (Ten z tyłu leci i stuka połówkami kokosa czyniąc tętent). Best horse-back riding ever Odpowiedz Link Zgłoś
iziula1 Re: Epicka scena pościgu 03.01.18, 18:49 Olena,dziękuję. Kocham Monty Pythona. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love starszy suweren tego chce, a nie Gry o Tron 02.01.18, 21:43 GoT jest byt brutalny, zbyt seksualny i zbyt emocjonujący, a serce i zdrowie już nie to. Patriotyczny klan w "realiach historycznych" to jest natomiast to, co idealnie się wstrzeliwuje w gusta i potrzeby. I co najważniejsze to jest o Łokietku! Ten król był niskiego wzrostu (skojarzenia do kurdupla nieuniknione) i podniósł Polskę z kolan oraz przeciwstawiał się Niemcom i Rusinom! Wspaniała opowieść! Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: Epicka scena pościgu 02.01.18, 21:49 A ja głupia wylaczylam jak się zaczynało...ech...ale może będzie wiecej takich kwiatków. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Epicka scena pościgu 02.01.18, 21:53 no dobra, jutro postaram się zobaczyć cały odcinek. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Epicka scena pościgu 03.01.18, 07:03 Cały odcinek to zbyt wielka dawka. Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: Epicka scena pościgu 03.01.18, 07:43 dlatego poprzestałam na dwóch pierwszych odcinkach i dalej nie będę w to wchodzić, zbyt wielkie emocje i takie tam Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Epicka scena pościgu 03.01.18, 17:00 Strasznie żałuję, że nie zrobili z tego komedii. Uszłyby wtedy nawet te futra z poliestrów. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Epicka scena pościgu 04.01.18, 12:10 Szczerze mówiąc mnie też z "Gosciami", baaardzo Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Epicka scena pościgu 04.01.18, 14:30 Mnie skojarzyło się z Czarną Żmiją www.youtube.com/watch?v=LtMo0E9Jmlg Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Epicka scena pościgu 02.01.18, 22:20 Prawdziwe pieniądze zarabia się tylko na drogich, słomianych inwestycjach. Nie zdziwie się jeżeli się okaże, że tu pieniądze zarobił pan Jacek Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Epicka scena pościgu 05.01.18, 15:56 To jest serial na miarę naszych możliwości i my tym serialem otwieramy oczy niedowiarkom! To jest nasze, mówimy i to nie jest nasze ostatnie słowo! Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Epicka scena pościgu 02.01.18, 22:23 Podejrzewam, że przed nami jeszcze wiele epickich scen, które przejdą do historii kina Odpowiedz Link Zgłoś
elle-hivernale Re: Epicka scena pościgu 02.01.18, 22:25 Brakuje gościa z kokosami Monty Python-Coconuts Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: Epicka scena pościgu 02.01.18, 22:48 tyle że ten śmieszny pan, który został 'wyminięty', to celowy zabieg był, co widać było w dalszym ciągu tej sceny, w zalinkowanym fragmencie uciętym. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Epicka scena pościgu 02.01.18, 22:52 Mania wierna na posterunku Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: Epicka scena pościgu 02.01.18, 23:05 ta, jasne. Nie martw się, ślepa nie jestem, widzę żenadę, ale tam, gdzie ona jest. Ten bohater nie umiał jeździć konno i zostało to pokazane, a że łopatologicznie? No tak lepiej było widać Mnie bardziej uderzają inne rzeczy - zwłaszcza współczesny sposób prowadzenia rozmów przez bohaterów. I nie chodzi mi o sam język, a bardziej bezpośredniość zwracania się. No i aktorstwo, a właściwie 'aktorstwo'. Na razie na palcach jednej ręki można wymienić aktorów nie powodujących zgrzytów zębów. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Epicka scena pościgu 03.01.18, 17:37 Tak, tak. Ciekawe jak zatem przejechał z Litwy do księżniczki? Ówczesnym powozem? Zwyczajny grajek? Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Epicka scena pościgu 03.01.18, 22:01 Na piechotę przeszedł brzdąkając na instrumencie. Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: Epicka scena pościgu 03.01.18, 22:26 o ile pamiętam, przyjechał razem z karawaną kupiecką, którą wrócił również kuzyn kucharki, mógł więc podróżować wozem. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Epicka scena pościgu 03.01.18, 16:10 Akurat mania ma racje.Jakbys obejrzala to bys wiedziala. Odpowiedz Link Zgłoś
beataj1 Re: Epicka scena pościgu 02.01.18, 22:57 OOO. Sama nie jestem koniarą. Nie znam się na tym zupełnie. Ale urodę i dramaturgię sceny doceniłam. Opisałam ją na gorąco chłopu. Wzieli kamerę postawili gdzieś na ziemi i z daleka pokazali jak koń zrobił patataj patataj z lewej strony ekranu na prawą. A potem pokazali dwa kolejne konie, które zrobiły patataj patataj z lewej na prawą stronę ekranu. Normalnie majstersztyk sztuki zdjęciowej, operatorskiej i montażowej. Oczekuje że dostaniemy Oscara Honoris Causa. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Epicka scena pościgu 03.01.18, 08:02 Krytykujesz, a powinnaś wiedzieć, że Korona królów ma mniejszy budżet od Gry o tron. Nie stać ich na kupienie drugiej kamery i opłacenie drugiego kamerzysty, odkąd PIS oskładkował umowy śmieciowe. Trzeba sobie radzić z jedną kamerą: wystarczy ją postawić gdzieś na wzgórzu i operować zoomem to surwen sobie pomyśli, że to zdjęcia z różnych ujęć. Potem już można odtrąbić sukces i przyznać sobie po sutej premii za wykonanie serialu takiego jak Wspaniałe Stulecie. Identycznego. Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: Epicka scena pościgu 03.01.18, 07:32 wiesz co? czepiasz się, po prostu nie znasz się i tyle,Kurski się zna, reżyser się zna, Bryła się zna i ta cała reszta aktorów i statystów w liczbie góra 50 się zna, więc nie śmiej się i nie podważaj tej....yyyy fantastycznej sceny Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: Epicka scena pościgu 03.01.18, 08:27 chciałam tylko skromnie dodać, że takich epickich scen pościgu będzie więcej, bo właśnie przeczytałam wypowiedź Kurskiego, że trzeba pokazać i ostatnich Piastów i Jagiellonów, i królów elekcyjnych i zabory itd. itd...Wg Kurskiego "ta podróż" będzie trwała kilkanaście lat - czyli jaki kraj, taka moda na sukces Jestem tylko ciekawa czy ci sami aktorzy będą co jakiś czas wcielać w nowe role - np. beznadziejna yyy rewelacyjna Bryła będzie Jadwigą królem, Boną albo inną Katarzyną zwaną carycą Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Epicka scena pościgu 03.01.18, 16:57 Gorzej, jak taki król długożyjący zechce odejść z serialu albo po prostu zemrze ze starości po 3257 odcinku. W normalnej telenoweli taki osobnik ma wypadek (i operację plastyczną), znika, umiera itp. Ale jak tu zniknąć postać historyczną, która ma żyć jeszcze chociaż ze 200 odcinków? Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Epicka scena pościgu 03.01.18, 17:45 morekac napisała: > Ale jak tu zniknąć postać historyczną, która ma żyć jeszcze chociaż ze 200 odcinków? Bond też był różny. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Epicka scena pościgu 03.01.18, 18:37 Konwencja Bonda jest inna niż konwencja tasiemca. Tam bohaterowie znikają/ przechodzą operacje plastyczne/umierają. Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: Epicka scena pościgu 04.01.18, 06:42 Oj.pojedzie na długą wojnę i wróci odmieniony.... Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: Epicka scena pościgu 03.01.18, 19:49 kostiumy w Arabeli są ... bardzo śmieszne, choć niektóre Kseni całkiem niezłe. Najlepszy jest czarownik z nietoperzem na głowie - i nie Rumburak, ani nikt od niego, tylko jak najbardziej oficjalny czarodziej króla - hehe, jakiś praprzodek Batmana Jestem na bieżąco, zapoznaję z Arabelą dziecię - mamy wspólnie niezły ubaw Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Epicka scena pościgu 03.01.18, 22:18 Arabella to była bajka dla dzieci a nie serial historyczny. Ps. ja wolałam Latającego Czestmira Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: Epicka scena pościgu 03.01.18, 22:22 Arabela, nie Arabella - też się zdziwiłam, jak teraz szukałam Ja jeszcze kojarzę jakiś taki serial z ojcem Petra i Honzika, w którym były jakieś magiczne rośliny, ale nie wiem, czy odbrze pamiętam i nie mogę go znaleźć. Odpowiedz Link Zgłoś
minor.revisions Re: Epicka scena pościgu 04.01.18, 03:43 Magiczne rośliny były w Adela jeszcze nie jadła kolacji, ale to nie serial. Odpowiedz Link Zgłoś
viridiana73 Re: Epicka scena pościgu 04.01.18, 12:28 Ależ to właśnie w "Czestmirze" były magiczne kwiaty, wyhodowane z nasion od kosmitów. Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: Epicka scena pościgu 04.01.18, 19:34 o, dzięki! W ogóle nie kojarzyłam tego tytułu ani tego imienia Odpowiedz Link Zgłoś
antyideal Re: Epicka scena pościgu 03.01.18, 22:41 Nie kojarze Czestmira, ale z motywem latania była jeszcze " Spadła z obłoków"z Majką z ufo Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Epicka scena pościgu 04.01.18, 12:31 Oraz naturalnie Saksana. Ale totez nie serial, tylko film o lewniwej nastoletniej czarwnicy, która przeskoczyła do Czechosłowacji. Między innymi w efekcie cale grono pedagogiczne zostało zamienione w króliki. Odpowiedz Link Zgłoś
wiosennaburza1 Re: Epicka scena pościgu 03.01.18, 17:53 widzę, że nie tylko ja z zapałem śledziłam losy pięknej Arabelli Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Epicka scena pościgu 03.01.18, 18:14 No ba, chyba każdy chciał mieć pierścień Arabelli Odpowiedz Link Zgłoś
biala_ladecka Re: Epicka scena pościgu 03.01.18, 21:38 Arabellę to ja lubię i z powodzeniem przeprowadziłam w domu projekcję dwóch serii Ale Arabella to była czeska baśń i kostiumy z założenia miały być przerysowane. Twórcom Korony chyba nie dokładnie o ten sam efekt chodziło Odpowiedz Link Zgłoś
iziula1 Re: Epicka scena pościgu 03.01.18, 19:59 biala_ladecka napisała: > Kostiumy jak z Arabeli > Arabela to obecnie jest pokazywana w norweskiej telewizji,więc ten tego... Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Epicka scena pościgu 03.01.18, 14:21 Palce gryzłam z emocji. Piękne, piękne. Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Epicka scena pościgu 03.01.18, 14:47 Muszę obejrzeć, bo nie rozumiem, kto kogo gonił a kto uciekał. Podejrzewam, ze niedaleko mnie to się działo, bo krajobraz bardzo znajomy. Proszę się nie śmiać, jazda w tych całunach poliestru do łatwych nie należy. Odpowiedz Link Zgłoś
hamerykanka Re: Epicka scena pościgu 03.01.18, 15:41 Niestety z racji bycia za granica nie ogladam (jest na youtube?), ale dobre jest jak kon sciganej przechodzi sobie do klusika. Zreszta ona chyba do sidola byla przywiazana, bo takiej jazdy dawno nie widzialam. A tez zem koniara, na podworku dwa konie stoja i zra (wlasnie je nakarmilam) Odpowiedz Link Zgłoś
hamerykanka Re: Epicka scena pościgu 03.01.18, 16:05 Ja wiem ze OT, ale niesmialo zapytam-a znacie jakies filmy z duza iloscia dobrej jazdy konnej i koni? Moglibyscie cos polecic? Odpowiedz Link Zgłoś
mirmunn Re: Epicka scena pościgu 04.01.18, 11:27 "Czas wojny" ("War horse")- piękny film o koniu- Spielberga, "Niepokonany Seabiscuit" czy jakoś tak i oczywiście "Karino" Odpowiedz Link Zgłoś
mozambique Re: Epicka scena pościgu 04.01.18, 13:38 na kanale ROMANCE TV ( tak wiem wstyd) co jakis czas powtarzany jest serial 'Stadnina w Piber" o zycu nowej panie dyrektor stadniny sam akcja romansowo-fabularnie mocno taka sobie - ale lipicany są Odpowiedz Link Zgłoś
hamerykanka Re: Epicka scena pościgu 04.01.18, 23:32 Karino oczywiscie ogladany juz wiele razy, obowiazkowo, nawet mam nagrane War Horse tez mam, ale jeszcze sie nie przymierzylam do obejrzenia. Pamietam z dziecinstwa srial polski "Janka" , ale zdaje sie, ze nigdy go nie wydali na DVD. A szkoda. Motyw konia byl nawet w "Ranczo", ale kon jakos tajemniczo przepadl i mowy juz o nim nie bylo pare odcinkow pozniej. Pochwale sie , a co; moja 9 latka z oboma kuniami. W koszuli nocnej (karmienie przed noca, ale kowbojki obowiazkowo. Ostatecznie Teksanka jest! Odpowiedz Link Zgłoś
hamerykanka Re: Epicka scena pościgu 04.01.18, 23:42 Mam nadzieje, ze kiedys zekranizuja ksiazki Broszka i Dublerka (ponoc teraz jest trzecia czesc, ktorej nie mam. W pierwszej jest o skradzionej arabce, w drugim wystepuja dwa blizniacze fryzy. Chcialabym to zobaczyc, bo ksiazki naleza do moich ulubionych Ze swojej strony moge polecic Hidalgo (duzo koni), The Mask of Zorro (fryz, przez ktorego postanowilam, ze kiedys tez bede miala konia, ale teraz ciesze sie ze nie fryza, bo choc ciesza oko, wyobrazam sobie te grzywy i ogony do utrzymania w dobrym stanie. Wystarczy, ze jedna z moich ma bujna grzywe i ogon, tylu szamponow, odzywek nawet ja nie mam), oraz w miniserialu Blondynka pojawia sie klacz ktora kiedys wystepowala w cyrku. Serial jest do kitu, naiwny do bolu, ale kon jest ladny Odpowiedz Link Zgłoś
hamerykanka Re: Epicka scena pościgu 05.01.18, 01:20 Prosze, to jest przyklad fryza. Rece mnie bola od samego patrzenia na grzywe i ogon A to jeden z rekordowych koni z lat 20tych. I to sa juz zaplecione warkoczyki!!! I nie, to nie fotoszop... Odpowiedz Link Zgłoś
hamerykanka Re: Epicka scena pościgu 04.01.18, 23:45 Kurcze, blad-nie przed noca (spojrzalam na niebo, ale corka miala wolny dzien i faze na chodzenie w koszuli nocnej dzien caly. Odpowiedz Link Zgłoś
mozambique Re: Epicka scena pościgu 05.01.18, 11:49 co do fryzów, w czasie siwąt mialam okazję wypróbować fryza , ublagalam wlasciciela bo uwielbiałam je od dawna no więc - piekne to oszałamiająco, dobry charakter przytulaśne było ale ... wysoka ,krótka akcja nóg w kłusie - mocno wybijający , mało wygodny , galop mnie zaskoczył bo przy pierwszym foule myslałam ze kon ma zamiar sie wspiąć , wysoki , taki kwadratowy w górę galop, kanciasty , mało miękki ,specyficzny kon jak sie okazalo na codzień chodził w zaprzęgu pokazowym i malo jest jezdzony więc cięzki i tępy na ręce no i kiepsko wygimnastykowany no ale na fryzie siedziałam Odpowiedz Link Zgłoś
hamerykanka Re: Epicka scena pościgu 05.01.18, 14:55 Dlatego kiedy szukalam koni dla siebie, szukalam tzw gaited (wielochodzce po polsku). Nie klusuja, maja inne chody. Babe, ta odwrocona ogonem to Tennesee Walker dla ktorych typowy jest running walk, step w tempie szybkiego klusa, (przod stepuje, tyl klusuje) a ta jedzaca siano to Missouri Fox Trotter, ktore z kolei robi odwotnie i nazywa sie to wlasnie fox trot. U obu nie ma ruchu gora-dol jak w klusie, obie plyna. Nawet edytowalam wpis w wikipediii o Fox Trotterze, dodajac zdjecia moich (ten rudy niestety zostal uspiony trzy miesiace temu, po roku intensywnej walki o jego kopyta, mial bardzo zaawansowany ochwat z koscia prawie przebijajaca podeszwe). Na zdjeciu w czerwonej bluzie jest sasiadka, ktora jakis czas jezdzila na Shy, mojej klaczy. pl.wikipedia.org/wiki/Missouri_Fox_Trotter Szykuje sie do edytowania polskiej wersji opisu Walkera en.wikipedia.org/wiki/Tennessee_Walking_Horse Kiedy czylam sie jezdzic w szkolce, ktora miala quarter horse i araba, po pieciu minutach klusa blagalam o zmilowanie, bo moje uszkodzone biodro bolalo tak, ze trzy dni po takim klusie bralamn garsciami prochy przeciwbolowe. Szkoda, ze sa prawie nieznane w Polsce. www.youtube.com/watch?v=3t6JLmAZOtQ Tak wygladaja w chodach www.youtube.com/watch?v=B2jBYugBFvc To moj ulubiony filmik, ktory pokazuje jak klusujace konie wybijaja, a wielochodzce nie www.youtube.com/watch?v=bUiLEhfNxHY No to odradzilas mi fryza, bo mialam jednego na oku za bardzo niska cene, i zastanawialam sie co z nim nie tak, bo zwykle sa bardzo drogie. Odpowiedz Link Zgłoś
mozambique Re: Epicka scena pościgu 05.01.18, 15:31 nooo moja droga tennessy walkery to cudne pokazy dają Odpowiedz Link Zgłoś
hamerykanka Re: Epicka scena pościgu 05.01.18, 15:47 Tia, zwlaszcza po Big Bick Babe jest wlasnie koniem po takim treningu. Blizny na przednich pecinach ma do dzis. Do tego efektownego wedlug niektorych chodu smaruje im sie peciny zracymi srodkami chemicznymi typu paliwo do diezla, owija plastikiem zeby sie wzarlo w skore, zaklada na to ciezkie lancuchy i rownie ciezkie nakladki. Kiedy kon usiluje chodzic, lancuchy uderzaja go w obolale peciny, co powoduje ze kon odruchowo podnosi wysoko nogi, probujac uniknac bolu . Do tego maja niesc glowe wysoko, i isc przeciw bolowi powodowanemu przez specjalne wedzidla z super dlugimi czankami Tu jest Big Lick i szkolenie. Nie dla ludzi o slabych nerwach! www.youtube.com/watch?v=yDygeHVZ6qw www.youtube.com/watch?v=1HPwX_L2l1w Tak wyglada Big Lick i ten chod versus normalny chod tej rasy www.youtube.com/watch?v=UObsbjyHxt8 Trzy lata zajelo mi szkolenie Babe i dalej jest niebezpieczna do jazdy przez mniej dosiwadczonego jezdzca. Boi sie obcych, rok zajelo mi nauczenie jej, ze mozna chodzic stepa z glowa i szyja wyciagnieta wygodnie, i nie trzeba caly czas przyspieszac. Tu jest na spacerze z corka. Mieszkamy na koncu ulicy gdzie jest bardzo maly ruch, ale i tak mialam oczy dokola glowy. Idzie z glowa swobodnie opuszczona i na nie napietej lince Moi sasiedzi na moich koniach, z lewej Shy, Fox Trotter, wysoka jak na swoja rase, z prawej Babe, Walker, 16 dloni A to moje motto zyciowe)) Odpowiedz Link Zgłoś
hamerykanka Re: Epicka scena pościgu 05.01.18, 15:54 PS. Ten gosc na Babe po 10 minutach zostal zrzucony i skonczyl ze zlamanym zebrem. Dwoje trenerowq odmowilo dalszego treningu po paru miesiacach, bo uznali ze ich zycie jest wazniejsze. Babe moze jechac swobodnie na dlugiej wodzy, kierowana tylko nogami, nagle cos jej przeskakuje w glowie i zaczyna biec na oslep. Przyplacilam to kilkukrotnym zrzuceniem, wstrzasem mozgu, zlamaniem reki w lokciu, paroma innymi urazami. Ale nie oddam jej. Jestesmy z soba na dobre i na zle. Nie pozwole, by skonczyla jako stek w Meksyku. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Epicka scena pościgu 03.01.18, 16:11 Przeciez to nie jest zadna scena poscigu.Podobno ogladalyscie? Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Epicka scena pościgu 03.01.18, 17:42 Ogladałyśmy. Może nie był to stricte pościg ale księżniczka spieszyła się do brata a królewicz ją gonił bo podejrzewał zdradę. Ona co prawda nie wiedziała że mąż za nią jedzie co nie odbiera całości toporności, żenady i ogólnie beznadziei. Grajek trzęsący się w siodle jak w epilepsji po prostu żenujący. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Epicka scena pościgu 03.01.18, 19:57 Ale co to ma za znaczenie? Scena konnej kawalkady spaprana jak się tylko da. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Epicka scena pościgu 04.01.18, 09:42 Ma znaczenie, obsmiewacie poscig,ktory nie mial miejsca i grajka,ktory nie mial umiec jezdzic konno. Czepiacie sie , bo to wyprodukowal PiS.Sa rzeczy do ktorych mozna sie obiektywnie przyczepic, ale wymyslanie takich niezgodnych z prawda to zalosne jest Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Epicka scena pościgu 04.01.18, 10:41 edelstein napisała: > Ma znaczenie, obsmiewacie poscig,ktory nie mial miejsca i grajka,ktory nie mial > umiec jezdzic konno. W tamtych czasach nawet grajek umiał jeździć konno i naprawdę mało znaczący jest fakt, czy to był pościg, czy nie, cała ta scena jest nakręcona po prostu amatorsko. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Epicka scena pościgu 04.01.18, 10:59 I serio nie mozna tego napisac, tylko trzeba bajki wymyslac? Plytkie to jest Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Epicka scena pościgu 04.01.18, 11:46 Sorry fakty sa takie,ze to nie byl zaden poscig.Wniosek jest taki,ematki albo nie wiedza co to poscig albo nie ogladaly i komentuja w ciemno.W obu przypadkach sie osmieszaja. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Epicka scena pościgu 04.01.18, 11:52 Aha, spoko - skoro nie był pościg, to scena nakręcona jest mistrzowsko, gnają końmi jak na Wielkiej Pardubickiej, a gra aktorska jest wyborna. Wszystko jasne Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Epicka scena pościgu 04.01.18, 12:08 Kiepska proba wybrniecia.Rozumiem,ze jak kucharka marchewke kroila to podpis powinien byc "walka na noze"? Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Epicka scena pościgu 04.01.18, 12:41 Swoją drogą dwie osoby w królewskiej kuchni? Jakiś śmiech na sali. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Epicka scena pościgu 04.01.18, 12:49 Na to pytanie? >Rozumiem,ze jak kucharka marchewke kroila to podpis powinien byc "walka na noze"? Odpowiedź: nie, nie powinien być. Teraz twoja kolej Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Epicka scena pościgu 04.01.18, 13:13 Jak wiadomo z historii nie tylko na dworach krolewskich, ale i na dworkach szlachty.Kucharzy, kuchcikow, pomocy bylo mnostwo, a w czasie zbiorow/uczt dokopowano baby ze wsi Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Epicka scena pościgu 04.01.18, 11:07 Czego nie można napisać? Przecież piszemy wyżej, że scena jest fatalnie nakręcona z jednej kamery stojącej na wzgórzu, pościg nie ma w sobie ani krzty dynamizmu i w starych polskich serialach są dużo lepsze sceny pościgów konnych. Mamy pisać drukowanymi literami, żeby do ciebie dotarło? Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Epicka scena pościgu 04.01.18, 11:42 To nie jest zaden poscig,trzeba do ciebie drukowanym literami pisac by dotarlo? Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Epicka scena pościgu 04.01.18, 11:49 Ty w ogóle widziałaś ten serial? Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Epicka scena pościgu 04.01.18, 12:00 Tak widzialam.I zdaje mi sie, ze jestem w mniejszosci Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Epicka scena pościgu 04.01.18, 11:53 morgen_stern napisała: > cała ta scena jest nakręcona po prostu amatorsko. Na YT jest cała masa amatorskich produkcji robionych bez budżetu gdzie praca kamery oraz montaż są o kilka poziomów lepsze, dlatego proszę nie obrażać amatorów. Pościg, kawalkada czy tylko przejażdżka konna to naprawdę nie ma znaczenia. Znaczenia nie ma tez kto to zrobił i za ile. Jedyne co jest ważne, to to że ktoś dopuścił ten gniot do emisji w TVP i nie czuje wstydu. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Epicka scena pościgu 04.01.18, 12:13 Nie, nie czepiamy się, bo to wyprodukował PiS (wszak producentem jest Telewizja Polska, medium przynajmniej w teorii publiczne). Czepiamy się, bo to źle napisane, źle zagrane i źle zmontowane. Powiedziałabym, że i tak ematkowe wątki o tym serialu są łagodniejsze niż powszechna opinia w internecie. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Epicka scena pościgu 04.01.18, 12:22 A ja sie czepiam, bo widze zly komentarz.Od komentatora oczekuje przeczytania ksiazki/obejrzenia filmu, a nie walenia slepakami"bo mu sie wydawalo, ze to poscig". Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Epicka scena pościgu 04.01.18, 12:40 Ale właściwie to edel nie wyraziłaś swojego zdania na temat serialu. Skoro obejrzałaś, to co stoi na przeszkodzie? Podobał ci się, nie podobał? Co ci się podobało, a co nie? Wyraź swoją opinię, zamiast międlić w kółko temat pościgu. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Epicka scena pościgu 04.01.18, 12:47 A z jakiego powodu mialabym wyrazac swoje zdanie na temat serialu skoro watek dotyczy sceny "poscigu"? Widze, ze zbaczasz z tematu caly czas.Przypadek czy jednak sama doszlas do wniosku, ze jednak komentarz nietrafiony? Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Epicka scena pościgu 04.01.18, 12:54 Edel, wijesz się jak piskorz co to za problem napisać, czy ci się podobało, czy nie? To jakaś tajemnica? Nie wiem, co miałabym jeszcze dodać w temacie, do którego uparcie wracasz, nie będę pisać wciąż tego samego - scena "jazdy konnej" była żenująca niezależnie od tego, czy nazwiemy ją pościgiem, czy nie. Nieładnie, wykręcasz się Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Epicka scena pościgu 04.01.18, 13:32 Napisalam w watku bodajze Beaty i w jeszcze jednym.Mam sie powtarzac w jakim celu?Osobiscie wcale nie uwazam tego serialu za najgorszy, spodziewalam sie, ze bedzie duzo gorzej.Na plus widze podjecie tematu historii Polski za czasow Kazimierza, w szkolach ten temat ogranicza sie do dat i ze Kzimierz mial duzo zon.Ogolnie tamten okres w dziejach Polski traktowany jest per noga i zamysl stworzenia serialu nie jest wcale glupi. Co do plusow, podoba mi sie muzyka z intro i gra aktorska kucharki Aldony. Co do gry Aldony to miala moment gdzie nawet jej niezle wyszlo, acz moment byl niewlasciwy.Sila zmuszona do zamazpojscia wrecz promieniala radoscia i miloscia skladajac przysiege.No,ale na plus, ze cos tam potrafi z siebie wydobyc.O kostiumach bylo duzo, rajstopy z Gatty to jednak niewlasciwy ubior dla rycerza jadacego ogladac swoj spalony dwor.Kiepsko tez zrobili wstep pod wzgledem graficznym,na serio mozna bylo uzyc filmu 360' prawdziwej korony i potem pobawic sie w wyszczegolnianie klejnotow.Komentujac calosciowo, zamysl fajny, wykonanie jak zwykle,bo jakos ciezko mi sobie przypomniec wybitne polskie seriale z ostatnich lat rozchwytywane przez stacje zagraniczne.Uwazam, ze w przyoadku serialu historycznego jednak najwazniejsze jest oddanie tamtych czasow w ubiorach, wnetrzach i mowie, bez tego to nawet przy swietnym scenariuszu kiepsko bedzie. Mi szkoda, ze zrobiono z tego tasiemiec.Mysle, ze za ten budzet mozna bylo zrobic parenascie swietnych odcinkow.To chyba na tyke,moze mi sie cos jeszcze przypomni. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Epicka scena pościgu 04.01.18, 13:40 Aha jeszcze na plus, ze po raz pierwszy od b.dawna rozumialam co mowia aktorzy, zawsze musze sie przerzucac na sluchawki i piec razy ogladac ta sama scene. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Epicka scena pościgu 04.01.18, 15:00 Ale chyba Kazio ją ściga, chociaż Aldona nie wiedziała, że jest ścigana? Więc raczej pościg? Mam pytanie: dlaczego żaden z jeźdźców nie miał rękawic? Nawet ci, którym nie śpieszyło się przy wyjściu? Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Epicka scena pościgu 04.01.18, 15:06 Nie,ona wyjechala do brata i nie miala zielonego pojecia,ze Kazel ruszyl za nia.Kaziu dojechal jak ona juz dawno z bratem rozmawiala. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Epicka scena pościgu 05.01.18, 16:13 Ale w trakcie oglądała się do tyłu - wygląda to na klasyczną ucieczkę. A ze strony Kazia jest to ewidentna pogoń. Bardzo możliwe, że wymowa sceny została zmieniona po zmianie pierwszej wersji dialogów... Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo2.0 [...] 05.01.18, 17:01 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Epicka scena pościgu 05.01.18, 18:36 Mozna wiedziec dlaczego wpisujesz sie pode mna? Ani nie jestem z Polski B(wcale z Polski nie jestem)ani mnie polska polityka nie obchodzi. Odpowiedz Link Zgłoś