domowapani 09.03.18, 07:30 Pamiętam fragment z dzieciństwa, ale Google nie może znaleźć. Pomozecie? Przed jeżeli, lecz, ponieważ (coś tam coś tam) pisz przecinek mój kolego.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kura17 Re: Wierszyk o interpunkcji? 09.03.18, 07:33 takiego nie pamietam znam na partykuly, hehe: liczy noze, niechby nie! Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: Wierszyk o interpunkcji? 09.03.18, 07:34 a, jak jest "kolego", to pewnie na koncu poprzedniej ma byc "dlaczego" Odpowiedz Link Zgłoś
melani5 Re: Wierszyk o interpunkcji? 09.03.18, 07:50 A nie byl wierszyk Jana Brzechwy "Znaki przestankowe"? Odpowiedz Link Zgłoś
domowapani Re: Wierszyk o interpunkcji? 09.03.18, 08:06 Nie. To nie to. Wierszyk byl w takiej książce o ortografii i interpunkcji. Lata 80te Odpowiedz Link Zgłoś
sonix73 Re: Wierszyk o interpunkcji? 09.03.18, 08:13 .to nie taka trudna rzecz pisz przecinki mój kolego przed: jezeli,ale,lecz,kiedy,lubo,gdyż.dlatego Przecinek znika, gdy w zdaniu tkwi ani, bądż, oraz, lub, albo, ni i maleńkiego także się boi więc obok niego raczej nie stoi. Odpowiedz Link Zgłoś
wilowka Re: Wierszyk o interpunkcji? 09.03.18, 08:32 Książka to pewnie Gramatyka i ortografia na wesoło Gawdzika. Odpowiedz Link Zgłoś
domowapani Re: Wierszyk o interpunkcji? 09.03.18, 10:24 TAK!!!! 😘😘😘🤗🤗🤗 JESTEŚCIE BOSKIE Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Wierszyk o interpunkcji? 29.04.21, 10:21 wilowka napisała: > Książka to pewnie Gramatyka i ortografia na wesoło Gawdzika. > Och, mialam to jeszcze wtedy, gdy autor nosil pseudo profesor Przecinek Odpowiedz Link Zgłoś
kaka-llina Re: Wierszyk o interpunkcji? 09.03.18, 08:32 Miałam tę książkę... Ale nawet tytułu nie pamiętam, czerwoną okładkę miała...aaaaaa "Ortografia i interpunkcja na wesoło"? Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Wierszyk o interpunkcji? 29.04.21, 14:52 domowapani napisał(a): > Nie. To nie to. Wierszyk byl w takiej książce o ortografii i interpunkcji. Lata > 80te Witold Gawdzik "Ortografia na wesoło" Odpowiedz Link Zgłoś
ingaki Re: Wierszyk o interpunkcji? 09.03.18, 08:25 Internet ukazuje taki z kolegą wierszyk: Przed że,aby,jeśli,iż,bo,albowiem,więc,ponieważ. Znaczek zrób,przecinek pisz, a opuści się go nie waż. to nie tak trudna rzecz, pisz przecinki mój kolego. Przed: jeżeli,ale,lecz,kiedy,lubo,gdyż.dlaczego. Wszyscy wykształceni ludzie bez przecinka piszą zdanie ze wszpólnikem... i,bądż,tudzież,oraz,albo,lub,ni,oni Odpowiedz Link Zgłoś
niennte Re: Wierszyk o interpunkcji? 09.03.18, 10:52 O spacjach wierszyka nie było? Odpowiedz Link Zgłoś
ingaki Re: Wierszyk o interpunkcji? 09.03.18, 14:26 Ja to tylko skopiowałam z internetu. Odpowiedz Link Zgłoś
szironna Re: Wierszyk o interpunkcji? 09.03.18, 08:38 Kojarzę, że była książka o ortografii i interpunkcji Witolda Gawdzika. Poza tym znalazłam dwa wierszyki, ten drugi wydaje się być tym, którego szukasz. Mam nadzieję, że pomogłam Przecinek znika, gdy w zdaniu tkwi ani, bądź, oraz, lub, albo, ni i maleńkiego także się boi więc obok niego raczej nie stoi. Przed: że, aby, jeśli, iż, Bo, albowiem, więc, ponieważ, Znaczek zrób, przecinek pisz, A opuścić się go nie waż. To nie taka trudna rzecz, Pisz przecinki mój kolego, Przed: jeżeli, ale, lecz, Kiedy, który, gdyż, dlatego. Odpowiedz Link Zgłoś
szironna Re: Wierszyk o interpunkcji? 09.03.18, 08:42 Przy okazji poszukiwań dla Ciebie natknęłam się na takie stronki z różnymi wierszykami dla dzieci, może ktoś skorzysta: wierszyki-hani.blogspot.com/2012/02/wiersz-ortograficzny-dla-dzieci-z-o-i-u.html edukacja.naszaszkola.com.pl/?p=530 mama48hnadobe1.blogspot.com/2012/06/wierszyki-logopedyczne.html www.chelmza.pl/plik,23698,wierszem-latwiej-i-weselej-czyli-rymowanki-wyliczanki-oraz-inne-sposoby-na-zapamietanie-szkolnych-wiadomosci.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
21mada Re: Wierszyk o interpunkcji? 09.03.18, 17:47 Jest jeszcze "Rzekła rzepa rzepakowi" Odpowiedz Link Zgłoś
kopernik_byl_akobieta Re: Wierszyk o interpunkcji? 29.04.21, 10:03 .... pisz przecinki mój kolego przed jeżeli, ale, lecz, kiedy, lubo, gdyż, dlatego.... Odpowiedz Link Zgłoś