Dodaj do ulubionych

Operacja laserowa oczu

16.04.18, 00:46
Dziewczyny coraz bardziej skłaniam się ku opcji zoperowania sobie wzroku laserem. Mam ok -3 wadę wzroku i lekki astygmatyzm. Sęk w tym, że mam 41 lat a ponoć najlepsze efekty taka operacja daje do 40-tki bo potem może się pojawić nowa wada. Czy ktoś z was się poddał korekcji krotkowzrocznosci i z jakim rezultatem? Jeśli w Warszawie to gdzie robiliście, gdzie dobrze robią i najnowszymi metodami. Czy warto czy nie, czy nie było powikłań i skutków ubocznych? Jakie mogą wystąpić?

Mam też prawie 8-letniego synka z nadwzrocznoscia (starszy syn i mąż mają doskonały wzrok ) i on mnie pyta kiedy będzie mógł nosić soczewki jak ja bo okulary lubi ale mu przeszkadzają - zostawił je 2 razy na basenie itd. W jakim wieku mogłabym jego wade zoperować?

Zaznaczam, ze opcja "zrób sobie po prostu dobre okulary" po moim trupie - nie znoszę ich nosić i prawie nigdy nie noszę. Jadę obecnie na soczewkach, ale czasem oczy mnie bolą, bo dużo pracuję przy kompie plus jestem trochę alergiczka i teraz mnie oczy swędza, poza tym to droga impreza bo płacę za soczewki 240 PLN co 3 miesiące plus płyn 40 pln. Czyli rocznie grubo ponad 1000 PLN.

Widzę, że są dostępne coraz nowsze metody laserowe, ale ceny siegaja chyba ok 6-7 tys. za dwoje oczu. A moze warto zrobic poza Warszawą bo jest taniej i tez robią dobrze? Doradzcie pls i podzielcie się wiedzą i doświadczeniem, wy wiecie wszystko smile
Obserwuj wątek
    • fragile_f Re: Operacja laserowa oczu 16.04.18, 03:24
      Moja koleżanka robiła jedno oko (miała w nim -4 a w drugim -1, więc tak troche z dudy...) - wada zmniejszyła się jej do -1, wiec i tak musiała nosić okulary do samochodu. Tyle tylko, że nie musiala zamykać tego oka, jak rano szła do łazienki, zeby nie przywalić w drzwi wink Po urodzeniu dziecka wada trochę jej wrociła (większości pacjentów po kilku latach podobno trochę wraca), nie wspomina tez najlepiej okresu po zabiegu - przez kilka miesiecy miala problem z suchoscią oczu, ponoc wielu ludziom moze zostac juz na zawsze, co przy kompie jest słabe. Generalnie chyba nie ma tez sensu robic przy postepujacej wadzie, musi byc stała - dlatego ja sobie nie zrobie raczej tego zabiegu, bo przyrasta mi jakies 0.25 dioptrii co 2 lata uncertain

Jeśli soczewki Ci przeszkadzaja, to moze przestaw się na jednodniowe? Tzn zakladam, ze uzywasz dwutygodniowych, bo napisalas o płynie.

Aha, zdecydowanie wybralabym klinikę z najwyzszej pólki - co z tego, ze oszczedzisz tysiaka, jesli Ci cos schrzanią?

Doczytalam tez, ze nie powinno sie robic zabiegu jesli jest zagrozenie jaskrą.
    • jolcix Re: Operacja laserowa oczu 16.04.18, 06:36
      operację można zrobić w okolicach 18 lat, ale mówią że najlepiej około 21 lat, o ile wada jest od jakiegoś czasu stabilna i nie zmienia się
      też myślałam o korekcyjnej, ale postanowiłam dać szansę jeszcze soczewką jednodniowym, i to był strzał w 10, mimo , że to wydatek 170 zł miesięcznie, są idealne, więc z zabiegiem się wstrzymam, dla mnie to ostateczność
    • arabelax Re: Operacja laserowa oczu 16.04.18, 06:55
      Mnie właśnie powikłania przerażają, zamazane widzenie przez ileś miesięcy, suche oczy etc a przede wszystkim strach, co będzie jak coś nie tak pójdzie.
      Soczewki noszę od 25 lat, niecierpie okularów. Mam teraz jednodniowe nawilżanie, koszt miesięczny ok 80 pln. Czysto, wygodnie. Może o jednodniowych pomysl? A okulary rano, wieczór.
      Ja tyle lat myślałam i bałam się.
      Koleżanka rok temu robiła w wieku 43 lat i ok. Inna lata temu jak młodsza była z -6 teraz niedawno znowu wróciło i musi nosić soczewki. Ona ma teraz, które zakłada się na noc, kształtują nocą rogówke, rano ściąga się i dzień bez okularów i soczewek.
      • malgosiek2 Re: Operacja laserowa oczu 16.04.18, 08:38
        Mam 46 lat miałam -4 na prawe i astygmatyzm i -2 na lewe oraz jak soczewki minusy to okulary plusy do czytania wtedy.
        Zabieg metodą Lasek zrobiłam w lutym tego roku i nie żałuję.Widzę dobrze, choć czasami wzrok pływa do bliży niż do dali.Prowadzę auto bez okularów. Mam zostawione -1 na obu oczach.Okulary do bliży na razie nie są mi potrzebne mimo iż ściągam szwy i pobieram krew.No, chyba że to tzw trudny pacjent z żyłami wink
        • malgosiek2 Re: Operacja laserowa oczu 16.04.18, 08:43
          Aha klinika to Optegra. Za dwoje oczu 2 tys w promocji, bo często je mają i się też ogłaszają na grupponie .Akurat moja metoda jest z tych tańszych,a to dlatego, że miałam bardzo ostry kąt rogówki i ona najbardziej była odpowiednia. Pierwsze 3 dni bardzo meczące i dokuczliwe,światłowstręt, łzotok i jakby piasek w oczach.Trzeba pamiętać o kroplach i potem 3 mes lekkich ograniczeń typu nie chodzić na solarium czy basen.
      • dyzurny_troll_forum Re: Operacja laserowa oczu 16.04.18, 09:32
        arabelax napisał:

> Mnie właśnie powikłania przerażają, zamazane widzenie przez ileś miesięcy, such
        > e oczy etc a przede wszystkim strach, co będzie jak coś nie tak pójdzie.

Gdzie Ty wyczytałaś te bzdury?

• arabelax Re: Operacja laserowa oczu 16.04.18, 10:42
          Bzdury? Chyba Ci się coś pomyliło.
          • dyzurny_troll_forum Re: Operacja laserowa oczu 16.04.18, 10:45
            arabelax napisał:

> Bzdury? Chyba Ci się coś pomyliło.

zamazane widzenie przez ileś miesięcy - daj jakieś wiarygodne źródło tych rewelacji
            • arabelax Re: Operacja laserowa oczu 16.04.18, 11:03
              Poczytaj sobie o możliwych powikłaniach.
              • dyzurny_troll_forum Re: Operacja laserowa oczu 16.04.18, 11:10
                arabelax napisał:

> Poczytaj sobie o możliwych powikłaniach.

Sobie czytałem bardzo dużo. To co masz jakieś źródło wiarygodne?
                • arabelax Re: Operacja laserowa oczu 16.04.18, 11:31
                  Weź na stronę kliniki, która robi korekcję wzroku. W powikłaniach jest pogorszenie widzenia jako jedno z wielu.
                  • arabelax Re: Operacja laserowa oczu 16.04.18, 11:34
                    Myślę, że to jest właśnie wiarygodne źródło.
        • malgosiek2 Re: Operacja laserowa oczu 16.04.18, 11:13
          NIE miałam żadnego rozmazanego widzenia.Fakt czasami obraz pływał zwłaszcza do bliży, ale teraz już jest dobrze.Oko szybko akomoduje się do czytania z bliska.Zabieg miałam w lutym.Więc to nie jest ileś m-cy.
          • arabelax Re: Operacja laserowa oczu 16.04.18, 11:28
            Ja mowie jakie mogą być powikłania ogólnie. Ty nie miałaś, co nie znaczy, że każdy będzie mieć tak samo. Zawsze jest ryzyko. Każdy reaguje inaczej, a nie dokładnie jak Ty miałaś.
            • malgosiek2 Re: Operacja laserowa oczu 16.04.18, 11:58
              No, ale ja się zaliczam do tych co NIE mieli powikłań, a ich jest ponoć niewiele wg Ciebie big_grin
              • arabelax Re: Operacja laserowa oczu 16.04.18, 12:11
                Gdzie ja to napisałam? big_grin
                • araceli Re: Operacja laserowa oczu 16.04.18, 12:44
                  arabelax napisał:
                  > Gdzie ja to napisałam? big_grin

Tutaj kłamczuszko:
                  "Pozytywnych historii jest jak na lekarstwo niestety."
                  forum.gazeta.pl/forum/w,567,165906995,165906995,Operacja_laserowa_oczu.html?p=165907828
                  • arabelax Re: Operacja laserowa oczu 16.04.18, 12:49
                    To nie mój tekst big_grin jak już coś piszesz, to sprawdź sobie.
    • berdebul Re: Operacja laserowa oczu 16.04.18, 09:11
      Jeżeli nie Warszawa, to Lublin mają dobrych specjalistów.

Przy astygmatyźmie jest to bardziej skomplikowane, nie zdecydowałam się.
    • bella_roza Re: Operacja laserowa oczu 16.04.18, 09:37
      też się zastanawiam, może wystarczyłoby mi jedno oko bo mam -2,75 i -1,25? już mam suche oczy przy soczewkach, czy operacja może to pogorszyć?
    • leann32 Re: Operacja laserowa oczu 16.04.18, 10:00
      Rozwazalam to powaznie. Bylam u kilku okulistow i odradzali. Okularow nie zaloze, nienawidze, zle sie czuje i koniec. W soczekwkach bylo mi sucho, zapalenia spojowek, oczy czerwone.

Powiklan po operacji jest sporo. To sami lekarze mi odradzali. Sami (a bylam u 4 - w okularach wiec jak mniemam skoro sami w nich chodza i sie nie dali operowac - wiedza o czy mowia). Poczytaj sobie w necie i efektach operacji. Pozytywnych historii jest jak na lekarstwo niestety.
      Ciezko uzyskac zero w obu oczętach.
      Wada nie jest stabilna wiec sie zmieni. Jak ci sie zrobi chocby na -1 to masz znow to samo, brak efektow i koniecznosc noszenia soczewek bo co za roznica jaka moc, na jedno wychodzi.

Ale czytam ze masz plyn i jak rozumiem soczewki na 3 miesiace.

Wlasnie tu tkwi szkopul.

Mnie lekarz zapisal dzienne, kupuje w rossmanie, koszt 49 za paczke czyli 100 zl miesiecznie.

Ale zakladam o 6.00 i zdejmuje o 23.30 i nie musze zadnych kropli nawilzajacych uzywac, odkad je mam nie wiem co to zmeczone oczy, czerwone, nie mialam przy jednodniowkach nigdy zapalenia spojowek (a przy miesiecznych mialam co dwa miesiace lekko).

Wez pod uwage ze w tym przypadku wyjmujesz i zakladasz cieniutką, swiezą, sterylna (!!!) soczewke i po calym dniu wyrzucasz.

Ty swoje jedno/ trzymiesieczne, grubsze soczewki masz od miesiaca od trzech. Wyjmujesz po calym dniu, wkladasz do plynu ale co z tego - to nie spirytus przeciez tylko zwykly bialkowy plyn i wszystkie bakterie tam lezą i sie mnoza jak wsciekle, a ty to rano przelezale w tej brudnej wodzie z tymi samimi bakteriami i calym syfem z porozedniego dnia - zakladasz na oko. I to kontynujesz z ta sama soczekwka od 30 do 90 dni

W opini mojego okulisty to rozwiazanie w ogole nie powinno istniec i fakt, odkad mam szkla jednodniowe wszystkie problemy soczewkowe poszly w niepamiec.

Nie ma znaczenia ile je nosze. A wade mam -4, moja przyjaciolka -8 i tak samo - jednodniowki rozwiazaly problem. Moze tym torem sporobuj.

• dyzurny_troll_forum Re: Operacja laserowa oczu 16.04.18, 10:16
        leann32 napisał(a):

> Rozwazalam to powaznie. Bylam u kilku okulistow i odradzali.

Zwykły okulista zwykle ma mgliste pojęcie o leczeniu laserem, bo po prostu nie ma z tym kontaktu. Dwa boi się utraty pacjentów, to elementarne. Dla siebie i całego biznesu soczewkowego.

> Powiklan po operacji jest sporo. To sami lekarze mi odradzali. Sami (a bylam u
        > 4 - w okularach wiec jak mniemam skoro sami w nich chodza i sie nie dali operow
        > ac - wiedza o czy mowia). Poczytaj sobie w necie i efektach operacji.

Pozytywny ch historii jest jak na lekarstwo niestety.

????!
        Ten zabieg jest wykonywany na tysiącach ludzi miesięcznie. I nie ma pozytywnych historii? Naprawdę nie znasz nikogo osobiście kto przeszedł ten zabieg? Ja znam kilkoro....

> Ciezko uzyskac zero w obu oczętach.

To zależy od wady.

> Wada nie jest stabilna wiec sie zmieni. Jak ci sie zrobi chocby na -1 to masz z
        > now to samo, brak efektow i koniecznosc noszenia soczewek bo co za roznica jaka
        > moc, na jedno wychodzi.

Wystarczy kupić zabieg z dożywotnia gwarancją (jeżeli wada się kwalifikuje) i wtedy zawsze Ci skorygują.

Idziesz do dobrej kliniki z renomą, a nie do Janusza i spółki, który kupił historyczny laser z wyprzedaży na Białorusi. Tam na dzień dobry robią Ci pełną diagnostykę oczu metodami i na sprzęcie, z jakim zwykły okulista nie ma styczności - głównie chodzi o poznanie dokładnej geometrii oka. Na podstawie analizy lekarz proponuję metodę i koszty. Część wad jakieś 15%-25% nie klasyfikuje się na leczenie laserowe. I dobra klinika się nie podejmie.

Mam znajomego z posranym kształtem rogówki i dużą wadą (-7 na jednym). I lasera mu odmówiono, zaproponowali mu znaczną poprawę po wymienieniu soczewki, ale to znowu on się nie zdecydował.
        • arabelax Re: Operacja laserowa oczu 16.04.18, 11:40
          Tysiące ludzi miesięcznie? Podaj źródło
          • araceli Re: Operacja laserowa oczu 16.04.18, 11:50
            arabelax napisał:
            > Tysiące ludzi miesięcznie? Podaj źródło

W samym gdańskim parę lat temu Swissmedzie było kilka-kilkanaście operacji tygodniowo. A gdzie reszta świata? big_grin
            • malgosiek2 Re: Operacja laserowa oczu 16.04.18, 12:09
              Zabieg trwa ok 15-20 min wink w przeliczeniu na tygodniowo i miesięcznie wyjdzie sporo zabiegów
          • dyzurny_troll_forum Re: Operacja laserowa oczu 16.04.18, 11:58
            arabelax napisał:

> Tysiące ludzi miesięcznie? Podaj źródło

Laser eye surgery is now considered a common procedure with about 100,000 people undergoing some variation of the treatment in the UK each year.

Na całym świecie wykonano już ponad 500 tys. zabiegów w oparciu o procedurę Smile (w Polsce - Lentivu) i kilka milionów zabiegów metodami powierzchniowymi.

• arabelax Re: Operacja laserowa oczu 16.04.18, 12:14
              Pytałam o źródło, a Ty cytat wklejasz nie wiadomo skąd. Zrób sobie korekcję, albo już miałeś i po sprawie. Wiadomo, że powikłania są, włączając zamazane widzenie, podwójne etc.
              Jak ktoś chce nich robi, ale trzeba mieć świadomość, że zawsze jest ryzyko, mimo, że zabieg jest bardzo popularny. I tyle. Już nie dyskutuje.
              • dyzurny_troll_forum Re: Operacja laserowa oczu 16.04.18, 12:19
                arabelax napisał:

> Pytałam o źródło, a Ty cytat wklejasz nie wiadomo skąd.

z dupy. podobnie jak twoje rewelacje o powikłaniach trwających miesiącami.
                • arabelax Re: Operacja laserowa oczu 16.04.18, 12:34
                  Słownictwo nieodpowiednie
              • dwa_plus_jeden Re: Operacja laserowa oczu 16.04.18, 20:00
                Masz duzo racji. Mam -15 i -17, wiec za duzo I na lasik I na jednodniowe soczewki. Nie potrafie zrozumiec osob robiacych sobie ten zabieg przy wadzie do ok. -4. Skakalabym pod niebo gdybym miala taki wzrok. Ladne okularki I mozna smigac.
                A zabiegi okulistyczne mam za soba, wiec mialam jakis przedsmak jakie to “przyjemne”.
                • bergamotka77 Re: Operacja laserowa oczu 16.04.18, 20:30
                  Ładne okularki? 🤓To się wyklucza. Okulary narzucają określony look. Wolę facetów w okularach niż kobiety. Ja się w nich czuje ograniczona, nie pasują do mojego stylu i w ogóle przeszkadzają mi. Soczewki mam dwutygodniowe kupowane na zamówienie w salonie optycznym z uwzględnieniem astygmatyzmu - sa personalizowane i dlatego nie mogę nosić zwykłych jednodniowek. Poza tym mam inną wadę w obu oczach. No i tych soczewek, które w nocy coś tam robia nie mogę bo nam nietypowy kształt gałki ocznej i odpada. Robiłam kiedyś badania pod tym kątem. Dzięki za liczny odzew, chyba się nie zdecyduję jednak na operację a synowi e odpowiednim wieku dam szansę spróbować z soczewkami.
                  • dwa_plus_jeden Re: Operacja laserowa oczu 16.04.18, 20:34
                    Powodzenia! Oby wszystko sie udalo i pozniej tez bylo dobrze.
                  • princesswhitewolf Re: Operacja laserowa oczu 16.04.18, 21:47
                    >poza tym mam inną wadę w obu oczach.

eee....jak wiekszosc ludzi. Malo kto ma taka sama wade w obu oczach.

>. No i tych soczewek, które w nocy coś tam robia nie mogę bo nam nietypowy kształt gałki ocznej i odpada.

No to chyba musi byc przyczyna bo np 1 Day Acuvue Moist For Astigmatism wystepuja w rozmaitych opcjach i minusowych dioptriach od koloru do wyboru.

No i masz tez mase innych marek m.in:
                    Dailies AquaComfort Plus Toric.
                    Acuvue Oasys For Astigmatism.
                    Biofinity Toric

Te soczewki dla astygmatykow teraz poszly bardzo daleko technologicznie do przodu i warto sie nimi zainteresowac od czasu do czasu bo co rusz cos nowego wprowadzaja
                    • bergamotka77 Re: Operacja laserowa oczu 16.04.18, 22:45
                      Spojrzałam i moje soczewki to wlaśnie Acuvue Oasys for astigmatism. Są bardzo dobre, nie narzekam.
                      • fragile_f Re: Operacja laserowa oczu 17.04.18, 00:32
                        Ekhem, jeśli ktoś Ci mówi, że są robione na zamówienie, to ma dobry PR wink przecież to jest zwykła soczewka, produkowana masowo... ba, jest też wersja 1dniowa, w sklepie internetowym za ~100 pln miesiecznie masz je praktycznie od ręki (wysyłka w 24h) - kupujesz jedno opakowanie dla jednego oka, drugie dla drugiego i tyle.

Sprobuj jednodniowek, ja kiedys uzywalam 2 tygodniowych i było niby ok, ale cos tam zawsze czułam po paru godzinach. Poza tym pare mi sie popsuło podczas mrozów, ciezko sie w nich chodzi na basen, trzeba zawsze umyc i wsadzic do pudeleczka, plus wydajesz tez kase na płyn. Jednodniowki sa o WIELE ciensze i bardziej komfortowe, a jesli chodzi o higiene to nawet nie ma czego porownywac. Poza tym mam wrazenie, ze dwutygodniowe rysuja sie podczas mycia (w sensie o linie papilarne) i robia się zamglone po jakims czasie.
                  • asmarabis Re: Operacja laserowa oczu 17.04.18, 08:13
                    uję jednak na operację a synowi e odpowie
                    > dnim wieku dam szansę spróbować z soczewkami.

A to juz nie rozumiem co ma do tego twoje dziecko i dlaczego nie mogloby zyc w komforcie?
                    • bergamotka77 Re: Operacja laserowa oczu 17.04.18, 08:32
                      Tu masz pewnie rację, że jak podrośnie, a za 10 lat będzie dorosły, to takie operację będą normą. A ja nie zrobiłam wcześniej bo bałam się skutków ubocznych albo że mi nie wyzeruja wady no i teraz są znacznie nowoczesniejsze metody.
                • malgosiek2 Re: Operacja laserowa oczu 17.04.18, 06:11
                  Oj, tam nie możesz zrozumieć.Miło nawet przy -4 dobrze i ostro widzieć big_grin
                  Wada to wada, a ile to już ie gra roli.
                  Zrobiłam przy -4 i -2 i nie żałuję smile
      • araceli Re: Operacja laserowa oczu 16.04.18, 11:39
        leann32 napisał(a):
        > Powiklan po operacji jest sporo. To sami lekarze mi odradzali. Sami (a bylam u
        > 4 - w okularach wiec jak mniemam skoro sami w nich chodza i sie nie dali operow
        > ac - wiedza o czy mowia). Poczytaj sobie w necie i efektach operacji. Pozytywny
        > ch historii jest jak na lekarstwo niestety.

ŻE CO??? Kobieto - przecież tych zabiegów dokonuje się tysiące rocznie i wręcz ciężko znaleźć niepozytywne historie. Mój własnych chłop skorygował sobie -4/-4,5 do zera i jest mega zadowolony. Jedyne co to oczy ma minimalnie wrażliwsze co zauważa jedynie przy krojeniu cebuli big_grin
        • princesswhitewolf Re: Operacja laserowa oczu 16.04.18, 21:48
          a ile maz ma lat?
          • bergamotka77 Re: Operacja laserowa oczu 16.04.18, 22:55
            Moj? 43 lata i wzrok ma sokoli. Jego tata do konca życia czyli do 70-tki nie używał okularów. Mój tata lat 68 też nie używa okularów. U mnie wada poleciala gdy miałam 16-17 lat w okresie dojrzewania gdy sporo się uczyłam i czytałam mnóstwo. Z tym, ze się nie pogłębia. Chyba trzeba ja pokochać -wade wzroku mam na myśli.
            • princesswhitewolf Re: Operacja laserowa oczu 16.04.18, 23:25
              gdzie skad, nie twoj. Co ty z tym wszystkim tak do siebie? Przeciez to nie watek o twoim mezu. Pytalam sie araceli, bo interesuja mnie pozniej historie gdy przychodzi dalekowzrocznosc tez
      • ingaki Re: Operacja laserowa oczu 16.04.18, 13:14
        Też zauważyłam tą tendencję do osadzania przez okulistów, i myślę, że to chyba chodzi o stracenia klientów na okulary. Moja siostra zrobila sobie operację 2 lata temu, i to według niej najlepiej wydane przez nią pieniądze. W końcu bez okularów i bez soczewek widzi. Ja noszę się z zamiarem zrobienia operacji za jakies 2 lata. Jakoś nie słyszy się aż tak duuuzo o powiklaniach czy o pogorszeniu wzroku czy co najgorsze o ślepcie, więc chyba nie jest aż tak inwazyjne.
        • princesswhitewolf Re: Operacja laserowa oczu 16.04.18, 21:52
          nie o to chodzi. Chodzi o to ze po 40tce a czasem po 50tce ( roznie u roznych ludzi), wada wzroku sie zmienia. Moja matka miala -4.0 oraz -3.0 wiekszosc zycia a miedzy 45 rokiem zycia a 55 rokiem zycia wada STOPNIOWO ( kilka razy zmieniala okulary) sie zmniejszyla do -2.5 oraz -1.0 a jednoczesnie pojawila sie powoli poglebiajaca dalekowzrocznosc ( do czytania).
          Miala zabawe z okularami pare dobrych lat az sie to ustabilizowalo. Tak to przebiega u wielu ludzi i nie jest to rzadkie zjawisko

no a teraz wyobraz sobie kogos kto sobie zeszlifowal laserem co mial zeszlifowac i do tej 45tki widzial super a potem pojawila sie dalekowzrocznosc jako dodatek do cofajacej krotkowzrocznosci. Oczywiscie laduje z okularami. Witamy w cyrku.

Dlatego okulisci bardzo polecaja laserowy zabieg osobom z myopia czyli baaaaaardo duza krotkowzrocznoscia tylko

• princesswhitewolf Re: Operacja laserowa oczu 16.04.18, 21:54
            o tu jest o tym artykul ale po angielsku www.dailymail.co.uk/health/article-1051575/We-laser-eye-surgery-need-specs--The-reality-permanent-sight-cure.html

po polsku tez pewno jest sporo
          • asmarabis Re: Operacja laserowa oczu 17.04.18, 08:06
            ek do cofajacej krotkowzrocznosci. Oczywiscie laduje z okularami. Witamy w cyrk
            > u.
            >

Ale jak sobie zeszlifowal w wieku 20-30 lat to zyskal z 20 lat co najmniej uwolnienia od kalectwa.
            Princess nie mialas sytuacji ze widzisz tyle co kret wiec nie rozumiesz.
            Na starosc i tak siedzisz w bujanym fotelu wiec co to za roznica czy w okularach czy bez, a w mlodosci jestes aktywna....
    • fraudes Re: Operacja laserowa oczu 16.04.18, 11:14
      Bliska mi osoba miała operacje ok. 14 lat temu. Z wysokiej wady (ok - 9) uzyskano prawie 0. W każdym razie nie musi uzywac okularów do kina/auta/czytania. Efekt stabilny. Problematyczne jest pierwsze kilak tyg po operacji, bo wada się stabilizuje no i oko było suche. Ale to minęło. Z tej perspektywy mogę polecić. Było to Mavit, ale kilkanaście lat temu. A i przy okazji wykryto i wyleczono odlekjanie się siatkówki.
      • miss.scarlett Re: Operacja laserowa oczu 16.04.18, 20:44
        Ja miałam 15 lat temu w Katowicach na Ceglanej, wada z -5,5 do 0. Ale ból i dochodzenie do siebie po zabiegu ciężko wspominam.
    • asmarabis Re: Operacja laserowa oczu 16.04.18, 11:55
      zu. A moze warto zrobic poza Warszawą bo jest taniej i t
      > ez robią dobrze? Doradzcie pls i podzielcie się wiedzą i doświadczeniem, wy
      > wiecie wszystko smile

Berga normalnie masz kryzys wieku sredniego, kojarze ze kiedys pisalas gdzies ze dla ciebie operacja definintywnie nie. A teraz nagle musisz cos zmieniac, to po co tyle czekelas i najlepsze lata po omacku zylas ?

ja polecam - myle ze z taka mala wada spokojnie ci wyreguluja do zera, a komfort zycia bez porownania -ale nie szukaj na litosc boska po taniosci i na gruponie, wez jakas renomowana klinike warszawska ktora sie specjalizujew tym od lat, jedna jest w centrum a druga gdzies na obrzezach, nie pamietam teraz nazw....
      • bergamotka77 Re: Operacja laserowa oczu 17.04.18, 11:36
        Po omacku hehe az tak źle ze mna nie jest ale zawsze twoje wpisy asma mnie bawią 😅
    • kardla Re: Operacja laserowa oczu 16.04.18, 12:31
      Zrobiłam sobie operację jak tylko ukończyłam 21 rok życia. Najlepsza decyzja ever smile

z -6 i -5 zeszło do 0.25 i 0.0 - przez kilkanaście lat nie nosiłam okularów. Dopiero niedawno podskoczyło mi z powrotem do 1,25 w obu oczach i noszę cieniutkie okulary. Zupełnie nie żałuję decyzji o operacji.
      Koleżanka też bardzo zadowolona.

• bergamotka77 Re: Operacja laserowa oczu 16.04.18, 20:36
        O matko skoro wada wraca albo trzeba nosić okulary do czytania to jaki jest sens operacji? Ja nie chcę nosić żadnych okularów, nawet cieniutkich.
        • princesswhitewolf Re: Operacja laserowa oczu 16.04.18, 21:42
          ale nie wraca TA wada czyli krotkowzrocznosc. To co sie dzieje z wiekiem to narastanie dalekowzrocznosci. To inna wada najczesciej pojawiajaca sie z wiekiem u wiekszosci osob starszych wlasnie po 40tce juz zaczynajac- malo kto w wieku 55 lat nie nosi okularow do czytania ( bywaja i tacy ale to mniejszosc).
        • una_mujer Re: Operacja laserowa oczu 16.04.18, 22:30
          Okulary do czytania Ciebie też mogą czekać... Każdemu na starość soczewka oka robi się mniej elastyczna. W przypadku krótkowidzów może to oznaczać zmniejszenie wady, ale może też brak ostrości i z daleka i z bliska. Wtedy okulary progresywne. Lub soczewki i okulary do czytania.
          Masz za małą wadę po prostu, i dlatego małą motywację...
          • princesswhitewolf Re: Operacja laserowa oczu 16.04.18, 22:40
            >Okulary do czytania Ciebie też mogą czekać...

eeee? nie czekaja bo juz sa.
            • bergamotka77 Re: Operacja laserowa oczu 16.04.18, 22:58
              Już princess używasz okularów do czytania ? O matko...masz 40 kilka lat. Jednak te dzieci okolo 40-tki to pomyłka.
              • princesswhitewolf Re: Operacja laserowa oczu 16.04.18, 23:22
                bergamotko ja mam 46 lat i dalekowzrocznosc w moim wieku nie jest zadna wczesna dalekowzrocznoscia bo sa ludzie juz po 35 r z ktorzy staja sie dalekowidzami, ba bywaja babki ktore w wieku 38 lat juz sa po menopauzie co ciekawe.
                Lekka dalekowzrocznosc pojawila sie u mnie ok 44 roku zycia. Poczytaj o wieku kiedy to sie pojawia

cyt Główna różnica pomiędzy prezbiopią a nadwzrocznością polega na Twoim obecnym wieku. Jeśli masz ponad 40 lat i dopiero niedawno zacząłeś zauważać, że nieostro widzisz coopervision.pl/troska-o-wzrok-i-zdrowie-oczu/co-jest-nadwzrocznosc

A tak z innej beczki to zyczliwie ci radze pogadaj z okulista kiedys przy okazji na temat laserowej operacji krotkowzrocznosci a zmian wraz z wiekiem oka. Powaznie mowie. Nie musisz mi wierzyc i z nim pogadaj to ci wyjasni, jak to komplikuje z wiekiem sprawe i dlatego okulisci zalecala to tylko przy powaznej myopii. Pamietaj ze wypowiedzi tu masz w wiekszosci od osob mlodszych od ciebie czy ode mnie.
                • bergamotka77 Re: Operacja laserowa oczu 16.04.18, 23:31
                  Ale ja to rozumiem i wiem że dalekowzrocznosc jest fizjologiczna w tym wieku ale helou masz
                  ledwo 5 lat więcej ode mnie. Odpukac mam tylko moja krotkowzrocznosc jak na razie i kolejny raz powtarzam to sa oznaki starości więc nie jest naturalne rodzić dzieci w tym wieku. Ja już mam jedno prawie dorosłe ...
                  • princesswhitewolf Re: Operacja laserowa oczu 16.04.18, 23:47
                    >Ale ja to rozumiem i wiem że dalekowzrocznosc jest fizjologiczna w tym wieku ale helou masz
                    ledwo 5 lat więcej ode mnie.

no i 5 lat temu nie bylo sladu dalekowzrocznosci i u mniesmile))

tak tak , nie zestarzejesz sie do 70tki, zmarszczki niet, menopauze bedziesz miec kolo 80tki, a dalekowzrocznosc majac 75 lat. Twoje zycie bedzie bez chorob, starzenia, a w ogole zycie to wyscigi kto dluzej jest bez chorob. Wazne bys z linijka wszystko porownywala lol

>i kolejny raz powtarzam to sa oznaki starości więc nie jest naturalne rodzić dzieci w tym wieku.

Faktycznie ludzie dalekowzroczni nie powinni miec dzieci bo to bardzo istotne dla wychowania by byc krotkowzrocznym a nie dalekowzrocznym.

>Ja już mam jedno prawie dorosłe ..

no i super ale....zabrzmialo jakbys nie mogla sie doczekac az bedzie w pelni dorosle.
                    • bergamotka77 Re: Operacja laserowa oczu 17.04.18, 01:00
                      Nie na szczęście mam drugie, jeszcze dosc małe więc mam dzieci na różnych etapach życia i nuda mi nie grozi. Ale teraz bym sobie już dziecka nie sprawila a mam tyle co ty przy pierwszym. Współczuję bo cenię komfort teraz i przespane noce. Naprawdę koleżankom w ciąży raczej mocno współczuję.
                      • princesswhitewolf Re: Operacja laserowa oczu 17.04.18, 01:14
                        >Naprawdę koleżankom w ciąży raczej mocno współczuję.

Masz rok wiecej niz ja przy pierwszym bo jak rozumiem masz 41 a nie 40 lat.
                        Jesli one sobie nie wspolczuja to moze twoje wspolczucie je rozbawic. Poza tym dzieci sa rozne i nie wszystkie zaraz wariuja w nocy. Moje dziecko jako niemowle spalo spokojnie. Pozniej z wiekiem tym bardziej spi bo jak sobie wyobrazasz ze moge bywac na forum inaczej? Kazde dziecko ma inny charakter i nature.

Bergamotka, dla kobiety takiej jak ty ktora podchowala juz i wychowuje dwoje dzieci perspektywa jeszcze jednego niemowlaka wyglada duzo inaczej niz dla kobiety ktora ma pierwsze i jedyne dziecko bo to zupelnie inna perspektywa. Po co to tlumaczysz wiec ze komus wspolczujesz kto nie uwaza ze sa powody. Nie warto zuzyc ta doze wspolczucia tam gdzie faktycznie ktos sie czuje nieszczesliwy? Faktycznie tu masa takich watkow.

Ale cie rozumiem, bo mam rowiesniczke ktora udala sie na kolejne studia i w sumie jako ze studiowalam do 30 roku zycia i pracowalam jednoczesnie to jak pomysle sobie ze mialabym kolejne lata siedziec na uczelni i egzaminy itd to mi sie niedobrze robi. Ot ona nienasycona bo takich wrazen nie miala i na BSc poprzestala cale lata temu, a mi bokiem ta mysl wychodzi. Podobnie zapewne ty masz z dziecmi. Inna perspektywa bo inne przezycia po prostu. To dosc latwe do zrozumienia
                        • bergamotka77 Re: Operacja laserowa oczu 17.04.18, 01:32
                          Akurat nastudiowac tez się zdążyłam wiec dosc mi obu doznań - studiowałam na dwóch uczelnuach jednocześnie a potem urodziłam dzieci a dziś się cieszę ze ledwo przekroczyłam 40-tke a dzieci już duze i prawue samodzielna a ja moge pracować swobodnie. Każdy wiek ma swoje prawa po prostu.
                          • arabelax Re: Operacja laserowa oczu 17.04.18, 07:04
                            Bergamotka ma jedyna słuszna, najlepsza wizję, kiedy mieć dzieci, bo inaczej akurat tak ma big_grin zawsze takie zawezone myślenie u ludzi mnie przeraża.
                            A inni Tobie pewnie współczuja, bo masz wadę wzroku, a oni nie. Nie wie jak można mieć wadę wzroku, ja inni nie mają??? No jak!!! Współczuję Ci big_grin
                            • arabelax Re: Operacja laserowa oczu 17.04.18, 07:08
                              *bo inaczej nie może być, niż akurat ona ma
                          • asmarabis Re: Operacja laserowa oczu 17.04.18, 08:08
                            Berga ty wszystko robisz na odwrot nie wtedy kiedy jest na to czas, a czemu nie pomyslalas o tej operacji wczesniej, nosz kurcze mieszkasz w Warszawie i kase chyba masz?
                        • bergamotka77 Re: Operacja laserowa oczu 17.04.18, 08:28
                          Nie współczuję tym, które mają pierwsze i sa są dość mlode bo zwykle ma się mnóstwo siły ale kolejne koło 40-tki gdy starsze sa większe.

arabelax ja zawsze tu optowalam za młodym macierzyństwem. Teraz chce znowu pomyśleć trochę o sobie.
                          • asmarabis Re: Operacja laserowa oczu 17.04.18, 08:33
                            erzyństwem. Teraz chce znowu pom
                            > yśleć trochę o sobie.

Ale Berga jak myslisz o sobie bo ja nie rozumiem?
                            Napisalas ze operacji nie zrobisz
                            • bergamotka77 Re: Operacja laserowa oczu 17.04.18, 08:58
                              Tak ogólnie dbam o sobie i swój dobrostan wink Biorę się za dietę, ruch, kontynuuje podróże które kocham. Różne aspekty.
                              • asmarabis Re: Operacja laserowa oczu 17.04.18, 16:54
                                > Tak ogólnie dbam o sobie i swój dobrostan wink Biorę się za dietę, ruch, kontynuu
                                > je podróże które kocham. Różne aspekty.
                                >

Berga ruch i dieta to cos specjalnego ?
                                No weź zacznij wreszcie zyc zamiast udawać ze żyjesz
                                I zrób cos szalonego a potem nam napisz zamiast tylko watki zakładać teoretyczne ....
                                • bergamotka77 Re: Operacja laserowa oczu 17.04.18, 17:49
                                  Oj asma szaleć to już poszalalam. Tak poszalalam kilka lat temu ze mało małżeństwa sobie nie zakonczylam więc szaleństw nie musisz mnie uczyć 😜 W tej chwili sporo pracuje ale mam ciekawą pracę i nie narzekam na brak szaleństwa w niej. Brakuje mi raczej wyciszenia, ruchu, masażu, wyjeżdżam też dużo ostatnio prawie co weekend ale w PL a lubię za granicę. W ten najbliższy również. Brakuje mi tylko czasu, wiekszej dawki ruchu np. tańca i zrzucenia paru kilo więc i lżejsze i diety bo za dużo jem w restauracjach... Poza tym nie narzekam smile Jeszcze nie zaplanowałam wakacji i szukam inspiracji smile
                            • bergamotka77 Re: Operacja laserowa oczu 17.04.18, 09:00
                              A operacji nie zrobię skoro mam za chwilę mieć kolejną wadę tym razem dalekowzrocznosc...To chrzanie to - przeżyję na soczewkach.
                              • snakelilith Re: Operacja laserowa oczu 17.04.18, 11:25
                                bergamotka77 napisała:

> A operacji nie zrobię skoro mam za chwilę mieć kolejną wadę tym razem dalekowzr
                                > ocznosc...To chrzanie to - przeżyję na soczewkach.
                                >

Starcza dalekowzroczność, to jednak coś innego. Ta pojawia się bowiem kiedyś u każdego, nawet u tych z sokolim wzrokiem, mniej więcej pomiędzy 40-50tym rokiem życia. Nie oznacza jednak, że trzeba okulary nosić stale, a jedynie do bliży, czyli do czynności wymagających rozpoznawania małych szczegółów w małych odległościach od oka. Do tego potrzebuje się więc tzw. okularów do czytania, w których możesz właśnie czytać etykiety z małymi literkami, nawlekać igłę, czy przepoławiać małe tabletki, ale nie nosisz ich stale, bo na odległość widzi się jak przedtem, czyli lepiej bez okularów. I pewnie dlatego wydawało ci się, że ktoś tam w twojej rodzinie nie potrzebował okularów w wieku lat 70-ciu, bo nigdy nie widziałaś go przy takich czynnościach. Niewykluczone, że ten ktoś okulary uznał za zbędne. Telewizję można oglądać bowiem bez i jest ostro. Wszystko co jest dalej od wyciągniętej ręki jest ostre, wiele starszych ludzi więcej nie potrzebuje, tym bardziej, gdy ktoś z otoczenia załatwia za nich te bardziej precyzyjne czynności, jak sprawdzanie cen na metkach, przyszywanie guzików i krojenie cebuli w regularną kostkę, choć to ostatnie można robić przy długoletnim doświadczeniu nawet na wyczucie.
                                • bergamotka77 Re: Operacja laserowa oczu 17.04.18, 11:43
                                  Wiem snake i zdaję sobie sprawę z czego wynika nadwzrocznosc i potrzeba okularow do czytania w pewnym wieku. Mój tata nie używa ich (ma 68 skonczone) i musze go zapytać czy widzi dobrze z bliska, mama tylko jak coś musi zobaczyć z bliska jak napisałaś. No właśnie gdybym miała dużą wadę to decyzja byłaby jasna a tak się waham bo ja nie chcę nosić okularów w ogole więc - 1 mnie nie ratuje. Moja rodzina ma dobry wzrok - babcie dziadkowie rodzice rodzeństwo nikt nie nosił okularów - tylko ja się wyrodzilam i poleciał mi wzrok gdy miałam ok.17 lat. Na szczęście od początku nosiłam soczewki i wiele osób nigdy nie widziało mnie w okularach i nie wie nawet, że mam wadę wzroku.
                          • arabelax Re: Operacja laserowa oczu 17.04.18, 10:28
                            Ale to bez sensu pisać o współczuciu. Jak ktoś sam wybiera coś, to współczucie bez sensu. Ja na przykład Tobie współczuję, że masz wadę wzroku, bo ja zawsze zdrowe oczy wspieram smile
                            • bergamotka77 Re: Operacja laserowa oczu 17.04.18, 11:34
                              To nie chodzi o to, ze się nad nimi uzalam - po prostu nie zazdroszczę tego kołowrotka pierwszych lat z maluchem. Ale cieszę się ich szczęściem skoro tego pragną.
                  • riki_i Re: Operacja laserowa oczu 16.04.18, 23:50
                    Nie śledzę teraz branży laserowych korekcji oka, jednak zawsze obowiązywała taka zasada, że krótkowidzom po 40-tce zabiegi raczej odradzano. Ewentualnie korygowano nie na zero, tylko na mały minus, żeby przy zmianach starczych nie wpaść w dużą dalekowzroczność.
                    • princesswhitewolf Re: Operacja laserowa oczu 17.04.18, 00:01
                      dokladnie riki
                    • bella_roza Re: Operacja laserowa oczu 17.04.18, 10:19
                      riki_i napisał:

> Nie śledzę teraz branży laserowych korekcji oka, jednak zawsze obowiązywała tak
                      > a zasada, że krótkowidzom po 40-tce zabiegi raczej odradzano. Ewentualnie koryg
                      > owano nie na zero, tylko na mały minus, żeby przy zmianach starczych nie wpaść
                      > w dużą dalekowzroczność.
                      jaki to ma sens skoro trzeba dalej nosić okulary tylko mniejszą moc? poza tym starcza dalekowzroczność wcale nie zeruje krótkowzroczności tylko istnieje obok niej sad
                      • asmarabis Re: Operacja laserowa oczu 17.04.18, 16:56
                        To jakies opowieści z mchu i paproci wink
    • no_easy_way_out Re: Operacja laserowa oczu 16.04.18, 13:06
      Znajomy to zrobil jakies 2 lata temu.
      Wpierw jedno oko, potem -po chyba 2 czy 3 tygodniach, nie pamietam dokladnie - drugie.
      Jakis czas bylo wszystko mgliscie, costam sie przyzwyczajalo, i zdaje sie nie mogl albo zle mu sie jezdzilo autem gdy bylo ciemno (swiatla sie rozmazywaly czy cos).
      Ale gdy minal jakis miesiac - chwalil sobie.

Wyzerowalo mu wade w obu.
      • no_easy_way_out Re: Operacja laserowa oczu 16.04.18, 13:06
        A. Mial wtedy jakies 35-36 lat.
    • una_mujer Re: Operacja laserowa oczu 16.04.18, 14:36
      Robiłam w październiku ubiegłego roku w warszawskim Mavicie, metodą Smile. Koszt to prawie 10.000 zlotych. Jestem parę lat po 40. Pani doktor uprzedziła mnie, że po zabiegu - ze względu na wiek - mogę zacząć potrzebować okularów do czytania, ale póki co nie mam takiej potrzeby. Pani doktor mówi ,że potrzeba się pojawi... Niemniej to już będą tylko okulary do czytania, a nie np. progresywne, co przy mojej wadzie byłoby małym horrorem.
      Z wady -8 i -6 oraz lekkiego astygmatyzmu zeszłam do zera na lepszym oku i minus 0.5 na tym, które zawsze było słabsze. Widzę super. Widzenie stabilizowało mi się przez około 3 miesięcy, ale to nie znaczy, że były jakieś efekty uboczne - po prostu jednego dnia widziałam lepiej, a drugiego gorzej jeśli chodzi o korekcję - natomiast nie miałam żadnych zamgleń, leciuteńki efekt halo w nocy przez pierwszy miesiąc, i co najważniejsze - kompletnie nic nie bolało.
      Zdecydowałam się na operację po tym, jak zaczęły mi wysychać oczy w stopniu uniemożliwiającym noszenie soczewek jednodniowych. Po operacji nadal wysychają. Ale nie bardziej, niż przed. A przynajmniej widzę i nie muszę nosić okularów; te sztuczne łzy to naprawdę niewielka uciążliwość.
      W Mavicie robią te operacje różnymi metodami; Smile jest najdroższy, ale żeby się do niego zakwalifikować, trzeba mieć odpowiednio grubą rogówkę i być w stanie przez kilka minut leżeć wpatrując się w punkt, jak grzebią ci w oku smile Ja się na to zdecydowałam, bo najszybciej się goi - rzeczywiście po dwóch dniach widziałam już bardzo dobrze.
      Po operacji przez tydzień nie wolno niczym dotykać okolic oczu, myć włosów, smarować twarzy kremem. Trzeba nosić ciemne okulary również w domu (jako ochronę przed paprochami) oraz jeśli masz włosy, które mogą wpadać do oczu, nosić opaskę. To jako ochrona przed zakażeniem.
      Powikłania są oczywiście zawsze możliwe; znam niestety osobę, która po operacji nabawiła sie gronkowca i grozi jej w jednym oku utrata wzroku. Ale znam też w otoczeniu 6 czy 7 osób, które zrobiły operację w różnych okresach czasu i to są bardzo pozytywne historie. Myślę, że kluczem jest dobra klinika, która robi dużo takich operacji i ma dobrą kwalifikację do zabiegu (tzn. odmawiają, jeśli dana osoba jest obarczona zbyt dużym ryzykiem). Ponoć w Mavicie tak właśnie jest - polecała mi ich moja okulistka, u której leczyłam wcześniej suche oczy. Ona też była sceptyczna, ale powiedziała, że najwięcej jej zadowolonych pacjentów po tych operacjach pochodzi z tej własnie kliniki - i uznałam, że to może być reprezentatywna próba.
      Mam nadzieję, że pomogłam.
    • riki_i Re: Operacja laserowa oczu 16.04.18, 15:00
      bergamotka77 napisała:

>Jadę obecnie na soczewkach, ale czas
      > em oczy mnie bolą, bo dużo pracuję przy kompie plus jestem trochę alergiczka i
      > teraz mnie oczy swędza, poza tym to droga impreza bo płacę za soczewki 240 PLN
      > co 3 miesiące plus płyn 40 pln. Czyli rocznie grubo ponad 1000 PLN.

Spróbuj jeszcze monovision Daily HD. Są bardzo drogie, ale po założeniu ich naprawdę nie ma się ochoty więcej nosić czegokolwiek innego. Poza tym parę razy w roku są promocje i można się obkupić na zaś, nic się też nie stanie jak będziesz je nosić po 2 dni, a nie po 1 dzień. Koszt noszenia spada wtedy o połowę.
      • kruella83 Re: Operacja laserowa oczu 16.04.18, 16:46
        jestem 2 miesiące po zabiegu. Wada zlikwidowana: jedno oko do 0 drugie -1
        Nadal jednak nie mam ostrości widzenia, lekarz mówi przyczyną mogła być duża wada ( - 5,25 )
        Wzrok się stabilizuje do pół roku . Gdzieś na forum czytałam opinie gościa , że miał wady wzroku polikwidowane ale nadal nie miał ostrości widzenia. Niedowidzenia podobno nie da sie zlikwidować . Ale i tak polecam, już nie jestem taka ślepa jak wcześniej. Soczewki strasznie wysuszały mi oczy, a okulary je zniekształcały , małe chiński oczka miałam
        • alina460 Re: Operacja laserowa oczu 16.04.18, 19:05
          U mnie wszystko super. Najlepsza decyzja mojego życia smile
      • no_easy_way_out Re: Operacja laserowa oczu 16.04.18, 20:18
        Ja nosze MyDay Daily i nie narzekam.
        Ale ja tez mam "fory"- odpowiednik deputatu weglowego wink mam w cenie dumpingowej z racji, ze tu pracuje. Wiec nie wybrzydzam. Sa wystarczajaco spoko smile
        Nie wiem nawet jakie sa ceny w Polsce. Przypuszczam,ze przecietne. W sensie na probe polecam.
    • wapaha Re: Operacja laserowa oczu 16.04.18, 19:15
      mąż ciachał i oczy i jajka
      powikłań brak tongue_out
    • princesswhitewolf Re: Operacja laserowa oczu 16.04.18, 21:39
      >Sęk w tym, że mam 41 lat a ponoć najlepsze efekty taka operacja daje do 40-tki bo potem może się pojawić nowa wada.

zabrzmialo to tak jakby gdybys dokonala tejze operacji majac lat 35 gwarantowalo ze nie pojawi sie tez dalekowzrocznosc.

Niestety pojawia sie u wiekszosci ludzi i nosza okulary inne do czytania, inne patrzenia w dal albo 2 in 1 czyli progresywne.

Tyle ze nie nastepuje to zaraz ale stopniowo i dlatego przez czasami dobre 10 lat dalekowzrocznosc sie poglebia a krotkowzrocznosc nieco ( acz niewiele) cofnac tez potrafi
    • anagat1 Re: Operacja laserowa oczu 17.04.18, 02:02
      Ale glupoty niektore pisza. Osobiscie znam ponad 20 osob, ktore zrobily laser. Wsxystkie bez okularow od lat 2-10. Bez powiklan procz poczatkowych niedogodnosci przy wygajaniu. Ja lece na zabieg w czwartek do Bydgoszczy, prof Kaluzny. Dam znac po, jak zaczne widziec. Mam -5.5 i -2.25.. Duza roznica i problem. Okulary lubie. Soczewek nie toleruje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka