Dodaj do ulubionych

Sposób na zapchane zatoki

02.06.18, 12:18
Córka 11 lat od 1,5 tygodnia ma katar. Początkowo wodnisty, od kilku dni gęsty i śmierdzący. Zapuszczam sulfarinol ale wygląda na to, że wszystko utknęło w zatokach..
Macie jakieś domowe, sprawdzone sposoby? Do pediatry niestety nie dostaliśmy się.
Obserwuj wątek
    • unaragazza.bionda Re: Sposób na zapchane zatoki 02.06.18, 12:24
      Kup zestaw do płukania zatok i wypłucz jej nos. Możesz tez podgrzać sól, wsypać do bawełnianego woreczka albo skarpetki i przykładać do czoła/okolic nosa. Powinno pomóc.
      • rulsanka Re: Sposób na zapchane zatoki 02.06.18, 12:26
        Podgrzewanie zatok przy podejrzeniu infekcji bakteryjnej, to duże ryzyko, że może się pogorszyć.
        • asia-loi Re: Sposób na zapchane zatoki 02.06.18, 12:43
          rulsanka napisała:

> Podgrzewanie zatok przy podejrzeniu infekcji bakteryjnej, to duże ryzyko, że może się pogorszyć.
          >
          Też mi tak powiedział laryngolog. Powiedział, że wtedy bakterie się namnażają.
          Zalecił mi inhalacje. Sól bocheńska lub jakieś inne sole lecznicze (w aptece) i woda do 40 stopni.
          • unaragazza.bionda Re: Sposób na zapchane zatoki 02.06.18, 12:46
            No nie wiem, mnie to z kolei było zalecane przez laryngologa i zawsze pomagało i przynosiło ulgę. Inna rzecz że moje zatoki były w takim stanie że skończyło się FESS.
            • rulsanka Re: Sposób na zapchane zatoki 02.06.18, 12:59
              A ja posłuchałam kiedyś dobrej rady i się rozłożyłam na amen. Jeżeli jest ryzyko, że coś zaszkodzi, to uważam, że nie warto stosować. Nawet jeśli w jakimś % pomaga.
    • rulsanka Re: Sposób na zapchane zatoki 02.06.18, 12:25
      Katar gęsty i śmierdzący to nie kwestia zatok. Zatoki bolą, powodują zawroty głowy, gorączkę, złe samopoczucie.
      Sulfarinol jest do niczego. Ksylometazolin dla dzieci w kroplach, żeby odetkać nos. Potem najlepiej byłoby wypłukać gile za pomocą specjalnej butelki, np. fix sin, sinus rinse.
      Jeżeli masz steryd donosowy to warto użyć.
      Pomaga też preparat rinogermina, leczy i zapobiega. To taki probiotyk donosowy, przy katarze ropnym jest genialny.
      • tojamarusia Re: Sposób na zapchane zatoki 02.06.18, 12:28
        Katar już nie śmierdzi ale boli ją głowa, zwłaszcza przy pochylaniu. Do tego nie może niczego wysmarkać.
        • rulsanka Re: Sposób na zapchane zatoki 02.06.18, 13:03
          Jeżeli nie masz sterydu donosowego, a po użyciu ksylometazoliny dziecko będzie nadal bolała głowa i będzie słabo odczuwało zapachy, to proponuję syrop actifed. To mocny lek, powinien odetkać zatoki. Jest bez recepty. Tylko trzymaj się dawek ulotkowych, żeby nie przedawkować.
          bazalekow.mp.pl/lek/26098,Actifed-syrop
          • tojamarusia Re: Sposób na zapchane zatoki 02.06.18, 13:11
            Dziękuję
            • rulsanka Re: Sposób na zapchane zatoki 02.06.18, 13:15
              Jeszcze dodam, że ksylometazolina powinna być w kroplach, nie w atomizerze. Najlepiej podać je na leżąco, w lekkim odgięciu głowy do tyłu. Wtedy płyn najlepiej dociera w kierunku zatok.
    • kanna Re: Sposób na zapchane zatoki 02.06.18, 12:28
      Alergolog mojego syna nauczyła go sposobu na gęsty katar, jak miał coś koło 5 lat.
      Ten sposób to rozrzedzanie (np. Sinurept) a potem wciąganie.
      Wciąga się dwa, trzy razy dziennie, porządnie, w taki charczący sposób. Ten wciągnięty katar syn połykał, kwasy żołądkowe robiły resztę.
      Dmuchanie nosa powoduje wpychanie kataru do zatok.

Od tego czasu gęsty katar trwał max 2-3 dni.
    • ewekub Re: Sposób na zapchane zatoki 02.06.18, 12:57
      Sinupret wysusza wydzielinę, działa rewelacyjnie.
      • memphis90 Re: Sposób na zapchane zatoki 02.06.18, 13:02
        Sinupret rozrzedza, nie "wysusza".
    • juuuu7 Re: Sposób na zapchane zatoki 02.06.18, 12:58
      U mnie sie to skonczylo zapaleniem ucha...taki bol ze myslalam ze oszaleje-oczywiscie w boze cialo zeby bylo trudniej z lekarzem.
    • a.va Re: Sposób na zapchane zatoki 02.06.18, 15:10
      Na moje zatoki działa taki sposób: nebulizacja solą fizjologiczną 5% 4 razy dziennie (cała fiolka soli, nie że po 3 minutach koniec), 15 minut po nebulizacji rannej i wieczornej (a więc 2 razy dziennie) krople Xylometazolin, 15 minut po Xylometazolinie steryd do nosa. Po 3-5 dniach zapalenie zatok z głowy. Mam, niestety, kilka razy do roku.
      • a.va Re: Sposób na zapchane zatoki 02.06.18, 15:11
        A, i do tego rano i wieczorem tabletka Nurofenu albo czegoś innego przeciwzapalnego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka