Dodaj do ulubionych

przedszkole

08.06.18, 12:06
Dziewczyny, stoje przed wyborem przedszkola, dla 2 latki, czyli taka najmlodsza grupa w prywatnym przedszkolu.

Przedszkole nr 1:

-2,5km od domu, dojazd bez korkow, parking
-piekny, duzy ogrod
- grupka tylko 6 dwuletnich dzieciaczkow, 2 panie
- panie opiekunki bardzo w porzadku ale akurat wychowawczyni 2latkow najmniej mi podpasowala, mlodziutka dziewczyna ale bez energii.
- spokojna atmosfera, przestronne ladne sale
- wlasna kuchnia na miejscu
- dyrektorka w porzadku ale troche zaganiania, sama ma male dzieci i nie wiem na ile dopilnuje zeby rzeczywiscie wszystkie zajecia sie odbywaly bo w teorii wszystko wyglada super
- opinie w necie rozne

Przedszkole nr 2:
- 4,5km od domu, dojazd w korkach, problem z parkowaniem
- duzy, piekny ogrod
- grupa 2latkow - 12 dzieci i 2 panie
- warunki lokalowe gorsze, mniejsze i brzydsze sale
- catering
- dyrektorka rewelacja, bardzo zorganizowana i dbajaca o dzieci ale z sercem
- zajecia dla dzieci od 3 lat rewelacja- wycieczki, pikniki, teatrzyki itd.

Podsumowujac, gdyby moja corka miala 3 lata to poslalabym ja do przedszkola nr 2. Ale ona jest malutka, wydaje mi sie, ze jeszcze nie potrzebuje mnostwa zajec tylko malej grupy i bezpieczenstwa. Pomyslalam, zeby teraz poslac ja do przedszkola nr 1 a za rok ewentualnie zmienic na nr 2 ale maz mowi, ze zmiany to zawsze na niekorzysc dziecka. Doradzicie?
Obserwuj wątek
    • sfornarina Re: przedszkole 08.06.18, 12:08
      dwa i tylko dwa.
      • beataj1 Re: przedszkole 08.06.18, 12:14
        A 2 jakie ma plusy bo jakoś nie widze.
    • sfornarina Re: przedszkole 08.06.18, 12:13
      Wyłącznie nr 2.

Takiemu dzieciaczkowi (i starszemu też) jest zupełnie obojętne, czy ma zajęcia w sali z marmuru, czy brudnej stodole. Naważniejsze jest serce - tym się zawsze kierowałam przy wyborze placówek i nigdy się nie pomyliłam.

Raz posłałam dziecię w ciemno do przedszkola zachwalanego przez trzy koleżanki (organizowaliśmy przedszkole z innego kontynentu więc nie mogłam się tam wybrać osobiście). Brakowało tam serca. Wymówienie z przedszkola złożyłam już pod koniec drugiego tygodnia. Nawet ja, wyrodna matka, która dziecko zostawi prawie z każdym i na jak najdłużej, nie potrafiłam przeżyć, że moje dziecię (i pozostałe dzieci też!) nie wyglądało tam na szczęśliwe.
      Kolejne przedszkole wybrałam oczywiście osobiście i moje dziecię je uwielbiało wink
      • milva24 Re: przedszkole 08.06.18, 12:28
        Ale z sercem do dzieci to w 2 jest dyrektorka a ona raczej osobiście się dziećmi nie będzie zajmować.
        • 45rtg Re: przedszkole 08.06.18, 13:04
          milva24 napisała:

> Ale z sercem do dzieci to w 2 jest dyrektorka a ona raczej osobiście się dziećm
          > i nie będzie zajmować.

Poza tym i tak dyrektorka "z sercem do dzieci" nie znaczy kompletnie nic. No, poza tym, że ma opracowany zestaw gestów i tekstów trafiających w pikające matczyne serduszka.
          • milva24 Re: przedszkole 08.06.18, 13:07
            dyrektorka "z sercem do dzieci" nie znaczy kompletnie nic. No, p
            > oza tym, że ma opracowany zestaw gestów i tekstów trafiających w pikające matcz
            > yne serduszka.

Racja.
          • beataj1 Re: przedszkole 08.06.18, 13:13
            W naszym przedszkolu dyrektorka jest jak oficer w wojsku.
            To pani ma być miła a nie dyrektorka.
            Dyrektorka jest za to skuteczna. I dlatego przedszkole ciągle wyrywa dodatkową kasę od miasta na remonty, place zabaw i inne wycieczki.
            A pani wyciera noski i przytula.
    • onewoman Re: przedszkole 08.06.18, 12:15
      1
    • 45rtg Re: przedszkole 08.06.18, 12:15
      buglady napisała:

> Dziewczyny, stoje przed wyborem przedszkola, dla 2 latki, czyli taka najmlodsza
      > grupa w prywatnym przedszkolu.
      >
      > Przedszkole nr 1:
      >
      > -2,5km od domu, dojazd bez korkow, parking
      > -piekny, duzy ogrod
      > - grupka tylko 6 dwuletnich dzieciaczkow, 2 panie
      > - panie opiekunki bardzo w porzadku ale akurat wychowawczyni 2latkow najmniej m
      > i podpasowala, mlodziutka dziewczyna ale bez energii.
      > - spokojna atmosfera, przestronne ladne sale
      > - wlasna kuchnia na miejscu
      > - dyrektorka w porzadku ale troche zaganiania, sama ma male dzieci i nie wiem n
      > a ile dopilnuje zeby rzeczywiscie wszystkie zajecia sie odbywaly bo w teorii ws
      > zystko wyglada super
      > - opinie w necie rozne

Oczywiście to pierwsze. Dobry dojazd, normalna kuchnia, tamto drugie ma w tym miejscu dyskwalifikujące braki.
    • argentea Re: przedszkole 08.06.18, 12:17
      Nr 1. Dwulatkę jeszcze nie bardzo interesują teatrzyki i wycieczki a do parku to chyba możesz sama pójść z córką. Jest ogród, ładne sale, własna kuchnia to też atut. Jak będzie miała 3-4 lata i będzie potrzebować więcej atrakcji to ją możesz przepisać do innej placówki. To jest normalne dla dzieci w tym wieku - wtedy zmieniają żłobek na przedszkole, traumy nie będzie.
      • buglady Re: przedszkole 08.06.18, 12:28
        Dzieciaczki z pierwszego przedszkola wygladaly na bardzo szczesliwe, obserwowalam nawet grupe 2 latkow (tam jest tylko 5 dzieci i moja corka by byla 6, ostatnia), i nawet te maluszki usmiechniete wychodzily do ogrodu. Tylko to pierwsze przedszkole jest w okolicy domow jednorodzinnych i po prostu dla starszych dzieciakow nie ma gdzie wyjsc obok. W tym 2 przedszkolu obok wszystko i starszaki co chwile ida a to na poczte, a to do biblioteki, do zegarmistrza itd.

Tylko tak jak pisalam, nr 2 jest super dla starszakow.
        • black-cat Re: przedszkole 08.06.18, 12:52
          Czy coś stoi na przeszkodzie, żeby dziecko poszło do biblioteki, na pocztę czy zegarmistrza z Tobą? Naprawde pitrzebne jest do tego przedszkole? Dla mnie catering i odległość dyskwalifikują przedszkole nr 2 już na starcie.
    • pani-noc Re: przedszkole 08.06.18, 12:26
      Numer 1.

Dojazd do przedszkola i miejsce na zostawienie auta są b. ważne. Będziesz jechała 4,5 km w korkach po to by później krążyć po osiedlu i szukać miejsca parkingowego? Bez sensu. W przedszkolu nr 1 masz mniejszą grupę, lepiej dopilnowane dziecko, kuchnię na miejscu. Do tego 1 ma lepsze sale. Ja nie widzę żadnych zalet przedszkola nr 2.
    • milva24 Re: przedszkole 08.06.18, 12:29
      Nr 1 tylko i wyłącznie.
    • claudel6 Re: przedszkole 08.06.18, 12:37
      mąz ma rację, absolutnie nie planuj czegoś takiego - nie zmieniaj jej przedszkola po roku. dzieci to nie lalki, które można przestawiać z półki na półkę, przywiazują się do sytuacji i ludzi.
      obie opcje wyglądają ok, ale jak wybierzesz, to już się tego trzymaj.
      • zlababa35 Re: przedszkole 09.06.18, 21:54
        A jakby to dziecko 2-letnie dostało miejsce w żłobku, a później w normalnym naborze by szło do przedszkola gdzie indziej? Przecież to normalny schemat i tak się dzieje bardzo często. W świetle Twojej teorii nie powinniśmy zmieniać środowiska i otoczenia od żłobka do matury co najmniej...
        Ja bym powiedziała, że im mniejsze dzieci, tym mniej z tym otoczeniem się związują na trwałe i mniej pamiętają, jeśli trzeba zmienić placówkę, choćby z powodów jak np. wspomniane przeze mnie powyżej.
    • paniusia.aniusia Re: przedszkole 08.06.18, 12:38
      Zdecydowanie 1.wlasna kuchnia,mała grupa,estetyczne sale -to ważne . Do tego miła wychowawczyni - co to znaczy bez energii ? Tzn. ja oczywiście to rozumiem ale najważniejsze ,żeby była dobra dla dzieci.
    • black-cat Re: przedszkole 08.06.18, 12:55
      Panie uciekają zwykle z prywatnych placówek jak tylko znajdą pracę w publicznej. A zatem dzisiaj może być fajna pani a jutro już mniej fajna.
    • kota_marcowa Re: przedszkole 08.06.18, 12:57
      Sama mam dziecko w tym wieku, zdecydowanie 1.
    • 1matka-polka Re: przedszkole 08.06.18, 12:59
      Numer jeden. Spokojna atmosfera i dobra kuchnia. Tego dzieci potrzebuja w tym wieku najbardziej.
    • a.va Re: przedszkole 08.06.18, 15:24
      Co to znaczy, że opinie w necie o przedszkolu nr 1 różne? Co ludzie piszą?
      • buglady Re: przedszkole 09.06.18, 21:17
        Pisza, ze mimo ze w teorii jest dwuzjezyczne to nie mowi sie caly czas po angielsku (to nie jest akurat dla mnie priorytetem), ze jedzenie niesmaczne i ze niektore zajecia sie nie odbywaja.

Z drugiej strony o 2 przedszkolu tez znalazlam 2 opinie.

Dzis bylam jeszcze na dniach otwartych w przedszkolu nr 2 no i bylo fantastycznie. Dyrektorka swietna - zorganizowana, bardzo dbajaca o wszystko i kontrolujaca, ale jednoczesnie ciepla i spokojna. Tylko ten dojazd no i grupa 12 dziecisad.
    • 18lipcowa3 Re: przedszkole 09.06.18, 22:20
      aha czyli roznica miedzy 2,5 km a 4,5 ,,,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka