Dodaj do ulubionych

zasady odbioru z zeróki

11.01.18, 19:56
Powiedzcie jakie są w przedszkolach, zerówkach, do których uczęszczają Wadze dzieci, zasady dotyczące ich odbierania. Że tylko osoba upoważniona to jasne, ale co z np. niepełnoletnim rodzeństwem? Miałam dziś rozmowę w przedszkolu, chciałam upoważnić syna -17- do odbioru córki -7-. Nie dało rady. A mam (mam nadzieję przejściową) naprawdę podbramkową sytuację, że nie mam możliwości jej odbioru przez 3 dni/ tyg. Naczytałam się wypowiedzi osób z Ministerstwa Edukacji, RPO, osób z kuratorium.. I wynika z nich generalnie, że to rodzic decyduje, ale statut przedszkola mówi coś innego, były postulaty o zmianę tych statutów. Nie chciałabym zaogniać sytuacji, ale co radzicie, jak rozmawiać (choć w sumie czy jest sens rozmowy z panią dyrektor, która krzyczy "to nie mój problem"). Jest opcja opłaconej pani, która będzie przyprowadzała córkę, ale dopiero od lutego.
Obserwuj wątek
    • isanek Re: zasady odbioru z zerówki 11.01.18, 19:57
      literówka z tytule, chodzi oczywiście o zerówkę
    • woman_in_love niech syn przychodzi w ostatniej minucie 11.01.18, 20:06
      po kilku razach panie będą same błagały żeby zabrał twoje dziecko, bo same chcą do domu.
    • dziennik-niecodziennik Re: zasady odbioru z zeróki 11.01.18, 20:09
      Szczerze?
      Teoretycznie odbierac moga tylko osoby upowaznione.
      ALE
      Jak zadzwonię i uprzedze ze odbierze ktos nieupowazniony, a dziecko zareaguje na te osobe pozytywnie, to tez wydadza...
      • 3-mamuska Re: zasady odbioru z zeróki 11.01.18, 20:17
        Przecież w polskim prawie jest spis ze nastolatek moze miec pod opieka kilkulatka. Czy sie mylę?
        • isanek Re: zasady odbioru z zeróki 11.01.18, 20:21
          Tak, w kodeksie drogowym jest zapis, że 10-latek moęe mieć pod opieką dziecko do 7 rż.
          • memphis90 Re: zasady odbioru z zeróki 14.01.18, 01:00
            W kodeksie drogowym... On dotyczy poruszania się po drogach, a nie sprawowania opieki jako takiej. W przedszkolach i szkole moich dzieci odbierać mogą wyłącznie osoby pełnoletnie.
    • ichi51e Re: zasady odbioru z zeróki 11.01.18, 21:18
      Napisz oswiadczenie
      “W zgodzie z art 92 Kodeksu rodzinnego i upowazniona treścią pisma MEN z dnia 14 listopada 2011 r., (nr DZSE-3-ER-5081-3/11), upowazniam Maksymiliana Nowaka, pesel XXXX nr DO xxxx (jak nie ma dowodu to paszportu) do odbioru Stasia Nowaka. Ziuta Nowak” kto w ogole sie zapyta ile ma lat?
      • aerra Re: zasady odbioru z zeróki 11.01.18, 22:56
        Nie wiem czy wiesz, ale po peselu widać wink
        • ichi51e Re: zasady odbioru z zeróki 11.01.18, 23:19
          Wiem ale co z tego?
    • miniulowa Re: zasady odbioru z zeróki 11.01.18, 23:06
      Niestety, mieliśmy podobny problem sad
      Raz się udało, ustaliłam bezpośrednio z wychowawczynią, która co 5 min do mnie dzwoniła czy dzieci dotarły do domu 😉
    • beata985 Re: zasady odbioru z zeróki 11.01.18, 23:34
      Nie mam pojęcia na jakiej zasadzie ale znajomej córka 15 latka odbiera z przedszkola 4 czy 5 latke.. .
    • anonim1178 Re: zasady odbioru z zeróki 11.01.18, 23:37
      myślę, że mniejszym zagrożeniem jest brat nastoletni chociażby 15 odbierający dzieci z przedszkola niż nieznajomy facet po 40. Zdarzają się przypadki i z przedszkola, zwłaszcza ze świetlicy (a jakże), chociaż nie bezpośrednio u mnie.
      • jem.gluten.i.cukier Re: zasady odbioru z zeróki 11.01.18, 23:39
        A od kiedy to nieznajomy może sobie przyjść i odebrać dziecko???
        • anonim1178 Re: zasady odbioru z zeróki 11.01.18, 23:45
          domofony są na dole
          • anonim1178 Re: zasady odbioru z zeróki 11.01.18, 23:46
            poza tym mówię to w kwestii tego, że nie należy tak protestować (te przedszkola nie powinny) co do odbierania dzieci ze szkół/ przedszkól przez rodzeństwo
            • tsaria Re: zasady odbioru z zeróki 11.01.18, 23:49
              U mojego w żłobku publicznym dziecko odbierała siostra 16letnia, na jakiej podstawie nie wiem, czy skłamali w oświadczeniu, czy tak się dogadali, fakt jest taki, że młoda wyglądała na dużo starszą.
            • jem.gluten.i.cukier Re: zasady odbioru z zeróki 11.01.18, 23:49
              Też uważam, że nie należy, ale nie rozumiem zależności: to, że niepełnoletni brat nie może odebrać (głupota kompletna) nie oznacza przecież, że np. ja tam przyjdę i sobie to dziecko ot tak zabiorę. Jak odbierałam syna przyjaciółki z przedszkola to domofon był na dole, ale po zgłoszeniu szło się do sali i odbierało dziecko osobiście - zanim mnie panie skojarzyły to brały dowód i sprawdzały upoważnienie, mimo że dziecko rzucało się na szyję z radosnym "ciooociaaa".
              • anonim1178 Re: zasady odbioru z zeróki 12.01.18, 00:19
                u córki było po prostu "czy to jest twój dziadek, wójek etc." ? i hulaj dusza
                • jem.gluten.i.cukier Re: zasady odbioru z zeróki 12.01.18, 00:27
                  To idiotycznie, trzeba było to zgłosić i tyle. I co, rzeczywiście ktoś obcy tam dziecko zabral?
                  • anonim1178 Re: zasady odbioru z zeróki 12.01.18, 18:35
                    nie nie obcy, zawsze był to ten dziadek, czy wujek
    • ania.n-82 Re: zasady odbioru z zeróki 12.01.18, 10:08
      W naszym przedszkolu widzę że nastoletnie rodzeństwo często odbiera młodsze dzieci, nieraz nawet tak na oko 12-latki przychodzą odbierać. Ja czasem razem ze swoim dzieckiem odbieram jakiegoś kolegę/koleżankę, albo mój syn jest tak odbierany przez innych - ale wtedy zawsze mówimy wcześniej (w przedszkolu) / piszemy wiadomość w systemie (w świetlicy) że dziecko będzie odebrane przez rodzica takiego a takiego dziecka.
      • 3fanta Re: zasady odbioru z zeróki 12.01.18, 16:13
        u nas w przedszkolu na pierwszym zebraniu poinformowano nas,że niepełnoletnie rodzeństwo może od tego roku odbierać młodsze rodzeństwo.Rodzice o tym decydują i piszą stosowne oświadczenie.Przedtem nie było wolno.
    • stolikowa Re: zasady odbioru z zeróki 12.01.18, 18:28
      Hehe pamiętam jak byłam w pierwszej klasie i po szkole szłam do przedszkola po rok młodszego brata...Pani mi go wyxawaławink
      • tsaria Re: zasady odbioru z zeróki 12.01.18, 18:31
        Moja rok starsza siostra też mnie z zerówki odbierała, ale to była końcówka lat 80tych.
      • aaa-aaa-pl Re: zasady odbioru z zeróki 14.01.18, 10:26
        Jestem rocznik 74- także w pierwszej klasie odbierałam brata z przedszkolnej zerówki.
    • mum2004 Re: zasady odbioru z zeróki 12.01.18, 19:28
      W szkole bez problemu córka w 4 klasie odbierała syna z zerówki (oczywiście potrzebna była moja zgoda).
      Teraz w przedszkolu u najmłodszej odbierać mogą tylko osoby pełnoletnie i dotyczy to również zerówek. Uważam, że to przesada.
    • memphis90 Re: zasady odbioru z zeróki 14.01.18, 01:04
      Wg gazety prawnej przedszkole ma prawo wprowadzić ograniczenia dot odbierania dzieci w swoim statusie. Czyli teoretycznie można, ale jeśli przedszkole się zgadza. A zgodzić się nie musi.
      • leyre1 Re: zasady odbioru z zeróki 14.01.18, 09:32
        Pytanie z jakiej racji przedszkole ma o tym decydowac a nie rodzice? Jakis absurd. Z jednej strony w Polsce 7-latki wychodza same ze szkoly i jest to norma a z drugiej 17-latek mlodszego rodzenstwa nie moze z przedszkola odebrac. Absurd i tyle.
    • koza_w_rajtuzach Re: zasady odbioru z zeróki 14.01.18, 08:00
      W zerówce moich dzieci odbierać mogły osoby od 13 roku życia.
      Może spróbuj dogadać się z jakąś inną mamą, która odebrałaby Ci dziecko, żeby następnie przekazać je bratu.
    • jem.gluten.i.cukier Re: zasady odbioru z zeróki 14.01.18, 09:36
      Przecież 7-letnie dziecko może już samo wyjść, jak rodzice się na to zgadzają. Placówka może w ogóle wprowadzać dodatkowe ograniczenia?
      • memphis90 Re: zasady odbioru z zeróki 14.01.18, 12:56
        7 latki nie chodzą do zerówki
        • slonko1335 Re: zasady odbioru z zeróki 14.01.18, 14:35
          te które kończą 7 lat w pierwszej połowie roku jak najbardziej chodzą do zerówki
    • slonko1335 Re: zasady odbioru z zeróki 14.01.18, 09:58
      www.portaloswiatowy.pl/bezpieczenstwo-i-opieka/-stanowisko-men-w-sprawie-odbioru-dziecka-z-przedszkola-przez-niepelnoletnie-rodzenstwo--4329.html

www.experto24.pl/oswiata/bezpieczenstwo-i-opieka/dziecko-z-przedszkola-moze-odebrac-osoba-niepelnoletnia.html#.WlsbRTfdg2w

wyborcza.pl/1,76842,10585958,RPO__Nastolatek_moze_odebrac_przedszkolaka.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka