12.04.18, 22:45
Jutro mam gosci beda dzieci i sobie ubzduralam desery lodowe. Mam wszystko lody tez , te co zostaly kupione jak je sprobowalam to nie maja smaku jakies takie dziwne. Ja lodow nie jem od dawna ale te nie przypominaja tych co jadlam kiedys. Jakie sa dobre poleccie cos ?
Obserwuj wątek
    • szorstkawelna Re: Lody 12.04.18, 22:48
      Ciasteczkowe u Sowy. Jedyne, którym jest mi się trudno oprzeć.
      • sacea Re: Lody 13.04.18, 08:35
        a ja uwielbiam ich słony karmel
    • fragile_f Re: Lody 12.04.18, 22:58
      Grycan ma dobrą serię jogurtowych z wiśnią, truskawką albo mango. Przypominają mi trochę lody familijne, zwłaszcza te z wiśniami. Czekoladowe Grycana tez są bardzo dobre.
    • black-cat Re: Lody 12.04.18, 23:02
      Haagen Dazs - wszystkie są pyszne. Waniliowe to mistrzostwo świata (chociaż wanilię zamienili w nich na aromat), takiego składu nie mają żadne inne lody dostępne w Pl.
      • joa66 Re: Lody 12.04.18, 23:05
        te z orzechami macadamia są najlepsze smile eh.....
      • dziennik-niecodziennik Re: Lody 13.04.18, 07:31
        Strawberry cheeesecake 😍😍😍
      • jola-kotka Re: Lody 13.04.18, 07:32
        W jakich sklepach mozna je kupic?
        • slonko1335 Re: Lody 13.04.18, 07:37
          w Twoim ulubionym Piotrze i Pawle na przykład, poza tym w Tesco, ostatnio w Lidlu były w promocji
          • jola-kotka Re: Lody 13.04.18, 08:14
            Dzieki smile
            • ichi51e Re: Lody 13.04.18, 08:16
              Ale tez sa dziwne - takie tluste w smaku.
              • jola-kotka Re: Lody 13.04.18, 08:25
                Ale sa takie jak kiedys byly w smaku. Wlasnie kiedys lody byly tluste.
              • dziennik-niecodziennik Re: Lody 13.04.18, 08:29
                Bo na smietanie, to musza byc tluste wink
              • bigzaganiacz Re: Lody 13.04.18, 12:20
                Okreslenie orawdziwych lodow jako dziwne i tluste w smaku jest dosydz dxiwne,

Ben i jery salted carmel
                • ichi51e Re: Lody 13.04.18, 14:24
                  No sa tluste co poradze. Jak tluste mleko.
                  • bigzaganiacz Re: Lody 13.04.18, 15:09
                    To sie smietana nazywa , pewnie czekolada 70% smakuje ci za bardzo kakao ?
          • dziennik-niecodziennik Re: Lody 13.04.18, 08:29
            W Kauflandzie tez.
        • aqua48 Re: Lody 13.04.18, 08:12
          Ja lubię Manhattan pomarańczowe. Bywają w Kauflandzie i w Carrefourze.
          • black_magic_women Re: Lody 13.04.18, 12:31
            aqua48 napisała:

> Ja lubię Manhattan pomarańczowe.

a ja limonkowe, czy cytrynowe. I mają fajne, duże opakowaniasmile
        • mea8 Re: Lody 13.04.18, 08:45
          Sprawdź czy działa już Lodziarnia Marczak na Rayskiego. Cudne lody mają, można kupić w dużych kubełkach na wynos.
      • jola-kotka Re: Lody 13.04.18, 08:26
        Nie wiem czy mam nie ja tu jestem pania kuchni i robic to mi sie nie chce.
      • 1maja1 Re: Lody 13.04.18, 10:08
        Haagen daz maja w skladzie syrop glukozowo-fruktozowy.
        • snakelilith Re: Lody 13.04.18, 12:36
          1maja1 napisała:

> Haagen daz maja w skladzie syrop glukozowo-fruktozowy.
          >

Nie wszystkie rodzaje, waniliowy nie. Ale kogo tu interesuje syrop glukozowo-fruktozowy? Gdyby wybierać pod tym kątem, to wybór się momentalnie zawęża, dramatycznie wręcz zawęża. Prawie wszystskie standardowe marki używają syropu glukozowo-fruktozowego. Nawet lody w lodziarniach są z tym syropem.
          • 1maja1 Re: Lody 13.04.18, 13:41
            Dobrze wiedziec, ze waniliowy nie. Ciekawe czy te wszystkie grycany czy inne rzemieslinicze laduja ten syrop. Ja zwykle robie sama, 4 skladniki, zdarza sie, ze kupie sorbet dla corki, ktory nie ma syropu.
          • mdro Re: Lody 13.04.18, 14:05
            "Prawie wszystskie standardowe marki używają syropu glukozowo-fruktozowego"

Nie w Polsce wink. Np. Grycan nie używa, w składzie jego lodów jest cukier i ziemniaczany syrop glukozowy (na dalekim miejscu).
            • 1maja1 Re: Lody 13.04.18, 14:17
              Dziekowac! 🙂
        • black-cat Re: Lody 13.04.18, 13:51
          Nie wszystkie. Waniliowe nie mają
          • 1maja1 Re: Lody 13.04.18, 13:58
            Tak juz zostalam poinformowana, ciesze sie, bo jak juz mam zjesc loda to jest to waniliowy wlasnie. Poza tym kogo jak kogo, ale ematke powinien interesowac sklad😉
    • 1papryczka.chili Re: Lody 13.04.18, 07:59
      Dawno nie jadłam kupowanych lodów ale były takie dobre w lidlu jogurtowe z orzechami pekan i miodem. W kubkach chyba 0,5 litrowych.
      A jak masz thermomixa to wrzuć mrozone truskawki i mrożonego banana (tylko zanim zamrozisz to obierz go ze skórki) i śmietankę. Pyszne lody bez curku a jednak słodkie.
      • joa66 Re: Lody 13.04.18, 08:25
        Do tego nie jest potrzebny thermomix - zwykły mikser wystarczy smile Robię tak od lat.
        • memphis90 Re: Lody 13.04.18, 09:10
          Musisz mieć malakser o solidnej mocy - mój kielich dołączany do zwykłego miksera nie daje rady jednej mrożonej truskawce smile Ale już ręczna żyrafka chyba z bosha daje radę, aczkolwiek tak jest mniej wygodnie.
          • joa66 Re: Lody 13.04.18, 14:27
            Mam własnie "żyrafkę" - spokojnie daje sobie radę smile
      • sacea Re: Lody 13.04.18, 10:29
        daję mrożone truskawki i świeży banan, żeby się skleiło

a ulubiony deser córki to domowy shake: mrożone truskawki, jogurt naturalny i lody waniliowe
    • ichi51e Re: Lody 13.04.18, 08:15
      Jak sie je po przerwie to generalnie lody smakuja dziwnie. Dziwnie slodkie. Ja w sumie chyba tylko ben&jerry i to tez nie wszystkie smaki lubie obecnie.
      • jola-kotka Re: Lody 13.04.18, 08:33
        Ale te sa bez smaku jak zamrozona zabarwiona woda ani to slodkie ani dobre. Acha to sa jakies lody wloskie smaki na tekturce jest napisane.
        • milka_milka Re: Lody 13.04.18, 08:55
          A może Ty sorbety kupiłaś? To rzeczywiście jest paskudne.
          • aerra Re: Lody 13.04.18, 09:24
            Sorbety są pyszne! Dużo łatwiej o dobry sorbet niż dobre lody na śmietanie (z dobrym składem)
            • milka_milka Re: Lody 13.04.18, 09:35
              Ja sorbetów nie lubię. Dla mnie są jak zamrożona barwiona woda.
              • jola-kotka Re: Lody 13.04.18, 10:02
                Bo w wiekszosci pewnie tak jest smile
        • mamma_2012 Re: Lody 13.04.18, 09:06
          Z lodami trudno trafić tak, żeby wszystkim smakowały. Wspomniane tu HD dla mnie są niesmaczne. Też od dawna nie jem lodów, ale lubię próbować, kiedy ktoś przy mnie je. Najczęściej te określane jako średnie, mi się wydają bardziej znośne od tych uznawanych za pyszne.
          Ostatnie jakie pamiętam, że lubiłam to żurawinowe, jogurt z wiśnią, jogurt z truskawką z Grycana.
          Jeśli zrobisz deser z musem, owocami czy czekoladą. Dodasz bitą śmietanę każde ujdąwink
    • barefoot_duck Re: Lody 13.04.18, 11:57
      Ben&Jerry's - nareszcie dostępne w Polsce, chociaż drogie. Ale skoro jem lody raz na ruski rok, to jak już jem to chcę najlepsze. W składzie brak syropu glukozowo-fruktozowego, przynajmniej w moich ulubionych Peanut Butter Cup. Pyszne, gęste, bez kryształków wody, odjechane smaki (chociaż u nas dostępne tylko 6 smaków sad ).
      Kupuję w Carrefourze, widywałam w Rossmanie.
    • martaesz Re: Lody 13.04.18, 13:01
      Jolu , może sama ukręć lody😁.
    • triismegistos Re: Lody 13.04.18, 15:15
      A nie ma tam u was dobrych lodów rzemieślniczych? przejść się do jakiejś lokalnej lodziarni z termosem i kup coś dobrego.
      • bigzaganiacz Re: Lody 13.04.18, 23:03
        Bawi mnie ta wiara w "dobre lody rzemieślnicze" tam moze byc dokladnoe wszystko , w przeciwienstwie do kontrolowanej na wszystkie strony fabryki, kiedys znajoma zabralanie na lody rzemieslnicze , najlepsze w miescinie , syf jakich malo , z drugiej strony nie daleko mnie wpadlem na wloskie gelato , generalnie rewelacja , po roku wpadam i syf jak z biedronki
        • triismegistos Re: Lody 14.04.18, 09:28
          Ale konkretnie bawi cię wiara w to, że istnieją dobre lody rzemieślnicze, czy to, że każdy, kto sobie taki szyld powiesi takie serwuje? Bo jeśli to pierwsze to ekhem wink
    • majenkir Re: Lody 13.04.18, 15:33
      Jezeli lody maja byc kupione pod katem dzieci, to nie cuduj z tym wszystkim co napisane powyzej, tylko kup zwykle waniliowe lub smietankowe wink.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka