Dodaj do ulubionych

Wierzycie w Networking?

17.06.18, 17:46
Weszlam na profil znajomego znajomej.

Generalnie gosc ma swoje zdjecie na tle wypasionego auta, z tresci postu wynika, ze to jego samochod.

Facet pieje peany na temat swojej pracy w tym calym networkingu (chodzi o jakies kosmetyki czy cos, nie wiem bo sie nie znam). Post jest dlugi i chodzi o to, ze jak przeszedl do tej formy pracy to jest super, ma kase, prestiz, biznes jak sie patrzy. Post jest cos w stylu kolczingowym - duzo motywacji, zlotych mysli itd.

Pod spodem posta komentarze ludzi z gratulacjami, slowa uznania etc.
I mam dylemat czy faktycznie to prawda i moja wina, ze zatrzymalam sie w XX wieku ?
Czy to jakas podpucha ?
Obserwuj wątek
    • thea19 Re: Wierzycie w Networking? 17.06.18, 18:11
      daj spokoj. sto lat temu bylam na takim spotkaniu. jakies bzdury finansowe typu: ja zaprosze iles osob i od kazdej dostane dzialke (bo jest wpisowe do grupy), im wiecej zaprosze, tym wiecej dostane. ci nowi tez beda zapraszac i od nich tez dostane udzial. taka piramida. no bzdura jakich malo. cale spotkanie bylo w atmosferze jak to jest super i forsa lezy na ulicy, i wszyscy prowadzacy chca sie tym sukcesem dzielic i jest wspaniale. ktos mi oferowal tez jakies amway, herbalife i inne bzdury. na szczescie czasy tego badziewia minely i tylko frajerzy sie dadza namowic. z kosmetykow duzo nie uciagniesz. moja siostra na studiach dorabia w avonie ale to glownie na wlasne potrzeby, ma kilka stalych odbiorczyn ale to sa grosze. kiedys za nia pojechalam na spotkanie liderow sprzedazy (mialam swoj udzial w jej obrocie bo udostepnilam punkt zbytu) i sie okazalo, ze najwiecej zarabiaja babki, co maja jakis duzy market franczyzowy, pracuja w duzej fabryce, gdzie sa glownie kobiety albo w jakims osrodku. na iles tysiecy konsultantek bylo raptem kilka babek, co faktycznie kroily kase. nie zarabialy bo byly zarabistymi specami od handlu tylko mialy sprzyjajace okolicznosci.
      • muchy_w_nosie Re: Wierzycie w Networking? 17.06.18, 18:19
        Tak własnie jest wink
      • skory1 Re: Wierzycie w Networking? 22.06.18, 11:29
        thea19 napisała:

> jakies bzdury finansowe typu: ja zaprosze iles osob i od kazdej dostane dzialke (bo jest
        > wpisowe do grupy),

Czyli niewiele z tego zrozumiałaś.
        Jeśli było wyłącznie wpisowe, bez żadnych sensownych produktów, to była to klasyczna piramida finansowa.

> ktos mi oferowal tez jakies amway, herbalife i inne bzdury.

O tych "bzdurach" uczą na Harvardzie, więc nie takie może bzdury? wink

> na szczescie czasy tego badziewia minely

Po pierwsze - nie minęły, bo wymienione przez ciebie firmy nadal działają na rynku polskim. Po drugie - nie oferują badziewia, bo by ich dawno na rynku nie było. Logiki.

> i tylko frajerzy sie dadza namowic.

Obrażasz ludzi, którzy podjęli inną decyzje niż ty. Brawo. tongue_out

> z kosmetykow duzo nie uciagniesz.

To zależy.

> moja siostra na studiach
        > dorabia w avonie ale to glownie na wlasne potrzeby, ma kilka stalych odbiorczyn ale to sa
        > grosze.

Avon oferuje tylko kosmetyki, w dodatku po niskich cenach, zatem z marży - faktycznie grosze.
        Nie w sprzedaży detalicznej są duże pieniądze w systemie mlm. Ale tego zapewne nie wiesz, bo nigdy tego poważnie nie przestudiowałaś. wink
        • astrum-on-line Re: Wierzycie w Networking? 22.06.18, 11:37
          skory1 napisał:

>
          > > na szczescie czasy tego badziewia minely
          >
          > Po pierwsze - nie minęły, bo wymienione przez ciebie firmy nadal działają na ry
          > nku polskim. Po drugie - nie oferują badziewia, bo by ich dawno na rynku nie by
          > ło. Logiki.

Akurat patrząc na rosnącą w handlu ilość produktów na przykład z syropem glukozowo-fruktozowym lub spadającą drastycznie jakość ubrań czy elektroniki twierdzę, że im większe badziewie tym ma się lepiej. Sorry, żaden argument.
          • skory1 Re: Wierzycie w Networking? 22.06.18, 11:57
            astrum-on-line napisała:

> im większe badziewie tym ma się lepiej. Sorry, żaden argument.

Nie masz pojęcia, jak funkcjonuje branża mlm, więc cię oświecę. Gdybyś od kogoś coś kupiła i stwierdziła, że to badziewie, kupiłabyś to od tej osoby ponownie? Sama wiesz, że nie, zatem jaki jest dla niej interes sprzedawać ci badziewie? W mlm-ie NIE OPŁACA SIĘ sprzedawać badziewia, bo nie będzie się miało stałych klientów. Nie mówiąc o partnerach biznesowych, którzy mają kupować te produkty także dla siebie.
            Nie ma za co. wink
            • 45rtg Re: Wierzycie w Networking? 22.06.18, 12:02
              skory1 napisał:

> Nie masz pojęcia, jak funkcjonuje branża mlm, więc cię oświecę. Gdybyś od kogoś
              > coś kupiła i stwierdziła, że to badziewie, kupiłabyś to od tej osoby ponownie?

Ponieważ w takich systemach opycha się towary znajomym, to bardzo łatwo jest wciskać chłam ludziom, którzy kupują z litościwego braku asertywności. Bo przecież co szkodzi kupić od Zosi jakieś na przykład chemikalia Amwaya, niech ona sobie zarobi, przecież mówiła, że potrzebuje jakichśtam punktów, w końcu to koleżanka.

• astrum-on-line Re: Wierzycie w Networking? 22.06.18, 12:21
                To jest niesamowite, przez 25 lat się nawet argumenty amwayowców się nie zmieniły... Wy się w ogóle nie rozwijacie smile
                • astrum-on-line Re: Wierzycie w Networking? 22.06.18, 12:22
                  Sorry 45rgt, to było do skorego, źle mi się wysłało.
                • skory1 Re: Wierzycie w Networking? 22.06.18, 14:40
                  astrum-on-line napisała:

> To jest niesamowite, przez 25 lat się nawet argumenty amwayowców się nie zmieniły...

Fakty są niezmienne. Tak samo, jak kłócenie się z faktami znacznej części ludzi. wink
              • alpepe Re: Wierzycie w Networking? 22.06.18, 12:27
                ależ skory właśnie jest z Amwaya
                • skory1 Re: Wierzycie w Networking? 22.06.18, 14:44
                  alpepe napisała:

> ależ skory właśnie jest z Amwaya

Nie jestem z Amwaya. Mam tylko umowę licencyjną między dwoma podmiotami - mną i Amway. Z Amwaya może być pracownik, którym nie jestem.
                  • annajustyna Re: Wierzycie w Networking? 22.06.18, 14:51
                    Twoj mozg jest wyznawca swietego Amwaya, to wystarczy.
              • ichi51e Re: Wierzycie w Networking? 22.06.18, 13:45
                O to to! Predzej bym zerwala znajomosc niz przedtala kupowac bo ja po prostu nie umiem znajomym odmawiac
              • memphis90 Re: Wierzycie w Networking? 22.06.18, 14:55
                Akurat chemikalia amwaya jakościowo złe nie są, niektóre produkty są wręcz bardzo dobre. Niestety cena jest kompletnie niewspółmierna nawet do tej jakości.

Panie Skory, proszę mi tu nie wyjeżdżać przypadkiem z próbami udowodnienia jakie to tanie są produkty Amwaya, bo można je rozcieńczać wodą, bo prowadziliśmy już tę dyskusję i dalej Ludwik wychodzi taniej.
              • babcia.stefa Re: Wierzycie w Networking? 22.06.18, 16:59
                No bez jaj. Model wciskania chłamu nieasertywnym znajomym to działał może 15 lat temu i to na zasadzie, że z ktoś z grzeczności kupił coś raz na spróbowanie.

W tej chwili Amywaya nie używa nikt poza samymi dystrybutorami, nie znam ani jednej osoby, która używałaby jakiegokolwiek ich produktu sama nie będąc "w sieci".
                • milka_milka Re: Wierzycie w Networking? 22.06.18, 20:47
                  Ja używam tuszu do rzęs i uważam, że jest świetny, ale na wszelki wypadek kupuję na Allegro.
        • memphis90 Re: Wierzycie w Networking? 22.06.18, 14:33
          "O tych "bzdurach" uczą na Harvardzie, więc nie takie może bzdury? "
          Na każdych studiach z zarządzania i podobnych o tym uczą. Ze piramida i że bzdura.
          • skory1 Re: Wierzycie w Networking? 22.06.18, 16:00
            memphis90 napisała:

> Na każdych studiach z zarządzania i podobnych o tym uczą. Ze piramida i że bzdura.

Teraz to ty opowiadasz bzdury.
            Philip Kotler, światowej sławy ekspert w dziedzinie marketingu, w swojej książce "Philip Kotler odpowiada na pytania na temat marketingu", zapytany o firmy z najlepszym planem marketingowym, jako jedyną z branży mlm wymienił AMWAY. Polecam lekturę. Chociaż podejrzewam, że i tak po nią nie sięgniesz, bo przecież ty wiesz lepiej, co tam jakiś Kotler. tongue_out
            • 45rtg Re: Wierzycie w Networking? 22.06.18, 16:15
              skory1 napisał:

> memphis90 napisała:
              >
              > > Na każdych studiach z zarządzania i podobnych o tym uczą. Ze piramida i ż
              > e bzdura.
              >
              > Teraz to ty opowiadasz bzdury.
              > Philip Kotler, światowej sławy ekspert w dziedzinie marketingu, w swojej książc
              > e "Philip Kotler odpowiada na pytania na temat marketingu", zapytany o firmy z
              > najlepszym planem marketingowym, jako jedyną z branży mlm wymienił AMWAY. Polec

To, że plan marketingowy, także plan marketingowy będący jakąś formą piramidy, jest korzystny dla firmy wdrażającej go, to nie jest żadna rewelacja i to, że Kotler to potwierdza nie jest żadnym poparciem dla twoich zachwytów. Po prostu korzyści z planu marketingowego korzystnego dla jego właściciela nie przekładają się na korzyści dla minionków wdrażających ten plan. Zwłaszcza, jak są powiązani tylko jakąś tam "umową licencyjną". A to, że kierownictwa Amwaya zarabia na swoim planie i swoich minionkach to nie jest żadna zachęta, żeby się do tego zapisywać. Bo i tak się nie będzie miało udziału w zyskach kierownictwa Amwaya.
            • memphis90 Re: Wierzycie w Networking? 22.06.18, 16:34
              Ten pan...?
              books.google.pl/books?id=4ZCXRsgV_M0C&pg=PT37&lpg=PT37&dq=philip+kotler+amway&source=bl&ots=UVy3ko46ZD&sig=o6XeSiwwP0sKcZtGt_qeFMYgiB8&hl=pl&sa=X&ved=2ahUKEwj95J2TvufbAhXOmLQKHTGUCAEQ6AEwFnoECAQQAQ#v=onepage&q=philip%20kotler%20amway&f=false
        • babcia.stefa Re: Wierzycie w Networking? 22.06.18, 16:56
          >Po drugie - nie oferują badziewia, bo by ich dawno na rynku nie było.

Od lat produkty gorsze wypierają z rynku lepsze a ogólny poziom jakości spada - 30 lat temu torebki Vuittona to było coś, co przekazywało się z pokolenia na pokoleniem, teraz jest to g...o, w którym rączki po 2 latach noszenia wyglądają, jakby to miało 15 lat.
        • thea19 Re: Wierzycie w Networking? 22.06.18, 20:57
          w dooopie mam ten caly amway i nie zamierzam zglebiac tej pseudofilozofii. kazdy fanatyzm jest zly wiec jehowami czy amwayowcami nie gadam. tylko ubodzy intelektualnie, emocjonalnie i spolecznie daja sie oglupic jakimis bzdurami. nie odpisuj bo cie wygaszam.
          • variolen2 Re: Wierzycie w Networking? 23.06.18, 10:11
            Zgadzam się, dyskusja z wyznawcami piramid i mlmów jest bezcelowa, bo tak naprawdę nie ma dyskusji. brzmią oni wszyscy tak samo, jak zaprogramowani, jeśli się nie zgadzasz z nimi to jesteś niedouczonym głupkiem który nie ma pojęcia o czym mówi, który nie rozumie jak działają i jakie możliwości dają te cudowne mlmy hehe. Pranie mózgu skuteczniejsze niż w sektach religijnych.
    • bialeem Re: Wierzycie w Networking? 17.06.18, 18:14
      To co opisujesz, to nie networking, a sekciarstwo mlm.
      • adriana.la.cerva Re: Wierzycie w Networking? 17.06.18, 18:18
        Wlasnie sie na tym nie znam, ale ten gosc uzywa slowa networking dlatego tak napisalam.
        • claudel6 Re: Wierzycie w Networking? 18.06.18, 00:12
          networking to jest budowanie biznesowej sieci znajomych, którzy mogą być pomocni w życiu profesjonalnym, np. w poszukiwaniu pracy. linkedin to jest narzędzie do networkingu. amwaye czy avony to jest marketing wielopoziomowy (czyli inaczej MLM).
        • skory1 Re: Wierzycie w Networking? 22.06.18, 11:31
          adriana.la.cerva napisał(a):

> Wlasnie sie na tym nie znam, ale ten gosc uzywa slowa networking dlatego tak na
          > pisalam.

Chcesz się zacząć znać? Polecam książkę Roberta T. Kiyosakiego "Biznes XXI wieku" i daruj sobie forumowych ekspertów "od wszystkiego". wink
          • satur9 Re: Wierzycie w Networking? 22.06.18, 21:39
            Ale Kiyosaki to jest przekręciarz i hochsztapler. Tak jak ty.
    • triss_merigold6 Re: Wierzycie w Networking? 17.06.18, 18:16
      Przespałaś lata 90-te i nęcenie naiwniaków do Amwaya i podobnych sekt?
      • adriana.la.cerva Re: Wierzycie w Networking? 17.06.18, 18:19
        Zawsze ciagnelo mnie do zwyklej pracy na etacie. Nawet budki z pietruszka bym nie chciala miec, bo nie mam smykalki do biznesu.
      • skory1 Re: Wierzycie w Networking? 22.06.18, 11:33
        triss_merigold6 napisała:

> Przespałaś lata 90-te i nęcenie naiwniaków do Amwaya i podobnych sekt?

Odkąd biznes jest sektą? wink Gdybym cię zapytał o podstawowe informacje odnośnie branży mlm okazało by się, że nic o tym nie wiesz, więc może lepiej odpuść? wink
        • bywalec.hoteli Re: Wierzycie w Networking? 22.06.18, 12:50
          A co ty sprzedajesz , skory1 ? Jakieś odkurzacze ?
          • skory1 Re: Wierzycie w Networking? 22.06.18, 14:01
            bywalec.hoteli napisał:

> A co ty sprzedajesz , skory1 ? Jakieś odkurzacze ?

Bynajmniej.
            • bywalec.hoteli Re: Wierzycie w Networking? 22.06.18, 14:29
              A co sprzedajesz ?
            • bywalec.hoteli Re: Wierzycie w Networking? 22.06.18, 14:31
              skory1 napisał:
              > A co ty sprzedajesz , skory1 ? Jakieś odkurzacze ?
              >
              > Bynajmniej.
              >
              A co?
              • skory1 Re: Wierzycie w Networking? 22.06.18, 14:34
                bywalec.hoteli napisał:

> skory1 napisał:
                > > A co ty sprzedajesz , skory1 ? Jakieś odkurzacze ?
                > >
                > > Bynajmniej.
                > >
                > A co?

Zasadniczo nic, jestem pro-sumentem.
                • bywalec.hoteli Re: Wierzycie w Networking? 22.06.18, 14:38
                  skory1 napisał:
                  > Zasadniczo nic, jestem pro-sumentem.
                  Kim???
                  • skory1 Re: Wierzycie w Networking? 22.06.18, 15:19
                    bywalec.hoteli napisał:

> skory1 napisał:
                    > > Zasadniczo nic, jestem pro-sumentem.
                    > Kim???

pl.wikipedia.org/wiki/Prosument
                    • 45rtg Re: Wierzycie w Networking? 22.06.18, 15:22
                      skory1 napisał:

> bywalec.hoteli napisał:
                      >
                      > > skory1 napisał:
                      > > > Zasadniczo nic, jestem pro-sumentem.
                      > > Kim???
                      >
                      > pl.wikipedia.org/wiki/Prosument

Czyli taka odmiana pożytecznego idioty.
        • princesswhitewolf Re: Wierzycie w Networking? 22.06.18, 13:21
          no ale Amway to piramida, a piramida to sekciarstwo bo nagabuja ludzi.
          • ira_08 Re: Wierzycie w Networking? 22.06.18, 13:54
            To coś pojawia się w każdym wątku, w którym padnie słowo AMWAY. Ignorować.
          • bywalec.hoteli Re: Wierzycie w Networking? 22.06.18, 14:30
            princesswhitewolf napisała:

> no ale Amway to piramida, a piramida to sekciarstwo bo nagabuja ludzi.
            smile
          • skory1 Re: Wierzycie w Networking? 22.06.18, 14:36

> no ale Amway to piramida, a piramida to sekciarstwo bo nagabuja ludzi.

big_grin
            No, przezabawna definicja, sama to wymysśiłaś? big_grin
            • princesswhitewolf Re: Wierzycie w Networking? 22.06.18, 15:10
              o tym ucza na calym swiecie na studiach z ekonomii czy biznesu.
              • skory1 Re: Wierzycie w Networking? 22.06.18, 15:18

> o tym ucza na calym swiecie na studiach z ekonomii czy biznesu.

Proszę po podanie, na której konkretnie uczelni ekonomicznej uczą, że mlm to sekta. tongue_out Nie bądź śmieszna. wink
        • asia_i_p Re: Wierzycie w Networking? 23.06.18, 09:18
          O, to to, o czym mi opowiadał mąż - że używacie słowa biznes jako słowa klucza.
          • skory1 Re: Wierzycie w Networking? 27.06.18, 06:40
            asia_i_p napisała:

> O, to to, o czym mi opowiadał mąż - że używacie słowa biznes jako słowa klucza.

No, ale... to jest biznes. o.0 Jak biznes określić innym słowem, niż biznes???
    • majenkir Re: Wierzycie w Networking? 17.06.18, 18:19
      Amway reaktywacja? big_grin
      • skory1 Re: Wierzycie w Networking? 22.06.18, 11:34
        majenkir napisała:

> Amway reaktywacja? big_grin

Reaktywacja dotyczy czegoś, co przestało działać i zaczyna od nowa. Amway nigdy z polskiego rynku nie zniknął. Takie są fakty a wiesz, kto się kłóci z faktami? wink
        • 45rtg Re: Wierzycie w Networking? 22.06.18, 12:04
          skory1 napisał:

> majenkir napisała:
          >
          > > Amway reaktywacja? big_grin
          >
          > Reaktywacja dotyczy czegoś, co przestało działać i zaczyna od nowa. Amway nigdy
          > z polskiego rynku nie zniknął. Takie są fakty a wiesz, kto się kłóci z faktami
          > ? wink

Działać może i działał, ale od wieeeelu lat było o nim cicho, bo temat Amwaya był modny w latach 90, jak ludzie byli naiwni i wierzyli w bajki ekonomiczne bardziej niż teraz. Skoro znowu się go próbuje ruszać, to może znaczyć, że szefostwo uznało, że dorosło do zwerbowania pokolenie, które nie pamięta tamtych czasów i znowu uwierzy.
          • skory1 Re: Wierzycie w Networking? 22.06.18, 13:36
            45rtg napisał:

> Działać może i działał,

Działa, poszukaj firmowej strony internetowej.

> ludzie byli naiwni i wierzyli w bajki ekonomiczne

Raczej byli ekonomicznymi ignorantami. Nic się od tamtej pory nie zmieniło, niestety, widzę to na co dzień, nie tylko w odniesieniu do Amway.
            • 45rtg Re: Wierzycie w Networking? 22.06.18, 13:43
              skory1 napisał:

> 45rtg napisał:
              > > ludzie byli naiwni i wierzyli w bajki ekonomiczne
              >
              > Raczej byli ekonomicznymi ignorantami. Nic się od tamtej pory nie zmieniło, nie

No przecież właśnie mówię. Ekonomiczni ignoranci wierzyli w bajki i pewna ich liczba dała się złapać na Amway, póki wiedza o nim nie stała się powszechniejsza. Fajnie, że się tak udzielasz, to jest więcej okazji do przypominania, jakie to bez sensu dla przeciętnego łowionego. Ten wątek będzie się dobrze guglać, jak ktoś nagabywany będzie chciał sprawdzić, co o tym jakimś Amwayu wie Internet smile

> stety, widzę to na co dzień, nie tylko w odniesieniu do Amway.
              >
              >
              • skory1 Re: Wierzycie w Networking? 22.06.18, 13:53
                45rtg napisał:

> > Raczej byli ekonomicznymi ignorantami.

> No przecież właśnie mówię.

Dobrze panie "ekspert".
                3 różnice między piramidami finansowymi a systemem mlm, proszę, pochwal się swoją wiedzą. tongue_out
                • 45rtg Re: Wierzycie w Networking? 22.06.18, 13:55
                  skory1 napisał:

> 45rtg napisał:
                  >
                  > > > Raczej byli ekonomicznymi ignorantami.
                  >
                  > > No przecież właśnie mówię.
                  >
                  > Dobrze panie "ekspert".
                  > 3 różnice między piramidami finansowymi a systemem mlm, proszę, pochwal się swo
                  > ją wiedzą. tongue_out

Skąd ci wezmę, jak w praktyce nie ma żadnych? suspicious
                  (Doskonale się będzie guglał ten wątek, jak ktoś poszuka informacji o Amwayu smile
                  • skory1 Re: Wierzycie w Networking? 22.06.18, 14:03
                    45rtg napisał:

> skory1 napisał:
                    >
                    > > 45rtg napisał:
                    > >
                    > > > > Raczej byli ekonomicznymi ignorantami.
                    > >
                    > > > No przecież właśnie mówię.
                    > >
                    > > Dobrze panie "ekspert".
                    > > 3 różnice między piramidami finansowymi a systemem mlm, proszę, pochwal s
                    > ię swo
                    > > ją wiedzą. tongue_out
                    >
                    > Skąd ci wezmę, jak w praktyce nie ma żadnych? suspicious

big_grin
                    Tak myślałem...
                    Nie masz ŻADNEJ wiedzy, kogo chcesz udawać, hejterze? wink
                    • 45rtg Re: Wierzycie w Networking? 22.06.18, 14:10
                      skory1 napisał:

> 45rtg napisał:
                      > > Skąd ci wezmę, jak w praktyce nie ma żadnych? suspicious
                      >
                      > big_grin
                      > Tak myślałem...
                      > Nie masz ŻADNEJ wiedzy, kogo chcesz udawać, hejterze? wink

Nikogo, po prostu całkiem szczerze i jako ja prowokuję cię, abyś swoimi nieogarniętymi wyskokami kompromitował swojego ukochanego Amwaya.
          • babcia.stefa Re: Wierzycie w Networking? 22.06.18, 17:11
            Nie próbuje się go ruszać, to coś od dawna jest martwe jak papuga Norwegian Blue. Tzn. jakaś tam liczba dystrybutorów, którym skutecznie przeprano mózgi w latach 90., kupuje na potrzeby własne, w skali całego świata wystarcza to co roku na nowe lambo dla właścicieli. Tyle.
        • princesswhitewolf Re: Wierzycie w Networking? 22.06.18, 13:27
          to juz jest dojrzala marka raczej z tendencja spadkowa. Naturalny cykl... Musieliby nie wiadomo jakie nowosci miec technologiczne by byl kolejny peak jak w 2013 dla nich
          • skory1 Re: Wierzycie w Networking? 22.06.18, 13:39

> to juz jest dojrzala marka raczej z tendencja spadkowa. Naturalny cykl... Musie
            > liby nie wiadomo jakie nowosci miec technologiczne by byl kolejny peak jak w 20
            > 13 dla nich

To nie tyle kwestia nowej technologii, ile edukacji ekonomicznej, która w Polsce jest na porażająco niskim poziomie, widać to na co dzień. Jeśli ktoś wrzuca mlm i piramidy finansowe do jednego wora, to niestety dowodzi, że NIC z tego nie rozumie.
            • princesswhitewolf Re: Wierzycie w Networking? 22.06.18, 15:17
              MLM to rowniez piramida wciagania nowych konsultantow a nie tylko sprzedaz produktu przeciez wiec tez piramida jakby nie bylo. Kto tego nie widzi to sie oklamuje. Owszem to nie jest az drastyczna piramida jak w przypadku zwyklego naciagactwa na pieniadze ale niestety element kompensacji nie tylko za sprzedaz ale wkrecanie i innych w biznes nie bez przypadku jest uwazane za sekciarstwo
              • princesswhitewolf Re: Wierzycie w Networking? 22.06.18, 15:18
                w ogole co to za brednie aby sadzic ze edukacja ekonomiczna spowoduje ze wiecej ludzi kupi produkty Amwaya. Co ma piernik do wiatraka? Albo jest nasycenie rynku produktem albo nie. A produkty Amwaya sa w trendzie spadkowym od 2013.
                • skory1 Re: Wierzycie w Networking? 22.06.18, 15:48

> w ogole co to za brednie aby sadzic ze edukacja ekonomiczna spowoduje ze wiecej
                  > ludzi kupi produkty Amwaya.

Więcej ludzi np. zrozumie, że mlm i piramidy finansowe to dwie różne rzeczy i skończy z bredniami, że to to samo.

> Co ma piernik do wiatraka?

Ano właśnie to. Także to, że ludzie zaczną wreszcie liczyć pieniądze i przestaną się nabierać na "tańsze" produkty z marketów o "porównywalnej jakości". Bo to też są brednie.

> Albo jest nasycenie rynku produktem albo nie.

A sądzisz, że jest nasycenie? wink

> A produkty Amwaya sa w trendzie
                  > spadkowym od 2013.

Poproszę o wiarygodne źródło danych.
                  • princesswhitewolf Re: Wierzycie w Networking? 22.06.18, 19:30
                    >Więcej ludzi np. zrozumie, że mlm i piramidy finansowe to dwie różne rzeczy i skończy z bredniami, że to to samo.

ale co to ma zwiazek z tematem ze Amway ma lata swietnosci za soba i od 2013 jest stopniowy spadek? nic.

>Także to, że ludzie zaczną wreszcie liczyć pieniądze i przestaną się nabierać na "tańsze" produkty z marketów o "porównywalnej jakości". Bo to też są brednie.

nie wszystko co tansze jest gorsze a co drozsze jest lepsze. Sa produkty tansze niz Amway ale nie gorsze.

>A sądzisz, że jest nasycenie?

tak. Kazda marka jesli nie wprowadza innowacji to sie starzeje. Ludzie znaja juz Amwaya i wyprobowali. Ci co lubia beda uzywac, ci co nie polubili nie beda. Nie ma ekspansji i jest trend spadkowy w Europie. Dlatego kolchozy typu Johnson Johnson, Palmolive Colgate, L'Oreal itd wprowadzaja co jakis czas innowacje i nowe marki.

alez prosze: mibiz.com/item/24493-amway-sales-dip-for-third-consecutive-year
                    https://mibiz.com/media/k2/items/cache/1f9ded4c9ae5e8d2f1004330d23e5ca9_XL.jpg]

Amway ma sie zle w Europie i USA i tylko w Azji i tzw emerging markets ma sie niezle
                    • skory1 Re: Wierzycie w Networking? 27.06.18, 06:59

> ale co to ma zwiazek z tematem ze Amway ma lata swietnosci za soba

Bo się zaczął hejt - "piramida finansowa!", który padł na podatnu grunt w postaci ignorancji ekonomicznej Polaków.
                      Gdyby Polacy NAPRAWDĘ zrozumieli czym jest mlm - ten biznes szedłby jak burza. Niestety, nie rozumieją i NIE CHCĄ zrozumieć. Nieprawda?
                      Ile książek o tej branży przeczytałaś w ciągu - powiedzmy - 3 ostatnich lat?

> i od 2013 jest stopniowy spadek? nic.

KAŻDY biznes ma doły i górki, to także wynika z wiedzy ekonomicznej.
                      Amway nie jest wyjątkiem.

> nie wszystko co tansze jest gorsze a co drozsze jest lepsze. Sa produkty tansze
                      > niz Amway ale nie gorsze.

Tak czy owak, dopóki patrzysz na produkty w mlm-ie wyłącznie jako konsument - nie dostrzeżesz potencjału tego biznesu.

> >A sądzisz, że jest nasycenie?

> tak. Kazda marka jesli nie wprowadza innowacji to sie starzeje.

Owszem, ale są produkty na tyle dobre, że trudno coś w nich ulepszyć.
                      Nie tu jest pies pogrzebany. Rynek NIE JEST nasycony dobrymi produktami, rynek jest zalany produktami - pozornie - tańszymi a nasze społeczeństwo nadal jest dość biedne i kieruje się ceną a nie jakością, w pierwszym rzędzie. Przy powszechnym braku szerokiej edukacji ekonomicznej i finansowej, nie trudno ludziom wmówić, że "ten tańszy jest tak samo dobry".
                      Tak, maluchy też były "równie dobre", bo przecież jeździły, tylko jakoś tak się składa, że gdy ludzie zaczęli się kierować jakością - nagle zrozumieli, że tak wcale nie jest.
                      Ostatnia manipulacja w marketach jest tutaj szczególnie widoczna - nagle w opakowaniach, których ceny się nie zmieniły, zaczęło być mniej zawartości. By utrzymać pozory, że są "tanie". I wielu ludzi - niestety - się na to nabierze.

> Ludzie znaja juz Amwaya i wyprobowali. Ci co lubia beda uzywac, ci co nie polubili nie beda.

Owszem, tylko gdy wykruszyła się liczba dystrybutorów, nagle ci, co polubili nie mieli ich od kogo kupować, a ty mówisz o "nasyceniu rynku". wink
                      Wiem, bo sam tego doświadczyłem, gdy zupełnie nie znane mi osoby zgłaszały się do mnie, bo chciały kupić to czy tamto.

> Nie ma ekspansji i jest trend spadkowy w Europie.

Odnośnie mlm???
                      businessinsider.com.pl/firmy/sprzedaz/techniki-manipulacji-klientami-stosowane-przez-sklepy/lp6fywj
                      > Amway ma sie zle w Europie i USA i tylko w Azji i tzw emerging markets ma sie niezle

Poproszę o źródło danych, wiarygodne.
              • skory1 Re: Wierzycie w Networking? 22.06.18, 15:39

> MLM to rowniez piramida

Do poziomu oderwania. Jakie jest zatem podobieństwo między mlm a piramidami FINANSOWYMI, w których oderwania nie ma? Tymczasem zarówno twórcy piramid finansowych, jak i ludzie nie umiejący odróżnić jednego od drugiego z uporem twierdzą, że to to samo.
                KAŻDY duży biznes ma strukturę piramidy, ale mlm jest JEDYNYM, który ten schemat łamie, na etapie dystrybucji. To wynika z planu marketingowego, którego bardzo często osoby atakujące ten model biznesowy nawet na oczy nie widziały.

> wciagania nowych konsultantow a nie tylko sprzedaz produktu przeciez wiec tez piramida
                > jakby nie bylo.

Nie przekłada się to wprost proporcjonalnie na większe dochody, jeśli w stworzonej strukturze nie ma obrotu towarowego. W mlm nie płaci się "od głowy", tak, jak właśnie w piramidach finansowych.

>.nie bez przypadku jest uwazane za sekciarstwo

Tak mogą twierdzić tylko ci, którzy nie rozumieją psychologii emocji, na co bardzo zwraca się uwagę w mlm, tłumacząc m.in. powody odrzucania tego biznesu - bynajmniej nie na płaszczyźnie logicznej a emocjonalnej właśnie. Z racjonalnego punktu widzenia, do tego biznesu nie sposób się przyczepić, problemem jest to, że większość ludzi nie zachowuje się racjonalnie. wink
                W tym wątku widać to aż za bardzo.
                • 45rtg Re: Wierzycie w Networking? 22.06.18, 15:50
                  skory1 napisał:

> najmniej nie na płaszczyźnie logicznej a emocjonalnej właśnie. Z racjonalnego p
                  > unktu widzenia, do tego biznesu nie sposób się przyczepić, problemem jest to, ż
                  > e większość ludzi nie zachowuje się racjonalnie. wink
                  > W tym wątku widać to aż za bardzo.

No, to prawda. Emocje Ci wylatują uszami i układają się w napis "Amway, Amway ueber alles". Dlatego nie jesteś w stanie się opanować i działać racjonalnie, śmiesznie biorąc przytaczanie jakichś wykutych na blachę obowiązkowych dla Ciebie regułek o poziomie odcięcia za rzeczowe argumenty.
                  • skory1 Re: Wierzycie w Networking? 22.06.18, 16:21
                    45rtg napisał:

> Emocje Ci wylatują uszami

Wiesz, pisząc takie rzeczy udowadniasz jakim jesteś tchórzem i hejterem.
                    W twarz nie miałbyś mi odwagi tego powiedzieć, a na temat samego Amway-a nie masz nic racjonalnego do powiedzenia, więc nawalasz we mnie, żałosne zachowanie i śmieszne, i potwornie płytkie.
                    Zastanawiam się nad jednym - za co tak nienawidzisz Amway-a, o którym tak naprawdę nic nie wiesz i ludzi, którzy z tą firmą współpracują? Podejrzewam, że wyhodowałeś w swojej głowie jakąś paranoiczną, chorą wizję, którą usiłujesz teraz zarażać innych, na bazie negatywnych emocji. A może szukać jakiegoś "wroga", na którym próbujesz wyładować złość za swoje nieudane życie? Może próbujesz leczyć tym jakieś swoje kompleksy niższości? Obojętnie jak jest, to co robisz jest po prostu obrzydliwe i nie zasługuje na jakikolwiek szacunek dla twojej osoby. Wpisujesz się w obraz typowego, internetowego hejtera, z nienawiścią w głowie, ignoranta, który nic nie wie i nic nie rozumie, ale wszystkim wokół chce udowadniać co to nie on i jak to on potrafi przyp...
                    Żal mi ciebie, naprawdę, bo budowanie sobie grona znajomych na bazie nienawiści do... - do niczego dobrego nie prowadzi.
                    Zajmij się czymś, co nosi w sobie jakąś pozytywną wartość, bo tutaj jak na razie udowadniasz tylko, że nikt wartościowy nie powinien w ogóle mieć z kimś taki jak ty do czynienia.
                    • 45rtg Re: Wierzycie w Networking? 22.06.18, 16:25
                      skory1 napisał:

> 45rtg napisał:
                      >
                      > > Emocje Ci wylatują uszami
                      >
                      > Wiesz, pisząc takie rzeczy udowadniasz jakim jesteś tchórzem i hejterem.
                      > W twarz nie miałbyś mi odwagi tego powiedzieć, a na temat samego Amway-a nie ma
                      > sz nic racjonalnego do powiedzenia, więc nawalasz we mnie, żałosne zachowanie i

Nie bój żaby, mógłbym Ci to powiedzieć w twarz nawet jakbyś był profesorem Quirrelem, tylko po cóż miałbym to robić? Pociesz się, że zaraz wstaję od komputera i nie będę Ci przez jakiś czas pisał przykrych prawd smile Może dzięki temu trochę ostygniesz, bo po twojej ostatniej produkcji to już zostaje swąd rozgrzanej gumy i jeszcze Ci się jakieś układy poprzepalają.

• astrum-on-line Re: Wierzycie w Networking? 22.06.18, 23:03
                      skory1 napisał:

> Wiesz, pisząc takie rzeczy udowadniasz jakim jesteś tchórzem i hejterem.
                      > W twarz nie miałbyś mi odwagi tego powiedzieć, a na temat samego Amway-a nie ma
                      > sz nic racjonalnego do powiedzenia, więc nawalasz we mnie, żałosne zachowanie i
                      > śmieszne, i potwornie płytkie.
                      > Zastanawiam się nad jednym - za co tak nienawidzisz Amway-a, o którym tak napra
                      > wdę nic nie wiesz i ludzi, którzy z tą firmą współpracują? Podejrzewam, że wyho
                      > dowałeś w swojej głowie jakąś paranoiczną, chorą wizję, którą usiłujesz teraz z
                      > arażać innych, na bazie negatywnych emocji. A może szukać jakiegoś "wroga", na
                      > którym próbujesz wyładować złość za swoje nieudane życie? Może próbujesz leczy
                      > ć tym jakieś swoje kompleksy niższości? Obojętnie jak jest, to co robisz jest p
                      > o prostu obrzydliwe i nie zasługuje na jakikolwiek szacunek dla twojej osoby. W
                      > pisujesz się w obraz typowego, internetowego hejtera, z nienawiścią w głowie, i
                      > gnoranta, który nic nie wie i nic nie rozumie, ale wszystkim wokół chce udowadn
                      > iać co to nie on i jak to on potrafi przyp...
                      > Żal mi ciebie, naprawdę, bo budowanie sobie grona znajomych na bazie nienawiści
                      > do... - do niczego dobrego nie prowadzi.
                      > Zajmij się czymś, co nosi w sobie jakąś pozytywną wartość, bo tutaj jak na razi
                      > e udowadniasz tylko, że nikt wartościowy nie powinien w ogóle mieć z kimś taki
                      > jak ty do czynienia.
                      >
                      >
                      >

O Matko Boska.

Gościu, ochłoń, bo cię emocje bez żadnego uzasadnienia roznoszą.

Naprawdę, pomiędzy traktowaniem czegoś obojętnie, z niechęcią czy nienawidzeniem czegoś jest bardzo duuuuuża rozpiętość. Większość ludzi nawet nie bardzo kojarzy co to ten Amway, to ty im kodujesz, że coś z nim jest nie tak.
                      • skory1 Re: Wierzycie w Networking? 27.06.18, 05:59
                        astrum-on-line napisała:

> Gościu, ochłoń, bo cię emocje bez żadnego uzasadnienia roznoszą.

Jeśli ktoś oczernia ciebie i to co robisz, to trudno zachować stoicki spokój, te emocje MAJĄ uzasadnienie.

> Naprawdę, pomiędzy traktowaniem czegoś obojętnie, z niechęcią czy nienawidzeniem
                        > czegoś jest bardzo duuuuuża rozpiętość.

Wiem o tym, ale jeśli ktoś pluje jadem na ludzi, to chyba nie zachowuje się "obojętnie", tylko właśnie z nienawiścią? I to jeszcze nienawiścią do czegoś, czego nie zna i nie rozumie - to już jest chore.

> Większość ludzi nawet nie bardzo kojarzy co to ten Amway,

Własnie "nie kojarzą", a się wypowiadają - to jest najgorsze.

> to ty im kodujesz, że coś z nim jest nie tak.

Bo sprzeciwiam się oszczerstwom?
                • zawsze-w-drodze Re: Wierzycie w Networking? 22.06.18, 17:25
                  Nie płaci soe od głowy, tylko od jej obrotu. Diamencie za dychę. Polacy juz za świadomi na te wasze amerykańskie sny.
                  Handel obwoźny obnośny. Domokrążca. Diament. Jak zwał tak zwał.
                  Wyginiecie jak węglarze czy inni obwoźny sprzedawcy ziemniaków czy ostrzyciele noży.
                  • skory1 Re: Wierzycie w Networking? 27.06.18, 06:14
                    zawsze-w-drodze napisała:

> Nie płaci soe od głowy, tylko od jej obrotu.

Ok. Masz organizację złożoną z 1000 ludzi i zero obrotu, masz organizacje złożoną ze 100 ludzi i 10 tys. obrotu. Nadal chcesz się kłócić, że płaci się od głowy a nie obrotu? Obrót jest kluczem, a nie ilość ludzi.
                    W piramidach finansowych kluczem jest ZAWSZE to drugie.
                • princesswhitewolf Re: Wierzycie w Networking? 22.06.18, 19:36
                  >Jakie jest zatem podobieństwo między mlm a piramidami FINANSOWYMI, w których oderwania nie ma?

ale kto mowi ze to jest taka sama piramida? To tez piramida ale inna. Dostajecie tam wyplaty za grupowa sprzedaz poza indywidualna wiec naganiacie by grupa byla jak najwieksza i najwyzsza sprzedaz. Wiec jest budowanie ... piramidy.

>
                  >Tak mogą twierdzić tylko ci, którzy nie rozumieją psychologii emocji, na co bardzo zwraca się uwagę w mlm, >tłumacząc m.in. powody odrzucania tego biznesu - bynajmniej nie na płaszczyźnie logicznej a emocjonalnej właśnie.

alez to frazes. Wszystko co jest zwiazane z czlowiekiem jest w oparciu o emocje.

> racjonalnego punktu widzenia, do tego biznesu nie sposób się przyczepić, problemem jest to, że większość ludzi nie zachowuje się racjonalnie.

bo maja w ramach racjonalnosci nagle polubic nagabujacych do prduktu i rekrutacji do biznesu domokrazcow/znajomokrazcow?
                  Po prostu TO NIE DZIALA, zrozum. To wlasnie emocje powoduja ze ludzie kupuja. A ta metoda sprzedazy nie wywoluje pozytywnych emocji. Moze kiedys, jak byla nowoscia. Teraz ludzie widza to jako strate czasu. Dlatego sprzedaz przez net ma sie dobrze nawet w stosunku do sprzedazy w sklepac, bo nikt ich bezposrednio nie nagabuje. W sklepach jednak to jest jeszcze pol biedy w porownaniu z mlm sprzedaza.

• skory1 Re: Wierzycie w Networking? 27.06.18, 06:30

> ale kto mowi ze to jest taka sama piramida?

Wiele osób, nawet w tym wątku.
                    Osób, które nie mają o tym ŻADNEJ wiedzy.

> To tez piramida ale inna.

Czyli po pierwsze - NIE finansowa, a po drugie, dzięki mechanizmowi oderwania - piramida się na tym poziomie KOŃCZY.

> Dostajecie tam wyplaty za grupowa sprzedaz poza indywidualna wiec naganiacie by grupa
                    > byla jak najwieksza i najwyzsza sprzedaz.

Nie ma czegoś takiego, jak grupowa sprzedaż. Jest obrót w ramach grupy, na WŁASNE potrzeby, jak w każdym zwykłym sklepie, z tą różnicą, że obroty poszczególnych osób są ze sobą do pewnego poziomu powiązane. Sprzedaż to sprzedaż, a nie kupowanie przecież.

> alez to frazes.

Takie są fakty, problem w tym, czy ktoś jest tego świadom czy nie i czy kontroluje swoje emocje, czy daje się im kontrolować. Udziałem większości jest na ogół niestety to drugie i większość nie jest tego także świadoma.

> Wszystko co jest zwiazane z czlowiekiem jest w oparciu o emocje.

Ale człowiek powinien je generalnie kontrolować a nie dać im się kontrolować.

> bo maja w ramach racjonalnosci nagle polubic nagabujacych

Nie. Bo mają poznawać i analizować fakty a nie - właśnie - jechać na negatywnych emocjach.

> Po prostu TO NIE DZIALA, zrozum.

Jak to nie działa, skoro działa?

www.networkmagazyn.pl/rozwoj-sektora-ds-mlm-na-swiecie-i-w-europie
                    Zaprzeczasz faktom, bo ich nie analizujesz. To nieracjonalne.

> To wlasnie emocje powoduja ze ludzie kupuja.

Na ogół. Na tym bazują głównie markety. W mlm-ie zakupy powinny być przemyślane i na to UCZCIWY dystrybutor powinien kłaść nacisk.

> Ata metoda sprzedazy nie wywoluje pozytywnych emocji.

U ludzi uprzedzonych.

> W sklepach jednak to jest jeszcze pol biedy

Nie masz pojęcia o tym, jak właśnie sklepy manipulują klientami.
                    businessinsider.com.pl/firmy/sprzedaz/techniki-manipulacji-klientami-stosowane-przez-sklepy/lp6fywj
              • tapatik Re: Wierzycie w Networking? 23.06.18, 11:49

> MLM to rowniez piramida

To ja poproszę o definicję piramidy.

<ciap>

> niestety element kompensacji nie tylko za sprzedaz ale wkrecanie
                > i innych w biznes nie bez przypadku jest uwazane za sekciarstwo

Przez kogo jest uważane za sekciarstwo?
    • chicarica Re: Wierzycie w Networking? 17.06.18, 18:20
      Chodzi Ci pewnie o MLM bo networking to coś innego.
      Dane pokazują, że ponad 50% obrotu takich firm pochodzi z konsumpcji własnej agentów. Oznacza to, że są to po prostu piramidy finansowe, a produkty są tylko pretekstem dla zarabiania na zapisywaniu ludzi.
      • taki-sobie-nick Re: Wierzycie w Networking? 18.06.18, 00:24

> Dane pokazują, że ponad 50% obrotu takich firm pochodzi z konsumpcji własnej ag
        > entów.

He,he.
      • skory1 Re: Wierzycie w Networking? 22.06.18, 11:39
        chicarica napisała:

> Dane pokazują, że ponad 50% obrotu takich firm pochodzi z konsumpcji własnej agentów.

Możesz podać źródło owych danych?

> Oznacza to, że są to po prostu piramidy finansowe,

Nie masz pojęcia o czym mówisz, piramidy finansowe są w Polsce ścigane przez prawo na podstawie ustawy o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji. Gdyby to były piramidy finansowe, to były by zakazane. A nie są.

> a produkty są tylko pretekstem dla zarabiania na zapisywaniu ludzi.

W mlm-ie NIE ZARABIA się na "zapisywaniu ludzi". Tak właśnie działają piramidy finansowe. Wszystko mieszasz.
        • chicarica Re: Wierzycie w Networking? 22.06.18, 16:25
          Nie pitol. Pracowałam w biznesie obsługującym takie rzeczy jak Amway czy inne MLMy. Piramida jak cholera, a najgorsze jest że ludzie się jeszcze na to nabierają. Przy czym w krajach rozwiniętych, z normalnym dostępem do produktów i usług, takie coś nie ma szansy bytu, więc działa z sukcesem głównie w jakichś krajach trzeciego czy drugiego świata, gdzie jakaś niewielka część społeczeństwa ma parę groszy do wydania, szeroka rzesza biedaków usiłuje się z biedy wyrwać i łapie się na obietnice o kokosach zrobionych dzięki takiej pracy, a dostęp do normalnych produktów jest na tyle utrudniony, żeby nie było porównania.
          • skory1 Re: Wierzycie w Networking? 27.06.18, 06:08
            chicarica napisała:

> Nie pitol.

Pytałem o źródło danych - brak odpowiedzi. Typowe dla każdego oszczercy.

> Pracowałam w biznesie obsługującym takie rzeczy jak Amway czy inne MLMy.

Czyli gdzie?

> Piramida jak cholera,

Znasz plan marketingowy JAKIEGOKOLWIEK mlm-u?

> a najgorsze jest że ludzie się jeszcze na to nabierają.

Nabierają się na wypowiedzi pseuudo-ekspertów, którzy - zapytani o szczegóły - zapluwają się jadem, bo nie mają żadnej wiedzy.

> Przy czym w krajach rozwiniętych, z normalnym dostępem do produktów i usług takie coś
            > nie ma szansy bytu, więc działa z sukcesem głównie w jakichś krajach trzeciego czy
            > drugiego świata,

Rozmawiamy o faktach, czy mitach?

www.networkmagazyn.pl/rozwoj-sektora-ds-mlm-na-swiecie-i-w-europie

> dostęp do normalnych produktów jest na tyle utrudniony, żeby nie było porównania.

Kpisz sobie? W Polsce jest "utrudniony, żeby nie było porównania"? Problem w tym, że ludzie NIE porównują - tylko bezkrytycznie powtarzają reklamy marketów, że "tam najtaniej".
            Gdyby Polacy naprawdę zaczęli liczyć pieniądze - zobaczyliby, jakie "tanie" są markety.
            Nie mówiąc już o tym, że o zasadach działania mlm-u nie masz bladego pojęcia.
            Nie zmuszaj mnie, bym ci to udowodnił. wink
      • tapatik Re: Wierzycie w Networking? 23.06.18, 12:04
        chicarica napisała:

> Chodzi Ci pewnie o MLM bo networking to coś innego.
        > Dane pokazują, że ponad 50% obrotu takich firm pochodzi z konsumpcji własnej
        > agentów. Oznacza to, że są to po prostu piramidy finansowe,
        > a produkty są tylko pretekstem dla zarabiania na zapisywaniu ludzi.

A tu się nie zgodzę, bo nie każdy MLM ma wpisowe, a w niektórych za wpisowe kupuje się produkty. Czyli główne dochody firmy pochodzą ze sprzedaży produktów.
        Możliwe, że 50% obrotu to konsumpcja własna, ale to może wynikać z faktu, że jak ktoś często kupuje w jakiejś firmie, to się zapisuje by mieć niższe ceny, a nie po to aby sprzedawać innym.

Tak więc tezę, że każdy MLM jest piramidą finansową uważam za nie udowodnioną.
        Poproszę o następne argumenty.
    • adriana.la.cerva Re: Wierzycie w Networking? 17.06.18, 18:23
      Chcecie ( o ile to jest legalne, oczywiscie bez podawania danych) to skopiuje i wkleje troche tresci.
      • tapatik Re: Wierzycie w Networking? 24.06.18, 18:45
        Do grudnia jest legalne. W grudniu mają głosować dyrektywę unijną, która może namotać z linkowaniem i kopiowaniem, ale na razie dyrektywy nie ma.
    • zawsze-w-drodze Re: Wierzycie w Networking? 17.06.18, 19:26
      Daj. Spokój.
      Bardzo nieświeży, wielokrotnie odgrzewany, kotlet. Fuj.
      Obejrzyj sobie „witajcie w życiu” jak jakimś cudem przeoczyłaś.
      Magiczne kołdry, cudowne odkurzacze, kosmetyki, proszki do prania, mopy, parownice, lampy uv, lokówka, maszyny odchudzające i na porost włosów...
      • skory1 Re: Wierzycie w Networking? 22.06.18, 11:42

> Obejrzyj sobie „witajcie w życiu”

To tendencyjny, manipulujący odbiorcami paszkwil, powstały m.in. na drodze oszukania występujących w tym filmie dystrybutorów. Znakomite źródło wiedzy, naprawdę. tongue_out

> Magiczne kołdry, cudowne odkurzacze, kosmetyki, proszki do prania, mopy, parownice,
        > lampy uv, lokówka, maszyny odchudzające i na porost włosów...

O czym ty mówisz??? Wrzucasz różne rodzaje firm do jednego wora, co z ciebie za ekspert???
        • 45rtg Re: Wierzycie w Networking? 22.06.18, 12:08
          skory1 napisał:

> zawsze-w-drodze napisała:
          >
          > > Obejrzyj sobie „witajcie w życiu”
          >
          > To tendencyjny, manipulujący odbiorcami paszkwil, powstały m.in. na drodze oszu
          > kania występujących w tym filmie dystrybutorów. Znakomite źródło wiedzy, napraw
          > dę. tongue_out

Twoje zaangażowanie w obronę tego czegoś, co Amway uważa za swoje "dobre imię" jest o tyle zabawne, że w wyniku zwiększonego szumu więcej ludzi przypomni sobie o Amwayu, a młodzi, co nie pamiętają, dowiedzą się co to jest. A to baaaardzo nie pomoże w zwerbowaniu kolejnych kandydatów na "diamenty" smile
          • skory1 Re: Wierzycie w Networking? 22.06.18, 13:42
            45rtg napisał:

> młodzi, co nie pamiętają, dowiedzą się co to jest.

Od takich "eskpertów" jak ty?
            Niestety, wiem, że ludzie nie kierują się generalnie logiką tylko emocjami, to bardzo ułatwia robotę wszelkiej maści hejterom udającym kogoś, kim nie są.
            Nakładając to na postępującą w naszym kraju paranoję - "wszyscy to złodzieje, którzy chcą mnie okraść" - faktycznie to orka na ugorze.
            • 45rtg Re: Wierzycie w Networking? 22.06.18, 13:44
              skory1 napisał:

> 45rtg napisał:
              > Nakładając to na postępującą w naszym kraju paranoję - "wszyscy to złodzieje, k
              > tórzy chcą mnie okraść" - faktycznie to orka na ugorze.

Wszyscy to nie, ale niektóre firmy nerwowo kontrolujące informacje o sobie to i owszem. Ten wątek będzie się fajnie guglał, kiedy ktoś poszuka informacji o jednej z takich firm suspicious
              • skory1 Re: Wierzycie w Networking? 22.06.18, 13:49
                45rtg napisał:

> Wszyscy to nie, ale niektóre firmy nerwowo kontrolujące informacje o sobie

big_grin big_grin big_grin
                Ty myślisz, że Amway obchodzi cokolwiek co wypisują hejterzy na forach? Niestety, mało ich to obchodzi, a szkoda, bo zwracałem im uwagę, by zaczęli takich gostków ścigać sądownie.
                Na razie czujecie się bezkarni. Na razie.

> Ten wątek będzie się fajnie guglał, kiedy ktoś poszuka informacji o jednej z takich firm.

Jedyne co tu znajdzie to hejt z waszej strony. Może to mu da do myślenia, a może nie, biorąc pod uwagę to, że większość ludzi NIE myśli, tylko myśli, że myśli. wink
                • 45rtg Re: Wierzycie w Networking? 22.06.18, 13:58
                  skory1 napisał:

> 45rtg napisał:
                  >
                  > > Wszyscy to nie, ale niektóre firmy nerwowo kontrolujące informacje o sobi
                  > e
                  >
                  > big_grin big_grin big_grin
                  > Ty myślisz, że Amway obchodzi cokolwiek co wypisują hejterzy na forach? Niestet

Ja o Amway nic nie myślę, bo jedynie ćwierć wieku temu jakiś oczadziały sąsiad chciał mnie wciągnąć, unikając starannie podawania nazwy firmy i mówiąc, że jest "brokerem" smile Widać to taki wstyd. Ale TY ewidentnie myślisz, że Amway to obchodzi, bo się produkujesz jak dziki. Co prawda robisz im w ten sposób czarny PR, bo prowokujesz ludzi do pisania prawdy, no ale... smile

• skory1 Re: Wierzycie w Networking? 22.06.18, 14:08
                    45rtg napisał:

> prowokujesz ludzi do pisania prawdy,

Raczej do dawania upustu swojej chorej nienawiści, bo już ustaliliśmy, że wiedzy nie masz żadnej, o jakiej więc prawdzie mówisz? wink
                    Przestań się ośmieszać i zajmij się czymś produktywnym, hejterze.
                    • 45rtg Re: Wierzycie w Networking? 22.06.18, 14:11
                      skory1 napisał:

> 45rtg napisał:
                      >
                      > > prowokujesz ludzi do pisania prawdy,
                      >
                      > Raczej do dawania upustu swojej chorej nienawiści, bo już ustaliliśmy, że wiedz
                      > y nie masz żadnej, o jakiej więc prawdzie mówisz? wink
                      > Przestań się ośmieszać i zajmij się czymś produktywnym, hejterze.

Ochrona ludzi przed wpuszczeniem się w niedochodową działalność jest jak najbardziej produktywna i godna pochwały.
                      • skory1 Re: Wierzycie w Networking? 22.06.18, 15:15
                        45rtg napisał:

> Ochrona ludzi

Nikogo nie chronisz, tylko zarażasz paranoją, ignorancie.
                        • 45rtg Re: Wierzycie w Networking? 22.06.18, 15:18
                          skory1 napisał:

> 45rtg napisał:
                          >
                          > > Ochrona ludzi
                          >
                          > Nikogo nie chronisz, tylko zarażasz paranoją, ignorancie.

Ha, zaczyna do Ciebie docierać, że swoim nieogarniętym miotaniem się po forum przynosisz szkody Amwayowi i tracisz samokontrolę smile
                          Na pewno ci Twoi "kontrahenci od umowy licencyjnej" się ucieszą, że taką im reklamę zrobiłeś.
                        • zawsze-w-drodze Re: Wierzycie w Networking? 22.06.18, 17:21
                          Weeeeeź nie przynudzaj z tą swoją sektą oszołomie. W latach 90’ mogliście naiwnych łapać afirmacjami, bajerami i złotym snem o willi z basenem na Seszelach. Teraz zostali sekciarze. Jak ty.
                          • skory1 Re: Wierzycie w Networking? 27.06.18, 06:10

> Weeeeeź nie przynudzaj z tą swoją sektą oszołomie.

Poza bluzgami nic nie potrafisz napisać? No, ale racjonalne argumenty trzeba najpierw posiadać, więc co ci pozostaje poza bluzgami? tongue_out
    • skory1 Re: Wierzycie w Networking? 22.06.18, 11:18
      adriana.la.cerva napisał(a):

> (chodzi o jakies kosmetyki czy cos, nie wiem bo sie nie znam).

To może się poznaj, a potem wypowiadaj?
      I nie pytaj laików na forum, bo co ci mogą powiedzieć, jak też się nie znają? wink
      • annajustyna Re: Wierzycie w Networking? 22.06.18, 12:26
        To Ty wciaz zyjesz?!
        • astrum-on-line Re: Wierzycie w Networking? 22.06.18, 12:44
          annajustyna napisała:

> To Ty wciaz zyjesz?!

Też się zdziwiłam.
          Może wreszcie zrobił tego swojego Diamenta i teraz ma czas i pieniądze.
          Taki żart.
          • skory1 Re: Wierzycie w Networking? 22.06.18, 13:45
            astrum-on-line napisała:

> annajustyna napisała:
            >
            > > To Ty wciaz zyjesz?!
            >
            > Też się zdziwiłam.

Rozumiem, że życzycie mi śmierci. Gratuluję, pięknie to o was świadczy.
            • 45rtg Re: Wierzycie w Networking? 22.06.18, 13:59
              skory1 napisał:

> astrum-on-line napisała:
              >
              > > annajustyna napisała:
              > >
              > > > To Ty wciaz zyjesz?!
              > >
              > > Też się zdziwiłam.
              >
              > Rozumiem, że życzycie mi śmierci. Gratuluję, pięknie to o was świadczy.

Żeby ci ktoś życzył śmierci, to jeszcze musiałbyś dla kogokolwiek coś znaczyć. A ty nie znaczysz nic przecież nawet (a może i zwłaszcza) dla tego twojego Amwaya.
    • spanish_fly Re: Wierzycie w Networking? 22.06.18, 12:23
      Spośród wielu ludzi, których znam zaangażowanych w networking, nikt nie uzyskuje z tego tytułu żadnych znaczących dochodów. To działa jak piramida finansowa. Zarabia producent towaru i wierzchołek tej piramidy.
      • skory1 Re: Wierzycie w Networking? 22.06.18, 13:45
        spanish_fly napisała:

> To działa jak piramida finansowa.

To kłamstwo.
    • strikemaster Re: Wierzycie w Networking? 22.06.18, 14:14
      Piramidy zostawiam faraonom i innym Kaczyńskim.
      • kruella83 Re: Wierzycie w Networking? 22.06.18, 16:33
        Piramida , to jest jak sekta . Moja koleżanka siedziała w ściereczkach za 2,5 k , zachowywała się jak zombie , nie można było przy niej powiedzieć złego słowa o swoim życiu bo zaraz było oburzenie i kazanie że wszystko możesz , cały los jest w twoich rękach i inne mądrości które wynosiła z tych ich spotkań gdzie prali im mózgi . Za dobre wyniki najlepsi dostawali do dyspozycji nowe land Rovery więc motywacja była . Na szczęście skończyła z tym
        • strikemaster Re: Wierzycie w Networking? 22.06.18, 17:48
          A co na to organizacje d/s zwalczania sekt? nadal ścigają Kostrzewskiego zamiast się tym zająć, bo od kilku lat skrzynke mam zawaloną informacjami o nowym sposobie zarabiania wielkiej kasy?
        • chicarica Re: Wierzycie w Networking? 22.06.18, 17:51
          Właśnie to jest ten problem. Pół biedy gdyby tylko sprzedawali te ścierki, na zasadzie: stara, są ścierki, pucują jak złoto, bierzesz? Biere. Ale nieeee. Tam jeszcze trzeba lajf kołczing odbyć.
          • strikemaster Re: Wierzycie w Networking? 22.06.18, 20:15
            Przyznam, że trochę nie w temacie jestem, oni sprzedają ścierki za 2,5k? to hurtownia, bo za 2,5k można mieć całego TIRa ścierek?
    • variolen2 Re: Wierzycie w Networking? 23.06.18, 03:49
      To jest mlm - multi level marketing, zwykła piramida finansowa do ktorej dołożono produkt g_wnianej jakości I o absurdalnie wysokiej cenie, aby właśnie zakamuflować piramidę. Mam koleżankę która w to wdepnęła, też kosmetyki, może nawet ten sam mlm co u Twojego znajomego. U niej kuszą białym mercedesem smile znajoma zachowuje I wypowiada się jak nawiedzona, jak po praniu mózgu, jest wokół niej sekciarska otoczka, jej facebook jest też pełen różnych kołczingowych, motywacyjnych tekstów, no I oczywiście jest to przede wszystkim wielka platforma reklamowa dla kosmetykow ktore sprzedaje.
      Jednym słowem bzdura I najlepiej się wystrzegać mlm-ów
      Żeby być w mlm mojej znajomej trzeba płacić , płacić, płacić. ... a zarobki marniutkie,; płacisz wpisowe I za starter, za próbki dla klientów, jak nie wypelnisz norm w sprzedazy towaru I rekrutowaniu nowych konsultantow też płacisz żeby utrzymac status konsultanta, a jak ci wypiorą już mózg to chcesz jeszcze więcej tego prania i latasz po roznych konfetencjach za udział w których też płacisz. Przy okazji wpada sie w długi I rujnuje życie rodzinno-towarzyskie , no bo kto odmówi kuzynce czy koleżance miłej wizyty na której zachwycona nową "pracą " kuzynka dokona prezentacji towaru, przy kawce ,wypróbujemy te kosmetyki , a dużo tych próbek, a na koniec coś tam.kupimy, no bo glupio tak, kuzynka się napracowała, no to pomóżmy jej w nowym 'biznesie '. Nie mówiąc juz o nagabywaniu kazdej osoby która stanie ci na drodze, żeby dołączyła do twojego 'biznesu ' bo im więcej osób zrekrutujesz to więcej grosików ci skapnie. Grosików! ! Nie żadna porządna kasa. Jeśli popatrzeć na to na chłodno I użyć nawet odrobinę logiki to ten cały 'biznes' z mlm sprowadza się do tego że płacisz komuś za to że jesteś jego reprezentantem handlowym smile I jeszcze się z tego cieszysz ze twoje zycie sie zmieniło, że nareszcie jesteś szczęśliwy, żyjesz tym dzień I noc nie widząc ze jesteś robiony w c*uja, tak skutecznie sekty ekonomiczne piorą łeb
      • tapatik Re: Wierzycie w Networking? 23.06.18, 12:13
        Możesz udowodnić, że MLM jest piramidą finansową?
        O ile mi wiadomo piramidy finansowe są w Polsce zabronione (bodajże ustawa o nieuczciwej konkurencji).
        Dlaczego więc MLM-ów nikt nie ściga?
        • bywalec.hoteli Re: Wierzycie w Networking? 23.06.18, 22:25
          Bo robią złe rzeczy w legalny sposób ?
          • tapatik Re: Wierzycie w Networking? 24.06.18, 18:42
            Co konkretnie robią źle?
    • conena Re: Wierzycie w Networking? 27.06.18, 09:17
      ale networking to coś zupełnie innego, to budowanie sieci biznesowej, opartej na wzajemnych, uczciwych referencjach. nie ma nic wspólnego z kołczingiem albo sprzedażą akwizycyjną, brrr, wręcz przeciwnie.

i - tak, moim zdaniem, networkingiem biznes stoi. jak znasz odpowiednich ludzi to interes się kręci, samotny strzelec to se może palcem w bucie pokiwać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka