swiezynka77 09.03.18, 17:25 co koniecznie trzeba zobaczyć a co można odpuścić ze względu na krótki czas? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agrafa83 Re: Berlin na weekend 09.03.18, 18:23 A co was interesuje? Jedziecie z dziećmi? Fajne są zoo, akwarium, muzeum pergamonu, spacerowo centrum, jest jeszcze maly legoland, restauracja na wiezy, no trochę tego jest Odpowiedz Link Zgłoś
swiezynka77 Re: Berlin na weekend 09.03.18, 19:27 dziecię nastolatek, na legoland za dorosły no i czasu za mało Odpowiedz Link Zgłoś
misoune Re: Berlin na weekend 09.03.18, 18:28 Muzeum ziemi i Muzeum Egiptu koniecznie. Centrum handlowe z Primarkiem. No i na powrocie, jeśli autem, to markecik i zakupy chemiczne plus fajne przyprawy mieszane do steków, czy inne ichnie rzeczy. Tropical Island 80 km od Berlina. Odpowiedz Link Zgłoś
folivora Re: Berlin na weekend 09.03.18, 19:23 Muzeum Pergamońskie jest fantastyczne i warto moim zdaniem zajrzeć jeszcze obok do Neues Museum, żeby zobaczyć popiersie Nefretete. Odwiedzam ją prawie zawsze, jak jestem w Berlinie i za każdym razem mnie zachwyca Polecam też wycieczkę do Reichstagu, trzeba tylko zarezerwować bilety online. Odpowiedz Link Zgłoś
swiezynka77 Re: Berlin na weekend 09.03.18, 19:32 bu, nie ma już miejsc na Reichstag Odpowiedz Link Zgłoś
folivora Re: Berlin na weekend 09.03.18, 20:21 No to musicie odwiedzić Berlin jeszcze raz To zamiast Reichstagu może muzeum Muru Berlińskiego przy Checkpoint Charlie? W tym temacie jest jeszcze Gedenkstätte Berliner Mauer, trochę cięższa atmosfera miejsca, ale ma wieżę obserwacyjną, z której jest widok na zachowany kawałek oryginalnego muru ze strefą śmierci. Robi wrażenie. Checkpoint Charlie bardziej jest o ucieczkach z NRD, Gedenkstätte o śmiertelnych ofiarach. A skoro już przy murze jesteśmy, to jeszcze East Side Gallery - ponad kilometrowy fragment muru pomalowany przez różnych artystów. Dobre miejsce do robienia sobie stylowych zdjęć Odpowiedz Link Zgłoś
loola_kr Re: Berlin na weekend 09.03.18, 20:36 dzięki, przyda nam się ta informacja bo nie wiedziałam... dobrze, ze my dopiero w sierpniu jedziemy Odpowiedz Link Zgłoś
madame_edith Re: Berlin na weekend 09.03.18, 19:43 Super dla starszego dziecka jest muzeum gier komputerowych, we wszystko można pograć. Madame Tussaud mojemu nastolatkowi tez się podobało. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: Berlin na weekend 09.03.18, 20:09 Pierwszy raz? Poleciałabym historią - Brama Brandenburska, Checkpoint Charlie i Muzeum Muru, muzeum Pergamonskie, ewentualnie Nowe, Katedra Królewska. Potem coś dla rozrywki - może kawa na Wieży Telewizyjnej, może muzeum Gier Komputerowych? Muzeum Techniki? Szpiegów? Na weekend wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
marianna_gers Re: Berlin na weekend 09.03.18, 20:33 My jedziemy na 4 dni - Wyspa Muzeów, Brama Brandenburska, Muzeum Historii Naturalnej, Plac Poczdamski, Charlottenburg, Poczdam, Wansee, Alexanderplatz, Katedra, Pomnik Holokaustu, Topografia Terroru, Checkpoint Charlie, Muzeum Techniki. Może rejs Szprewą. Na weekend to na pewno BB, Reichstag, wieża tv, Pergamon, Muzeum Egipskie. Moim córkom Pergamon i Muzeum HN bardzo się podobały i gofry w Sony Center. Odpowiedz Link Zgłoś
loola_kr Re: Berlin na weekend 09.03.18, 20:34 Mieszkałam kiedyś w Berlinie przez 10 miesięcy, było to ponad 20 lat temu... W tym roku wybieramy się, musze zobaczyć bo teraz to pewnie inne miasto. Planujemy: Reichstag, Alexanderplatz, Wieża telewizyjna, Brama Brandenburska, Plac Poczdamski, Kurfürstendamm, Pomnik Muru Berlińskiego, Museum Island - pewnie tylko pójdziemy zobaczyc Nefretete. Zobaczymy czy sie uda wszystko zobaczyć. Potem jedziemy do Tropical Islands i do Drezna zobaczyć kino UFA i Muzeum Wojskowe. Odpowiedz Link Zgłoś
marianna_gers Re: Berlin na weekend 09.03.18, 20:56 presens napisała: > Ludzie, a KADEWE? No tak, mój mąż zażyczył sobie wizytę w KADEWE, gdyż podczas kilkunastu - kilkudziesięciu wizyt w Berlinie w swoim życiu ani razu tam nie był. Więc pewnie pójdziemy, tym bardziej, że hotel jest nieopodal Kudamm. Odpowiedz Link Zgłoś
swiezynka77 Re: Berlin na weekend 09.03.18, 20:53 na wieżę tv są długie kolejki? Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Berlin na weekend 09.03.18, 21:01 Odradzałabym Alexanderplatz, obtańcowujący kieszonkowcy, agresywni żebracy romscy, lubiący zabawy nożem Arabowie, bardzo wysoka przestępczość. Nie wiem, czy te informacje przedostają się za granicę, ale w Berlinie to jedno z najniebezpieczniejszych miejsc. Nieciekawie jest na Hermannplatz, gdybyś tam miała zawitać. Podobnie Kreuzberg jest egzotyczny, ale i niebezpieczny. Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kran Re: Berlin na weekend 09.03.18, 21:13 Nie cierpię Alexanderpatz,jedno z najbrzydszych miejsc jakie widziałam.Bardzo podoba mi sie Potsdamerplatz,jak nie przepadam za centrami handlowymi to Arkady bardzo lubię.I tamże jest moje muzeum numer jeden w Berlinie www.deutsche-kinemathek.de/presse/pressefotos/staendige-ausstellung/film-und-fernsehen Odpowiedz Link Zgłoś
astomi25 Re: Berlin na weekend 10.03.18, 12:02 Nie bojcie sie Alexanderplatz, od niedawna jest tam bezpiecznie. A to dlatego ze jest tam monitoring plus cala doba mala komenda gdzie sa policjanci. Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kran Re: Berlin na weekend 10.03.18, 12:59 Ja się Alexa nie boję tylko go nie cierpię.A Berlin jest bardzo fajnym i bezpiecznym miastem. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Berlin na weekend 10.03.18, 13:22 Jakim? Bezpiecznym? Na pewno nie s-bana i u-bana. Odpowiedz Link Zgłoś
zabka141 Re: Berlin na weekend 10.03.18, 20:11 Jest bezpiecznie. Mieszkam od lat i naprawde ludzie nie bojcie sie Berlina. Zaden Alexander Platz, Kreuzberg nie sa straszne. Jak ktos napity noca wda sie w boje - to co innego. Ja polecam taki plan: SOBOTA - tradycyjne - spacer od Alexander Platz, przez Brandenburger Tor do Reichstagu. Po drodze mozna wstapic do Muzeum w stylu Pergamonn lub historishes. Koniecznie zameldowac sie na ta wizyte w Reichstagu. NIEDZIELA - wspolczesnie - ogladamy pozostalosci muru w okolicy Mauerparku. Idziemy do Mauerparku posluchac jak ludzie spiewaja, pichodzic. Zjadamy cos na markecie w Kulturbrauerei i zwiedzamy muzeum DDR wlasnie tam. Jesli macie jeszcze dzien to zoo, zakupy na Kudamm, ogladanie malp z galerii sklepow Bikini i kawa/ drink na 10 czy ktoryms tam pietrze w hotelu 24 h obok Bikini. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Berlin na weekend 10.03.18, 13:21 Chyba sobie kpisz, monitoring ani komenda nic nie dają. Nadal są naparzanki arabskie z nożami w głównej roli i cała reszta opisana przeze mnie. Polecam codzienną lekturę morgenpost.de, berliner-kurier.de, tageszeitung.de itd. Odpowiedz Link Zgłoś
astomi25 Re: Berlin na weekend 10.03.18, 14:33 Codziennie rano slucham Beriner Rundfunk. Wedlug sluchaczy poprawilo sie i to znacznie od tych 3 tyg. Nie sadze, zeby wszyscy mieli takie same odczucia?🤔 Nie mieszkam w Berlinie, nie wiem moze zmyslaja. Na Alexanderplatz jestem tylko 5-6 x w roku. Moze mialam szczescie, ale nikt mnie napadl i nie okradl. Nie bylam naocznie swiadkiem bojek itd. Jedynie co to widzialam to rzygajaca pijana mlodziez Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kran Re: Berlin na weekend 10.03.18, 15:02 Moja córka mieszka w Berlinie.W weekendy wraca samotnie nad ranem do domu i nie czuje się zagrożona. Odpowiedz Link Zgłoś
astomi25 Re: Berlin na weekend 10.03.18, 16:56 berliner Rundfunk 91,4 (literowka byla) Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Berlin na weekend 09.03.18, 21:06 A tak w pobliżu mojego mieszkania jest muzeum pracy przymusowej, dz-ns-zwangsarbeit.de, dodaj www. O ile interesują cię te klimaty, to niedaleko wylotu z Berlina na Polskę, czynne również w niedzielę, wstęp wolny, zwykle nie ma tłoku. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Berlin na weekend 09.03.18, 21:07 i w ten weekend jest niedziela handlowa, czyli pewnie większość centrów handlowych będzie czynna od 13 do 18. Odpowiedz Link Zgłoś
marianna_gers Re: Berlin na weekend 09.03.18, 21:11 Alpepe - czytałam, że 1 maja niebezpiecznie jest na Kreuzbergu (zadymy)? Bo my wybieramy się 30.04-3.05 Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Berlin na weekend 09.03.18, 21:28 1. Maja jest niebezpiecznie właściwie w całym Berlinie, ale w centrum i na Kreuzbergu chyba najbardziej. Z drugiej strony jest duża prezencja policji, ale i tak, jak nie musisz, to się nie pchaj w zamieszki, a zamieszki będą. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: Berlin na weekend 09.03.18, 22:57 Skorzystam z okazji - ja planuje z synem wyjazd na początku kwietnia tak na 3-4 dni. Ostatnio mieliśmy pensjonat w dzielnicy Mitte I było ok, chetnie to powtórzę. Masz jakieś rady? Chętnie przyjmę. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Berlin na weekend 10.03.18, 09:27 Ja tu tylko mieszkam i sama nie mam kiedy korzystać z atrakcji berlińskich, do Mitte zajeżdżam raz na ruski rok. Jeśli chcesz zobaczyć coś innego, to kierunek Spandau, które było miastem starszym od Berlina lub Köpenick, tam jest uroczy pałac obok rzeki. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: Berlin na weekend 10.03.18, 09:38 Dzięki. Ostatnio zabrakło nam czasu na wiele rzeczy, m. in. na Kopenick. Znajoma twierdzi, że Mitte jest niebezpieczną dzielnicą. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Berlin na weekend 10.03.18, 13:17 Bo jest. Berlin jest strasznie niebezpieczny. Odpowiedz Link Zgłoś
bo1 Re: Berlin na weekend 10.03.18, 09:17 Zachwyciłam się Muzeum Historii Naturalnej i Ogrodem Botanicznym - zwłaszcza kolekcjami w szklarniach. Odpowiedz Link Zgłoś
zabka141 Re: Berlin na weekend 10.03.18, 10:26 Koniecznie Reichstag. Wstep za darmo, fajny audio przewodnik po polsku jest tam dostepny, widac najwazniejsze miejsca w Berlinie. Ale - uwaga - na to trzeba sie zarejestrowac przed wyjazdem. Odpowiedz Link Zgłoś
zabka141 Re: Berlin na weekend 10.03.18, 10:27 Tutaj link do rejestracji: visite.bundestag.de/BAPWeb/pages/createBookingRequest.jsf?lang=en Odpowiedz Link Zgłoś
krisdevalnor Re: Berlin na weekend 10.03.18, 11:21 Nie mam czasu wszystkiego czytac wiec nie wiem czy juz ktos polecil Museum DDR czyli jak wygladalo zycie w epoce NRD. Super. Nastolatkowi powinno sie spodobac, duzo rzeczy mozna podotykac, samemu posprawdzac, jest pokazane jak ludzie mieszkali, pracowali, co robili w wolnym czasie, no bomba jak dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
bvg.de Re: Berlin na weekend 10.03.18, 13:39 moje propozycje: przy ladnej pogodzie Tierpark Berlin (ten na wschodzie miasta, nie Zoologischer Garten"). Olbrzymi park, w ktorym duzo zwierzat chodzi "luzem" - czyli odgrodzonych jakas fosa, lub - jak np. flamingi - nie odgrodzonych niczym. Polecam wziac kanapki ze soba, bo mozna tu spedzic naprawde sporo czasu, zanim sie wszystko obejrzy. www.tierpark-berlin.de/de/besuch-planen/besucherservice/anfahrt-parken podobno Dungeon jest super, zwlaszcza dla mlodziezy: www.thedungeons.com/berlin/de/ zreszta tu sa bilety "kombinowane", tzn. na kilka atrakcji: www.thedungeons.com/berlin/de/tickets/ jak mi sie cos przypomni, to dopisze Odpowiedz Link Zgłoś