Dodaj do ulubionych

Stara matura a nowe studia

18.05.18, 13:19
Ematko pomóż!
Zdawałam maturę 20 lat temu z matematyki , fizyki, jęz. polskiego i angielskiego.
15 lat temu skończyłam informę na polibudzie.
Pracuję w zawodzie, ale już mi się cholernie znudziło to co robię.
Marzy mi się weterynaria.
Wiecie jak to zorganizować?
Czy musiałabym od nowa zdawać maturę z chemii i biologii?
Czy którejś z Was udało się w okolicach 40tki zmienić zawód na zupełnie inny?
Walka z niedziałającym/badziewnymi systemami już mnie wypaliłasad
Obserwuj wątek
    • skarolina Re: Stara matura a nowe studia 18.05.18, 13:34
      Wejdź na stronę uczelni, która Cię interesuje i sprawdź warunki rekrutacji dla osób ze starą maturą, to najpewniejsze źródło informacji w tej kwestii
    • tol8 Re: Stara matura a nowe studia 18.05.18, 13:36
      Ojej, aż mi się moja matura przypomniała smile
      Przeliczają teraz oceny ze świadectwa na te procenty. Niedawno się dowiadywałam, bo też myślę nad zmianą zawodu. Po tylu latach człowiek już wie, co jest jego pasją i w tym chcę się realizować.
      • anka_z_zielonymi Re: Stara matura a nowe studia 18.05.18, 13:38
        No przeliczają, tylko ja nie zdawałam
        matury z bioli i chemii, więc nie ma co przeliczać. Chyba musiałabym od nowa pisać maturę.
        • gaia246 Re: Stara matura a nowe studia 18.05.18, 13:46
          Tak, trzeba pisać od nowa.
        • mdro Re: Stara matura a nowe studia 18.05.18, 13:50
          Zdawałaś matmę i fizykę, masz pewne szanse, że przeliczą. Sprawdź na stronie uczelni zasady rekrutacji dla kandydatów ze starą maturą.
        • skarolina Re: Stara matura a nowe studia 18.05.18, 14:40
          A przeliczają ocenę z matury czy ocenę ze świadectwa? Mi z tego co poniżej wynika, że ze świadectwa

Kandydaci, którzy zdawali egzamin dojrzałości (stara matura), biorą udział w postępowaniu kwalifikacyjnym na podstawie konkursu świadectw. Wyjątek stanowi kierunek architektura krajobrazu – kandydaci muszą zdać egzamin z rysunku na ocenę co najmniej 2,0. Spośród kilku ocen uzyskanych na świadectwie dojrzałości (bądź ukończenia szkoły ponadgimnazjalnej) z jednego przedmiotu uwzględnia się (w konkursie świadectw) najwyższą ocenę (dotyczy to także oceny z fakultetu) Oceny uzyskane na świadectwie dojrzałości lub świadectwie ukończenia szkoły (stara matura) z przedmiotów branych do kwalifikacji, przelicza się według następujących zasad: (i tu tabelka)
    • frey.a86 Re: Stara matura a nowe studia 18.05.18, 13:42
      Może być kłopot, bo nawet jak uznają ci tą starą maturę, to większość uczelni na weterynarię wymaga zdanej biologii lub chemii. Inna rzecz, że porywanie się na takie studia 20 lat po skończeniu szkoły średniej bez gruntownej powtórki materiału z biologii i chemii to trochę samobój, więc warto rozważyć zdanie tej matury.
      No i zastanów się, czy to faktycznie praca dla ciebie. Ludziom często wydaje się, że weterynaria to leczenie chorych piesków, kotków czy świnek morskich w miejskiej lecznicy. A rzeczywistość jest taka, że na studiach będziesz mieć praktyki w ubojni, będzie trzeba np. zbadać krowę lub świnię per rectum i juz zawód robi się zdecydowanie mniej atrakcyjny. tongue_out
      No i ostatnia rzecz to perspektywy pracy. Mam poważną wątpliwość, czy jakakolwiek klinika zatrudni świeżaka po studiach, któremu to świeżakowi bliżej do 50-ki niż 30-ki.
      • anka_z_zielonymi Re: Stara matura a nowe studia 18.05.18, 13:50
        Wiem o ubojni, tyłkach i wszystkich innych obrzydliwosciachsmile To mnie nie zniechęca.
        Byłam ostatnio parę razy w ośrodku rehabilitacji zwierząt dzikich i pozazdrościłam panom pracy w środku lasuwink
        • frey.a86 Re: Stara matura a nowe studia 18.05.18, 13:54
          Skoro tak, to łap za książkę do biologii dla szkoły średniej i ucz się do matury. smile Ja bym to potraktowała jako swego rodzaju test, bo jak znudzi ci się nauka tej biologii, to będziesz przynajmniej wiedziała, że nie ma co porywać się na studia. Jak dasz radę - próbuj. Powodzenia. smile
          • mimfa Re: Stara matura a nowe studia 18.05.18, 14:01
            To można sobie po 20 latach ot tak sobie zdawać maturę z przedmiotu, z którego się nie zdawało?
            • frey.a86 Re: Stara matura a nowe studia 18.05.18, 14:15
              A niby dlaczego nie, jak to jest teraz jedyna możliwość dostania się na studia? Egzaminów wstępnych już nie ma.
    • piernicola Re: Stara matura a nowe studia 18.05.18, 14:18
      Mam znajomą rocznik 86, ale poszła jako młodsza i zdawała starą maturę. Chciała iść na nowe, całkiem inne studia dzienne - i procedura była na tyle zniechęcająca, że w końcu poszła na doktoranckie na swoich starych.
      Ale jeśli jesteś zdeterminowana to jeśli będzie trzeba - zdasz tę maturę, na pewno.
    • stara.gropa Re: Stara matura a nowe studia 18.05.18, 14:24
      Może zacznij od kursu dla ratowników zwierząt?
      • anka_z_zielonymi Re: Stara matura a nowe studia 18.05.18, 14:31
        To jest świetny pomysł, ale właśnie doczytałam, że żeby rozpocząć kurs należy mieć wykształcenie medyczne (pielęgniarka, lekarz itd.) lub być technikiem weterynatyjnym.
        • stara.gropa Re: Stara matura a nowe studia 18.05.18, 14:35
          Ale chyba nie wszędzie, bo taki kurs skończyła moja koleżanka, która nie miała nic wspólnego z medycyną ani weterynarią.
          • anka_z_zielonymi Re: Stara matura a nowe studia 18.05.18, 14:40
            A wiesz może w jakiej szkole/ośrodku robiła ten kurs?
        • gryzelda71 Re: Stara matura a nowe studia 18.05.18, 14:36
          Te studia zamierzasz godzić z pracą?
          • anka_z_zielonymi Re: Stara matura a nowe studia 18.05.18, 14:39
            Nie, właśnie się zwolniłam i za 3 miesiące będę wolna jak ptak. W najbliższych latach nie mam zamiaru podejmować żadnej pracy. Miałabym czas na studia.
            • gryzelda71 Re: Stara matura a nowe studia 18.05.18, 14:42
              W tym roku już za późno chyba na maturę, ale jak chcesz i możesz poświęcić ponad 5lat to do dzieła.
    • muchy_w_nosie Re: Stara matura a nowe studia 18.05.18, 14:40
      Rozwiąże twoje problemy: nie dostaniesz się, jest tylu młodych ludzi z maxem punktow na maturze obecnej i są laureatami konkursow w roku bieżącym że ty zdając nawet dodatkowe przedmioty maturalne celem uzupełnienia matury jesteś bez szans. Oczywiście szanse się zwiększają przy znajomościach
      • gryzelda71 Re: Stara matura a nowe studia 18.05.18, 14:43
        Mylisz weterynarię z medycyną.
        • kannama Re: Stara matura a nowe studia 18.05.18, 14:53
          No i niż jest więc kandydatów na studia jakby mniej...
          • gaia246 Re: Stara matura a nowe studia 20.05.18, 14:09
            Miejsc na studiach też mniej

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka