Dodaj do ulubionych

CV - stan cywilny

27.02.18, 21:32
Czytam od kilku dni różne cv i zastanawiam się po co ludzie wpisują stan cywilny. Nie wszyscy, widać że to jakiś relikt przeszłości, ale chciałam się zapytać, bo może wiecie - jaki jest/był cel umieszczania tej informacji w dokumentach dla potencjalnego pracodawcy?
Obserwuj wątek
    • kura17 Re: CV - stan cywilny 27.02.18, 21:37
      ja nigdy nie wpisywalam. po co?
      z czasem zaczelam wpisywac coraz mniej szczegolow dotyczacych spraw prywatnych.

tak na marginesie - jesli sie popatrzy na wytyczne googla dotyczace "co wpisac, a czego nie", to jest bardzo politycznie poprawnie ... nawet plci chce chca znac, co przy niektorych imionach nie jest zbyt latwe wink
      • chicarica Re: CV - stan cywilny 27.02.18, 23:09
        Śmiej się. Mam kumpla z Finlandii który ma na imię Kari i chwilowo mieszka w Hiszpanii. Gdzie by nie napisał maila, odpowiadają mu w żeńskiej formie, bo myślą że Kari/Cari to Carina big_grin
    • dziennik-niecodziennik Re: CV - stan cywilny 27.02.18, 23:04
      Ponoc jest takie zalozenie ze:
      - ojciec rodzinie jest fajny bo mu zalezy na pracy
      - singiel szuka dobrych okazji i niekoniecznie bedzie sie przywiazywal
      - a z kobietami to w ogole dziwnie
      • morgen_stern Re: CV - stan cywilny 28.02.18, 09:10
        Z kobietami zawsze jest źle. Młoda, to zaraz wyjdzie za mąż i będzie miała dziecko. Mężatka z dziećmi, to będzie brała wciąż zwolnienia na dziecko. Stara, to wiadomo - do niczego się nie nadaje.
        • jdylag75 Re: CV - stan cywilny 28.02.18, 09:18
          Kobiety niezależnie od wieku są doskonałym "kapitałem opiekuńczym", zgodnie z wypowiedzią przedstawicielki miłościwie nam panującej partii, więc pracodawcy robią co mogą żeby nie zatrudniać smile
        • claudel6 Re: CV - stan cywilny 28.02.18, 13:14
          tak big_grin
    • chicarica Re: CV - stan cywilny 27.02.18, 23:10
      Ja się kiedyś zastanawiałam po co wpisują pesel, ale już mi przeszło. Bardzo przydatna informacja z mojego punktu widzenia.
    • solejrolia Re: CV - stan cywilny 27.02.18, 23:15
      Mój kolega kiedyś dał mi przeczytać swoje CV, a tam jak byk : kawaler, a poniżej konkubinat. AAAAAAAAAAAA, chłopie, zwariowałeś? Bo on myślał, że jak w hr przeczytają że jest z kimś na poważnie, mimo iz bez slubu, , to będzie bardziej poważnie traktowany, niż kawaler bez kobiety.
      No rozczulił mnie tym argumentem.
      Kazałam mu wywalić to, ale się nei zgodził. To poradziłam, żeby dał po prostu "stan cywilny- w związku"
      Robotę dostał.

Nigdy nie pisałam że jestem mężatką, ani ilości potomstwa też nie podawałamw CV
    • leyre2 Re: CV - stan cywilny 28.02.18, 07:30
      A zdjecia wciaz dolaczaja?
      • feliz_madre Re: CV - stan cywilny 28.02.18, 08:56
        Wszystkie, ktore oglądałam miały zdjęcie. Ale nie wszystkie dowodowe - np. rozwiane włosy, uśmiechnięta buzia, z plecakiem na tle gór...
        • triss_merigold6 Re: CV - stan cywilny 28.02.18, 09:02
          Nigdy nie wysyłałam cv ze zdjęciem, ale zdjęcia były na załączanych kopiach dyplomów.
        • leyre2 Re: CV - stan cywilny 28.02.18, 09:05
          feliz_madre napisała:

> Wszystkie, ktore oglądałam miały zdjęcie. Ale nie wszystkie dowodowe - np. rozw
          > iane włosy, uśmiechnięta buzia, z plecakiem na tle gór...

A w jakim celu sa zdjecia w cv?
          • pani-noc Re: CV - stan cywilny 28.02.18, 09:17
            Żeby rekruter zbierał szczękę z podłogi, gdy na rozmowę przychodzi pani +10 lat i +30 kg w stosunku do załączonego zdjęcia. Ale zdjęcie było ładne, więc pani je wkleił do CV. Kto jej zabroni?
            • leyre2 Re: CV - stan cywilny 28.02.18, 09:20
              ale jakie znaczenie ma zdjecie, waga czy wiek albo raczej wyglad?
              • triss_merigold6 Re: CV - stan cywilny 28.02.18, 09:27
                Możesz być za stara na rekrutację do np. różnych służb mundurowych.
                • leyre2 Re: CV - stan cywilny 28.02.18, 09:38
                  Serio, sluzby mundurowe dyskryminuja ze wzgledu na wiek? Inne firmy tez?
              • pani-noc Re: CV - stan cywilny 28.02.18, 10:24
                Znaczenie ma sam fakt oszustwa. Jeśli pani rozsyła zdjęcia szczupłej i zadbanej 25 latki, a na spotkaniu pojawia się zabiedbana 35 latka to mimowolnie pojawia się myśl: co jeszcze pani naściemniała w swoim CV?
                • alpepe Re: CV - stan cywilny 28.02.18, 13:32
                  u nas w rekrutacji to nagminne, aczkolwiek mamy obecnie pracownicę, która na zdjęciu wyszła niesamowicie brzydko, a w rzeczywistości, bo zatrudniliśmy ją, gdyż aplikowała do nas przez trzy lata wytrwale, nie wygląda aż tak źle, ma za to inne wady.
                • leyre2 Re: CV - stan cywilny 28.02.18, 14:07
                  pani-noc napisał(a):

> Znaczenie ma sam fakt oszustwa. Jeśli pani rozsyła zdjęcia szczupłej i zadbanej
                  > 25 latki, a na spotkaniu pojawia się zabiedbana 35 latka to mimowolnie pojawia
                  > się myśl: co jeszcze pani naściemniała w swoim CV?

ale po co w ogole zalaczac zdjecie? poza tym to zdjecie calej sylwetki, ze wiadomo ze taka szczupla? Musi byc szczupla? co oznacza zadbana?
                  • pani-noc Re: CV - stan cywilny 28.02.18, 14:19
                    Nie wiem po co załączyła. Firma tego nie wymaga. Chciała być do przodu, a wyszło fatalnie.
    • triss_merigold6 Re: CV - stan cywilny 28.02.18, 08:09
      Nie wiem, nigdy nie podawałam stanu cywilnego, informacji o dzieciach ani pesel. Aczkolwiek wiek jest dość oczywisty, wynika z kopii dyplomów ukończenia studiów, długości stażu pracy.
    • stolikowa Re: CV - stan cywilny 28.02.18, 08:48
      Stan cywilny w CV to dana wrażliwa. Z doświadczenia wiem, że rekruterzy mają tylko problem z takim cv właśnie z faktem, ze to dana wrażliwa. Nie wpisujcie tego w aplikację bo nikogo to nie interesuje...
      • morgen_stern Re: CV - stan cywilny 28.02.18, 09:09
        Uściślę tylko, że "dane wrażliwe" w tym kontekście mogą być używane potocznie i umownie. Bo wg definicji dane osobowe wrażliwe to te dotyczące: wyznania religijnego, pochodzenia rasowego lub etnicznego, poglądów politycznych, przynależności do związków zawodowych, zdrowia, orientacji seksualnej i danych biometrycznych.
      • jdylag75 Re: CV - stan cywilny 28.02.18, 09:13
        Eeeee, to nie są dane wrażliwe.... chociaż w CV raczej info zbędne.
        Nadal jest masa osób które tupia nóżką i mówią: ale TAK SIĘ PISZE W CV!!
        • szmytka1 Re: CV - stan cywilny 28.02.18, 09:28
          i nadal jest masa Januszy i Grażyn, którzy chcą to wiedzieć. Moja rozmowa w kancelarii notarialnej. Pani notariusz - ja wiem, że nie powinnam o to pytać, ale ile ma Pani dzieci i w jakim wieku? Jedno, 8 lat? Oooo to jeszcze takie małe, a teściową ma Pani na miejscu?

Franczyza pewnego dużego banku - a na kogo pani głosowała w ostatnich wyborach i dlaczego? A w wyborach samorządowych? A czy to prawda, że wasz burmistrz się powiesił?
          nie noszę obrączki, więc padło pytanie o stan cywilny, dzieci i o to, kto będzie pilnował w razie choroby, bo skoro nie jestem z miasta, w którym mieszkam, to zadnej babci na miejscu nie mam. Odpowiedziałam, że dziecko ma jeszcze ojca.
          • triss_merigold6 Re: CV - stan cywilny 28.02.18, 09:32
            ???
            Brałam udział w kilku rekrutacjach do urzędów i instytucji publicznych stricte związanych z realizowaniem polityk centralnych i nigdy, przenigdy, nie pytano mnie o stan cywilny, dziadków, preferencje wyborcze.
            • szmytka1 Re: CV - stan cywilny 28.02.18, 09:51
              w Policji, na stanowisko w korpusie cywilnym pytali o meza wink
          • morgen_stern Re: CV - stan cywilny 28.02.18, 09:33
            Jeśli chodzi o ten bank to jest już gruby skandal, bo pytają o faktyczne dane wrażliwe. Zrobiłabym dym, aż by im się z doop kurzyło.
            • szmytka1 Re: CV - stan cywilny 28.02.18, 09:49
              żeby było ciekawiej, to rozmowa do banku odbywała się w siedzibie PUP, zatrudnienie miało być przez urząd pracy big_grin A i tka każdy wie, że taka rekrutacja jest tam co poł roku, bo po poł roku konczy się staż i niestety nikt nie może sprostać wymaganiom no i biedacy zmuszeni są kolejną rekrutację przeprowadzać. Raz na poł roku jadą w tym celu 100 km i odwalają taki dzien kabaretonu.
          • stolikowa Re: CV - stan cywilny 28.02.18, 10:45
            ewidentnie zostałaś zdyskryminowana i gdybyś chciała się w to bawić mogłabyś im nieźle koło uszu narobić...
            • agnes_topesto Re: CV - stan cywilny 28.02.18, 11:03
              Kobiety zawsze byly dyskryminowane na rynku pracy. Niby mamy XXI wiek i raczej nic się w tej kwestii nie zmieniło.
              Temat rzeka.
          • jdylag75 Re: CV - stan cywilny 28.02.18, 11:19
            Zatkało mnie....serio. No ale skoro wiesz że za jakis czas usłyszysz to znowu to może zrób nagranie.... a potem szantażuj że opublikujesz wspomnienia zatytułowane Z pamiętnika Szmytki oraz stosowne fragmenty na YT, może z tego więcej wyciągniesz.
            • szmytka1 Re: CV - stan cywilny 28.02.18, 12:33
              zapamiętam tę radę na przyszłość big_grin
              • morgen_stern Re: CV - stan cywilny 28.02.18, 13:39
                Dodam jeszcze, że znam przypadek, kiedy rekrutujący (nie z działu HR, ale dyrektor działu, do którego aplikowano) pytał kandydatów, czy są wierzący. Tłumaczył się potem, że nie chodziło mu o konkretną religię, ale czy w ogóle w coś wierzą, no bo jakimi wartościami ten człowiek się potem w życiu i pracy kieruje? Stracił pracę.
                Nie muszę chyba dodawać, jakiego wyznania był pan dyrektor tongue_out
                • szmytka1 Re: CV - stan cywilny 28.02.18, 14:22
                  nie mam szans, nie dość ze dzieciata, bez babć pod ręką to i niewierząca. A jakby tak kłamać? Bedzie dyscyplinarka jak sie wyda? tongue_out
    • 89mumin Re: CV - stan cywilny 28.02.18, 19:25
      Po co pracodawcy informacja o stanie cywilnym kandydata, to nie wiem. W obecnych czasach niewiele da się z tej informacji wywnioskować. Natomiast zdjęcie mam w CV na stałe. Podobno moja twarz wzbudza zaufanie, więc traktuję to jako mój atut. No i jednak w moim świecie ludzie zwracają uwagę na wygląd, nie chodzi o ocenę atrakcyjności, a zwykłą ciekawość. Sama patrzę na zdjęcie w CV, a jak idę na spotkanie z nieznajomymi to sprawdzam w googlach jak wyglądają.
    • smoczy_plomien Re: CV - stan cywilny 28.02.18, 20:22
      Nie wiem, tak samo jak nie wiem po co podaje się dokładny adres. Moim zdaniem samo miasto zamieszkania wystarczy.

Co do zdjęć, to faktycznie jest teraz taki trend, że CV powinny być bez zdjęcia, ale zamierzam mieć to gdzieś. Po pierwsze jestem ładna, więc mój ryjek jest moim atutem. Z kolei jako rekrutująca wiem, że łatwiej zapamiętać i skojarzyć kandydata po twarzy. Poza tym zdjęcie często zdradza też charakter osoby. Od razu widać, czy ktoś jest pierdołą, czy jest pewny siebie, czy do zdjęcia się postarał czy było pstryknięte komórką byle gdzie itd wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka