Dodaj do ulubionych

Ryan - bagaż- nowe zasady

25.02.18, 21:42
Regulaminy przeczytane, nie znalazłam tego co potrzebuję. Czy jeżeli nie wykupiłam pierwszeństwa, walizkę oddaję przed bramką to nadal obowiązują zasady przewożenia płynów i kosmetyków czy mogę pakować dowolnie bo i tak leci bagaż w luku?
Leciała już któraś wg nowych zasad i wie jak jest?
Obserwuj wątek
    • klamkas Re: Ryan - bagaż- nowe zasady 25.02.18, 21:44
      Zasady przewozu jak dla podręcznego obowiązują.
      • klamkas Re: Ryan - bagaż- nowe zasady 25.02.18, 21:51
        Walizkę podręczną oddajesz przed wejściem do samolotu (na poziomie lotniskowego gate), nie przed kontrolą bezpieczeństwa.
    • kura17 Re: Ryan - bagaż- nowe zasady 25.02.18, 21:46
      ja nie lecialam (ale bede w polowie marca), JEDNAK nie wierze, ze zasady plynow nie obowiazuja - to jest zwiazane z ogolnym bezpieczenstwem, nie z konkretna linia lotnicza. tzn na bramkach zasady sa takie same, a ten bagaz, nawet jesli pojdzie do luku, musi przejsc przez normalna kontrole bezpieczenstwa, tak jak kazdy inny. jak mieliby odroznic, ktory bagaz idzie na poklad, a ktory nie?
    • same-old_mona Re: Ryan - bagaż- nowe zasady 25.02.18, 21:48
      Poza oddaniem do luku nic się nie zmieniło.
    • bablara Re: Ryan - bagaż- nowe zasady 25.02.18, 22:38
      Leciałam dwa tygodniem temu. Obowiązują wszystkie zasady bezpieczeństwa jak do tej pory. Płyny również. Bagaż, ale tylko podręczne walizki na kółkach były oddawane bezpośrednio na płycie lotniska. Ludzie kładli je na wózek. My mieliśmy plecaki od laptopów , mocno wypchane ale nie musieliśmy je oddawać.
      • delecta Re: Ryan - bagaż- nowe zasady 25.02.18, 23:11
        bablara napisała:
        >>Leciałam dwa tygodniem temu. Obowiązują wszystkie zasady bezpieczeństwa jak do tej pory. Płyny również. Bagaż, ale tylko podręczne walizki na kółkach były oddawane bezpośrednio na płycie lotniska. <<
        Potwierdzam, dokładnie tydzień temu wracałam R. z UK.
    • minerallna Re: Ryan - bagaż- nowe zasady 26.02.18, 05:12
      Nie do końca tak to wygląda. Po prostu pośród pasażerów oczekujących, już po przejściu bramek ale zanim zacznie się konkretna odprawa na Twój lot chodzą sobie osoby z obsługi i naklejają tym z większymi bagażami naklejki, że ich podręczny idzie do luku, bezpłatnie. Naprawdę losowo, choć na niektórych lotniskach jadą od A do Z, skrupulatnie sprawdzając karty pokładowe, większość pasażerów dostaje naklejki na podręczny i walizki idą do luku.
      Zasady płynów pozostają bez zmian.
      Jedyne co mnie ostatnio zaskoczyło- z 6 dni temu- liczba osób z pierwszeństwem wejścia. Albo ludzie tak jak ja wożą i boją się o elektronikę- no nie ma możliwości żebym oddała, widziałam nie raz jak ładnie spadają z kilku/ kilkunastu metrów.
      Albo tak mocno muszą mieć walizkę przy sobie big_grin
      Kolejka tych z priorytetem mocno mnie zdziwiła. Lekko ze 35-40 osób, pierwszy raz widziałam taką ilość. Potem obsługa upychała bagaże tych co weszli później.
      A przypominam że linie piszą że podręczne to chyba pierwsze 90 osób łapie się na wejście na pokład ( jak się mylę to proszę mnie poprawić). Doliczmy tych z pierwszeństwem i mamy tłok.
      • same-old_mona Re: Ryan - bagaż- nowe zasady 26.02.18, 08:16
        Ryanair zmienił zasady I teraz każdy bez pierwszeństwa musi oddać do luku, nie ma wyboru. Stąd taka kolejka do wejścia z pierwszeństwem.
        • yuka12 Re: Ryan - bagaż- nowe zasady 26.02.18, 09:03
          Plus sporo osob zmylonych informacjami R. placi za pierwszenstwo myslac, ze to jedyny sposob na zabranie bagazu podrecznego. Wlasnemu mezowi musialam dokladnie wytlumaczyc nowe zasady, bo juz chcial wykupywac pierwszenstwo, bo lecielismy cala rodzina i troche klamotow potrzebowalismy.
          • same-old_mona Re: Ryan - bagaż- nowe zasady 26.02.18, 09:04
            Ja chłopu też tłumaczyłam przed sobotnim lotem :p
      • aerra Re: Ryan - bagaż- nowe zasady 26.02.18, 18:05
        Chyba zależy od konkretnego lotu. Lecieliśmy dwa tygodnie temu i z powrotem tydzień temu i pasażerów z priority było raczej mało. Myśmy brali, bo braliśmy elektronikę, a nie chciało nam się bawić z wypakowywaniem.
        Samolot zapakowany na maksa, ale w na półkach u góry luzy - w porównaniu do tego co się działo parę miesięcy temu, jak trzeba było latać po samolocie i modlić się, żeby gdzieś udało się wepchnąć wcale nie taki duży plecak.
    • rulsanka Re: Ryan - bagaż- nowe zasady 26.02.18, 11:29
      Jeżeli walizkę oddajesz tam, gdzie się oddaje bagaż rejestrowany, to nikogo nie obchodzi, czy masz tam jakieś płyny i czy wymiary się zgadzają, liczy się tylko waga. Nie można przewozić rzeczy wybuchowych, broni itp. Przynajmniej my tak mieliśmy lecąc ostatnio wizzairem. Płyny są sprawdzane przy kontroli bezpieczeństwa, więc jeżeli oddawałabyś bagaż do luku tuż przy wejściu do samolotu, to wtedy musisz pilnować ilości płynów. Ale jeżeli przed kontrolą bezpieczeństwa to można przewozić wszystko, co w bagażu rejestrowanym.
    • iziula1 Re: Ryan - bagaż- nowe zasady 26.02.18, 15:58
      Zasady te same. Płyny ograniczone,kosmetyki podobnie. Bagaż podręczny,oznakowany oddajesz pod samolotem.
      Możesz mieć przy sobie małą torebkę,plecaczek,bez kółek. Wymiary na stronie.
      Bagaż przechodzi przez taką sama kontrolę jak wcześniej.
      Plusy:puste półki nad głowami na ubrania wierzchnie. Bezcenne w zimie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka