Dodaj do ulubionych

BB krem- domowy

23.02.18, 15:41
Byłam pewna, ze mam , a tubka nadmuchana powietrzem.
Wzięłam trochę kremu nawilżającego i trochę podkładu z saszetki reklamującej, zmieszałam i...i musiałam dołożyć kremu, i jeszcze, i jeszcze. Wyszło więcej niż na tydzień.
Efekt tego domowego BB na buzi zadowalający, nawet bardzo. Takim to sposobem mam fajny zamiennik.
Wymieszałam ulubiony szampon z odżywka do włosów- mam dwa w jednym pod prysznic.
Moja babcia mieszała krem z odrobiną pomadki i miała róż w kremie.
Czy macie jakieś swoje kosmetyczne mieszanki?

M.Ditrich z kremu i osadu kawy zrobiła pierwszy cień do powiek.
Obserwuj wątek
    • konsta-is-me Re: BB krem- domowy 23.02.18, 15:52
      Kiedyś mieszalam b. mocno kryjacy podklad, ale trudny do nalozenia (nie Dermacol, inny) z kremem nawilzajacym.
      Reszta, na mojej tlustej i trudnej cerze sie nie sprawdza, no nosnikiem z reguly jest cos tlusto-wazelinowego.
    • hedna Re: BB krem- domowy 23.02.18, 16:18
      Kiedyś też tak robiłam i efekt był fajny.Krem nawilżający + podkład.
    • judyta-1977 Re: BB krem- domowy 23.02.18, 16:38
      Fusy z kawy wymieszane z żelem do mycia= świetny peeling. Skóra miękka , gładka i natłuszczona. Cudo smile
      • snakelilith Re: BB krem- domowy 23.02.18, 16:53
        Moja skóra zareagowała na resztki kofeiny w fusach tak gwałtownie, że moje uda były jeszcze godzinami po tym czerwone jak burak, bolesne i oparzone. Raz i nigdy więcej. Nie polecam też dziewczynom z tendencją do pajączków. Jak ktoś jest jeszcze młody i nie, czy takową ma, to niech zobaczy u matki. Ja tam zostaję przy cukrze z łyżką miodu i odrobiną soku z cytryny. To nie tylko super peeling, ale cudownie pachnie, świetnie nawilża skórę (przez miód) i nie zatyka odpływu jak kawowe fusy.
    • ms.piggy Re: BB krem- domowy 23.02.18, 17:02
      eee...podkład + krem nie ma nic wspólnego z kremami BB, tymi prawdziwymi, nie wciskanymi nam garnierami, czy innymi marketowymi za 10-30 zł
      • 1st.world.problems Re: BB krem- domowy 23.02.18, 17:34
        ms.piggy napisała:

> eee...podkład + krem nie ma nic wspólnego z kremami BB, tymi prawdziwymi, nie
        > wciskanymi nam garnierami, czy innymi marketowymi za 10-30 zł
        Poza pigmentacją. Robię ostatnio z aptecznej kolorowki (bardzo, bardzo mocno napigmentowany podklad) i tez aptecznego kremu. I krycie, i konsystencja podobna do tych azjatyckich bb. Chociaż na lato/wyjazdy zdecydowanie sam bb z filtrem
      • simply_z Re: BB krem- domowy 23.02.18, 17:37
        jaki krem bb polecasz w takim razie?
      • alicia033 Re: BB krem- domowy 23.02.18, 18:12
        ms.piggy napisała:

> eee...podkład + krem nie ma nic wspólnego z kremami BB, tymi prawdziwymi,

a co, azjatycką magię mają?
        Bo jeśli chodzi o pozostałe składniki, to nic odbiegajacego od europejsko-amerykańskiej produkcji w nich nie ma.
        Na przykład:
        skin79-sklep.pl/74199-skin79-super-beblesh-balm-purple-spf40pa.html
        skin79-sklep.pl/poprzednia-wersja-ostatnie-sztuki----skin79-hot-pink-super-beblesh-balm-triple-functions.html
      • snakelilith Re: BB krem- domowy 23.02.18, 20:09
        Blemish Balm został wynaleziony w latach 60-tych przez dermatolożkę Dr. Christine Schrammek jako medyczny krem dla kobiet z cerą chorą, trądzikową oraz po kosmetyczno- medycznych zabiegach, łączącym działanie nawilżające, antyzapalne, regenerujące, kryjące oraz chroniące gojącą się skórę przed słońcem. Firma ciągle istnieje i produkuje kremy BB dla różnego rodzaju cer.
        Na europejski rynek ten krem wrócił z rozmachem w ostatnich latach jako reimport z Azji, gdzie popularność zdobył dopiero w drugiej połowie lat 80-tych, przy czym azjatyckie kremy BB też nie zawsze odpowiadają prototypowi Dr. Schrammek i zwykle zawierają w składzie wybielającą skórę arbutynę. W Azji bowiem bardzo jasna skóra jest ideałem. Problemem jest, że arbutyna nie tylko podejrzewana jest o rakotwórczość oraz uszkodzanie płodu w ciąży, to stosowana na jasnej europejskiej cerze może powodować z czasem zaburzenia melatoniny w skórze, a co za tym idzie przebarwienia i plamy jak u starych kobiet. Europejskie marki wykorzystujące modę na kremy BB zwykle arbutyny w składzie nie mają, ale nie są też tak na prawdę kremami BB, a coś, co już zawsze było na rynku, czyli koloryzowanym kremem nawilżającym z minimalnym kryciem oraz filtrem UV. I coś takiego, czy podobnego można sobie faktycznie zrobić samemu, mieszając podkład z ulubionym kremem, bo kobiety ze zdrową skórą nie potrzebują tak naprawdę w ogóle kremu BB.
        • snakelilith Re: BB krem- domowy 23.02.18, 22:47
          Eee, dopiero teraz zauważyłam, że napisałam melatoniny zamiast melaniny. Miało być melaniny w skórze.
    • jola-kotka Re: BB krem- domowy 23.02.18, 17:03
      Ja kiedys tak robilam kupowalam za ciemny fluid i dodawalam krem. Wychodzil mi idealany kolor ktorego potrzebowalam a nie moglam znalezc . Skonczylam z tym jak mi kosmetolog powiedziala ze tego nie powinno sie robic bo nie wszystkie skladniki mozna powinno sie ze soba laczyc. A moga wystepowac w tych dwoch produktach. Nie znam sie na skladach i co z czym wolno a co nie to zrezygnowalam z tego.
    • ms.piggy Re: BB krem- domowy 23.02.18, 17:08
      a z mikstur polecam: wycisniete połówka cytryny (sok do wody lub herbatyi wypijamy) a do tej wytłoczki parę kropel oleju/oliwy i wkładam w to paznokcie i kręcę, oczywiście paznokcie muszą być "gołe".
      • iwoniaw Re: BB krem- domowy 23.02.18, 20:29
        I co to robi tym paznokciom?
        • snakelilith Re: BB krem- domowy 23.02.18, 22:03
          Sok cytrynowy wybiela płytkę (przyciemnioną przez lakiery, nikotynę itp), tarcie działa jak lekko wygładzający peeling, a olej natłuszcza.
    • princesswhitewolf Re: BB krem- domowy 23.02.18, 22:35
      przeciez nakladajac ten nawilzacz a na to podklad tworzysz identyczna mieszanke. Jak sie wchlonie juz to dokladnie masz to samo na twarzy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka