Dodaj do ulubionych

Fotelik samochodowy mocowany pasami

29.05.18, 11:08
Podczytuje Was od czasu do czasu i skorzystalam juz z kilku dobrych rad. Potrzebuje teraz kupic fotelik samochodowy dla wiecej niz rocznego dziecka do starszego typu samochodu a wiec fotelik mocowany pasami bezpieczenstwa. Czy mozecie poradzic jakis, ktory sie u Was sprawdzil?

Czy ktos ma doswiadczenie w uzywaniu fotelika z izofixem na pasy? Czytalam, ze sa takie do podwojnego zastosowania, ale nie jestem przekonana do takich rozwiazan...
Obserwuj wątek
    • bywalec.hoteli Re: Fotelik samochodowy mocowany pasami 29.05.18, 11:26
      Chyba od 2006 roku obowiązują Isofixy w samochodach. Twoje auto ma ponad 12 lat ?
      Jaki wiek i waga dziecka? W zakresie 15-25 kg polecam fotelik KIDFIX II XP firmy Britax Roemer. Można go montować na pas bezpieczeństwa a jak zmienicie starocia na nowsze auto, to montuje się na Isofix oraz pas bezpieczeństwa. Jest niedrogi (koło 450 zł w popularnym sklepie z fotelikami), w miarę lekki, łatwo się go montuje, wykonany z dobrych materiałów. Sprawdzone, że dziecko bardzo dobrze w nim śpi - ma do tego dobry zagłówek.
      • neuroglia Re: Fotelik samochodowy mocowany pasami 29.05.18, 13:21
        Samochod faktycznie stary, ale z roznych wzgledow jeszcze pol roku musi z nami przejezdzic...dziekuje za rade, ale potrzebuje mniejszy 9-18.
      • muchy_w_nosie Re: Fotelik samochodowy mocowany pasami 29.05.18, 16:37
        Od sierpnia 1998 r.
        • memphis90 Re: Fotelik samochodowy mocowany pasami 29.05.18, 16:51
          Mam dwa samochody wyprodukowane po 1998r i żaden nie ma isofixa.
          • thea19 Re: Fotelik samochodowy mocowany pasami 29.05.18, 20:02
            mozesz miec i z 2012 i nie miec. isofix jest tylko dla MODELI, nie pojazdow ogolnie, wyprodukowanych po 2006
        • thea19 Re: Fotelik samochodowy mocowany pasami 29.05.18, 16:53
          isofix jest seryjnie montowany w modelach wyprodukowanych po 2006r, wczesniej byl dodatkowym wyposazeniem.
          • ela.dzi Re: Fotelik samochodowy mocowany pasami 30.05.18, 09:36
            Chyba nawet później, widziałam auto z 2007 bez isofixa.
            • thea19 Re: Fotelik samochodowy mocowany pasami 30.05.18, 10:28
              chodzi o modele a nie pojazdy ogolnie.
    • bywalec.hoteli Re: Fotelik samochodowy mocowany pasami 29.05.18, 11:30
      A jeśli dzieciak mniejszy, czyli w zakresie 9-18 kilo, to nie polecę fotelika z opcją bez isofixa. Oczywiście nie przenoś dziecka do za dużego fotelika. W każdym powinno jeździć jak najdłużej się da - np. 9-18 ma 5 punktowe własne pasy a 15-25 już korzysta z pasa samochodu. Poszukaj na stronach Britax Roemer.
    • dziennik-niecodziennik Re: Fotelik samochodowy mocowany pasami 29.05.18, 11:51
      Powiem tak - moje dziecko jezdzi w foteliku mocowanym pasami i nic sie nie dzieje. ALE nigdy do tej pory nie mielismy jeszcze zadnej przygody samochodowej...
      • ichi51e Re: Fotelik samochodowy mocowany pasami 29.05.18, 13:20
        Przeciez nie ma zadnych dowodow na to ze isofix jest bezpieczniejszy niz pasy
        • thank_you Re: Fotelik samochodowy mocowany pasami 30.05.18, 10:04
          Nie ma? To poprawny montaż nie ma wpływu na bezpieczeństwo w trakcie wypadku? Hello...
          • thea19 Re: Fotelik samochodowy mocowany pasami 30.05.18, 10:16
            isofix tylko niweluje bledy montazowe. fotelik na pasy wcale nie jest mniej bezpieczny. niektore fotele wypadaja na isofix lepiej niz na pasy, inne gorzej.
            • muchy_w_nosie Re: Fotelik samochodowy mocowany pasami 30.05.18, 11:36
              Ogólnie jesli fotelik ma np 4* a jest montowany i na izo i na pasy, to oznacza że przy obu sposobach zapięcia ma takie same parametry.
              Przy fotelikach na pasy może okazać się że w danym modelu samochodu są za krótkie pasy żeby prawidłowo zapiąć albo jest za długa zapinka(klamra) i nachodzi na fotel w taki sposób, ze przy wypadku może się wyłamać, wowczas mozna skręcić pas zapinki ale tylko chyba o 2 obroty - na pewno w porządnym sklepie, przeszkolony sprzedawca powie. Ja np pojechaam do sklepu po zupełnie inny fotelik a z innym wróciłam, bo ten pierwszy mimo że firma super to nie siedział tak dobrze jak inny dobrany przez sprzedającego i zaoszczędziłam jeszcze 5 stów.
    • thea19 Re: Fotelik samochodowy mocowany pasami 29.05.18, 12:06
      dla roczniaka tylko rwf. przedzial cenowy -700-2500zl. nie pytaj co kto ma tylko idz do profesjonalnego sklepu i przymierz do auta. jak masz konto na fejsie, to zapisz sie do grupy osiem gwiazdek i tam jest wszystko na temat dopasowania fotela do auta, dziecka i budzetu. jest tez lista sklepow w poszczegolnych miastach.
      • bywalec.hoteli Re: Fotelik samochodowy mocowany pasami 29.05.18, 12:31
        Thea, dobrze, że radzisz, że RWF, ale oni mają stary samochód bez Isofixu. Myślisz, że pas samochodowy będzie na tyle długi, żeby objąć cały duży fotelik na RWF? Wydaje mi się, że pas za krótki.
        • noalle Re: Fotelik samochodowy mocowany pasami 29.05.18, 13:28
          Foteliki 9-18 nie montuje się tak, jak te pierwsze łupinki 0-9. W sensie pas nie obejmują fotelika do okoła. One są przypinane jakby od spodu pasem, mają z tyłu nogę do oparcia o podłogę i dodatkowo 2 pasy które się naciąga i przymocowuje do przedniego fotela. Przynależność te, które ja oglądałam tak miały.
        • thea19 Re: Fotelik samochodowy mocowany pasami 29.05.18, 16:21
          z pasami jest roznie. zamontowalam kiedys izi plusa w starym 3drzwiowim yarisie szybciej i latwiej niz w duzo nowszym avensis kombi, gdzie pasa brakowalo. dluzszego pasa wymagaja zazwyczaj lupiny 0-13. foteliki nastepne roznie, dlatego trzeba mierzyc a nie kupowac wg forumowego polecenia.
        • wilowka Re: Fotelik samochodowy mocowany pasami 30.05.18, 12:58
          dlatego trzeba przymierzyć w sklepie. Axkid Move, albo Britax max way wchodzą do dużej ilości aut spokojnie na pasy.
      • neuroglia Re: Fotelik samochodowy mocowany pasami 29.05.18, 13:19
        Dziekuje za namiar na facebooka. Czyli w zasadzie nie przesadze fotelika z jednego samochodu w drugi...szkoda
        • noalle Re: Fotelik samochodowy mocowany pasami 29.05.18, 13:30
          Przesadzisz, tylko nie każdy fotelik i nie do każdego auta.
      • janina2828 Re: Fotelik samochodowy mocowany pasami 20.06.19, 12:05
        Jak się zapiszesz, to zobaczysz że właściciel promuje swój biznes i pod przykryciem lansowania wiedzy sprzedaje swoje nie tanie foteliki mieszając z błotem innych z konkurencji. Słyszałam, że ktoś kupił u nich fotelik ze śladami używania
        • malgo21 Re: Fotelik samochodowy mocowany pasami 20.06.19, 12:12
          janina2828 napisała:

> Jak się zapiszesz, to zobaczysz że właściciel promuje swój biznes i pod przykry
          > ciem lansowania wiedzy sprzedaje swoje nie tanie foteliki mieszając z błotem in
          > nych z konkurencji.

To trochę jak ty smile nawet wątek wykopałaś w tym celu.
    • noalle Re: Fotelik samochodowy mocowany pasami 29.05.18, 13:25
      Foteliki na pasy które powodują pasować do większości aut to np. axkid wolmax i britax max-way. Oba rwf. Ten drugi widziałam nawet w fordzie ka
      • kruella83 Re: Fotelik samochodowy mocowany pasami 29.05.18, 15:45
        Mnie ten ISOFIX do szału doprowadza jak mam go zamocować , wolę fotelik na pasy
        • bywalec.hoteli Re: Fotelik samochodowy mocowany pasami 29.05.18, 16:01
          kruella83 napisał(a):

> Mnie ten ISOFIX do szału doprowadza jak mam go zamocować , wolę fotelik na pasy
          Nie rozumiem! Przecież Isofix jest łatwy w montażu. Wysuwasz prowadnice, wsuwasz fotelik w gniazda Isofix, klik, sprawdzenie czy oba weszły OK i gotowe! Trudniej jest poprawnie przypiąć fotelik samym pasem, żeby dobrze leżał, dobrze się trzymał itp.
    • muchy_w_nosie Re: Fotelik samochodowy mocowany pasami 29.05.18, 16:17
      Ja mialam mocowany tyłem bez izo, be safe 9-18kg. Był mega stabilnie zamocowany na zawsze odcisnął się na siedzeniu wink. Syn w nim jeździł ponad 5 lat. Mąż miał ten sam tylko nowszej generacji już z izo, bo samochod ma ten sam co ja tylko nowszej generacji ;P
    • ela.dzi Re: Fotelik samochodowy mocowany pasami 29.05.18, 16:24
      Tutaj zadaj pytanie : m.facebook.com/groups/1160144954034437?ref=m_notif¬if_t=group_comment_reply
    • leyla76 Re: Fotelik samochodowy mocowany pasami 29.05.18, 19:11
      Wcześniej miałam fotelik britax, ale nie wiem jaki model. W sumie był on niby od urodzenia (z wkładką dla noworodka) do 18kg, montowany pasami zarówno tyłem do kierunku jazdy jak i przodem dla starszego dziecka. Dobrze przypięty pasami siedział twardo. Mój w nim jeździł do 4 lat.
      Teraz kupiłam recaro young sport, 9-36 kg, młody do niedawna był zapinany pasami 5cio punktowymi wiec fotelik w samochodzie przypinany pasami. Tem recaro jest bez isofix.
    • thank_you Re: Fotelik samochodowy mocowany pasami 29.05.18, 19:27
      Pytanie do pan, które montują foteliki na isofix - sprawdzalyscie jakiej klasy macie ISO i czy w związku z tym was isofix utrzyma wybrany przez was fotelik? wink
      • thank_you Re: Fotelik samochodowy mocowany pasami 29.05.18, 19:32
        Utrzyma - w domyśle, czy jest kompatybilny. Bo moze sie okazać, ze was ISO jest tylko dla fotelików pierwszych badz fotelików przodem
        • thea19 Re: Fotelik samochodowy mocowany pasami 29.05.18, 20:00
          oczywiscie. jak kupowalam izi combi w 2011 to nie znalazlam nigdzie odpowiedzi dot. klasy w moim aucie i kupilam na pasy. obecne iso jest do 18kg tylem. co ciekawe, sprzedawcy z 8* twierdza, ze klasa izofixu nie ma znaczenia.
          • thank_you Re: Fotelik samochodowy mocowany pasami 29.05.18, 20:48
            A na stronie 8* mówią cos innego wink
            • thea19 Re: Fotelik samochodowy mocowany pasami 29.05.18, 21:03
              cytuje: " ten podzial przestał miec znaczenie praktyczne", " praktycznie kazde auto juz najwyzsza klasę isofixa"
              • thank_you Re: Fotelik samochodowy mocowany pasami 30.05.18, 09:46
                Klasy Isofix - klik
                • thea19 Re: Fotelik samochodowy mocowany pasami 30.05.18, 10:27
                  5lat temu tak twierdzili, owszem. obecna linia jest juz zgola odmienna. zapytaj ich co polecaja tylem do 18kg do yarisa z 2001r, budzet bez ograniczen. do grupy 8* podchodze sceptycznie bo to tylko sklepy a nie doradztwo niezalezne.
                  • thank_you Re: Fotelik samochodowy mocowany pasami 30.05.18, 13:28
                    Ale które auta posiadają klasę najwyższa ISO? Stare roczniki aut sie zdematerializowaly?
                    • thea19 Re: Fotelik samochodowy mocowany pasami 30.05.18, 15:48
                      zazwyczaj segment d ma lepsze wszystko. wg 8* starych samochodow najwyrazniej juz nie ma dlatego ja im nie wierze tak we wszystko. poczytalam sobie troche na grupie i nigdy nikt z tych specjalistow nie pytal jakiej klasy jest iso w aucie tylko czy w ogole jest a jak nie ma, to albo jest schowany albo mozna przykrecic.
                    • hanusinamama Re: Fotelik samochodowy mocowany pasami 20.06.19, 12:11
                      A to nikt nowymi autami nie jeździ? Poza tym z tego co sprawdzałam to juz nawet stare modele volvo miały najwyzszej klasy izofix.
      • hanusinamama Re: Fotelik samochodowy mocowany pasami 20.06.19, 12:09
        Tak. Teraz nie musze bo mam fotelik tej samej marki co auto....
    • pitupitt Re: Fotelik samochodowy mocowany pasami 30.05.18, 10:17
      Mam za sobą używanie fotelika z isofixem (cybex pallas fix-2) i takiego montowanego pasami do siedzenia (concord trimax). Fotelik montowany pasami wypada blado, gdybym miała znowu kupować, to tylko z iso.
      • muchy_w_nosie Re: Fotelik samochodowy mocowany pasami 30.05.18, 11:43
        Bo miałaś nie dobrany do samochodu (kanapy), mój był tak stabilny po zamontowaniu, ze sprzedawca był sam w szoku.
        Tylko ja swoje montowałam raz i tylko co jakiś czas sprawdzałam czy dalej oki siedzi. Praktycznie przez 4 lata tylko raz wyciagałam fotelik do prania tapicerki samochodowej.
        • hanusinamama Re: Fotelik samochodowy mocowany pasami 20.06.19, 12:08
          Nie o to chodzi. Nie kazdy ufa pasom. Ja wszystkie foteliki (teraz dla 7 tez) mam na izofiksie...
      • ela.dzi Re: Fotelik samochodowy mocowany pasami 30.05.18, 14:38
        To kwestia fotelika, a nie montażu. Axkid Minikid na pasach ani drgnie, podczas gdy Klippan KISS na ISOFIX ma minimalny luz.
      • ela.dzi Re: Fotelik samochodowy mocowany pasami 30.05.18, 14:39
        A po drugie nie porównuje się fotelików z różnych kategorii wagowych.
    • hanusinamama Re: Fotelik samochodowy mocowany pasami 20.06.19, 12:07
      Sprawdz najpierw czy na pewno nie masz izofixa. Juz 1-letnie samochody mają. Niektore marki (np volvo) robiły izofizy zanim to weszło jako obowiązek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka