Dodaj do ulubionych

Irish girls

25.05.18, 11:04
Trzymamy kciuki ?
Irlandczycy referenduja.
Przypominam sobie swego przyjaciela z uczelni, Yana, ktory mial zwyczaj powtarzac (koniec lat 80) Polak, Irlandczyk, dwa bratanki, tak samo katoliccy, zapijaczeni i biedni.
W 30 lat, tyle sie zmienilo, Yan nie doczekal triterapi, ale jestem pewna ze bylby dumny ze swoich rodakow, najpierw malzenstwa jednoplciowe, teraz mozliwosc zniesienia tej cholernej 8 poprawki do konstytucji, ktora kosztuje tyle trgedii ludzkich.
Kurcze, jak myslicie, czy I my gotowi jestesmy na takie referendum ?
Obserwuj wątek
    • princess_yo_yo Re: Irish girls 25.05.18, 11:26
      jest szansa ze irlandia ruszy troche przekrecjajaca sie na prawo wskazowke, trzymam kciuki smile
    • banksia Re: Irish girls 25.05.18, 11:38
      Irlandia to mały kraj, to pomaga w tempie przemian. Ale z drugiej strony pamiętajmy, ze do lat 90 nie było tam rozwodów i trzymały się instytucje typu siostry magdalenki. Oni mają katolo przeorane mózgi nie gorzej od rodaków. Ale nie mają rydzyka, jezusa z antenami i premiera z misją rechrystianizacji...🤔
      Na dwoje babka wróżyła.

Wg mnie Yes może wtopić ze wzgl na dopuszczalnosc do 12tyg w każdym przypadku. To jest coś co W Pl to jeszcze długo nie przejdzie niestety, moze dlatego tak mówię.
      Trzymam kciuki za zwycięstwo rozumu nad myśleniem magicznym.
      • bigzaganiacz Re: Irish girls 25.05.18, 11:56
        premiera z misją rechrystianizacji...

GORZEJ!!!!! premier jest gejem ...
    • barbibarbi Re: Irish girls 25.05.18, 11:57
      Trzymam kciuki!
      • banksia Re: Irish girls 25.05.18, 18:40
        W sumie, ciekawa jestem dlaczego wątek nie żre. Temat niby tak nam bliski, przedyskutowany i przekłócony do spodu, ale jednak za płotem, więc już nie interesujący?
        • morgen_stern Re: Irish girls 25.05.18, 18:42
          No mnie interesuje, ale nie czuję potrzeby wypowiadania się w każdym wątku, który czytam.
        • ira_08 Re: Irish girls 25.05.18, 18:58
          No ale co tu ma żreć? Głosują. Nie będzie nam tu w Polsce od ich wyniku ani lepiej, ani gorzej. Możemy trzymać kciuki za TAK, modlić się za NIE, jak kto woli. I tyle. Sama aborcja była już mętolona na wszystkie strony świata, ile można?
          • lodomeria Re: Irish girls 26.05.18, 02:13
            No coś Ty! Wiesz jaką wartość ma know how?

Wiesz z jakim zaangażowaniem i od jakich fachowców szkoli się anti-choice???

Wziąwszy pod uwagę to, jak dużo w Irlandii Polaków, to może być dla naszej sprawy wręcz decydujące!
        • iwoniaw Re: Irish girls 25.05.18, 19:22
          W sumie, ciekawa jestem dlaczego wątek nie żre. Temat niby tak nam bliski, prze
          > dyskutowany i przekłócony do spodu

No chyba właśnie dlatego; kto chciał coś na temat ustaw okołoabrocyjnych powiedzieć, zrobił to już milion razy. Jaki by nie był wynik głosowania, wielkim zwycięstwem Irlandczyków jest już sam fakt, że ktoś ich o to pyta - u nas referendum w tej sprawie jest nie do wyobrażenia w obecnym układzie politycznym (co z drugiej strony dobitnie potwierdza, że rządzący zdają sobie sprawę, że nie zakazem aborcji przyciągają elektorat, nawet ten najwierniejszy).
        • princess_yo_yo Re: Irish girls 25.05.18, 20:53
          bo nie ma aborcji w tytule i nie jest agresywnie napisany wink
          • woman_in_love ok, robię test żarcia 26.05.18, 10:58
            wątków
    • kaka-llina Re: Irish girls 25.05.18, 18:49
      Trzymamy kciuki za Irlandki, tak duzo osiągnęły ( i w ogóle cały kraj) mam nadzieję, że "yes" wygra!.. Mielismy być druga Irlandia ale niestety Polska się cofa do tej Irlandii z lat 70-tych albo i wcześniej...
      • kaka-llina Re: Irish girls 25.05.18, 18:53
        A tak BTW na czarne protesty po ambasadą w Londynie przyjeżdżały również "Irish girls" podzielić się swoimi doświadczeniami, polskie dziewczyny (z kilku organizacji) współpracowały z nimi bardzo blisko... Świetne, szczere kobiety! Trzymam kciuki! Niech chociaż dla nich ten koszmar się skończy!
    • lellapolella Re: Irish girls 25.05.18, 19:24
      Oczywiście, trzymam kciuki za Irlandki, to jasne. Czy jesteśmy gotowi? Dopóki się nie odbędzie, to nie będziemy wiedzieć.
      • ultimate.strike Re: Irish girls 26.05.18, 10:05
        Dotąd w Polsce nie odbyło się właśnie dlatego, że Kośkat nie jest pewny wyniku.
    • gris_gris Re: Irish girls 25.05.18, 20:58
      Ja trzymam. I jestem pod wrażeniem ich mobilizacji, tego, jak wracają do kraju głosować. Trzeba tylko pamiętać, ze to referendum nie będzie oznaczać na pewno zmiany prawa, tylko to, ze parlament będzie mógł sie projektem w ogóle zająć. Jeśli prawo zostanie w ogóle zmienione, to jego kształt będzie jeszcze do ustalenia.

Myśle, ze i u nas będzie kiedys prawdziwa debata, lub referendum, i tez będzie taka mobilizacja. Ale to nie będzie prędko.
      • paszczakowna1 Re: Irish girls 26.05.18, 10:46
        > Myśle, ze i u nas będzie kiedys prawdziwa debata, lub referendum, i tez będzie taka mobilizacja.

Referendum poprzedzone debatą. Teoretycznie nie jest referendum niezbędne (Konstytucja dopuszcza aborcję), ale w takieej sprawie by się przydało. Tylko by trzeba do tego najpierw środowiska kobiece przekonać...
    • chocolatemonster Re: Irish girls 25.05.18, 21:44
      Polish girls tez😁 moj glos na 'yes' oddany.
      • bi_scotti Re: Irish girls 26.05.18, 01:25
        Wstepne wyniki BARDZO okay smile www.bbc.com/news/world-europe-44241521
        Wyglada na to, ze YES wygralo bardzo zdecydowanie. Common sense gora! Cheers.
        • monia.i Re: Irish girls 26.05.18, 01:28
          Trzymam kciuki smile
        • leyre2 Re: Irish girls 26.05.18, 07:11
          bi_scotti napisała:

> Wstepne wyniki BARDZO okay smile www.bbc.com/news/world-europe-44241521
          > Wyglada na to, ze YES wygralo bardzo zdecydowanie. Common sense gora! Cheers.
          >

Wreszcie.
    • ingryd Re: Irish girls 26.05.18, 01:52
      Pierwsze estymacje, 68% yes, pijemy dziewczyny, za waszã I naszã wolnosc !!!!
      • kaka-llina Re: Irish girls 26.05.18, 10:05
        Brawo!!!!!!
        • lellapolella Re: Irish girls 26.05.18, 10:58
          Cudowna wiadomość na początek dnia!
      • aj.riszka Re: Irish girls 26.05.18, 11:07
        Dobre wieści!
    • joa66 Re: Irish girls 26.05.18, 11:24
      Myślę, że to dopiero początek długiej drogi.Przypominam,że to nie było referendum za "aborcją na życzenie" a wygrane referenda w tej sprawie ciągną się od 1992 r. A po wygranym referendum w 2013 doszło do dramatu

www.theguardian.com/world/2014/aug/17/ireland-woman-forced-birth-denied-abortion. Ale referendum (zagrożenie życia matki, w tym ryzyko samobójstwa) było wygrane.
    • szarsz Re: Irish girls 26.05.18, 11:31
      A mnie bulwersuje, że podstawowe prawa człowieka (kobiet) w ogóle poddaje się pod głosowanie. Które go prawa nam się należą z samego faktu przynależności do gatunku ludzkiego.
      • paszczakowna1 Re: Irish girls 26.05.18, 12:04
        Podstawowe prawa różnych grup ludzi poddawano pod głosowanie. Tak się zmienia prawo. No bo jak inaczej?
      • paniusiaokragla Re: Irish girls 26.05.18, 12:05
        I że tyle kobiet zapłaciło najwyższą cenę zanim do głosowania doszło. I to że bez tych ofiar wynik wcale nie byłby taki pewny.
    • paniusiaokragla Re: Irish girls 26.05.18, 11:56
      Brawo smile zwłaszcza kampania #HomeToVote smile
      • joa66 Re: Irish girls 26.05.18, 11:59
        Kampania też mi się podobała. I zastanawiam się jak by wyglądały wyniki gdyby mogła głosować wielomilionowa irlandzka diaspora rozsiana po świecie dla której Irlandia to Molly Malone, guinness i KK.
        • paniusiaokragla Re: Irish girls 26.05.18, 12:02
          Pewnie mogłoby być różnie sad wracać czy jechać tylko na głosowanie, zwłaszcza z daleka, chciało się tylko najbardziej zaangażowanym, czyli zdaje się tym za Repeal.
          • joa66 Re: Irish girls 26.05.18, 12:09
            dokładnie (zresztą podobnie było w przypadku małżeństw)
            • paniusiaokragla Re: Irish girls 26.05.18, 12:14
              A o małżeństwach czytałam, że pokazało bardzo małe różnice między prowincją a miastami w kwestiach mentalności. Tu może zaskakująco okazać się podobnie. Oby, oby. I może, jeśli jeszcze Irlandia Północna się dołączy, dać powera Polkom.
          • kaka-llina Re: Irish girls 26.05.18, 12:13
            Też bym do Polski przyjechała na takie głosowanie... (chociaż jak na razie możemy głosować z zagranicy)
            • paniusiaokragla Re: Irish girls 26.05.18, 12:16
              W tym głosowaniu całe miasteczka z Australii leciały smile w twitterze krąży fajne zdjęcie, jak znajdę to wkleję, właśnie o sile #HomeToVote i nas, kobiet
    • ingryd Re: Irish girls 26.05.18, 16:03
      Przez caly dzien, sacza mi sie z radia reportarze z Irlandii. Mlode, starsze kobiety, wzruszone do lez, opowiadaja historie swoje, swoich bliskich, gehenne ktora przechodzily...
      Slychac radosc I wielka ulge oraz nadzieje i wiare, ze ich ojczyzna w koncu zamyka rozdzial swojej historii, ktory tak bardzo ciazyl w ich zyciu.
      Kurcze, przyznam sie, ze im zazdroszcze, dlaczego u nas wszystko idzie à rebours uncertain
      • paniusiaokragla Re: Irish girls 27.05.18, 00:22
        A ja się wzruszam jak czytam o tych wszystkich konserwatywnych miasteczkach gdzie zwyciężyło Yes. Tobpokazuje, że jeśli się ludziom pokaże odpowiednią perspektywę a przede wszystkim jakie straszne konselwencje ma dla kobiet zakaz aborcji, to będą głosować za liberalizacją przepisów. Trzeba zacząć tę pracę w Polsce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka