Dodaj do ulubionych

Inwazja brązowych robali

24.05.18, 23:06
Od kilku dni mamy w domu (i wokół) inwazję malutkich brązowych miniżuczków czy czort tam wie co to. Małe, ok 2-4mm, latające, i jest ich coraz więcej. A dzisiaj to już naprawdę przesadzają. Chodzę, tłukę, a one jak z czarodziejskiej różdżki przybywają ciągle nowe. Pozamykalam wszystkie okna, żeby nie właziły kolejne.. Macie pomysł co to może być?
Obserwuj wątek
    • lady-z-gaga Re: Inwazja brązowych robali 25.05.18, 00:16
      Kiedyś myślałam, że mam inwazję, a okazało się że to robale zalęgnięte w torebce z resztą psiej suchej karmy. W pewnym momencie przepoczwarzyly się w postać skrzydlatą i co wieczór nowe stadko fruwało mi po mieszkaniu.
    • milva24 Re: Inwazja brązowych robali 25.05.18, 01:01
      A nie szubak smirnova aby?
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Inwazja brązowych robali 25.05.18, 09:02
      Tak, przerabiałam to. To są żywiaki chlebowce. Przyłaziły z piwnicy, tak mi się wydaje. Bo w piwnicy też było ich zatrzęsienie, a ja mieszkam na parterze, więc dostęp przez wentylację czy jakieś szpary miały łatwy. Prawdopodobnie przyszły z nowymi sąsiadami, bo wcześniej problemy nie było. Niestety sąsiedzi się wyprowadzili a żuczki zostały. I bujałam się z nimi dalej. Zimą odpuszczały, ale w lecie była masakra. Ciągle chodziłam i co któregoś przyczaiłam to eksterminowałam. Pisałam do spółdzielni, to przyszli i popsikali jakimś raidem do przewodu wentylacyjnego i to miało załatwić sprawę big_grin Problem się rozwiązał, jak sprowadzili się nowi sąsiedzi, może wyczyścili piwnicę i żuczki przestały się pojawiać tak po prostu. Czasami jakiegoś namierzę, ale nie ma masowego nalotu, w tym roku udało mi się jednego namierzyć smile.
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: Inwazja brązowych robali 25.05.18, 09:07
        Jeśli żuczki nie przychodzą z zewnątrz, to neistety pozostaje gruntowny przegląd kuchni. I powywalanie wszystkiego co nie jest zamknięte szczelnie w pojemnikach/słoikach. Bo one potrafią się przegryźć przez foliowe opakowania uncertain
    • ironia-losu11 Re: Inwazja brązowych robali 25.05.18, 10:14
      Przyjrzałam się towarzystwu z bliska i najpodobniejsze faktycznie do tych żywiaków chlebowców... Ale najwięcej ich siedzi na oknie od ZEWNĄTRZ. No nic, przejrzę całe żarcie i zrobię czystki. Dzięki dziewczyny za podpowiedzi! smile
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: Inwazja brązowych robali 25.05.18, 11:36
        No to w takim razie u ciebie jest inwazja z zewnątrz. Musisz w takim razie zabezpieczyć jedzenie, żeby się nie zadomowiły u ciebie. I przeprowadzać regularne kapciowe naloty. big_grin A jeśli walka wręcz cię przerasta, to chyba pozostaje tylko zamontowanie w oknie moskitiery.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka