nena20 13.03.18, 18:21 Łodzianki potrzebuję pomocy chcę przyjechać do ogrodu botanicznego w Łodzi z dworca Widzew, może podpowiedzieć jaki numer autobusu wybrać. Oczywiście przeglądam mapy. Z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
madzioreck Re: PKP Łódź 13.03.18, 18:44 Powiem szczerze - najlepiej zajrzyj na jakdojade.pl. Trasy ostatnio w Łodzi zmieniają się tak często, że nie nadążam. Sprawdź przed samym przyjazdem. Btw, wygodniej byłoby z Kaliskiego, to niedaleko. Z Widzewa zasuwasz przez całą Łódź i nie ma bezpośredniego połączenia. Odpowiedz Link Zgłoś
agonyaunt Re: PKP Łódź 13.03.18, 18:55 Botanik jest w marcu jeszcze zamknięty, więc jak chcesz pozwiedzać, to musisz poczekać. Ale jeśli jedziesz na coś zorganizowanego to najpierw upewnij się przy którym wejściu zbiórka A jedziesz tak: Na Rokicińskiej wsiadasz w tramwaj nr 9B, jedziesz na Zdrowie i jesteś przy wejściu od Krzemienieckiej, trzeba kawałeczek dojść, ale to rzut beretem. Jak musisz do wejścia od Rokicińskiej, to wsiadasz w 76 i podjeżdżasz trzy przystanki. Możesz też podjechać z drugiej strony: najpierw tramwaj nr 10 (z tego samego przystanku na Widzewie), wysiadasz przy Retkińskiej i przesiadasz się w autobus 76 albo 99 (ale to będzie jeden przystanek i trochę, też się można przejść). IMO autobusem z dworca nie warto, tramwajem jest szybciej i wygodniej. Odpowiedz Link Zgłoś
nena20 Re: PKP Łódź 13.03.18, 19:20 Chcę jechać tu: uml.lodz.pl/aktualnosci/artykul/tajemniczy-swiat-storczykow-id18831/2018/3/8/ dokładnie muszę dojechać do ul. Retkińskiej 39 z dworca PKP Widzew. Niestety do Kaliskiej pociąg nie jedzie. Powrót mam z Kaliskiej i widzę, że mogę sobie spacerkiem dojść przez park. Zatem jak wysiądę z PKP Widzew wsiadam w tramwaj 10 i wysiadam przy wystawie. Odpowiedz Link Zgłoś
agonyaunt Re: PKP Łódź 13.03.18, 19:39 Nie przy samej wystawie, bo ten budynek jest +/- 1,5 przystanka od tego, na którym wysiądziesz. Zobacz na mapie "centrum ogrodnicze Tracz", to jest ta sama wjazdówka, tylko po drugiej stronie (budynek z czerwonym dachem). IMO odległość od Wyszyńskiego (bo tam wysiądziesz) spacerowa, ale jak się pogoda zepsuje, to tam bywa lekki wygwizdów, więc możesz chcieć podjechać. Za to tramwajem jedzie się szybko, w dodatku przez Stajnię Jednorożców po drodze Odpowiedz Link Zgłoś
agonyaunt Re: PKP Łódź 13.03.18, 19:43 Jeszcze teraz patrzę, że 10 jeździ w wersji A i B - ale to nie ma znaczenia, B jedzie z Olechowa, od pociągu mają już tę samą trasę. W A pewnie będziesz miała więcej miejsc siedzących Odpowiedz Link Zgłoś
nena20 Re: PKP Łódź 13.03.18, 19:46 dziękuję dobra Kobieto! jeszcze tylko napisz mi jaki bilet kupić, są jakieś czasowe czy zwykły na jeden przejazd. Odpowiedz Link Zgłoś
agonyaunt Re: PKP Łódź 13.03.18, 20:04 Czasowe, 3,60 za 40 minut, tramwaj jedzie 33, masz 7 zapasu Odpowiedz Link Zgłoś
minia76 Re: PKP Łódź 13.03.18, 20:23 Bilet można kupić w biletomacie w tramwaju (tylko płatność kartą). Odpowiedz Link Zgłoś
wilowka Re: PKP Łódź 14.03.18, 00:09 Może być też płatność blikiem (dziś jechałam i była płatność kartą niemożliwa) podobno wtedy jak zepsuty biletomat można kupić bilet u ewentualnego kontrolera. Miłej wycieczki! Odpowiedz Link Zgłoś