08.05.07, 19:38
Witam. Może ktos doradzi jaki najlepszy olej do Golfa 3 1.9TDI. Teraz jezdzę
na Mobil 1 15W 40.
Obserwuj wątek
    • ksmx Re: Jaki olej 08.05.07, 21:18
      Najlepszy to pełen syntetyk niezależnie od przebiegu, tdi nawet z przebiegiem
      350 tys jeżdżą na syntetyku. Jak długo jeździsz na mineralnym? 10-20 tys? Możesz
      spróbować zalać Mobil 10W40 i wymienić po 5 tys km tak ze dwa razy (zawsze z
      filtrem). Generalnie zmieniłbym na półsyntetyczny bo mineralny chyba nie jest
      zbyt dobry dla turbinki.
      • antek991 Re: Jaki olej 09.05.07, 00:50
        dlaczego pytasz o olej?? cos nie tak z obecnym??
        • romando1 Re: Jaki olej 09.05.07, 08:15
          Nie zmieniaj na inny .To jest dobry olej.Kolega zmienił na półsyntetik i
          podczas jazdy w upały zapalała się kontrolka od ciśnienia oleju.Zmienił na
          mineralny i problem ustąpił.Z olejami można przedobrzeć,najważniejsza jest
          wymiana oleju nawet częściej niż zalecają.
    • black_code Re: Jaki olej 09.05.07, 09:00
      rafwis1 napisał:

> Witam. Może ktos doradzi jaki najlepszy olej do Golfa 3 1.9TDI. Teraz jezdzę
      > na Mobil 1 15W 40.

Nie ma takiego oleju 15W40 Mobil 1 ale mniejsza o to ,
      wracajac do tematu 15W40 nie jest najodpowiedniejszym olejem do tego
      silnika jesli nie ma wiekszego zuzycia oleju to mozesz smialo
      sprobowac przejsc na polsyntetyk 10W40 do silnikow z duzym
      przebiegiem np taki jak MaxLife 10W40 Valvoline
      Syntetyk to za duze ryzyko i ja bym nie wlewal go w sytuacji kiedy
      nie wie sie co bylo wlewane do tej pory .

• piotr33k2 Re: Jaki olej 09.05.07, 12:40
        black_code napisał:

> rafwis1 napisał:
        >
        > > Witam. Może ktos doradzi jaki najlepszy olej do Golfa 3 1.9TDI. Teraz jez
        > dzę
        > > na Mobil 1 15W 40.
        >
        > Nie ma takiego oleju 15W40 Mobil 1 ale mniejsza o to ,
        > wracajac do tematu 15W40 nie jest najodpowiedniejszym olejem do tego
        > silnika jesli nie ma wiekszego zuzycia oleju to mozesz smialo
        > sprobowac przejsc na polsyntetyk 10W40 do silnikow z duzym
        > przebiegiem np taki jak MaxLife 10W40 Valvoline
        > Syntetyk to za duze ryzyko i ja bym nie wlewal go w sytuacji kiedy
        > nie wie sie co bylo wlewane do tej pory .
        >
        > ja własnie na taki przeszedłem jak wymieniłeś -pólsyntetyk maxlife
        10w40valoline dla diesli o dyzym przebiegu ,na razie jestem zdowolony ,silnik
        może troche głosniej warkocze na małych obrotach i niskich biegach ale wyraznie
        lżej pracuje i jakoś tak bardziej "lekko" sie jężdzi,a na wyższych biegach i
        wiekszych prędkosciach jest za to wyraznie cichszy przyjemniejszy w
        prowadzeniu ,ogólnie oprócz ceny polecam ,jest tez dosc trudno dostepny
        niemożna go raczej kupic na stacji na ewentualną dolewke .
        • antek991 Re: Jaki olej 09.05.07, 12:55

> > ja własnie na taki przeszedłem jak wymieniłeś -pólsyntetyk maxlife
          > 10w40valoline dla diesli o dyzym przebiegu ,na razie jestem zdowolony ,silnik
          > może troche głosniej warkocze na małych obrotach i niskich biegach ale
          wyraznie
          >
          > lżej pracuje i jakoś tak bardziej "lekko" sie jężdzi,a na wyższych biegach i
          > wiekszych prędkosciach jest za to wyraznie cichszy przyjemniejszy w
          > prowadzeniu ,ogólnie oprócz ceny polecam ,jest tez dosc trudno dostepny
          > niemożna go raczej kupic na stacji na ewentualną dolewke .

Wynika z tego ze ten olej jest 'lżejszy' o mniejszych wlsciwosciach smarująco-
          lepkosciowych. LAtem w wysokich temperaturach i korkach nie zła będzie z niego
          woda a nie olej!!!
          • piotr33k2 Re: Jaki olej 09.05.07, 13:48
            przeciez wiadomo i to widac gołym okiem że minerał jest gęściejszy od pól i
            syntetyków ale to nie znaczy że lepszy ,zresztą minerał tez przy wysokich
            temp i nagrzaniu silnika robi sie rzadki jak syntetyki ,wez wyciągnij sonde po
            przejechaniu kilkuset kilometrow w upale to zobaczysz ,to nie ma żadnego
            znaczenia i to nie o to chodzi bo syntetyk czy zimny czy nagrzany zachowuje sie
            podobnie i nie przekracza pewnej granicy a minerał nie ,napewno lepiej się
            odpala zimny silnik przy syntetyku .
          • paszis Re: Jaki olej 09.05.07, 13:53
            >
            > Wynika z tego ze ten olej jest 'lżejszy' o mniejszych wlsciwosciach smarująco-
            > lepkosciowych. LAtem w wysokich temperaturach i korkach nie zła będzie z niego
            > woda a nie olej!!!

Woda to bedzie ale z tego 15w40
            Pelny syntetyk przy np.120c bedzie mial wyzsza lepkosc , a mniejsza na mrozach.
            Mineraly dobre tylko do starych silnikow dzialajacych jeszcze dzieki nagarom ktore je trzymaja w kupie i uszczelniaja.
            Zreszta zobacz na ogolna lepkosc mienralnego ~130 a pene synteryki od 170 do 220.
            • antek991 Re: Jaki olej 10.05.07, 23:12

> Mineraly dobre tylko do starych silnikow dzialajacych jeszcze dzieki nagarom
              kt
              > ore je trzymaja w kupie i uszczelniaja.

Jak sie rozpoznaje czy silnik jest nowy, jeszcze nie stary, a jak czy jest juz
              stary????
      • antek991 Re: Jaki olej 09.05.07, 12:44
        Olej o jaki chodzi w tytule to Mobil "M" 15W40 jest taki olej. Ale Olejem który
        mnie nigdy nie zawiódł w różnych autach(diesla nie mialem) jest Castrol GTX3
        15W40. pozdro
    • chris62 Re: Jaki olej 09.05.07, 15:06
      afwis1 napisał:

> Witam. Może ktos doradzi jaki najlepszy olej do Golfa 3 1.9TDI. Teraz jezdzę
      > na Mobil 1 15W 40.
      To się zdecyduj czy Mobil 1 czy Mobil 15W40 bo to różnica 2 klas.
      • macgregor-72 Re: Jaki olej 09.05.07, 22:39
        A co powiedzielibyście na temat zalania olejem silnika Suzuki Swift 1.0. Wg instrukcji jest kilka możliwości: 20w-50, 15w-40, 15w-50, 10w-40, 10w-50, (10w-30 - zalecany dla silnika 1.6), 5w-30 - rozumiem, że kolejność jest mniej więcej od najbardziej "ciepłolubnych" a klasa jakości API SE, SF, SG, SH lub SJ czyli kolejność od najgorszych.
        Przebieg można by powiedzieć, że dopiero dotarty silnik.
        Czy można zalać syntetykiem Lotos (ale marka chyba nie powinna mieć znaczenia tylko klasa oleju) 5w-40 API SJ/SL - czyżby wg specyfikacji producenta byłby to za dobry olej i nie wskazany?
        Proszę o rzeczowe opinie (mniej rzeczowe też mogą być ;) ).
        • sk-1 Re: Jaki olej 10.05.07, 00:41
          Opinia paszis to święte słowa,szkoda że nie napisane dużymi literami,bo na
          dłużej by zostały w pamięci.
          • trypel Re: Jaki olej 10.05.07, 08:07
            sk-1 napisał:

> Opinia paszis to święte słowa,szkoda że nie napisane dużymi literami,bo na
            > dłużej by zostały w pamięci.

Niestety. I tak 90% bedzie wciąz powtarzało bajki że syntetyki są rzadsze od
            mineralnych... taka tradycja a tradycję cieżko zmienić.
            A potem jeszcze bajki o nagarach...
            • sk-1 Re: Jaki olej 10.05.07, 10:50
              Jeśli tak napisał paszis to przepraszam.Ja zrozumiałem to tak:olej mineralny w
              niskich temperaturach jest gęsty jak kisiel,natomiast w wysokich rzadki jak woda.
              • trypel Re: Jaki olej 10.05.07, 17:03
                Dobrze zrozumiałeś. Ja tak samo. Ale i tak dalej inni bedą powtarzac bajki jak
                to oleje syntetyczne są rzadkie i nagar wypłukują :D
          • macgregor-72 Re: Jaki olej 11.05.07, 19:13
            Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi?
            Wg Ciebie olej 15w-40 lub 20w-50 (prawdopodobnie mineralny) będzie gorszy w wysokich temperaturach niż 5w-30 (syntetyk)? Przecież klasę oleju określa specyfikacja API i chyba może się zdarzyć, że w określonych warunkach kiepski syntetyk będzie gorszy niż dobry mineralny.
            Producent podał paletę możliwości, przedstawił graficznie a użytkownik w zależności od pory roku powinien sobie dobrać olej na porę roku. Przy przebiegach 30 tys km rocznie można chyba zalewać wiosną olej 10w-50 a jesienią 5w-30? Producent zaleca wymianę oleju klasy SG, SH lub SJ co 15tys km (przy normalnych warunkach eksploatacji).
            • sk-1 Re: Jaki olej 12.05.07, 01:16
              Tak,będzie gorszy,albowiem zaprawdę...olej syntetyczny w każdych warunkach
              smaruje lepiej.Nie wiadomo czy np.mineralny klasy SJ(jest taka?) będzie lepszy
              od syntetyka SA,nie o to chodzi. Jeśli 30tkm/rok to zgoda,zostanie więcej w
              kieszeni ale pod warunkiem że jest to silnik starszej daty.A jak ktoś robi
              5-7tys.rocznie?,nie będzie się paplał na okres zimy z wymianą tylko powie
              eetaaam nic mu nie bedzie.Jeśli ma syntet.to w porządku.Niedobrze jak ma
              minerała i to SA.Zanim toto świństwo zacznie smarować,przez 10min.będzie
              wyłaziło dziurkami jak dżdżownice,a wałek rozrządu się kręci i czerwienieje aż w
              końcu toto dociera i pojawia się dymek,a jak dymek to i nagarek,i o to
              chodzi,silnik jest szczelny. Okres niskich temperatur to nie są warunki
              normalne dla olejów mineralnych. Wedle mnie tak by to wyglądało,a jaka jest
              prawda?,nigdy się nie dowiemy,może tak trzeba.Za dużo zmiennych w tej materii
              zeby znależć jedno rozwiązanie,chociaż...
              • macgregor-72 Re: Jaki olej 12.05.07, 12:32

> Tak,będzie gorszy,albowiem zaprawdę...olej syntetyczny w każdych warunkach
                > smaruje lepiej.Nie wiadomo czy np.mineralny klasy SJ(jest taka?) będzie lepszy
                > od syntetyka SA,nie o to chodzi. Jeśli 30tkm/rok to zgoda,zostanie więcej w
                > kieszeni ale pod warunkiem że jest to silnik starszej daty.A jak ktoś robi
                > 5-7tys.rocznie?,nie będzie się paplał na okres zimy z wymianą tylko powie
                > eetaaam nic mu nie bedzie.Jeśli ma syntet.to w porządku.Niedobrze jak ma
                > minerała i to SA.Zanim toto świństwo zacznie smarować,przez 10min.będzie
                > wyłaziło dziurkami jak dżdżownice,a wałek rozrządu się kręci i czerwienieje aż
                > w
                > końcu toto dociera i pojawia się dymek,a jak dymek to i nagarek,i o to
                > chodzi,silnik jest szczelny. Okres niskich temperatur to nie są warunki
                > normalne dla olejów mineralnych. Wedle mnie tak by to wyglądało,a jaka jest
                > prawda?,nigdy się nie dowiemy,może tak trzeba.Za dużo zmiennych w tej materii
                > zeby znależć jedno rozwiązanie,chociaż...
              • macgregor-72 Re: Jaki olej 12.05.07, 13:06
                Poprzednio palec mi się omsknął.

> Tak,będzie gorszy,albowiem zaprawdę...olej syntetyczny w każdych warunkach
                > smaruje lepiej.Nie wiadomo czy np.mineralny klasy SJ(jest taka?) będzie lepszy
                > od syntetyka SA,nie o to chodzi.
                W pierwszym zdaniu nie miałeś wątpliwości. Ja jednak jestem przekonany, że olej mineralny klasy SJ (jeśli jest taki) będzie lepszy niż syntetyk klasy SE (jeśli taki jest, nie wiem czy jest też klasa SA a jeśl już to pewnie mineralny Hipol)

Jeśli 30tkm/rok to zgoda,zostanie więcej w
                > kieszeni ale pod warunkiem że jest to silnik starszej daty.A jak ktoś robi
                > 5-7tys.rocznie?
                Jeśli chodzi o doraźną oszczędność przy zalewaniu gorszym/tańszym olejem to też jest pozorna. Mimo, że dobry olej (właśnie najczęściej syntetyk) jest droższy, to częstotliwość wymiany jest mniejsza, czyli odpada koszt wymiany, koszt straty czasu, rzadziej kupujesz filtr oleju. Ponadto silnik spala nieco mniej paliwa (nie mówię już o lepszej ochronie silnika). Suzuki zaleca wymianę oleju klasy SE i SF co 10tys km ale nie rzadziej niż co 8 miesięcy, więc nawet przy małych przebiegach trzeba wymieniać 2 razy w roku lub 3 razy na 2 lata czyli lepiej i taniej byłoby wymieniać lepszy/droższy olej ale rzadziej.
                Generalnie syntetyki są wyższej klasy (SJ, SL) a mineralne niższej (SE, SF) i zgadzam się, że syntetyki smarują lepiej ale ja w przeciwieństwie do Ciebie nie wykluczam wyjątków.
                • sk-1 Re: Jaki olej 13.05.07, 17:20
                  Temat rzeka,Ty masz rację i ja się trzymam swego,zależy co kto ma na myśli.Taki
                  przykład;W jednym skoku ekipa posmarowała Małyszowi narty świeczką i Adam
                  skoczył 100m.W następnym do smarowania zastosowali
                  grafito-polimero-estroepoksy-mazidło i Adam skoczył tyle samo.Wniosek tylko
                  jeden-nie komPinować tylko stosować parafinę lub zwykłe sadło.Otóż nie,to jakieś
                  coś sprawiło że te skoki były podobne.To samo z olejami."elf sporti 15W/40 nigdy
                  mnie nie zawiódł-polecam".Przez ile Cie nie zawiódł,przez 4lata i 100tkm.??A
                  wiesz przez ile nie powinien Cię zawieść?,przez 300tys.amerykańskich kilometrów
                  minimum,tyle tam przejeżdżają bez zaglądania do silnika.Czy możliwe to do
                  zrobienia na wspomnianym "elfie"?-myślę że tak,pod warunkiem że będą to okolice
                  gdzie cienia nie ma i co 5tkm.wymiana el"fa na nowy.A u nas?,leją do nowych
                  sam.minerała bo na ślicznym karnisterku ma napisane SJ.Wsadz go z
                  syntet.np.5W/40 na 2godz.do -25"C w zamrażarce a zobaczysz różnicę.I kupę
                  lodowatego żelastwa które 10 razy dziennie odpalasz i czadujesz bo gaśnie i
                  prycha,a potem"jakiś słaby ten silnik i coś rzępoli w nim,chyba na
                  giełdę...Wracając z obłoków uważam że nie powinno się porównywać syntetyka z
                  minerałem,to są dwa odrębne artykuły służące przypadkowo jednemu celowi.Tak więc
                  do Twojego Suzuka p o l e c a m(hehe)wyłącznie najlepszy syntetyk.Nie bierz
                  jednak tego serio bo to jest internet i tutaj każdy może,raz lepiej a raz gorzej
                  jak śpiewa o sobie jeden pan.Pozdrawiam
    • parise Re: Jaki olej 11.05.07, 21:59
      Pierwszego tłoczenia ;))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka