Dodaj do ulubionych

Problemy ze skora

12.05.18, 16:22
Dorgie ematki taki problem mam ze skora na dekolcie
Od czasu do czasu wysypuja mi sie na niej czerwone plamki ,ktore potem zmieniaja sie w ropiejace male krostki
Wydaje mi sie tez ze dzieje sie tak zazwyczaj po pierwszej ekspozycji na ostrzejsze slonce np.wiosna
Jakas rada?czy to moze byc uczulenie na slonce?
Obserwuj wątek
    • pani_tau Re: Problemy ze skora 12.05.18, 16:33
      Rany boskie, też to to mam. Koleżanka powiedziała, że to właśnie uczulenie na słońce. Jeszcze nie dotarłam do dermatologa, głównie dlatego, że obawiam się potwierdzenia i co wtedy? Te wszystkie blokery obrzydliwe stosować na okrągło? Nieeee.....
      • enia17 Re: Problemy ze skora 12.05.18, 16:51
        No ale na twarzy nie mam tego problemu ani na np. Przedramionach tylko dekolt i zasypany bardzo sad
        • mae224 Re: Problemy ze skora 12.05.18, 17:12
          Też to mam odkąd skończyłam 35 sad
    • karotka_plus Re: Problemy ze skora 12.05.18, 17:13
      Mój syn też to ma, w okresie od kwietnia/maja do sierpnia/września. W tym roku łokcie i dłonie, w tamtym dodatkowo kolana. Dermatolog na 28, tak to podaję wapno do picia (mniej swędzi) i smaruję Pilarix'em. W poniedziałek idę jeszcze po zaświadczenie do rodzinnego póki co, że to nie jest zaraźliwe bo w szkole się domagają.
    • martaesz Re: Problemy ze skora 12.05.18, 17:25
      Proponuję dobrze się wyszorować.
      • enia17 Re: Problemy ze skora 12.05.18, 17:29
        Otoz kiedys pomagalo mi jak zastosowalam dobry peeling a na to jakis dezybfekujacy tonik ale teraz nic nie dziala
        • martaesz Re: Problemy ze skora 12.05.18, 17:41
          enia17 napisała:

> Otoz kiedys pomagalo mi jak zastosowalam dobry peeling a na to jakis dezybfekuj
          > acy tonik ale teraz nic nie dziala
          Tak, ja szoruję się szczotą polecaną w ktorymś wątku, jeszcze przemywałam dekolt tonikiem z kwasami.
          Ta szczota jest rewelacyjna😍
    • ania-z-lasu Re: Problemy ze skora 12.05.18, 18:31
      Niski poziom vit. D powoduje uczulenie na słońce. Bierz profilaktycznie D3 całą zimę, to nie będziesz prawdopodobnie mieć takich historii.
      • enia17 Re: Problemy ze skora 12.05.18, 18:43
        Obecnie zakupilam wapno + vit d
      • pani_tau Re: Problemy ze skora 12.05.18, 22:20
        Ja jestem na D3 cały rok, jesień/zima 2000, wiosna/lato 1000, czyli nie jest to kwestia niedoboru. Co za dziadostwo...
        • b-b1 Re: Problemy ze skora 13.05.18, 08:49
          pani_tau napisał(a):

> Ja jestem na D3 cały rok, jesień/zima 2000, wiosna/lato 1000, czyli nie jest to
          > kwestia niedoboru. Co za dziadostwo...

A sprawdziłaś czy wystarcza taka dawka?
          Ja jestem na 4 tyś jednostek jesień/zima/wiosna i na 2 tyś latem-dopiero wtedy mam środek normy.
          Koleżanka jest na 8 tyś jesień zima i 4 tyś wiosna/lato, aby w normie być.
          • pani_tau Re: Problemy ze skora 13.05.18, 10:44
            Bez suplementacji mam 28,4 ng/ml.
            • pani_tau Re: Problemy ze skora 13.05.18, 10:46
              Nie te wartości, bez suplementacji- 17,8 ng/ml
              • pani_tau Re: Problemy ze skora 13.05.18, 10:52
                Musze efektywniej spać, bo nie kontroluję tego co piszę: bez suplementacji 17,8 a z suplementacją 33,2
      • princesswhitewolf Re: Problemy ze skora 12.05.18, 22:30
        no ale moze lepiej by sprawdzila czy faktycznie jest tak radykalnie niski ten poziom by az powodowac uczulenie na slonce. I czy to faktycznie na slonce. Moze byc na Nikiel ( lancuszki , wisiorki itd)
        • enia17 Re: Problemy ze skora 13.05.18, 10:14
          Nie nosze zadnej buzuterii
          Jedyne co zauwazylam to wlasnie ze jak sie pojawia pierwsze slonce,dekolty to wtedy mnie wysypuje sad

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka