Dodaj do ulubionych

Ile waży Kopciuszek?

05.03.18, 14:21
Niejedna z nas w dzieciństwie marzyła, żeby zostać księżniczką Disneya i wieść szczęśliwe życie u boku księcia. Za tym marzeniem postanowiły podążyć nastolatki z Japonii, które podjęły nietypowe wyzwanie. To kolejna groźna dla zdrowia moda – alarmują lekarze. czekamy na stópki Kopciuszka. Drogie ematule - jeśli wasza ecórka mówi że chce być jak Kopciuzek to nie oznacza że chce umyć naczynia i posprzątać podłogę...
Obserwuj wątek
    • aqua48 Re: Ile waży Kopciuszek? 05.03.18, 14:28
      O matulu, latami miałam wagę Kopciuszka kompletnie nie zdając sobie z tego sprawy. Jadałam wówczas po trzy obiady by ją jakoś utrzymać..
    • mdro Re: Ile waży Kopciuszek? 05.03.18, 14:30
      Kopciuszek waży kilkanaście gramów.
      • majenkir Re: Ile waży Kopciuszek? 06.03.18, 01:19
        Chyba Calineczka nie Kopciuszek wink
        • nickbezznaczenia Re: Ile waży Kopciuszek? 06.03.18, 05:13
          To zależy który:
          pl.wikipedia.org/wiki/Kopciuszek_zwyczajny
          • majenkir Re: Ile waży Kopciuszek? 06.03.18, 21:45
            Jaki slodki smile
        • kozica111 Re: Ile waży Kopciuszek? 06.03.18, 10:27
          Kapciuszek....
    • bei Re: Ile waży Kopciuszek? 05.03.18, 18:44
      To ja mam wagę niższą niż wymagane 18 BMI, zawsze miałam niedowagę, nie straciłam @...niestety, stopa nr 36-37, właściwie 3,5, więc na pantofelek z bajki nie załapię się, moje znajome mają mniejszy rozmiar buta. Prędzej mi do starej czarownicy niż młodej żony krolewicza😊
      • kropkacom Re: Ile waży Kopciuszek? 06.03.18, 07:35
        Jesteś dorosła. U nastolatki długa podwaga narobi wiele szkód. No ale w końcu chcą być szczupłe... Masakra.
        • cauliflowerpl Re: Ile waży Kopciuszek? 06.03.18, 08:15
          Kropka, ja magiczne BMI 18 przekroczylam w wieku 35 lat, gdy nabralam masy miesniowej. Mimo, ze jako nastolatka zarlam jak kon i rownie zdrowa bylam.
          Jedno to niezdrowe odchudzanien drugie to ze "ten typ tak ma". Sa na swiecie ludzie chudzi o zdrowi. Nie wrzucajmy wszystkich chudych do jednego worka.
          • kropkacom Re: Ile waży Kopciuszek? 06.03.18, 08:18
            No ale tu chodzi o odchudzanie. Wiesz, jak policzyłam ile powinna według "tego" ważyć moja córka to nogi się pode mną zatrzęsły. I wiem, jakie skutki ma podwaga dla nastolatek.
            • milka_milka Re: Ile waży Kopciuszek? 06.03.18, 08:27
              A mnie nie. Bo moja córka waży dokładnie wg. wzoru. I żaden lekarz się nie czepia a wyniki ma świetne.
            • cauliflowerpl Re: Ile waży Kopciuszek? 06.03.18, 08:32
              Ja policzylam siebie. Ratuje mnie stopa 39 wink nie wyobrazam sobie, gdzie mialabym zmiescic dodatkowe 10 kilo surprised
              • kropkacom Re: Ile waży Kopciuszek? 06.03.18, 08:45
                Dobra, źle policzyłam smile Sorry milka. Co nie zmienia tego, że zwłaszcza nastolatka nie powinna mieć niższej wago niż prawidłowa. A wszelkie te wyzwania są niebezpieczne. Ja rozumiem kult zdrowego ciała i szczupłości, ale tak jak napisałam wiem jakie są konsekwencje dla nastolatek. Teraz wiem.
                • milka_milka Re: Ile waży Kopciuszek? 06.03.18, 09:06
                  Z tym się zgadzam. Trend jest niebezpieczny o tyle, że nastolatki są różne, mają różną budowę i o ile dla jednej waga Kopciuszka będzie ok. o tyle dla innej będzie oznaczała głodzenie się.
    • cosmetic.wipes Re: Ile waży Kopciuszek? 05.03.18, 19:26
      Choćbym ważyła 30 kilo, to Kopciuszkiem nie zostanę - mam stopę w rozmiarze 40 i pół.
      • jollyvonne Re: Ile waży Kopciuszek? 05.03.18, 21:21
        O, to, to! Nigdy tej bajki nie lubilam za jawna dyskryminacje wielkostopych wink
    • jematkajakichmalo Re: Ile waży Kopciuszek? 05.03.18, 23:07
      Czlowiek uczy sie cale zycie... Nie wiem jakim cudem uchowalam sie z przekonaniem, ze Cinderella to calineczka... No coz...
      • majenkir Re: Ile waży Kopciuszek? 06.03.18, 01:22
        To na c i to na c wink
    • milka_milka Re: Ile waży Kopciuszek? 06.03.18, 08:10
      Aż sprawdziłam. No to moja córka waży idealnie do wzrostu wg. wzoru na Kopciuszka. Nie wygląda na zabiedzoną nastolatkę z niedowagą. Jest wysoka, szczupła i megazgrabna. Ale nie chuda.
    • 89mumin Re: Ile waży Kopciuszek? 06.03.18, 08:28
      W 'moich czasach' BMI 18 też było w modzie, choć nikt na kopciuszka się wtedy nie powoływał. Mało się znam na tematach wagowych, ale jak już ktoś musi, to więcej sensu widzę w odwoływaniu się do wymiarów niż wagi.
    • eliszka25 Re: Ile waży Kopciuszek? 06.03.18, 10:22
      za moich czasow dazylo sie do wymiarow 90-60-90, ale dziewczyny sie jakos masowo nie odchudzaly. ja musialabym przytyc, bo tylko dolne 90 bylam w stanie osiagnac. z reszta w czasach nastolatkowym "przytyc" bylo moim najwiekszym marzeniem. czasy sie zmieniaja.... za to mialam idealna stope na kopciuszka, bo urosla mi tylko do rozmiaru 35.

takie internetowe "wyzwania" uwazam za niebezpieczne. kiedys co najwyzej pogadalo sie z najblizsza przyjaciolka czy paczka kolezanek z klasy, a dzis? taki dzieciak wchodzi do internetu i widzi, ze juz tysiace czy setki tysiecy przylaczyly sie do "wyzwania". no i jeszcze wszyscy znajomi moga podejrzec, czy ty tez bierzesz udzial. w wieku, kiedy akceptacja grupy bywa najwazniejsza, moze to byc strasznie destrukcyjne.

poza tym, kopciuszek musial byc ogolnie bardzo drobna dziewczyna, bo ktos, kto ma 170 cm wzrostu czy wiecej ma raczej tez odpowiednio duze stopy, wiec dazenie do takiego idealu jest bez sensu.
    • jatojagodnik Re: Ile waży Kopciuszek? 06.03.18, 10:42
      Miałam wagę Kopciuszka gdy odstawiałam młodsza córkę od piersi. I do tego wielki mleczny cyc - trzy razy większy niż teraz. Gdyby nie on, to miała bym niedowage nawet jako Kopciuszek smile Stopa - 36.
    • pitupitt Re: Ile waży Kopciuszek? 06.03.18, 11:01
      Zdarzyło mi się kiedyś osiągnąć tą mityczną wagę Kopciuszka, czyli 46 kg, w porywach bywało i mniej. Pamiętam ten okres jako największy koszmar mojego życia, którego nie życzę największemu wrogowi. Dzisiaj dobiłam do 51 kg i jest ok -zarówno pod względem samopoczucia jak i wyglądu
    • qs.ibidem Re: Ile waży Kopciuszek? 06.03.18, 16:52
      Mnie zastanawia ten fragment:

"Tym sposobem kobieta o wzroście 170 cm powinna ważyć około 64 kilogramy, czyli o 12 więcej, niż w wyzwaniu."

To sa moje wymiary (64-65 kg, zaleznie od dnia) i nie sadze, zeby to byla idealna waga dla tego wzrostu - moze nie jestem gruba, ale nosze za duzo ciala (i nie jest to zadna anorektyczna wizja) i uwazam, ze dla samego zdrowia powinnam schudnac ok 3-4 kg.
      Ja w Europie widze raczej inne trendy wsrod nastolatkow (a nierzadko i dzieci); sa coraz grubsi, a ich miesnie nie nosza znamion zadnego ruchu...
      • jowita771 Re: Ile waży Kopciuszek? 07.03.18, 10:04
        Zgadzam się. Ja według tego powinnam ważyć blisko 70 kg. Pod koniec każdej ciąży ważyłam 75, to mój rekord. Najwięcej bez ciąży udało mi się 67 i nie czułam się dobrze, przeszkadzały mi te dodatkowe kilogramy.
    • mallard Re: Ile waży Kopciuszek? 06.03.18, 18:52
      tanebo2.0 napisał(a):

> jeśli wasza ecórka mówi że chce być jak Kopciuzek to nie oznacza że chce umyć na
      > czynia i posprzątać podłogę...

Ale może oznaczać, że ma ochotę na grochówkę...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka