Dodaj do ulubionych

Kasa fiskalna

25.06.18, 11:18
Założyłem właśnie swoją firmę. Jest to dogoterapia, ale główne pkd mam jako edukacja, bo chce iść przede wszystkim w tym kierunku i uczyć dzieci jak mają zachowywać się w stosunku do psów. Zajęcia będą grupowe lub indywidualne. Czy jeśli mam zarejestrowaną firmę to muszę mieć kasę fiskalna nawet jeśli nie przekrocze 20 tyś rocznie? Jeśli nie potrzeba kasy to w jaki sposób dokumentowac przychod? Wystawiać faktury mimo, ze będą one na osoby fizyczne? Z góry dziękuję za pomoc
Obserwuj wątek
    • makurokurosek Re: Kasa fiskalna 25.06.18, 11:25
      Jeżeli nie przekraczasz 20 tys rocznie to nie musisz mieć kasy fiskalnej.
      Pytanie tylko po co zakładać firmę jeżeli zakładasz zysk poniżej najniższej krajowej, czy w takim przypadku nie lepiej iść na etat.
      • little_fish Re: Kasa fiskalna 25.09.18, 16:01
        Może ta działalność to dodatek do etatu
    • fawiarina Re: Kasa fiskalna 25.06.18, 22:35
      Przede wszystkim sprawdź czy nie dotyczy cię zwolnienie z posiadania kasy fiskalnej ze względu na rodzaj prowadzonej działalności. Po drugie, czasem łatwiej jest tę kasę mieć. Urząd skarbowy na twój wniosek dofinansuje ci zakup kasy. Faktury wystawiasz tylko na prośbę klienta niezależnie czy kasę masz czy nie masz. Jak jej nie masz to przychody wpisujesz sobie do książki przychodów i rozchodów na podstawie np. Wyciągu bankowego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka