Dodaj do ulubionych

Wysokie TPO

17.11.05, 22:38
O tym , że choruję na hashimoto dowiedziałam się2 miesiące temu.Moje TSH przed
leczenim to 3,99.Po 2 miesiącach przyjmowania Letroxu 50,1 tabletka dziennie
TSH 2,7, USG o niejednorodnej obniżonej echostrukturze,TPO 10156 przy normie
do 50IU/ml.Czy ktoś z was miał lub ma takie wysokie TPO?Czy można jakoś
obniżyć?Wizytę u endo mam za tydzień,a do tego czasu chciałabym się czegoś
dowiedziec.
Obserwuj wątek
    • nitca Re: Wysokie TPO 17.11.05, 23:59
      Probujemy bronic sie przzed przeciwcialami biorac selen + cynk, padme 28 + olej
      z ogorecznika, ecomer, TFX ...roznie. Wszystkie pomysly i watpliwosci znajdziesz
      w starszych watkach.
      Pozdrawiam
      Nitca
      • tygrysek01 Re: Wysokie TPO 27.11.05, 10:55
        Edeldreda moje przeciwciała sa około 4tys ale endo powiedział ze nie bedziemy z
        nimi walczyć bo pomimo moliwych spadków ich poziomu zawsze będą raz wieksze raz
        mniejsze. Ja biore teraz tylko iskial. Nic wiecej.
    • rejchanka Re: Wysokie TPO 30.11.05, 21:19
      ja robiac pierwszy raz badanie tpo 3700 myslalam ,ze to pomylka iza dwa dni
      robiac je powtornie mialam wynik 4500 ,niestety w chwili obecnej nie wiem ile
      mam bo licza tylko do tyaiaca i mam zxaznaczane >1000
    • ladii Re: Wysokie TPO 30.11.05, 22:37
      Ja mam antyTPO powyżej 1000, biorę od miesiąca Letrox 50 tak jak ty. A TSH mam
      4,52. Nie wiem, na co choruję, bo nikt mi nie powiedział, oprócz jednej osoby
      tu na Forum. Nie wiem po co biorę ten Letrox bo nie czuję żadnej różnicy, chyba
      po to, żeby uspokoić sumienie, że coś robię. Pamiętam, że w przeszłości miałam
      tak samo niepokojące wyniki z bilirubiną, nieprawdopodobnie więcej niż wynosi
      norma i moja lekarka, wykluczywszy żółtaczkę powiedziała, że są ludzie ktorzy
      nie mieszczą sie w tzw normach. Może i z tym tak jest. Who knows.
      • moniak7 Re: Wysokie TPO 01.12.05, 15:19
        MOja poprzednia endo i obecna tez mowia, ze z przeciwcialami sie nie walczy,
        bo to nic nie daje. I tak skacza jak chce i nie ma sensu faszerowac sie chemia.
        Leczy sie niewlasciwe hormony. Monia
        • ladii Re: Wysokie TPO 01.12.05, 16:53
          Co to w praktyce znaczy 'leczy się niewłaściwe hormony'? Myślałam, że ten cały
          Letrox jest na to.
    • to-ja-007 Re: Wysokie TPO 01.12.05, 20:46
      Ja mam TPO pow 3000 przy normie do 30.

Teoretycznie moze pomoc ograniczenie jodu w pozywieniu oraz branie selenu.

Wysokie przeciwciala moga dawac dodatkowe objawy w postaci np. boli miesni albo
      potrzebe brania wysokiej dawki letroxu.

Poza tym ktos na jednym forum laczyl takie bardzo wysokie przeciwciala
      tarczycowe z poronieniem.

• ladii Re: Wysokie TPO 07.12.05, 18:13
        Byłam dzisiaj drugi raz u endokrynolożki z opisem mojej biopsji (Grupy komórek
        pęcherzykowych tarczycy bez cech atypii. Nieliczne leukocyty. Pojedyncze
        histiocyty wielojądrowe. Treść białkowo-krwista) Na forum ktoś mnie wcześniej
        też pytał jaki był opis mojego USG. Dzisiaj go dopiero odebrałam z papierów od
        endokrynolog. Opis jest taki: Płat prawy 60x17x21mm, płat lewy - 59x19x17mm.
        Objętość obu płatów wynosi 20.2 ml. (norma do 18ml). Miąższ tarczycy w całości
        przebudowany (???), o niejednorodnej nieco obniżonej echogeniczności. W PWR
        wzmożenie przepływu w tarczycy. W prawym płacie, w sąsiedztwie cieśni słabo
        wyodbrębniająca się zmiana ogniskowa mieszanej echogeniczności, 19mm, ze strefą
        płynową. Cieśń nieposzerzona. tchawica nieprzemieszczona. Węzly chlonne szyjne
        głebokie niepowiekszone. Wn. Przebudowa miąższowa tarczycy. W diagnostyce
        eróżnicowej konieczne uwzględnienie stanów zapalnych na podłożu
        autoimmunologicznym (n. ch. hashimoto). Zmiana ogniskowa prawego płata.
        Zapytałam się lekarki dzisiaj czy mam niedoczynność. Powiedziała mi że ani nie
        mam nadczynności ani niedoczynności i że nie mam hashimoto, tylko wole (brr)
        obojętne i że moja choroba tarczycy nie jest ani lekka ani ciężka tylko
        średnia - tak się wyraziła.Dała mi zapas letroxu do kwietnia - wtedy też mam
        się u niej pokazac. Gdy się zapytałam o te przeciwciała ponad 1000, powiedziala
        ze przy mojej chorobie to jest bez znaczenia. Proszę was napiszcie, co powinna
        teraz zrobić osoba rozsądna, dbająca o swoje zdrowie, jeść ten letrox do
        kwietnia i co to jest to wole obojętne?
        • to-ja-007 Re: Wysokie TPO 07.12.05, 19:16
          Ladii
          tsh masz stosunkowo wysokie - nie wiem czy jeszcze miesci sie w normach bo one
          zaleza od laboratorium.
          Dlatego albo masz niedoczynnosc albo masz niedoczynnosc subkliniczna (jesli masz
          objawy niedozcynnosci a wyniki jeszcze mieszcza sie w normie).

Przy takim TPO, usg i tsh to sorry ale wg mnie masz Hashimoto.
          Nie wiem dlaczego Twoja lekarka powiedziala cos innego.
          • ladii Re: Wysokie TPO 07.12.05, 20:20
            Poszłam do endokrynologa normalnie z ubezpieczenia. Kobieta jest już dość
            zaawansowana w leciech, ale to dla mnie nie jest wyznacznik czy jest ktoś dobry
            czy nie. Zawsze jestem dość zdenerwowana w kontakcie z lekarzami, ale
            zapamiętałam wyraźnie. Powiedziała, że to ani niedoczynność ani nadczynność.
            Czy myślisz, że powinnam jednak udać się gdzieś prywatnie? jestem z Krakowa.
            Pregladałam opinie na temat endokrynologów, ale o Krakowie to praktycznie nie
            ma nic. Nie wiem co robić.
            • to-ja-007 Re: Wysokie TPO 07.12.05, 21:36
              W zasadzie - nawet jesli nie uslyszalas diagnozy Hashimoto - leczona jestes tak
              jak na Hashimoto, wiec nie ma wielkiej roznicy. Moim zdaniem nie musisz isc do
              innego lekarza o ile ta lekarka bedzie Ci zlecala dawke przy ktorej bedziesz sie
              dobrze czuc.

Wazne zeby co jakis czas robic badania (2-3- miesiace), bo jesli to Hashi to
              pare miesiecy po rozpoczeciu brania leku tsh i hormony tarczycy moga sobie
              skakac. Takie wahania moga wystapic ale nie musza. Roznie to bywa.
              Poza tym trzeba tez cos jakis czas robic usg tarczycy. Ja na razie robilam co roku.
              • ladii Re: Wysokie TPO 08.12.05, 18:58
                Fajnie. Przynajmniej wiem jakie badania powinnam w międzyczasie sobie robić. A
                tak nawiasem mówiąc to nie rozumiem, dlaczego w przychodni dają termin wizyty
                od 9 do 12:30. Po co tyle trzeba wysiadywać pod tym gabinetem. Jak tam wchodzę
                to marzę tylko o jednym - oby jak najszybciej i do domu (w środę spędziłam tam
                około trzech godzin). W ogóle chorowanie w naszym kraju nie należy do
                przyjemności. A przecież mogłoby być tak miło: każdy dostaje numerek na
                konkretną godzinę, np 9:15 i czeka tylko pól godziny.
    • edeldreda1 Re: Wysokie TPO 01.12.05, 21:46
      Witam ponownie.Postanowiłam dopisać ciąg dalszy w sprawie mojego TPO.A więc
      byłam na wizycie u mojej endo, która po obejrzeniu mojego wyniku stwierdziła,że
      jedynym rozwiązaniem na obniżenie wyniku jest zwiększenie dawki letroxuz 50 na
      75.Dodatkowo przyjmuję selen.Po 2 miesiącach mam powtórzyć badanie TPO.Dodam, że
      z ciekawości, po tygodniu przyjmowania letroxu 75 sprawdziłam TSH-2,7 obniżyło
      sie na 1.8.Teraz ciekawa jestem czy po 2 miesiącach przyjmowania takiej dużej
      dawki nie wpadnę w nadczynność?
      • to-ja-007 Re: Wysokie TPO 01.12.05, 21:58
        W nadczynnosc mozesz nie wpasc ale mozesz byc blisko dolnej granicy jesli chodzi
        o Tsh. Jak sie boisz - to mozesz pobrac przez jakis czas "mieszana dawke" czyli
        np. brac 75 przez 3 albo 4 dni w tyg. a przez reszte dni 50.

Wlasnie czytalam abstrakt artykulu gdzie pisza ze jak tsh jest nisko utzrymywane
        to przeciwciala powinny spadac.
        Wczesniej tylko czytalam na innych forach wytlumaczenie, ze wysokie tsh oznacza
        pobudzenie tarczycy a to powoduje zaostrzenie zapalenia i wzrost przeciwcial ale
        brakowalo mi naukowego dowodu (zboczenie zawodowe) w postaci badan klinicznych -
        na obizenie przeciwcial przez odpowienia suplementacje leku. No i znalazlam. Co
        prawda opisane tylko 3 przypadki ale za to obserwacja byla wieloletnia (7-8 lat)
        wiec mozna miec nadzieje, ze zaobserwowany spadek przeciwcial to nie przypadek. smile

• kapitankloss3 Re: Wysokie TPO 02.12.05, 17:05
          Witaj!
          A gdzie czytalas ten abstrakt ? w jakim pismie? bo to bardzo interesujace
          badania.

Wlasnie czytalam abstrakt artykulu gdzie pisza ze jak tsh jest nisko utzrymywan
          > e
          > to przeciwciala powinny spadac.
          >
          • ala261 Re: Wysokie TPO 03.12.05, 13:08
            a ja odebralam swoje badania i tsh mam 2.89 ft3 3.2 ,ft4 1.53 tpo
            66 ,testosteron 38,prolaktyna 12 a w ciąze zajśc nie moge,muslalam,ze to przez
            te przeciwciala,ale lekarz powiedzial,ze mam ich tak malo,ze to niemozliwe zeby
            to bylo przez nie.
    • trusia82 Re: Wysokie TPO 08.12.05, 19:48
      Ja miałam takie wyniki TPO>1000 , usg podobne, TSH16 i jednoznacznie lekarz
      postawił diagnozę pani ma hashomoto i już się z tego nie wylwczy do końca zycia.
      Biore codziennie letrox 50 w styczniu badania.
      • ladii Re: Wysokie TPO 08.12.05, 23:32
        Moje TSH jest znacznie niższe. Lekarka mi powiedziała, że mam szansę na
        wyleczenie. Tak sobie myślę, że jakoś to będzie. Nie my pierwsze, nie my
        ostatnie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka