Dodaj do ulubionych

do Berlina pociągiem

14.02.18, 13:12
chciałam pojechać do Berlina pociągiem z Warszawy. bilet dla mnie + dziecko szkolne wychodzi 390zł w jedną stronę. czy są jakieś promocje, zniżki czy inne triki które pozwolą obniżyć tę cenę? bo jak mam płacić 800zł za pkp to znacznie taniej pojechać samochodem.
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: do Berlina pociągiem 14.02.18, 13:18
      nie wiem, ale poszukaj busów, powinno wyjść taniej.
      • riki_i Re: do Berlina pociągiem 14.02.18, 13:46
        tu sprawdź może
        www.goeuro.pl/pociagi/warszawa/berlin
    • jematkajakichmalo Re: do Berlina pociągiem 14.02.18, 15:56
      Zalezy ile to dziecko ma lat i na kiedy potrzebujesz bilet... Kup na deutche bahn. Sprawdzalam jakas przypadkowa date w jedna strone, wiek dziecka miedzy 6-14 lat i wyskoczylo mi 35 euro za 2 osoby.
    • ewa_mama_jasia Re: do Berlina pociągiem 14.02.18, 16:00
      jematka dobrze prawi. Do Berlina i z powrotem możesz kupic bilety na bahn.de - dziecko do 12 czy 14tu lat ma jazdę za darmo przy Twoim bilecie (a dwie miejscówki). Zwróć uwagę, jak jeżdżą pociągi - tam są remonty i różnie je puszczają w zależności od dnia i godziny. Byłam w Berlinie z synem na przełomie października i listopada.
      • ewa_mama_jasia Re: do Berlina pociągiem 14.02.18, 16:08
        Aha, i jeszcze jedno. PKP do Berlina ma oferty specjalne, lepsze niż te 390 zł ale gorsze niż na bahn.de. Poszukaj na stronie oferta specjalna z Gdyni lub Warszawy lub Poznania do Berlina. Koszt 30 lub 40 euro za bilet.
        • jematkajakichmalo Re: do Berlina pociągiem 14.02.18, 16:57
          Dokladnie, mozna sprobowac rozbic bilet na taki z przesiadka w Poznaniu. Ja kupowalam bilety Poznan-Berlin po 30 eur. Nie wiem ile kosztuje Warszawa-Poznan, ale mysle, ze calosc i tak wyjdzie taniej.
          • bella_roza Re: do Berlina pociągiem 15.02.18, 10:15
            dziękuję, faktycznie na bahn.de wychodzi 60 euro a na PKP prawie 800zł - jaki to ma sens???
            • ewa_mama_jasia Re: do Berlina pociągiem 15.02.18, 12:08
              Taki sam jak zakup biletów do Multikina w środę a w weekend - różnica dwukrotna. I tu masz jedną firmę, a w opisywanym przez Ciebie przypadku - dwie z różnych krajów. Nie wiem, czy znasz Berlin, ale jeśli nie, to jeszcze Ci podpowiem - na bilecie okresowym (np. 6 czy 7 dniowym) na komunikację możesz jeździć z dzieckiem (de facto płacisz tylko za jeden bilet) - na każdej stacji metra / kolei są automaty. I taka ciekawostka, podpowiedziana mi tu na forum - są fajne autobusy, linia 100 i 200, odjeżdżają spod dworca ZOO, jak podjadą ładujcie się szybko na górę (piętrowe) i do przedniej szyby. Te autobusy jeżdżą koło najciekawszych miejsc w Berlinie, możesz sobie panoramę miasta pooglądać.
              • bella_roza Re: do Berlina pociągiem 15.02.18, 13:41
                dzięki za info. a możesz podpowiedzieć co warto zobaczyć? muszę wybierać bo jadę tylko na weekend. dziecię nastolatek.
                • ewa_mama_jasia Re: do Berlina pociągiem 15.02.18, 14:48
                  Zależy, co Was interesuje. Myśmy sporo chodzili po mieście, lubię się tak powłóczyć w nowej okolicy żeby poznać jej życie. Jest kilka muzeów koło siebie na Wyspie Muzeów (w tym Pergamońskie - moje ulubione od dawna. Warto, choć z trzech najważniejszych i największych eksponatów czynne są tylko dwa), obok Katedra Królewska. Standard, czyli Muzeum Muru Berlińskiego koło Checkpoint Charlie (samo Muzeum mnie nie powaliło, tak samo jak Checkpoint Charlie - ale warto być, zobaczyć), resztki Muru, Brama Brandenburska smile To był nasz program, oprócz łapania niemieckich pokemonów sad Jest Muzeum Szpiegów, na które czaił się mój syn, ale zabrakło nam czasu. Jest mnóstwo innych muzeów, w zależności od tego czego szukasz - od muzeum Holokaustu poprzez Techniki aż do Gier komputerowych. Jest wieża telewizyjna z fajną knajpką na górze (nie byłam tam ostatnio). Najlepiej obejrzyj sobie jakiś przewodnik, wyznacz jakąś trasę zgodną z zainteresowaniami Twoimi i syna i działajcie.
                  • ewa_mama_jasia Re: do Berlina pociągiem 15.02.18, 14:50
                    Berlin jest bardzo przyjazny dzieciom (przynajmniej turystycznym). Do wielu muzeów dzieci do wieku 12, 14 lub nawet 18tu lat wchodzą z Tobą za darmo.
    • miriam_73 Re: do Berlina pociągiem 15.02.18, 12:01
      Zakup przez Bahn.de wychodzi nawet o połowę taniej. Ostatnim razem za I klasę zapłaciłam mniej niż za II w jedną stronę przez PKP. Poza tym warto sprawdzić autobusy (tę firmę która przejęła Polski Bus) oraz czasem się naprawdę dobre promo na samolot trafia.
      • bella_roza Re: do Berlina pociągiem 15.02.18, 13:42
        też przysyłali bilety pocztą? opcja online nie działa.
        • ewa_mama_jasia Re: do Berlina pociągiem 15.02.18, 14:38
          Może chwilowa niesprawność systemu? Mnie działało. W pdfie przysłali na adres mailowy. Nie ma jakiegoś komunikatu?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka